PALUBA
September 26, 2022, 03:54:43 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8]   Go Down
  Print  
Author Topic: Specijalna brigada VS - aktivnosti  (Read 25525 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #105 on: January 25, 2022, 08:34:09 am »

24.01.2022.

Светосавски турнир у борилачким вештинама

У организацији 72. бригаде за специјалне операције данас је у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву одржан Светосавски турнир у борилачким вештинама.
 
Турнир у борењу организује се од 2019. године, уз учешће припадника специјалних јединица Војске Србије, кадета Војне академије и спортиста из савеза борилачких спортова Србије. Ове године, због актуелне епидемиолошке ситуације, на турниру су учествовали само припадници 72. бригаде за специјалне операције.

Такмичари су приказали своје вештине у боксу и кик-боксу, а највише успеха, међу пет такмичарских тимова, имала је екипа Батаљона за специјалне операције „Соколови“.
 
Oбука у борењу представља део свакодневног оспособљавања припадника 72. бригаде за специјалне операције којим се развија самопоуздање и упорност и, што је најважније, способност за адекватно и благовремено реаговање у ситуацијама у којима се могу наћи током реализације наменских задатака. То је један од предуслова за квалитетно извршавање задатака специјалних јединица првенствено у дубини распореда непријатеља.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #106 on: January 28, 2022, 08:57:13 am »

27.01.2022.

Обележен Дан 72. бригаде за специјалне операције

У касарни „Растко Немањић“ у Панчеву данас је одржана војна свечаност поводом Дана 72. бригаде за специјалне операције, који се обележава 27. јануара у спомен на први успешно реализован борбени задатак ове јединице.

Пред свечаним стројем припадника бригаде, сумирани су резултати рада у години за нама, проглашен је најбољи тим и уручене су награде и признања најистакнутијим појединцима. У осврту на постигнуте резултате у 2021. години, коју је обележило даље јачање способности бригаде и значајно опремање најсавременијим наоружањем и војном опремом, истакнути су професионализам, посвећеност и висок ниво оспособљености припадника јединице за реализацију додељених задатака, што је потврђено на бројним вежбама у земљи и иностраству и током ангажовања у саставу задејствованих снага.

У касарни „Растко Немањић“, припадници јединице данас су обележили и Савиндан – крсну славу 72. бригаде за специјалне операције.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #107 on: January 31, 2022, 07:55:17 am »

Недеља, 30.01.2022.
Милан Галовић

Братство специјалаца чува безбедност Србије

Трудим се да своје искуство, животно, професионално и ратно, пренесем млађим генерацијама које чине јединицу данас

У бригади није довољно бити врло добар и одличан. Мора се ићи до нивоа изврсног. А досезање тог квалитета је као покретни циљ, стално се мора тражити и тежити ка њему, каже у интервјуу за „Политику”, првом за цивилне медије, бригадни генерал др Мирослав Талијан, командант 72. бригаде за специјалне операције Војске Србије.

Реч је о искусном специјалцу, ратном ветерану који због својих заслуга у најтежим ситуацијама има изузетну репутацију међу колегама, али и међу свима који познају прилике у војсци и не тако давну прошлост. Међутим, командант, није претерано рећи, легендарне јединице није само човек праксе, он је и докторирао на тему борбе против тероризма, a обављао је и дужности начелника Школе националне одбране и Војне академије.

Јединица којом командујете формирана је пре 30 година. У каквим временима је и због чега настала?

Првоформирана, 72. десантно-јуришна бригада створена је у ратном вихору на простору СФРЈ. Облици и садржаји тадашњих борбених дејстава (која су и данас актуелна) указивали су на потребу за формирањем јединице намењене за извођење специјалних дејстава, пре свега, извиђачко-диверзантских, противтерористичких и противпобуњеничких. Бригада је формирана 26. јуна 1992. године и потчињена директно Генералштабу Југословенске армије. Након тога, формирањем Корпуса специјалних јединица Војске Југославије, а као његов део, ова бригада је преобликована и добила ново име – 72. специјална бригада.

Током периода од 2006. до 2019. године, када је била обједињена са братском 63. падобранском бригадом, преименована је у Специјалну бригаду. Указом председника Србије 14. јуна 2020. године поново јој је враћена ратна застава са бројем 72, коју краси Растков соко, с којим је по предању Растко Немањић ишао у лов, и од тада се препознаје као 72. бригада за специјалне операције.

Почеци оперативне употребе бригаде, њено борбено крштење, повезани су са 27. јануаром, када се прославља највећи српски светитељ – Свети Сава. Данас је то дан и слава наше јединице, а и наша база – касарна носи име „Растко Немањић”.

Тридесет година од формирања бригаде и њен пут указују да је то јединица с релативно кратком али блиставом традицијом, и са изузетно бременитим искуством и борбеним дејствима за углед. У њој још увек раде поједини специјалци, ратници коју су почињали своју каријеру када се бригада успостављала и у борбеним дејствима стасавала, а у осекама специјалних операција се обнављала и припремала за борбу против савремених изазова. Данас бригаду чини и велики број припадника из млађих генерација, тако да је она спој младости и искуства, односно јединица у најбољим годинама – у изванредној форми.


Ваша каријера је нераскидиво повезана са 72. бригадом за специјалне операције?

Мој официрски пут у 72. бригади, након завршене Војне гимназије и Војне академије и неколико година рада у трупи, започео је новом, селективном обуком, а потом обављањем дужности командира вода у падобранско извиђачко-диверзантској чети извиђачко-диверзантског батаљона. Затим прелазим у Батаљон за противтерористичка дејства, где сам обављао све командне дужности, од командира тима до команданта батаљона. Следи командно-штабно усавршавање у Школи националне одбране и командне дужности у одреду „Кобре”, а затим рад у образовном систему Министарства одбране, у ком, уз учешће у образовном процесу и обављање руководећих функција, завршавам и друге видове каријерног образовања, као и стицање научнообразовних звања и титула. Овај период само ме је физички одвојио од 72. бригаде. Дух и снага специјалца су ме непрекидно испуњавали, а осећај повезаности са овом јединицом и њеним припадницима никада није престајао. Садашња дужност команданта елитне јединице 72. бригаде за специјалне операције значи и чини круну у мојој војничкој каријери.

На дужности команданта овог изузетног строја трудим се да оправдам указано поверење војног и државног руководства и да искористим прилику да своје искуство, животно, професионално и ратно, пренесем млађим генерацијама које чине бригаду данас. Да их учиним бољим и спремнијим него што смо ми то били када смо почињали да градимо свој пут и пут бригаде.


Каква је намена јединице данас, можете ли нашим читаоцима укратко да представите њену организацију и ниво опремљености савременим средствима?

Војнички речено, 72. бригада за специјалне операције је, према прописаним стандардима, оспособљена за извођење специјалних дејстава, самостално и у оквиру операција ВС, на властитој територији, у захвату фронта и у позадини непријатеља у тактичкој и оперативно-стратегијској дубини у свим земљишним, метеоролошким и борбеним условима. Лепеза ангажовања снага за специјалне операције наше бригаде слична је као и код свих релевантних специјалних јединица страних армија, било да су источне или западне провенијенције. Почиње извиђањем, а завршава се комплексним операцијама уништења непријатељских центара моћи или терористичких група.

Организација и делотворно функционисање 72. бригаде за специјалне операције стално се унапређују и развијају. Тај процес је заснован на осведоченим властитим искуствима, као и искуствима братске 63. падобранске бригаде, а делом и на страним искуствима. Главну одредницу чини неопходност да се професионално одговори захтевима које пред бригаду поставља војно руководство, а у складу са борбеним начелима и доктринарним документима која дефинишу остваривање безбедности Србије.


Као и у већини сличних формација, оперативни састав је организован у формације од тима до батаљона за специјалне операције. Главну снагу бригаде, уз Командни батаљон, чине батаљони за специјалне операције – „Грифони” и „Соколови”, који баштине традиције извиђачко-диверзантског и батаљона за противтерористичка дејства. У јединици смо посебно поносни на 82. чету речних диверзаната. Сви на челу носимо број 72 и студенички крст, а једино они имају други број, једино су они „82 у 72”, али такав третман и заслужују јер су у свему посебни. Ова чета негује традиције некадашњег 82. поморског центра, који су чинили диверзанти, од којих су неки и данас у нашој јединици.

Специјално својство бригада има и по средствима ратне технике, те су у складу с тим, а нарочито последњих година, уложена знатна средства у њено опремање савременим наоружањем и војном опремом стране и домаће производње. Поред личног и колективног наоружања које спада у сам врх опремања специјалних јединица, бригада је опремљена савременом заштитном балистичком опремом и новим електронским средствима за осматрање и управљање ватром. Посебно бих истакао опремање новим домаћим борбеним оклопним возилима „милош” и даљински управљивим борбеним системима „мали милош”. Такође, у овој години добили смо и противоклопне ракетне системе „корнет”.


Како се постаје припадник бригаде којом командујете, шта је најважније за специјалца?

Кључна реч је селекција, која је овде у бригади непрекидна. Врата су отворена, а основни принцип на ком почива долазак у 72. бригаду за специјалне операције јесте добровољност. Када се припадник регрутује за 72. бригаду за специјалне операције, након иницијалне селекције у погледу здравља, безбедносне провере и улазних тестова, оно што следи је селективна обука. Симболично, она траје 72 дана. Њен први део је фаза елиминације, где се испитују и показују крајње границе издржљивости човека у најтежим условима рата и извођења противтерористичких акција и операција. Следи фаза квалификације, где се појединац „квалификује” за борбене тимове, по специјалностима. Све то је физички и ментално изузетно напоран процес у ком просечно тек око 10 процената заинтересованих успе да уђе у састав јединице. Кад неко постане припадник, предстоји му период социјализације, и уз рад перманентно обучавање и усавршавање. На бази његових склоности, способности и вештина одлучује се куда даље с њим и да ли је вредно да се у њега улаже. Ту не може бити да јуче јеси, а данас ниси спреман. У сваком тренутку мораш бити на очекиваном, изврсном нивоу – народски речено, „јеси или ниси”.

Због упућености људи једних на друге, односи у бригади су специфични. Код нас влада тимска организација и таква својства која компетенције појединцу допуњују из колектива. Тај дух колектива и изузетни међуљудски односи најважнија су одлика специјалне јединице. Сваком од нас је дат формални ауторитет који се заснива на чину и положају. Међутим, веома је важан и тај лични ауторитет који се заснива на способности и посвећености. Када млад официр дође у бригаду, он мора да покаже поштовање према искусном подофициру. Да учи од њега, подиже своје способности, развија добре међуљудске односе и само тако ће постати прави. Из тога проистиче оно што је суштина међусобних односа, а то је поверење да ће човек поред тебе урадити све за људе око себе и задатак који извршава. Тај лични печат у колективу сваког припадника прати током целе његове професионалне каријере, али и касније када заврши с радом у бригади. То је оно по чему ће се он, за сва времена, памтити у братству војних специјалаца.


Да ли код вас има места за војнике на добровољном служењу војног рока, постоји ли резервни састав?

За примерене војнике увек има места у нашој јединици. Након основне обуке у центрима за обуку ВС, део војника на добровољном служењу војног рока, који изрази жељу и испуњава потребне психофизичке захтеве, долази у нашу јединицу. Већина је заинтересована за рад у бригади у својству професионалних војника након одслужења редовног војног рока. Због специфичности организације и структуре јединице, резервни састав није бројан и чине га лица која су војни рок провела у нашем саставу. Они се редовно позивају на тренаже и обуку и константно радимо на њиховом подмлађивању. Године чине своје, али то никако не значи да се с нашим резервистима, а поготово с припадницима активног састава растајемо – они остају специјалци за цео живот. И у минулим данима славе Светог Саве били смо у заједничком строју и као увек обишли смо спомен-собу бригаде, евоцирали успомене и сећања и помолили се Господу Богу за покој душа погинулих другова и за срећу и здравље наших актуелних припадника и њихових породица.

Izvor: www.politika.rs
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 452


« Reply #108 on: January 31, 2022, 09:42:32 am »


И, као многе светске специјалне јединице, бројчани састав појединих батаљона, чета и "тимова" нешто је мање бројности од обичних, стандардних јединица, управо зато што је реч о јединицама посебне намене, које морају бити високомобилне и спремне за дејство у року од одмах. Да ли сам у праву?
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #109 on: February 11, 2022, 06:50:17 am »

09.02.2022.

Зимска обука 72. бригаде за специјалне операције

Припадници 72. бригаде за специјалне операције Војске Србије ове недеље су, уз подршку Ратног ваздухопловства и ПВО, реализовали кондициону обуку у зимским условима.

Током вишедневних активности припадници батаљона за специјалне операције „Грифони“ и „Соколови“ из састава ове бригаде десантирани су на удаљене локације, где су на непознатом планинском терену у складу са својом наменом и задатим сценаријом решавали тактичке и ватрене задатке.

Припадници специјалних снага су увежбавали вертикални маневар у садејству са хеликоптерским јединицама, и потом тактичке радње приликом извиђања, прикупљања обавештајних података и извођења препадних дејстава, диверзија и заседа, те савлађивање вертикалних препрека верањем уз употребу савремене алпинистичке опреме.

Вишедневно обучавање је завршено реализацијом тактичке вежбе са бојевим гађањем, на којој је потврђен висок ниво оспособљености тимова за обављање наменских задатака снага за специјалне операције.

Ова обука је само део комплексног обучавања у 72. бригади које се реализује током целе године ради очувања и унапређења способности за извођење специјалних операција и других дејстава у свим условима, првенствено у непријатељевом распореду на тактичкој и оперативној дубини.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 275« Reply #110 on: May 05, 2022, 10:06:32 pm »

Припадници 72. бригаде за специјалне операције Војске Србије ⚔️

Наоружање: Хеклер Г-36Ц, ФН СКАР Л и Калашњиков АР-1


* 72. spec.jpg (255.82 KB, 1440x753 - viewed 9 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 275« Reply #111 on: May 07, 2022, 09:04:38 pm »

Грифони и Корнеt!

Припадници Батаљона за специјалне операције "Грифони" користе и противоклопни систем Корнет, домета 8 километара!

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Grifoni.jpg (675.11 KB, 1440x1440 - viewed 7 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 275« Reply #112 on: May 30, 2022, 11:28:57 pm »

Обука војника на служењу војног рока у 72. бригади за специјалне операције

У касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и на полигонима Војске Србије у току је специјалистичка обука војника генерације „март 2022“ који војни рок служе у 72. бригади за специјалне операције.

Војници се у овој бригади од средине прошлог месеца оспособљавају за дужност противтерористе у Војсци Србије, након што су претходно у центрима Команде за обуку успешно савладали индивидуалну фазу обучавања.
 
Током обуке, војници пролазе садржаје из тактике војне полиције и јединица за специјална дејства, унапређују своје физичке способности и реализују гађања из различитих типова наоружања на употреби у јединици, како би се у потпуности оспособили за успешну реализацију задатака у противтерористичким операцијама. Акценат је на оспособљавању за извођење борбених дејстава у урбаним условима и блиску борбу у затвореним просторијама.

Војници на служењу војног рока у 72. бригади за специјалне операције показују изузетну мотивисаност и посвећеност на обуци, као и жељу да ступе у професионални састав јединице. Најбољи међу њима, који успешно савладају селективну обуку, биће у прилици да започну каријеру као професионални војници Војске Србије на служби у овој елитној бригади.

Izvor

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1_1653915889.jpg (903.27 KB, 1920x1080 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 275« Reply #113 on: June 24, 2022, 01:48:42 pm »

Обука припадника 72. бригаде за специјалне операције

Припадници 72. бригаде за специјалне операције ове недеље реализују обуку у теренским условима током које на више локација увежбавају специјалнe акцијe и операцијe од посебног значаја.

Реч је о редовном оспособљавању које се у овој бригади спроводи ради очувања високог нивоа борбене готовости и како би војници и старешине били обучени за реализацију задатака у свим рељефним и микроклиматским условима у којима, у складу са наменом јединице, могу бити ангажовани.
 
На једној од локација извођења вежбовних активности, припаднике 72. бригаде за специјалне операције данас је обишао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић. Он је присуствовао обуци за савлађивање вертикалних препрека верањем и за реализацију задатака под водом на различитим дубинама, као и извођењу борбених дејстава са и из воде, уз употребу специјалног наоружања и војне опреме.
 
Генерал Мојсиловић се овом приликом уверио у одличну оспособљеност и припремљеност професионалног састава јединице за реализацију специфичних задатака на планинском терену и у захвату река и језера и похвалио показано залагање, вољу и упорност на обуци. 
 
Реализацијом захтевне обуке, која се у 72. бригади за специјалне операције изводи током целе године у свим временским и земљишним условима, обезбеђује се врхунска оспособљеност, физичка припремљеност и ментална снага војника и старешина, као и висок ниво борбене готовости ове елитне јединице Војске Србије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор


* DSC_0491.jpg (2516.58 KB, 2500x1667 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 275« Reply #114 on: July 29, 2022, 06:08:37 pm »

Obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije

Na više lokacija širom zemlje, u različitim reljefnim i mikroklimatskim uslovima, borbeni timovi 72. brigade za specijalne operacije realizovali su ovog meseca brojne sadržaje obuke u letnjim uslovima.

Cilj je bio dodatno osposobljavanje pripadnika jedinice za primenu usvojenih znanja, veština i navika pri izvođenju specijalnih dejstava na brdsko-planinskom i teško prohodnom zemljištu i u zahvatu vodenih prepreka.

Osposobljavanje je modelovano tako da se izvodi uz velika psihofizička naprezanja, a težište je bilo na realizaciji gađanja, rukovanju specijalnim sredstvima i opremom, psihofizičkoj obuci i primeni različitih taktičko-tehničkih postupaka u izvođenju specijalnih akcija i operacija. Vršena je i kondiciona obuka u borenju, veranju, plivanju na otvorenim vodama, vodotokovima i jezerima, vožnji čamaca, desantiranju u vodu, te ronjenju na kiseonik i vazduh, kao i samostalna ishrana u prirodi.

Na obuci sa timovima ove elitne brigade Vojske Srbije bili su i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, sa ciljem razmene iskustava i jačanja poverenja i saradnje u pripremi eventualnog zajedničkog angažovanja na realizaciji složenih i visokorizičnih zadataka.

Rezultati jednomesečne zahtevne obuke potvrdili su da su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije sposobni da se brzo orijentišu na zemljištu, nečujno kreću, brzo i lako savladaju prirodne i veštačke prepreke, da su snalažljivi u iznenadnim i najsloženijim situacijama i u potpunosti osposobljeni za izvođenje borbenih dejstava za koje je ova jedinica namenjena.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 275« Reply #115 on: August 02, 2022, 09:23:56 pm »

Grifoni u akciji!

Pripadnici Bataljona za specijalne operacije "Grifoni" izvode obuku u prelaženju vodene prepreke....

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Grifoni.jpg (199.96 KB, 1440x809 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 275« Reply #116 on: August 14, 2022, 08:13:37 pm »


Emisija Dozvolite: Obuka rečnih diverzanata 72. brigade za specijalne operacije

Redovna vojna obuka i tokom leta u Vojsci Srbije. Povišena je borbena gotovost u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i Metohiji.

Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 275« Reply #117 on: August 19, 2022, 07:03:05 pm »

Obuka za izvođenje specijalnih dejstava

U okviru redovnog osposobljavanja u letnjem periodu pripadnici 72. brigade za specijalne operacije ove nedelje su realizovali raznovrsne sadržaje obuke u rejonima van mirnodopske lokacije baziranja jedinice.

Tokom višednevnih aktivnosti pripadnici bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ i „Sokolovi“ iz sastava ove brigade desantirani su helikopterima Ratnog vazduhoplovstva i PVO na više lokacija, na kojima su po nepoznatom terenu u skladu sa svojom namenom rešavali taktičke i vatrene zadatke.
 
Pripadnici specijalnih snaga su uvežbavali taktičke radnje prilikom izviđanja nepoznatog i teško prohodnog terena sa predviđanjem borbe u susretu, prikupljanje obaveštajnih podataka, izvođenje prepadnih dejstava, diverzija i zaseda, evakuaciju vazdušnim putem, kao i savlađivanje vodenih prepreka uz upotrebu priručnih i formacijskih sredstava.

Višednevno obučavanje je završeno realizacijom taktičke vežbe sa bojevim gađanjem, na kojoj je potvrđen visok nivo osposobljenosti timova za obavljanje namenskih zadataka snaga za specijalne operacije.

Veliki broj složenih zadataka i raznolikost dejstava koje izvodi 72. brigada za specijalne operacije zahteva od njenih pripadnika visoku fizičku spremnost, motivaciju i mentalnu snagu, zbog čega se u jedinici svakodnevno odvija intenzivna obuka radi očuvanja i unapređenja sposobnosti za izvođenje specijalnih operacija i dejstava u svim uslovima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* obuka specijalci.jpg (1085.09 KB, 1600x900 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 275« Reply #118 on: September 14, 2022, 06:09:19 pm »

Obuka vojnika u drugom periodu služenja vojnog roka

U kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu realizuje se kolektivna obuka vojnika generacije „jun 2022“ koji drugi period vojnog roka služe u 72. brigadi za specijalne operacije.

Na obuci su vojnici koji su posebno selektovani i raspoređeni u ovu elitnu jedinicu Vojske Srbije, nakon uspešnog završetka individualnog osposobljavanja u centrima Komande za obuku. Oni se obučavaju za realizaciju kolektivnih zadataka u podršci jedinica koje se angažuju za izvođenje specijalnih operacija, diverzantskih, protivdiverzantskih, protivpobunjeničkih i protivterorističkih dejstava.

U skladu sa programom obuke, vojnici prolaze sadržaje iz taktike jedinica za specijalna dejstva, unapređuju svoje fizičke sposobnosti i realizuju gađanja iz različitih tipova naoružanja na upotrebi u brigadi, a angažovani su i na realizaciji svakodnevnih zadataka.

Vojnici tokom obuke pokazuju izuzetnu motivisanost i zalaganje, kao i želju da stupe u profesionalni sastav jedinice. Većina njih se, nakon odsluženja vojnog roka, prijavljuje za selektivnu obuku, čijim uspešnim završetkom stiču uslov da započnu karijeru kao profesionalni vojnici u 72. brigadi za specijalne operacije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 275« Reply #119 on: September 22, 2022, 11:18:53 pm »

Висока обученост борбених тимова 72. бригаде за специјалне операције

Припадници 72. бригаде за специјалне операције континуирано реализују разноврсну обуку, како у рејону базирања тако и ван мирнодопске локације, са циљем очувања високог нивоа борбене готовости јединице за извођење специјалних и операција од посебног значаја.

На једном од полигона Војске Србије сегменте напредне обуке пролазе борбени тимови Батаљона за специјалне операције „Грифони“ из састава ове бригаде. Њих је данас обишао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и том приликом је присуствовао реализацији гађања из савременог наоружања којим је јединица опремљена.

Борбени тимови су данас по циљевима дејствовали из митраљеза са борбених возила „хамви“, затим пушкомитраљеза, снајперских и далекометних пушака, остваривши притом одличне резултате.

Изражавајући задовољство приказаном одличном оспособљеношћу војника и старешина за ефикасно и брзо неутралисање циљева на средњим и великим даљинама, њиховим односом према задацима и високим моралом, начелник Генералштаба је истакао да се од припадника специјалних снага Војске Србије очекује да увек буду спремни да први одговоре на угрожавање безбедности државе и грађана и изврше сваки задатак који пред њих постави државно и војно руководство.

Реализацијом захтевне и комплексне обуке, која се у 72. бригади за специјалне операције изводи током целе године, у свим тактичким, временским и земљишним условима, обезбеђује се врхунска оспособљеност, физичка припремљеност и ментална снага војника и старешина, те висок ниво борбене готовости који краси ову елитну јединицу Војске Србије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор


* AND_2031.jpg (329.05 KB, 2500x1668 - viewed 0 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 24 queries.