PALUBA
April 16, 2024, 05:35:23 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 [126] 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 ... 146   Go Down
  Print  
Author Topic: Битка за Белорусију  (Read 208714 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1875 on: January 07, 2022, 04:03:50 pm »

Poljski vojnici na granici sa Belorusijom još najmanje pola godine
SVET Autor: Beta 07. jan. 2022

Hiljade poljskih vojnika pomagaće Graničnoj straži u obezbeđenju granice sa Belorusijom još najmanje pola godine, dok Poljska ne izgradi masivni zid umesto provizorne ograde od žilet žice u pokušaju da zatvori novu migracionu rutu sa Bliskog istoka preko Belorusije.

„Očekujemo dalje pokušaje prelaska granice, sve do trenutka kada će tamo stajati stalni zid. To će biti za oko pola godine kako najavljuje ministar unutrašnjih poslova i administracije, jer će toliko trajati izgradnja. Angažovanje vojske prognoziramo još najmanje pola godine, naravno da će tamo biti dokle god bude potrebno“, kazao je danas državnom Poljskom radiju zamenik ministra odbrane Vojćeh Skurkjevič.

Ograda visoka 5,5 metara duž granice sa Belorusijom treba prema tri ugovora o izgradnji koje su početkom januara potpisale sa izvodjačima poljske vlasti da bude završena u junu ove godine, poljske poreske obveznike koštaće oko 370 miliona evra a pošto je proglašena hitnom i u javnom interesu rešeno je da izgradnju neće ometati drugi posebni propisi poput građevinskog zakona ili zakona o zaštiti životne sredine. Izgradnju medjutim može da omete Evropska unija, pošto metalni zid prolazi kroz najdragoceniji prirodni rezervat, Bjalovješku prašumu koja je pod zaštitom UNESKO a takodje i pod posebnom zaštitom evropske smernice iz 1992. godine kojom se štiti divlja flora i fauna na teritoriji Evropske unije.

Poljski aktivisti su već tužili krajem prošle godine poljske vlasti Evropskoj komisiji zato što je specijalni zakon o izgradnji zida suspendovao i nužne procene koliko i kako će gradjevina uticati na prostore zaštićene u EU sistemom NATURA 2000 a u poslednjoj tako velikoj očuvanoj evropskoj prašumi sasvim sigurno onemogućiće makar migraciju risa, vuka i mrkog medveda.

"Nikakav javni interes ne daje pravo da se izbegne takva procena što je jasno već više puta u svojim presudama navodio Evropski sud Pravde", stoji u tužbi protiv specijalnog zakona o graničnom zidu Evropskoj komisiji.

Granična straža brani se da je predvidjeno da u zidu budu prolazi za zaštićene životinjske vrste, na 186 km 22 velika prolaza i još i mali za manje životinje, npr. gmizavce ali priznaje da će prolazi biti otvarani samo ako to dozvoli trenutna situacija na poljsko-beloruskoj granici, odnosno kada ne bude nelegalnih pokušaja izbeglica da udju u Poljsku preko zelene granice.

Na granici Poljske i Belorusije prema današnjem saopštenju poljske Granične straže znatno je mirnije nego prošle jeseni i u poslednja 24 časa nelegalno je pokušalo da udje 18 izbeglica, dok je grupa od 35 njih noćas bez uspeha pokušala da obori plot od žilet žice. Tokom prošle godine Granična straža zabeležila je skoro 40.000 pokušaja nelegalnog prelaska granice, najviše u oktobru - 17.500.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1876 on: January 10, 2022, 02:21:36 pm »
Migranti opet pokušali silom da uđu u Poljsku iz Belorusije

   
Migranti nastavljaju sa pokušajima da silom pređu belorusko-poljsku granicu, saopštili su u Varšavi.

- U području Čeremhi i Šudzjalova stranci i pripadnici beloruskih specijalnih službi bacali su kamenje i petarde na poljske patrole - navodi se u saopštenju Pograničnih snaga Poljske.

U resoru su dodali da je njihova službenica zadobila povrede glave i da je hospitalizovana.

Za poslednja 24 časa Poljaci su zabeležili 49 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka prošle godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

U Belorusiji su otvorili transportno-logistički centar za smeštaj migranata, koji se nalazi nedaleko od graničnog prelaza. Neki od izbeglica se vraćaju u domovinu kako organizovanim letovima, tako i individualno. Prema zvaničnim podacima, krajem prošle godine u kampu se nalazilo oko 600 izbeglica.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1877 on: January 12, 2022, 10:54:08 am »
Odbegli poljski vojnik tvrdi: Ubili smo 240 migranata


Poljska vojska ubila je više od 240 migranata na granici sa Belorusijom, tvrdi odbegli poljski vojnik Emil Čečko.

On je svedočio pred beloruskim istražnim komitetom, kada je izneo te tvrdnje.

"Tokom istrage u krivičnom postupku, Emil Čečko je rekao da je od 8. juna 2021. godine, zajedno sa svojim kolegama, učestvovao u organizovanim ubistvima u pograničnom pojasu i kod sela Semjanovka. Prema rečima vojnika, on je upoznat sa ubistvom više od 240 ljudi", navodi se u saopštenju tog komiteta, a prenosi agencija RIA Novosti.

U Poljskoj je 29. decembra potvrđena optužnica protiv ovog vojnika koji je prebegao u Belorusiju.

Čečko je priveden 16. decembra u pograničnom području, da bi potom zatražio politički azil od Belorusije zbog “neslaganja sa aktuelnom politikom Poljske u pogledu migracione krize i prakse nehumanog postupanja prema izbeglicama".

On je optužio zvaničnu Varšavu za sistematska ubistva migranata i dvojice dobrovoljaca, a priznao je i da je i sam bio primoran da puca u izbeglice. Poljske vlasti su ga optužile za dezerterstvo i stavile na poternicu.

Preti mu do 10 godina zatvora.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1878 on: January 17, 2022, 10:49:31 am »Lukašenko: Poljska, Ukrajina i baltičke zemlje koncentrišu snage na granici sa Belorusijom


U blizini beloruskih granica u Poljskoj i baltičkim državama koncentrisano je više od 30 hiljada vojnika, tehnike i naoružanja, a u Ukrajinini se takođe se povećava vojni kontigent ukrajinskih snaga, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, prenosi agencija Belta.

„Ukrajina nastavlja da jača svoje snage, koncentrišući jedinice Nacionalne garde ‘radikalnih nacionalista’. To je još gore od vojnika NATO-a. I sve to je u neposrednoj blizini državne granice naše zemlje. Opet pod izgovorom borbe protiv migranata“, istakao je Lukašenko.

„Migranti tamo neće stići ni u košmarima. Oni ne idu tamo i ne nameravaju da idu u Ukrajinu, mi to vrlo dobro shvatamo. Iz Ukrajine beže sami Ukrajinci, a oni će se ‘štititi’ od migranata iz Belorusije“, primetio je predsednik Belorusije, prenosi agencija Belta.

Agencija podseća da se u blizini beloruskih granica u Ukrajini izvodi specijalna operacija „Polesje“, a u pogranično područje dovedeno je do 10 hiljada vojnika.

„Odnosno, dinamika je takva da dolazi do povećanja vojnog kontingenta na južnim granicama naše zemlje“, konstatovao je beloruski predsednik.


O vojnicima u Poljskoj

Lukašenko je dodao da je na teritoriji Poljske po principu rotacije stacionirano do 10 hiljada američkih vojnika.

„Na teritoriji Poljske i baltičkih zemalja po principu rotacije nalazi se od 8 do 10 hiljada američkih vojnika. Šta će tamo Amerikanci? Zašto Rusiji i nama prigovaraju da izvodimo nekakve manevre, vežbe i tako dalje, a vi ovde dolazite preko sedam mora? Šta ćete tu raditi?“, upitao je Lukašenko.

Beloruski predsednik dodao je da „pojedine usijane glave“ već otvoreno pozivaju na rat.

„Mi čujemo ove izjave“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Poljska je zatražila od NATO-a da u blizini beloruskih granica rasporedi sistem logističke i tehničke podrške.

„Štaviše, Varšava se obratila rukovodstvu Severnoatlantskog bloka.. sa zahtevom da se na ovim prostorima razmesti višeešalonski sistem logističke i tehničke podrške. Odmah pitamo: zašto?“, istakao je Lukašenko.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1879 on: January 17, 2022, 05:18:49 pm »Ruska vojska i oprema počeli da ulazi u Belorusiju


Ruske vojne snage i oprema počeli su da pristižu u Belorusiju, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Belorusije, javlja državna agencija Belta.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio je ranije danas da će u februaru biti održane zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije, prenosi agencija Rojters.

Lukašenko je ministru odbrane Viktoru Hreninu rekao da su sa ruskom stranom razmotrena sva pitanja, a da se tačan datum vežbi još utvrđuje.

"Odredite tačan datum održavanja vežbi i obavestite nas, da nas ne bi optužili da smo iz vedra neba nagomilali neke trupe, skoro kao da se spremamo za rat", rekao je Lukašenko ministru odbrane.

Zapad optužuje Rusiju da gomila trupe na granici sa Ukrajinom i da priprema invaziju na tu zemlju, dok Moksva kategorički odbacuje te tvrdnje.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1880 on: January 18, 2022, 01:51:17 pm »
Lukašenko: Spas od ukrajinskog i kazahstanskog scenarija – u novom Ustavu


Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da ponavljanje događaja koji su se desili u Ukrajini i Kazahstanu može da se izbegne u Belorusiji ukoliko Ustav bude osnova svih promena.

Ostaje glavno – a to je usvajanje Ustava, promena zakona, usklađivanje sa Ustavom, učinićemo to, to nije problem, rekao je predsednik na sastanku o rezultatima svenarodne diskusije o nacrtu novog Ustava.

Pred beloruskim narodom su dva izbora, istakao je predsednik. U slučaju usvajanja novog Ustava na referendumu, uslediće rad na izmeni zakonodavstva i formiranje novih organa vlasti, objasnio je beloruski lider. On je napomenuo da će nastupiti drugi scenario ako narod odbije predloge za promenu osnovnog zakona i ako „ostane stari Ustav“.

„To je prirodan proces promena. A treba početi kao svi civilizovani i pismeni ljudi. Osnova tih promena treba da bude Ustav. Promene mogu da se sprovedu i na način da bude gore nego u Kazahstanu – da bude kao u Ukrajini. Prema tome, sve mora da bude isplanirano“, istakao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, ustavni amandmani predloženi za raspravu, kao i referendum, izazvali su veliko interesovanje građana – u dijalogu učestvuju sve grupe i slojevi stanovništva.

U Belorusiji je 27. decembra objavljen nacrt amandmana na Ustav pred referendum o ustavnim izmenama, koji je planiran za drugu polovinu februara 2022. godine.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1881 on: January 18, 2022, 03:09:13 pm »Quote
РФ и Белоруссия отработают на совместных учениях способность реагировать на кризисы

Способность решать внезапно возникающие задачи по локализации кризисов на угрожаемых направлениях отработают Вооруженные силы РФ и Белоруссии во время проверки сил реагирования Союзного государства, сообщил замминистра обороны РФ Александр Фомин на брифинге для иностранных военных атташе.

«В рамках проверки сил реагирования Союзного государства планируется подготовить войска и силы к действиям не только в своих границах ответственности, но и к решению внезапно возникающих задач по локализации кризисных ситуаций на любых угрожаемых направлениях», - сказал он.

Фомин отметил, что на совместных учениях Вооруженных сил Белоруссии и России «Союзная решимость - 2022» будут отработаны такие задачи, как отражение внешней агрессии и борьба с терроризмом.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1882 on: January 19, 2022, 07:15:15 am »

U februaru velike vojne vežbe Rusije i Belorusije
D. D. S. 18. 01. 2022.
   
NA pet poligona i četiri aerodroma od 10. do 20. februara održavaju se zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije, objavilo je Ministarstvo odbrane Belorusije. Vežbe se održavaju usred velikih tenzija između Rusije i Zapada zbog situacije oko Ukrajine.

Održavanje zajedničkih vojnih vežbi dve zemlje je najavio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. Istovremeno, Zapad sve više optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu, dok Moskva kategorično odbacuje te tvrdnje. Moskva zahteva garancije NATO-a da se neće širiti dalje na istok, što Alijansa ne želi da pruži.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1883 on: January 20, 2022, 08:03:25 am »Quote
Belarus: Russian military arrive in Belarus for Union State Response Forces test

The first units of Russian troops from the Eastern Military District have arrived in Belarus to take part in the inspection of the Union State response force, on Wednesday.

According to the Russian Defence Ministry's press service, the soldiers went on combined march with standard equipment and weapons to unfamiliar training grounds, where training tasks were performed.

The exercise to test the Union State's response forces will be held in two stages in Belarus.

The first part will involve the redeployment and establishment of groupings of troops, as well as the defence organisation of important state and military facilities, the airspace border, and testing of air defence units on combat duty and other activities.

The second part will include a joint exercise 'Union Resolve 2022,' where forces will practice deterring external aggression, counter terrorism and protecting the Union State interests.

The press service of the ministry stressed that the number of military personnel and equipment involved in the exercise does not exceed the parameters specified in the Vienna Document 2011, so there was not a subject for notification.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1884 on: January 21, 2022, 06:22:39 am »

"Bio sam inficiran omikronom"
Tanjug 20.01.2022.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko kaže da se dvaput zarazio korona virusom i da je poslednji put bio inficiran omikron sojem virusa.

- Možemo videti da je omikron potpuno drugačiji virus. Sumnjam da se pretvorio u običan grip - ocenio je Lukašenko, a prenela ruska novinska agencija Tas. On je dodao da to govori "kao osoba koja se drugi put oporavila, ovaj put od omikrona".

Lukašenko je ranije rekao da je krajem jula 2019. godine imao asimptomatski oblik kovid-19. U jesen prošle godine, govorio je da ne isključuje mogućnost da se vakciniše, ali da čeka "domaću" vakcinu, koja bi trebalo da bude distribuirana 2023, podsetila je ruska agencija.

Izvor. www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1885 on: January 21, 2022, 06:36:48 am »

Lukašenko sazvao referendum o izmenama ustava
Tanjug 20.01.2022.

Izvršnom uredbom predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odredio je 27. februar za referendum na kojem bi Belorusi trebalo da se izjasne o dopunama ustava koje bi mu omogućile da ojača svoja ovlašćenja.

Amandmani, koje je predstavio u decembru trebalo bi da ojačaju ovlašćenja 67-godišnjeg predsednika koji od 1994. vlada Belorusijom, prenele su agencije. Među predloženim promenama je i doživotni imunitet od sudskog progona za bivše predsednike, kao i ograničenje predsednickih mandata na maksimalno dva, ali tek za buduće predsednike.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1886 on: January 21, 2022, 07:34:37 am »

Beloruski zvaničnici optuženi u Americi zbog preusmeravanja aviona Rajanera
SVET Autor: Beta/AFP 20. jan. 2022

Američki sud je objavio da su državni zvaničnici Belorusije optuženi zbog preusmeravanja aviona Rajanera 2021. radi hapšenja opozicionog novinara koji je bio u njemu.

Američki tužilac Demijan Vilijams rekao je da su optuženi narušili standarde koje slede zemlje širom sveta da bi zadržali bezbednost putnika i aviona. Prema saopštenju saveznog tužioca Menhetna četiri beloruska zvaničnika optužena su za „zaveru u pripremanju čina piraterije da bi preusmerili let Rajanera 4978“. Među optuženima su generalni direktor i zamenik generalnog direktora državne kompanije Belaeronavigacija, kao i dvojica pripadnika beloruske službe državne bezbednosti. Preusmeravanje aviona izazvalo je međunarodne osude i navelo Evropspku uniju, SAD i druge zemlje da uvedu sankcije Belorusiji.

Belorusija je 23. maja preusmerila putnički avion Rajanera u Minsk da bi se uhapsio beloruski opzicionar Roman Protaševič i njegova devojka. Posle toga EU, SAD, Velika Britanija i Kanada odlučile u koordinisanom postupku da kazne više desetina beloruskih ličnosti i firmi vezanih za vlasti u Minsku.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1887 on: January 21, 2022, 08:56:06 am »Quote
В Хабаровском крае дивизионы С-400 «Триумф» подготовили для отбытия в Белоруссию

Два дивизиона ЗРК С-400 «Триумф» объединения ВВС и ПВО Восточного военного округа (ВВО), задействованные в проверке сил реагирования Союзного государства, совершили марш на станцию погрузки в Хабаровском крае, чтобы железнодорожным путем отбыть в на территорию Белоруссии.

По прибытию на место российские военнослужащие проведут оборудование и маскировку пусковых позиций на белорусских полигонах и техническое обслуживание, чтобы затем заступить на учебное боевое дежурство по ПВО в составе Единой региональной системы ПВО Белоруссии и России.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1888 on: January 21, 2022, 09:27:59 am »
Protivvazdušni sistemi S-400 idu ka Belorusiji


Rusija šalje dva diviziona raketnih sistema zemlja-vazduh S-400 u Belorusiju.

S-400 se šalje u sklopu vojnih vežbi koje će biti održane sledećeg meseca, javlja novinska agencija Interfaks pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

To ministarstvo je saopštilo da se dva diviziona S-400, koji obično uključuju po osam protivvazdušnih raketnih sistema, trenutno kreću vozom prema Belorusiji sa ruskog Dalekog istoka, prenosi Interfaks, a navodi agencija Rojters.

Zvanična Moskva je saopštila da će 12 borbenih aviona “suhoj su-35” i raketni sistem “pancir” takođe biti raspoređeni u Belorusiju.

Ruske vojne snage i oprema počeli su da stižu u Belorusiju ove nedelje na vežbe “Saveznička rešenost”, koje će biti održana u blizini beloruske zapadne granice sa članicama NATO Poljskom i Litvanijom, i blizu njenog južnog krila sa Ukrajinom.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1889 on: January 21, 2022, 03:10:58 pm »
Lukašenko - "Još pamtimo kako je bilo pre 70 godina"


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da želi ne samo kao predsednik zemlje, već i kao predsedavajući Vrhovnog državnog saveta Savezne države, da naglasi da Belorusija i Rusija ne žele rat.

- Mislim da će me razumeti i rukovodstvo Rusije. Ono što ću reći, verovatno, će biti u skladu sa njihovom pozicijom. Mi ne želimo rat. Ne samo što je on loš, on je užasan za sve ljude, a ne samo za vojnike. Ne daj Bože da bude rat, svi će njime biti pogođeni. Zato ne želimo da ratujemo. Još jedan razlog je jer pamtimo kakav je rat bio kod nas pre 70 godina - rekao je predsednik Belorusije, prenosi Belta.

Podsetimo, Rusija i Belorusija potpisale su sporazum o osnivanjlUKAu Savezne države 8. decembra 1999. Do 20. godišnjice potpisivanja ovog dokumenta formirana je radna grupa za izradu industrijskih smernica.

Moskva i Minsk su ih zatim preformatirali u savezne programe za integraciju. Većina je isplanirana do 2025. godine, a neke do 2027. godine. I u Moskvi i Minsku više puta su naglašavali da saveznim programima nedostaju politička pitanja vezana za gubitak suvereniteta.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 [126] 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 ... 146   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.061 seconds with 22 queries.