PALUBA
May 24, 2024, 03:25:07 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Откривен брод на Виминацијуму  (Read 4745 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« on: March 19, 2020, 04:15:25 pm »

Откривен брод на Виминацијуму
среда, 18.03.2020.

Уравници североисточно од Виминацијума откривен је брод, објавио је директор Археолошког института у Београду и руководилац пројекта Виминацијум др Миомир Кораћ, преноси Танјуг.Како је објаснио, брод је откривен на дубини између седам-осам метара испод површине земље, а у профилу се јасно уочава корито реке у којој је био потопљен. „Лежао је на песку који је очигледно речни седимент, а био је делимично затрпан њиме, а делом глином која је највероватније мочварни седимент који је настао након промене речног тока када је овај простор постао рит. Слој изнад брода је мешовит и настао је комбиновањем еолског и флувијалног наноса. Ветар је доносио лес, а река повременим и честим плављењем муљ”, каже Кораћ.

Лоциран је источно од ушћа старе Млаве у Дунав, 500 метара источно од ове локације пре месец дана је пронађен и моноксил у истом кориту. „Пре годину дана на истом потезу пронађено је и гвоздено сидро, које је нестало исто вече кад га је багер избацио. У питању је веће речно корито које је својевремено или било главни ток Дунава или већи рукавац Дунава”, наводи Кораћ.

Како објашњава, све је почело када је џиновски багер на површинском копу угља Дрмно током рада наишао на остатке дасака на већ поменутој дубини. „Багериста је, имајући у виду богату историју овог подручја, правилно закључио да је реч о остацима из минулих времена и обавестио археолошку екипу упослену на истраживањима античког Виминацијума, која је посетила локацију под светлостима рефлектора будући да се ближила поноћ”, додаје Кораћ. Међу дислоцираним дрвеним деловима уочени су делови крме и кормила тако да је одмах било јасно да су то остаци пловила, сачуваног захваљујући специфичним анаеробним условима и високој влажности.

Већ рано изјутра, наставља стручњак, започета су ископавања у циљу да се што краће буде на сметњи тешкој машинерији копа Дрмно. Убрзо је потврђено да је реч о изузетно добро очуваном речном броду равног дна, са лежиштем за јарбол помоћног једра. Према речима Кораћа, очувани део брода има дужину од 9,5 метара, а може се претпоставити да је био дугачак до 15 метара, док је широк максималних 2,70 метара. Сам тип брода поседује елементе који се нису битно мењали током миленијума, тако да налаз није могуће на тај начин датовати.

До сада нису нађени артефакти који би указали на припадност, порекло или датовање брода, а део је оштећен радом багера, али ће, како додаје, брод у целини моћи да се реконструише. „Прамац подсећа на римски рострум што можда указује да је у питању мањи ратни брод. На крми је откривен квадратни усадник за једно крмено весло. Равно дно брода указује да је пројектован за дејства у плитким речним водама. Брод залази у профил под скоро правим углом и одлично је очуван у делу који је опстао”, каже директор. Он додаје да на дну има трагова репарације и поправљања пукотина које су могле настати неким ранијим насукавањем.

Наглашава да тренутно раде на пражњењу унутрашњости корита где су се можда очували делови покретног инвентара. „Свакако ће се сигурнији подаци о хронолошкој провенијенцији налаза добити након укључивања мултидисциплинарне екипе у рад. Геолози ће на основу слојева утврдити у ком периоду је на овом простору постојала река, док ће физикохемичари путем анализе радиоактивног углењиковог изотопа Ц!4 моћи да утврде у ком је периоду посечено дрвеће употребљено за градњу брода”, објашњава.

Треба рећи да је на Виминацијуму била смештена чувена флота Classis Flaviae, која се помиње у, за науку изузетно важном, спису Нотитија Дигнитатум, односно Војно-административном регистру римске војске. „Без обзира да ли ће анализе показати а је реч о римском, византијском или средњовековном броду, или пак о броду из много ранијег праисторијског периода, већ сада је јасно да ће ово откриће заузети посебно место у већ изузетној понуди Археолошког парка Виминацијум, као јединствено откриће на нашим просторима”, закључује Кораћ.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1 on: March 19, 2020, 04:23:57 pm »

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2 on: March 23, 2020, 05:16:29 pm »
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3 on: April 11, 2020, 03:48:20 pm »


Quote

Pionirski poduhvat u srpskoj arheologiji. Združenim snagama članova stručnog tima Arheološkog instituta i inženjera Elektroprivrede Srbije ostaci broda su preneti sa površinskog kopa u okrilje Arheološkog parka Viminacijum.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #4 on: November 14, 2020, 04:36:59 pm »Quote
Završeno je arheološko iskopavanje broda pronađenog na površinskom rudniku uglja u Kostolcu. Stručnjaci očekuju da će naći još predmeta u ovoj oblasti u narednom periodu.

Viminacijum je bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije koji je lažao na površini od 450 hektara. Izuzetno je retko da se pronađu predmeti tih razmera, a tako očuvani nakon toliko vremena, pa su ova otkrića od velikog značaja za ovu oblast Srbije.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #5 on: November 14, 2020, 04:38:57 pm »Quote
Gost Sputnjika je dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu, čovek koji je ceo život posvetio istraživanju Viminacijuma.

Povod za njegovo gostovanje ja najnovije otkriće u drevnom gradu — sjajno očuvani rimski brod. Saznajte kako je izgledala akcija spasavanja vrednog arheološkog nalaza iz kopa kostolačkog rudnika i ko se, prema prvim istraživanjima, vozio ovim plovilom.

Razgovaramo o propasti rimskog carstva zbog migrantske krize, pitamo ga da li iste greške danas prave oni koji misle da vladaju „novim rimskim carstvom“.

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 24 queries.