PALUBA
November 28, 2023, 08:17:41 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš administrator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska nabavlja Bradley M2A2 ODS  (Read 8621 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #15 on: January 26, 2022, 05:01:34 pm »
Hrvatska dogovorila kupovinu američkih borbenih vozila


Hrvatska vlada dogovorila je sa SAD kupovinu borbenih vozila tipa Bradley, čija je ukupna vrednost 196,4 miliona dolara, saopštio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je u obraćanju novinarima nakon sednice užeg kabineta vlade rekao da je u ranijoj fazi ponuda SAD-a bila da njihova donacija iznosi 45 miliona dolara, ali da je u razgovorima taj iznos podignut na 51,1 milion dolara, što je ukupno 145,3 miliona dolara.

Prema ranijem dogovoru u opticaju je bila nabavka 62 borbena vozila, pet za obuku i 17 za popravke, rezervne delove, prenosi Tanjug.

Plenković je rekao da je konačni dogovor da sva 62 borbena vozila budu modernizovana i da je za to obezbeđeno 28 miliona dolara donacije.

Umesto 17 vozila za rezervne delove, biće 22 vozila, a oprema ovih vozila biće takva da uključuje 25 mm automatski top, mitraljez, protivoklopne rakete.

"Na taj način će Hrvatska vojska dobiti novi kvalitet i biti opremljena za izvršavanje svojih zadataka”, rekao je premijer i dodao da će se modernizacija vozila odvijati u Slavonskom Brodu.

Na pitanje kada će Bradleyi stići u Hrvatsku, Plenković kaže sva vozila neće stići odjednom, a prva bi trebalo da stignu naredne godina.

“Ona će dolaziti sukcesivno, istovremeno će se jačati kapaciteti i kad se ulovi rutina modernizacije ovih vozila, tako će dolaziti sve više vozila i ona će se stavljati u funkciju. Cilj je da budu kompletno modernizovana i stavljena u funkciju”, rekao je Plenković.


izvor
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #16 on: January 29, 2022, 03:35:26 pm »

27.01.2022.

Vlada donijela stratešku odluku o opremanju HV-a vozilima Bradley

Suradnja Hrvatske i SAD-a ovim će se projektom dodatno osnažiti i bit će zalog za buduće projekte usmjerene na razvoj i modernizaciju Hrvatske vojske


Vlada Republike Hrvatske na 98. sjednici održanoj u četvrtak, 27. siječnja 2022. godine donijela je odluku o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS za potrebe opremanja Hrvatske vojske te dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2023. do 2027. za nabavu borbenih vozila Bradley.

Prihvaćena je ponuda Vlade Sjedinjenih Američkih Država o donaciji 89 borbenih vozila pješaštva Bradley, obnovi i dovođenju u operativno stanje 62 borbena vozila te isporuci paketa roba i usluga za njih. Ukupna vrijednost opremanja borbenim vozilom pješaštva Bradley iznosi 196,4 mil. dolara (bez PDV-a).

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako Vlada donosi ovu odluku imajući na umu nacionalni interes Republike Hrvatske i Oružanih snaga radi dostizanja sposobnosti izvršenja zadaća.

„Republika Hrvatska će kao pouzdana i odgovorna članica NATO-a nabavom Bradleya pridonijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti, a time i naporima odvraćanja i obrane te kolektivne obrane NATO-a. Uz potvrđivanje strateške suradnje s našim američkim partnerima vrijednost ovoga projekta je i u tome što će se u održavanje borbenih vozila Bradley uključiti tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila“, naglasio je Banožić.

Vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS posjeduju vatrenu moć, zaštitu i manevar, što je potrebno manevarskim postrojbama i gardijskim brigadama Hrvatske kopnene vojske kako za nacionalnu tako i za kolektivnu obranu NATO-a. Naime, borbena vozila pješaštva u potpori su NATO cilja sposobnosti formiranja srednje pješačke brigade.

Ministar Banožić rekao je da su Bradley vozila donacija Sjedinjenih Američkih Država iz Programa viškova obrambenih sredstava po načelu totalnog paketa koji podrazumijeva isporuku vozila, naoružanje, streljivo, komunikacijsko-informacijsku opremu, alate i obuku za održavanje te obuku.

Istaknuvši da su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane od početka formiranja Hrvatske vojske u modernu vojsku i punopravnu članicu NATO-a ministar Banožić je podsjetio na sveobuhvatnu obrambenu suradnju dviju država koja se kontinuirano razvija u posljednjih 30 godina u raznim područjima.

Vezano za financiranje projekta nabave vozila Bradley, ministar Banožić je istaknuo da je Vlada SAD-a ponudila petogodišnji otplatni plan prema kojemu će se nakon potpisivanja, izvršiti plaćanje 50 % vrijednosti ponude, a ostatak plaćanja provodit će se po godinama u skladu s rokovima.

„Ukupna vrijednost ovog projekta je 196,4 mil. dolara. Nakon potpisivanja Pisama ponude i prihvaćanja, predujmom će se platiti 50 % vrijednosti ponude odnosno 98,2 mil. dolara. Od tog iznosa Vlada Sjedinjenih Američkih Država participira s bespovratnim sredstvima u iznosu od 51,1 mil. dolara iz svojih programa pomoći, a Ministarstvo obrane predujmom će platiti iznos od 47 mil. dolara. Preostalih 98,2 mil. dolara Ministarstvo obrane platit će predujmovima sukladno predviđenim isporukama po godinama“, pojasnio je ministar Banožić te naglasio da Ministarstvo obrane ima obvezu plaćanja PDV-a na cjelokupan iznos oba pisma ponude i prihvaćanja, kao i na iznos procijenjene preostale vrijednosti doniranih vozila.

Financijska sredstva za ovu godinu osigurat će se preraspodjelom sredstava u Državnom proračunu za 2022. godinu u korist razdjela Ministarstva obrane.

Plaćanja koja proizlaze iz obveza preuzetih od 2023. do 2027. godine Ministarstvo obrane će uključiti u financijski plan u godini u kojoj obveza dospijeva.

morh.hr
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #17 on: January 30, 2022, 05:54:05 pm »

U ovom trenutku Đuro to niti može, niti zna.
Treba nabaviti opremu i uložiti u ljude.

Puno je tu novaca u igri, tko će to financirati nitko ne zna.

poz.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 262« Reply #18 on: January 31, 2022, 12:24:05 am »

Sad se krenulo sa mrtve tacke i nema nazad.
Sad mogu samo rokovi da se prolongiraju.
Bice interesantno videti na kraju koliko se zapravo novca potrosilo.
Za sad je cena oko 2.35 mil USD po vozilu.
Da li u tu cenu ulazi ona prilicno bogata ponuda TOW raketa (oko 1700 komada)?
Po ceni bi rekao da tesko u paket ulazi ta kolicina TOW raketa tj pre ce biti da ce se one posebno nabavljati.
Logged
kukimiro
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 382


« Reply #19 on: January 31, 2022, 10:18:44 am »

Zna se što znači "total package approach". Nalij gorivo, ukrcaj municiju i spreman si za fajt.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 262« Reply #20 on: January 31, 2022, 10:58:48 am »

Cena raketa (1.700 kom) je samo cc150 mil. USD.
Neverujem da je u cenu usla ta kolicina raketa mozda 1 b/k raketa mada i to sumljam.
Municija za top, mitraljez, bacace granata to je mozda u ceni ali rakete tesko mada nikad se nezna.
Videcemo kad bude vise detalja.
Logged
kosmonaut
Guest
« Reply #21 on: January 31, 2022, 11:07:12 am »

Od kada trakavica traje, to je vec moglo biti u operativnoj upotrebi sa logistikom i servisima.
Kakav je da je, dobar je, samo bih napomenuo da je M-80 koji ce se povuci trebao biti podignut pred t.11. na priblizan nivo sa kupolom M91  Vidra, top 30mm, novi SUV itd.
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 958


Ko laje zlo ne misli


« Reply #22 on: January 31, 2022, 12:16:47 pm »

Mislim da sam već negde napisao  (možda ne ovde na forumu ) da Rusija sa ovim "dodatnim krizama" gleda da obesmisli svaku nabavku oružija u Evropi pa tako i nabavku Bredly vozila, a bogami i modernizaciju i tog Bredlja i M-80AB u Srbiji koji bi trebalo da bude sa DUBS 30 (20) mm, jer cene sirovina za sve to odoše u nebo.  I ovo ne važi samo za ova dva vozila, nego uopšte za svako drugo naoružanje.  Nijedno vozilo ne vredi bez goriva  (nafte ),a nafta u 90% slučajeva dolazi iz Rusije u Evropu. Nema rada u radionicama kada je cena električne energije (pa i gasa) tolika da je finansijski neisplativo pokretati proizvodnju.  Kad je inflacija previsoka nijedan radnik neće da radi za dzabe jer mu plata ne vredi ništa  (previše veliki troškovi života u odnosu na platu). Bukvalno skoro sve gubi poentu. Jedina poenta i smisao bi mogao da se pronađe kad bi se prešlo na ratnu ekonomiju  (svi resursi se stavljaju u svrhu vojske i odbrane zemlje, ali ko je taj koji sme to da proglasi? ). Tako da barem trenutno, možemo da gledamo i tamo i ovamo i da se češemo po glavi razmišljajući...
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 463« Reply #23 on: April 16, 2023, 01:23:50 pm »

Srednja pešadijska Brigada Hrvatske Vojske: Od Bredlija do Patrije! Opremanje u svetlu ukrajinske krize

Jedni je zovu "fantomska", a drugi smatraju da je realna i da će biti formirana do 2026 godine. Ovako počinje priča o novoj srednjoj gardijskoj brigadi Hrvatske vojske o kojoj se punih šest godina priča još od kada je trebalo da bude formrirana i opremljena borbenim vozilima pešadije Bredli, a sada po svemu sudeći nazire se da će umesto Bredlija bti borbena oklopna vozila točkaši PATRIA.

Ove godine isporukom Bredlija trebala bi da se priča pokrene iz mesta. Prvi koraci su već urađeni davanjem zelenog svetla za kupovinu 30 borbenih vozila točkaša i protivoklopnih raketa.

Naime, Hrvatska se 2016. godine obavezala da će uz postojeću Gardijski oklopno mehanizovani bataljon i gardijsku mehanizovanu brigadu formirati još jednu jednicu srednju pešadijsku brigadu koja će biti mehanizovana i sastavljena od 60 borbenih vozila pešadije Bredli M2A2 ODS.

Po svojoj strukturi srednju pešadijsku brigadu (mogli bi reći slobodno mehanizovanu) sastojaće se od: tri srednja mehanizovana bataljona opremljena brobenim vozilima točkašima i teški mehanizovani bataljon oprmljen borbenim vozilima pešadije guseničarima., koja bi trebala da pojača sposobnost zaštite suvereniteta i teritorijalne selovitosti Republike Hrvatske, sa značajnim doprinosom kolektivnoj bezebdnosti u okviru NATO saveza. Za nju se verujeda je u pitanju namenski organizovana formacija za učešće u NATO peracijama, kojoj će se po potrebi pridavati druge formacije ranga bataljona i time stvorit uslovi za fomriranje borbene grupe mehanizovane pešadije.

Hrvatska inače je početkom januara 2022 sa Amerikancima postigla dogovor o nabavci borbenih vozila "Bradley", za što će izdvojiti 145,3 miliona dolara. Kako je navedeno ranije radi se o oklopnim borbenim vozilima M2A2 ODS, a ukupna vrednost posla je 196,4 miliona dolara. Američka donacija će iznositi 51,1 milion dolara, što znači da će Hrvatska uplatiti 145,3 miliona dolara, navela je tada Hina.

Hrvatska će tim paketom dobiti 62 borbena vozila, 22 vozila za rezervne dijelove i 5 za obuku, a njihova modernizacija će se odvijati u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu. Oprema uključuje automatski top od 25 mm, mitraljez kalibra 7,62 i protivoklopnih raketa.

Hrvatska je članstvom u NATO savezu preuzela obaveze da do 2026. formira srednju pešadijsku brigadu, što zahtijeva odgovarajuću opremu za kopnenu vojsku.

Godinu i dva meseca kasnije Hrvatska kao je saopštio ministar odbrane Mario Banožić naveo izdvojila 158 miliona evra za 30 dodatnih borbenih vozila pešadije točkaša Patria i 11 miliona evra za nabavku protivoklopnih raketa Spike izraelske proizvodnje. Hrvatski sabor je već krajem januara dao zeleno svetlo, a plaćanje 30 novih borbenih vozila točkaša biće zavrešno planom do 2028 godine.

Ono što je interesantno Hrvatska vojska u svom sastavu ima 126 borbenih vozila pešadije točkaša Patria, a 30 dodatnih kako je zvanično navedeno potrebno je za postizanje ciljeva i sposobnosti u okviru NATO i opremanje dela buduće srednje pešadijske brigade, što će biti kombinovano uvezivanjem borbenih vozila pešadije Bredli M2A2 ODS i točkaša Patria AMV.

Cilj Hrvatskog ministarstva odbrane je osposobiti srednje pešadijsku brigadu za potrebe NATO do 2026.

Prema najavi ministra pre dva meseca prvi Bredliji u Hrvatskoj očekuju se u drugoj polovini godine od između jula i decembra 2023.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Ceo tekst


* 2490071_bredli_ls.jpg (65.11 KB, 1000x666 - viewed 1 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 121


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #24 on: August 02, 2023, 03:16:53 pm »

Hrvatska je pre izvesnog vremena dobila donaciju od 89 borbenih vozila Bredli

02.08.2023.

Rad  na remontu i modifikacijama borbenih vozila pešadije M2A2 Bredli za Hrvatsku vojsku izvodiće se u fabrici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu uz podršku američke vojne industrije, odnosno BAE Land Sistem iz Jorka u Pensilvaniji

Rok za izvršenje posla je 31. decembar 2026. godine.

S obzirom na dešavanja u Ukrajini isporuka vozila u Hrvatsku kasne pa se prva vozila ne očekuju pre 2024 godine.

Predviđeno je da Hrvatska vojska uvede u naoružanje 62 borbena vozila pešadije Bredli od 89 komada koja su Amerikanci donirali.

Razliku čine 5 komada koja će se koristiti namenski za obuku posada i 22 vozila predviđena za kanibalizaciju odnosno sa njih će se skidati delovi za održavanje tehnike koja je u jedinicama.

Hrvatska vojska imaće vozila varijante M2A2 ODS kakva su dobili Ukrajinci u kontaofanzivi pokrenutoj početkom juna.

Saga o Bredlijima u hrvatskoj vojsci dugo traje.

Pregovori između hrvatskog ministarstva odbrane i Pentagona pokrenuti su 2017, a konačno dogovor je postignut početkom prošle godine.

Sada se čeka na prijem prvih vozila na remont.

Ranije je najavljeno da će se hrvatskoj dostaviti naoružanje uključujući protivoklopne vođene rakete dometa 3.750 m TOW 2A i TOW 2B kakve pogađaju tenk sa gornje strane gde je zaštita slabija.

Deo paketa za Hrvatsku armiju  biće TOW-BB za uništavanje fortifikacija koje probijaju 200 mm armiranog betona.

Svaki Bredli ima dva lansera za rakete pored osnovnog naoružanja – topa M242 kalibra 25 mm i mitraljeza M240C kalibra 7,62 mm. Posadu vozila su komandir, vozač i nišandžija i ukrcano odeljenje od šest ili sedam ljudi.

Unutar Bredlija predviđen je prostor za prenosne protivoklopne lansere Džavelin koji
su naručeni za Hrvatsku vojsku.

Fabrika Đuro Đaković u kojoj će američki i hrvatski tehničari obaviti radove na Bredlijima je fabrika u kojoj su pre jugoslovenskog građanskog rata montirani tenkovi M-84. kasnije su za Hrvatsku vojsku modernizovani i remontovani.

U Slavonskom Brodu se sastavljaju borbena vozila točkaši AMV, proizvod finske firme Patria.

Đuro Đaković je postao vlasništvo češke CE Industries koja je na sebe preuzela poslove na borbenim vozilima pešadije Bredli.

Prema planovima Hrvatske vojske Bredliji će zameniti borbena vozila pešadije M-80 koja su hrvatski ratni plen sa početka 1990-tih godina.

Sada se u inventaru jedinica nalazi 96 komada su u sastavu Gardijske oklopno-mehananizovane brigade koja je razmeštena na istoku Hrvatske.
Izvor: JuTjub kanal TV Front
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 463« Reply #25 on: October 02, 2023, 09:11:00 pm »

Američki "bredliji" stižu u Hrvatsku

Prva oklopna vozila "bredli" stižu u Hrvatsku.

Prva oklopna vozila "bredli", koje je Hrvatska u decembru 2022. kupila od Sjedinjenih Američkih Država, stižu u kompaniju "Đuro Đaković" u Slavonskoj Požegi, gde će biti modernizovana i stavljena u funkciju, tvrde hrvatski mediji.

Hrvatska je kupila 89 "bredlija", od čega će 62 biti modernizovana, pet za obuku, a 22 za delove, po ugovoru vrednom 196,4 miliona dolara.

Donacija SAD je 51,1 milion dolara, dok Hrvatska plaća ostatak od 145,3 miliona.

U ovom trenutku još nije poznato koliko će vozila stići u prvoj isporuci, ali se zna da će ceo transport biti u organizaciji američke vlade. Do dolaska prvih vozila, unutar "Đure Đakovića" biće uređena posebna linija za rad na "bredlijima".

O tome su predstavnici kompanije "Đuro Đaković Specijalna vozila" nedavno potpisali ugovor o saradnji s američkom firmom BAE Sistems, koja proizvodi "bredlije", vredan 3,6 milijuna evra.

Taj novac "Đuro Đaković" će investirati u nabavku alata, opreme, pripremu radionice i svega što je potrebno za pokretanje projekta prema standardima koje propisuje BAE Sistems, a tih 3,6 miliona evra je donacija američke strane.

Modernizacija američkih oklopnjaka trebalo bi da počne u januaru 2024. godine, navodi Jutarnji list i dodaje da bi u "Đuri Đakoviću" mesečno trebalo da se modernizuje jedno vozilo "bredli", a kasnije po dva.

To bi bilo dovoljno da se ispune svi zacrtani rokovi kako bi hrvatska vojska vozila imala na raspolaganju 2026. godine.

Početak realizacije ovog posla u ovoj godini bio je pod velikim znakom pitanja jer američka vojska i BAE Sistems dugo nisu uspeli da dogovore cenu modernizacije vozila. Naime, BAE Sistems je insistirao na ceni koja je skladu s onom dogovorenom za ukrajinsko tržište, a koja je viša od one predviđene za Hrvatsku, tvrdi hrvatski medij.

Zbog toga je postojala realna opasnost da početak modernizacije u Slavonskom Brodu bude odložen za najmanje tri meseca.

Međutim, krajem jula američko ministarstvo odbrane i BAE Sistems potpisali su ugovor vredan 89 miliona dolara za obnovu "bredlija" te obuku za novu opremu koja će biti ugrađena u vozila. U tom ugovoru navodi se da je rok završetka posla 31. decembar 2026, a taj ugovor bio je glavni preduslov za sklapanje ugovora između "Đure Đakovića" i BAE Sistemsa.

Jutarnji list navodi da će ovo biti šansa za "Đuru Đakovića" da postane regionalni centar za "bredlije", budući da Amerikanci pregovaraju sa Grčkom, Rumunijom, Bugarskom i Severnom Makedonijom o nabavci ovih vozila.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 22936999651afde3cc61a103050964_w640.jpg (29.44 KB, 640x426 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 463« Reply #26 on: November 20, 2023, 05:44:34 pm »

Potvrđeno: Evo kada stižu oklopnjaci

Prvi kontingent američkih oklopnih vozila "bredli" trebalo bi iz pustinje u Nevadi da početkom zime dođe u Hrvatsku.

Dolazak bredlija u kompaniju "Đuro Đaković" je strateški velika stvar, piše Večernji list i dodaje da će Hrvatska biti spremna da obnovi i vozila iz Ukrajine.

Sada već bivši ministar odbrane Mario Banožić početkom meseca je u Hrvatskom saboru najavio kako će američka oklopna borbena vozila bredli stići do sredine decembra.

Govoreći tada o poseti Sjedinjenim Državama, Banožić je tada izjavio kako će se revitalizacija ovih vozila obavljati u kompaniji Đuro Đaković, koja će tako postati središnji centar u ovom delu Evrope za servisiranje vozila bredli. U tom kontekstu je istakao kako će sigurno postojati i dalja saradnja kad je u pitanju održavanje i rezervnih delova ovih vozila, prenosi T portal.

Iz grupacije su već saopštili kako je njena kompanija "Đuro Đaković Specijalna vozila" potpisala ugovor vredan 3,82 miliona dolara (3,6 miliona evra) s američkom podružnicom međunarodne odbrambene, vazduhoplovne i bezbednosne kompanije BAE sistems za saradnju pri nabavci oklopnih borbenih vozila bredli Hrvatskoj.

Ugovor je potpisan kako bi se sprovela početna faza projekta isporuke bredlija MORH-u. Time je potvrđeno dugo čekano sklapanje velikog posla.

Iz Ministarstva odbrane na upit Večernjeg lista ranije su odgovorili kako projekat opremanja Hrvatske vojske vozilima bredli teče planiranom dinamikom, a njegov završetak je planiran 2026. godine.

"Potpisivanjem ugovora kompanije BAE Systems s kompanijom Đuro Đaković Specijalna vozila stekli su se preduslovi za isporuku vozila Bredli u Hrvatsku. Dolazak prvih vozila iz SAD-a u Hrvatsku očekuje se do kraja ove godine, nakon čega započinje njihova revitalizacija u kompaniji Đuro Đaković Specijalna vozila", potvrdili su iz Ministarstva odbrane.

Posao s bredlijima Hrvatskoj je ponuđen još pre šest godina, ali tek se u januaru prošle godine aktuelizovalo konačno donošenje odluke o prihvatanju ponude. Hrvatska vlada je prihvatila američku ponudu o donaciji i kupovini njihovih 89 polovnih borbenih vozila radi poboljšanja sposobnosti svojih kopnenih snaga i ispunjavanja obveza koje je preuzela kao članica NATO, a dogovoreno je i kako će se sklapanje i opremanje kao i servisiranje tih vozila obaviti u slavonskobrodskoj grupaciji, piše novinar Večernjeg lista Vedran Balen.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 74562035655b267724819872866812_w640.jpg (45.3 KB, 640x382 - viewed 0 times.)
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 24 queries.