PALUBA
May 22, 2024, 09:59:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi Kašmir  (Read 33190 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #30 on: March 02, 2019, 10:13:05 pm »

Ове наше редакције кад преводе текстове са војном терминологијом буквално преводе све. Тако је индијски пилот преименован у лошем преводу у
Quote
Komandant indijske avijacije Abinandan Vartaman
Наравно да оборени пилот није комадант авијације већ има чин  wing commander, односно потпуковника.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #31 on: March 02, 2019, 10:19:55 pm »

Оваки брзим пуштањем заробљеног индијског пилота Пакистан је освојио један добар политички поен.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #32 on: March 03, 2019, 01:31:01 am »

Gledam sve sa strane kao partiju šaha. Da je Pakistan neka sila ( u odnosu na Indiju ) ,nikada ne bi predao indijskog pilota bez suđenja i robije, osim u slčaju razmene. Ovde neko drugi vuče konce i zna zašto i kako  Wink
I uvek je tako , kada narod sazna već je kasno...
« Last Edit: March 03, 2019, 01:38:06 am by Milan (longtrip) » Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 353« Reply #33 on: March 03, 2019, 06:48:45 am »

Dzumba je u pravu. Drzanjem piota i sudjenjem (samo ne znam zasto ) Pakistan ne bi dobio nista, ovako je pobrao koji politicki poen. Pred svojim narodom su takodje dobili poene obaranjem Indijskog aviona. A to...da Mig-21 moze da obori F-16... Da je mogao, oborio bih ga. Toliko.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 901« Reply #34 on: March 03, 2019, 10:21:19 am »

Dzumba je u pravu. Drzanjem piota i sudjenjem (samo ne znam zasto )...

Како "не знаш зашто"? Како је тај пилот бркајлија доспио у пакистански затвор? Био на пикнику, па залутао у планини и обрео се у Пакистану?
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 353« Reply #35 on: March 03, 2019, 11:05:08 am »

Mogao je biti pogodjen i u Indijskom vazdusnom prostoru, ionako se ceo incident desio u pogranicnom podruciju. Uostalom, svesni smo koliko su ceste povrede vazdusnog prostora svuda u svetu, pa nema nesto sudjenja oko toga. prosto to bi bilo teranje maka na konac.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 901« Reply #36 on: March 03, 2019, 11:31:51 am »

Повреде ваздушног простора јесу честе, сли борбени задаци над туђом сусједном територијом баш и нису. А брко је управо био на борбеном задатку у комшилуку.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #37 on: March 03, 2019, 09:25:04 pm »

Рашо, ти то цениш са балканских позиција. Овде се не ради о игри терања "мак на конац", како се то код нас најчешће ради. Овде је већ о озбиљној политичкој игри где се добијају и губе поени за будућност. Овде је Пакистан "дао да би добио", а добио је на угледу. Оборио авион (брзом и добром реакцијом), спречио ескалацију сукоба, спречио линчовање пилота и вратио га, онако витешки. Тврдим да је Пакистан одиграо одлично. Не само на међународном плану већ је направио проблем и у индијској унутрашњој политици. Сваки потез Индије на заоштравању ситуације наишао би и на негодовање код других политичких актера у Индији, и код јавног мњења.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #38 on: March 04, 2019, 06:27:17 am »

Зашто Индија оклева
Аутор: Мирослав Лазански недеља, 03.03.2019.

Две државе с нуклеарним оружјем, Индија и Пакистан, ратовале су два дана класичним оружјем. Пакистан је упутио апел Индији да се сукоб заустави, јер и једни и други имају атомско оружје. То су и једни и други схватили и не пада им на памет да то оружје и користе. Стога је Пакистан као знак добре воље пожурио да после само три дана Индији испоручи обореног и заробљеног пилота, што је историјски рекорд у враћању обореног пилота његовој држави. „Пуј пике”, мало смо се зеза..

Напетост у Кашмиру, између Индије и Пакистана, траје десетинама година са повременом разменом артиљеријске ватре, а сада и са дејствима екстремиста. Оно што је занимљиво јесте да пакистанска борбена авијација, без обзира на то што је бројчано дупло мања од индијске, 425 пакистанских авиона према 849 индијских, постиже ваздушне победе, при чему индијски пилоти имају чак 180 сати налета годишње. Заправо, још није јасно да ли су пакистански ловци Ф-16 срушили индијски „миг-21” или неки други индијски авион. Иначе, главни пакистански борбени авион јесте Ф-16. Пакистан располаже с око 80 авиона тог типа, остало су старији модели кинеских авиона и француских „миража”, док Индија има много већи број модерних борбених апарата: 250 руских су-30МКИ, као и 50 „миража-2000”... И у прошлости су пакистански пилоти на старијем типу авиона често обарали индијске пилоте на модернијим апаратима, а индијски ваздухопловни генерали из те чињенице никако да извуку поуку. Да ли је квака ипак у нечему другом?

Како то да Индија са милијарду и 281 милион становника и оружаним снагама са 1.400.000 припадника, плус паравојне формације од 1.585.000 припадника, са војним буџетом од 52 милијарде долара, никако не успева да оствари стратегијску предност ни у свом суседству, ни у ширем азијском региону, и поред све снажније привреде, статуса нуклеарне силе и глобално доказане снаге у информационим технологијама?

Могло би се закључити да угрожавање индијске импресивне биографије произлази из урођеног, сталног одсуства самопоуздања у њеном политичком, војном и административном систему када је реч потврђивању његових суштинских стратешких интереса на локалном нивоу и шире. Хронично оклевање у спровођењу најважнијих и временски ограничених одлука, посебно у погледу набавки наоружања и војне опреме, доприноси свеукупној стратешкој недоследности. За индијске кругове карактеристично је да непрекидно одлажу да путем увоза модернизују индијску војску.

Доста присутна корупција, цинични каријеризам у владајућем систему део су мрачне безбедносне слике, коју неки индијски политичари зову и  „системском грешком”. За неке индијске политичаре амбициозне жеље се претварају у политичке изјаве које немају никакву основу у стварности. Због тога и не постоји институционални оквир за спровођење стратешких циљева Индије, ово колективно „одлагање” гуши потенцијале Индије на почетку 21. века. Уместо да је једна од великих сила 21. века, Индија је данас „држава која би хтела да постане светска сила”. И због тога Пакистан са 205 милиона становника ради Индији оно што ради.

Наравно, Индија је демократска земља са предузимљивим и талентованим становницима, али малодушни политичари као да воде државу од само милион становника. Због овако изузетно опрезног „браманског” става читавог низа државних управа, Индија се прерано одрекла стратешког потврђивања у сопственом дворишту. Налазити се између Кине и Пакистана сигурно није лако, али управо је Пекинг искористио тај вакуум и наметнуо се као светска сила у Азији.

На плану спољне безбедности Индија има проблеме не само са Пакистаном и Кином већ и са Бангладешом, Мјанмаром, Непалом и Шри Ланком. На плану унутрашње безбедности проблем је 14 терористичких и сепаратистичких покрета, а многи од тих покрета имају огранке изван индијских граница. Само у побунама у северној држави Јаму и у Кашмиру досада је погинуло скоро 100.000 људи, а сепаратистички покрети делују у североисточним државама Асам, Нагаланд, Манипур, Мегхалаја и Трипура, које се граниче са Мјанмаром и Бангладешом, док су се потенцијално опасни маоистички побуњеници утврдили у четвртини од укупно 603 индијска округа.

Владајућа стратешка структура Индије заступа „континенталну идеју”, која наглашава територијалну одбрану и остаје по природи дефанзивног карактера. Као некада ЈНА у некадашњој СФРЈ, Индијци као да су копирали доктрину ОНО и ДСЗ. Таква оријентација је и довела до развоја капацитета само копнене војске, такво доктринарно размишљање довело је и до минималне „оперативне здружености”, то јест ограничене војне системске интеграције. Све док то не постигне, без обзира на ракетно-нуклеарни арсенал, који уосталом ни она ни Пакистан не смеју да користе, дакле све док не реши проблем „браманског” прилаза регионалним питањима, Индија неће бити и светска војна сила.

Izvor: www.politika.rs
Logged
lEO - ZD
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 103« Reply #39 on: March 04, 2019, 08:31:40 am »

Jedno amatersko, tehničko pitanje i potpuno nevezano za politiku, blokove i ostale ....

Svi veliki novinski stručnjaci govore o MiG 21 i spominju godinu kada je nastao ili poletio (i to brkaju al nema veze) i to je tu negdje moje godište znaći staro..
Ali
Zar Indija ne koristi najnoviju modifikaciju MiG-a , "Bison"?
A taj tip čini mi se je puno bliži današnjim danima nego tamo početku druge polovine prošlog stoljeća.

S druge strane ne znam koje F-16 koristi Pakistan, tako da uz sve ostalo postoji mogućnost da je taj MiG "mlađi" od F-16  Huh?

I na kraju balade nije bio 1:1 nego je tu bilo svašta nešto u zraku..
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #40 on: March 04, 2019, 08:51:42 am »

Zar Indija ne koristi najnoviju modifikaciju MiG-a , "Bison"?
A taj tip čini mi se je puno bliži današnjim danima nego tamo početku druge polovine prošlog stoljeća.

Koristi:

Quote

MiG-21 Bison
Upgraded version for export, the Indian Air Force being the first customer. Equipped with the Phazotron Kopyo (Spear) airborne radar, which is capable of simultaneously tracking 8 targets and engaging 2 of them with semi-active radar homing air-to-air missiles, such as the Vympel R-27. The radar also enables the fighter to deploy active radar homing air-to-air missiles such as the Vympel R-77 when an additional channel is incorporated. Russia has claimed that this version is equivalent to the early F-16. The Indian Air Force has since then upgraded its avionics with the addition of a Helmet Mounted Sight, the ability to fire High Off-Boresight missiles like the R-73 (missile) and a Tactical Data Link, improving further its already formidable WVR Combat capability, and has performed very well even against F-15C Eagles in Cope India and Red Flag Exercises.


S druge strane ne znam koje F-16 koristi Pakistan, tako da uz sve ostalo postoji mogućnost da je taj MiG "mlađi" od F-16  Huh?

Koriste F-16 A/B/C/D

Quote

The most capable fighter in PAF service from 1983 to 2007 has been the F-16 Fighting Falcon. 40 of the F-16A/B Block 15 models were delivered from 1983 to 1987. Deliveries of another 28 F-16A/B were stopped after the 1990 arms embargo imposed on Pakistan under the Pressler amendment but 14 of these were later delivered during 2005–2008. The F-16A/B fleet is to be upgraded with MLU (Mid-Life Update) modification kits and Falcon Star Structural Service Life Enhancement kits by Turkish Aerospace Industries starting in September 2010 at a rate of 1 per month. Four F-16A/B are already undergoing upgrade in the U.S. for delivery in 2011. The MLU package will include new APG-69v9 radars, Joint Helmet Mounted Cueing Systems and Link-16 data-links, along with other new communications, targeting and electronic warfare systems. In 2006, 12 F-16C and 6 F-16D Block 52+ were ordered with a further 18 aircraft optional. 14 of the optional fighters were ordered in 2010. The first batch of 3 F-16C/D fighters landed at PAF Base Shahbaz, Jacacobad, on 26 June 2010. Pakistan also received 14 used F-16s from the US free of cost.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #41 on: March 05, 2019, 08:31:13 pm »

Пакистан упао у невољу због Ф-16
Аутор: Владимир Вукасовић уторак, 05.03.2019.

САД поручиле да су наводним коришћењем тог авиона за обарање индијског „мига” можда прекршени услови продаје

Није да је Индији и Пакистану ни досад за то био потребан подстрек, али последњи њихов војни окршај мора да ће их пожурити у намери да ојачају своје армије, за шта би се најпре, као и раније, могли обратити Русији, Америци и Кини. Међутим, САД би ионако погоршане односе с Пакистаном могле још више покварити постављањем препрека и за коришћење једног дела арсенала које су му већ продале и за који се сумња да је био пресудан за то што је пакистанска војска успела да обори један индијски авион.

Америчка амбасада у Исламабаду, наиме, саопштила је да проверава истинитост навода да је индијски „миг-21” срушен поготком из пакистанског Ф-16, авиона америчке производње. То би могло представљати кршење услова под којима су ти ловци продати, објавила је амбасада не прецизирајући то каква су тачно ограничења за употребу Ф-16 предвиђена уговором.

Ни Пакистан није објавио који је авион оборио индијског противника, али тврди да он није купљен од Американаца. Као највероватнијег „осумњиченог”, према стручњацима које цитирају медији, то оставља кинески ЈФ-17, који се склапа на пакистанској територији. Индијци у то не верују: још крајем прошле недеље су новинарима приказали делове пројектила који је с неба скинуо њихов „миг”, уз тврдњу да је реч о ракети какву је могао испалити искључиво Ф-16.

Од последње продаје таквих авиона Пакистану односи Вашингтона и Исламабада су, већ ко зна који пут, захладнели због америчке процене да Пакистанци не улажу довољно напора у ликвидацију терористичких и екстремистичких група наводно базираних на њиховом тлу, као ни у пресецање илегалних токова новца помоћу којег се те паравојске финансирају. Пакистан пословично негира те оптужбе, укључив и оне оштрије – да делови његовог војнобезбедносног апарата не само што окрећу главу на другу страну пред терористима него их и директно помажу, између осталог и у нападима на Индију. Владе те државе је Пакистан оптужила и да је био на услузи терористима који су убили четрдесетак индијских војника у делу Кашмира који они контролишу, што је било покретач последњег циклуса насиља у том територијално спорном региону.

Из владе у Исламабаду је јуче саопштено да се, још од пре него што је избио нови сукоб с Индијом, спрема акција против свих милитаната који оперишу из Пакистана. Али, према сазнањима Ројтерса, истовремено је дипломатским каналима Американцима послата порука којој је, изгледа, сврха да их натера да попусте у свом притиску на Пакистан и подршци Индији.

Како је поручено представницима званичног Вашингтона, у случају велике кризе на источној граници с Индијом, Пакистан ће морати да повуче део своје војске са запада земље, односно ослабиће своју контролу над подручјем према Авганистану и талибанима који оданде угрожавају мир у обе државе. У таквом развоју ситуације, Пакистан, како је запретио, неће моћи наставити са својим притиском на талибане да прихвате неки облик мировног договора с Белом кућом, којој се жури да своје трупе напокон повуче из Авганистана.

Даље заоштравање односа с Америком дало би Пакистану подлогу за реализацију старе идеје о куповини руских „сухоја 35”. Ту је причу ових дана подгрејао и Спутњик, али посреди је замисао која већ годинама периодично испливава на површину а да још ништа конкретно није утаначено и потписано.

Последњи пут се о томе прилично говорило прошле године, када се, према извештајима пакистанских медија, кроз главе Руса провлачила и жеља да се на неки начин казни Индија. Тај традиционални купац руског оружја тада је одлучио да више неће сарађивати с Москвом на развоју борбеног авиона пете генерације пошто се тиме неће доћи до летелице која би могла изаћи на црту америчким Ф-22 и Ф-35.

Индија је, као један од највећих светских увозника оружја, са све јачим амбицијама да се претвори у прворазредну војну, економску и политичку силу, наговештавала да би се могла у већој мери окренути набавци арсенала из САД, Израела и ЕУ. Међутим, војна кооперација с Русијом није прекинута, напротив. Недавно је потписан и уговор о куповини руског противракетног система С-400. Индија очекује руску помоћ и у обнављању своје авијације.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #42 on: March 06, 2019, 12:29:01 pm »


Indija i Paksitan opet preko nišana, lete granateIndijski i pakistanski vojnici danas su ponovo granatirali vojne položaje i sela druge strane duž granice u Kašmiru.

Vojske Indije i Pakistana optužile su jedna drugu za započinjanje artiljerijskih napada i paljbu iz malog oružja.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #43 on: March 06, 2019, 03:45:02 pm »

Indija i Pakistan granatirali položaje duž granice
Beta   06. mart 2019.

Indijski i pakistanski vojnici danas su ponovo granatirali vojne položaje i sela druge strane duž granice u Kašmiru, uprkos povećanim diplomatskim naporima obe zemlje da smanje tenzije.

Vojske Indije i Pakistana optužile su jedna drugu za započinjanje artiljerijskih napada i paljbu iz malog oružja. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama. Tenzije između dve zemlje su porasle kada su indijski avioni 26. februara ušli u Pakistan i izveli, kako navodi Nju Delhi, preventivne udare na ekstremiste optužene za samoubilački napad 14. februara u indijskom delu Kašmira, kada je ubijeno 40 indijskih vojnika. Pakistan je uzvratio vatru, oborivši prošle srede dva indijska aviona i zarobivši pilota koji je u međuvremenu vraćen Indiji.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #44 on: March 07, 2019, 04:02:45 pm »


Ponovo burno u Kašmiru: Bačena bomba na autobusku stanicu


Najmanje 18 ljudi je povređeno u eksploziji bombe na autobuskoj stanici u indijskom delu Kašmira, od kojih je četvoro u kritičnom stanju saopštila je policija.

Bomba je bačena na glavnu autobusku stanicu u gradu Džamu, otkotrljala se pod autobus i eksplodirala. Jamu je grad sa većinski indijskim stanovništvom u kome je narod danima protestvovao zbog napada bombaša samoubice 14. februara ove godine u kome je stradalo 40 pripadnika indijskih paravojnih formacija.

Mnoge muslimanske kuće kamenovane, i više automobia je spaljeno što je nateralo gradske vlasti da na nekoliko dana uvedu policijski čas, preneo je AP.

Napetost između dve zemlje eskalirala je nakon što je Indija prošle nedelje pokrenula vazdušni napad na pakistanski deo Kašmira, tvrdeći da je otkrila ekstremiste iza bombaškog napada koji se 14. februara dogodio u indijskom delu Kašmira.

izvor
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 22 queries.