PALUBA
April 22, 2024, 06:57:49 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Garda VS - aktivnosti  (Read 23964 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 399


« Reply #30 on: May 04, 2013, 07:54:34 pm »

Да не отварам нову тему јер повод је исти - обележавање Дана Граде војске Србије. Свечаност је одржана у уторак, 30.04. иако је сам дан 06.05.2013.године  али је свечаност одржана раније због тога што се Ускрс (други дан) и Дан гарде (Ђурђевдан) поклапају.

Обележен Дан Гарде


Припадници Гарде Војске Србије обележили су данас у београдској касарни „Дедиње” Дан јединице. Свечаном постројавању и дефилеу гардиста присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, државни секретар у Министарству одбране Александар Николић, чланови проширених колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије и многобројни гости.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Честитајући празник припадницима Гарде, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић је истакао:

– Гарда је оличење врхунског професионализма, несебичне посвећености војном позиву, стројеве изграђености и војничких врлина. Зато се сваки припадник Гарде може поносити својом јединицом, својим колегама и сматрати чашћу што је део Гарде.

Он је рекао да јединица Војске која има дуговечну и богату традицију, а која извршава специфичне задатке и постиже при томе запажене резултате, не може а да не буде и од државног значаја.

– Један од првих утисака који се стекне о Војсци Србије, Гарди посебно, јесте приликом званичних посета страних државника и других високих делегација када угледају строј Гарде, чују чврст корак и звучни рапост гардијског официра. У њиховим очима Гарда није оличење само Војске Србије, него и државе. Посебно нас радује када видимо наше гардисте како часно и достојанствено извршавају своје задатке у Народној скупштини, а ту видимо јасну симболику Војске и државе.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Припадницима једнице празник је честитао и командант Гарде бригадни генерал Миломир Тодоровић. Он је подсетио да су у претходној години припадници Гарде веома успешно реализовали многобројне постављене задатке. Унапредили су процес оперативног планирања и доношења одлука, наставили с применом новог концепта обуке усмереног на додељену мисију, подигли квалитет бриге о људима и оспособаљеност професионалних војника у другој години како раде са потпуно професионалним саставом. Такође, реализовали су све задатке давања војних почасти и наставили са приказивањем знања и вештина у руковању оружјем, такозваног егзерцира, по градовима широм Србије.

– Циљ нам је да у наредном периоду постигнемо најбољи могући однос изумеђу расположивих ресурса и квалитета извршавања задатака, који мора бити на највишем нивоу. Гарда је понос свих наших грађана, а ми припадници Гарде у времену које долази, максималним залагањем и професионалним радом даћемо пун допринос угледу Војске и Републике Србије – истакао је на крају командант те јединице.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

На свечаности је приређен дефиле ешелона јединица и моторизованих ешелона Гарде. Након званичног дела, гости су обишли спомен-собу те јединице.

Обележавањем Ђурђевдана као Дана Гарде, наставља се традиција дуга 183 године, јер је на тај дан 1830. године по наређењу кнеза Милоша у Пожаревцу постројена прва чета Књажеве Гвардије, коју је чинило 120 најстаситијих и најугледнијих момака из свих нахија српске Кнежевине.

Извор Сајт Министарства одбране РС: http://www.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=5183#


* JVO_0465.JPG (157.51 KB, 1024x683 - viewed 75 times.)

* JVO_0608.JPG (248.6 KB, 1024x683 - viewed 77 times.)

* JVO_0604.JPG (278.92 KB, 1024x683 - viewed 79 times.)
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 325« Reply #31 on: May 04, 2013, 08:03:43 pm »

Uniforme su osim znakovlja identične kao u vrijeme JNA ili?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 399


« Reply #32 on: May 04, 2013, 08:17:03 pm »

Практично су исте. Промењене су ознаке чинова, амблеми на капи, амблем на ешарпи старешина, односно пређици опасача војника. Можда још нека ситница, али не битна.

Било је идеја да се униформе замене. Једна од варијанти која је разматрана јесте униформа коју је користила Гарда у доба Краљевине Југославије, односно Краљевине Србије. Такође, била је нека архаична варијанта у којем су војници више личили на циркуске музиканте него на војнике (иако сам је својевремено видео не умем је описати него овако). Ипак, бар за сада, остало је ово решење из ЈНА, прво због новца али и због тога што је ова униформа  доста савременија (по кроју) у односу на оне старе (које су предлагане) и више приличи модерној војсци, затим солидно изгледа (визуелно и естетски) а и људи су навикли на њу.

Да не заборавим. Прошле године су припадници 25.бВП (који је у саставу Гарде)  на свечаности заменили беретке плавима. Као што се види на овим сликама са свечаности иапк нисе црне. Оно је било само за свечаност. Иначе, комадант, заменик комаданта и начелник штаба Гарде су већи део каријере били у војној полицији.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 059


« Reply #33 on: May 04, 2013, 08:39:01 pm »

Kanda su zaboravili da preregistruju mečku...
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 325« Reply #34 on: May 04, 2013, 09:34:14 pm »

Hvala na detaljnom odgovoru ! Smiley ,a vidim i Merc i Bmw-i su iz doba Jugoslavije ,pretpostavljam da ih koriste samo za ovakve svečane događaje, te jedan link na stariji članak o voznom parku koji je vidimo još pod nadležnosti garde no bolje da je tako vozila su iznimno očuvana.
http://www.nacional.hr/clanak/13373/nestanak-srj-zaustavio-rasprodaju-13-titovih-automobila
« Last Edit: May 04, 2013, 09:52:32 pm by Jester » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 399


« Reply #35 on: May 05, 2013, 07:20:09 pm »

Тај "мерџа" је историјски експонат и не вози се, осим за "параде". вероватно је и овај са слике био својевремено предвиђен за продају (на коју упућује Јестеров линк), али се од тога одустало. Ја сам и тада сматрао да "историју" не треба продавати. Изгледа да нас је тада било више који тако мислимо па се и одустало од тога. 

Мотори су исправни али Гарда више не прати свечаним мотоциклистичким ескортом државнике. Не сећам се можда су некога и пратили, али је, ако је и било то тако ретко да није ни чудо да се не сећам. Како терористи прете свима и свакоме од тога се најчешће одустане, а парадирање тог типа у овој кризи би било мало депласирано.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 059


« Reply #36 on: September 26, 2013, 05:16:31 pm »

25.09.2013.
Sajt VS

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Представници медија данас су испред зграде Генералног секретаријата председника Републике присуствовали смени почасне страже Гарде Војске Србије која је ту званично постављена на Видовдан ове године. Бригадни генерал Миломир Тодоровић, командант Гарде, подсетио је, том приликом, на историјат Гарде и почасне страже као симбола државности и посвећености те јединице њеној основној намени – пратњи и заштити суверена, односно шефа државе.

 Генерал Тодоровић нагласио је да припаднике Гарде красе посебне психофизичке способности, оданост и патриотизам, те да се, од њеног оснивања 1830. године нису мењали строги захтеви који се постављају пред кандидате који желе да ступе у почасни строј.

 – Почасна стража представља специфичан церемонијални израз самосвести о држави, њеним институцијама и војсци. Улога почасне страже је да прикаже дигнитет институције председника Републике Србије и здања у коме се доносе одлуке од највишег државног значаја. Они својом појавом и понашањем оличавају чврстину и поверење у Војску и државу и показују да је Војска ослонац одбране земље – изјавио је командант Гарде.

 Представници медија и окупљени грађани посматрали су с великом пажњом церемонијалне радње смене почасне страже која се на улазу у зграду Генералног секретаријата председника смењује сваких 30 минута.


* MJV_8566.JPG (153.86 KB, 1024x683 - viewed 69 times.)
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 059


« Reply #37 on: May 06, 2014, 01:38:38 pm »

06.05.2014.
vs.rs

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Припадници Гарде Војске Србије свечаношћу у касарни „Дедиње“ обележили су данас свој дан и годишњицу формирања као сећање на догађај када је 1830. године у Пожаревцу постројена прва чета Књажеве гарде - Гвардија.

Свечаности и приказу дела оспособљености и технике те јединице присуствовали су председник Републике Србије Томислав Николић, министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, командант Гарде бригадни генерал Миломир Тодоровић, градоначелник Београда Синиша Мали, представници верских заједница, дипломатског кора, као и представници организационих целина Министарства одбране и Војске Србије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Честитајући празник припадницима јединице са најдужом традицијом у Војсци Србије, председник Николић је подсетио на богату традицију и прошлост Гарде на овим просторима, истичући да су и тада, као и данас, младићи за ту јединицу бирани „по стасу и угледу“.

- Почаствован сам што сарађујем са вама свакодневно, али част је и бити у јединици која баштини најдужу традицију у Војсци и која је по много чему посебна, изузетна формација, која данас извршава веома специфичне задатке од изузетне важности – нагласио је председник Николић додајући да је издвајајући се својом препознатљивошћу, као и извршавањем задатака и достигнутим степеном оперативне и функционалне способности Гарда активан чинилац модерне и функционалне Војске Србије.

Према његовим речима, Гарда је до сада активно учествовала у свим реформским корацима система одбране, а уз подршку Министарства одбране изграђен је и нови визуелни идентитет те јединице, која од скора у својим редовима има и жене.

- Елитна од дана оснивања, пратећи захтеве савремених кретања, Гарда је и данас репрезент обучености, војничке части, славне традиције и угледа Војске Србије, њено огледало. Припаднике Гарде карактерише изузетна оспособљеност. Сврстана у ред савремених јединица, наша Гарда успоставља нове високе стандарде знања и обуке, због којих се вреднује као једна од најбољих на свету – нагласио је председник Републике.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Обраћајући се припадницима Гарде, председник Николић је поручио да из дана у дан потврђују да поседују војнички дар, свест и одговорност, висок ниво зрелости, пожртвовања и војничког знања, додајући да грађани Србије истински цене ове вредности.

- Уверен сам да ћете, као и до сада, својим професионалним и одговорним приступом задацима који су вам додељени показати само оно најбоље, а то су врхунска дисциплина и обученост, што је услов за почасни, елитни и репрезентативни строј. Честитам вам Дан Гарде са жељом да, као и до сада, будете успешни, да достојанствено и на понос свих нас представљате лице Војске Србије и система одбране и репрезентујете своју земљу у целини – закључио је председник Николић.

Командант Гарде, генерал Тодоровић истакао је да су вредности те јединице градиле многе генерације старешина и војника, дајући јој све од себе, па је она данас понос свог народа и војске. Тодоровић је поручио да ће Гарда, у складу са могућностима, унапредити систем обуке и оперативних способности, свесна своје одговорности.

Поводом Дана Гарде, генерал Тодоровић је уручио плакету председнику Николићу за допринос развоју те јединице и несебичну подршку коју јој пружа.

У оквиру данашње свечаности, отворена је нова стална поставка спомен-собе Гарде у касарни "Дедиње". Портрет Милоша Обреновића специјално за ову прилику израдио је академски сликар Зоран Гретељановић,а његову бисту академски вајар Љубиша Манчић.

Председник Николић записао је у спомен књигу: “Нису све спомен собе исте. Само их сједињује идеја незаборава. Да се не забораве погинули и да се не понови“.
 
Припадници Гарде Војске Србије 6. мај и 184. годину од формирања обележавају у знак сећања на исти датум из 1830. године, када је у Пожаревцу постројена прва чета Књажеве гарде - Гвардија. У састав те јединице 1831. године ушла је и музика - „Књажевско-сербска банда”, а претходно је књаз Милош Обреновић тражио од старешина да му по „стасу и угледу одаберу најбоље младиће из својих нахија.У току и после завршетка Другог светског рата, језгро Гарде и будућег Гардијског батаљона чинио је Пратећи батаљон Врховног штаба Народноослободилачке војске. Од Пратећег батаљона 1. новембра 1944. године формирана је Гардијска бригада Југословенске народне армије, да би 1. новембра 1994. године формирана Гардијска бригада.

За допринос јачању угледа и одбрамбених способности земље Гардијска бригада је добила четири ордена и бројна друга одликовања и признања, а у склопу спровођења реформских процеса крајем новембра 2006. године преформирана је у Гарду Војске Србије.

Припадници те јединице задужени су за заштиту личности на највишим државним и војним функцијама, за обезбеђење виталних објеката система одбране, као и за обављање војне почасти и протокола за домаће и стране државне званичнике.


* a091cffe-d512-11e3-9f60-00163e135009.jpg (425.97 KB, 1024x678 - viewed 69 times.)

* b6abd7c6-d512-11e3-9f60-00163e135009.jpg (383.43 KB, 1024x678 - viewed 52 times.)

* bb48c8ca-d512-11e3-9f60-00163e135009.jpg (293.39 KB, 1024x678 - viewed 60 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 399


« Reply #38 on: July 14, 2014, 09:44:21 pm »

Гардисти Војске Србије на војној паради у Паризу

Тројица припадника Гарде Војске Србије учествовали су данас на војној паради поводом обележавања француског националног празника – Дана пада Бастиље.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

У години обележавања сто година од почетка Првог светског рата, Француска је на војну параду позвала све земље које су учествовале у војним операцијама током тог сукоба.

У Великом рату Србија и Француска изградиле су чврсте везе између два народа које и данас трају.


* foto_2.jpg (444.59 KB, 1280x853 - viewed 75 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #39 on: July 16, 2014, 09:41:20 pm »

Konačno i to da se desi! Lep prizor!
Logged
krypteia77
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 20


ALL I NEED IS GREEN!!!


« Reply #40 on: July 17, 2014, 09:23:23 am »

Kad mozemo da ginemo po mirovnim misijama konacno su nam dali da se slikamo sa njima ...
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 325« Reply #41 on: July 17, 2014, 09:33:03 am »

Šta se točno promjenilo na uniformi Garde usporedo sa razdobljem iz vremena Jugoslavije ,samo oznake ili se radi o još nekim detaljima?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 059


« Reply #42 on: July 17, 2014, 06:26:35 pm »

Kad mozemo da ginemo po mirovnim misijama konacno su nam dali da se slikamo sa njima ...

Ко је погинуо у мировној мисији?
Logged
Adler
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 160


« Reply #43 on: July 17, 2014, 06:41:00 pm »

Šta se točno promjenilo na uniformi Garde usporedo sa razdobljem iz vremena Jugoslavije ,samo oznake ili se radi o još nekim detaljima?

U VJ / VSCG, samo je petokraka na šapci zamenjena orlom VJ.

U VS, kokarda na šapci, znak pripadnosti VS na levom rukavu, grb na kopči ešarpe i epoletuške činova.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 399


« Reply #44 on: July 17, 2014, 06:56:02 pm »

Quote
kokarda na šapci

То нису кокарде, то су амблеми. Кокарда  је тробојно знамење за капу, најчешће овалног облика на коме је у емајлу постављена тробојка и обично (у Краљевини Србији и Југославији) монограм владара (краља).
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 24 queries.