PALUBA
March 04, 2024, 12:51:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 [105] 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 ... 146   Go Down
  Print  
Author Topic: Битка за Белорусију  (Read 202741 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1560 on: November 10, 2021, 11:40:08 am »Nemačka: Lukašenko razvija opasnu eskalaciju na granici EU


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nastavlja da razvija opasnu eskalaciju na granici sa Evropskom unijom iz koje nema izlaza, izjavio je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

„Slike i utisci koje dobijamo sa beloruskog pograničnog područja su strašni. Gospodin Lukašenko nastavlja da razvija opasnu spiralu eskalacije iz koje za njega nema izlaza. On nemilosrdno koristi ljude koji traže azil kao taoce. Svesno vrši pritisak na celu Evropsku uniju i pojedine zemlje-članice EU, kao što su Poljska i Litvanija, i na taj način svesno rizikuje živote pogođenih, koji za njega nisu ništa drugo do figure u njegovoj igri za vlast“, rekao je Mas.

Prema njegovim rečima, „Evropska unija ne može se ucenjivati“. Mere koje su preduzete u Evropskoj uniji protiv „izdajničkog i nehumanog ponašanja gospodina Lukašenka i njegovih saveznika” u poslednjih nekoliko meseci već su „jasno stavile do znanja” da će EU slediti ovaj put „zajedno, dosledno i iz sve snage“, istakao je Mas.

Istovremeno, Mas je naglasio da Evropska unija ne namerava da ostavi izbeglice u nevolji, a „razne humanitarne organizacije spremne su da pomognu – i u Belorusiji i u Poljskoj”.

Mas nije isključio mogućnost proširenja i pooštravanja evropskih sankcija protiv beloruskih vlasti.

„Uvešćemo sankcije svima onima koji učestvuju u ciljanom prevozu migranata. Lukašenko mora da shvati da njegov plan neće uspeti. To ne isključuje mogućnost da će se sankcije kasnije proširiti i na druge oblasti ekonomije“, istakao je on.

Kako je naveo, Evropska unija je spremna da izvuče „jasne zaključke” u vezi sa zemljama i avio-kompanijama koje su uključene u transport ilegalnih imigranata u Belorusiju.

„Niko ne može nekažnjeno da učestvuje u nehumanim Lukašenkovim aktivnostima. Ovu poruku prenosimo zemljama porekla (ilegalnih migranata) i tranzitnim zemljama, kao i avio-kompanijama uz pomoć koji se ljudi prevoze u Belorusiju“, dodao je nemački ministar.

Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici. Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1561 on: November 10, 2021, 11:44:59 am »"Putin je kriv"


Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da stoji iza migrantske krize na granici Poljske i Belorusije.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je navode predsednika Poljske Andržeja Dude u vezi krize na granici Belorusije i Poljske.

"Ono što čujemo iz Varšaver je iznenađujuće. To ide preko granica pristojnosti i zdravog razuma. Pričam o optužbama protiv naše zemlje i procene situacije na granici. Nemoguće je lagati na taj način", kazala je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ne vraća se beloruski ambasador

Ambasador Belorusije u Poljskoj Vladimir Čušev neće se vratiti u Varšavu "u bliskoj budućnosti", kazao je danas poljski ministar spoljnih poslova Marsin Przidaš.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1562 on: November 10, 2021, 11:46:44 am »Poljska upozorila Belorusiju na moguće totalno zatvaranje granice


Poljska je upozorila belorusku vladu da postoji mogućnost da se totalno prekine svaki saobraćaj preko belorusko-poljske granice, rekao je portparol poljske vlate Pjotr Muler.

"Mogući scenariji u budućnosti uzimaju u obzir potpuno zatvaranje granice. Mi nastavljamo da šaljemo upozorenja beloruskim vlastima šta se može dogoditi ako ne prestanu da rade to što rade", rekao je Muler.


"Pao" Rus

Državljanin Rusije priveden je zbog sumnje da je pomagao ilegalnim migrantima da uđu iz Belorusije u Poljsku, saopštila poslja Granična policija. Kako navode mediji, u poslednjih 24 sata zabeleženo je skoro 600 pokušaja nelegalnog upada u Poljsku. Pored Rusa, uhapšeni su i državljani Švedske i Litvanije koji se terete da su pomagali u krijumčarenju migranata.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1563 on: November 10, 2021, 11:48:00 am »Beloruska vlada optužila Poljsku za nasilje nad migrantima


Beloruske vlasti su optužile danas Poljsku da je ugrozila četiri migranta na granici dve zemlje.

"S obzirom na brojne rane na telima migranata, poljske snage bezbednosti su brutalno postupile i proterale ih kroz bodljikavu žicu na granici sa Belorusijom", saopštila je beloruska pogranična služba.

Poljske vlasti su juče obustavile sav saobraćaj i promet roba na graničnom prelazu Kužnjica sa Belorusijom pošto su migranti ostali da noće kraj granice pod šatorima nakon pokušaja da savladaju bodljikavu ogradu koju je na granici postavila Poljska.

Eskalacija migrantske krize može da traje danima pošto na granici sa Poljskom boravi oko 4.000 izbeglica a u Belorusiji na putu u Evropsku uniju čak možda i 15.000.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1564 on: November 10, 2021, 11:49:00 am »Kolona kamiona na granici duga 25 kilometara


"Ogromna kolona kamiona nalazi se na poljsko-beloruskoj granici posle zatvaranja graničnog prelaza Kuznica", izjavila je Katarina Ždanovič, portparolka granične službe u poljskom Podlaska regionu

"Prema mojim informacijama, na graničnom prelazu Bobrovniki se čeka 39 sati", rekla je Ždanovič medijima i dodala, da je kolona kamiona na granici duga 25 kilometara.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1565 on: November 10, 2021, 11:49:47 am »
"Mogući sukobi između Belorusije i Poljske, zbog migranata"


Zvaničnici beloruske granične kontrole, upozorili su da bi postupci Varšave mogli dovesti do sukoba između Poljske i Belorusije.

"To da Poljske bezbednosne snage koriste oružje protiv izbeglica već je više puta snimljeno. I pored toga, reakcije EU zvaničnika izostaju, što jasno ukazuje da postoji dogovor da se zarad okončanja migrantske krize, koriste sva sredstva". Takve akcije mogu dovesti do sukoba na granici".


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1566 on: November 10, 2021, 11:55:25 am »ODKB: Migrantska kriza preti da preraste u katastrofu


Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti izrazila je zabrinutost zbog situacije na belorusko-poljskoj granici.

„Pažljivo i sa zabrinutošću pratimo migrantsku krizu na belorusko-poljskoj granici. Nastala migrantska kriza preti da preraste u veliku katastrofu za hiljade civila, među kojima ima mnogo žena i dece", navodi se u saopštenju sekretarijata ODKB.

Organizacija se nada da će „strane, uz podršku autoritetnih međunarodnih organizacija, preduzeti sve moguće političke, diplomatske i humanitarne mere za mirno rešavanje krizne situacije kako ona ne bi prerasla u pretnju bezbednosti na granici države-članice ODKB-a“.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1567 on: November 10, 2021, 11:56:50 am »Tokom noći skoro 600 pokušaja ilegalnog prelaska granice


Granična služba Poljske saopštila je da je tokom noći zabeleženo dva puta više pokušaja nelegalnog prelaska granice.

„Juče je zabeleženo 599 pokušaja ilegalnog prelaska granice, privedeno je devet osoba (pet državljana Libana, tri državljana Iraka, jedan državljanin Sirije)“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno je direktno na poljskoj teritoriji privedeno 48 osoba, za koje su izdati nalozi za proterivanje iz Poljske.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1568 on: November 10, 2021, 11:58:52 am »
Lavrov: Nadamo se da stara Evropa neće sebi dozvoliti sukob sa Moskvom i Minskom


Rusija se nada da stara Evropa neće dozvoliti da bude uvučena u konfrontaciju sa Moskvom i Minskom, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Zaista se nadam da će odgovorni Evropljani, a posebno takozvani evrograndi, pokazati svoju volju i neće dozvoliti da budu uvučeni u beskrajno razvijanje konfrontacije koja je veoma opasna“, rekao je Lavrov, komentarišući izjave poljske strane o migrantskoj krizi da situacija na granici Poljske i Belorusije podseća na 1939. godinu i da su poljske snage bezbednosti na granici „prva linija fronta“.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1569 on: November 10, 2021, 12:20:01 pm »Lavrov: Moskva i Minsk osuđuju politizaciju zaštite ljudskih prava UN


Moskva i Minsk se zalažu za depolitizaciju zaštite ljudskih prava UN, kao i iskorenjivanje nemoralne prakse iznošenja neosnovanih optužbi na račun određenih zemalja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku kolegijuma ministarstava spoljnih poslova Ruske Federacije i Belorusije.

Šef ruske diplomatije je napomenuo da će strane ispitati saradnju na međunarodnim platformama za pitanja ljudskih prava uz usredsređivanje na nedopustivost mešanja u unutrašnje stvari suverenih država i politizacije tog problema.

Visoko ocenjujemo koordinaciju sa beloruskim kolegama po tom pitanju, uključujući u UN i OEBS-u, naveo je ministar.

„Osuđujemo štancovanje politizovanih rezolucija zemalja koje nemaju nikave veze sa stvarnom brigom o primeni univerzalnih normi u oblasti ljudskih prava“, istakao je Lavrov.

S tim u vezi, ocenio je da „takvi postupci podrivaju poverenje prema Svetskoj organizaciji i ozbiljno štete njenoj dimenziji zaštite ljudskih prava“.

„Takođe smo uvereni da zloupotreba mehanizama za ljudska prava OEBS-a i Saveta Evrope umanjuje efikasnost ovih opšteevropskih struktura, otežava otkrivanje njihovog ujedinjujućeg potencijala“, istakao je ministar.


O sankcijama Zapada

Lavrov se osvrnuo i na pitanje zapadnih sankcija.

„Smatramo da te sankcije mogu da se primene samo kao krajnja mera, isključivo odlukom Saveta bezbednosti UN radi suprotstavljanja pretnjama međunarodnom svetu i bezbednosti. S tim u vezi, neprihvatljive su situacije kada se unilateralne prinudne mere, koje protivreče međunarodnom pravu, aktiviraju u cilju vršenja pritiska na vlade koje Zapadu nisu po volji“, skrenuo je pažnju šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, na dnevnom redu su bili i zajednički napori Rusije i Belorusije na intenziviranju saradnje UN sa ODKB i Zajednicom nezavisnih država (ZND).

„Jednoglasno usvajanje odgovarajućih rezolucija tokom 75. zasedanja Generalne skupštine UN, koje je omogućeno zahvaljujući koordinisanom radu zemalja ODKB i ZND, još jednom je potvrdilo visok autoritet ta dva regionalna udruženja na međunarodnoj sceni“, smatra Lavrov.

Beloruski prijatelji i ja slažemo se da ODKB ima značajan potencijal u oblasti očuvanja mira i da je stoga sposoban da doprinese zajedničkim naporima za održavanje mira i bezbednosti uz centralnu koordinacionu ulogu UN, konstatovao je diplomata.


O politici obuzdavanja Rusije i Belorusije

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka kolegijuma istakao da Rusija i Belorusija imaju ozbiljne razloge da veruju da politika obuzdavanja tih dveju zemalja koju sprovodi NATO odražava dugoročnu strategiju Alijanse.

„Imamo ozbiljne osnove da verujemo da nastavak politike takozvanog obuzdavanja naših zemalja, praktična delovanja NATO-a na približavanju vojne infrastrukture granicama Savezne države odražavaju dugoročnu strategiju tog vojno-političkog bloka. Imamo zajedničke stavove koje su naši predsednici više puta iznosili u pogledu toga kako ćemo reagovati na takve apsolutno neprijateljske postupke koji krše sve prethodne dogovore“, naglasio je ruski ministar.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1570 on: November 10, 2021, 12:21:29 pm »Ruski bombarderi patrolirali iznad Belorusije


Dva strateška bombardera Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvršila su patroliranje na nebu iznad Belorusije.

„Tokom leta Tu-22m3 odrađena je interakcija sa kopnenim kontrolnim punktovima Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Avioni su, takođe, proverili rad sistema PVO Savezne države.

„Proveren je sistem PVO pod rukovodstvom komandanta Vazduhoplovstva i PVO Belorusije. Svi zadaci su u potpunosti izvršeni“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su se bombarderi nakon provere vratili na matični aerodrom na teritoriji Rusije.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1571 on: November 10, 2021, 01:22:43 pm »"Optužbe da Rusija stoji iza migrantske krize apsolutno neprihvatljive"


Zvanični Kremlj smatra neprihvatljivim reči premijera Poljske o "odgovornosti" Rusije za situaciju sa migrantima na granici Poljske i Belorusije, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je prethodno izjavio da smatra da je Rusija "umešana" u migracionu krizu na poljsko-beloruskoj granici, prenosi RIA.

- Smatramo apsolutno neodgovornim i neprihvatljivim reči poljskog premijera da je Rusija odgovorna za ovu situaciju. Ovo je apsolutno neodgovorna i neprihvatljiva izjava - rekao je Peskov novinarima.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1572 on: November 10, 2021, 02:00:49 pm »Putin: "EU da uspostavi direktni kontakt sa Belorusijom"


Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pozvao članice Evropske unije da uspostave direktne kontakte sa Belorusijom radi rešavanja migrantske krize na belorusko-poljskoj granici, izvestila je danas pres služba Kremlja.

"Ruski predsednik je predložio da se otvori diskusija o novonastalim problemima (u situaciji oko izbeglica na granicama Belorusije i EU) putem direktnih kontakata izmedju predstavnika zemalja članica EU i Minska", navodi se u saopštenju Kremlja, a prenosi ruska agencija TASS.

"Dve strane su detaljno razgovarale o migrantskoj situaciji na granici Belorusije sa zemljama Evropske unije i izrazile su zabrinutost zbog humanitarnih posledica migracione krize", navodi se u saopštenju Kremlja. Kancelarka Merkel je ruskom predsedniku poručila da je beloruska "instrumentalizacija migranata" nehumana i neprihvatljiva, i zamolila ga da izvrši pritisak na belorusku vladu po tom pitanju, izjavio je njen portparol, a prenosi agencija Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1573 on: November 10, 2021, 02:01:24 pm »
Poljski premijer:"Kriza na granici je izazvana beloruskim državnim terorizmom"


Poljski premijer, Mateus Moravecki izjavio je da je aktuelna migrantska kriza na poljsko-beloruskoj granici izazvana "beloruskim državnim terorizmom".

"Ono sa čim se suočavamo ovde i to moramo otvoreno reći je manifestacija državnog terorizma", izjavio je Moravecki posle razgovora sa presednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1574 on: November 10, 2021, 02:03:11 pm »Ispovest migranata sa granice: Cilj su nam Nemačka, Francuska i Britanija


Izbeglice koje se nalaze u napetoj zoni na granici Belorusije i Poljske, a kojima Poljska ne dozvoljava ulazak, imaju različite životne priče, ali svi tvrde da im je trenutni cilj da se domognu neke od naprednijih zemalja EU – Nemačke, Francuske i Britanije, kako bi pronašli bolju priliku za egzistenciju.

Većina izbeglica na granici su irački državljani, po nacionalnosti Kurdi. Mnogi od njih imaju fakultetske diplome koje im nisu pomogle da se zaposle u domovini.

„Tri godine posle fakulteta nisam mogao da nađem posao kod kuće“, kaže jedna ljudi iz kampa na granici Belorusije i Poljske o motivima zašto je tu.

Oni navode da u Poljskoj nemaju nameru da se zadržavaju jer smatraju da nije ništa bolja od Iraka.

„Završio sam fakultet pre tri godine, diplomirao poslovnu administraciju. Nikad nisam našao posao. Šta da kažem, nema mogućnosti ne samo da radim, već ni da živimo dostojanstveno, čak ni gasa nema. Idem u Veliku Britaniju. Poljska ne propušta, iako samo želim da pređem ovu zemlju koja nije ništa bolja od Iraka“, kaže mladić iz izbegličkog kampa.

Na granici ispred žičane ograde je i veliki broj žena i dece.

Još jedan od muškaraca se nada brzom rešenju problema. Priznaje da njegova porodica, koja ima nekoliko male dece, veoma teško podnosi hladnoću. On je zahtevao od novinara da ispričaju o situaciji sa kojom su se suočili u Evropi.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 [105] 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 ... 146   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 22 queries.