PALUBA
April 22, 2024, 01:03:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 [125] 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 ... 146   Go Down
  Print  
Author Topic: Битка за Белорусију  (Read 209660 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1860 on: December 28, 2021, 07:56:54 am »

Lukašenko ličnost godine u organizovanom kriminalu i korupciji
SVET Autor: Danas 28. dec. 2021

Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, proglašen je za ličnost godine u organizovanom kriminalu i korupciji, navodi se u saopštenju Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), dodajući da je to nagrada koja se dodeljuje onima koji su doprineli unapređenju organizovanog kriminala i korupcije.

„U još jednoj značajnoj godini za korupciju globalno nezavisno veće izabralo je Aleksandra Lukašenka za ličnost godine u organizovanom kriminalu i korupciji“. Dodaju da je ovo prvi put za deset godina da je odluka doneta jednoglasno.

Brutalni, poslednji evropski diktator, kako ga opisuju, Lukašenko je 1994. godine izabran kao reformator, ali se od tada, ukazuju, „nasilno držao vlasti uprkos tome što je odavno pao u nemilost naroda“. On je to, ističe se, „učinio putem političke kontrole, gvozdenom rukom, nameštanjem izbora, mučenja kritičara i proizvoljnog hapšenja demonstranata – sve uz pomoć Kremlja“.

Kroz raširenu korupciju, dodaju, izgradio je ogroman sistem patronaže koji mu daje kontrolu nad ekonomijom, a da bi zaštitio tu korupciju počinio je gruba kršenja ljudskih prava. Naglašavaju da je „Lukašenko jedan od mnogih autokrata koji koriste korupciju i nasilje da potkopaju demokratiju i zadrže vlast na neodređeno vreme – izazov sa kojim se suočavaju mnoge države“.

Tokom prošle i ove godine, podsećaju, Lukašenko je drsko prekršio međunarodne norme, uključujući i stvaranje migrantske krize sa EU tako što je „namamio hiljade izbeglica na granicu Belorusije sa Litvanijom, Letonijom i Poljskom“. U maju ove godine, takođe, naredio je prizemljenje aviona Rajanerau Minsk koji je leteo na liniji Atina – Viljnus kako bi beloruske vlasti uhapsile beloruskog disidenta Romana Protaševiča, što je izazvalo bes i gnev međunarodne zajednice.

Izvor: www.nova.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1861 on: December 28, 2021, 08:12:40 am »


Lukašenko ličnost godine u organizovanom kriminalu i korupciji


Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije, proglašen je za ličnost godine u organizovanom kriminalu i korupciji, navodi se u saopštenju Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), dodajući da je to nagrada koja se dodeljuje onima koji su doprineli unapređenju organizovanog kriminala i korupcije.
Kod ovakvih vesti, uvek prvo pogledam odakle se finansira NVO koja donosi izveštaj, i nikad se ne iznenadim da se na spisku finansijera pored USA i UK vlade i agencija, neizostavno nalaze i Soroš i Rokafeler fondacije ...

 Grin


Quote
OCCRP | The Organized Crime and Corruption Reporting Project


WHO SUPPORTS OUR WORK

The Organized Crime and Corruption Reporting Project is a 501(C)(3) organization. We are incredibly grateful to the following institutional donors that make our work possible.

• The Bay and Paul Foundations
• Catharine Hawkins Foundation
• European Instrument for Democracy and Human Rights
• Ford Foundation
• Fritt Ord Foundation
• International Center for Journalists
• Luminate
• Ministry of Foreign Affairs of Denmark
• National Endowment for Democracy
Open Society Foundations
Rockefeller Brothers Fund
• Sigrid Rausing Trust
• Skoll Foundation
• The Swedish International Development Cooperation Agency
United Kingdom Foreign, Commonwealth & Development Office
• University of Missouri School of Journalism
U.S. Agency for International Development
U.S. Department of State
• Vital Strategies
• Oak Foundation


OCCRP | The Organized Crime and Corruption Reporting Project

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1862 on: December 29, 2021, 07:09:42 am »
Belorusija zadala poslednji udarac neprijateljskim planovima


Predsednik Aleksandar Lukašenko je Zapadu, a posebno Poljskoj, oduzeo poslednju priliku da vodi hibridni rat protiv Belorusije, smatra politikolog Vadim Gigin.

Gigin je napomenuo da su objavljene izmene i dopune Ustava Belorusije i da se jedna od tačaka direktno odnosi na uspavane strane agente. Od sada, Belorusi koji imaju boravišnu dozvolu ili bilo koja druga dokumenta koja vode do dobijanja drugog državljanstva neće imati pravo da se kandiduju za parlament ili da zauzimaju važne funkcije u državnim agencijama.

- Minsk stvara nepremostive prepreke na putu pokušaja da se manipuliše našim političkim sistemom, pa Zapad gubi svoje poslednje šanse da vodi hibridni rat protiv nas. Ovo je, posebno, klauzula u ažuriranom ustavu koja zatvara mogućnost "trčanja" bilo gde, imajući boravišnu dozvolu u inostranstvu, uključujući i Poljsku, što je veoma važno. U stvari, ova reforma pogađa upravo planove Poljske. Varšava se bavila subverzivnim radom velikih razmera.

Lukašenko je to jednostavno obezvredio. Sada će biti ovako - dobio "kartu" Poljaka, ne možeš da sanjaš o političkoj karijeri. Karta Poljaka je direktno hibridno oružje protiv Belorusije. Ne distribuiraju ga u Nemačkoj, na primer. Ovo je način da se promoviše ideja o polonijumu. Aleksandar Lukašenko nije dozvolio da se ovo razvije bukvalno jednom odlukom, uništavajući snove Poljske o oživljavanju Poljsko-litvanske zajednice na račun naših teritorija. Ovo je bio poslednji udarac neprijateljskim planovima - naglasio je politikolog u intervjuu Vladimiru Solovjevu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1863 on: December 29, 2021, 07:24:24 am »
UNHCR: "Poljske vlaste da omoguće migrantima nesmetan prolaz"


Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) zahteva od poljskih vlasti da omoguće migrantima nesmetan prolaz na granici sa Belorusijom.

Ovo je danas za TASS izjavio portparol UNHCR-a Babar Baloh.

Na pitanje agencije TASS da li su predstavnici UNHCR imali mogućnost da vide izbeglice i migrante na poljskoj strani granice, kao i da provere informacije o smrti izbeglica i migranata koje je izneo odbegli poljski vojnik, Baloh je rekao:

"Svesni smo izveštaja medija o poljskom vojniku i o optužbama koje je izneo. Međutim, to je na poljskim vlastima da istraže prijavljene incidente".

Portparol UNHCR je podsetio da se Agencija UN za izbeglice "od samog početka zalaže za nesmetan pristup ljudima u toj oblasti" i da je u direktnom kontaktu sa poljskim ministarstvom unutrašnjih poslova i graničnim službama.

"Mi redovno posećujemo pritvorske centre i zajedno sa našim partnerima nudimo pravne savete i podršku pojedincima koji traže međunarodnu zaštitu u Poljskoj i Belorusiji," poručio je Baloh.

On je istakao da se UNHCR već dugo zalaže za prava tražilaca azila i izbeglica u Poljskoj i Belorusiji, kao i da će nastaviti i dalje to da čine.

Poljski vojnik koji je pobegao u Belorusiju 16. decembra rekao je u intervjuu za TV Belorusija-1 da je znao za slučajeve kada su poljski organi reda ubili migrante i poljske dobrovoljce koji su pomagali migrantima u pograničnom pojasu.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra.

Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pogranicnu zonu, a neki su pokušali da uđu u Poljsku rušeći ogradu od bodljikave žice.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize, dok predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da su za ovu situaciju krive zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata, podseća ruska agencija.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1864 on: December 29, 2021, 07:38:55 am »

Lukašenko je iskoristio Erdoganov i Putinov trik da obezbedi vlast do 2035.
SVET Autor: Ana Tašković 28. dec. 2021

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko objavio je nacrt ustavnih amandmana koji bi mu omogućili da dodatno ojača svoju autoritarnu vladavinu i ostane na funkciji od 2035. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa. Ova taktika već je viđena - u Turskoj 2017. godine kada je Redžep Tajip Erdogan ustavnim promenama i referendumom prigrabio sebi veće moći, ali i u Rusiji gde se isličnim trikom poslužio ruski predsednik Vladimir Putin.

Lukašenko (67) rekao je da će promene, koje je navela državna novinska agencija BelTA i koje su objavljene na predsedničkom sajtu 27. decembra, biti iznete na referendumu u februaru 2022. godine. Lukašenko je predložio izmenu ustava nakon domaće i međunarodne reakcije zbog nasilnog gušenja protesta posle spornih izbora u avgustu 2020. godine. On tvrdi da je tada dobio šesti predsednički mandat, a opozicija i Zapad tvrde da su ti izbori namešteni.

Šta će obuhvatati ove izmene Ustava?

Predložene izmene bi dale Lukašenku imunitet od krivičnog gonjenja i postavile bi ograničenja na dva mandata, svaki na pet godina. Međutim, ograničenja će važiti samo ubuduće što znači da bi Lukašenko mogao da vlada do svoje 81. godine. Amandmani bi takođe oslabili sadašnji parlament i ojačali bi ulogu Svebeloruske narodne skupštine, periodičnog okupljanja lojalista koji trenutno nema status vlasti prema zakonima. Skupština bi delovala kao paralelna struktura pored parlamenta koja bi imala široka ovlašćenja za odobravanje spoljne, bezbednosne i ekonomske politike. Takođe bi mogao da predlaže promene ustava, nacrte zakona i bira članove Centralne izborne komisije zemlje i sudija najviših sudova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema predloženim amandmanima, aktuelni predsednik automatski postaje delegat Skupštine od 1.200 mesta i može njome da predsedava ako ga odaberu drugi delegati. Amandmani bi takođe zabranili svakome ko je privremeno napustio zemlju u poslednjih 20 godina da postane predsednik što je promena koja direktno udara na opozionare koji su potražili azil u drugim zemljema zbog političkog progona. Lukašenkovi protivnici su pokušaj prepravljanja ustava nazvali lažnom vežbom kako bi mu se pomoglo da se održi na vlasti usred sankcija Zapada i međunarodne izolacije zbog suzbijanja protesta nakon spornih izbora 2020. godine.

"Nacrt ustava režima ne daje Belorusima pravi izbor. To će dozvoliti diktatoru da obezbedi vlast, kontroliše situaciju preko veštačke Savebloruske narodne skupštine i izbegne krivično gonjenje. Novi predsednički izbori su jedino rešenje za krizu", navela je u tvitu opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koju Zapad smatra pobednikom izbora prošle godine.

Američki Stejt department je pozvao Lukašenka da održi "nacionalni dijalog" sa opozicijom i civilnim društvom kako bi se došlo do političkog rešenja, raspisivanja novih izbora i organizovanja oslobađanja stotina političkih zatvorenika.

Ide Erdoganovim i Putinovim stopama

Ovaj postupak Lukašenka dosta podseća na ono što su već uradili predsednici Turske i Rusije. Građani Turske su 2017. godine rekli "da" ustavnim promenama. Ovim promenama su proširena ovlašćenja predsednika Erdogana. To su najveće ustavne promene od uvođenja moderne turske republike 1923. godine. Građani su se izjašnjavali o ukupno 18 ustavnih amandmana. Prema ustavnim promenama, mesto premijera biće ukinuto u korist predsednika države, koji dobija šira ovlašćenja - da razreši ministre, proglasi vanredno stanje, izdaje uredbe, imenuje ljude na ključnim pozicijama, uz neograničen broj potpredsednika, prenosi Radio Slobodna Evropa. Takođe predsednik može da bude izabran za dva uzastopna petogodišnja mandata, što bi, uz prevremene izbore omogućilo predsedniku da se kandiduje na još jedan mandat i vladavinu do 2029. godin.

Dužu vladavinu je ustavnim promenama 2020. godine obezbedio i ruski predsednik Vladimir Putin. Većina građana Rusije glasala je sredinom prošle godine za izmene Ustava koje će omogućiti Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine. Kremlj smatra da su amandmani neophodni za stabilnost i sigurnost zemlje, dok Putinovi kritičari smatraju da izmene predstavljaju potez koji bi mu obezbedio da ostane još dugo na vlasti. Putin je predložio da oni koji u Rusiji borave neprekidno duže od 25 godina i koji nikada nisu posedovali strani pasoš ili stalnu dozvolu boravka mogu da budu kandidovani za predsednika te zemlje. Ovo je najvećoj meri pogodilo ruske oligarhe koji mahom imaju dvojna državljanstva. Predložio je i veću ulogu savetodavnog tela nazvanog Državno veće - u veću, kojim predsedava Putin, nalaze se ljudi koji su na čelu ruskih regiona.

Ostale mere koje je Putin predlagao su: ograničavanje moći međunarodnog prava, izmenu pravila da predsednik može da ima samo dva mandata. Predložio je da se izbor premijera Rusije održi u donjem domu parlamenta i da će onda kabinet da bira premijera, a ne predsednik, kao što je bilo.

Izvor: www.nova.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1865 on: December 29, 2021, 06:42:43 pm »
Sastanak Putina i Lukašenka ─ zajedničke rusko-beloruske vojne vežbe početkom 2022.


Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, održali su sastanak u Sankt Peterburgu. Dvojica lidera razgovarala su o različitim temama bilateralnih odnosa, među kojima i plan da se u februaru-martu naredne godine održe rusko-beloruske vojne vežbe.


O Saveznoj državi

Ruski lider je napomenuo da su u protekloj godini postignuti pozitivni rezultati u oblasti integracije u okviru Savezne države – u ekonomiji, finansijama, carinskom i fiskalnom zakonodavstvu.

„Zaista smo ove godine napravili značajan iskorak u koordinaciji pozicija u glavnim oblastima. Usvojeno je 28 programa za razvoj Savezne države“, rekao je Putin.
Predsednik je posebno pomenuo razvoj ekonomskih veza.

„Nažalost, u pandemijskoj 2020. godini desio se pad obima trgovine – skoro 17 odsto. Ali ove godine je zato skoro 36 odsto rasta. To jest, pokrili smo sve što smo izgubili... i dodali skoro dva puta“, rekao je Putin.


O vojnim vežbama

Osim toga, Putin je govorio o planovima za razvoj saradnje dve zemlje u vojnoj oblasti.

„Održaćemo (vojne vežbe) početkom godine, oficiri će se tamo dogovoriti, u martu, februaru, ne znam kada će odlučiti“, rekao je ruski predsednik.

Lukašenko je zamolio Putina da se ne prekida saradnja u vojnom sektoru i u oblasti vojne proizvodnje.

„Obratio sam vam se da ne prekidamo zajedničke vežbe, da nastavimo da stvaramo centre za obuku naših momaka, pre svega, na novim modelima vojne tehnike koju kupujemo od Rusije“, rekao je predsednik Belorusije.

Beloruski lider je primetio da mu je poznato se razmatra njegov predlog o održavanju zajedničkih vežbi na teritoriji Belorusije.

„Voleo bih da donesete te odluke. To je u korist belorusko-ruskih odnosa“, rezimirao je on.

„Zapamtite: kako god da se razvijaju naši odnosi, nećemo ostati dužni. Mislim da još možemo mnogo da uradimo“, istakao je on.


O sankcijama

Sa svoje strane, Lukašenko je izrazio zahvalnost Putinu na podršci koja je Belorusiji pružena u kontekstu sankcija koje su Minsku uvele zapadne zemlje.

„Ne radi se o laskanju, već o tome da svaki predlog koji damo, ili molba, vi dajete nalog ljudima i oni odgovaraju. I ruske kompanije, i vlada i banke izlaze u susret, podržavajući nas u ovo teško vreme sankcija. Nastavljaju da nas guše. Uvedeno je pet paketa, govori se o šestom paketu. Pri tome su te sankcije bezumne i beskorisne“, rekao je on.


O samitu lidera ZND

Predsednik Belorusije doputovao je u utorak na neformalni samit lidera zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND). Njemu su prisustvovali i premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsednici Ilham Alijev (Azerbejdžan), Kasim Žomart Tokajev (Kazahstan), Sadir Džaparov (Kirgizija), Emomali Rahmon (Tadžikistan), Gurbanguli Berdimuhamedov (Turkmenistan), Šavkat Mirzijev (Uzbekistan) i prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

Lukašenko je visoko ocenio rezultate ovog sastanka.

„Bio je to veoma dobar događaj – prijatan, topao. Još jednom smo videli da lideri postsovjetskih republika, uključujući Belorusiju, savršeno shvataju situaciju oko nas i da shvataju sve zamršenosti svetske politike. Zahvaljujući Rusiji“, istakao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti dalji razvoj saradnje u ovom formatu.

„Veoma veliki pomak, ja sam već iskusan čovek u tom pogledu, dogodio se u pravcu našeg jedinstva – da zajedno rešavamo probleme“, zaključio je on.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1866 on: December 30, 2021, 07:25:47 am »
Lukašenko zahvalio Putinu na podršci


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zahvalio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu na podršci Belorusiji u vezi sa spoljnim pritiskom na tu državu.

Lukašenko je objasnio da se ne radi o laskanju.

On je naglasio da se radi o postupcima ruskog lidera, koji daje uputstva vladi, bankama ili određenim ljudima, a oni pomažu beloruskoj državi. To je izuzetno važno za Minsk, koji se našao u teškoj situaciji zbog politike sankcija, primetio je predsednik Belorusije.

- Naravno, znate kakva je situacija u Belorusiji. Veoma sam zahvalan vama, vama lično, pre svega, za ono što ste učinili za Belorusiju i za podršku koju nam pružate. Ne želim da vam laskam - rekao je Lukašenko.

Sastanak koji su održali Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko trajao je više od tri sata.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1867 on: December 30, 2021, 09:22:29 am »Quote
Putin and Lukashenko play ice hockey after talks in St Petersburg


Russian President Vladimir Putin played hockey with his Belarusian counterpart Alexander Lukashenko after three-hour talks in St. Petersburg on Wednesday.
 
Putin and Lukashenko, who play in the same team under number 11 and number 1 took to the ice in white uniforms. According to media reports, in the first few minutes of the match, the "white" team scored four goals, and their opponents in red scored one goal.
 
The ice hockey match took place in the ice palace of the Manezh children's and youth sports school in Strelna. In addition to the leaders of Russia and Belarus, ex-champions took part in the game. The match ended with a score of 18-7 in favour of the whites. Putin scored seven goals, and Lukashenka scored two goals.
 
Earlier, in February 2020, Putin and Lukashenko also played as part of the same team in a friendly hockey match that took place at the Galaktika entertainment centre on Krasnaya Polyana.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1868 on: January 01, 2022, 03:24:01 pm »Poljska: Oko 40.000 migranata pokušalo da uđe iz Belorusije


Skoro 40.000 migranata pokušalo je da ilegalno uđe u Poljsku iz Belorusije prošle godine, navela je danas poljska granična straža u saopštenju na Tviteru.

Ukupno 44 osobe pokušale su ilegalno da pređu poljsko-belorusku granicu poslednjeg dana 2021. godine, navodi se u tvitu, preneo je TAS S.

Čak 39.700 pokušaja ilegalnog prelaska granice zabeleženo je 2021. godine, uključujući 1.700 u decembru, dodala je poljska granična straža.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1869 on: January 02, 2022, 07:27:19 am »

Tihanovska za Nova.rs: Srušićemo ga
SVET Autor: Ana Tašković 01. jan. 2022

Svetlana Tihanovska, beloruska opoziciona liderka i glavni protivkandidat Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima 2020. godine, iz azila u Litvaniji nastavlja borbu protiv poslednjeg evropskog diktatora. Rodnu zemlju napustila je pre više od godinu dana nakon što je policija brutalno ugušila masovne proteste koji su buknuli zbog izborne prevare. U prvom intervjuu za srpske medije, Tihanovska je otkrila kako izgleda borba protiv režima u zemlji zatvorenih medija i represije, ali i kako izgleda život običnih Belorusa koji žele promene.

Brisel optužuje Lukašenka da je migrantsku krizu na granici Belorusije i Poljske sam izazvao i da je iskoristio migrante da se osveti EU zbog sankcija. Kakvo je Vaše mišljenje o dramatičnim scenama koje smo gledali nedavno?

Kriza na granici je nesumnjivo direktan rezultat Lukašenkovih akcija. On je organizovao i izveo ovu operaciju i odgovoran je za sva stradanja i smrti migranata. To je takođe dovelo do eskalacije tenzija sa Litvanijom i Poljskom kao zemljama koje su najviše pogođene napadom, ali i narušenih odnosa sa EU. U suštini, radi se o okrutnom zlostavljanju ljudi koji traže bolju budućnost i nepromišljenom ponašanju koje negativno utiče na regionalnu bezbednost i međunarodni ugled Belorusije.

Da li mislite da će Lukašenko morati da se suoči sa novim sankcijama zbog migrantske krize?

EU, SAD, Velika Britanija i Kanada 2. decembra uvele jednu rundu sankcija zbog krize na granici. One su signal upozorenja za režim, ali je malo verovatno da će promeniti njegovo ponašanje. Pravi uticaj zahteva sankcije koje imaju za cilj srž bolesti - diktatorski režim u Belorusiji. U suprotnom, međunarodna zajednica će nastaviti da se vrti u krug suočavajući se sa novim krizama i destabilizujućim, nepromišljenim ponašenjem Lukašenka.

Više od godinu dana je prošlo od predsedničkih izbora i masovnih protesta u Belorusiji. Od tada do danas, mnogi aktivisti i opozicionari su uhapšeni. Beloruski mediji su zatvoreni za opoziciju. Kako je u takvim okolnostima moguće boriti se protiv Lukašenka? Verujete li da će opozicija pobediti na kraju?

Protesti su zbrisani sa ulica nasiljem i represijom, ali ljudi nisu odustali od nade da će izgraditi novu demokratsku Belorusiju. Unutrašnji otpor režimu je živ i zdrav. Režim oseća taj unutrašnji pritisak, a ovo odsustvo kontrole nad srcima i umovima Belorusa ga uznemirava svakog dana. Zato smo videli otmicu aviona “Rajanera”, zato smo videli graničnu krizu, to je ono što pokreće represiju i apsurdne presude koje ne treba da kažnjavaju već da zastaše sve Beloruse. Sve je opasnije biti deo opozicionog pokreta, ali ljudi nastavljaju da pružaju otpor. Širenje informacija, stvaranje mreža gde ljudi pomažu jedni drugima i angažovanost su među aktivnostima kojima se pruža otpor.

Vaš suprug nedavno je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog organizovanja „masovnih nemira i podsticanja na mržnju u društvu“. Da li imate vesti od njega?

Moj muž je osuđen na 18 godina robije u zatvoru sa visokim stepenom bezbednosti, a oni čak žele da mu povećaju kaznu jer smatraju da je isuviše blaga. Nije režim nego su Belorusi ti koji će osloboditi mog muža i hiljade drugih političkih zatvorenika. Ovaj zadatak je na nama, a samo od nas zavisi koliko će naši najmiliji, prijatelji i članovi porodica ostati u pritvoru.

Kako komentarišete slučaj novinara Romana Protaševiča zbog čijeg je hapšenja Lukašenko naredio da se avion “Rajanera” koji je leteo u Viljnus hitno prizemlji u Minsku? Imate li informacije o njemu?

Otkako je režim počeo sa pokušajima da koristi Romana da ga natera da govori pred kamerama, demokratske snage i mediji nisu komentarisali ono što je on bio primoran da kaže. On je talac kojeg je režim nezakonito uhvatio kršeći međunarodne norme. Režim je u početku pokušao da ga iskoristi ali su zbog izostanka odgovora prestali. Najnovije dostupne informacije govore da je on u kućnom pritvoru.

Ove godine ste se sastali sa nekoliko svetskih lidera. Šta su Vam rekli i ima li nade za političke promene u Belorusiji?

Svi lideri sa kojima sam se srela ove godine dele stav o situaciji u Belorusiji da je takav nivo nasilja neprihvatljiv i da Belorusi zaslužuju pravo da slobodno glasaju i učestvuju u javnom životu bez straha od progona. Ovaj nivo empatije i solitarnosti je veoma važan za sve Beloruse. Takođe nastojima da ovu dobru volju pretvorimo u praktične korake koji bi nas približili rešavanju ove krize. Takođe shvatamo da je na Belorusima pre svega da donesu promenu u zemlji i da je naš zadatak i odgovornost samo da odlučujemo o budućnosti Belorusije.

Šta Vaši prijatelji i rođaci iz Belorusije kažu o životu u toj zemlji? Da li je sada teže nego ranije?

Atmosfera u Belorusiji je zagušljiva. Režim je svuda ugradio mehanizme straha i zastrašivanja. Kontrola nad životom ljudi i društva približava se totalitarnom tipu. Život se za samo godinu dana promenio za 180 stepeni. Ali Belorusi pronalaze unutrašnju snagu i motivaciju da ostanu angažovani. Naravno, potrebna nam je ova moralna, simbolička podrška jedni od drugih i iz inostranstva, pa je zato međunarodna solidarnost toliko dragocena.

Da li ste ikada razmišljali o tome da odustanete od borbe i živite daleko od Belorusije sa svojom porodicom? Šta Vas motiviše da nastavite?

Ljudi su glasali za mene da dovedem zemlju do slobodnih i poštenih izbora. Pokradeni izbori su dodatno pogoršani nasiljem i represijom, a sada i mi treba da oslobodimo naš narod. Osećam tu odgovornost, to je ono što me tera napred svaki dan. Borim se ne samo za svog muža, već i za hiljade drugih koji svakodnevno žrtvuju svoju slobodu da bismo mogli da nastavimo borbu za bolju, novu Belorusiju.

Izvor: www.nova.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1870 on: January 03, 2022, 09:18:55 pm »

„Lukašenko je toksični prijatelj za Srbiju ako želi u EU“
SVET Autor: Ana Tašković 03. jan. 2022

Beloruski režim je mnogo truda uložio da zastraši one koji su bili najaktivniji u protestima. Lukašenko će se do kraja boriti da sačuva svoju ličnu moć u zemlji, čak i na račun interesa Moskve, rekao je u intervjuz za Nova.rs dr. Aliaksej Kazarski, istraživač i predavač na Karlovom Univerzitetu u Pragu i na Univerzitetu u Bratislavi.

Turbulentni događaji obeležili su 2021. godinu u Belorusiji – od hapšenja opozicionih lidera, preko sankcija i migrantske krize. Da li je režim Aleksandra Lukašenka oslabljen tokom 2021. godine ili ne?

Najverovatnije da jeste. Izgubio je veliki deo svog domaćeg i međunarodnog legitimiteta. Prethodno je Zapad kritikovao kršenje ljudskih prava i izbore u Belorusiji i odbijao da ih prizna kao slobodne i poštene, ali je de facto sarađivao sa Aleksandrom Lukašenkom. Sada, u svetlu masovne represije protiv protestnog pokreta, prinudnog sletanja aviona “Rajanera” u maju 2021. godine i migrantske krize kojom je Minsk ucenjivao EU, zapadni lideri odbijaju da rade sa Lukašenkom i nastavljaju da naglašavaju da ga ne priznaju kao legitimnog predstavnika beloruskog naroda.

Masovni protesti protiv Lukašenka kakve smo videli tokom 2020. godine utihnuli su u 2021. godini. Šta je razlog? Da li su se ljudi umorili ili je prevladao strah?

Da, to je bio strah. Režim je uložio mnogo truda da zastraši ljude i uhapsi one najaktivnije u protestima. Talas represije je apsolutno bez presedana i ne može se porediti ni sa čim što se ranije dešavalo u nezavisnoj Belorusiji. Pojedini to već upoređuju sa 1930-im u Sovjetskom Savezu. Evropa, generalno, dugi niz godina nije videla takve razmere političke represije. Strah za sada funkcioniše, ali, u isto vreme, opšta preferencija političkih promena nije nestala. Dostupna istraživanja javnog mnjenja to pokazuju.

Krajem 2021. opozicioni aktivista Sergej Tihanovski osuđen je na 18 godina zatvora. Koliko političkih zatvorenika trenutno ima u Belorusiji?

Zavisi od procene. Od prve nedelje decembra 2021. godine, broj koji su zabeležile organizacije za ljudska prava bio je veći od 900, ali nisu svi uhapšeni odmah prepoznati kao politički zatvorenici, što znači da je stvarni broj verovatno veći. Takođe, važno je razumeti da je reč o zatvorskim kaznama (godinu dana ili više). Ako se računa broj ljudi koji su prošli kroz kratkotrajna hapšenja (do petnaest dana) i pritvore po političkim osnovama, procene se mogu meriti desetinama hiljada. Treba imati u vidu da govorimo o zemlji koja ima manje od deset miliona ljudi. Uhapšeni su često u užasnim uslovima, zbijeni u pretrpanim ćelijama, bez svežeg vazduha, odgovarajuće hrane i lekova.

"Zašto Vučić ne organizuje vežbe sa Ukrajinom?"

Beograd je 2019. ugostio Lukašenka, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Lukašenko „jedan od retkih pravih prijatelja Srbije“. Srbija se delimično pridružila sankcijama koje je EU uvela Belorusiji, dok je srpska vojska sa beloruskom vojskom učestvovala u vojnim vežbama „Slovensko bratstvo 2021“. Da li će Srbija moći da održava bliske odnose sa Lukašenkovim režimom ili će morati da zaoštri odnos prema Minsku?

Nisam siguran. Lukašenko je u ovom trenutku svakako prilično „toksični“ prijatelj za nekoga ko želi da uđe u EU, ali to zavisi od toga gde su prioriteti srpske vlade i srpskog naroda. Nekim zemljama očigledno ne smeta. Ali, pitam se, ako predsednik Srbije toliko voli „slovensko bratstvo“, zašto ne izvodi vežbe sa Poljskom, Češkom, Slovačkom ili Ukrajinom? I oni su Sloveni, kao što znate.

Kako komentarišete slučaj Romana Protaseviča i Sofije Sapege zbog čijeg hapšenja je Lukašenko naredio prizemljavanje “Rajnera” aviona na aerodrom u Minsku? Da li ste očekivali snažniju reakciju Evrope?

Teško je bilo nešto očekivati jer se nikada ranije nismo suočili sa takvom situacijom. Svi smo bili apsolutno šokirani. Pre 2021, jedini koji su stradali bili su ljudi u Belorusiji. U maju 2021. domaća politička kriza je iznenada eksternalizovana, a EU je osetila da autoritarni režim u njenom susedstvu može biti regionalni bezbednosni izazov i opasnost za njene građane. Primetno je da su ozbiljne sankcije usledile posle ovog incidenta, a ne posle izbora 2020. godine ili naknadne represije, mučenja i smrti.

Belorusija je sve više izolovana, ali koliko su sankcije EU i SAD naškodile Lukašenkovom režimu?

To je predmet rasprave među stručnjacima. Zbog povoljnih ekonomskih okolnosti, beloruska privreda je čak zabeležila i izvestan rast, ali, očigledno, zato što sankcije takođe imaju odloženo dejstvo. U praksi, mnoge od njih nisu još zaživele. Bez obzira na to, sankcije su zadale veliki psihološki udarac vlastima, koje su ranije obećale da će u slučaju uvođenja sankcija uništiti civilno društvo u Belorusiji. U suštini, oni su ispunili svoje obećanje, obračunavši se sa praktično svima, uključujući i potpuno nepolitičke organizacije koje štite životnu sredinu ili pomažu teško bolesnoj deci. Većina nezavisnih stručnjaka analitičara takođe je morala da pobegne iz zemlje zbog straha od hapšenja.

Može li se migrantska kriza na granici Belorusije sa Poljskom i Litvanijom rešiti mirnim putem ili će eskalirati u nešto mnogo veće?

To je "igra kukavica", tj. obe strane žele da uplaše drugu stranu da odstupi. Režim koristi agendu koja je veoma osetljiva za EU, ali, možda, nije očekivao da će Poljska zauzeti tako oštar stav i neće pustiti migrante da uđu uprkos humanitarnim razlozima. Za poljsku vladu ovo je takođe pitanje principa, jer poručuju svojim biračima da brane svoju zemlju (i Evropu) od strane invazije. Poljska je nedavno pooštrila svoj stav donošenjem zakona koji dozvoljava graničnoj straži da odmah deportuje migrante ako su ilegalno prešli granicu. Ovo je u suprotnosti sa procedurom procene svakog zahteva za azil bez obzira na to kako se prelazak desio.

Poljska je zbog toga kritikovana, ali se postavlja i pitanje u kojoj meri su ti ljudi prave izbeglice, a ne ekonomski migranti. U Belorusiju obično dolaze avionom, ponekad dolaze letovima iz zemalja u kojima trenutno nema rata. Oni su legalno izdali beloruske vize i za njih bi Belorusija mogla biti i sigurna zemlja. Ipak, kada budu zarobljeni u „sivoj zoni“ između beloruskih i poljskih graničara, njihova situacija postaje očajna.

Život u Belorusiji: “Tepih” represija i hapšenja za svaku sitnicu

Život običnih ljudi drastično su promenile pandemija i politika. Postoji masovna „tepih“ represija protiv političkih protivnika (ili onih za koje se smatra da su protivnici). U ovom trenutku, možete biti uhapšeni zato što ste, na primer, jednostavno pretplaćeni na „pogrešan“ kanal društvenih medija. Policija može da proveri vaš telefon. Ljudi su hapšeni i zbog nošenja haljina ili čarapa „pogrešnih“ boja, ili imaju nešto što liči na političke simbole u ​​svom izlogu kod kuće. Jedna žena je čak uhapšena jer je imala litvanski grb na automobilu. Mnogi veb-sajtovi sa vestima koji su ranije bili dostupni besplatno su takođe blokirani u zemlji i označeni kao „ekstremistički“. Ljudi koriste VPN vezu da im pristupe.

Osim toga, teže je napustiti zemlju. Lukašenkovim ukazom kopnena granica sa EU i Ukrajinom je otvorena samo za one koji imaju prebivalište ili nešto kao ugovor o radu u inostranstvu, ne možete je preći ako nemate potvrdu o tome. I napuštanje zemlje avionom je takođe postalo teže, jer je nakon incidenta sa “Rajaner” avionom EU uvela vazdušnu blokadu, pa ako želite da letite, ne možete da letite na zapad, morate da idete prvo u Moskvu, Istanbul ili Tbilisi, a onda uhvatite drugi let. Dakle, sa ovim višestrukim ograničenjima, ovo počinje pomalo da liči na novu gvozdenu zavesu.

Kako komentarišete odnose Moskve i Minska?

Uprkos svim pričama o tzv. „bratstvu“, za Moskvu je Lukašenko uvek bio veoma težak saveznik, koji je često „zaboravljao“ na svoja obećanja, a ponekad i vređao „braću“. Ali u ovom trenutku Kremlj ga podržava čak i na račun okretanja protiv sebe mnogih ljudi u Belorusiji, koji su ranije imali generalno pozitivan stav prema Rusiji.

Sa istorijskog stanovišta, ovo je greška koju je Moskva više puta činila. Svoje potencijalne saveznike uvek razočara i naljuti, maltretiranjem ili prezirom ili ih razočara ulaganjem u pogrešne lidere. Ali upravo ovako Kremlj vidi svoj interes: da spreči promenu režima u susednoj zemlji. Sadašnje tenzije između Rusije i Zapada takođe stvaraju povoljnije okruženje za Lukašenka, čija vrednost kao saveznika raste u ovoj situaciji. Shodno tome, finansijska pomoć koja dolazi iz Rusije je zapravo prilično skromna.

Očekuje se da će Kremlj iskoristiti Lukašenkovu nevolju da iznudi ustupke od njega, poput usmenog priznanja ruske aneksije Krima 2014, koja se dogodila tek nedavno. Ali to su simbolične stvari, a ono što Kremlj takođe želi je više stvarne moći i uticaja u Belorusiji, dok Lukašenko definitivno nije osoba koja je spremna da se odrekne vlasti. On će se više puta zakleti da će biti najbolji prijatelj Rusije, ali će se do kraja boriti da sačuva svoju ličnu moć u zemlji, čak i na račun interesa Moskve.

Da li Svetlana Tihanovska ima realne šanse da svrgne Lukašenka?

Tihanovska nikada nije mogla da „ruši“ Lukašenka, jer, suprotno onome što je režim možda verovao, ona jednostavno nikada nije kontrolisala proteste. Kada je, na primer, najavila generalni štrajk 2020. godine, to nije uspelo. Protesti su od samog početka bili decentralizovani. Oni su, naravno, donekle bili inspirisani Svetlanom Tihanovskom i drugim predsedničkim kandidatima i njihovim timovima, i njihovom političkom porukom, ali oni nisu bili koordinisani. Sama Tihanovska sebe je opisala kao „simbol, a ne vođu“ protesta. Ona takođe igra važnu simboličku ulogu na međunarodnom nivou, redovno se sastaje sa vrhunskim evropskim i američkim političarima.

Izvor: www.nova.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1871 on: January 04, 2022, 04:51:53 pm »
Poljska diže zid na granici


Poljska granična straža potpisala je danas ugovore o izgradnji ograde na granici s Belorusijom, odakle je prošle godine skoro 40.000 migranata pokušalo da uđe.

"Granična straža je potpisala danas tri velika ugovora za izgradnju ograde", saopštio je zamenik ministra unutrašnjih poslova i administracije Poljske, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da zaštitna ograda bude završena krajem juna.

Ograda će biti dugačka 186 kilometara, istovremeno će se graditi na četiri lokacije i imaće 22 kapije da bi se omogućio prolazak životinja. Predviđeno je da ograda bude visoka pet metara, a savremena oprema uključivaće kamere za dnevno i noćno osmatranje i senzore pokreta.

Poslednjeg dana 2021. godine 44 osobe pokušale su ilegalno da pređu poljsko-belorusku granicu, a čak 39.700 pokušaja ilegalnog prelaska granice zabeleženo je tokom prošle godine, uključujući 1.700 u decembru, navela je poljska granična straža.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1872 on: January 06, 2022, 01:28:38 pm »
Lukašenko: U Kazahstanu lekcija za Belorusiju


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ocenio je da je situacija sa nemirima u Kazahstanu još jedna lekcija koja pokazuje šta bi moglo da se desi Belorusima.

- Za nas je ovo još jedna lekcija u smislu da smo shvatili šta bi moglo da nam se desi - rekao je Lukašenko, prenosi RIA Novosti.

Ukazao je da, u tom slučaju, ne bi Belorusi rešavali pitanja u Belorusiji.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1873 on: January 07, 2022, 07:56:11 am »

Lekari bez granica optužuju Poljsku da im je uskratila pristup izbeglicama
SVET Autor: FoNet 06. jan. 2022

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica saopštila je  da su njeni timovi napustili granicu Poljske sa Belorusijom, nakon što su im poljske vlasti više puta uskratile pristup izbeglicama i migrantima kojima su hteli da pruže pomoć.

Lekari bez granica su saopštili da su proveli tri meseca tražeći dozvolu za svoje radnike za hitne slučajeve kako bi ušli u šumovitu graničnu oblast, gde su tražioci azila zaglavljeni po hladnom vremenu, preneo je Radio slobodna Evropa.

„Od oktobra smo više puta tražili pristup zabranjenoj zoni od granične straže u Poljskoj, ali bezuspešno“, saopštila je koordinatorka grupe za vanredne situacije za Poljsku i Litvaniju Frauke Osig.

Novinarima i humanitarnim radnicima potrebna je posebna dozvola za ulazak u pogranično područje.

"Znamo da i dalje ima ljudi koji prelaze granicu i kriju se u šumi, kojima je potrebna podrška. Iako smo posvećeni pružanju pomoći ljudima u pokretu, gde god da se nalaze, nismo bili u mogućnosti da dođemo do njih u Poljskoj", navela je Osig.

Evropska unija optužila je beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenku da je dovezao izbeglice i migrante na granice članica EU Poljske, Letonije i Litvanije, kako bi uzvratio na sankcije koje je Brisel uveo Minsku zbog gušenja demonstracija nakon predsedničkih izbora u Belorusiji. Poljska je, takođe, preduzela korake kao odgovor na migrantsku krizu, uključujući izgradnju ograde od bodljikave žice i gomilanje hiljada vojnika duž granice sa Belorusijom.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1874 on: January 07, 2022, 03:30:00 pm »

Beloruski predsednik najavio ujedinjenje sa Rusijom?
Kurir 07.01.2022.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izazvao je pravu lavinu na društvenim mrežama svojim božićnim govorom kada je naglasio da će 2022. biti godina ujedinjenja.

Lukašenko se posle božićne liturgije obratio malobrojnim vernicima, koji su prisustvovali službi u crkvi. Jedan od ključnih delova njegovog govora izazvao je najviše pažnje, a pojavio se u svetlu trenutnih dešavanja u Kazahstanu, gde policija i vojska uz pomoć ruskih padobranaca pokušava da uguši oružanu pobunu koja je u toku.

- Treba da se ujedinimo sa našom braćom: Rusijom, Kazahstanom i Ukrajinom. Učinićemo sve da povratimo Ukrajinu - rekao je Lukašenko pred nepomičnim vernicima, koji su sa velikom pažnjom slušali njegovo izlaganje, preneo je "Kurir".

"Pokušaj da udave Rusiju u krvi"

Predsednik Belorusije smatra da je situacija u Kazahstanu pokušaj napada na postsovjetske zemlje koje se graniče sa Rusijom, kako bi se "Rusija udavila u krvi".

- Potrebno im je da udave Rusiju u krvi. Još jednom ponavljam: Ako Rusija propadne, nećemo ni primetiti gde ćemo završiti. Jednostavno će nas pregaziti. Kako ja govorim - samleće nas kao među mlinskim kamenjem i ispljunuti - rekao je Lukašenko, prenosi RIA Novosti pozivajući se na Sputnjik Belorusija.

On smatra da slanje kontingenta ODKB-a deluje, kako je rekao, "otrežnjujuće" na organizatore i učesnike protesta u Kazahstanu, gde od 2. januara, nakon poskupljenja goriva, traju protesti koji su prerasli u sukobe sa snagama reda i u kojima je povređeno oko hiljadu ljudi, a nekoliko desetina je ubijeno.

Belorusija je poslala snage u Kazahstan u okviru misije ODKB.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 [125] 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 ... 146   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 22 queries.