PALUBA
March 28, 2023, 12:02:32 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Najbolja repetirka  (Read 113824 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #165 on: April 17, 2020, 02:29:27 pm »

Сцена од филмот воен коњ (war horse) каде е преставен напад на коњаницата врз германска пешадски чета или баталјон.Полскиот топови биле замисли за борба со пешадиски единици но разлика со митролезот е тоа што еден митролез можи да биди понесен од двајца војници а еден топ од 75 мм биле потребни 4 до 6 коњи и уште два други коњи за носење на муницијата и тие се тие  разлики во мобилноста . 
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #166 on: April 17, 2020, 04:26:27 pm »

има истине и у томе.
Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 873


« Reply #167 on: April 17, 2020, 07:37:56 pm »

Zanimljiva scena.
Konjica prikriveno prilazi, koristeći visoku travu, na otstojanje za juriš.
Pješadija je nespremna.
U sceni iz filma rezultat bi bio isti ma kog kalibra da su bile puške. Ni 6,5mm Karkano ne bi dao lošije reultate. Na to sam mislio kad sam "branio" 6,5mm Karkano.

Želim da naglasim da nastojim razdvojiti razmišljanja koja su vladala u vrijeme uvođenja u naoružanje prvih repetirki (1886-1895) pa do 1.SR. Mada su već poslije Rusko-Japanskog rata počela malo drugačija razmišljanja.

Neki autori tvrde da cujevi na repetirkama nisu bile duge zbog balistike, već zbog dejstva iz dvije vrste. Ko će ga znati.

Kad pričamo o mitraljezima, pitanje je koliko su postojeći modeli oko 1890. bili upotrebljivi. Tad su vojske sa njima eksperimentisale, a poljski topovi, istina sporometni, su bili masovno u naoružanju. Rusko-Japanski rat je promijenio odnos prema mitraljezima, a i za desetak godina mitraljezi su znatno unaprijeđeni.

Srbije je u do 1.SR kupila oko 100 poljskih topova više nego mitraljeza.
Mitraljeza je kupljeno 250 komada, a o artiljeriji ima ovdje: https://www.paluba.info/smf/index.php?topic=16187.0 .
U pješadijskoj diviziji I poziva je bilo 16 mitraljeza i 36 topova.
U 1.SR se taj odnos broja mitraljeza i poljskih topova korjenito mijenja.

Upravo zato i razdvajam mišljenja o ulozi repetirki u vrijeme kada su uvođenje u naoružanje i njihovu stvarnu upotrebu u 1.SR.
Tako se mogu vidjeti sve pogreške vojnih teoretičara.

PS

Slažem se da je Lebel značajan samo zato što je uveo bezdimni barut na scenu, ali bih dodao još jedno. Bila je to najstarija repetirka koja je bila osnovno naoružanje neke vojske na početku 1.SR
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #168 on: April 17, 2020, 09:28:59 pm »

Се е до какво било размислувањето на генералите од тој период .Најголем дел од  генералскиот кадар во сите европски држави имал дипломирано некаде во 1870 или 1880 година и веке имаа можеби поголем сконост кон полската артилерија .Сепак во тој период некаде од 1890 па до кај 1910 година сите европски армии  градат утврдени тврдини каде се користи армиран  бетон па можи и од тука доага таа идеја за користење на полски топови со цел разбивање на тие фортификаци или да ги бранат тие фортифиакци со полска артилерија. Сепак миторолезот бил повеке дефанзивно оружје во тој период  поради големата тежина мислам на максим митролезите .Сепак за време на првата балканска војна српска војска му подарила на македонските четници два митролези и со тие митролези успеале да ги истиснат некоја турски едниница  во Кичевско кој сакал да ја премини преку Македонски Брод во Прилеп но  големата огнена мок на митролезите ги убедило турските офицери да помислат  дека се работи за неколку српски баталојни кој се провнале низ Пројче и напредуват кон кичево што турците наредил повлекување кон Битола со што ја оставиле не бранета целата долина на реката Црна се до Битола и се благодареније на тие два митролези.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #169 on: April 17, 2020, 11:30:19 pm »

чисто сумњам да турци нису знали шта је митраљез. ипак су били под великим немачким утицајем.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #170 on: April 18, 2020, 12:04:05 am »

Не тврдам дека тие не знаеле туку едноставно огнената мок ги натерало да помислат на тоа дека се работи за големи српски воени единици  сепак оваа дејство во  1912 година многу зависело и од војниците не биле нешто кузне колку образовани обични муслимански селани соберени од анадолија и се тоа измешано со муслимани од Македонија, Албанија и едноставно дезертирале ако наиделе на поголем отпор  иако во тој период во Отоманска  армија имаа многу мобилизирани христијани во случајот Македонци особено по мобилизацијата од 1911 година кога и христијаните масовно се регуртирани во составот на турската армија и многу од нив дезертират кога доагат христијанските сојузнички армии едноставно во нив гледат како спасители и се предават.Иако и турците во битката кај Кичево користел митролези.
« Last Edit: April 18, 2020, 12:26:13 am by gocemk » Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #171 on: April 18, 2020, 12:19:28 am »

Норвешка рептирка Краг Јоргесен  со полнење на муниција од страна

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* krag.jpg (82.21 KB, 864x302 - viewed 31 times.)
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #172 on: April 18, 2020, 01:02:09 am »


Prvačić една од тактиките била тивко да ја доближат коњаницата да нападат со сабји додека руските и германските коњаници користат и копја  но многу од коњаничките офицери правеле грешки што продолжувале со јуришот иако по теорија требало брзо да се повлечат од како ке го разбркат непријателот а во позадина да истрача  пешадијата која требало да залегни и да стрела по непријателот која бега.
Во почетокот на војната оваа тактика на препад и брз напад со јуриш успевало против пешадиски единици кој се одмарале по долгите маршеви  но проблем на јуришто на коњаницата настанувало  кога веке во позадина непријателот  поставувал  митролески гнезда и имало случаеви кога коњаниците можеле да стигнат до митролеските гнезда и да ја  исечат посадата на митролезите но по цена на големи загуби. Иако имаа пример каде и германците на источниот фронт а потоа  и бугарите со нивниот генерал Колев успеле  да навлезат доста длабоко во заднина на фронот како штое   во случајот со романија и да направат голем неред во позадинските линии на романската армија а се тоа оваа да биди поткрепено со позадинска бугарска пешадија која бугарите ја превезувале со камиони и запржена кола и така успеале да направат џебови и длабок пробив во романската заднина .Оваа тактика на тој бугарски генерал Колев ја проучувал Хајнц Гудириајан кој рекол наместо да се користит коњи ке се користат тенкови при напад на пешадиски единици додека во заднината на тенковите ке доагат колони на пешадици натоварени  во камиони. Иако бугарите тврдат дека тие биле први што применли ваква тактика сепак се работи за тактика развиван и во царска русија  некаде по 1900 година кога требало да се користат големи колони на коњаници кој би се пробиле  на фронтот на одредено место  а во позадина да бидат подржани од пешадија  и оние подвижни митролески гнезда наречени Тачанка  но кај русите се тоа било само на теорија.
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #173 on: April 18, 2020, 06:16:14 am »

Priča o MAS-36.

Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #174 on: April 23, 2020, 12:13:51 am »

Слична пушка на мас-36 е и германската пушка Volkssturmgewehr VG-1 i VG-2 од крајот на втората светска војна која е била замислена како ефтина пушка за германските резервни единици .

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* VG-1.jpg (68.69 KB, 1200x374 - viewed 28 times.)

* VG-2 (1).jpg (114.88 KB, 1200x596 - viewed 31 times.)
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #175 on: April 23, 2020, 04:01:48 pm »

Mazuer 88 prethodnikot na k98.Mnogu slična kako manlhier karkano


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* msuer 88.jpg (127.49 KB, 981x402 - viewed 32 times.)

* mauzewr1.jpg (55.81 KB, 670x151 - viewed 33 times.)
« Last Edit: April 23, 2020, 04:44:23 pm by Bozo13 » Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #176 on: April 23, 2020, 04:46:58 pm »

Na prvoj fotografiji je karabin 7 mm M1908.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 558


« Reply #177 on: April 24, 2020, 12:01:20 am »

Не стандардна репетирка  дизајнирана од страна на August Coenders пушка која требало да биди наменета за германските Volkssturm или резервни единици. Пушката не поседува затворач туку полнењето на цевката се врши со самата цевка со тоа што се врајка назад и на тој начин се внесува патрон од магацинот блокирањето на цевката при стрелба се прави со ротирање на самата цевка.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Forgotten-Firearms-of-August-Coenders-The-Rifle-1.jpg (17.08 KB, 1000x197 - viewed 30 times.)

* Forgotten-Firearms-of-August-Coenders-The-Rifle-2.jpg (107.53 KB, 1280x729 - viewed 31 times.)

* Forgotten-Firearms-of-August-Coenders-The-Rifle-6.jpg (33.43 KB, 1000x334 - viewed 26 times.)

* Forgotten-Firearms-of-August-Coenders-The-Rifle-6.jpg (33.43 KB, 1000x334 - viewed 26 times.)

* Forgotten-Firearms-of-August-Coenders-The-Rifle-7.jpg (48.09 KB, 1000x350 - viewed 29 times.)
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #178 on: April 24, 2020, 06:16:31 am »

Goce, temata e najdobra repetirka, na bilo koje resenie na puska sto se repetira. Zatoa ako sakas vaka da prodolzis, da gi izdvoime site ovie postovi i da napravime nova tema so ime "site mozni resenia na puski so repetiranje" ili nesto slicno.

Popatno, VG-2 e poluavtomatska puska.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #179 on: April 24, 2020, 10:16:45 am »

трпе, то ти и неје лоше решење. има ту материјала што је гоце поставио да се дискутује, али ови прототипови су далеко од најбоље репетирке
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 22 queries.