PALUBA
March 28, 2023, 12:36:58 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 [95] 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 ... 143   Go Down
  Print  
Author Topic: Битка за Белорусију  (Read 149329 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1410 on: September 10, 2021, 08:11:06 am »Putin poziva Evropu da primi avganistanske migrante


Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da bi Zapad trebalo da prihvati avganistanske izbeglice koji se nalaze na belorusko-litvanskoj i belorusko-poljskoj granici.

„Neki Avganistanci dolaze na belorusko-litvansku i belorusko-poljsku granicu. Čak i da tamo nisu samo Avganistanci, već sve redom proteruju sa teritorije evropskih država,
uključujući i Avganistance. Ne razumem ovu logiku“, rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon razgovora sa svojim beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.
„Možete da krivite Belorusiju za šta hoćete, ali bar vodite ove Avganistance“, rekao je Putin.

„Kuda da ih proteramo? U Avganistan? A onda će od nas tražiti da ih izvedemo odatle. Nema nikakve logike“, zaključio je Putin.

Sa svoje strane, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je sa Putinom detaljno razgovarano o aktuelnim međunarodnim problemima, pre svega o nestabilnosti u Avganistanu.

„Čak smo i mi (Belorusija), koji se nalazimo u centru Evrope, daleko od vojnih dejstava, osetili posledice avganistanske krize. Pogledajte šta se dešava sa izbeglicama na našim granicama, kako se ponaša progresivni Zapad, stalno zveckajući oružjem. U ovim uslovima dotakli smo se teme savezničke vojne vežbe ‘Zapad 2021’. Jedinstveno suprotstavljanje zajedničkim izazovima i pretnjama samo će se povećavati“, istakao je Lukašenko.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1411 on: September 10, 2021, 08:14:16 am »
Putin i Lukašenko tri i po sata u Kremlju: Usaglašeni svi programi o integraciji dve države


Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, održali su sastanak u moskovskom Kremlju. Sastanak je trajao oko tri i po sata.

Kako je na početku zajedničke konferencije za medije izjavio Putin, razgovori sa predsednikom Belorusije bili su intenzivni i konstruktivni. Ruski predsednik rekao je da su tokom razgovora sa Lukašenkom dogovoreni svi programi za dalje produbljivanje integracionih procesa između dve zemlje.

„Sa zadovoljstvom bih želeo da primetim da je dogovoreno svih 28 programa“, rekao je Putin nakon razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Putin je napomenuo da je nekoliko godina vođen energičan rad na paketu dokumenata za dalje produbljivanje integracionih procesa između Rusije i Belorusije.

„Radi se o 28 takozvanih saveznih programa koji imaju za cilj unifikaciju zakonodavstva Rusije i Belorusije u različitim oblastima ekonomije, izjednačavanje uslova rada privrednih subjekata dveju zemalja, izgradnju zajedničkih finansijskih i energetskih tržišta, transportni prostor, formiranje i sprovođenje zajedničke industrijske i poljoprivredne politike“, objasnio je ruski lider.

Kako je naveo, za petak je planirano da se oni odobre na sastanku Saveta ministara Savezne države u Minsku.

„Posle toga će biti doneti na odobrenje Vrhovnom državnom savetu Savezne države, čija je sednica planirana za kraj ove godine“, dodao je ruski predsednik.

Putin je istakao da je sa Lukašenkom razgovarao o formiranju zajedničkog odbrambenog prostora Rusije i Belorusije i osiguravanju bezbednosti.

Kako je rekao, do 1. decembra 2023. biće potpisan dokument o stvaranju zajedničkog tržišta gasa u okviru Savezne države Rusije i Belorusije. Osim toga, dvojica lidera takođe su razgovarala o stvaranju jedinstvenog tržišta nafte i naftnih derivata, a razmatrali su i sporazum o jedinstvenom tržištu električne energije.

Ruski lider je istakao da je razvoj ravnopravne i obostrano korisne saradnje u okvirima savezne države bio je i ostao bezuslovni strateški prioritet za Rusiju i Belorusiju. On je izrazio zahvalnost vladama, ministarstvima, resorima, stručnim timovima dve zemlje koji su učestvovali u izradi i koordinaciji saveznih dokumenata.

Ruski predsednik nije isključio mogućnost stvaranja saveznog parlamenta Rusije i Belorusije u budućnosti, ali je dodao da se o tome za sada nije razgovaralo.


Jedinstveni platni sistem

Rusija i Belorusija planiraju da integrišu nacionalne platne sisteme i stvore jedinstven prostor u okviru savezne države, dodao je Putin.

Putin je napomenuo da su neki od razvijenih saveznih programa usmereni na usklađivanje poreskog i carinskog zakonodavstva dve zemlje.

„Utvrđene su opšte smernice za formiranje jedinstvene monetarne politike u budućnosti. Primena valutne regulacije, integracija nacionalnih platnih sistema i stvaranje zajedničkog platnog prostora u okviru savezne države“, precizirao je ruski lider.

Osim toga, predviđeno je potpisivanje sporazuma o opštim načelima za naplatu indirektnih poreza i uvođenje integrisanog sistema za upravljanje takvim porezima u okviru savezne države. Cilj ovog rada je da se postigne da struktura cene robe bude vidljiva, objasnio je Putin.

„Sve to će pomoći u obezbeđivanju poštene konkurencije i povećanju poslovne aktivnosti na finansijskom tržištu, kao i da se efikasno reaguje na rizike pranja novca i finansiranja kriminalnih aktivnosti, uključujući terorizam“, zaključio je ruski predsednik.


Integracija ima obostranu korist

Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je integracija Belorusije i Rusije isključivo obostrano korisna, svi programi imaju za cilj povećanje blagostanja naroda dve zemlje.

„Vreme je da pitamo naše kritičare u Belorusiji, kojih je jako mnogo – i begunce i takozvane opozicionere koji žive u Belorusiji koji kritikuju mene i vlast. Zato želim da ih pitam i želim da pitam kritičare naše integracije u Rusiji: gde vidite teg na nozi Ruske Federacije? Nema ničeg lošeg za narode Belorusije i Rusije u ovim programima i ne može da bude.

Sve je usmereno na povećanje blagostanja naših naroda. I treba prekinuti sve ove razgovore – naša integracija je izuzetno obostrano korisna“, naglasio je Lukašenko.
Lukašenko je dodao i da je sa predsednikom Rusije detaljno razgovarao o situaciji u Avganistanu.

„Danas smo detaljno razgovarali o aktuelnim međunarodnim problemima, našim odnosima sa susednim zemljama i savezima, detaljno smo se zadržali na situaciji u zonama nestabilnosti, pre svega u Avganistanu, sa stanovišta pretnji po nacionalnu bezbednost Savezne države Rusija i Belorusije“, istakao je Lukašenko.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1412 on: September 11, 2021, 08:08:56 am »Quote
Russia and Belarus launch massive military exercise

Vladimir Putin and Alexander Lukashenko met this week - with Russian loans and cheap energy offered to the Belarusian president in return for greater integration.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1413 on: September 12, 2021, 01:08:03 pm »Lukašenko: Belorusija pregovara o kupovini ruskih sistema S-400


Belorusija planira nabavku ruskog naoružanja u vrednosti od više od milijardu dolara, a razmatra se i mogućnost isporuke protivvazdušnih sistema S-400, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, prenosi agencija BelTA.

„Vodimo pregovore i planiramo isporuke S-400“, rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je dodao da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin na razgovorima u Moskvi saopštio o savremenijim ruskim sistemima S-500.

„Veoma efikasan sistem, mislim da je već je prošao testove i sprema se da se uvede u naoružanje. Takođe sam ga još jednom podsetio na S-400 i rekao mu gde želimo da rasporedimo te sisteme“, rekao je Lukašenko.
 
Prema Lukašenkovim rečima, na nedavnom sastanku u Kremlju sa predsednikom Rusije velika pažnja bila je posvećena pitanjima odbrane i bezbednosti.

„Sada je sistemima S-300 potpuno prekriven zapadni pravac Belorusije. Ali dodali smo i južni pravac“, rekao je beloruski lider.

Kako prenosi agencija, beloruski lider je saopštio da je sa Rusijom dogovoren spisak naoružanja koje će biti isporučeno Minsku do 2025. godine u vrednosti od više od milijardu dolara.


Zapadne sankcije

Lukašenko je istakao da će se Belorusija uzdržati od kontakata sa Zapadom sve dok ne budu ukinute sankcije.

"Dok se ne ukinu ove bezumne sankcije i (ne prestane) ponižavanje našeg naroda nećemo razgovarati s njima“, rekao je Lukašenko na poligonu Obuz-Lesnovski, gde je prati deo zajedničkih strateških vojnih vežbi oružanih snaga Belorusije i Rusije „Zapad 2021“.

Lukašenko je naveo da je predsedavajući Evropskog saveta Šarl Mišel zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši pritisak na Belorusiju kako bi se promenila politika beloruskog rukovodstva.

„To je neozbiljno ponašanje“, prokomentarisao je Lukašenko.

Beloruski predsednik takođe je najavio da će njegov ruski kolega Vladimir Putin doći u Belorusiju u oktobru na samit Zajednice nezavisnih država.

„Sastaću se sa ruskim predsednikom više puta. Pre Vrhovnog državnog saveta on će doputovati (u Minsk), 15. oktobra biće samit ZND, razgovaraćemo o konkretnim stvarima“, precizirao je Lukašenko.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1414 on: September 12, 2021, 02:05:44 pm »Belorusija kupuje oružje od Rusije: Lukašenko nabavlja 10 aviona i desetine helikoptera


Belorusija planira da za bilion dolara kupi od Rusije oružje, među kojim su potencijalne zalihe S-400 raketnog sistema, saopštio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko je naveo da će biti nabavljeno oko 10 aviona i nekoliko desetina helikoptera.

Na nedavnom sastanku Lukašenka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kremlju velika pažnja je bila posvećena pitanjima odbrane i bezbednosti.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1415 on: September 12, 2021, 02:44:21 pm »"Nema razgovora sa Zapadom dok nam ne ukinu sankcije"

 
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da njegova zemlja neće razgovarati sa Zapadom sve dok ne budu ukinute sankcije.

"Dok ne budu ukinute ove bezumne sankcije i ponižavanje našeg naroda nećemo razgovarati s njima", rekao je Lukašenko, prenosi TAS S pozivajući se na belorusku državnu agenciju BelTA.

Lukašenko je naveo i da je predsedavajući Evropskog saveta Šarl Mišel zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši pritisak na Belorusiju kako bi se promenila politika tamošnjeg rukovodstva.

"To je zaista nedostojno ponašanje", ocenio je Lukašenko, dodajući da su zahtevi Zapada prema Belorusiji neprihvatljivi.

Predsednik Belorusije smatra da su mogući pregovori sa Zapadom o problemu migracija, ali da je uslov za to da Zapad odustane od politike sankcija.

Lukašenko je najavio da će Putin doći u Belorusiju 15, oktobra, na samit Zajednice nezavisnih država.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1416 on: September 12, 2021, 03:51:50 pm »Lukašenko: Minsk neće pasti na kolena pred Zapadom


Belorusija je spremna da razgovara sa Zapadom na temu ilegalne imigracije, ali dijalog neće imati uspeha sve dok ne budu ukinute sankcije koje su uvedene republici, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

"Sve dok ne budu ukinute ove bezumne sankcije i prekinuto sa ponižavanjem našeg patriotskog naroda, niko neće razgovarati sa njima. Nećemo pasti na kolena", rekao je Lukašenko. On je dodao da je sada na potezu Zapad.

Predsednik je ukazao da su se zapadne sankcije pokazale beskorisnim i zato Belorusija ne brine za potencijalna nova ograničenja.

On je pozvao evropske partnere da se ponašaju dostojanstveno tokom razgovora o ilegalnim migrantima kod granica EU i da ne smatraju Beloruse "neke drugostepenim ljudima".

"Imamo sve što je potrebno da zaštitimo našu državu od svih nasrtaja", naglasio je Lukašenko.

Tokom razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi predsednik Belorusije je pozvao da se unapredi saradnja u borbi protiv zajedničkih izazova, među kojima su situacija u Avganistanu i migrantska kriza koja preti Evropi.


izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1417 on: September 12, 2021, 06:45:52 pm »

Otkrivena tajna Lukašenkovog kofera: Šta je beloruski lider doneo na sastanak s Putinom?
IZVOR: B92 NEDELJA, 12.09.2021.

Portparolka predsednika Belorusije Natalija Ejsmont otkrila je novinarima šta se nalazilo u koferu koji je Lukašenko nosio na sastanak sa Putinom u Moskvi.

"Možda ću vas malo razočarati… U pitanju je standardni set dokumenata, olovka i drugi kancelarijski pribor koji je potreban za rad", rekla je Ejsmontova televiziji "Rusija 1", preneo je "Sputnjik".

Dodala je i da diplomate retko mogu nečim da iznenade novinare, a Lukašenko i Putin često razmenjuju tajna dokumenta, međutim, za to ih nije potrebno nositi sa sobom. "Nekad ih nosi sa sobom, radi razmene informacija. Mi smo savezna država, to je uobičajeno", zaključila je ona. Sa druge strane, Vladimir Putin tokom putovanja uvek nosi takozvani "atomski koferčić" u kom se nalaze uređaji veze pomoću kojih ruski predsednik može da lansira nuklearne rakete. Njega obično nose mornarički oficiri u Putinovoj pratnji, pišu "Novosti".

Ove nedelje u Moskvi su održani razgovori Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka. Predsednici su se na sastanku dogovorili o 28 programa, nakon čega su ih vlade republika odobrile.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1418 on: September 13, 2021, 06:53:00 am »Integracija Rusije i Belorusije učiniće ih neranjivim za spoljne pritiske


Integracija unutar Savezne države Rusije i Belorusije podrazumeva, pre svega, nove ekonomske mogućnosti za dve zemlje, od jedinstvenog tržišta roba i usluga do stvaranja klastera za proizvodnju konkurentnih proizvoda, a takođe to će ekonomije dve zemlje učiniti neranjivim za spoljne pritiske.

Integracija koju su u Kremlju dogovorili Vladimiri Putin i Aleksandar Lukašenko, posebno je značajna u trenutku kada se obe zemlje suočavaju sa brojnim izazovima, sankcijama, pokušajima destabilizacije i spoljnim pritiscima.

I ne samo da će ojačati trgovinsko-ekonomski potencijal dve zemlje, nego će ojačati i kolektivnu odbranu i suverenitet Savezne države.

Dogovore koje su postigli lideri dve zemlje o 28 takozvanih saveznih programa, koji imaju za cilj unifikaciju zakonodavstva Rusije i Belorusije u različitim oblastima ekonomije, izgradnju zajedničkih finansijskih i energetskih tržišta, jednake uslove rada, transportni prostor, formiranje i sprovođenje zajedničke industrijske i poljoprivredne politike, ruski politikolog Petar Petrovski naziva „strateškom odlukom“.

„Te mape puta, programi integracije, otvaraju mogućnosti za modernizaciju beloruske i ruske industrije zarad povećanja našeg BDP -a, solventnosti preduzeća, međusobne saradnje, zamene uvoza domaćim proizvodima… Ovo će imati kumulativni efekat, kao što je to slučaj sa ruskom ekonomijom, plus 1,5 odsto BDP -a. To je direktan put za postizanje tehnološkog suvereniteta, jer finansijska sredstva omogućavaju finansiranje razvoja privrede, razvoja tehnologije, nauke i inovacija“, ocenjuje Petrovski.

Realizacijom tih programa, beloruska roba će moći da bez ikakvih barijera stigne do ruskih potrošača, a beloruska preduzeća će dobijati energente po istim uslovima kao i ruska, što znači da će biti konkurentniji na tržištu Savezne države. To će, dodaje Petrovski, povećati prihode od naplate poreza, povećati proizvodnju i trgovinsku razmenu, plate građana i budžet zemlje. Upravo to, ističe Petrovski, znači jačanje suvereniteta zemlje.

„Za Rusiju je ovo takođe važno, pošto je Ruska Federacija veoma zainteresovana za redovno, neometano, snabdevanje nekim beloruskim tehnologijama, kao što su, na primer, tegljači raketa, optika, elektronika. Takođe, Moskva je zainteresovana da Belorusija ne bude u sferi uticaja NATO-a, nego da bude solidarna s Rusijom, s obzirom da NATO gradi infrastrukturu na našim granicama, što je direktna pretnja našim zemljama . Praktično geostrateški položaj Belorusije osiguraće bezbednost glavnog pravca tj. Moskve i Moskovske oblasti, Centralnog federalnog okruga, što je, po mom mišljenju, jedan od najvažnijih prioriteta za Rusiju u slučaju neprijateljskih akcija od kolektivnog Zapada“, ističe Petrovski.


Jačanje ekonomije i vojske

Petrovski ocenjuje da su dogovori koje su postigla dva predsednika o 28 takozvanih saveznih programa jedna vrsta „kompromisa“ i da dve zemlje čine jedna drugoj određene ustupke.

„Generalno, integracija je uvek neka vrsta kompromisnog rešenja. Šta to omogućava? Pre svega, ovo obezbeđuje predvidljivost i jasnoću integracionih perspektiva Saveza, a to je važno za biznis, za preduzetnike, za investicije. Na taj način zaobilazimo kojekakve priče o trgovinskim ratovima, mesu, mleku i ostalom“, kaže Petrovski.

U prvom polugodištu ove godine trgovinska razmena Rusije i Belorusije je skočila za više od 37 odsto i iznosi 17,5 milijardi dolara. Ruski izvoz u Belorusiju je 10,3 milijarde dolara, a beloruski u Rusiju - 7,2 milijarde dolara.

Rusija uglavnom izvozi naftu i prirodni gas, crne metale, mašine i opremu, plastiku i proizvode od plastike, dok glavni beloruski izvoz tradicionalno čine mlečni proizvodi, vozila javnog prevoza, oprema i mehanički uređaji, meso i proizvodi od crnih metala.

„Druga važna stvar je industrijska saradnja. To nam daje mogućnost modernizacije naših proizvodnih pogona, a i ruski i beloruski predsednik su rekli da moramo biti konkurentni. Usled teške geopolitičke situacije, kada jača konfrontacija između Kine i kolektivnog Zapada, treba da budemo nezavisna geopolitička celina“, smatra ekspert.

Biće određena i pravila igre u poslovnoj sferi i to na ravnopravnoj osnovi, a bazirana na uzajamnom poverenju ruskih i beloruskih privrednika.

Osim toga, konkretne efekte će osetiti i građani dve zemlje, pošto ove mere predviđaju i određene olakšice za njih. Očekuje se, navodi Petrovski, i ukidanja rominga i obnavljanje aviosaobraćaja tj. uspostavljanje letova na nivo kakav je bio pre pandemije virusa korona.

„Što se tiče vojne sfere, mislim da savezni programi podrazumevaju i saradnju poput one u namenskoj industriji i zajedničku modernizaciju vojske dve zemlje... Trenutno se održavaju rusko-beloruske vojne vežbe „Zapad-2021“, koje demonstriraju zajedničke interese u očuvanju i razvoju odbrambenih sposobnosti Belorusije i Rusije i sprečavanju agresivnih dejstava od strane NATO bloka duž granica Savezne države“, kaže ekspert.


I zemlje ZND mogu u Savez

Rad u okvirima Savezne države ocenjivaće i partneri iz zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) i Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES), a dublja integracija Belorusije i Rusije mogla da postane primer formata za saradnju na postsovjetskom prostoru, smatra Petrovski.

„Ako prvo pogledamo strukturu ovih 28 integracionih programa, a potom vidimo njihovu implementaciju, onda možemo reći da bi sledeća faza trebalo da bude njihova primena u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza tj. integracija njenih članica: Kazahstana, Kirgizije , Jermenije i drugih, pošto struktura ovih saveznih programa odgovara strukturi EAES… U okviru EAEU je zaista moguće primeniti te već napravljene programe, implementirati ih i ići dalje“.

Ako primer integracije Rusije i Belorusije bude pozitivan onda će se i druge zemlje ZND priključiti, dodaje Petrovski. Pre svega, Uzbekistan i Azerbejdžan, a verovatno i Moldavija i Tadžikistan.

Komentarišući mogućnost uvođenja zajedničke valute u Saveznoj državi Rusije i Belorusije ekspert kaže da bi u tom pitanju trebalo primeniti pravilo „sedam puta meri, jednom seci“.

„Predsednik Rusije rekao je da treba ići korak po korak, prvo nam je potrebna koordinisana makroekonomska politika dve zemlje, pa tek onda razmišljati o zajedničkoj valuti, zaključio je Petrovski.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1419 on: September 13, 2021, 10:27:56 am »
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1420 on: September 14, 2021, 05:37:57 am »

Ruski premijer o usvajanju integracionih programa Rusije i Belorusije
Novosti onlajn 13. 09. 2021.

PREMIJER Rusije Mihail Mišustin nazvao je istorijskom odluku o usvajanju integracionih programa Rusije i Belorusije.

- Odluka se može nazvati istorijskom, jer integracioni programi Rusije i Belorusije dovode odnose na viši nivo - rekao je na sastanku sa vicepremijerima. Premijer je naveo da to nije finalna faza zajedničke saradnje Rusije i Belorusije na putu formiranja jedinstvenog ekonomskog partnerstva.

Podsetimo, 9. septembra su lideri Rusije i Belorusije utvrdili 28 integracionih programa nakon čega su taj paket dokumenata odobrile i vlade dveju zemalja. Programi imaju za cilj unifikaciju zakonodavstva Rusije i Belorusije u različitim oblastima ekonomije.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1421 on: September 15, 2021, 07:38:48 am »Mediji: Šta bi značila za Rusiju isporuka S-500 Belorusiji


Na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina i beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka u Moskvi razgovarano je o 28 programa saradnje. Između ostalih bilo je reči o naoružanju u vrednosti od milijardu dolara: avioni, helikopteri, protivvazdušni-raketni sistemi "Tor-M2" i druga tehnika.

Tokom susreta u Moskvi prošle nedelje, beloruski predsednik je bio informisan o mogućnostima novog protivvazdušnog raketnog sistema S-500 koji će, kako se planira, ruska vojska dobiti do kraja godine. Očekuje se da će Minsk biti potencijalni kupac novog sistema – pored Alžira, Kine i Indije. Za Moskvu ovaj dogovor obećava mnogo više od komercijalnih koristi, piše MilitaryWatch.

U skladu sa saveznim sporazumom Belorusija i Rusija razmenjuju obaveštajne podatke i zato raspoređivanje radara S-500 dalekog dometa kod zapadnih beloruskih granica omogućilo bi Moskvi da preuzme kontrolu na velikom teritorijom NATO-a – uključujući Nemačku. To je strateška prednost.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1422 on: September 16, 2021, 11:28:33 am »Lukašenko upozorava: Zapad stvara nove linije razdvajanja u Evropi


Zapad stvara nove linije razdvajanja u Evropi pomoću bodljikavih žica na granici zemalja ODKB i zatvara oči na gruba kršenja sopstvenih obaveza u oblasti ljudskih prava, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na samitu Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Dušanbeu.

„Samo poslednjih nedelja gotovo svakodnevno se događaju incidenti na granici s Poljskom, Litvanijom i Letonijom, tokom kojih se migranti iz Avganistana i drugih zemalja, na primer Iraka i Sirije, pomoću oružja izbacuju na belorusku teritoriju“, naglasio je predsednik.

Kako je rekao, dvostruki standari Zapada manifestuju se i u aktivnim pokušajima da se odvoje od migrantske problematike ogradom na zapadnoj granici ODKB. Pritom, lider Belorusije je dodao da se u te svrhe izdvajaju se stotine miliona dolara.

„To je prazni hir koji nikome nije potreban. Ali ako dublje sagledamo ovu situaciju, može da se govori o stvaranju novih linija razdvajanja u Evropi uz korišćenje bodljikave žice u punom smislu te reči. Faktički se umesto dijaloga za rešavanje hitnih međunarodnih problema vraćaju primitivni pristupi perioda Hladnog rata“, istakao je šef Belorusije.

Migrantska kriza postala je izgovor za jačanje vojnog potencijala NATO-a na zapadnim granicama ODKB, izjavio je Lukašenko.

„Vojska koja broji preko deset hiljada ljudi i više od 500 jedinica teške vojne tehnike, stalno je raspoređena u blizini beloruskih granica", dodao je.


Zapad lobira za sopstvene interese

Prema njegovim rečima, uvodeći sankcije protiv suverenih država pod sloganom borbe za ljudska prava, Zapad lobira za svoje ekonomske interese.

„Kolektivni Zapad vrši pritisak na suverene države pomoću ograničenja, recipročnih aktivnosti i hibridnog uticaja. Sve to se dešava pod parolom borbe za nečija prava. Međutim, mi odlično shvatamo da je istinski motiv za takve mere otvoreno lobiranje za svoje interese, pritom ne samo ekonomske“, istakao je predsednik.

Pritom, kako kaže, koriste potpuno izmišljene izgovore za uvođenje sankcija. Konkretno, šef Belorusije je pomenuo vanredno sletanje aviona kompanije „Rajaner“ u Minsku, nakon čega su evropske zemlje uvele zabranu korišćenja vazdušnog prostora Belorusije i zatvorile svoje nebo za beloruskog nacionalnog prevoznika, kompaniju „Belavia“.


Humanitarna kriza u Avganistanu

On se osvrnuo i na situaciju u Avganistanu, rekavši da će humanitarna kriza u toj zemlji biti praćena izazovima i pretnjama kolektivnoj bezbednosti zemalja ODKB.

„Postoji humanitarna kriza. Biće praćena čitavim spektrom negativnih posledica, uključujući izazovima i pretnjama kolektivnoj bezbednosti ODKB“, upozorio je predsednik i dodao da ODKB u trenutnoj fazi generalno adekvatno reaguje na savremene izazove i pretnje.


Globalne tenzije povlače rizike nasilnog rešavanja sukoba

Beloruski predsednik konstatovao je da rast napetosti u svetu stvara rizike nasilnih mogućnosti rešavanja sukoba.

„Nažalost, moram da konstatujem da ova godina nije doprinela poboljšanju međunarodne situacije. Principi i norme međunarodnog prava i dalje se grubo ignorišu. Granice regionalne nestabilnosti se šire. Globalne tenzije stvaraju rizike nasilnih opcija za rešavanje konflikta“, ocenio je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, posebnu zabrinutost izaziva rast vojnih rashoda u svetu i demontaža sistema kontrola naoružanja.

„Pred našim očima se raspada Sporazum o otvorenom nebu, a Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja u suštini ostaje jedini aktuelni sporazum u toj oblasti. Odsustvo konstruktivne agende u oblasti ograničenja naoružanja ne dodaje optimizam i održava vojno-političku napetost“, objasnio je šef Belorusije.

Lukašenko je ocenio da opasan trend predstavlja zaoštravanje situacije na zapadnim granicama ODKB. Prema njegovim rečima, vojno prisustvo SAD u istočnoj Evropi se širi i povećavaju se borbene sposobnosti koalicionih NATO formacija. Sve to stvara uslove u blizini naših granica za vojne provokacije i incidente, istakao je on.

„Istovremeno, naši susedi ─ baltičke zemlje, Poljska i Ukrajina, vrlo nervozno reaguju na planiranu belorusko-rusku vežbu 'Zapad 2021'. One su faktički završene, a buka sa teritorije Zapada i dalje se širi po celom svetu“, zaključio je lider Belorusije.


izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1423 on: September 18, 2021, 05:49:41 am »

Premijeri Poljske i Litvanije o migrantima i bezbednosti granica dve zemlje, teške optužbe na račun Minska
Tanjug 17.09.2021.

Premijeri Poljske i Litvanije Mateuš Moravjecki i Ingrida Šimonite izjavili su danas da je pojačana bezbednost na njihovim granicama sa Belorusijom najbolji način da se ublaži pritisak zbog priliva migranata, jer kažu da očekuju nastavak hibridnog napada iz Belorusije.

Moravjecki i Šimonite su, takođe, naveli da će intenzivnija bilateralna saradnja, uključujući poslovnu i infrastrukturnu, pomoći protiv neprijateljskog pritiska na istočnoj granici Evropske unije, preneo je AP. Oni su, kao i članovi njihovih vlada, razgovarali o načinima sprečavanja ilegalnih migracija i povećanju bezbednosti granica.

- Pripremamo se za scenario dugoročnog spora duž naših granica - rekao je Moravjecki nakon razgovora. On je dodao da će dve zemlje primeniti snažniju zaštitu od ilegalnih migracija, koje je "režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka pretvorio u oružje".

Obe države su proglasile vanrednu situaciju koja blokira pristup njihovim granicama sa Belorusijom. One, takođe, prave ograde od žilet žice i povećale su patrole i broj vozila granične straže. Poljska, Litvanija i Letonija poslednjih meseci beleže nagli porast broja Iračana, Avganistanaca, Sirijaca i Afrikanaca koji dolaze iz Belorusije.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1424 on: September 18, 2021, 10:19:41 am »Lukašenko podsetio Litvaniju i Poljsku: Vaši Viljnus i Bjalistok su naši


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da njegova zemlja nema teritorijalne pretenzije prema susednim državama, uprkos tome što su poljski grad Bjalistok i prestonica Litvanije Viljnus u prošlosti bile beloruske teritorije.

„Ponoviću ono što sam rekao više puta: susedi su nam dati od Boga, kao i svakoj drugoj državi. U odnosima sa svima težimo miru i prijateljstvu. Nikada nismo želeli tuđa dobra, tuđi komad zemlje. Naše nam je dovoljno. Mi ih čak danas ne podsećamo na to da su Bjalistok i Viljna (stari naziv za Viljnus) takođe beloruski gradovi, kao i okolno područje. Mi o tome ne govorimo“, izjavio je Lukašenko na forumu patriotskih snaga „Simbol jedinstva“, posvećenom Danu narodnog jedinstva.

Dan narodnog jedinstva u Belorusiji obeležava se 17. septembra, na dan početka pohoda Crvene armije na Poljsku 1939. godine nakon čega su republici pripojene teritorije zapadne Belorusije koje su od 1921. godine bile u sastavu Poljske.

Godine 1939. u sastav Belorusije ušao je i grad Bjalistok koji je tada bio u sastavu Poljske. Ponovo je vraćen Poljskoj 1944. godine.

Viljnus je do Prvog svetskog rata bio u sastavu Carske Rusije i nosio je naziv Viljna. Nemačka vojska ga je okupirala 1915. godine, a nekoliko narednih godina bio je pod kontrolom različitih država. 1922. godine grad je ušao u sastav Poljske, 1939. zauzele su ga trupe SSSR, koji ga je predao Litvaniji.


izvorl
Logged
Pages:  1 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 [95] 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 ... 143   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.062 seconds with 22 queries.