PALUBA
February 04, 2023, 09:53:37 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Artiljerijsko-raketni sistem za PVD Pancir S1  (Read 47385 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #180 on: November 14, 2022, 08:16:02 pm »

Noviji snimak rada raketno-topovskog kompleksa Pancir S1 tokom Specijalne voje operacije Ruske vojske u Ukrajini.

Na snimku vidimo, u skraćenoj formi, ceo postupak od marševanja do posedanja vatrenog položaj i pripreme za borbeni rad.
Takođe vidimo i rad operatora u kabini borbenog oruđa i impresivna višestruka noćna lansiranja raketa na, kako se tvrdi, balističke ciljeve ispaljene od strane ukrajinske vojske.

Podsetimo, raketno-topovska baterija Pancir S1 sastoji se od 4-6 borbenih oruđa sa po 12 radio-komandno navođenih projektila 57E6 i 2 dvocevna automatska topa 2A38M kalibra 30 mm na svakom borbenom vozilu. U sastav baterije ulaze i Komandna stanica, transportno-pretovarna vozila i vozila za logistiku i održavanje.

Opciono, bateriji se dodaju i eksterni osmatračko-akvizicijski radari.

Domet raketama po daljini iznosi do 20 km i po visini do 15 km.


Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #181 on: November 20, 2022, 01:07:12 pm »

Novi video rada raketno-topovskog kompleksa Pancir S1 tokom SVO u Ukrajini

Na ovom snimku ne vidimo mnogo toga u smislu "akcije". Nema rada u kabini, nema lansiranja raketa.
Ali ima jedan detalj koji do sada nismo komentarisali, a koji se sada lepo vidi na snimcima.

Radi se o postupku utvrđivanja i nivelisanja borbenog oruđa sistema Pancir S1. Na snimku vidimo komandnu tablu sistema nivelisanja i operatora koji uključuje napajanje (Pitanie / Power), zatim ručno upravljanje (Ručnoe Upravlenie / Manual Control), nakon čega se uključuju i odgovarajuće signalne lampice iznad.

Zatim desno dole na komandnoj tabli prebacuje prekidač za podizanje odnosno spuštanje potpornih lafeta u položaj spuštanja (Spuskanie / Drop), nakon čega se uključuju odgovarajuće signalne lampica iznad, u ovom slučaju da singaliziraju da se potporni lafeti nalaze u marševskom položaju (Pohod).

Pritiskom na krajnje desni taster, počinje spuštanje prvo zadnjih potpornih lafeta, a nakon toga (a što vidimo i na snimku) i prednjih potpornih lafeta.
Po potpunom spuštanju zadnjih potpornih lafeta, isključila se signalna lampica "Pohod".

Pancir S1, komandna tabla sistema utvrđivanja/nivelacije:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Pancir nivelacija 1.png (584.38 KB, 838x526 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #182 on: December 01, 2022, 07:44:18 pm »

Novi puk protivvazduhoplovnih raketno-topovskih sistema Pancir-S stupio u borbenu pripravnost u Sibiru

Raketno-topovski kompleks zemlja-vazduh Pancir-S je dizajniran da zaštiti vojne, administrativne i industrijske objekte i područja od neprijateljskih aviona, helikoptera, krstarećih projektila i preciznog oružja i da pojača protivvazduhoplovnu odbranu u odbijanju masovnih vazduhoplovnih udara

JEKATERINBURG, 1. decembar /TASS/. Novi puk naoružan raketno-topovskim kompleksima zemlja-vazduh Pancir-S stupio je u borbenu pripravnost u regionu Hakasija u istočnom Sibiru, saopštila je u četvrtak služba za štampu Centralnog vojnog okruga Rusije.

„Zvanična ceremonija prelaska novoformiranog raketnog puka zemlja-vazduh u borbenu pripravnost održana je na terenu vojne jedinice u Republici Hakasija... Osoblje vojne jedinice će preuzeti borbeno dežurstvo u sistemu PVO“, saopštila je pres služba.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su vršilac dužnosti komandanta Vazduhoplovstva i PVO pukovnik Kopnene vojske Centralnog vojnog okruga Genadij Šlag, članovi republičke vlade, predstavnici regionalnih boračkih i javnih organizacija, navodi se u saopštenju.

Komandant Centralnog vojnog okruga Aleksandar Lapin saopštio je 21. decembra 2021. nakon sednice kolegijuma Ministarstva odbrane da će 2022. godine biti formiran novi protivvazduhoplovni raketni puk.

Raketno-topovski kompleks zemlja-vazduh Pancir-S se sastoji od 12 raketa zemlja-vazduh (šest projektila u po dva transportna i lansirna kontejnera). Pancir je takođe naoružan sa dva topa zemlja-vazduh kalibra 30 mm 2A38M, od kojih je svaki sposoban da ispali do 40 metaka u sekundi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Pancir novi puk.jpg (94.43 KB, 1020x650 - viewed 3 times.)
Logged
Zaslon
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 547« Reply #183 on: December 03, 2022, 07:07:00 pm »

Један "Панцир" из зоне борбених дејстава добрано изрешетан стрељачким наоружањем. Претпоставимо да је налетела нека ИД група (или како би руси рекли ДРГ)


* photo_2022-12-02_15-38-57.jpg (101.03 KB, 864x1152 - viewed 8 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #184 on: December 09, 2022, 09:47:13 am »

Pripadnici diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije naoružanog artiljerijsko-raketnim sistemom „Pancir S1“ realizuju intenzivnu obuku za izvođenje borbenih dejstava u defanzivnoj operaciji protivvazduhoplovne odbrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Pancir obuka.jpg (945.83 KB, 2500x1667 - viewed 3 times.)

* Pancir Obuka 2.jpg (1482.59 KB, 2500x1667 - viewed 4 times.)

* Pancir Obuka 3.jpg (730.88 KB, 2500x1666 - viewed 3 times.)

* Pancir obuka 4.jpg (1152.45 KB, 2500x1667 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #185 on: December 19, 2022, 10:08:22 am »

Komandir posade raketno-topovskog kompleksa „Pancir-S1“ govorio je o borbenim zadacima u zoni SVO

Posade protivvazduhoplovnih raketno-topovskih kompleksa (ZRPK) „Pancir-S1“ Zapadnog vojnog okruga (ZVO) štite ruske trupe od neprijateljskih vazduhoplovnih napada u zoni specijalne operacije. Borbena posada ZRPK podelilla je u ponedeljak, 19. decembra, ovaj snimak za Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom borbenog dežurstva, posade Pancira uništavaju bespilotne letelice koje vrše izviđanje u zoni položaja ruskih trupa, kao i rakete ukrajinskih militanata.

Savremeni sistemi za detekciju omogućavaju operaterima da vide velike pokretne objekte na nebu, kao što su helikopteri, avioni, sovjetski ili zapadni MLRS, kao i krstareće i balističke rakete.
„Službu vršimo danonoćno, kružno. Otkrivamo različite vazduhoplovne ciljeve – od dronova do projektila višecevnih raketnih bacača. U stvari, to su za nas uobičajeni ciljevi: uzimamo ih na praćenje i dejstvujemo po njima “, rekao je Aleksej, šef posade borbenog vozila Pancir-S1.

Ministarstvo odbrane je navelo da je Pancir-S1 u stanju da otkrije čak i mali dron dimenzija 30 x 30 cm.
Zahvaljujući 12 protivvazduhoplovnih vođenih raketa, ZRPK može eliminisati ciljeve na visini do 15 km i udaljenosti do 20 km. Takođe, kompleks ima dva dvostruka protivavionska topa, čija je teoretska brzina paljbe 5 hiljada metaka u minuti.

„Radimo veoma važan posao, pokrivamo živote ljudi, pokrivamo infrastrukturu. Ciljevi koje smo oborili nisu mogli nikome da naškode“, dodao je Ilja, zamenik komandira posade sistema PVO Pancir-S1.

Na snimku inače vidimo i prilično dobro odrađenu zaštitu - zaklon od namenskih džakova sa peskom. Videli smo na ranijim snimcima da se dronovi često zabijaju "sa strane", nekada greškom u navođenju, a nekada i pod uticajem vremenskih prilika (vetrova), tako da ova zaštita u tom smislu ima efekta. Takođe, ovakva zaštita nesumnjivo štiti od potencijalnih fragmenata i šrapnela artiljerijskih projektila.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #186 on: December 21, 2022, 09:29:16 pm »

Jedinstveni snimak rada unutar PVO raketnog sistema Pancir-S1 na GMLRS raketama koje lete ka njemu sa HIMARS instalacije.

4 GMLRS projektila su oborene protivvazduhoplovnim projektilima raketno-topovskog kompleksa Pancir S1, 2 su promašena i pala su nedaleko od instalacije, ali nisu izazvale ozbiljnu štetu.

Moj komentar je da na snimku možemo videti rad osmatračko-akvizicijskog radara i okretanje vremenske baze u krugu 360 stepeni. Kada su ciljevi uočeni, vrši se automatsko navođenje nišanskog radara, što na ekranu možemo videti kao "pomeranje sektora" unutar kruga 360 stepeni prema ciljevima.

Ciljevi se pojavljuju jedan za drugim i ima ih (najmanje) 6. Sistem automatskog praćenja ih odmah markira (označava) i čeka se samo da odradi komanda da je lansiranje "dozvoljeno" (ПУСК РАЗРЕШЕН).
U tom trenutku i sami čujemo 5 lansiranja raketa jedno za drugim i razgovor članova posade.
Koliko sam uspeo da razaznam, 4 projektila su pogodila ciljeve, 1 projektil je promašio, a 1 cilj je propušten.

Naravno, primite ove informacije sa "dozom rezerve". Ovo je čisto "na osnovu iskustva"....


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 893


« Reply #187 on: December 21, 2022, 10:45:55 pm »

На десном екрану се виде тачкице које се крећу ка центру круга. Претпостављам да су то противничке ракете. У тексту се каже да су оне ракете које су промашене (пропуштене) пале у близини "Панцира". Да ли то значи, узимајући у обзир снимак (све ракете лете ка центру) и опис, да је мета био сам "Панцир"?
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #188 on: December 21, 2022, 11:34:59 pm »

На десном екрану се виде тачкице које се крећу ка центру круга. Претпостављам да су то противничке ракете. У тексту се каже да су оне ракете које су промашене (пропуштене) пале у близини "Панцира". Да ли то значи, узимајући у обзир снимак (све ракете лете ка центру) и опис, да је мета био сам "Панцир"?

Da, prema onome što vidimo, meta je bio ili sam Pancir ili neki važan objekat koji su HIMARS projektili gađali, a Pancir je bio u neposrednoj blizini kao odbrana....
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #189 on: December 23, 2022, 02:11:07 pm »

Komandir posade raketno-topovskog kompleksa „Pancir-S“ govorio je o radu u zoni SVO

Ruske jedinice PVO nastavljaju da sprovode 24-časovno borbeno dežurstvo na zaštiti vazdušnog prostora u zoni Specijalne vojne operacije (SVO). Ministarstvo odbrane objavilo je snimak rada posade protivvazduhoplovnog raketno-topovskog kompleksa „Pancir-S“.

U procesu izvršavanja borbenog dežurstva, posade Pancira uništavaju avione i bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine (OSU), kao i rakete različitih klasa.

Napominje se da sistemi za detekciju protivvazduhoplovne odbrane pomažu da se otkriju i identifikuju ciljevi kao što su krstareće i balističke rakete, helikopteri, avioni ili projektili ispaljeni iz višecevenih raketnih lansera (MLRS) na nebu, na primer. Pancir bi takođe mogao da gađa i obične male "kućne" dronove, koje ukrajinske trupe često koriste za izviđanje i u ulozi kamikaza.

Intenzitet rada posade kompleksa je veoma visok. Kompleks svakodnevno otkriva vazduhoplovne mete i, kada uđu u branjeno područje, odmah ih maksimalno efikasno uništava.
Komandir posade PVO raketnog sistema Pancir-S, pozivni znak Grom, rekao je da je oruđe dizajnirano za uništavanje neprijateljskih vazduhoplovnih ciljeva, a može da radi i na kopnenim ciljevima.

„Podaci se prenose radio stanicom, mi odlazimo. Vozač već bira mesto odakle će biti najpovoljniji rad. Tako kompleks razvija svoju mobilnost“, rekao je on.
Vojska je dodala da posada bukvalno drži „nebo zatvoreno“.

Ranije, 19. decembra, objavljeni su snimci izvršenja borbenih zadataka posade raketno-topovskog kompleksa Pancir-S1 Zapadnog vojnog okruga (ZVO). Ministarstvo odbrane je navelo da je Pancir-S1 u stanju da otkrije čak i mali dron dimenzija 30 x 30 cm.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #190 on: December 23, 2022, 09:44:24 pm »

Pancir SM u proizvodnji!

Predsenik Rusije Vladimir Putin se u Tuli upoznao sa radom fabrike za proizvodnju mašina za „Pancire“

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak, 23. decembra, tokom putovanja u Tulu, upoznao se sa radom fabrike mašina za izgradnju "Ščeglovski val".

Preduzeće proizvodi borbena vozila za komplekse Pancir-S1, Pancir-SM, arktičke verzije Pancir SA i protivtenkovski raketni kompleks Kornet-EM.
Fabrika je osnovana 2001. godine, a počela je da proizvodi serijske proizvode 2004. godine.

Podsetimo da je verzija Pancir SM značajno unapređeni borbeni sistem. Borbena mašina BM poseduje novi osmatračko-akvizicijski radar sa aktivnom faznom antenskom rešetkom (AESA/AFAR) dometa do 75 km i novi radar za navođenje raketa sa pasivnom faznom antenskom rešetkom (PESA/PFAR) koji je drugačije izvedbe od onog na Panciru-S1 i radi se o refleksnom PESA radaru, takođe povećanog dometa.

Što se tiče raketa, sistem Pancir SM koristiće rakete sistema Pancir-S1, dometa do 20 km, nove rakete dometa do 40 km i malogabaritne rakete dometa od 5-7 km. Malogabaritne rakete su potpuno nov proizvod i namenjene su dejstvu na dronove veoma malih odraznih površina, minobacačke granate i projektile iz višecevnih lansera raketa. Tu su naravno i dalje dva dvocevna topa kalibra 30 mm.

Podsetimo i da se može kombinovati sa rasporedom, količinom i tipom raketa koje će Borbeno oruđe BM nositi. U tom smislu je moguće borbeno oruđe naoružati umesto sa jednim konvencionalnim transportnim i lansirnim kontejnerom sa četiri manja. Tako sada znamo da će biti moguće borbena oruđa ili deo borbenih oruđa baterije, napuniti samo sa malogabaritnim raketama и to njih 48.

Takođe sada postoji i Transportno-borbeno oruđe TBM, koje nosi 24 rakete, (ali neće imati topove) i može se, pored transporta i popune raketa, takođe koristiti za lansiranje raketa, na osnovu usmeravanja sa Borbene mašine BM, da bi zatim navođenje raketa vršio sopstvenim nišanskim radarom, koji je izveden u obliku refleksne rešetka (PESA/PFAR).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor


* Pancir SM.png (944.47 KB, 1233x745 - viewed 3 times.)

* Pancir SM TBM 1.png (251.93 KB, 537x552 - viewed 2 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 353« Reply #191 on: December 23, 2022, 09:53:40 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG_20221223_215209_599.jpg (190.75 KB, 1280x800 - viewed 2 times.)

* IMG_20221223_215159_520.jpg (47.72 KB, 620x574 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #192 on: December 23, 2022, 09:58:31 pm »

@Milan (longtrip)

To su samo makete i nisu precizne ni tačne po izvedbi. To je bila više najava. Radar na Borbenoj mašini je AESA, a  dvostrana PESA kao kod Pancira S1 kako je tada prikazano (pisao sam o tome), a ni nišanski radar na Transportno-borbenoj mašini nije takav u realnosti, nego je refleksna rešetka, isto kao i na Borbenoj mašini.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 715


« Reply #193 on: December 23, 2022, 10:18:28 pm »Има ли више информација о тим "малогабаритним ракетама"? Нисам нигде видео да су приказали ту ракету. Је ли и она бикалибарна и како изгледа?
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 577« Reply #194 on: December 24, 2022, 12:08:32 am »Има ли више информација о тим "малогабаритним ракетама"? Нисам нигде видео да су приказали ту ракету. Је ли и она бикалибарна и како изгледа?

Evo jedna od fotografija tih "malogabaritnih" raketica, koju sam našao u svojoj "arhivi"...Ima ih još i mogu se naći na internetu...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Rakete Pancir.jpg (58.19 KB, 459x760 - viewed 5 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 24 queries.