PALUBA
July 14, 2024, 08:16:13 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Crna Gora nabavlja helikoptere tipa Bell 505 Jet Ranger X  (Read 2016 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« on: November 15, 2019, 01:58:58 pm »Crna Gora nabavlja helikoptere tipa Bell 505 Jet Ranger XMinistarstvo odbrane Crne Gore će deo flote lakih helikoptera tipa Aerospatiale-Soko SA-341/342 Gazelle zameniti novim letelicama tipa Bell 505 Jet Ranger X.

Nezvanične najave do sada su u više navrata stizale iz resora kojim rukovodi ministar Predrag Bošković, ali je konačna potvrda usledila ovih dana na Fejsbuk stranici ministarstva, uz informaciju da je u Španiji u toku obuka nove generacije pilota VCG za upravljanje srednje teškim dvomotornim helikopterima Bell-412 EPI.

"U nastavku modernizacije VCG planirana je nabavka četiri helikoptera Bell-505", objavilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane na svojoj Fejsbuk stranici.

To će, nakon nabavke tri srednje teška Bella 412 EP/EPI i 67 lakooklopnih vozila tipa Oshkosh JLTV, a što će crnogorske poreske obveznike u narednim godinama ukupno koštati preko 60 miliona evra, biti već treći značajniji posao nabavke nove opreme i naoružanja za VCG od američkih proizvođača, pišu Vijesti.

Crnogorsko Ministarstvo odbrane je lane za nabavku jednog polovnog helikopetra tipa Bell-412 EP iz 2002. i dve nove letelice tipa Bell-412 EPI uzelo kredit od 30 miliona evra.

Resor ministra Boškovića opredelio se da od istog proizvođača kupi i četiri nova laka jednomotorna helikoptera tipa Bell 505, kojima će zameniti deo flote od desetak lakih višenamenskih helikoptera tipa "gazela" koje je VCG naslijedila od nekadašnje JNA. Prema dugoročnom Planu odbrane, u operativnoj upotrebi VCG, nakon remonta i modernizacije, treba da ostanu samo četiri "gazele" u naoružanoj protivoklopnoj varijanti "gama".

Bell-505 Jet Ranger X je laki jednomotorni višenamenski helikopter koji je javnosti prvi put predstavljen na sajmu vazduhoplovstva u Parizu 2013, a prozvodnja je počela četiri godine kasnije. Ovaj metalno-kompozitni helikopter dugačak je skoro 13 metara, ima dvokraki rotor prečnika 11,3 metra, a težak je 989 kilograma. Pored pilota, može ukrcati još četiri putnika, odnosno sa zemlje podići ukupno 680 kilograma tereta. Pokreće ga francuski mlazni motor Turbomeca Aries 2R sa 505 konjskih snagaa, sa kojim ova letelica postiže maksimalnu brzinu od 232 kilometra na čas i dolet od 617 kilometara.

Helikopter koji ministarstvo Crne Gore namerava da kupi u osnovnoj verziji košta nešto preko milion dolara po komadu.

Bell 505 je, inače, primarno dizajniran za civilnu i upotrebu u policijske ili svrhe hitne medicinske evakuacije i do sada nije imao kupaca koji su ga naručivali za vojnu upotrebu, dok je stara "gazela", koju on menja, zahvaljujući svojoj brzini od 310 kilometara na čas i izuzetnoj upravljivosti, bila i naoružani vojni helikopter koji su koristile mnoge oružane snage širom svijeta, pišu Vijesti.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1 on: May 28, 2020, 06:29:42 am »Ministarstvo odbrane Crne Gore potvrdilo nabavku dva helikoptera Bel 505


Ministarstvo odbrane Crne Gore potvrdilo je crnogorskim medijima 27. maja da je ugovorilo nabavku dva laka helikoptera Bel 505.

Cena programa je 3.267.234 evra. Kao i nabavka tri veća helikoptera Bel 412EP/EPI 2018. godine biće finansirana kreditom CCC (Canadian commercial corporation). Crna Gora se već obavezala za 30 miliona evra sa ranijim ugovorom za jedan polovni Bel 412EP i dva nova Bela 412EPI.

Prema ugovoru prvi primerak modela 505 biće primljen već u julu ove godine, a drugi početkom 2021. godine.

U Vojsci Crne Gore novi helikopteri zameniće Gazele na zadacima obuke, transporta lakih tereta i izviđanja i osmatranja. Unutrašnji prostor Bela 505 uređen je za pilota i do četiri putnika. Masa korisnog tereta je 680 kg. Kada se poredi sa Gazelom radi se o letelicama identične klase i približno iste mase, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Prazan Bel 505 ima masu od 989 kg, a Gazela 975 kg, a za obe letelice maksimalna masa u poletanju je oko 2.000 kg. Razlika u snazi motora je na štetu Bela 505 koji ima 377 kW, a Gazele su izrađene u dve varijante SA 341H sa motorom od 440 kW i SA 342L sa 631 kW.

Gazela je projektovana namenski za vojne potrebe i proizvodila se od 1971. do 1991. godine (poslednji primerci su izašli iz Sokola u Mostaru), a Bel 505 se koristi od 2017. godine.

Prilagođen za ekonomičnu i dugotrajnu službu kod civilnih korisnika i VCG je prva oružana sila na svetu koja će nabaviti Bel 505.

Planom modernizacije predviđeno je da se nabave četiri komada i posle prijema prva dva iduće godine biće potpisan novi ugovor za još dva primerka.

Sada VCG ima dva Bela 412EPI i jedan Bel 412EP, jedan dvomotorni avion Cesna 421C i Gazele. Na papiru radi se o 13 komada, ali jedna je oštećena u udesu jula prošle godine za koji ministarstvo odbrane tvrdi da nije prouzrokovao štete preko cene koja bi bila rentabilna za popravku.

Obzirom da Gazela nema perspektivu sedam komada su već proglašene za suvišnu tehniku i od pretprošle godine su na listi za prodaju. Takođe na listi za prodaju su četiri mlazna školsko-borbena aviona Galeb-4 koje ne lete već desetak godina i dva školska aviona Utva-75.

Prema crnogorskim propisima ministarstva ne mogu da usmere direktno na svoje potrebe prihode koje ostvare prodajom viškova, ali resor odbrane je izuzetak i dozvoljava se namenska potrošnja za modernizaciju VCG.

Problem je nedostatak interesa tržišta za ponuđenju robu ili možda visoka cena. Na primer Galebovi-4 ponuđeni su za oko jedan milion evra po komadu i još uvek su na aerodromu u Podgorici. Nabavka Belova finansira se preko CCC koji je kanadski državni poduhvat za podršku uzvozu kanadskih proizvoda kroz međudržavne ugovore.

Firma Bel tekstron (Bell textron Inc.) je američko-kanadska i ima linije za montažu letelica u SAD u Fort Vortu i Amarilu u Tekasasu i Mirabelu u Kanadi.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2 on: June 06, 2020, 06:08:12 pm »Detalji ugovora Crne Gore i kompanije Bel za dva kupljena helikoptera


Kompanija Bell Textron saopštila je juče da je sa VVCG potpisan kupoprodajni ugovor za dve letelice tipa Bell 505.

One će, kako je navedeno, služiti za obuku crnogorskih vojnih pilota.

Osim helikoptera, sporazumom je predviđeno da Bell u Francuskoj obezbedi obuku tri pilota, dok će u akademiji Bell Training Academy Fort Worth u Teksasu biti obučeno i osam pripadnika tehničkog sastava, piše portal Tangosiks

Takođe, saopšteno je i da će helikopteri biti isporučeni iz Belovog servisnog centra koji se nalazi u Pragu.

Helikopteri Bell 505 biće proizvedeni u kompaniji Bell Textron Kanada odnosno u njenom pogonu u Mirabelu, u Kvebeku. Ovu prodaju je omogućila Kanadska komercijalna korporacija putem ugovora sklopljenog između vlada.

Iz kompanije Bel navode da model Bell 505 Jet Ranger X nastavlja da ima veliki uspeh u Evropi i ostalim delovima sveta.

U helikopteru se nalazi visokotehnološka pilotska kabina prilagodljivog dizajna koja letelicu čini izuzetno konkurentnom što se tiče troškova, ujedno i sposobnu za bilo koji izazov, piše portal. Sa integrisanom najnovijim paketom avionike Garmin i dvokanalnim sistemom kontrole motora FADEC (Full Authority Digital Engine Control), letelica pruža povećanu situacionu svest i bezbednost, omogućavajući pilotima da se usredsrede na obuku.

Sa brzinom od 232 kilometara na čas i korisnim teretom od 680 kilograma, Bell 505 je konstruisan da bude bezdedan i lak za letenje pružajući značajnu korist klijentu.

Konstrukcija letelice koja je osmišljena po želji i potrebi kupca, u prvi plan stavlja bezbednost, karakteristike i pristupačnost, spajajući proverene sisteme sa naprednom tehnologijom i elegantnim modernim dizajnom.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3 on: August 25, 2020, 05:45:45 pm »Ponuda skupa, izgradnja hangara za helikoptere obustavljena


Ministarstvo odbrane Crne Gore obustavilo je postupak javne nabavke izgradnje hangara za "bel" helikoptere na vojnom aerodromu "Knjaz Danilo" u Podgorici.

Odluka je doneta zbog visoke cene u iznosu od oko 2,13 miliona evra (s uračunatim PDV-om) koju je za taj posao ponudila danilovgradska firma "Met&Alu Plast", pišu Vijesti.

Procenjena vrednost nabavke, oglašene 8. juna ove godine, bila je 1,8 miliona evra s uračunatim porezom na dodatu vrednost. Danilovgradska firma je jedini ponuđač na tenderu koji je trajao do 28. jula.

Zainteresovani ponuđač, ukoliko se bude protivio ovoj odluci Ministarstva odbrane, može da se žali Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, u roku od 10 dana nakon uručenja.

Tri bel helikoptera, američke proizvodnje, dopremljena su u Crnu Goru, tokom aprila i septembra 2018. godine. Kupljeni su kroz kreditni aranžman od oko 30 miliona evra.

Tada je iz crnogorske vlade saopšteno da će letelice biti angažovane u misijama traganja i spašavanja, kao i za razne vrste medicinskih evakuacija, te da će unaprediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama, nivo bezbednosti turista.

Ugovori o nabavci još dva "bela" potpisani su ove godine.

izvor
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 24 queries.