PALUBA
March 04, 2024, 02:42:32 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 [134] 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146   Go Down
  Print  
Author Topic: Битка за Белорусију  (Read 202702 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1995 on: February 18, 2022, 05:37:15 pm »

Putin i Lukašenko u četiri oka
Tanjug 18. 02. 2022.

U MOSKVI su počeli razgovori predsednika Rusije i Belorusije Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

Putin je na početku sastanka rekao da dvojica šefova država imaju o čemu da razgovaraju i da treba da sinhronizuju određene stavove, prenosi RIA Novosti. Lukašenko je istakao da Rusija i Belorusija moraju da se suprotstave pritiscima. Do sastanka Putina i Lukašenka dolazi u jeku eskalacije tenzija između Zapada i Rusije zbog Ukrajine.

Lukašenko će sa Putinom nadgledati vojne vežbe

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će učestvovati u nadgledanju vojnih vežbi u subotu zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Lukašenko je to rekao tokom razgovora sa Putinom u Moskvi, preneo je Rojters. On nije precizirao koje vojne vežbe će nadgledati. Putin bi trebalo sutra da nadgleda vežbe ruskih nuklearnih snaga. Lukašenko je, kao prenosi TAS S, rekao da sa Putinom nije razgovarao o bilo kakavom napadu na Ukrajinu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1996 on: February 19, 2022, 08:28:35 am »


Putin i Lukašenko u četiri oka


Quote
Putin and Lukashenko Greet Each Other Prior to Presidential MeetingLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1997 on: February 19, 2022, 08:29:40 am »Quote
Ведение оборонительных действий на Обуз-Лесновском полигоне // «Союзная решимость – 2022»

На полигоне «Обуз-Лесновский» механизированные подразделения Вооруженных Сил Республики Беларусь и подразделения морской пехоты Вооруженных Сил Российской Федерации ведут совместные учебные боевые действия на оборонительном рубеже.

Для нанесения максимального урона активно задействована армейская авиация и артиллерия. Огневой заслон условному неприятелю выставляют подразделения реактивных систем залпового огня БМ-21 «Град». Ракетчики накрывают позиции противника точными залпами.

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1998 on: February 19, 2022, 09:24:36 am »Quote
Высадка тактического воздушного десанта на учении «Союзная решимость - 2022»

Высадку тактического воздушного десанта для пресечения отхода условных незаконных вооруженных формирований провели морские пехотинцы Восточного военного округа на полигоне Обуз-Лесновский в ходе совместного учения «Союзная решимость-2022».

С получением задачи разведывательные подразделения морской пехоты выполнили погрузку в вертолёты Ми-8АМТШ на аэродроме Барановичи и вылетели в район полигона, где осуществили десантирование из вертолётов посадочным способом.

После высадки из вертолёта передовая группа заняла указанные рубежи, обеспечив своими действиями десантирование посадочным способом основных сил тактического десанта для блокирования и уничтожения отходящих «НВФ».Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1999 on: February 20, 2022, 12:20:23 pm »

Rusija i Belorusija nastavljaju vojne vežbe zbog zaoštravanja situacije na istoku Ukrajine
Tanjug 20.02.2022.

Minsk i Moskva odlučili su da nastave zajedničke vojne vežbe zbog vojnih aktivnosti u blizini spoljnih granica Savezne države Rusije i Belorusije i zaoštravanja situacije u Donbasu, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

- U vezi sa jačanjem vojnih aktivnosti u blizini spoljnih granica Savezne države i zaoštravanjem situacije u Donbasu, predsednici Belorusije i Rusije odlučili su da provera snaga za reagovanje Savezne države bude nastavljena - rekao je Hrenjin, čije saopštenje je objavilo belorusko Ministarstvo odbrane na Telegramu. Hrenjin je naveo da će fokus vežbi ostati nepromenjen, a to je obezbeđivanje adekvatnog odgovora i deeskalacije, kako je navedeno, "vojnih priprema zlonamernika" u blizini granica Rusije i Belorusije.

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije "Saveznička odlučnost 2022" počele su 9. februara i bilo je planirano da budu završene danas.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2000 on: February 21, 2022, 10:40:28 am »
Šalenberg: U senci krize, Rusija ankesira Belorusiju


Ministar spoljnih poslova Austrije, Aleksander Šalenberg, každe da se ”u senci rusko ukrajinskog konflikta” dešava ”aneksija Belorusije od strane Rusije“ i da se tome ne pridaje dovoljno medijske pažnje.

"Vidimo više manje aneksiju Belorusije , u vojnom smislu. Lukašenko je u izvesnoj meri odustao od suvereniteta Belorusije. To je vrlo zabrinjavajuće”, poručio je Šalenberg.

Dolazeći na sastanak Saveta ministra EU, šef austrijske diplomatije kaže da se najave o povalcenju ruske vojske iz Belorusije nakon manevara nisu ispunile i irazio sumnju da će se one ”ikada povući iz Belorusije”.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2001 on: February 21, 2022, 10:43:39 am »
Ruske jedinice zasad ostaju na teritoriji Belorusije – njihov povratak kući zavisi od Zapada


Ruske jedinice vratiće se sa vojnih vežbi iz Belorusije u mesta stalnog razmeštaja kada javi potreba za tim, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Viktor Gulevič.

„Jedinice Oružanih snaga Rusije vratiće se u svoja mesta stalnog razmeštaja tek onda kada se ukaže objektivna potreba za tim i kada mi sami to odlučimo. To je isključivo naša unutrašnja stvar“, rekao je šef Generalštaba, prenela je pres-služba Ministarstva odbrane Belorusije.

On je istakao da će vraćanje jedinica ruskih snaga u Rusiju „u velikoj meri zavisiti i od zapadnih kolega“.

„Snage i sredstva koje su raspoređene u istočnoevropskom regionu, između ostalog i u blizini državne granice Belorusije, jedan su od faktora koji utiču na dalji razvoj situacije“, poručio je Gulevič.

On je podsetio da su „u vezi povećanja vojnih aktivnosti kod spoljnih granica Savezne Države Rusije i Belorusije i eskalacije situacije u Donbasu predsednici Rusije i Belorusije odlučili da nastave sa proverom snaga za reagovanje Savezne države“.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2002 on: February 21, 2022, 01:18:16 pm »
Predsednik izjavio: Spreman sam prvi da krenem u rat


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je danas da je spreman da prvi krene u rat ako bude potrebno da se zaštiti otadžbina.

On je situaciju u Evropi nazvao "ratnohuškačkom psihozom", a Belorusija je, kako je rekao, u epicentru ovih događaja, prenosi Interfaks.

Lukašenko je objasnio da je tokom zajedničkih vojnih vežbi Rusije i Belorusije pokušao da dočara novinarima koliko je rat užasan i do kakvih užasa može da dovede.

„"Baš na kraju vežbi vreme je bilo strašno - jaka kiša, susnežica, užasan vetar. Svi su se smrzli, stajali, drhtali. Pomislio sam da ću sa novinarima da razgovaram duže da bi osetili kako je živeti u neprijatnim uslovima na koje nismo navikli. Pitao sam ih da li su shvatili da je rat zastrašujuć i da može biti još gore nego sad", naveo je Lukašenko.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2003 on: February 24, 2022, 09:43:10 am »
Lukašenko planira sastanak sa svojom vojskom


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sazvaće danas sastanak sa svojom vojskom, javila je državna novinska agencija Belta.

Belorusija i Rusija imaju bliske vojne veze, a ruske trupe su nedavno raspoređene u Belorusiju na opsežnim vojnim vežbama.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2004 on: February 24, 2022, 11:41:54 am »
Lukašenko: Zapad ima plan da iza leđa udari na Rusiju – Minsk spremio odgovor


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Zapad napravio plan kako da iz Poljske i Litvanije udari iza leđa na Rusiju nakon početka sukoba sa Ukrajinom, istakavši da je Minsk razradio odgovor na to.

Prema rečima beloruskog lidera, već je dobio „prve informacije o tome da se u Poljskoj, Litvaniji formiraju grupacije da, kada počne sukob sa Ukrajinom, napadnu, prođu kroz Belorusiju vazdušnim i kopnenim putem i udare iza leđa na rusku grupu“.

„Tada sam ih upozorio – mi nećemo biti izdajnici i nećemo vam dozvoliti da pucate u leđa ruskog naroda“, rekao je beloruski lider.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2005 on: February 24, 2022, 05:31:50 pm »
EU uvodi sankcije Belorusiji?


Lideri EU pozivaće na uvođenje sankcija Belorusiji zbog njene uloge u podršci ruskoj invaziji na Ukrajinu, navodi se u tekstu u koji je Gardijan imao uvid.

Tekst će biti finaliziran na sastanku lidera EU kasnije u četvrtak uveče i u njemu se osuđuje "umešanost Belorusije u ovu agresiju na Ukrajinu“ i poziva Minsk da poštuje svoje me
đunarodne obaveze.


izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 272


« Reply #2006 on: February 25, 2022, 06:16:02 pm »
Lukašenko: Zapad ima plan da iza leđa udari na Rusiju – Minsk spremio odgovor


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Zapad napravio plan kako da iz Poljske i Litvanije udari iza leđa na Rusiju nakon početka sukoba sa Ukrajinom, istakavši da je Minsk razradio odgovor na to.

Prema rečima beloruskog lidera, već je dobio „prve informacije o tome da se u Poljskoj, Litvaniji formiraju grupacije da, kada počne sukob sa Ukrajinom, napadnu, prođu kroz Belorusiju vazdušnim i kopnenim putem i udare iza leđa na rusku grupu“.

„Tada sam ih upozorio – mi nećemo biti izdajnici i nećemo vam dozvoliti da pucate u leđa ruskog naroda“, rekao je beloruski lider.


izvor

Лукашено тврди пазар... Пољска војска је једина озбиљна војска у том делу Европе, али тешко да ће неко у Пољској подржати напад на Русију...макар и преко Белорусије.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2007 on: February 26, 2022, 07:48:49 am »
Lukašenko: "Ne treba se nervirati"


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se Minsk i Moskva ne boje sankcija Zapada.

"Ne mislim da će biti gore... Svi plaše Rusiju, Belorusiju. Čujte, i Rusi i Belorusi su toliko zaplašeni tim sankcijama da se više ne plašimo, strah je nestao, preživećemo.

Traktore imamo, tehniku, seme. Znači, nećemo umreti, Moći ćemo da obučemo ljude. Sve imamo, ne treba se nervirati, treba ponosno hodati svojom zemljom", rekao je on tokom posete radnicima Minskog naučno-praktičnog centra za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju.

On je dodao i da je posle njegove izjave da neće dozvoliti da se Rusima puca u leđa Zapad povukao svoje jedinice dalje od beloruske granice.

"Namerno sam rekao da tako neće moći, nećemo vam dozvoliti da prođete kroz Belorusiju, borićemo se protiv vas ako pokušate da pucate Rusima u leđa. Eto to je naše učešće u toj operaciji, ali to je i zaštita naših granica. Ne možemo Poljake ovde da pustimo, na teritoriju... Juče, posle te izjave izvestili su me iz vojske: povukli su sve vojnike od naše granice, i Amerikance", rekao je Lukašenko.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2008 on: February 27, 2022, 10:44:37 am »
Lukašenko: U Ukrajini nema nijednog beloruskog vojnika


U Ukrajini nema nijednog beloruskog vojnika, ni jednog metka, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nakon glasanja na referendumu o promeni ustava.

„Tamo nema nijednog našeg vojnika. Juče sam o tome rekao (predsedniku Francuske Emanuelu) Makronu. Rekao sam mu tamo nema nijednog vojnika... nijednog beloruskog metka“, rekao je Lukašenko.

„Rusiji to nije potrebno“, naglasio je beloruski lider i dodao da Rusija ima dovoljno snage da ostvari svoje namere.

Kako je naveo, sukob koji je izbio u Ukrajini može se pogoršati, stoga se rat mora zaustaviti.

„Sukob koji je izbio u Ukrajini nije ništa. Verujte mi, znam o čemu govorim. Ako se ovako nastavi, biće mnogo gore. I ni u jednom bunkeru – ni u američkom, ni u bilo kom drugom on (Zelenski) se neće sakriti. Zato rat mora biti prekinut danas“, istakao je Lukašenko.

„Ne bih to sada ni nazvao ratom, to je sukob. Za dan-dva – biće rat, a za tri dana – pokolj“, dodao je on.

Predsednik je rekao da „nema rata sa teritorije Belorusije“.

„Pomažemo li Rusima? Naravno da pomažemo! Ako dođu kod nas ozbiljno ranjeni, mi ih lečimo. I šta je loše u tome?“, rekao je šef države.

Lukašenko je potvrdio da su rakete lansirane sa teritorije Belorusije lansirane na položaje u Ukrajini, ali da je to bio iznuđen korak.

Prema rečima beloruskog lidera, na ukrajinskoj strani, nekoliko kilometara od granice sa Belorusijom, bili su raspoređeni raketni bataljoni spremni da za nekoliko minuta izvedu napad na ruske položaje.

Komentarišući izjavu Zelenskog, Lukašenko je istakao da se Belorusija uvek ljudski odnosila prema Ukrajincima. On je dodao da je Belorusija uvek pomagala Ukrajincima.

„Šta smo dobili? I on danas izlazi tamo, ne znam, mamuran, u toj majici i počinje da se obraća beloruskom narodu. Beloruskom narodu ima ko da se obraća, on bolje neka se obrati ukrajinskom narodu i odgovara za ono što se danas dešava u Ukrajini“, rekao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije dodao je da Kijev još niko nije bombardovao.

„U 5.15 je počeo sukob. Zelenski neka ne laže, niko nije bombardovao Kijev“, istakao je Lukašenko.

On je takođe pozvao Ukrajinu da bude kao Belorusija i ne pretenduje na posedovanje nuklearnog oružja, kako i da pristane na zahteve Rusije.

„Postanite zemlja kao Belorusija. Bez nuklearnog oružja“, rekao je Lukašenko.

Predstavnici ukrajinske elite zatražili su da Lukašenko nazove Zelenskog i pozove ga na pregovore, rekao je beloruski lider.

Prema njegovim rečima, oni su ga kontaktirali u subotu, nakon čega je pokušao da inicira razgovor sa ukrajinskim kolegom, ali su uspeli da ga pronađu i prenesu informacije iz Minska tek u nedelju ujutru. Predsednik Belorusije je dodao da je u razgovoru sa ukrajinskom stranom nabrojao sve uslove Moskve i da se Kijev složio sa svim tačkama, ali je potom odbio.

„Složili su se sa svim tačkama koje sam naveo, čak i više. Saglasili su se sa svim tačkama. Uveče ponovo zove predsednik Rusije – odbili su. Ja kažem – odbili su, to je njihov izbor“, naglasio je Lukašenko.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinske vlasti treba da sednu za pregovarački sto ako žele da Ukrajina ne izgubi subjektivitet. Rusija neće odustati od svojih planova za Ukrajinu, zaključio je beloruski predsednik.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2009 on: February 27, 2022, 12:07:25 pm »
Lukašenko: Ako SAD dopreme nuklearno oružje, i mi ćemo


Belorusija će se obratiti Rusiji sa zahtevom da joj se vrati nuklearno oružje ukoliko SAD postave nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, kazao je danas predsednik Belorusije Aleksnadar Lukašenko.

Lukašenko je pomenuo ovu mogućnost tokom telefonskog razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, preneo je TASS.

"Ukoliko SAD ili Francuska premeste nuklearno oružje u Poljsku ili Litavniju, dakle, na naše granice, apleovaću na ruskog kolegu Vladimira Putina da nam vrati oružje koje sam jednom predao bezuslovno", naveo je Lukašenko.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 [134] 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.