PALUBA
April 22, 2024, 07:04:42 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pirotehnicari na zadatku - vesti  (Read 40439 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #135 on: April 25, 2021, 07:25:37 am »

MUP uklanja avio bombu tešku 242 kilograma!
NNK 25.04.2021.

Ovog jutra tačno u 7 sati počinje akcija uklanjanja avio bombe preostale još od Drugog svetskog rata. Zbog toga će dobar deo Banovog brda biti evakuisan, odnosno svi građani u krugu od 150 metara od Nodilove broj 10 moraće da napuste svoje stanove, a do 17 časova autobusi neće saobraćati Požeškom ulicom.

Bomba je nađena na ovoj adresi još pre godinu dana prilikom kopanja temelja za izgradnju novog objekta u ovoj maloj i uskoj ulici na opštini Čukarica, ali je tek sad odlučeno da se ona ukloni. Naime investitor je želeo da na tom mestu ispod zgrade sazida podzemnu garažu, pa su tako radnici kopajući zemlju naišli na ni manje ni više nego avionsku bombu!- Radi se o avionskoj bombi, kalibra 500 libri. Teška je 242 kilograma, od toga ima 126 kilograma eksplozivnog punjena, 120 cm je dugačka i 36 cm u prečniku i naoružana je sa dva upaljača - izjavio je u petak Luka Čaušić, v. d. pomoćnik ministra policije i načelnik sektora za vanredne situacije.

Kako saznajemo, Ministarstvo unutrašnjih poslova će angažovati oko 400 svojih pripadnika iz različitih sektora, a na neposrednom uklanjanju bombe po bezbednosim protokolima gleda se da bude što manje ljudi, iz razmljivih razloga. Kako Čaušić ističe u pitanju je jedna kompleksna akcija.

- U čitavu akciju uključeni su i planovi osiguranja ukoliko dođe do nekih oštećenja na obližnjim objektima, ali svi se zajedno nadamo da do toga neće doći - rekao je Čaušič.

Od 7 časova ujutru policijski službenici će proverati da li su svi stanovi ispražnjeni, a za evakuisane građene je organizovan i privremeni smeštaj u OŠ "Banović Strahinja". Postupak evakuacije stanovnika, motornih vozila, materijalnih dobara i kućnih ljubimaca treba da bude u poluprečniku od 150 metara od mesta pronalaska eksplozivne naprave.

A šta kažu građani, ima li straha?

Na ovo saznanje stanovnici ovog dela opštine Čukarica različito reaguju, neki su uplašeni, a neki su već isplanirali kako će provesti ovaj "bombastični vikend".

- Nismo uplašeni, idemo kod bake i deke, tako da bićemo na sigurnom - rekla je jedna mlada majka, stanarka zgrade preko puta mesta na kome je pronađena bomba.

Za strah ne zna ni penizioner Nikola Čović, koji će danas sa svojom šestočlanom porodicom otići u školu u kojoj će biti organizovan kolektivni smeštaj. Takođe organizovan je i prevoz za sve ljude, koji se ne budu snašli samostalno.

MUP je pozvao sve građane da slede zadata uputstva i poštuju sve mere kako bi ova bezbednosno visoko rizična akcija imala što uspešniji epilog. Sve dodatne informacije građanima su dostupne preko broja telefona 1985!

Za koje ulice važe mere Gradski štab za vanredne situacije:

Nodilova br. 2, 3, 5, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 15, 17 i 19

Mirosavljeva br. 1, 1a, 3, 5, 7, 9, 11, 13 i 15

Paštrovićeva br. 6, 8, 8a, 15, 17 (stari br. 21) i 25

Požeška br. 7, 9, 10, 10a, 11, 12a, 13, 14, 15, 17, 18 i 19

Zrmanjska br. 16, 18, 20, 20a, 35, 39, 41 i 43

Vladimira Radovanovića br. 2, 4, 6 i 10U cilju zaštite života i zdravlja ljudi i životinja naređeno je da se 25. maja građani pridržavaju sledećih uputstava:

 - da napuste objekte najkasnije do 07:00 časova.

 - da otvore prozore i spuste roletne.

 - da izvrše evakuaciju kućnih ljubimaca.

 - da organizovano starija lica, bolesna lica, lica sa posebnim potrebama i majke sa decom, krenu u O.Š. "Banović Strahinja", gde će biti smešteni do trenutka uništenja avio bombe.

 - da pozitivni na korona virus i lica koja su u izolaciji zbog ovog virusa, takođe odu u pomenutu školu gde će biti smešteni.

 - zabranjuje se povratak u svoje domove svim licima iz navedenih ulica do završetka uništavanja avio bombe, odnosno, do trenutka kada se dobije dozvola nadležnog organa da mogu da se vrate u svoje domove.

 - zabranjuje se svako kretanje i parkiranje u ulicama: Požeška od broja 1 do broja 26a, Zrmanjska od broja 29 do broja 47, Paštrovićeva od broja 1 do broja 61, kao i u ulicama unutar zone uništavanja avio bombe - ulica Nodilova, Vladimira Radovanovića i Mirosavljeva ulica.

 - stanari da pomere svoja vozila do 22:00 časova prethodnog dana, odnosno, 24.aprila 2021. godine, u suprotnom će vozila biti premeštena na parking na Adi.

 - obavezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mera.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 1985!
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #136 on: April 25, 2021, 11:40:55 am »

Bomba sa Banovog Brda uspešno izvađena, aktiviraće je u Deliblatskoj peščari
N1 25.04.2021.

Bomba teška 242 kilograma iz Drugog svetskog rata, izvađena je iz zemlje na gradilištu u Nodilovoj ulici na Banovom brdu, i transporterom će biti preneta u Deliblatsku peščaru gde će biti aktivirana da na bezbednom eksplodira, nezvanično saznaje N1 od pripadnika policije na terenu. Deo stanovnika Banovog brda je zbog današnje akcije evakuisan iz svojih domova, a nekoliko ulica u blizini Hipodroma je zatvoreno za saobraćaj.

Rečeno nam je da bomba ima dva upaljača koja su veoma osetljiva zbog čega će biti preneta na lokaciju u Deliblatskoj peščari, u blizini Kovina, gde će biti aktivirana u kontrolisanim uslovima. Pripadnike policije koji uklanjaju bombu sa gradilišta obišao je i ministar policije Aleksandar Vulin.

U MUP-u ističu i da stanari neće moći da se vrate u svoje domove dok ne dobiju zvaničnu informaciju od policije da je to bezbedno. Zbog deaktivacije bombe zatvoreni su delovi Požeške, Zrmanjske i Paštrovićeve ulice, okvirno do 17 časova. Tramvaji na linijama 12l, 2 i 13 voze skraćeno do Gospodarske mehane, a promenjene su i trase vozila na linijama 23, 37, ; 49, 51, 52, 53, 57, 58, 85, 87, 88 и 560Е. Volonteri i pripadnici civilne zaštite obavestili su stanare da jutros do 7.00 moraju da napuste svoje domove, a samo manji broj odlučio je da provede dan u obližnjoj školi „Banović Strahinja“.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #137 on: April 25, 2021, 04:32:30 pm »

Bomba uklonjena sa gradilišta na Banovom brdu pa uništena kod Kovina
VESTI Autor: Dušica Jovanović 25. apr. 2021

Bomba teška 242 kilograma iz Drugog svetskog rata, uspešno je deaktivirana i uklonjena sa gradilišta u Nodilovoj ulici na Banovom brdu, a potom i uništena u selu Gaj kod Kovina. Policija se povlači sa terena, saobraćaj u okolnim ulicama je normalizovan, a stanari koji su prethodno bili evakuisani polako se vraćaju u svoje domove, javlja reporterka N1.

Iz MUP-a Srbije saopšteno je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije uspešno neutralizovali i uklonili avio-bombu zaostalu iz Drugog svetskog rata. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je, kako se dodaje u saopštenju MUP-a, zahvalio pripadnicima Sektora za vanredne situacije, posebno deminerima koji su još jednom rizikovali sopstvene živote zarad sigurnosti i bezbednosti svojih sugrađana i pokazali koliko su hrabri i stručni.

„Hoću da se zahvalim i gradskim službama na izuzetnoj organizaciji i saradnji, a posebno svim građanima Beograda i Čukarice koji su saslušali naređenja, sledili savete Sektora za vanredne situacije i bez ijednog incidenta omogućili da policija obavi svoj posao i ovo mesto učini bezbednim“, rekao je ministar Vulin.

Načelnik Odeljenja za neeksplodirana ubojna sredstva Sektora za vanredne situacije Mihajlo Marinković istakao je da je uklanjanje upaljača i neutralizacija avio-bombe prošla bez problema, dodaje se u saopštenju MUP-a.

„Specijalnim alatima skinuta su dva upaljača, prednji i zadnji, i uništili smo ih na licu mesta, tako da je sada sve bezbedno i sigurno“, rekao je Marinković.

U akciji uklanjanja bombe i obezbeđenja šire okoline bilo je angažovano oko 400 pripadnika Sektora za vanredne situacije, policijskih službenika, Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije i Sektora za ljudske resurse, kao i predstavnika Grada Beograda i Hitne pomoći. Akcija policije počela je jutros u 9.30. Zbog deaktivacije bombe bilo je evakuisano više od 1.000 stanovnika Banovog brda. Okolne ulice bile su zatvorene za saobračaj, a trase linija javnog prevoza izmenjene.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #138 on: April 29, 2021, 04:33:08 am »

Bomba u centru Topole: Dve žene pronašle zakopanu eksplozivnu napravu
IZVOR: RINA SREDA, 28.04.2021.

Prilikom okopavanja cveća u dvorištu stambene zgrade u centru Topole, dve komšinice su pronašle bombu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prvo su mislile, kako kažu, da je u pitanju dečja igračka, ali kasnije se ispostavilo da se radi o eksplozivnoj napravi.

"Bile smo prestravljene kad smo shvatile da smo na tako plitkoj dubini pronašle bombu. Pomislile smo da smo je lopatom možda i oštetile i strahovale od moguće eksplozije. Odmah smo obavestile policiju", rekla je Jelena Lazarević, žena koja je pronašla bombu. Policija je nekoliko sati obezbeđivala ovaj deo grada, a na mesto događaja stigli su i pripadnici nadležnog odeljenja za eksplozivne naprave iz Kragujevca, koji su bombu prvo demontirali, a zatim odneli.

"U ovoj zgradi živim preko 40 godina, a na tom mestu gde je bomba pronađena pre je bilo nekoliko stabala oraha, koji su pre nekoliko godina posečeni iz korena. Verovatno je to prouzrokovalo da se bomba koja je bila dublje zakopana nađe tako blizu površine. U ovoj zgradi živi dosta dece i ne smem ni da zamislim šta bi bilo da su je mališani pronašli tokom igre", kaže Rada Jevđić, druga komšinica koja je pronašla bombu.

Prema nezvaničnim inforamcijama, radi se o bombi M35 iz Drugog svetskog rata. Nadležni apeluju na sve koji pronađu eksplozivne naprave da odmah obaveste policiju i ništa ne rade sami, na svoju ruku.

Izvor: www.b92.net* 001.jpg (44.65 KB, 640x360 - viewed 1 times.)
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #139 on: April 30, 2021, 10:56:39 pm »

ако је била оваква као на слици, без упаљача, не би се десило ништа ко год да је нашао. ово личи на ону руску бомбу, вероватно заостала из другог рата.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #140 on: May 01, 2021, 05:11:54 am »

Nisliš na F1 Limunku?
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #141 on: May 01, 2021, 09:20:25 pm »

да. спавало ми се па нисам могао да се сетим ознаке.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #142 on: November 19, 2021, 09:42:30 pm »

19.11.2021.

Додела међународних сертификата у области разминирања

Десет инструктора за спровођење обуке у области уклањања експлозивних средстава и неексплодираних убојних средстава, из Министарства одбране и Војске Србије и Центра за разминирање, данас су добили међународно признате сертификате, које су им уручили в.д. помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић и амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, у просторијама Центра за разминирање у Гроцкој.

Обука инструктора део је пројекта „Јачање капацитета Републике Србије у области разминирања и уништавања неексплодираних убојних средстава”, чија је вредности око 600.000 евра, а који се реализује у оквиру сарадње Центра за разминирање са Министарством одбране, уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Београду.

Обраћајући се присутнима, Предраг Бандић је изразио дубоко поштовање деминерима који, обављајући ризичан посао, обезбеђују грађане Србије и истакао да је обука коју су инструктори прошли специфична и тешка. Такође, он је захвалио ЕУ на подршци у овом пројекту.

„Радујемо се што можемо да посведочимо првој фази завршетка овог пројекта. Простор Србије је контаминиран минама из разних периода, због чега безбедност грађана може  бити угрожена. Први пут је постигнут ниво овакве обучености наших деминера. Захваљујемо ЕУ за помоћ у области поплава, епидемије и сад у овом домену, који користи грађанима Србије. Срећни смо што видимо да су наши инструктори потврдили резултате и уложене напоре у овој области”, поручио је Бандић.

Србија је посвећена окончању послова разминирања у циљу заштите свог становништва, а овим пројектом наша земља и Европска унија настављају све интензивнију сарадњу у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике, што је потврдио и амбасадор Жиофре.

„Захваљујући овом пројекту који финансира ЕУ, десет полазника из Министарства одбране и Војске Србије и Центра за разминирање биће награђени за унапређење својих капацитета у хуманитарном разминирању. Овај пројекат јача сарадњу у Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици и усклађивању Србије са међународним стандардима у области деминирања. Србија је вредан партнер ЕУ у области безбедносне и одбрамбене политике. Србија и ЕУ деле исту историју, културу и ми чврсто верујемо, исту будућност. ЕУ жели да Србија буде део њене породице – за нас проширење ЕУ на Србију и Западни Балкан нема алтернативу“, рекао је амбасадор Жиофре.

Присутнима се обратио и директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија, који је такође указао на проблеме у области минских подручја у Србији и захвалио ЕУ на помоћи, уз наду да ће се сарадња наставити.

На данашњој додели сертификата, присутни су такође имали прилику да виде и показну вежбу разминирања.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #143 on: December 09, 2021, 08:08:23 am »

08.12.2021.

Размена искустава са Оружаним снагама Руске Федерације у области разминирања

Делегација Оружаних снага Руске Федерације борави ове недеље у званичној посети Војсци Србије ради размене искустава у области разминирања.

Током тродневне посете, делегације Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације размениће знања и искуства у разминирању и уништавању неексплодираних убојних средстава и размотрити успостављање сарадње кроз заједничку обуку, вежбе и опремање.

Домаћин руској делегацији је Оперативна управа (Ј-3) Генералштаба Војске Србије, а гости ће током боравка у нашој земљи присуствовати и приказу оперативних способности инжињеријских јединица Војске Србије ангажованих на разминирању војног комплекса „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу и посетити Центар за разминирање Републике Србије у Београду.

Посета представља наставак сарадње са Оружаним снагама Руске Федерације у области разминирања, успостављене 2017. године, када су стручна лица из Војске Србије учествовала на Међународној конференцији о разминирању одржаној у центру „Патриот“ недалеко од Москве.

Војска Србије прати развој савремених стандарда, процедура и опреме у овој области ради изградње и унапређења сопствених капацитета и способности за безбедно разминирање војних комплекса загађених неексплодираним убојним средствима током НАТО агресије на Савезну Републику Југославију 1999. године.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 25 queries.