PALUBA
July 21, 2024, 04:43:03 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18]   Go Down
  Print  
Author Topic: Artiljerijsko-raketni sistem za PVD Pancir S1  (Read 93711 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 291« Reply #255 on: May 20, 2024, 07:18:49 pm »

Testiranje sistema Pancir SM-SV

Povodom 78 godina postojanja poligona za testiranje borbenih sistema Kapustin Jar, između ostalog, pojavio se i kratak snimak ispitivanja raketno-topovskog kompleksa PVO Pancir SM-SV na guseničnoj šasiji GM352 Minske fabrike tegljača.

Pancir SM-SV je zasnovan na šasiji sa gusenicama, sličnoj onoj koja se koristi za protivvazduhoplovne sisteme Tunguska i Tor. Povećava prohodnost kompleksa na teškom terenu. Time se uklanjaju zamerke vojske, koja je kritikovala verziju na točkovima zbog njene glomaznosti i nedostatka pokretljivosti. Zbog visokog stepena unifikacije sa drugim mašinama, pojednostavljeno je održavanje i obuka vozača.

Na ovom protivvazduhoplovnom kompleksu ugrađuje se novi radar sa aktivnom faznom antenskom rešetkom (AFAR), čiji je domet detekcije povećan na 70 (75) km i novi tip nišanskog radara sa pasivnom faznom rešetkom refleksnog tipa (PFAR), već viđenoj na modelu Pancir S1M(E). Pored toga, napravljene su nove rakete za ova vozila, sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti do 40 km. Zbog činjenice da kompleks ima i minijaturne rakete u svojoj municiji, raketno-topovski sistem PVO Pancir SM-SV ima mogućnost da četvorostruko poveća nošenje raketa na vozilu. U budućnosti se pretpostavlja upotreba i hipersoničnih raketa. NIT je izvestio o novim mogućnostima raketno-topovskog sistema PVO Pancir-S sa hipersoničnom raketom.

Kompleksi Pancir SM-SV moraće da štite pozicije protivvazduhoplovnih sistema iz porodice S-300V4 i Buk-M2/3 od krstarećih raketa i bespilotnih letelica, uključujući (teoretski) da izdrže napade rojeva bespilotnih letelica.

Iako je planirano da radovi na konstrukciji sistema budu završeni do kraja 2022. godine, još uvek traju, mada se povremeno izveštava o "skorom" završetku.

Pancir SM-SV u Kapustin Jaru:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pancir SM-SV, ispitno lansiranje raketa 57E6M, povećanog dometa do 40 km:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Pancir SM-SV1.jpg (137.24 KB, 829x631 - viewed 4 times.)

* Pancir SM-SV2.jpg (303.29 KB, 1206x860 - viewed 4 times.)

* Pancir SM-SV3.png (236.69 KB, 563x351 - viewed 184 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 654


« Reply #256 on: May 21, 2024, 06:49:48 am »

Опет духовит назив, сада војног полигона. Капустин Јар - Капустин Яр - Купусова јаруга или просто Купусиште. Grin Шасију производи МЗКТ, Мински Завод Точкашких Тегљача, мада је у овом случају реч о широко примењиваном гусеничару, насталом пре око 40 година.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 355


« Reply #257 on: May 21, 2024, 05:10:44 pm »

Pancir SM-SV, da ovo SV neznači suhoputna vojska, tj. kopnena vojska?Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 291« Reply #258 on: May 21, 2024, 05:31:15 pm »

Pancir SM-SV, da ovo SV neznači suhoputna vojska, tj. kopnena vojska?


Tako je glasila ranija (reklamna) oznaka. Videćemo pod kojom oznakom će ga konačno pustiti u trupu. Logika nalaže da bude u trupnoj PVO, ali u ovoj trenutnoj situaciji možda "nužda zakon menja". Videćemo.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 291« Reply #259 on: June 19, 2024, 11:19:22 am »

Iz Rosteha su govorili o novim mini raketama za sistem PVO Pancir-SM

Nove mini-rakete za protivvazduhoplovne raketno-topovske komplekse Pancir-SM, dizajnirane za borbu protiv bespilotnih letelica, potvrdile su svoju efikasnost tokom testiranja, saopštila je za RIA Novosti pres-služba kompanije koja je razvila ovaj sistem, Kompleksi visoke preciznosti, holding kompanija (deo „Rosteha“).

Trenutno se testira mala raketa, potvrđene su njene glavne karakteristike i ispravnost primenjenih tehničkih rešenja – rekao je sagovornik agencije uoči međunarodnog pomorskog salona Flota-2024.

Prethodno je obavešteni izvor za RIA Novosti rekao da Rusija završava ispitivanja raketa protiv bespilotnih letelica, koje bi uskoro trebalo da uđu u sastav protivvazduhoplovnih raketno-topovskih sistema u zoni SVO u Ukrajini. On je pojasnio da će se mini-rakete koristiti u sklopu modernizovanih protivvazduhoplovnih raketno-topovskih sistema Pancir-SM. Od prošle godine kompleksi su počeli da pristižu u zonu SVO.

Izvor je napomenuo da nove rakete imaju standardni raspored za kompleks Pancir - stepen raketnog motora i marševski stepen, ali sa značajno smanjenim dimenzijama kako u prečniku proizvoda tako i po njegovoj dužini. Kao rezultat toga, jedno borbeno vozilo Pancir-SM može biti opremljeno sa 48 raketa protiv bespilotnih letelica umesto sa 12 standardnih raketa. Prema njegovim rečima, nove rakete su mnogo jeftinije od standardnih, što će povećati ekonomsku efikasnost Pancir-SM, pošto neće biti potrebe da se dronovi gađaju municijom koja košta najmanje više desetina puta više od samog cilja.

Kako je Vladimir Artjakov, prvi zamenik generalnog direktora Rosteha, primetio u intervjuu za RIA Novosti u avgustu 2022. godine, nove rakete koje je državna korporacija razvila za Pancir, pored bespilotnih letelica, moći će da gađa i protivradarske rakete, protiv-tenkovske rakete i razna oružja za vazdušne napade. Kako je pojasnio Artjakov, najbliža granica branjenog područja novim mini-raketama za kompleks Pancir biće smanjena na 500 metara.

Sistem PVO Pancir je namenjen za protivvazduhoplovnu odbranu vojnih, administrativnih i industrijskih objekata i područja, kao i sisteme protivvazduhoplovne odbrane velikog dometa od aviona, helikoptera, krstarećih raketa, preciznog naoružanja, dronova i MLRS granata. Kompleks je opremljen sa dva dvocevna topa kalibra 30 milimetara i 12 vođica za lansiranje projektila.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Pancir SM ispit1.jpg (72.17 KB, 1280x720 - viewed 1 times.)

* Pancir SM ispit2.jpg (35.51 KB, 800x563 - viewed 1 times.)

* Pancir SM ispit3.jpg (72.19 KB, 461x1024 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 291« Reply #260 on: June 25, 2024, 06:56:46 pm »

„Visokoprecizni kompleksi” spremni su da ove godine povećaju isporuke „Pancira”

Samohodni raketno-topovski sistem PVO koji je razvio Biro za projektovanje instrumenata namenjen je za odbranu civilnih i vojnih objekata kratkog dometa, kao i za pokrivanje sistema PVO dugog dometa.

MOSKVA, 25. juna. /TASS/. Holding „Visokoprecizni kompleksi“ (deo Rosteha) spreman je da ove godine poveća isporuke protivvazduhoplovnog raketno-topovskog sistema „Pancir“, kako je pres služba holdinga prenela TASS-u.

U aprilu je Sergej Šojgu, koji je u to vreme bio na funkciji ministra odbrane Ruske Federacije, primetio da su se kompleksi Pancir dobro dokazali. On je najavio i planove da se ove godine skoro udvostruči snabdevanje ovih sistema PVO.

„Trenutno su u toku pripreme za povećanje proizvodnih kapaciteta kako bi se povećala proizvodnja proizvoda iz porodice „Pancir“, uključujući i korišćenje sredstava dobijenih kao deo subvencija za sledeću godinu“, saopštila je pres-služba Visokopreciznih kompleksa.

Samohodni raketno-topovski sistem PVO „Pancir“ koji je razvio Konstruktorski biro instrumenata (deo holdinga Visokoprecizni kompleksi) namenjen je za blisku odbranu civilnih i vojnih objekata, kao i za pokrivanje sistema PVO dugog dometa. sistema. U Oružanim snagama Ruske Federacije predstavljen je modifikacijom Pancir-S1 sa višekanalnim sistemom za zahvat i praćenje ciljeva. Sposoban je da pogađa vazduhoplovne ciljeve koji lete brzinama do 1000 m/s, na daljinama od 200 m do 20 km.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Pancir TASS.png (529.23 KB, 646x446 - viewed 4 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 588


« Reply #261 on: June 29, 2024, 08:07:34 pm »

Колико Руси сада производе "Панцира" годишње?
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 654


« Reply #262 on: June 30, 2024, 04:57:41 am »

Колико Руси сада производе "Панцира" годишње?

Тешко је рећи, а не бих да нагађам. Претпостављам да производе довољно да надоместе губитке у дејствима и да повећају бројност "на стању". С обзиром да су ови војни Камази користили и западне склопове (нпр. трансмисије), неко време је производња била успорена због санкција, док нису освојили сопствене заменске, или док их нису набавили од Кинеза. Grin
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 291« Reply #263 on: July 10, 2024, 11:03:53 am »

Panciri S1 u akciji u SVO

Posade raketno-topovskih kompleksa Pancir S1, vredno rade u zoni Specijalne vojne operacije, radi zaštite trupa na terenu, važne vojne i civilne infrastrukture i građana Donbasa.

Bilo da se radi o neprijateljskim avionima, bespilotnim letelicama ili projektilima, sistemi protivvazduhoplovne odbrane Pancir-S pogađaju su bilo koju metu. Ove instalacije rade brzinom munje i mogu presresti do 12 objekata u minuti.

U ovim prilozima ispod, možemo videti rad posade Pancir S1 u rejonu Zaporoške oblasti marta meseca ove godine, a drugi prilog je iz jula meseca ove godine u rejonu Avdeevke.Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 19 605


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #264 on: July 11, 2024, 01:05:31 pm »

Колико Руси сада производе "Панцира" годишње?

Zapadni izvori kažu od 25 do 60 komada godišnje (od 2 do 5 mesečno), i to treba uzeti sa rezervom.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 654


« Reply #265 on: July 11, 2024, 01:45:47 pm »Мислим да производња више зависи од шасија - подвозја и радара, него од ракета. Тим пре ако Панцир усмере пре свега на борбу против дронова и БПЛ. Мени оне мале ракете намењене против дронова баш некако личе на  давни "Fliegerfaust".
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 291« Reply #266 on: July 17, 2024, 02:21:36 pm »

Posada raketno-topovskog sistema Pancir S-1 pogodila je dron Oružanih snaga Ukrajine u zoni Specijalne vojne operacije

Tokom borbenog dežurstva, posada raketno-topovskog protivvazduhoplovnog kompleksa Pancir-S1 u zoni odgovornosti grupe trupa Vostok Oružanih snaga Ruske Federacije uništila je bespilotnu letelicu (BPL) Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u zoni SVO. Ovo je 17. jula saopštilo rusko Ministarstvo odbrane.

„Mašina se veoma dobro dokazala. Efikasno radi za sve vrste namena. Za rakete kao što su HIMARS, ATACMS, Storm Shadow i razne bespilotne letelice. Pancir je najpouzdanije oruđe i stalno se modernizuje, posebno u svetlu nedavnih događaja o naglašenim isporukama F-16. Za nas to ne donosi ništa novo. Nastavićemo da radimo kako smo radili. Na isti način ćemo oboriti sve rakete koje on nosi. A mi ćemo takođe oboriti i sam avion ako padne u našu zonu odgovornosti“, rekao je operater posade Pancir-S1 "Maksim".
Ministarstvo odbrane je pojasnilo da posade Pancir S-1 danonoćno nadgledaju vazdušni prostor iznad položaja ruskih trupa. Za uništavanje vazduhoplovnih ciljeva, kompleks ima 12 protivvazduhoplovnih raketa. Pored toga, kompleks je opremljen sa dva dvocevna topa kalibra 30 mm sa 1.400 metaka.

Naoružanje raketno-topovskog sistema PVO Pancir S-1 omogućava mu da uništi bilo koje oružje za vazduhoplovni napad unutar utvrđenog operativnog dometa. Posade stalno menjaju položaje, a po dolasku na novu lokaciju mogu da pređu iz režima pripravnosti u borbeni režim za 10 sekundi, napominje Ministarstvo odbrane RF.
Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 291« Reply #267 on: July 18, 2024, 05:56:25 pm »

Posada raketno-topovskog sistema Pancir-S1 uništila je ukrajinsku bespilotnu letelicu u zoni SVO

Posade samohodnih raketno-topovskih sistema protivvazduhoplovne odbrane Pancir-S1 pouzdano pružaju zaštitu jedinicama Oružanih snaga Ruske Federacije od neprijateljskih vazduhoplovnih napada.

Logged
Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.