PALUBA
April 14, 2024, 06:47:35 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 [106] 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 ... 146   Go Down
  Print  
Author Topic: Битка за Белорусију  (Read 208539 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1575 on: November 10, 2021, 02:08:20 pm »Beloruski ministar o migrantskoj krizi: Nije problem u Minsku, već u EU


Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej izjavio je da problem migracione krize nije u Belorusiji, već na strani Evropske unije koja na taj način želi da „kazni“ nepokornu zemlju.

„Problem nije u Belorusiji, problem je na strani Evropske unije, jer mi vidimo i ubeđeni smo da Evropska unija nema nikakvu strategiju prema Belorusiji. Šta je suština njihove politike? Zadatak je kazniti nepokornu zemlju koja ima različito gledište“, rekao je šef beloruske diplomatije na brifingu u Moskvi nakon zajedničkog sastanka ministarstava spoljnih poslova Rusije i Belorusije.

Ministar smatra da se taj problem može rešiti samo dijalogom.

„Ovaj pristup smatram apsolutno neprihvatljivim, u svakom slučaju treba da bude dijaloga. Ali oni su se toliko saterali u ćošak da ne mogu da se izvuku iz njega“, rekao je Makej.


Koncentrisanje poljske vojske na granici sa Belorusijom

Kako je naveo, lideri niza zapadnih država deluju „bezumno“ po pitanju Minska, uključujući i situaciju sa migrantima na belorusko-poljskoj granici.

„Neodgovorna, bezumna politika lidera zapadnih država danas je postala norma. Oni čak i ne proračunavaju situaciju nekoliko koraka unapred, reagujući situaciono na određene stvari“, konstatovao je on.

Ministar je dodao da je dovlačenje 15 hiljada poljskih vojnika na granicu protiv migranata narušavanje svih normi.

„Danas, dovođenjem... već 15 hiljada vojnika protiv uplakanih žena i dece i ne puštajući ih u Evropu, gde oni toliko žele da stignu – za mene je to nemoguće da zamislim. Ovo je kršenje svih normi“, rekao je Makej na brifingu u Moskvi.


Agresija neće ostati bez odgovora

Beloruski ministrar smatra da je protiv Belorusije pokrenuta kompleksna agresija velikih razmera i da ta dejstva ne mogu ostati bez odgovora.

„Vremenom situacija za obe naše zemlje ne postaje lakša, raste pritisak sankcija na Minsk i Moskvu. Prema Belorusiji je pokrenuta prava kompleksna agresija velikih razmera u različitim pravcima. Nameravamo da odlučno branimo poziciju konstruktivnog i dijaloga sa uzajamnim poštovanjem sa svim državama, polazeći od toga da sva neprijateljska dejstva protiv naših zemalja ne mogu i ne smeju ostati bez konsolidovanog odgovora“, istakao je on.

„Optužbe da Belorusija navodno organizuje ovakve tokove (migranata) su neosnovane. Iz nekog razloga radi mediteranski pravac (kretanja migranata), radi balkanski pravac. Tamo, kao što se zna, migranti dolaze i dobijaju odgovarajuće privilegije i potrebnu zaštitu. A Belorusija se iz nekog razloga pokazala kao kost u grlu“, dodao je on.

Po njegovom mišljenju, veliki broj političara u Evropi može samo da „maše sekirom sankcija“. Makej je uverio da će Minsk, zajedno sa Moskvom, naći „adekvatan odgovor na veštački stvorenu pretnju“ na granici od strane NATO-a.


O pojačavanju trupa NATO-a na granici Savezne države

Makej je dodao da su Minsk i Moskva zabrinuti zbog jačanja moći NATO-a na granicama Savezne države.

„Vreme je da se podsetimo poluzaboravljenog termina iz sovjetske ere – detant. S tim u vezi, izražavamo zabrinutost zbog kontinuiranog neosnovanog jačanja vojne moći NATO-a na granicama Savezne države. Za sada zapadni partneri preferiraju da nas ne slušaju“, zaključio je on.

Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici.

Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1576 on: November 10, 2021, 02:13:34 pm »

Quote
Migrant Crisis Polish border Nov9
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1577 on: November 10, 2021, 02:20:17 pm »Belorusija pojačala PVO duž granice


Oružane snage Belorusije povećale su sastav dežurnih snaga protivvazdušne odbrane duž državne granice, saopštila je pres-služba beloruskog Ministarstva odbrane.

„Duž državne granice Belorusije, na zapadnom i severozapadnom pravcu, Oružane snage Belorusije povećale su sastav dežurnih snaga PVO“, navodi se u saopštenju.Moguće proširenje evropskih sankcija Belorusiji

Ministri spoljnih poslova Evropske unije planiraju da u ponedeljak 15. novembra razgovaraju o proširenju sankcija Belorusiji, izjavila je portparolka nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Andrea Zase.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1578 on: November 10, 2021, 02:48:30 pm »Quote
Migrants in grip of cold and hunger camp at EU-Belarus border

The migrant crisis continues at the Poland-Belarus border as thousands have camped in harsh conditions for the last two nights. RT's Konstantin Rozhkov reports from the scene.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1579 on: November 10, 2021, 03:04:50 pm »Ruski bombarderi patrolirali iznad Belorusije


Dva strateška bombardera Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije izvršila su patroliranje na nebu iznad Belorusije.

„Tokom leta Tu-22m3 odrađena je interakcija sa kopnenim kontrolnim punktovima Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Belorusije“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Avioni su, takođe, proverili rad sistema PVO Savezne države.

„Proveren je sistem PVO pod rukovodstvom komandanta Vazduhoplovstva i PVO Belorusije. Svi zadaci su u potpunosti izvršeni“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su se bombarderi nakon provere vratili na matični aerodrom na teritoriji Rusije.


izvorQuote
Патрулирование дальними бомбардировщиками Ту-22М3 ВКС России в воздушном пространстве Белоруссии

Два дальних бомбардировщика Ту-22М3 ВКС России выполнили патрулирование в воздушном пространстве Белоруссии.

В ходе полета самолетов отработаны вопросы взаимодействия с наземными пунктами управления вооруженных сил Российской Федерации и Республики Беларусь.

Кроме того, российские самолеты участвовали в проверке действий боевых расчетов, выполняющих задачи боевого дежурства по противовоздушной обороне в Единой региональной системе ПВО Союзного государства.

Проверка системы ПВО проводилась под руководством командующего ВВС и войсками ПВО Белоруссии.

Все поставленные задачи выполнены полностью. Дальние бомбардировщики Ту-22М3 вернулись на аэродром базирования на территории Российской Федерации.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1580 on: November 10, 2021, 04:03:07 pm »Šarl Mišel: "EU mora da zaustavi hibridne napade"


Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas u Varšavi da Evropska unija mora da zaustavi hibridne napade na granicama ne samo protiv Poljske i osudio je beloruske vlasti koje šalju decu i cele izbegličke porodice na granice da silom pokušavaju da uđu u Poljsku ili baltičke republike.

"Moramo da delamo efikasno, jedinstveno, a takođe oslanjajući se na naše osnovne vrednosti. U snimcima koji do nas dopiru vidi se sa kakvim monstruoznim cinizmom autoritarni režim gazi osnovno ljudsko dostojanstvo, gurajući porodice, žene, decu u ponižavajuće i neprihvatljive situacije", kazao je predsednik ES Mišel na konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

Šarl Mišel rekao je da su ga te slike potresle i da je cela Evropska unija osudila takvo postupanje vlasti Belorusije.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1581 on: November 10, 2021, 04:03:46 pm »

Quote
Angela Merkel-EU sanction policy leads to Belarus-Poland border crisis

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1582 on: November 10, 2021, 04:18:07 pm »Rusija: Nedopustivo da problem migracija bude povod za sankcije


Rusija smatra neprihvatljivim pokušaje Evropske unije da iskoristi migrantsku krizu na poljsko-beloruskoj granici kao izgovor za nove sankcije Minsku, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Smatramo da je neprihvatljivo da problemi migracija budu izgovor za uvođenje novih sankcija Belorusiji i drugim zemljama“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Scenario uvođenja sankcija Minsku zbog migrantske krize je realan, Moskva će pružiti svestranu podršku narodu Belorusije, dodala je portparolka.

„Sankcije su, kao što smo već shvatili, omiljeno sredstvo politike naših zapadnih partnera, tako da je ovaj scenario generalno realan. Pogranične države EU radije rešavaju pitanja suprotstavljanja preko ilegalnih migranata, nego u direktnim kontaktima sa beloruskim vlastima“, istakla je ona.

Ona je dodala da su sve sankcije EU protiv Belorusije nelegitimne.

„Smatramo jednostrane sankcije Zapada protiv suverenih država neprihvatljivim, nelegitimnim sa stanovišta međunarodnog prava i potvrđujemo našu rešenost da Belorusiji i njenom narodu pružimo svestranu podršku“, zaključila je Zaharova.

Ona je istakla da se krivica za migracionu krizu ne sme prebacivati na Belorusiju.

„Takođe smo više puta izjavljivali da se krivica za još jedan nalet migrantske krize u Evropi ne sme prebacivati na Minsk, jer je ona izazvana i počela ne u novembru 2021, ni u leto 2021, ni u proleće 2021. Ona je već nekoliko godina u aktivnoj fazi... Ovu krizu izazvale su vojne intervencije Zapada u regionu Bliskog istoka i severne Afrike, kao i posledice neuspele operacije u Avganistanu“, zaključila je Zaharova.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1583 on: November 10, 2021, 04:58:23 pm »Quote
Kremlin says Poland 'irresponsible' to blame Russia for migrant crisis

The Kremlin said Wednesday it was "irresponsible" to blame Russia for a migrant crisis on the border between Belarus and Poland, after Warsaw accused President Vladimir Putin of orchestrating the standoff.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1584 on: November 10, 2021, 05:25:40 pm »
"NATO će podržati Poljsku"


NATO zvaničnik je saopštio da će Alijansa podržati Poljsku, u migrantskoj krizi na njenim granicama. "Stav saveznika je da je Belorusija odgovorna za krizu i da Lukašenkov režim koristi migrante kao vid hibridnog rata. Takvo postupanje smatramo nehumanim i neprihvatljivim" Ova izjava dolazi posle za javnost zatvorenih konsultacija u Briselu.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1585 on: November 11, 2021, 06:58:08 am »

Poljski premijer izneo teške optužbe: Iza migrantske krize na beloruskoj granici stoji - Putin
Tanjug 10.11.2021.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da stoji iza migrantske krize na granici Poljske i Belorusije.

Moravjecki je na hitnoj sednici parlamenta nakon što je posetio vojsku na granici, rekao da krizu orktestrira beloruski predsednik i blizak saradnik Putina, Aleksandar Lukašenko, ali da je ona osmišljena u Moskvi.

"Ovaj Lukašenkov napad osmišljen je u Moskvi, a mozak operacije je predsednik Putin", rekao je Moravjecki, prenosi BBC.

Evropska unija optužuje Lukašenka da namerno pušta migrante sa Bliskog istoka i drugih područja da iz Belorusije uđu u EU iz osvete zbog sankcija, što je Lukašenko u više navrata demantovao. Na granici između Poljske i Belorusije nalazi se najmanje 2.000 migranata. Dve velike grupe ilegalnih migranata uspele su da se probiju preko granice i da iz Belorusije uđu u Poljsku, javio je jutros poljski radio iz grada Bijalistik u blizini granice dve zemlje. Kako je navedeno, nekoliko desetina migranata uspelo je da pređe granicu.

Portparol lokalne pogranične straže rekao je da su u oba slučaja migranti u jurišu uništili ograde i barijere na granici, prenosi Tass. Dodao je da su se incidenti dogodili u blizini sela Biojalovijeza i Krinki. Pojedini migranti su uhvaćeni i vraćeni na teritoriju Belorusije, dok su ostali i dalje u begu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1586 on: November 11, 2021, 07:00:13 am »

Migranti nasilno srušili ogradu i ušli u Poljsku
Agencije 10.11.2021.

Dve velike grupe ilegalnih migranata uspele su da se probiju preko granice i da iz Belorusije uđu u Poljsku, javio je jutros poljski radio iz grada Bijalistok u blizini granice dve zemlje.

Kako je navedeno, nekoliko desetina migranata uspelo je da pređe granicu. Portparol lokalne pogranične straže rekao je da su u oba slučaja migranti u jurišu uništili ograde i barijere na granici, prenosi Tass. Dodao je da su se incidenti dogodili u blizini sela Bjalovježa i Krinki. Pojedini migranti su uhvaćeni i vraćeni na teritoriju Belorusije, dok su neki bili duže u bekstvu.

Radio Lublin je naveo da su privedeni svi oni koji su prešli granicu kod Bjaloveže.

- Jedna od većih grupa pokušala je da pređe državnu granicu kod Bjaloveže. Imali su razne vrste opreme i alata. Neki od ljudi su uspeli da pređu ovu granicu. Svi su privedeni. Protiv njih je izdato naređenje da napuste Poljsku. Oni su sprovedeni do državne granice - rečeno je iz poljske policije. U međuvremenu je poljska policija objavila na Tviteru fotografiju uhapšenih migranata.

Na granici između Poljske i Belorusije nalazi se najmanje 2.000 migranata. Poljska odbija da primi migrante na svoju teritoriju, pa je poslednjih nedelja poslala stotine pripadnika svojih snaga na granicu i podigla bodljikavu žicu, u nastojanju da spreči svaki pokušaj migranata da se probiju. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zatražio je u utorak da se migrantima dozvoli ulazak u Poljsku. U intervjuu je rekao da većina njih želi da se da ide dalje, odnosno u Nemačku. Evropska unija optužila je Minsk da pomaže migrantima da stignu do spoljnih granica Unije u Poljskoj, Litvaniji i Letoniji u znak odmazde za sankcije Zapada uvedene Belorusiji zbog političke represije sopstvene opozicije.

Lukašenko, koji je nazvan „poslednjim diktatorom Evrope“, negirao je da je namerno dovodio ljude iz kriznih zemalja kao što su Sirija, Avganistan, Libija i Irak, a zatim ih prebacio na granicu sa EU. Evropska unija trenutno planira da uvede nove sankcije protiv Belorusije, koje bi se posebno odnosile na državnu avio-kompaniju Belavia zbog navodnog prevoza migranata u Belorusiju.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1587 on: November 11, 2021, 07:04:32 am »

Peskov odgovorio Moravjeckom: "Optužbe da Rusija stoji iza migrantske krize apsolutno neprihvatljive"
Tanjug 10.11.2021.

Zvanični Kremlj smatra neprihvatljivim reči premijera Poljske o "odgovornosti" Rusije za situaciju sa migrantima na granici Poljske i Belorusije, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je prethodno izjavio da smatra da je Rusija "umešana" u migracionu krizu na poljsko-beloruskoj granici, prenosi RIA.

- Smatramo apsolutno neodgovornim i neprihvatljivim reči poljskog premijera da je Rusija odgovorna za ovu situaciju. Ovo je apsolutno neodgovorna i neprihvatljiva izjava - rekao je Peskov novinarima.

Agencija Rojters prenosi da je zvanični Kremlj danas okrivio Evropsku uniju za migrantsku krizu na granici između Belorusije i Poljske, navodeći da EU ne uspeva da održi sopstvene humanitarne vrednosti i pokušava da "zadavi" Belorusiju planovima da zatvori deo granice. Izbeglice iz Azije i sa Bliskog istoka sukobile su se sa poljskim graničnim stražarima ove nedelje dok su pokušavali da pređu granicu iz Belorusije i da bi bili potisnuti nazad.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1588 on: November 11, 2021, 07:14:05 am »

Mere će pogoditi oko 30 pojedinaca i firmi, uključujući ministra spoljnih poslova i avio-kompaniju "Belavia"
Tanjug 10.11.2021.

Evropska unija će sledeće nedelje proširiti sankcije Belorusiji, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posle sastanka sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom.

Ona je napomenula da će se sankcije odnositi i na pojedince i na firme, prenosi agencija Rojters. Diplomate Evropske unije su saopštile da Unija planira da se sankcije pogode oko 30 pojedinaca i firmi, uključujući ministra spoljnih poslova i belorusku avio-kompaniju "Belavia". EU i NATO optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante kao oružje za pritisak na Zapad tako što šalje ljude koji beže sa Bliskog istoka u Minsk, a zatim na granice Poljske i baltičkih država, navodi Rojters.

Sa druge strane, predsednik Lukašenko i njegov, kako navodi agencija, saveznik ruski predsednik Vladimir Putin, okrivili su EU za migrantsku krizu.

"Razmotrićemo mogućnost sankcionisanja avio-kompanija koje omogućavaju trgovinu ljudima ka Minsku, a zatim ka granici EU i Belorusije", rekla je ona.

Američki predsednik Džozef Bajden ugostio je ranije danas u Beloj kući predsednicu Evropske komisije kako bi, između ostalog, razgovarali o trgovini i "previranjima" na Zapadnom Balkanu, preneo je Rojters. Sastanak u Vašingtonu dolazi ubrzo nakon što su se Bajden i Fon der Lajen sastali na samitu G20 u Rimu i na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu. Bajden je, kako navodi Rojters, pokušao da ojača veze sa Evropom nakon što je njegov prethodnik Donald Tramp odbacio evropske saveznike i institucije tokom svog mandata.

"Predsednik Bajden će ponovo potvrditi svoju podršku Evropskoj uniji kao fundamentalnom partneru Sjedinjenih Država", navela je portparolka Bele kuće Emili Horn u saopštenju.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1589 on: November 11, 2021, 07:18:12 am »

Šta se dešava na granici Belorusije i ko je krivac za haos
I.Z.K. 10.11.2021.

Dramatična situacija na istoku Evropske unije preti da preraste u humanitarnu krizu. Nakon što su se migranti i vojska žestoko sukobili na granici Belorusije i Poljske, a neki uspeli i da probiju ogradu, tenzije se ne smiruju.

Šta se sve dešava i zbog čega, pokušao je da objasni britanski „Gardijan“.

Šta se dešava na granici?

Oko 1.000-2.000 ljudi, od kojih mnogi beže od opasnih uslova u zemljama Bliskog istoka, masovno je stiglo na granicu Poljske sa Belorusijom ove nedelje, u dramatičnoj eskalaciji tinjajuće migracione krize na ivici EU. Do granice su ih sprovele beloruske vlasti. Izbili su sukobi sa poljskom policijom opremljenom za razbijanje nereda. Neki migranti su pokušavali da uđu u Poljsku tako što su sekli graničnu ogradu ili je udarali balvanima. Policija je suzavcem pokušavala da ih otera.

Nekoliko desetina migranata je uspelo da probije ogradu, ali su oni brzo uhvaćeni i vraćeni na teritoriju Belorusije. Uveče je jedna grupa postavila šatore i zapalila logorsku vatru nekoliko metara od poljske granice. Među njima ima mnogo žena i male dece, a uslovi su izuzetno opasni, sa temperaturama ispod nule preko noći. Hiljade drugih je već neko vreme raspoređeno širom pograničnog regiona u mnogo manjim grupama, igrajući igru mačke i miša sa poljskim graničnim zvaničnicima. Najmanje osam ljudi je umrlo od izloženosti hladnoći u ovoj oblasti u poslednja dva meseca.

Zašto se to dešava i kako je Poljska reagovala?

Poljska, EU, NATO i drugi optužuju Belorusiju da je namerno izazvala krizu dozvoljavajući ljudima koji žele da dođu u EU sa Bliskog istoka i Afrike da putuju u Minsk, a zatim im obezbeđujući prevoz do poljske granice. Evropski lideri kažu da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko motivisan osvetom za sankcije i kritikama njegovog brutalnog obračuna sa beloruskom opozicijom. Drugi posmatrači misle da on želi da izvuče ustupke od EU i drugih. Poljske vlasti su oštro reagovale na dolazak migranata, uvodeći vanredno stanje koje sprečava da pomoć stigne do onih koji su zarobljeni u pograničnom području. Novousvojeni zakoni dozvolili su policiji da ignoriše zahteve za azil i po kratkom postupku protera migrante nazad u Belorusiju. Vlada je takođe odobrila novi granični zid u stilu Donalda Trampa kako bi ih sprečla da uđu u zemlju. Prema vladinim podacima, ove godine je bilo skoro 30.000 pokušaja prelaska granice, uključujući 17.000 u oktobru.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio da smatra da je Rusija "umešana" u migracionu krizu na poljsko-beloruskoj granici. Moravjecki je na hitnoj sednici parlamenta nakon što je posetio vojsku na granici, rekao da krizu orkestrira beloruski predsednik i blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Aleksandar Lukašenko, ali da je ona osmišljena u Moskvi.

Odakle su izbeglice?

Mnogi od onih u pograničnom logoru, koji je postavljen u ponedeljak, jesu irački Kurdi koji su u nedelju uveče krenuli iz Minska. Letovi iz Iračkog Kurdistana bili su važan kanal za krijumčare koji dovode ljude iz raznih bliskoistočnih zemalja u Belorusiju. Državljani Sirije i Avganistana, kao i afričkih zemalja poput Kameruna i Demokratske Republike Kongo, takođe su krenuli „beloruskom rutom“ ka Evropi umesto da pokušavaju opasne prelaske preko mora iz Turske ili severne Afrike.

Šta radi međunarodna zajednica?

Međunarodne i lokalne nevladine organizacije pozvale su Poljsku da im dozvoli pristup pograničnom regionu radi obezbeđivanja zaliha i medicinske pomoći kako bi se sprečila humanitarna kriza. Vladino vanredno stanje sprečava i humanitarne organizacije i novinare da stignu u određene oblasti. Zapadne zemlje su pojačale pritisak na Minsk. Predsednica komisije EU Ursula fon der Lajen obećala je veću podršku Poljskoj, Litvaniji i Letoniji u kontroli granice. Ona je rekla da će EU istražiti „kako da sankcioniše, uključujući stavljanje na crnu listu, avio-kompanije iz trećih zemalja koje su aktivne u trgovini ljudima“.

Šta dalje može da se desi?

Poljska je usvojila čvrst odgovor i malo je verovatno da će njeni lideri prihvatiti hiljade tražilaca azila sa Bliskog istoka, čak i ako većina njih želi da ode u Nemačku i neke druge zapadne zemlje. A čini se da EU balansira svoje humanitarne vrednosti sa svojim političkim problemima, koji uključuju teške odnose sa Poljskom.

U međuvremenu, temperature na šumovitoj ničijoj zemlji između Belorusije i Poljske padaju i svakim danom postaju sve opasnije. A svake nedelje u Minsk stiže stotine očajnih ljudi. Malo je verovatno da će kriza uskoro prestati.

Izvor. www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 [106] 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 ... 146   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.212 seconds with 22 queries.