PALUBA
March 28, 2023, 12:36:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš glob. mod. Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Automatizacija i robotizacija borbenih sistema u oružanim snagama  (Read 44091 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 620


« Reply #60 on: January 17, 2023, 01:40:29 am »
   Verovatno optički i kabl za napajanje drona el. energijom iz tenka. Genijalno rešenje! Svaki tenk bi trebao da ima nešto slično pošto je vidno polje posade drastično suženo zbog oklopnog tela. Kablovska veza umanjuje el.magnetski odraz i svodi ga na nulu tako da se ovakvi dronovi ne mogu detektovati pelengatorom ili radarom. Lansiranjem ovakve letelice brzo se može ostvariti pregled situacije oko vozila u realnom vremenu i iz ptičje perspektive a da se samo vozilo ne izlaže otkrivanju. U urbanoj borbi prednost je višestruka pošto posadi omogućava skeniranje i pretragu terena i iznad višespratnica i raznih prepreka. Automatizacija ovakve letelice sa maksimalnom primenom veštačke inteligencije bi omogućila kvalitetan pregled situacije bez ili sa minimalnim angažovanjem posade koja bi za to vreme obavljala svoje zadatke, ne gubeći vreme na upravljanje dronom.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 108« Reply #61 on: March 26, 2023, 10:36:22 am »

TRX SHORAD: Modularni demonstrator tehnologije robotskog borbenog vozila za PVO

Modularni demonstrator tehnologije robota na gusenicama od 10 tona (TRX) podržava ciljeve američke vojske za robotsko borbeno vozilo.

Prvi put prikazan na Global Force-u sa nosivim opterećenjem municije za protivvazduhoplovnu odbranu kratkog dometa (SHORAD), ova TRX varijanta je najnovija inovacija u porodici vozila Land Systems-a za suprotstavljanje bezposadnim vazduhoplovnim sistemima (c-UAS).
TRX SHORAD donosi novu dimenziju borbene moći u SHORAD bataljonima i obezbeđuje autonomiju u okviru višestepene, slojevite protivvazduhoplovne odbrane. TRX-ova konstrukcija integriše nosivost vodeću u klasi odnosa nosivosti i šasije od 1:1.

TRX je u stanju da manevriše velikom brzinom sa svim formacijama i prenosiv je na avionima CH-47 i C-130. TRX takođe generiše snagu za transport za podršku misijama komandnih operacija i hibridno-električni je kao podrška vojnoj klimatskoj strategiji klime i elektrifikaciji.

TRX SHORAD je opremljen sa dva lansirna kontejnera sa po 4 IC samonavođena protivvazduhoplovna projektila Stinger. Kao oružje za podršku i samoodbranu, koristi se 30-milimetarski top Bushmaster KSM914.

Za otkrivanje, identifikaciju i nišanjenje koristi se elektronski optički / infracrveni (EO / IR) sistem otkrivanja "L3Harris VESCAM-a MKS-GCS" instaliran na vozilu kako bi pružio vazdušni nadzor od 360 °.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* TRX-SHORAD-2-scaled-1220x814.jpg (167.96 KB, 1220x814 - viewed 2 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.089 seconds with 23 queries.