PALUBA
June 17, 2024, 02:20:07 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 [120] 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 ... 146   Go Down
  Print  
Author Topic: Битка за Белорусију  (Read 224699 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1785 on: December 01, 2021, 12:01:38 pm »Rusko nuklearno oružje u Belorusiji – ozbiljno upozorenje Zapadu


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da izjavu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o mogućnosti raspoređivanja ruskog nuklearnog oružja u njegovoj zemlji treba shvatiti kao upozorenje Zapadu.

„Ja bih tu izjavu shvatio kao veoma ozbiljno upozorenje koje je diktirano, pre svega, nepromišljenom politikom koju vodi Zapad“, ocenio je šef ruske diplomatije.

On je podsetio na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da ako Nemačka ne želi strano nuklearno oružje na svojoj teritoriji, NATO će ga prebaciti na Istok.

„Šta još treba objasniti našim zapadnim kolegama kako bi prestali sa ovakvom nesmotrenošću? Mislim da je Aleksandar Lukašenko reagovao upravo na takve predloge“, ocenio je Lavrov.


Dijalog o bezbednosti

Ruski ministar je takođe ocenio da ako Zapad nije spreman za dijalog o bezbednosnim garancijama, Rusija se uzalud trudi.

Ministar je podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin ranije rekao da Moskva daje prednost dijalogu koji će rezultirati opšte prihvatljivim sporazumima koji će osigurati kolektivnu bezbednost i istovremeno bezbednost svakog od učesnika sporazuma.

„I mi smo spremni za to. Ali ako su naši zapadni partneri izgubili ili gube kulturu dijaloga, kulturu pronalaženja kompromisa, ispostavlja se da mi kucamo na vrata koja se nikada neće otvoriti. Nadam se da to nije tako, ali se ponekad stiče takav utisak, slušajući pojedine zapadne govornike“, istakao je Lavrov.


Rusija suzbija sve pokušaje ucenjivanja

Prema rečima Lavrova, Rusija će nastaviti da suzbija bilo kakve pokušaje ucene i mešanja u njene poslove.

„Mi nikome ništa ne namećemo, nikoga ničemu ne učimo, i dalje smo spremni za razvoj ravnopravnog međudržavnog dijaloga sa svima na čvrstoj osnovi međunarodnog prava, pre svega principa Ustava UN. Pritom, u korenu sasecamo sve pokušaje da se s nama razgovara mentorskim, arogantnim tonom, a posebno pokušaje ucene, mešanja u naše unutrašnje poslove... Odgovor će uvek biti oštar i odlučan“, poručio je Lavrov.

Podsetimo, ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da će Belorusija ponuditi Rusiji svoju teritoriju za razmeštanje nuklearnog naoružanja ukoliko se nuklearno oružje zemalja NATO-a nađe u Poljskoj.

Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da ukoliko Nemačka odustane od raspoređivanja američkog nuklearnog oružja, ono bi moglo da završi u Istočnoj Evropi.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1786 on: December 01, 2021, 01:05:41 pm »Poljska optužuje beloruske vojnike za primenu pneumatskog oružja


Ministar nacionalne odbrane Poljske Mariuš Blašak tvrdi da je sa teritorije Belorusije iz pneumatskog naoružanja pucano na projektore sa osvetljenjem koji se nalaze na granici.

„U rejonu Terespolja je pucano na osvetljenje koje je postavila poljska vojska na granici sa Belorusijom. Projektori su uništeni nakon pucanja iz pneumatskog oružja sa teritorije Belorusije“, napisao je Blašak na Tviteru.

Poljski ministar smatra da su za pucnjavu odgovorni pripadnici beloruske vojske.

„Provokacije beloruskih službi su apsolutno neprihvatljive. U Ministarstvo nacionalne odbrane će biti pozvan ataše za odbranu da razjasni incident u rejonu Terespolja“, izjavio je on.

Nekoliko hiljada migranata poslednjih nedelja se okupilo na granici Belorusije i Poljske u nadi da će stići do zemalja Evropske unije. Poljske vlasti pojačale su graničnu bezbednost, kon centrisale vojsku i osujetile pokušaje ilegalnih imigranata da uđu u zemlju, okrivljujući Minsk za migrantsku krizu. Sve ove optužbe Belorusija demantuje, tvrdeći da Poljska nasilno proteruje migrante na teritoriju belorusije i veštački zaoštrava situaciju sa izbeglicama.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1787 on: December 01, 2021, 01:13:23 pm »Poljaci doneli zakon: Mediji ne smeju na granicu sa Belorusijom


Poljski predsednik Andžej Duda potpisao je zakon kojim se ograničava pristup humanitarnim organizacijama i novinarima na granici sa Belorusijom.

Podsećanja radi, tamo poslednjih nedelje traje migrantska kriza.

Zakon je udarac za opozicione stranke, koje zagovaraju neograničen pristup medijima. Prema odredbama vanrednog stanja, koje je u septembru proglašeno na granici, a koje je isteklo u ponoć, medijima i humanitarnim organizacijama potpuno je bio zabranjen pristup, podseća Rojters.

Poljska opozicija tvrdi da je cilj zabrane pristupa da se prikriju kršenja ljudskih prava, dok iz vlade kažu da su restriktivne mere neophodne iz bezbednosnih razloga. Prema novim pravilima, ministar unutrašnjih poslova može da organiči pristup graničnoj zoni, nakon konsultacije sa šefom granične službe.

Međutim, novinari i NVO mogu da uđu na osnovu odluke šefova lokalne granične kontrole. Ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminjski rekao je da će narediti privremenu zabranu ulaska u oblasti oko granice. Evropska unija optužila je Minsk da izaziva migrantsku krizu zbog sankcija koje su uvedene.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je EU da namerno izaziva humanitarnu krizu na granici.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1788 on: December 01, 2021, 02:45:05 pm »Kako je Putin reagovao na Lukašenkove pretnje o obustavi tranzita gasa


Predsednik Rusije Vladimir Putin nada se da oštra reakcija Minska na agresivni pritisak Zapada neće dovesti do narušavanja ugovora o isporukama ruskog gasa Evropi, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitan da li je Moskva zabrinuta zbog toga što beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko koristi ruski gas kao argument u svojoj spoljnoj politici, Peskov je podsetio na reči predsednika Putina o tome da Belorusija postaje predmet neviđenog pritiska pojedinih zapadnih zemalja.

„To je potpuno neopravdan pritisak, agresivni pritisak koji ne može da ne rezultira oštrom kontra reakcijom Belorusije... Putin je izrazio razumevanje za te oštre odgovore (Lukašenka), ali sa druge strane predsednik naravno računa da to ni na koji način neće poremetiti ispunjavanje naših obaveza prema evropskim kupcima gasa, posebno u ovo, za Evropljane, teško vreme“, istakao je Peskov.

Ranije je Lukašenko izjavio da je spreman da obustavi tranzit ruskih energenata ukoliko Poljska zatvori granicu sa Belorusijom zbog migrantske krize.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1789 on: December 01, 2021, 05:45:40 pm »
Lukašenko: Svi lanseri za nuklearne rakete u Belorusiji spremni za upotrebu


Sva lansirna mesta za nuklearne interkontinentalne balističke rakete u Belorusiji, osim jednog, očuvana su i spremna za upotrebu, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu za RIA Novosti.

„Zašto sam postao neprijatelj Zapada? Ne zato što sam diktator. Zato što su sva lansirna mesta na kojima su stajali ‘Topolji’, osim jednog, potpuno očuvana i još uvek spremna za upotrebu“, istakao je Lukašenko.

Prema rečima beloruskog lidera, „Boris Nikolajevič (Jeljcin) je pre svega zahtevao da se ove rampe dignu u vazduh, jer ga je Zapad pritiskao ─ Amerikanci su pritiskali njega, on je pritiskao mene“.

„Rekao sam – ne. Ali kada je pritisak bio ekstreman, da znate, ja to mogu da dokažem i pokažem, digli smo u vazduh jednu rampu. Ona je bila u šumi... Tamo su krošnje koje su je pokrivale. Mi nemamo podzemne silose, već površinska (lansirna mesta) i ona su stajala u zatvorenim skladištima – sve sam to sačuvao. Amerikanci i zapadnjaci su me stalno pitali – zašto? Do sada nikada nisam odgovarao na ova pitanja“, objasnio je beloruski lider.

Ranije je predsednik Belorusije izjavio da će Belorusija ponuditi Ruskoj Federaciji da razmesti nuklearno oružje na svojoj teritoriji ako NATO rasporedi rakete u Poljskoj.


Belorusiji potrebni S-400 i S-500

Lukašenko je dodao da su Belorusiji za efikasnu zaštitu od raketnih napada potrebni ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 ili S-500.

„Danas potpuno pokrivamo naše granice svojom protivvazdušnom odbranom – Minsk i tako dalje. Ali da bismo bili efikasni protiv raketnog napada, potreban nam je S-400, a možda i S-500 “, rekao je beloruski lider.

Na pitanje kada bi ovi sistemi mogli biti isporučeni Belorusiji, Lukašenko je rekao: „Tu odluku će doneti predsednik Putin“.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1790 on: December 02, 2021, 07:51:27 am »

U Minsku privedeno 11 ljudi zbog ismevanja smrti ruskih vojnika
Tanjug 01.12.2021.

Beloruska policija privela je 11 osoba zbog uvredljivih komentara na društvenim mrežama u vezi sa smrću dvojice pripadnika ruskih paravojnih snaga tokom vojne vežbe u Belorusiji u novembru, javlja TASS.

Službenici ministarstva unutrašnjih poslova za borbu protiv organizovanog kriminala i korpucije pritvorili su u utorak 11 državljana koji su na internetu objavljivali "uvređujuće i gadne komentare protkane cinizmom" u vezi sa nedavnom smrću dvojice ruskih pripadnika paravojske tokom vežbi, naveo je jedan od policijskih šefova Vjačeslav Orlovski na kanalu Telegram. Prema njegovim rečima, uhapšeni su odvedeni u pritvorski centar i biće izvedeni pred sud zbog širenja mržnje i neprijateljstva. On je, takođe, kazao da će privedenima biti na teret stavljen ekstremizam.

"Većina od njih su društveni promašaji, nezaposleni, teški alkoholičari sa kriminalnim dosijeom", kazao je Orlovski.

Pres služba Ministarstva unutrašnjih poslova je dodala da su policajci utvrdili identitete više od 50 ljudi koji su objavljivali uvredljive komentare na račun ruskih trupa.

"Neki su napustili zemlju i nastavili da pišu cinične komentare iz SAD, Poljske ili Litvanija", dodaje se.

Dvojica ruskih vojnika poginuli su 12. novembra, kada su im se padobrani upleli tokom spuštanja na strelište na zapadu Belorusije.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1791 on: December 02, 2021, 07:53:48 am »

Iz Belorusije u Irak sutra odlazi 400 migranata
Srna 01.12.2021.

Sa aerodroma u Minsku sutra će biti izvršena repatrijacija grupe od 400 migranata, koji će otputovati u Irak, saopštila je pres služba aerodroma u glavnom gradu Belorusije.

"Iračke vlasti organizovale su evakuacioni let migranata za sutra. Više od 400 ljudi moći će da ode kući iz Minska", navodi se u saopštenju, prenio je TAS S.

Prema rasporedu letova na aerodromu, avion će poleteti prema Erbilu u 13.45 časova po lokalnom vremenu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1792 on: December 02, 2021, 08:01:33 am »

Osam smrtnih slučajeva migranata od početka krize
Tanjug 01. 12. 2021.

UKUPNO je prijavljeno osam smrtnih slučajeva migranata na teritoriji Poljske od početka migrantske krize na poljsko-beloruskoj granici, saopštila je danas portparolka poljske granične službe Ana Mihalska.

Jedan od migaranta je "preminuo tokom pokušaja da ga reanimiraju u blizini granice nakon što je ilegalno prešao", rekla je Mihalska, prenosi TAS S. Ona je naglasila da je grupa medicinskih radnika hitno stigla na lice mesta da pomogne migrantu, ali su njihovi pokušaji da mu spasu život bili neuspešni. U izveštaju ruske agencije nema drugih informacija o uzrocima smrti migranata.

Prema podacima Poljske granične službe do 30. novembra prijavljena su 102 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Migrantska kriza na beloruskoj granici sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, gde migranti sa Bliskog istoka pristižu od početka godine, krenula je da eskalira 8. novembra. Nekoliko hiljada izbeglica se tada približilo poljskoj granici iz Belorusije i odbilo da napusti to područje, srušivši ogradu od bodljikave žice u pokušaju da pređe u Poljsku, ali su poljske snage uspele da zaustave većinu ovih pokušaja. Poljski graničari osujetili su ove godine više od 40.000 pokušaja ilegalnog prelaska poljsko-beloruske granice, što je 400 puta više nego prošle godine, navodi TAS S.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1793 on: December 02, 2021, 08:07:38 am »

Sprečili ukrajinsku operaciju, Lukašenko otkrio detalje
Novosti online 01. 12. 2021.

KRIJUMČARENJE oružja čiji je pokušaj predaje migrantima na granici sa Poljskom presreo KGB Belorusije, dolazilo je iz Ukrajine, a ilegalni promet počeo je pre migrantske krize, izajvio je u intervjuu za RIA Novosti beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko je istakao da su oružje hteli da upotrebe protiv predsednika Belorusije, ruske vojne baze i novinara, uključujući dopisnika „RT“ Konstantina Pridibajla.

- Mi smo to primetili, mislim, pre tri nedelje, a počeli smo da pratimo još ranije. Ovaj promet oružja već dolazi iz Ukrajine, to je katastrofa - primetio je Lukašenko. Prema njegovim rečima, krijumčarenje ide preko ukrajinske granice, a jedan slučaj je zabeležen iz Donbasa preko ruske granice.

- Za dve godine jedan slučaj, sve ostalo je išlo preko ukrajinske granice. I počelo je pre izbeglica. I već smo prikazivali ta tajna skrovišta na televiziji, priveli smo ljude - rekao je on. Predsednik Belorusije objasnio je da je „oružje bilo namenjeno posle predsedničkih izbora za eliminisanje predsednika i vršenje terorističkih napada na teritoriji Belorusije“.

- Presekli smo protiv ruske vojne baze... protiv naših novinara, protiv vašeg novinara Kostje Pridibajla... On se takođe našao na sankcionom spisku. Privodili smo ljude... Organizatori su bili... Amerikanci i Belorusi koji su privedeni u Moskvi. A oružje ─ tamo su pravljena skrovišta, otkrili smo jedno skrovište u blizini Minska. Policija i KGB su čekali, došao je čovek po oružje i priveli smo ga tamo, na licu mesta - ispričao je beloruski lider. On je dodao da su kriminalci hteli da iskoriste oružje za organizovanje sukoba u izbegličkom kampu. Kako je rekao, kada su polivali ljude hemikalijama na granici, tada su upotrebili oružje. To bi moglo da izazove u najmanju ruku granični sukob, a ko zna u šta bi se to dalje pretvorilo.

- Pripadnici KGB-a otkrili su pokušaj da se tamo prebaci oružje, kada su tek planirali i počeli smo da čuvamo taj kamp. Naši graničari u potpunosti čuvaju kamp da tamo niko ne bi prišao - dodao je Lukašenko. On je napomenuo da kada beloruski graničari ne bi čuvali taj kamp, „bio bi kao drugi kampovi, kao što imaju u Evropskoj uniji, takvi privremeni kampovi“.

- Moram reći da bi već odavno došlo do sukoba na granici sa Litvanijom i Poljskom. Stoga moramo da štitimo taj kamp od prodora oružja koje dolazi iz ratne zone, iz Ukrajine, preko tamošnje ukrajinske granice, na teritoriju Belorusije - konstatovao je Lukašenko.

Ranije je beloruski KGB priveo čoveka koji je prevozio oružje za terorističke grupe u zemlju i koji je uspeo da napravi nekoliko skrovišta. Protiv privedenog Sergeja Sokolova pokrenut je krivični postupak zbot terorističkog akta. Prema rečima portparola KGB-a, strani pokrovitelji su Sokolovu poverili zadatak opremanja skrovišta vatrenim oružjem, municijom i eksplozivnim napravama u raznim delovima Belorusije. Ova skrovišta bila su namenjena drugim ekstremističkim grupama koje su pokušale da formiraju strane obaveštajne službe.

Nekoliko hiljada migranata poslednjih nedelja se okupilo na granici Belorusije i Poljske u nadi da će stići do zemalja Evropske unije. Poljske vlasti pojačale su graničnu bezbednost, kon centrisale vojsku i osujetile pokušaje ilegalnih imigranata da uđu u zemlju, okrivljujući Minsk za migrantsku krizu. Sve ove optužbe Belorusija demantuje, tvrdeći da Poljska nasilno proteruje migrante na teritoriju belorusije i veštački zaoštrava situaciju sa izbeglicama.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1794 on: December 02, 2021, 08:28:29 am »

Lukašenko: Referendum u februaru – "ako ne izbije rat"
IZVOR: SPUTNJIK ČETVRTAK, 2.12.2021.

Minsk planira da objavi nacrt novog Ustava do Nove godine, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

"Ja sam sastavljao Ustav. Pravnici su pisali perom, a ja sam diktirao, jer sam video, ja sam predsednik, kakva su mi ovlašćenja potrebna da održim zemlju. Sada ćemo ga objaviti, za mesec otprilike".

Referendum o novom Ustavu mogao bi se održati oko 20. februara 2022. godine, "ako ne počne rat", dodao je beloruski lider.

"Još jednom želimo da uvažimo predloge ljudi, a u februaru, negde posle 20. još ćemo razmisliti kako nam odgovara i kako je najbolje po zakonu, po sadašnjem Ustavu, iznećemo Ustav na referendum... Nedavno sam rekao da ćemo slediti taj raspored i obavezno ćemo održati referendum. Ali ako nas ne dovedu do uvođenja nekog vanrednog stanja. Ali to je iz domena fantazije. Stoga mislim da ćemo uspeti da održimo (referendum) u februaru, kako smo planirali", precizirao je Lukašenko. Takođe je dodao da je preraspodela ovlašćenja i formiranje nove strukture vlasti glavni, ali ne i jedini smisao novog Ustava. Pored toga, prema rečima predsednika, dokument će obuhvatiti jačanje uloge vlade i parlamenta, kao i pojavu Svebeloruskog sabora koji je prvi put održan još 1990-ih.

"Na Svebeloruskom saboru se raspravlja o najaktuelnijim, ključnim pitanjima. I ako je on tako odredio, čitava zemlja se kreće u tom pravcu. I predsednik. Ali to je odluka predsednika. Sada će to biti u Ustavu", objasnio je beloruski lider. Takođe je dodao da će u novom Ustavu biti konsolidovana snažna predsednička vlast.

"Predsednik će, kao i danas, formirati vladu, biće lider države. Ostaje jaka predsednička vlast", rekao je Lukašenko.

Vanredni izbori

Lukašenko je saopštio da nije isključeno da će nakon usvajanja obnovljenog Ustava biti održani vanredni predsednički izbori .

"Mogu se održati na vreme, a možda budu i vanredni izbori. Na osnovu odluke predsednika ili će u prelaznim odredbama Ustava biti fiksirani drugi datumi izbora", rekao je predsednik Belorusije. On sumnja u mogućnost da se predsednički izbori održe već sledećeg leta. Lukašenko je objasnio da nakon usvajanja novog Ustava na referendumu treba da budu održani izbori za sve organe vlasti, uključujući Svebeloruski narodni sabor čiji će ustavni status biti fiksiran u novom glavnom zakonu zemlje. Prema kalendaru na sajtu CIK, sledeći predsednički izbori u Belorusiji trebalo bi da se održe najkasnije 20. jula 2025. godine.

Podsetimo, u Belorusiji pripremaju nacrt novog Ustava. Očekuje se da će pre glasanja revidirani nacrt biti iznet na javnu raspravu koja se može održati već u prvoj polovini decembra. Ranije je Lukašenko rekao da je opozicija koja se nalazi van Belorusije pripremila novi plan destabilizacije zemlje, povezan sa predstojećim referendumom.

Izvor. www.b92.net
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #1795 on: December 02, 2021, 10:33:01 am »

Белорусија није смела да прима мигранте.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1796 on: December 02, 2021, 11:05:50 am »„Nema granica“: Lukašenko ocenio mogućnosti integracije sa Rusijom


Integracija Rusije i Belorusije nema nikakvih granica, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko za Sputnjik.

„Nijedan proces nema nikakvih granica. Filozofski zvuči, ali to je tako“, rekao je Lukašenko.

Predsednik je takođe ocenio mogućnost stvaranja jedinstvene valute, rekavši da Rusija i Belorusija još nisu došle do toga.

„To je viši nivo integracije do koga nismo došli. Kad dođemo, tada ćemo to i rešavati“, precizirao je beloruski lider, dodajući da to pitanje ne treba pokretati, nego treba doći do njega korak po korak.

Ranije su Rusija i Belorusija potpisale 28 integracionih programa za ekonomsku saradnju.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1797 on: December 02, 2021, 12:22:13 pm »Lukašenko najavio zajedničke vojne vežbe sa Rusijom u blizini ukrajinske granice


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je Sputnjiku da će u naredna dva meseca beloruska i ruska vojska održati zajedničke vojne vežbe na granici republike sa Ukrajinom.

„Dogovorio sam se sa predsednikom Putinom da u najskorije vreme treba zajedno da održimo vojne vežbe na južnim granicama, belorusko-ukrajinskoj granici“, precizirao je beloruski lider.

Kako je dodao, očekuje se da će vežbe biti održane u dve faze u naredna dva meseca.

„Druga faza vežbi održaće se mesec dana nakon prve. Još dorađujemo planove, ali prvu fazu ćemo sigurno realizovati na zimu“, pojasnio je Lukašenko, istakavši da je „za to sve spremno“.

Takođe je dodao da nije isključeno da se poveća brojnost beloruske vojske koju sada čini oko 65.000 vojnika, za još pet hiljada.

„Verovatno ćemo imati 70.000 u vezi sa činjenicom da treba da 'pokrijemo' jug, kako bi s njim potpuno završili... Danas imamo vojsku od 65.000 ljudi i verovatno ćemo još morati da imamo tamo jedinicu od 5.000. Neće biti svi raspoređeni u mirnodopsko vreme, nego delimično“, dodao je beloruski lider.

Istovremeno je naglasio da u ovom momentu Minsk generalno ne planira značajno uvećanje brojnosti svojih Oružanih snaga, jer tu postoji i ekonomsko pitanje.

Podsetio je i na zajedničku regionalnu grupaciju trupa Savezne Države Rusije i Belorusije, istakavši da se tu ne radi o „70.000 vojnika, nego o onoliko koliko bude trebalo“.

Ranije je Ministarstvo odbrane Belorusije ukazivalo na vojnu aktivnost susednih evropskih zemalja i Kijeva. Kako je saopšteno, njihovi „napadi“ na republiku posebno su primetni u poslednje vreme, što veoma zabrinjava Minsk.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1798 on: December 02, 2021, 02:19:29 pm »Lukašenko: Putin mi je rođeni brat


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u intervjuu Sputnjiku da su on i šef ruske države Vladimir Putin rođena braća i da imaju isti pogled na svet.

"Mogu reći da sam Vladimiru Putinu više od prijatelja, mi smo rođena braća… Po mom mišljenju, to se sada najbolje videlo. Gledamo na svet, na osnovne probleme na isti način", rekao je Lukašenko.

Po njegovim rečima, "možemo nekad izvlačiti potpuno različite zaključke, možemo imati različite postupke, ali naše oči vide svet na isti način".

"U tom sam se posebno ubedio, nedavno. Mi zaista vrlo duboko razmatramo neke stvari i vidim da gledamo istim očima na te stvari. Imamo zaista dobre odnose", rekao je beloruski predsednik.
 
On je naglasio da je nakon predsedničkih izbora u Belorusiji prošle godine ruski kolega postupio, ne kao saveznik, već kao pravi prijatelj.

Ranije je Putin izjavio da će Rusija nastaviti da pruža pomoć bratskom narodu Belorusije u uslovima permanentnog pritiska i stalnih pokušaja spolja da se destabilizuje situacija u republici. Pored toga, Moskva će razvijati odnose sa Minskom u više smerova i nastaviti izgradanju Savezne države.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1799 on: December 03, 2021, 06:49:31 am »Minsk o sankcijama: Kažnjavaju nas jer smo pokazali mračnu stranu evropske demokratije


Belorusija je izložena uvođenju sankcionih paketa jer je pokazala „mračnu stranu evropske demokratije“, izjavio je šef beloruske diplomatije Vladimir Makej povodom novih evropskih i američkih sankcija protiv Minska.

„Neke moje kolege danas otvoreno govore da je potrebno jednostavno smeniti vlast u Belorusiji. Kažu da je ona loš primer neposlušnosti za druge države. To je užasna logika koja vodi ka tome da više Belorusiju ne kažnjavaju pojedinačim sankcijama, već čitavim sankcionim paketima. Kažnjavaju nas samo jer smo pokazali mračnu stranu evropske demokratije“, rekao je Makej na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a.

Prema njegovim rečima, zapadni partneri uče Belorusiju njihovoj „idealnoj“ verziji demokratije.

„Međutim, kada se radi o njihovim političkim ili ekonomskim interesima, preferiraju drugačiju demokratiju, 'za domaću upotrebu'“, objasnio je ministar, dodajući da su susedi Belorusije samo u protekla dva meseca direktno narušili desetak međunarodnih sporazuma i konvencija.

S tim u vezi, Makej je naglasio da je „međunarodna reakcija bila – nula“.

Beloruski ministar je istakao da se Belorusija danas prikazuje kao „oličenje zla“, ali da je, bez obzira na pritisak Zapada, Minsk spreman na saradnju i na bilateralnoj osnovi, o u okviru OEBS-a.


Ruska Duma: Sankcije – pokušaj obuzdavanja Moskve i Minska

Istovremeno, predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin ocenio je da je sankciona politika Evropske unije usmerena na obuzdavanje Moskve i Minska. Kako kaže, Rusija i Belorusija žive u toj atmosferi još od 2014. godine.

„I svima treba da bude jasno da svaka situacija nalik ovoj migrantskoj krizi u Belorusiji nije uzrok, već povod za optužbe“, dodao je.

Podsetimo, zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Marčin Pšidač izjavio je ranije da su nove evropske sankcije Belorusiji pogodile 17 lica optuženih za organizovanje ilegalne migracije. Istovremeno je i američko Ministarstvo finansija saopštilo da je uvelo Belorusiji novi paket sankcija.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 [120] 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 ... 146   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.