PALUBA
February 04, 2023, 01:21:52 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]   Go Down
  Print  
Author Topic: Artiljerijsko-raketni sistem za PVD Pancir S1  (Read 47397 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 578« Reply #195 on: January 09, 2023, 04:18:27 pm »

„Pancir“ pod zaštitom „Igle“: kako kompleksi čiste nebo u pravcu južnog Donjecka

Mete kompleksa su uglavnom bespilotne letelice i rakete MLRS HIMARS američke proizvodnje.

Na pravcu Donjeck-jug aktivno rade posade protivvazduhoplovnihh raketnotopovskih kompleksa Pancir-S1 i prenosnih sistema PVO Igla. Oni obezbeđuju zaklon pešadiji koja napreduje na Ugledar. Ruski vojnici svakodnevno uništavaju više od 20 ciljeva. U osnovi, to su bespilotne letelice i rakete iz višestrukih raketnih sistema HIMARS američke proizvodnje.

Pancir“ može istovremeno da prati više ciljeva odjednom, i to različitih tipova i na različitim visinama. Po pravilu, "Igle" obezbeđuju vizuelne osmatračke punktove. Kompleksi su posebno efikasni u pokrivanju aerodroma i štabova. Uspešno eliminišu bespilotne letelice koje lete na malim visinama.

„Uglavnom radimo sa radiotehničkim trupama, informacije dolaze od njih. Pored toga, naše borbeno oruđe je u stanju da detektuje mete na bliskim i velikim udaljenostima. Ako je cilj na vidiku, onda nam osmatrač sa vizuelne osmatračnice javlja: ​​koordinate cilja, njegov azimut i visinu. Nakon što dobijemo informacije od osmatrača, mi radimo na meti protivvazduhoplovnim topovima ili raketnim oružjem“, rekao je zamenik komandira posade PVO raketnog sistema Pancir-S sa pozivnim znakom Rubin.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak borbenog dežurstva posade protivvazduhoplovnog raketno-topovskog kompleksa Pancir-S u zoni specijalne operacije. Sistemi za detekciju omogućavaju posadi da detektuje različite ciljeve na nebu: krstareće i balističke rakete, helikoptere, avione ili MLRS granate, pa čak i male bespilotne letelice kamikaze.
Izvor
« Last Edit: January 09, 2023, 04:25:12 pm by Kubovac » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 893


« Reply #196 on: January 10, 2023, 05:54:58 pm »

Quote
Ako je cilj na vidiku, onda nam osmatrač sa vizuelne osmatračnice javlja: ​​koordinate cilja, njegov azimut i visinu.

Значи ништа без организованог визуелног осматрања. Није тога било у почетку на обе стране. Готово сам сигуран да се "вратио" и тзв. осматрач ваздушног простора у стрељачком одељењу.
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 578« Reply #197 on: January 16, 2023, 06:15:59 pm »

Motor rakete Pancir pronađen na crnomorskoj obali Rumunije

Na društvenim mrežama pojavio se kratak, ali veoma zanimljiv snimak bustera rakete 57E6M iz sastava raketno-topovskog kompleksa Pancir S1.
Nije teško izvući zaključak da je ostatak rakete iz borbi koje su se prošlo proleće vodile za Zmijsko ostrvo u Crnom Moru. Ipak, ako imamo u vidu da je to ostrvo udaljeno preko 40 km od obala Rumunije, kako je buster rakete Pancir završio tamo?

Pa, donela ga plima...

Naime, raketa sistema Pancir 57E6M je dvo-komponentna, a motor rakete je sadržan u startnom, odbacivom delu. Čitava raketa teži oko 72 kg, dok od toga oko 44 kg otpada na motor odnosno buster.

Buster radi (sagoreva) oko 2- 2,5 sekunde i pritom raketi obezbedi početnu brzinu od oko 1300 m/s, uz kasnije usporavanje od oko 40 m/s za svaki pređeni kilometar.

Buster, koji dakle teži oko 44 kg, u sebi sadrži oko 34-38 kg kompozitnog goriva, tako da na samu konstrukciju otpada svega oko 6-10 kg, uglavnom od laganih materijala i komponenti poput stakloplastike, termozaštitnih slojeva od aluminijuma i termozaštitne ljuske od AG4S polimerizovane mase ili materijala na toj bazi.
Težina uglavnom "otpada" na "motorni deo" - blok goriva, komoru, mlaznice i sl....

Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 578« Reply #198 on: January 17, 2023, 12:09:34 pm »

O radu u zoni specijalne operacije govorio je operator ZRPK „Pancir-S1“

Tokom specijalne operacije zaštite stanovništva Donbasa, posade samohodnih protivvazduhoplovnih raketno-topovskih sistema (ZRPK) „Pancir-S1“ nastavljaju da štite jedinice Oružanih snaga (OS) Rusije od vazduhoplovnih napada. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo je snimke rada ruske PVO Zapadnog vojnog okruga (ZVO).

Zadaci ZRPK-a obuhvataju zaštitu vazdušnog prostora od sredstava vazduhoplovnog napada kao što su bespilotne letelice (BPL), rakete i municija za višecevne raketne bacače.

Prednost kompleksa je što se može koristiti bilo gde u svetu - u pustinji, na kopnu, na moru.

„Multifunkcionalni kompleks, za sve vremenske prilike. U borbenoj posadi su tri osobe: vozač-mehaničar, zamenik komandira posade (operator) i komandir posade. Može da detektuje i dejstvuje autonomno, a može i poluautonomno i ručno. Može da otkrije do 30 ciljeva i da gađa četiri cilja“, rekao je Mihail, zamenik komandira posade (operator) raketno-topovskog kompleksa PVO Pancir-S1.

Štaviše, moguće je detektovati i velike objekte - krstareće i balističke rakete - kao i obične "kućne" konvencionalne bespilotne letelice, dodaje Ministarstvo odbrane. Vojnici čak vide siluete velikih ptica na monitorima, ali ih program lako razlikuje od dronova.

Svako borbeno oruđe "Pancir S1“ opremljen je sa 12 projektila i 2 dvocevna protivavionska topa, koja su u stanju da gađaju vazduhoplovne i kopnene ciljeve.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 578« Reply #199 on: January 19, 2023, 06:03:12 pm »

Šta se događa u Moskvi?

Mere predostrožnosti ili nešto drugo?

Naime, imali smo prilike prethodnih dana da vidimo razmeštanje raketnih diviziona S-400 Triumf u samo predgrađe Moskve.
Nakon toga je stigla informacija o posečenom delu šume u Losinoostrovskom parku u Moskvi, za razmeštaj sistema PVO i PRO.

A danas su se na društvenim mrežama pojavili snimci postavljanja raketno-topovskih kompleksa Pancir S1 na visoke zgrade u samom centru Moskve!
Tako smo imali priliku prvo da vidimo i samo postupak postavljanja Pancira S1 na visoku zgradu u užem gradskom jezgru Moskve, da bi se zatim pojavila fotografija raketno-topovskog kompleksa Pancir S1 i na zgradi Ministarstva odbrane Ruske Federacije!

Nakon ukrajinskih napada bespilotnim letelicama opremljenim sa bojevim glavama tipa Tu-141 na aerodrome baziranja ruskih strateških nuklearnih raketonosača Tu-95, "Engels" i "Dyagilevo", čini se da je moguće u narednom periodu očekivati podizanje "igre" na najviši nivo, a to bi mogao biti pokušaj napada na samu Moskvu.

Takav napad, čak i da prođe neka letelica, neće puno koristi doneti Ukrajini na frontu, osim što će možda povrediti ili, daleko bilo, usmrtiti neke žitelje Moskve. Međutim, sigurno će postići značajno zaoštravanje situacije i onda se može postaviti pitanje kome to ide u korist i ko to želi dalje zaoštravanje, sa potencijalno nesagledivim posledicama.....

Pancir S1 na zgradi MO RF:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pancir S1 pred podizanjem na zgradu u centru Moskve:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pancir S1 podignut na zgradu u centru Moskve:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Pancir MO RF.png (959.74 KB, 1280x960 - viewed 11 times.)

* Pancir na zgradu 1.png (668.36 KB, 516x680 - viewed 10 times.)

* Pancir na zgradu 2.png (352 KB, 622x524 - viewed 4 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 354« Reply #200 on: January 19, 2023, 11:29:34 pm »

Iz drugog ugla

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG_20230119_225110_846.jpg (87.72 KB, 960x603 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 578« Reply #201 on: January 25, 2023, 01:52:37 pm »

Posada raketno-topovskog kompleksa PVO „Pancir“ sprečila je noćno raketiranje ruskih položaja u zoni SVO raketama HIMARS-a

Potrebno je šest do osam sekundi da se donese odluka o lansiranju na složenu metu sa Pancir-S1, kažu vojnici.

Posada protivvazduhoplovnog raketnog sistema Pancir-S1 sprečila je noćno raketiranje ukrajinskih nacionalista. Militanti su raketama HIMARS pokušali da napadnu ruske položaje u zoni specijalne operacije, javlja dopisnik Zvezde.

Svi ciljevi su na vreme otkriveni i uništeni u vazduhu raketama sistema Pancir. U letu dostižu brzinu od preko četiri hiljade kilometara na sat. Jedinstveni sistem za upravljanje vatrom ne ostavlja nikakve šanse i za dronove i za rakete.

Himars je meta na velikoj visini i ima balistiku zbog velike brzine. Morate brzo reagovati... Takođe, ova vozila konstruisana za tu svrhu“, rekao je šef posade Pancir-S1 pod pozivnim znakom Baron.

Prema njegovim rečima, u proseku je potrebno šest do osam sekundi da se donese odluka o lansiranju, ako je meta teška.

Pancir“ se rotira za 360 stepeni i može da gađa čak i dok se kreće. Mašina je sposobna da pogodi i vazduhoplovne i kopnene ciljeve neprijatelja. Kako govore vojnici, sve što se pojavi u radijusu od 20 kilometara biće presretnuto i uništeno.Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 578« Reply #202 on: January 28, 2023, 01:37:50 pm »

RIA Novosti saznaje za opremanje sistemima PVO Pancir-SM u zoni SVO

Sistem PVO u zoni SVO biće ojačan najnovijim sistemima PVO Pancir-SM koji mogu da obaraju rakete HIMARS

Najnoviji kompleksi Pancir-SM uskoro će biti isporučeni za pojačanje ruskog sistema PVO u zoni specijalnih operacija. Ovo je za RIA Novosti 28. januara izvestio obavešteni izvor.

„U bliskoj budućnosti, serija protivvazduhoplovnih raketno-topovskih sistema Pancir u najnovijoj modifikaciji Pancir-SM biće poslata u zonu SVO za jačanje sistema PVO. Takvi kompleksi će moći da gađaju bespilotne letelice i rakete koje lansiraju ukrajinski militanti, uključujući projektile američkog HIMARS MLRS, na znatno većim dometima“, rekao je on.

Prema rečima izvora, u zoni SVO planirano je dalje testiranje sistema Pancir-SM, koji je opremljen mini-raketama za uništavanje dronova i nevođenih projektila višecevnih raketnih sistema tipa „Grad“.


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 578« Reply #203 on: January 31, 2023, 01:08:43 pm »

Još jedan zanimljiv video, svojevrsna kratka kompilacija vatrenih dejstava jedinica ruske vojske naoružanih raketno-topovskim kompleksima Pancir-S1, tokom SVO u Ukrajini.

Na snimku se navodi da je modifikacijom algoritama praćenja ciljeva, Pancir S1 dobio unapređene mogućnosti praćenja i dejstvovanja na projektile iz VBR Himars. Podvlači se da je Himars kvazi-balistički cilj velike visine leta i brzine pri poniranju prema cilju i da se u tom smislu mora veoma brzo reagovati.

Na snimku je i podsetnik da raketno-topovski kompleks Pancir S1 u svom borbenom kompletu ima 12 protivvazduhoplovnih raketa i dva dvocevna automatska topa kalibra 30 mm i da može delovati i sa zastanka i u pokretu i to u krugu od 360 stepeni.

Panciri su tokom SVO uspešno dejstvovali na širok dijapazon ciljeva, od bespilotnih letelica tipa "Bajraktar" do balističkih raketa kratkog dometa "Točka-U".

Sistem upravljanja vatrom je visoko automatizovan i omogućava uništavanja ciljeva tipa bespilotnih letelica i kamikaza dronova na daljinama do 20 km, uz istovremeno praćenje više desetina ciljeva, a u samoodbrani je moguće dejstvovati na ciljeve na zemlji.

Tokom vršenja svojih zadataka u SVO, Panciri su u manjoj meri imali zadatke trupne PVO (što im nije osnovna namena), a u većoj meri zaštitu infrastrukture i objekata.


Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 578« Reply #204 on: February 03, 2023, 07:14:15 pm »

Panciri ruske armije

Posade ruskih PVO raketnih sistema Pancir tokom specijalne operacije rade sa stopostotnom efikasnošću. Svake smene otkrivaju i eliminišu po nekoliko ciljeva na nebu, uključujući dronove, kao i taktičke rakete Grad, Točka-U i drugo oružje. Sve ove objekte "Panciri" uništavaju u dolasku.

Dakle, prošle godine, tokom jednog od napada VBR Grad, posade raketno-topovskih kompleksa Pancir S1 su oborili 23 od 24 projektila, a jedan od projektila je jednostavno „odletelo nekontrolisano i van štićene zone“.

Posade protivvazduhoplovnih raketno-topovskih sistema u zoni SVO naučile su i kako da presreću rakete HIMARS. Ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane. Nedavno je objavljen izveštaj da su neprijateljske trupe napale infrastrukturu naftovoda Družba u regionu Brjanska, verovatno sa četiri rakete ispaljene iz HIMARS-a. Sve je oborio „Pancir”.

Sistemi za detekciju kompleksa Pancir, koje proizvode "Visokoprecizni kompleksi" koji se nalaze u krugu Rostec-a, omogućavaju operaterima da prate i krstareće i balističke rakete, kao i kućne bespilotne letelice veličine 30 puta 30 cm.

Protivvazduhoplovni raketno-topovski kompleks ruske proizvodnje obezbeđuje pouzdan protivvazduhoplovni štit, čime pomaže u spašavanju života boraca i civilnog stanovništva, kao i sprečavanju uništavanja stambenih i infrastrukturnih objekata.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Panciri ruske armije.png (155.36 KB, 423x350 - viewed 19 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 24 queries.