PALUBA
May 23, 2024, 01:14:52 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 [118] 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 ... 146   Go Down
  Print  
Author Topic: Битка за Белорусију  (Read 218125 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1755 on: November 23, 2021, 11:26:23 am »

Kriza na granici jenjava: Belorusiju napustilo 118 migranata
Tanjug 23.11.2021.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije saopštilo je danas da je 118 migranata napustilo tu zemlju dan ranije, kao i da će još više njih otići danas.

Evropska unija optužuje Belorusiju da je dovezla hiljade ljudi sa Bliskog istoka, te da ih je usmeravala da pređu u zemlje članice EU i NATO preko Poljske, Litvanije i Letonije, kao odgovor na evropske sankcije. Međutim, Minsk negira da je kriza namerno izazvana.

izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1756 on: November 23, 2021, 02:03:33 pm »Belorusija: Poljska protiv migranata koristila eksplozivne pakete i suzavac


Granični komitet Belorusije optužio je poljske snage bezbednosti za korišćenje eksplozivnih paketa i suzavca protiv migranata.

„Tokom noći 23. novembra grupa stranaca je, dok su poljske snage bezbednosti pokušavale da ih proteraju, odbila da ode u Belorusiju i ostala u blizini poljske ograde, nastavljajući da traži azil u Poljskoj. Kako bi rasterali izbeglice, poljski vojnici su upotrebili eksplozivne pakete, koji su prebacivali preko granične linije na teritoriju Belorusije, i suzavac“, saopštila je pres služba beloruskog Graničnog komiteta.

Beloruski graničari su istakli da „takva dejstva imaju za cilj izazivanje agresivnog odgovora izbeglica i stvaranje preduslova za još jednu provokaciju na granici“.

„Ovo nije prvi put da Poljska koristi specijalna sredstva na granici protiv nenaoružanih ljudi. Upotreba eksplozivnih paketa, šok-bombi, vodenih topova i gasa od strane Poljske krši međunarodno pravo i predstavlja direktnu agresiju na ranjive grupe izbeglica“, naglašava se u saopštenju.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1757 on: November 23, 2021, 06:35:27 pm »

Minsk: Poljska koristi suzavac, šok bombe i vodene topove protiv migranata
SVET Autor: Tanjug 23. nov. 2021

Poljske bezbednosne snage ponovo su protiv migranata koristile opremu za suzbijanje demonstracije, uključujući suzavac, šok i dimne bombe, vodene topove, čime su prekršiili međunarodne pravne norme, saopštila je danas Pogranična služba Belorusije na svom sajtu.

„Ovo nije prvi put da Poljska to radi. U pitanju je direktno kršenje međunarodnih normi, što predstavlja direktnu agresiju protiv ranjive grupe izbeglica“, navela je beloruska služba.

Služba tvrdi da je oprema za razbijanje demonstracija korišćena noćas, kada je grupa stranaca, koje su poljske snage pokušale da isteraju, odbila da krenu ka Belorusiji i ostala u blizini poljske granice tražeći azil.

Izvor: www.nova.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1758 on: November 24, 2021, 06:49:12 am »

Lukašenko za BBC poručio - ne interesuje me da li me smatrate legitimnim predsednikom
Branko VLAHOVIĆ 23. 11. 2021.
   
BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u intervjuu BBC da ga ne interesuje smatraju li ga na Zapadu legitimnim predsednikom, ili ne.

On je kazao da ga je izabrao narod Belorusije, a ne EU.

- Zapad me ne priznaje četvrt veka, ali to me se ne tiče. Bitno mi je kako me doživljava moj narod - objasnio je Lukašenko.

Na pitanje kako mu se nedavno obraćala u telefonskom razgovoru Angela Merkel, odlazeća nemačka kancelarka, Lukašenko je odgovorio:

- Uzmite stenogram razgovora od Nemaca. Obraćala mi se samo sa gospodine predsedniče, a ja sam njoj govorio gospođo kancelarka.

Zatim je Lukašenko krenuo u „kontranapad“ pa je sugovorniku rekao da je „bolje da razabere ( razjasni) kako će sa Bajdenom da opšti. Da li je on za njega legitimni predsednik, ili ne?“

Bajden nelegitimni predsednik

- Ja mislim da je Bajden nelegitimni predsednik. Videli ste šta se događalo na izborima u SAD. Glasali su preko pošte, stavljali su glasačke listiće u kontejnere za smeće. Činili su čuda. To vam sve govorim da bi shvatili da me baš briga šta o meni misle u Engleskoj, ili Americi, ili u EU - istakao je Lukašenko.

Jedno od pitanja je bilo hoće li savezna država Rusija i Belorusija imati jednog ili dva presednika.

- Putin i ja nikada nismo razgovarali o tome hoće li naša savezna država imati jednog ili dva predsednika. To pitanje uopšte nije na dnevnom redu - objasnio je Lukašenko.

Što se tiče pitanja o broju političkih zatvorenika u Belorusiji, Lukašenko je bio kategoričan da ih nema.

- U krivičnom zakonu Belorusije uopšte nema kazni za političke zatvorenike. U zatvorima se nalaze samo oni koji su prekršili zakon organizujući nemire. A po Zapadu sada stalno raste broj „političkih zatvorenika“ u našoj zemlji. Gorili su da ih ima 300, zatim 400 pa 600 a sada 870. Sutra će vam iz Amerike reći 980 i vi ćete o tome „pevušiti“ - kazao je Lukašenko.

Strani agent i izdajica

Mariju Koljesnikovu, jednu od liderki beloruske opozicije, Lukašenko je nazvao „stranim agentom“. A suparnicu u predsedničkim izborima Svetlanu Tihanovsku smatra izdajnicom, kao i one koji sada žive u Litvaniji i Poljskoj. On je istakao da inače ne ratuje protiv žena. A na pitanje oko broja učesnika protesta Lukašenko je kazao da ako ih je i bilo 200 hiljada to je samo dva posto ukupnog broja stanovnika.

- Na poslednjim predsedničkim izborima za mene nije glasalo 650 do 670 hiljada građana Belorusije, što je 13 do 15 posto, zato bi vi na Zapadu trebalo da se presaberete sa računanjem - smatra Lukašenko.

Govorio je Lukašenko i o migrantima i poručio Zapadu da ako EU ne bude htela da komunicira sa Minskom, Belorusija će sama da reši problem. Angela Merkel ga je pitala može li Belorusija da vrati migrante u zemlje odakle su došli. Inače, Lukašenko je bio za to da se u Nemačku - u Minhen i druge gradove, gde su vlasti bile raspoložene da prime migrante ,prebace dve hiljade ljudi. Tada bi u Belorusiji ostalo oko pet hiljada migranata. Lukašenko je bio jasan: mi ćemo raditi na tome da vratitmo migrante u Irak, Siriju, Iran i Avganistan, jer su odatle i došli.

Što se tiče novih sankcija, Lukašenko je rekao da on nije idiot i svestan je da će one biti štetne za obe strane. Belorusija će, rekao je, nastojati da razvija saradnju sa onima koji joj nisu uveli sankcije.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1759 on: November 24, 2021, 06:54:06 am »

Još jedna zemlja šalje vojsku na belorusku granicu?
Novosti online 23. 11. 2021.

PRAG je spreman da pošalje vojsku i policiju da pomognu Varšavi da reši krizu na poljsko-beloruskoj granici, izjavio je premijer Češke Andrej Babiš na kraju samita šefova vlada Višegradske četvorke u Budimpešti.

On je naveo da, za sada, ovakav zahtev poljske strane nije stigao.

- To što se sada dešava na poljsko-beloruskoj granici je nedopustivo. Ponašanje Lukašenkovog režima prelazi sve granice. Podržavamo sankcije koje moraju biti uvedene brzo i biti efikasne - rekao je predsednik vlade Češke Andrej Babiš. Premijer naglašava da vojnike može poslati u Poljsku tek nakon što tu odluku odobre oba doma parlamenta Češke. Predsednik republike Miloš Zeman je takođe podržao inicijativu. U pismu poljskom kolegi Anžeju Duda istakao je da je granica između Poljske u Belorusije obod EU i NATO-a.

Sa svoje strane, premijer Poljske Mateuš Moravecki je zahvalio kolegama za "fantastičnom i besprimernom“ nivou solidarnosti. Kako je podsetio premijer Mađarske Viktor Orban, 50 čeških policajaca je od 17. oktobra bilo raspoređeno na mađarsko-srpskoj granici i sprečilo 4.000 pokušaja prelaska granice.

Izvor. www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1760 on: November 24, 2021, 07:12:29 am »

Novi napad na medije: Zabranjen najstariji list u Belorusiji, kao ekstremistički
SVET Autor: Beta/AP 23. nov. 2021

Najstariji beloruski list Naša niva zabranjen je danas, na 115. godišnjicu izlaženja, u najnovijem potezu vlasti Belorusije ka suzbijanju nezavisnih medija.

Okružni sud u Minsku zabranio je list Naša niva kao ekstremistički, a delovao je na zahtev ministarstva informisanja. Prema toj odluci, svako ko objavi ili prenese sadržaje lista Naša niva može da dobije zatvorsku kaznu do sedam godina. Beloruske vlasti blokirale su taj onlajn list u julu i uhapsile glavnog urednika Jahora Macinoviča i novinara Andreja Skurka koji su i dalje u pritvoru.

Ukupno je 29 beloruskih novinara u pritvoru gde ili služe kazne ili čekaju sudjenje. Većina drugih novinara tog lista napustilo je zemlju i nastavlja da objavljuje preko interneta, menjajući domen da bi izbegli blokiranje.

„Vlasti nastavljaju da uništavaju beloruske nezavisne medije nazivajući sve ekstermistima“, rekao je Andrej Bastunec, šef Beloruskog udruženja novinara. „Situacija u Belorusiji gora je nego na Kubi ili u Iranu i približava se standardima Severne Koreje“, dodao je on.

On je rekao da se list Naša niva naširoko pominje u školskim udžbenicima kao deo nacionalnog nasleđa, i da nije odmah jasno kako će beloruske vlasti postupiti sada posle ove zabrane. Lukašenkova vlast je počela oštar obračun s protivnicima posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Demonstranti su se pobunili zbog zvaničnih rezultata izbora, prema kojima je Lukašenko ubedljivo pobedio i stekao pravo na šesti mandat.

Naša niva je opširno izveštavala sa tih masovnih antivladinih protesta. Zbog učešća na višemesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 35.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti bili su i novinari koji su izveštavali s protesta.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1761 on: November 24, 2021, 07:13:57 am »

Borel: Misija EU ide u Minsk da pomogne vraćanju migranata
SVET Autor: Beta/AFP 23. nov. 2021

Misija službe za spoljne poslove Evropske unije će otputovati u Minsk da pomogne u vraćanju migranata blokiranih u Belorusiji ali nema govora o pokretanju pregovora sa predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

„Želim da podvučem da nema sporazuma i nema pregovora sa Lukašenkovim režimom, i nema ništa što bi moglo da liči na neko de fakto priznanje“, rekao je Žozep Borel na konferenciji za novinare posle objave novih evropskih sankcija Belorusiji. On je dodao da treba ostaviti kanale komunikacije otvorenim. Rekao je da će u ovom trenutku mali tim predstavnika Evropske službe za spoljne poslove otići u Minsk da razgovara o tehničkim pitanjima, to neće biti pregovori nego utvrdjivanje šta je potrebno da se olakša vraćanje migranata u saradnji sa agencijama Ujedinjenih nacija. Borel je rekao je da je dva puta razgovarao sa beloruskim ministrom spoljnih poslova i da je bilo kontakata na nivou visokih zvaničnika da se pripremi ova misija.

„Ova misija treba da proceni potrebe. Ona nema nikakve veze sa priznavanjem režima i nema nikakve veze sa pregovorima“,rekao je Borel. Rekao je da Evropska unija treba da kontroliše priliv ljudi koji dolaze u Belorusiju i iz Belorusije do evropskih granica i da im pomogne.

„Jasno je da je to organizovao beloruski režim. Mislm da je Lukašenko želeo da izvrši pritisak na nas da ukinemo sankcije i mislim da je nešto promašio jer ono što je dobio je novu rundu sankcija“, rekao je Borel.

Borel je rekao da Lukašenko sada mora da se brine o tim ljudima koji su na njegovoj teritoriji i da obezbedi da se prema njima dostojno ponaša, i ukoliko je moguće da obezbedi da se vrate kući. EU je objavila danas da je odlučila da će kazniti firme koji su saučesnice u dovodjenju migranata do granica Unije, što, po uverenju Zapada organizuje beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.EU je odlučila da odgovori na to na više frontova, sankcije, humanitarna pomoć, diplomatski pritisci i podrška vraćanju migranata u svoje zemlje porekla.

Danas usvojene mere predstavljaju peti paket sankcija koje je EU usvojila od spornog reizbora Aleksandra Lukašenka u avgustu 2020. i represije opozicije. Za predsednika i 165 beloruskih zvaničnika zabranjeno je izdavanje viza i zamrznuta im je imovina u EU. Ekonomske sankcije usvojene u junu pogadjaju sektore kalijuma,nafte, duvana i beloruske aviokompanije ne mogu u vazdušni prostor i na aerodrome EU.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1762 on: November 24, 2021, 07:15:17 am »

EU će zabraniti beloruskoj aviokompaniji iznajmljivanje evropskih aviona
SVET Autor: Beta 23. nov. 2021

EU će zabraniti iznajmljivanje evropskih aviona beloruskoj aviokompaniji Belavia i uspostaviti crnu listi kompanija koje učestvuju u prevozu migranata do evropskih granica u dosluhu sa vlastima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, javili su evropski zvaničnici.

„Većina flote kompanije Belavia se sastoji od aviona iznajmljenih od firmi EU“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u obraćanju na plenarnoj sednici Evropskog paralmenta u Strazburu.

„Odluka će biti doneta da se to prekine i to vrlo brzo“, rekao je on.

Evropska komisija je odvojeno saopštila da je podnela predlog za kažnjavanje kompanija koje su u dosluhu sa krijumčarenjem i trgovinom migranata, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Poljska je poslednjih dana suočena sa velikim prilivom migranata do svoje granice, uglavnom sa Bliskog istoka. Fon der Lajen je rekla da taj predlog treba da bude usvojen zajedno sa zemljama članicama Unije i sa Evropskim parlamentom.

„Evropa nije suočena sa migrantskom krizom, već sa pokušajem destabilizacije od strane totalitarnog režima koga EU ne priznaje“, rekla je ona.

Ona je rekla da se strategija beloruskog režima vrlo konkretno oslanja na saradnju prevoznika i njihovih posrednika, kao i da ima specijalizovanih putničkih agencija koje nude cele pakete, vizu, avionsku kartu, hotel i, kako je dodala, vrlo cinično i taksi ili autobus do granice sa EU.

„Ti migranti se varaju nečuvenim lažnim obećanjima“, rekla je ona.

„Zato predlažemo uspostavljanje crne liste svih sredstava saobraćaja na osnovu međunarodnih zakona o krijumčarenju i trgovini migrantima“, rekla je Fon der Lajen.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1763 on: November 24, 2021, 10:39:01 am »Borelj optužio Belorusiju za stvaranje migrantske krize


Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je migrantsku krizu na poljsko-beloruskoj granici veštački stvorio Minsk.

„Ovo je kriza koju su veštački stvorile beloruske vlasti, koje su iskoristile situaciju sa migrantima“, rekao je Borelj novinarima posle posete Dušanbeu gde je učestvovao na 17. konferenciji u formatu EU-Centralna Azija.

Prema njegovim rečima, tokom ministarskog sastanka sa ministrima spoljnih poslova Centralne Azije postignut je dogovor sa Uzbekistanom o prekidu letova iz Taškenta za Minsk.

„Prevareni migranti koriste ovu avio-liniju da stignu do Belorusije, gde im je obećano da neće biti problema u prelasku granice između Belorusije i Evropske unije“, objasnio je evropski političar.

Prema njegovim rečima, neophodno je zaustaviti veštačko kretanje migranata i vratiti ih kući koristeći ubeđivanje i diplomatiju.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je ranije da Minsk nikoga namerno ne prebacuje preko granice sa Evropskom unijom i istakao da EU ne stupa u kontakt u vezi sa problemom izbeglica na granici sa Poljskom.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1764 on: November 24, 2021, 10:41:01 am »Ukrajina: Počela specijalna operacija na granici sa Belorusijom


Na granici Ukrajine i Belorusije počela je specijalna granična operacija za sprečavanje migrantske krize, saopštila je pres služba državne granične službe te zemlje.

„Na granici sa Republikom Belorusijom počela je zajednička specijalna granična operacija ‘Polesje’. Operacijom koordiniše Državna granična služba i ona se sprovodi zajedno sa snagama Nacionalne garde, Nacionalne policije, Oružanih snaga Ukrajine i drugih uključenih rezervi. To su dalje mere za povećanje zaštite i čuvanja ukrajinske granice u cilju sprečavanja migrantske krize i suprotstavljanja ilegalnim aktivnostima“, navodi se u saopštenju.

Prema rečima prvog zamenika načelnika granične službe Vladimira Nikiforenka, na ukrajinsko-beloruskoj granici ostaje na snazi pretnja od širenja migrantske krize i verovatnoća preusmeravanja migrantskih tokova u Ukrajinu.

„Da bi se dalje reagovalo na moguće komplikovanje situacije, zajedno sa državnim strukturama dogovorena je zajednička specijalna granična operacija i izrađen je odgovarajući plan. I ona je zvanično počela sinoć“, istakao je on.

Za upravljanje operacijom i operativnu razmenu informacija organizovan je rad međuresorskih koordinacionih štabova i formirane su koordinacione upravljačke grupe. Kontrolu režima državne granice vršiće pojačane granične patrole uz istovremeno povećavanje snaga i sredstava na mogućim pravcima pokušaja proboja grupa ilegalnih migranata. Za zaštitu granice aktivno će se za patroliranje i praćenje koristiti vazduhoplovstvo, sistemi bespilotnih letelica, kao i tehnička sredstva za osmatranje.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1765 on: November 24, 2021, 10:41:54 am »Poljski graničari: Migranti pokušavaju nasilno da pređu granicu


Migranti nastavljaju sa pokušajima nasilnog upada preko belorusko-poljske granice, saopštila je Granična straža Poljske.

„Na delovima koje čuvaju odredi u Dubičima Cerkevnim i Melniku, grupe agresivnih stranaca prešle su granicu“, navodi se u poruci.

U jednom slučaju „grupa od više od sto agresivnih stranaca nasilno je prešla granicu i gađalo kamenicama poljske snage bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Granična straža ističe da se „napad dogodio pod nadzorom beloruskih snaga bezbednosti“.

„Grupe od 40 ljudi, agresivnih stranaca, napale su poljske snage bezbednosti, bacajući kamenje, granje, a korišćene su i šok-bombe“, dodaje se u saopštenju.

Poljski graničari objavili su snimak na kojem se vidi nekoliko naoružanih maskiranih muškaraca iza polomljene ograde na beloruskoj strani.

Prema podacima graničara, tokom proteklog dana zabeleženo je 267 pokušaja ilegalnog prelaska belorusko-poljske granice. Izdate su 44 naredbe o proterivanju ilegalnih imigranata sa teritorije Poljske.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1766 on: November 24, 2021, 04:49:29 pm »
Novi haos na granici: Pucano iz automatskog oružja; Doprema se američko oružje?


Poljska je danas saopštila da su migranti ponovo u više navrata pokušali da uđu u tu zemlju iz Belorusije. Iz belorucije tvrde da je na migrante pucano.

Naime, kako je saopšteno iz Državnog graničnog komiteta Belorusije, poljske snage pokušale su da zaustave grupu migranata koja je htela da pređe na njihovu teritoriju u utorak uveče pucanjem iz mitraljeza.

"Ovaj put poljske snage su dočekale migrante vatrom iz automatskog oružja. Područje su obezbeđivali beloruski vojnici kako bi sprečili moguće provokacije", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu, prenosi Tass.

Državni granični komitet Belorusije naveo je da je situacija na belorusko-poljskoj granici i dalje napeta.

Kako je ranije saopštila Granična straža Poljske, u oblastima Dubiči Cerkevni i Melnik "grupe agresivnih stranaca prešle su granicu".

U saopštenju je navedeno da su migranti gađali graničare kamenjem, a da se „napad dogodio pod nadzorom beloruskih snaga bezbednosti“. Tokom proteklog dana, ilegalni imigranti su probili barijeru ukupno 267 puta, a poljska strana je izdala 44 naloga za proterivanje.

Na društvenim mrežama širi se snimak za koji se tvrdi da pokazuje američku vojnu opremu koja se doprema ka kritičnim graničnim tačkama. ta informacija nema zvaničnu potvrdu.


https://twitter.com/i/status/1463511841578049543


Priliv migranata sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da prodru u zapadnu Evropu pojačao se letos na granici Belorusije sa Poljskom i baltičkim zemljama. Situacija se ovog meseca pogoršala kada se nekoliko hiljada ljudi okupilo na barijerama, a počeli su i sukobi sa poljskom vojskom.

Zapad krivi Belorusiju za izazivanje migrantske krize, što je Minsk u više navrata negirao.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1767 on: November 25, 2021, 07:06:56 am »

Namere članica EU bile bi kontraproduktivne
Tanjug 25.11.2021.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da su namere Evropske unije da uvedu nove sankcije Belorusiji povodom migrantske krize - kontraproduktivne, saopštio je danas Kremlj, prenosi TAS S.

"Jasno je da bi imalo svrhu da se uspostavi sistematska saradnja između Brisela i Minska, kako je i dogovoreno u telefonskom kontaktu između predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i nemačke kancelarke Angele Merkel", preneo je Kremlj Putinovu izjavu.

U tom kontekstu, Putin je ukazao da su namere članica EU da Belorusiji uvedu nove kontraproduktivne, dodao je Kremlj.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1768 on: November 25, 2021, 12:43:15 pm »Moskva pozvala Zapad da ukine sankcije beloruskoj avijaciji


Rusija poziva zapadne zemlje da preispitaju restriktivne mere protiv beloruske avijacije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Pozivamo zapadne zemlje da preispitaju svoje pristupe i ukinu svoje nezakonite restriktivne mere koje su uvele protiv beloruske avijacije. Trebalo bi da imate bar malo časti“, rekla je portparolka.

Ona je dodala da oni koji su uveli sankcije Belorusiji i dalje ne pronalaze ubedljive argumente kako bi opravdali svoju politiku prema Minsku.

„Oni se jednostavno, očigledno, nadaju da će iskoristiti rezultate rada IKAO grupe u tu svrhu“, objasnila je diplomata.

Podsetimo, beloruskim avio-kompanijama od 5. juna je zabranjeno da koriste vazdušni prostor i aerodrome Evropske unije. Kako je saopštio šef Evropskog saveta Šarl Mišel, od ponoći 5. juna svim avionima beloruskih avio-prevoznika zabranjeno je da sleću, poleću ili preleću iznad teritorije Evropske unije. U zvaničnoj odluci Saveta Evropske unije precizirano je da se zabrana ne odnosi na humanitarne letove, kao i prinudna sletanja i hitne letove.

Zabrana letova je prva zvanično objavljena mera Evropske unije protiv Belorusije nakon incidenta sa prizemljivanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku 23. maja.


Incident s prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora. Zajedno sa Protasevičem, u Minsku je privedena i državljanka Rusije Sofija Sapega.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1769 on: November 25, 2021, 03:00:46 pm »Poljska: Više od 200 migranata pokušalo na silu da pređe granicu


U sredu uveče više od dvesta ilegalnih imigranata iz Belorusije nasilno je prešlo granicu i ušlo na teritoriju Poljske, saopštila je portparolka poljske granične straže Ana Mihaljska.

Proboj se dogodio oko 19 časova na deonici graničnog odreda u Čeremši. Migranti su se ponašali agresivno, gađali su snage bezbednosti kamenjem i motkama, a aktivno su ih podržavale „beloruske službe“, dodala je portparolka.

„Oko 230 osoba prešlo je na poljsku stranu na udaljenosti od nekoliko metara. Oni su privedeni i vraćeni na graničnu liniju“, precizirala je ona.

Sedam osoba ostalo je na teritoriji Poljske, a petoro kojima je potrebna medicinska pomoć je hospitalizovano.

„Bili su iscrpljeni, učestvovali su u napadu na našu granicu. Imaju svakakve ogrebotine. Znamo da im je stanje stabilno. Lekari kažu da će za nekoliko sati moći da izađu iz bolnice“, zaključila je Mihaljska.

Prema podacima Granične službe, na teritoriji Belorusije u blizini granice nalazi se nekoliko hiljada migranata koji nameravaju ilegalno da uđu uu Evropsku uniju.

Poljska služba je tokom proteklog dana zabeležila 375 pokušaja ilegalnog ulaska, a 56 ljudi će biti proterano iz zemlje.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 [118] 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 ... 146   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.