PALUBA
July 15, 2024, 12:12:02 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 [111] 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 ... 146   Go Down
  Print  
Author Topic: Битка за Белорусију  (Read 232773 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1650 on: November 13, 2021, 07:40:25 am »SAD: Razmatramo više opcija kako da utičemo na Belorusiju


Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da SAD razmatraju nekoliko varijanti kako da utiče na Belorusiju u vezi sa migracionom krizom.

Kako je rekao, Amerika je zabrinuta zbog toga što Belorusija „koristi migraciju kao političko oružje“.

„Neću da izričito kažem da se radi o sankcijama, imamo u vidu razne instrumente koje možemo da upotrebimo“, kazao je.

Blinken je naglasio i da će se američke vlasti prethodno konsultovati sa evropskim partnerima pre nego što donesu konačnu odluku.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1651 on: November 13, 2021, 11:38:28 am »Poljska: Migranti bacili suzavac na graničare, Varšava može prekinuti tranzit robe preko Belorusije


Poljski graničari tvrde da su migranti na njih bacili suzavac koji su dobili od beloruske vojske.

„Noću, u području Čeremhi, beloruski vojnici su počeli da ruše privremenu ogradu na granici. Oni su vadili stubove od ograde i probijali je pomoću službenog vozila. Poljska vojska je bila zaslepljena laserskim zracima i stroboskopskom svetlošću“, navodi se u saopštenju Pogranične službe Poljske.

„Grupa od oko 100 migranata je čekala pored da ilegalno pređe granicu. Belorusi su dali strancima suzavac koji je bio primenjen protiv poljske vojske“, saopštili su graničari.

„Sprečili smo ovaj i druge pokušaje ilegalnog prelaska granice“, navodi se u saopštenju graničara.

Dodaje se da je za poslednja 24 časa bilo je zabeleženo 219 pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Belorusije u Poljsku. Tom prilikom su uhapšena trojica državljana Iraka, dok je protiv 78 osoba doneta odluka da se proteraju sa teritorije Poljske. Jedan državljanin Poljske je uhapšen zbog pružanja pomoći migrantima da pređu granicu.
 
U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Poljske Mariuš Kaminski saopštio je radiju RMF FM da je Varšava spremna da obustavi železnički saobraćaj sa Belorusijom i time prekine tranzit.
 
„Belorusija je važna tranzitna država“, rekao je Kaminski, dodavši da se razmišlja o tome, ali da još uvek nisu iscrpljena sredstva pritiska na Minsk zbog migrantske krize.

Treba istaći da preko Belorusije prolazi tranzit robe iz Kine, zbog čeka ona ima veliki značaj za Evropu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1652 on: November 13, 2021, 11:44:50 am »Putin saopštio šta se može desiti ako Lukašenko zavrne slavinu sa gasom


Predsednik Vladimir Putin izjavio je da prvi put čuje za izjavu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji je rekao da bi mogao blokirati isporuke gasa Evropi, istakavši da bi to nanelo veliku štetu energetici Evropske unije.

„Iskreno govoreći, prvi put čujem za to. Dva puta sam razgovarao sa Aleksandrom Lukašenko u poslednje vreme i ni jednom mi to nije spomenuo, čak ni nagovestio. Ali, verovatno može (to da uradi), iako u tome nema ništa dobro i ja ću, naravno, razgovarati s njim na tu temu“, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, to bi predstavljalo kršenje ugovora o tranzitu.

„Teoretski, Lukašenko kao predsednik tranzitne zemlje može, verovatno, naložiti da se blokiraju naše isporuke Evropi, iako bi to bilo kršenje našeg ugovora o tranzitu i nadam se da do toga neće doći. Ali sa druge strane, protiv njega sve vreme uvode i preti uvođenjem novih sankcija“, ocenio je ruski lider u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, blokiranje isporuka gasa Evropi nanelo bi veliku štetu energetskom sektoru kontinenta.
 
„To ne bi doprinelo razvoju naših odnosa sa Belorusijom“, kazao je Putin.

Istovremeno je napomenuo da se to već dešavalo, kada je Ukrajina blokirala ruski gas za potrošače EU.

„To se već dešavalo, ali sa Ukrajinom 2008. godine, koliko se sećam. Suočili smo se sa krizom kada zbog beskrajnih sporova oko cene gasa i cene tranzita nismo uspeli da postignemo dogovor sa našim ukrajinskim prijateljima oko glavnih parametara tih ugovora. Došlo je do toga da je Ukrajina blokirala naš gas koji je predviđen za potrošače u Evropi. Jednostavno su zavrnuli ventil, blokirali dotok ruskog gasa Evropi. I to se dešavalo“, podsetio je Putin.


Zašto ruska avijacija nadleće Belorusiju?

Putin je prokomentarisao i navode da je predsednik Lukašenko navodno zamolio Rusiju da patrolira iznad Belorusije, istakavši da strateška avijacija Rusije učestvuje u planiranim vojnim vežbama u Belorusiji i njeno prisustvo u toj zemlji ni na koji način nije povezano sa migrantskom krizom.

„Strateška avijacija ništa ne može da uradi da se reši takva kriza. Sprovodimo planirane vojne vežbe sa beloruskim kolegama, stalno to činimo. Ovde naši zapadni partneri konstantno održavaju vojne vežbe, redovne i neplanirane, različitih vrsta. I mi to radimo. Naša strateška avijacija redovo leti svojim rutama patroliranja“, rekao je Putin.


Rusija nema veze sa migrantskom krizom

Zapadne države same su stvorile migrantske krize, izjavio je ruski predsednik.

„Želim da svi znaju: mi s tim nemamo nikakve veze. Dakle, svi pokušavaju da nam nametnu nekakvu odgovornost iz bilo kog razloga i uopšte bez ikakvog razloga. Još jednom naglašavam, mi apsolutno ne učestvujemo ni u kakvim procesima“, konstatovao je Putin.

Takođe je istakao da ruske avio-kompanije ne prevoze migrante koji se sada nalaze na granici Belorusije i EU.

„Ne treba zaboraviti kako su se pojavile krize sa migrantima. Sad je Belorusija prva otkrila te probleme, je li? Ne, to su razlozi koje su stvorile same zapadne zemlje, između ostalog i evropske. Oni su i političke i vojne i ekonomske prirode“, rekao je Putin.

Ruski lider je podsetio da evropski partneri stalno naglašavaju da humanitarna pitanja treba da budu najvažnija.

„Ali kada na granici Belorusije i Poljske sada poljski graničari i predstavnici Oružanih snaga tuku te potencijalne migrante, pucaju im iznad glava iz borbenog oružja, noću uključuju sirene i svetlo tamo gde se nalaze... To se nekako baš i ne uklapa u ideje humanizma koje navodno leže u osnovi celokupne politike naših zapadnih suseda“, ocenio je ruski lider.

Istovremeno je podsetio da se u kampu nalaze trudnice i deca.

„To su pitanja humanitarne prirode. Mala deca... Da budem iskren, kada to gledam najžalije mi je dece. Noću je temperatura u minusu“, dodao je Putin, istakavši da su migranti „prilično snabdeveni“, ali da im ponestaje novca.
Putin je uveren da prebacivanje migranata u EU organizuju oni koji se već nalaze u Evropi.

„Ključna karika je u zemljama Evropske unije... Oni organizuju sve te lance“, ocenio je ruski lider.

Ranije je Lukašenko izjavio da Minsk ne treba da oprosti Evropskoj uniji ako mu evropske zemlje uvedu novi paket sankcija, te da je spreman da oštro odgovori. Predsednik Belorusije je posavetovao Evropskoj uniji da razmisle o tranzitu gasa i robe preko Belorusije, jer bi on mogao da zatvori tranzit gasa preko Belorusije.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1653 on: November 13, 2021, 11:56:49 am »Quote
Migrant camp at Poland-Belarus border in grip of humanitarian CRISIS

The migrant-camp saga continues along the border between Belarus and Poland, with conditions getting harsher for its inhabitants every day – while Russia INSISTS that the crisis requires a more constructive approach by EU countries. RT's Igor Zhdanov brings us the latest updates from an encampment in crisis.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1654 on: November 13, 2021, 12:43:46 pm »Poljska diže ogradu prema Belorusiji dugu 180 kilometara


Poljska će do kraja prve polovine naredne godine značajno ojačati granicu sa Belorusijom, saopštio je radiju RMF FM ministar policije Mariuš Kaminski.

„Želimo da ograda bude podignuta do kraja prve polovine 2022. godine. To će biti objekat, dug 180 kilometara, visine 5,5 metara. Za njenu izgradnju će biti korišćena savremena rešenja“, rekao je on.

Kako je dodao Kaminski, „duž reke Bug koristimo bezbednosni sistem drugog tipa“.

Prema rečima ministra, trenutno granicu sa Belorusijom čuva 13.000 vojnika, 4.500 graničara i 2.000 policajaca.
 
„Stalno nas provociraju, ali naše službe su dobro obučene“, naveo je Kaminski.

On je saopštio da „izbeglički kamp raste i da se nalazi pod kontrolom beloruskih službi koje dopremaju potreban materijal“.

Zamenik direktora Pograničnog komiteta Belorusije Igor Butkevič obavestio je novinare da se na granici sa Poljskom nalazi oko 2.000 migranata, različite nacionalnosti. On je naglasio da izbeglice žive u teškim uslovima i da im beloruska strana pruža pomoć: dovozi drva, vodu i drugu humanitarnu pomoć.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1655 on: November 13, 2021, 02:23:42 pm »Lukašenko: Da nije bilo Putina – Rusiju bi raskomadali


Belorusija i Rusija faktički rade kao jedna država, a da pritom ostaju suverene, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

„Trenutno radimo faktično (da, ima sporova, nesuglasica, kao što ih ima i u samoj Rusiji. Postoje i između nas), ali radimo kao jedna država. Navedite, gde mi gradimo naše odnose kao odvojene države?“, rekao je Lukašenko u intervjuu ruskom magazinu „Nacionalna odbrana“.

Po njegovim rečima, u ovoj fazi se integracija osmišljava.

„Zašto ljude plaše da je neko izgubio nezavisnost i suverenitet? Hoće li Rusija ući u sastav Rusije, a Belorusija u sastav Rusije? Zašto pričati o tome? Trema samo raditi. To je suština naše integracije. U ovoj fazi je osmišljavanje“, rekao je Lukašenko.


Hvala Putinu

Rusiju bi raskomadali, da na njenom čelu nije došao Vladimir Putin, izjavio je Lukašenko.

„Uzmite Putina, napadaju ga, a da nije bilo Putina ne bi bilo ni naše civilizacije. Rusiju bi raskomadali. Trebalo je vremena da se Rusija spasi, zahvaljujući između ostalog i predsedniku Putinu. To se sve dešavalo pred mojim očima“, rekao je Lukašenko.

On je istakao da se, ne samo od Putina, već i od drugih ruskih rukovodioca može mnogo toga naučiti.

On se osvrnuo i na sadašnju situaciju na granici sa Poljskom. Kako je naveo, u uslovima pogoršanja odnosa sa Zapadom, Minsku je važno da zna da je Rusija spremna da ga podrži.

„Rekao sam Putinu: Važno je da se ne pokolebaš. Ako bude teško, da znam da iza leđa imam starijeg brata koji neće dozvoliti da mu povrede mlađeg. Drugo ništa ne treba“, rekao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je naglasio da njegova država ima jaku, obučenu vojsku koja nije loše ni naoružana – četiri puta je modernizovana.

Ipak, Lukašenko je saopštio da je Minsk zainteresovan i za ruske raketne komplekse „Iskander“.

„Treba mi nekoliko diviziona na zapadu i jugu. Neka stoje. Oni imaju 500 kilometara dometa, a Polonjez – 300 kilometara“, dodao je on.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1656 on: November 13, 2021, 02:28:23 pm »Quote
Migrants' dash for EU draws Polish border guards

No rest at the frontier: Polish border guards have prevented migrants gathered at the border with Belarus from breaching the fence. Police claim more than a HUNDRED migrants had been waiting for a chance to escape to the other side.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1657 on: November 13, 2021, 08:32:58 pm »

Bajden o situaciji u Belorusiji: "To je razlog za veliku brigu"
Srna 13.11.2021.

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je zabrinut zbog situacije u Belorusiji, koja je suočena sa optužbama da ohrabruje prelazak migranta u Poljsku i Litvaniju sa svoje teritorije.

"Smatramo da je to razlog za veliku brigu. Preneli smo svoju zabrinutost Rusiji i Bjelorusiji. Mislimo da je to problem", rekao je Bajden novinarima uoči polaska iz Bele kuće u predsedničku rezidenciju u Kemp Dejvidu.

Migranti, uglavnom iz Iraka i Avganistana, nalaze se po hladnom vremenu između granice Belorusije i dve članice EU - Poljske i Litvanije. Među njima već ima preminulih i raste bojazan za bezbednost ostalih sa približavanjem zime. Potpredsednik SAD Kamala Haris izrazila je ranije sličnu zabrinutost tokom posete Francuskoj, gde je rekla da je razgovarala o ovom pitanju sa predsjednikom Emanuelom Makronom.

"Belorusija preduzima veoma problematične aktivnosti", rekla je Harisova i dodala da su "oči sveta i svetskih lidera uprte u ono što se dešava tamo".

Belorusija demantuje da podstiče krizu, ali je objavila da ne može da reši ovo pitanje ukoliko Evropa ne ukine sankcije ovoj zemlji. EU je uvela nekoliko rundi mera kao odgovor na nasilnu akciju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka povodom masovnih uličnih demonstracija protiv njegove vladavine 2020. godine.

Izvor. www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1658 on: November 13, 2021, 08:34:03 pm »

Oko 100 migranata ušlo u Poljsku iz Belorusije, u šumi pronađeno telo mladog Sirijca
Tanjug 13.11.2021.

Beživotno telo mladog Sirijca pronađeno je u Poljskoj u blizini granice sa Belorusijom, saopštila je danas poljska policija.

- U petak, u šumi blizu granice sa Belorusijom, u blizini Volke Terečovske, pronađeno je telo mladog Sirijca - navela je policija grada Podalske, preneo je Rojters. Policija je dodala da "aktivnosti na mestu gde je pronađeno telo nisu dozvolile istražiteljima da se utvrdi precizan uzrok smrti".

Nešto ranije, grupa od oko 100 migranata iz improvizovanog izbegličkog kampa na beloruskoj strani granice upala je danas na teritoriju Poljske i sada se nalazi blizu bodljikave ograde koju je podigla poljska pogranična služba. Grupa od oko 100 migranata iz improvizovanog izbegličkog kampa na beloruskoj strani granice upala je danas na teritoriju Poljske i sada se nalazi blizu bodljikave ograde koju je podigla poljska pogranična služba.

- Postoji grupa izbeglica u blizini graničnog prelaza (Bruzgi-Kuznica). Oni su na poljskoj teritoriji, ima ih do 100. Nalaze se u blizini žičane ograde koju je podigla poljska strana - saopštila je pres služba Državnog pograničnog komiteta Belorusije, preneo je TAS S.

Evropska unija tvrdi da Beloruija ohrabruje na hiljade migranata da beže iz konfliktnih zona širom sveta i pokušaju da pređu njenu granicu ka zemljama EU. Zbog toga Brisel preti sankcijama Minsku i aviokompanijama koje prevoze migrante.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1659 on: November 13, 2021, 08:35:03 pm »

"Prvi put čujem za izjavu Lukašenka": Putin tvrdi da nije znao za pretnje beloruskog lidera Evropi
Tanjug 13.11.2021.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da prvi put čuje za pretnju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da će obustaviti transposrt ruskog gasa u Evropu, dodajući da će o tome razgovarati sa beloruskim kolegom.

- Iskreno rečeno, prvi put čujem za to - rekao je Putin, prenosi RIA Novosti. Dodao je da je u poslednje vreme dva puta razgovarao sa Lukašenkom i da mu on to nikada nije rekao, čak ni nagovestio.

- Ali verovatno može, iako u tome nema ničeg dobrog, i ja ću, naravno, razgovarati sa njim na tu temu - dodao je Putin. Ukazao je da to ne bi doprinelo razvoju odnosa Rusije sa Belorusijom.

Lukašenko je u četvrtak poručio Evropskoj uniji da, pre uvođenja novih sankcija Minsku, razmisli o tranzitu gasa i robe kroz Belorusiju.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1660 on: November 13, 2021, 08:40:39 pm »

Zoran je jedan od putnika ka Belorusiji: "Nemam izbora, život je kod nas opasan i beznadežan"
J.R. 13.11.2021.

Na istanbulskom aerodromu u sredu, velika grupa Iračana, muškaraca, žena i dece, čekala je let za Minsk.

- Ovo je naša srećna karta, idemo u Evropu - rekao je Zoran (18), umotan u debeli zimski kaput i sa tri velike torbe, dok je čekao da se ukrca na let za belorusku prestonicu.

Dva dana kasnije, nacionalni avio-prevoznik Belavia saopštio je da više neće dozvoliti državljanima Iraka, Sirije ili Jemena da lete iz Turske u Belorusiju. Zoran je već doputovao iz svog rodnog grada Zaka, kurdskog mesta na severu Iraka, prvo autobusom, a zatim avionom iz Erbila, glavnog grada iračkog Кurdistana. Кao i hiljade drugih migranata sa Bliskog istoka koji su prešli put do belorusko-poljske granice poslednjih nedelja, on je odlučan da stigne do EU. Da bi to postigao, spreman je da se suoči sa nehumanim uslovima i smrzavanjem u improvizovanim šumskim kampovima u blizini bodljikave žice koja razdvaja sve zemlje.

- Nemam izbora, život je opasan i beznadežan u Iraku - rekao je on za "Moskou Tajms".

EU optužuje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je namerno orkestrirao graničnu krizu namamivši migrante u njegovu zemlju obećanjima o prelasku u EU članice Poljsku i Litvaniju, kao znak odmazde za sankcije Zapada uvedene nakon njegove sporne pobede na izborima 2020. godine. Blok je sada skrenuo pažnju na avio-prevoznike koji su prevozili migrante u Minsk sa aerodroma u Istanbulu, Bejrutu, Damasku i Dubaiju. Irak je u avgustu obustavio sve putničke letove za Belorusiju nakon pritiska Brisela.

Za Minsk polaze tri leta dnevno iz Istanbula, a obavljaju ih i Belavia i Turkiš Erlajns. Samim Belorusima je uglavnom zabranjeno da napuštaju zemlju zbog antipandemijskih propisa. Poljska je u utorak kritikovala Tursku zbog održavanja otvorenog koridora između Istanbula i Minska i pomaganja Belorusiji da dovede hiljade izbeglica na svoju granicu, optužujući Ankaru da sinhronizuje svoje akcije sa Minskom i Moskvom. "Rojters" je ove nedelje izvestio da je EU trenutno blizu uvođenja dodatnih sankcija Belorusiji zbog migrantske krize, uključujući zabranu Belaviji da iznajmljuje avione od danskih, rumunskih i irskih firmi.

A u sredu je "Blumberg" rekao da EU i Amerika takođe razmatraju uvođenje sankcija ruskom državnom avioprevozniku Aeroflotu i Turkiš Erlajnsu, okrivljujući ih da po Lukašenkovom nalogu dovoze migrante u Belorusiju. Aeroflot je u četvrtak demantovao optužbe, dok je Turkiš Erlajns kasnije najavio da više neće dozvoliti državljanima Iraka, Sirije i Jemena ukrcavanje na letove za Minsk. Zemaljsko osoblje Belavija odvojilo je državljane Iraka od ostalih putnika dok se približavalo vreme poletanja u Istanbulu.

- Ako ste iz Iraka, nastavite ukrcavanje u posebnoj liniji - viknula je žena u plavoj uniformi Belavije, dok je većina putnika počela da formira posebnu grupu.

Mnogi migranti u redu imali su samo nejasan plan kako će stići do granice sa Poljskom.

- Idemo sutra ili prekosutra, možda čak i večeras - rekao je Afron (16) i dodao da putuje sam uz blagoslov roditelja. Pokazao je na noge kada su ga pitali kako planira da stigne do granice.

- Prijatelju moj, jak sam - rekao je.

Кada je avion popunjen, Nzar, 24-godišnji nastavnik matematike iz Iračkog Кurdistana koji je sedeo u drugom redu, izvadio je telefon i poslao selfije svojim prijateljima kako bi im pokazao da se uspešno ukrcao. Atmosfera olakšanja prožela je avion dok su točkovi počeli da se okreću.

- Uspeli smo, krećemo - rekao je Nzar.

Nzar je rekao da pokušava da dođe u Nemačku kako bi se ponovo spojio sa svojom devojkom i dvojicom braće koji su dobili azil u Berlinu tokom evropske migrantske krize 2015. godine. I on je u to vreme je išao od Turske do Nemačke, ali mu je odbijen azil i deportovan je nazad u Irak. Sada se nada da će mu let za Belorusiju pružiti novu priliku da vidi svoje najmilije.

- Odrekao sam se svega što imam da bih ih ponovo video. Idem i ne vraćam se. Кampovaću cele zime ako budem morao - rekao je.

Mnoge je putovanje u Belorusiju koštalo celu životnu uštedu. Nzar je rekao da je platio "posredniku“ u Iraku 2.000 dolara za jednonedeljnu belorusku turističku vizu, koju je ponosno pokazao. Posrednik mu je takođe naplatio dodatnih 600 dolara za hotelsku sobu. Drugi su iskoristili beloruske turističke agencije, neke sa prijavljenim vezama sa beloruskim vlastima, koje su se nedavno pojavile u gradovima širom Bliskog istoka.

- Bilo je izuzetno lako dobiti vizu, za manje od nedelju dana. Ako imate nešto novca - rekao je Nzar.

Ženska članica posade Belavija u zadnjem delu kabine rekla je da je prvo primetila više građana iz Sirije i Iraka kako se ukrcavaju na letove za Minsk tokom leta. Ona se našalila da je od tada postala "javna tajna“ da aviokompanija prevozi "turiste“ koji planiraju da pređu granicu u Evropu.

- Već mesecima prevozimo izbeglice. Svi znaju šta radimo. Svi gledamo vesti - rekla je ona. Članica posade požalila se da su letovi doveli do priliva migranata u njen rodni grad Minsk, pozivajući se na slike na društvenim mrežama koje prikazuju migrante kako spavaju u podvožnjacima.

- Ali ovo je politika. Ne možemo mnogo da uradimo povodom toga - dodala je ona.

Izvor: www.blic.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 577


« Reply #1661 on: November 13, 2021, 08:57:42 pm »

Quote
Ali ovo je politika. Ne možemo mnogo da uradimo povodom toga - dodala je ona.

Да то што се сада дешава на граници Белорусије и Пољске је политика. Лукаченко злоупотребљава мигранте, то је чињеница. Ипак, суштински одговорност за овакво стање је на страни ЕУ јер је она, кроз политику чланица према земљама Блиског истока кумовала ратовима на тим просториима и несрећи тих људи. Онда је, пре свих Немачка пожурила да мигрантима пожели добродошлицу и изазавала "лавину" миграната (Као и ову нову) против које су устале Мађарска, Пољска, Чешка, Словачка Балтичке земље. Ти мигранти лепо кажу: "Нећемо ми у Пољску, нама је циљ Немачка." Па кад је тако, нека Немачка пошаље авионе возове и аутобусе и мигранте премести право у Немачку. И решиће кризу и Лукашенку одузети аргументе да уцењује ЕУ, Пољску и Балтичке земље.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1662 on: November 13, 2021, 09:02:21 pm »

Čemu sve te konvencije i sporazumi kad oni ne vrede ni groša
Novosti onlajn 13. 11. 2021.

ZAPAD ne želi da pomogne migrantima na poljsko-beloruskoj granici iako ih je sve vreme dozivao da dođu u njihove zemlje, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Svedoci smo šta se dešava. Prvo ih zovu k sebi u naručje, a potom ih više ne žele - kazala je ona za beloruske medije. Takođe je kazala i da je sada najvažnije da se svi kolektivno organizuju i pruže pomoć migrantima umesto da vode političke razgovore.

- Zašto su se decenijama unazad uvodile i usvajale konvencije i sporazumi? Ni jedan od tih dokumenata o ljudskim pravima ne vrede ni groša ako se sve svodi na ovo - dodala je.

Eskalacija na belorusko-poljskoj granici

Kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napuštaju pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Neke grupe migranata povremeno uspevaju da prodru u Poljsku. Ostali se nalaze na teritoriji Belorusije u šatorskom kampu u šumi u blizini granice – prema preliminarnim procenama, tamo je oko dve hiljade ljudi, uključujući žene i decu. Beloruska strana im dostavlja humanitarnu pomoć. Sa druge strane, poljske vlasti pojačale su vojno prisustvo na granici.

Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih akcija ljudi beže od rata.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1663 on: November 13, 2021, 09:15:08 pm »

Субота, 13.11.2021.

Лукашенко: Ниједан авион „Белавие” није довезао мигранте

МИНСК - Ниједан авион националног белоруског авиопревозника „Белавиа” није довезао мигранте са Блиског истока у Белорусију, изјавио је председник те земље Александар Лукашенко у интервјуу за руски часопис „Национална одбрана”.

„Ви (западне земље) сте хтели да задавите нас, нашу компанију на аеродрому, штавише, забранили сте авионима „Белавие” да лете чак и изнад територије Европе! Добро, ми летимо за Русију, летимо за Кину, на исток и тако даље, али ниједан авион „Белавие” није довео мигранте овде, они лете својим авионима, Боингом”, рекао је Лукашенко, пренео је ТАСС.

Према његовим речима, политика Запада је довела до ове ситуације. „Онда су увели санкције против мене, против Белоруса, кренули у хибридни рат против Белорусије. Узмите медије, привреду, политику и сада су усмерени на војску, безбедност - хибридни рат. И после тога ви лудаци хоћете да вас заштитим, посебно од миграната?! Да ли сам ирационалан? Ви сте то направили и сада ћете то добити”, нагласио је Лукашенко.

Одбрамбена сарадња са Русијом за Белорусију је увек била светиња упркос несугласицама око испорука енергената, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко у интервјуу за руски месечник „Национална одбрана”. Никада нисмо умањили улогу безбедности и одбране у нашим односима са Русијом, иако медији то покушавају да изокрену, рекао је он, пренео је ТАСС.

„То је увек било свето. Колико год да се свађамо око цена нафте, гаса и енергената - била су друга времена, али одбрана и безбедност су светиња”, нагласио је Лукашенко. Према његовим речима, Белорусија осећа притисак са Запада због мигрантске кризе.

„И понављам. Немојте ни да сумњате! Ми ћемо одиграти своју улогу у овој конфронтацији, као што смо се договорили. Никада се нећемо поколебати! Догађаји од прошле године показали су да је то био хибридни напад и да је и даље у току, усмерен на нашу државност, нашу земљу”, рекао је председник Белорусије. Он је навео да може да постоји свађа са Русијом, али и понавио да су заједничка безбедност и одбрана светиња.

„И то смо показали”, истакао је Лукашенко.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1664 on: November 13, 2021, 09:26:14 pm »

Poljski vojnik poginuo u blizini granice sa Belorusijom
SVET Autor: N1 Beograd 13. nov. 2021

Pripadnik poljske vojske poginuo je u rejonu poljsko-beloruske granice.

Kako se navodi u saopštenju komandanta 17. poljske mehanizovane brigade, koje je na Tviteru preneo portparol ministra za koordinaciju specijalnih službi Stanislav Zarin, pogibija vojnika je nesrećni slučaj. Dodaje se da istragu sprovodi Vojna policija. Prema preliminarnim nalazima, nesreću je izazvao slučajni pucanj iz službenog oružja, a kako se navodi, u događaju nije učestvovala „treća strana“. Vojnik je bio deo rezervnog sastava i nije učestvovao direktno u zadacima na poljsko-beloruskoj granici. Bio je angažovan na granici pre manje od nedelju dana, a nije imao nikakav kontakt sa migrantima.

Podsetimo, izbeglice koje kampuju u pograničnom području ostaju u poslednjih nekoliko dana zarobljeni između beloruskih i poljskih graničara. Na granici Belorusije s Poljskom nalazi se oko 2.000 izbeglica iz Sirije, Iraka, Avganistana. Poljska je zbog toga nedavno poslala vojno pojačanje na granicu.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Pages:  1 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 [111] 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 ... 146   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 23 queries.