PALUBA
March 28, 2023, 12:31:26 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Najbolja repetirka  (Read 113831 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #135 on: April 13, 2020, 05:34:27 pm »

Kako se uzme.

Po mome mišljenju, nešto je "krš živi" ako je sklono zastojima, kvarovima, lomovima...

Po svemu sudeći Lebel nije bio "krš živi", jer je funkcionisao, ali je bio konstrukciono inferioran u odnosu na npr. Mauzer 98.


Nije baš živi krš, ali punjenje je sporije, težište puške se kod pucanja pomera prema natrag, kod brzog pucanja municija u tubularnom magacinu se grije, pa svaki metak malo drugačije nosi.


Isto kao što je taj Mauzer 98 konstrukciono inferioran u odnosu na npr. Garand M1.


To se ne da usporediti, nisu u istoj klasi.Bertije je bio lošiji od Mauzera 98, ali ne baš inferioran.

Po mom u klasi repetirka koje su tad bile u upotrebi..  Jedino problem ako nisi imao noviji klip od 5 metaka nego stariji od 3..


LpB
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #136 on: April 13, 2020, 06:02:17 pm »

Лебел је била пушка која је била у састав краљевине Србије, а онда и у састав СХС.  Питање је где су те пушке су отишле ?
Концепт код репетирке Лебел је другачи од маузера 98. Код лебела магацин служи у случају кад непријатељ веома близу, па онда треба много бржа паљба лабела али на даличина од 400 метра, онда се користи пуњене једна метак поред други  метак.


Да ме убиеш, ама не можам да сватам што си напишал.  Shocked Roll Eyes

П.С.
Те молам пишувај македонски, тогаш барем нешто ќе разберам од напишаното (ова како модератор ти ги пренесувам мислењето на уредништвото)
Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 873


« Reply #137 on: April 13, 2020, 06:58:09 pm »


Лебел је била пушка која је била у састав краљевине Србије, а онда и у састав СХС.  Питање је где су те пушке су отишле ?
Концепт код репетирке Лебел је другачи од маузера 98. Код лебела магацин служи у случају кад непријатељ веома близу, па онда треба много бржа паљба лабела али на даличина од 400 метра, онда се користи пуњене једна метак поред други  метак.


-1.)Srpska vojska je preoružana na Solunskom frontu puškama Bertije, istina bilo je nešto i Lebela,uglavnom za ispaljivanje puščanih mina. Pomutnju izaziva to što nazivi Lebel i Bertije nisu službeni, tj. nisu korišteni u zvaničnim francuskim dokumentima.

-2.)Mnoge države su municiju u magacinu tretirale kao rezervu. Npr. Britanci kod pušaka Li-Metford i Li-Enfild. To se do 1.SR pokazalo kao nepotrebno. Ni Francuzi zo nisu imali na "kolonijalnim" puškama Bertije. Sve to 1886. nije bio problem. Francuzi su proizveli u kratkom roku dovoljan broj Lebela za pješadiju metropole.
Kad se ukazala potreba za preoružanjem kolonijalnih trupa, koje nisu bile prioritet, i Francuzima je bilo jasno da je Lebel prevaziđen. Pa je odabran sistem Bertije, do tada korišten na karabinima.
Pješadija metropole nije preoružavana jer se očekivalo uvođene poluautomatskih pušaka. Tako da je zbog velikih želja i ograničenih mogućnosti fransuska pješadija ušla u rat sa najlošijom repetirkom.

Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #138 on: April 13, 2020, 11:13:00 pm »Да ме убиеш, ама не можам да сватам што си напишал.  Shocked Roll Eyes

П.С.
Те молам пишувај македонски, тогаш барем нешто ќе разберам од напишаното

то сам му ја рекао још пре више година.

питање за божу и првачића: да ли сте користили некад лебел? ја јесам, и лебел и бертје. лебел је прво знатно незграпнија пушка од конкуренције, са решењима преузетим од гра и кропачека. ручица затварача је груба, затварач тешко иде, тешко се забрављује. за расклапање ти треба шрафцигер, а сам затварач је тврд на расклапање и компликован. урадити то са мокрим или смрзнутим прстима је скоро немогуће (знам колико сам ја проблема имао са сувим рукама на лепом времену). исто важи и за пуњење пушке. траје читаву вечност, а ако је цев загрејана све се ожариш. бертје м1907/15 који је имала српска војска је истина лакши за пуњење, али компликован затварач стоји. огромна мана су му само три метка. комад који сам ја имао у рукама био је у лошем стању па сам само пробао два оквира на брзину да видим како ради. више смо се зезали са лебелом. лебел јесте склон кваровима. поред компликованости затварача, велика мана му је и лисната опруга обарача која је склона пуцању. цевасти магацин тражи редовно чишћење, а за то вам је потребно да растурите целу пушку. буквално.

да поновим, та пушка је значајна по томе што је увела малодимни барут. све њене "квалитете" увидела је српска/југословенска војска, која их је, чим се пружила прилика, лепо послала у резерву где су дочекале други светски рат. у преводу, на њих се није рачунало. то показује и да на њима није рађена унификација калибра као на маузеркама и манлихеркама. током другог рата могле су се наћи код домобрана и српских колаборациониста, и то не у неком знатном броју.

Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #139 on: April 14, 2020, 01:52:41 am »

Во ред ке пишувам на Македонски ке гледам да бидам краток да не должам многу со текстови.
Ви благодарам на одговорите за француските репетрики во составот на кралската армија. Само едно не ми е јасно зошто французите воведуват пушка мислам на берјте само со три куршуми(метци) во магацинот ? Кога сите други армии имаја пушки со магацин од по 5 до 10 куршуми од каде е таа логика да имаш пушка само со три куршуми(метци)?
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #140 on: April 14, 2020, 07:02:54 am »

@ssekir75

Hvala za utiske iz prve ruke. Nisam jih imao u rukama.
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #141 on: April 14, 2020, 08:50:39 am »

Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #142 on: April 14, 2020, 11:09:02 am »

Во ред ке пишувам на Македонски ке гледам да бидам краток да не должам многу со текстови.
Ви благодарам на одговорите за француските репетрики во составот на кралската армија. Само едно не ми е јасно зошто французите воведуват пушка мислам на берјте само со три куршуми(метци) во магацинот ? Кога сите други армии имаја пушки со магацин од по 5 до 10 куршуми од каде е таа логика да имаш пушка само со три куршуми(метци)?

гоце, разлог је толико глуп да ћеш да се смејеш. да им магацин не штрчи испод кундака. сем маузера, који је имао цик-цак распоред, све остале имају једноредни магацин који штрчи испод. и ли енфилд, и манлихер, и мосинка. а разлог томе је што је метак са ободом јако компликован за паковање у двореди магацин. иовако хоће да се преплете и направи застој. зато је и направљен манлихеров оквир који се убацује комплет у магацин и после испадне, а који користи и бертје. код мосинке се пуни одозго као код маузера, без убацивања самог оквира, али мосин има механизам који задржава следећи метак да не прави компликацију. у принципу проста ствар, али незгодно да се објасни. погледај овде
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #143 on: April 14, 2020, 10:43:16 pm »

Фала за информацијата за  мосин наган ,мислам дека слично нешто како страничен жлеб   за задржување на муницијата имаа видено и кај  репетирки од италјанско потекло ?
« Last Edit: April 14, 2020, 11:05:16 pm by gocemk » Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #144 on: April 15, 2020, 12:16:40 am »

искрено, нисам је растурао у детаље па не могу да те лажем. само затварач. да није овог вируса могао бих то већ сутра да ти проверим, али...

што се мосинке тиче, немој да те збуни ако је негде по македонији нађеш у калибру 8х56р. имали их бугари у том калибру. вероватно су мењане цеви, мада могуће и да су разбушиване. не знам, али знам да их има јер сам видео пар комада.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #145 on: April 15, 2020, 02:14:21 pm »

Да тое  е точно во Македонија имаа многу пушки останати од првата светска војна јас на пример имам цевка од манлихер штајер само незнам што калибар мислам дека е оригинален 8х50 бидејки кога пробував да ставам чаура од  7.9 не ја собираше .Само на цевката има ознака м24 /95 будимпешта барем тоа што можи  да се прочита.ИНаку многу ловџии што се во Македонија но по потекло од Мариово каде се водат најголемите борби во Првата Светска војна  имаат во наследство пушки манлихер од првата светска војна но повекето  се со калиба 7.9х57 сега дали му ги имаат менувано цевките или  имаа некој ковач ги има преправано тоа  незнам но сите што ги користат се такви модификаци со зрно од 7.9мм. За мосин наган имам и такви видено низ Македонија само незнам дали ги имат преправно во 7.9мм.

Што мислите за пушката Каркано овдека низ Македонија најчесто во западниот дел многу ловџии имаја такви пушки  додека еден стар човек партизан кога го прашував за карканот викаше дека била пушка со слабо зрно не доволно силно за поголеми далечини некој друг да сподели  искуство за каркано пушката .
« Last Edit: April 15, 2020, 02:32:10 pm by gocemk » Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #146 on: April 15, 2020, 02:29:43 pm »

Бугарските Мосин Наган мислам дека се помош од Руската империја за бугарското кнежество  донирани се некаде пред почетокот на балканските војни  е сега дали русите ги имале намерно преправани или од бугарите то незнам/

оваа го најдов на еден форум  https://forums.gunboards.com/showthread.php?346528-Mosin-Nagant-1916-1891-Bulgarian-Use

Actually, a lot of them were used by Bulgaria. The first batch of 50,000 was purchased from Russia in 1911 in preparation for the Balkan War. Then in 1915 the Austrians shipped 10,000 three-line rifles to Bulgaria and another 20,000 were negotiated from Germany. Then there were the captured rifles from the Romanian front from both Romanians and Russians.

Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #147 on: April 15, 2020, 02:35:39 pm »

Се изгледа кралството СХС ги имаа давано мосин нагантот на лугето низ Македонија во 20 тите.


 Последњи пут Мосинке су коришћене током 1920-их у Јужној Србији када су власти поделиле оружје локалном становништву на простору општина Штип, Велес, Кочани и Радовиш у циљу борбе против про-бугарских сепаратиста.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 243« Reply #148 on: April 15, 2020, 06:46:44 pm »

6.5x52 nije bas standard onog vremena ali ne vidim razlog takvog opisa. Inace, Kenedi je ubijen iz takve puske u kolima u pokretu sa oko 80m razdaljine.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #149 on: April 15, 2020, 07:41:39 pm »

ајмо редом...

6.5x52 nije bas standard onog vremena ali ne vidim razlog takvog opisa. Inace, Kenedi je ubijen iz takve puske u kolima u pokretu sa oko 80m razdaljine.

опис је тачан. партизани су га звали "свилени" метак. кад га упоредиш са осталом муницијом тог врмеена јесте био пуно слабији.

Се изгледа кралството СХС ги имаа давано мосин нагантот на лугето низ Македонија во 20 тите.


 Последњи пут Мосинке су коришћене током 1920-их у Јужној Србији када су власти поделиле оружје локалном становништву на простору општина Штип, Велес, Кочани и Радовиш у циљу борбе против про-бугарских сепаратиста.

нетачно. коришћене су и касније у другом светском рату, а спорадично су виђане и почетком сукоба 90их кад су извађене из магацина ТО.

Бугарските Мосин Наган мислам дека се помош од Руската империја за бугарското кнежество  донирани се некаде пред почетокот на балканските војни  е сега дали русите ги имале намерно преправани или од бугарите то незнам/

оваа го најдов на еден форум  https://forums.gunboards.com/showthread.php?346528-Mosin-Nagant-1916-1891-Bulgarian-Use

Actually, a lot of them were used by Bulgaria. The first batch of 50,000 was purchased from Russia in 1911 in preparation for the Balkan War. Then in 1915 the Austrians shipped 10,000 three-line rifles to Bulgaria and another 20,000 were negotiated from Germany. Then there were the captured rifles from the Romanian front from both Romanians and Russians.не бих знао. знам да их има у 8х56р и то сам имао у рукама, али то је из времена пре почетак Другог рата, јер је тај метак настао половином 30их (и врло је опак, иначе). што се овог навода са форума тиче, ту се наводе трехлинејке из ратног плена, а чим су из ратног плена оне су у стандардном калибру 7,62х54р.

Да тое  е точно во Македонија имаа многу пушки останати од првата светска војна јас на пример имам цевка од манлихер штајер само незнам што калибар мислам дека е оригинален 8х50 бидејки кога пробував да ставам чаура од  7.9 не ја собираше .Само на цевката има ознака м24 /95 будимпешта барем тоа што можи  да се прочита.ИНаку многу ловџии што се во Македонија но по потекло од Мариово каде се водат најголемите борби во Првата Светска војна  имаат во наследство пушки манлихер од првата светска војна но повекето  се со калиба 7.9х57 сега дали му ги имаат менувано цевките или  имаа некој ковач ги има преправано тоа  незнам но сите што ги користат се такви модификаци со зрно од 7.9мм. За мосин наган имам и такви видено низ Македонија само незнам дали ги имат преправно во 7.9мм.

Што мислите за пушката Каркано овдека низ Македонија најчесто во западниот дел многу ловџии имаја такви пушки  додека еден стар човек партизан кога го прашував за карканот викаше дека била пушка со слабо зрно не доволно силно за поголеми далечини некој друг да сподели  искуство за каркано пушката .

овако, прво бих волео да видим ту ознаку са цеви па да онда причамо даље. манлихерке су половином 20их година у склопу унификације калибра преправљане на 7,9 у Краљевини СХС. нешто мало је измењен затварач и они оквири су фиксирани у магацину. оне су носиле ознаку м95м, али сам наишао и на ознаку м95/24. тако да ако можеш, сликај то и окачи слику, па да видимо. могуће је да је у 7,9.

што се тиче каркана, ради посао у недостатку бољег. по мени тотални промашај и брука за италијанску оружарску индустрију. има негде на теми сам ја писао о њој. проста пушка, мирна за гађање, али недовољне снаге за то време.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.087 seconds with 22 queries.