PALUBA
May 19, 2024, 03:54:41 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 [138] 139 140 141 142 143 144 145 146   Go Down
  Print  
Author Topic: Битка за Белорусију  (Read 217378 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 842« Reply #2055 on: May 20, 2022, 07:50:46 am »

Lukašenko: Belorusija od Rusije kupila raketne sisteme S-400 i rakete Iskander

Belorusija je od Rusije kupila protivvazdušne sisteme S-400 i rakete Iskander, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

On je ovo izjavio 85. dana od početka ruske vojne operacije u Ukrajini pokrenute 24. februara.

Belorusija, glavna saveznica Rusije i zemlja koja se graniči sa Ukrajinom postala je pozadinska baza za rusku ofanzivu.

"Dogovorili smo se sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom," rekao je Lukašenko, prenela je njegova pres služba preko Telegrama.

On je rekao da je nabavio "potrebnu količinu" tog oružja, bez drugih detalja.

"Sa tim oružjem to je već potpuno drugačija vojska" rekao je Lukašenko i dodao da to oružje može da "nanese kolosalnu štetu".

Početkom maja 67-ogodišnji Lukašenko, koji čvrstom rukom upravlja Belorusijom od 1994. godine, optužio je Zapad da je "opsednut" nacističkim idejama i da je "u ratu protiv Rusije" u Ukrajini, navodi Frans pres.

Izvor: https://rs.n1info.com/svet/lukasenko-belorusija-od-rusije-kupila-raketne-sisteme-s-400-i-rakete-iskander/?fbclid=IwAR3-0ALbEG8yR3GAfEzRgW8VOiXs8jNIDHIrEqE2bS-NKMblNt1Pg4DVuAE
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2056 on: May 20, 2022, 09:10:15 am »Minsk: U jednostranim sankcijama Zapada vide se odrazi nacizma


Stalni predstavnik Belorusije pri Ujedinjenim nacijama Valentin Ribakov je rekao da se u jednostranim sankcijama Zapada vide odrazi nacizma.

„Mnogo pre događaja u Ukrajini, kada su Belorusiji uvedene sankcije, jer se Zapadu nije dopao ishod naših predsedničkih izbora, jedan od osnovnih razloga je bio, navodno, zahtev beloruskog naroda da se uvedu sankcije“, rekao je Ribakov.

Prema njegovim rečima, to je predstavljeno kao mogućnost da će restriktivne mere doneti slobodu narodu Belorusije - „sankcije, to i jeste sloboda, sankcije oslobađaju“.

„Već smo i ranije slušali slične izjave. Istina, umesto reči sankcije, upotrebljavana je reč ‘rad’. ‘Rad oslobađa’. Siguran sam da tu frazu, koja je napisana na ulazu u koncentracione logore koje su nacisti formirali tokom Drugog svetskog rata, svi koji su sedeli tamo nisu zaboravili. Mi tu frazu nikada nećemo zaboraviti“, izjavio je stalni predstavnik Belorusije u UN.

Kako je ukazao Ribakov, vreme je da autori jednostranih sankcija ozbiljno razmisle o svojoj politici i fleksibilno pristupe njenom prilagođavanju. Još nije kasno da se donese ispravna odluka, naglasio je diplomata.

„Slažemo se sa pozivom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da se odustane od sankcija i da se pristupi reintegraciji proizvodnje hrane i đubriva na svetska tržišta. Ovo će biti važan korak ka osiguranju međunarodne prehrambene bezbednosti“, naveo je Ribakov.

On je objasnio da je Belorusija spremna da radi sa svima koji su zainteresovani i da razmatra sve konstruktivne predloge bez bilo kakvih političkih predrasuda i dodao da će Belorusija i dalje raditi sve što je u mogućnosti predsednika Belorusije u podršci dijaloga za prekid konflikta u Ukrajini.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2057 on: May 20, 2022, 04:12:32 pm »Premijer Belorusije: Minsk ne namerava da učestvuje u specijalnoj operaciji u Ukrajini


Premijer Belorusije Roman Golovčenko izjavio je da Minsk ne namerava da učestvuje u ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.

"Belorusija nije strana u sukobu i ne namerava da učestvuje", saopštila je pres-služba beloruske vlade Telegramu.

Golovčenko je dodao da zapadne zemlje pokušavaju da prikažu Belorusiju kao agresora kako bi opravdale pritisak sankcijama.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2058 on: May 24, 2022, 05:48:39 am »Počela provera: Belorusija se sprema za rat?


Beloruska vojska počela je da proverava svoje naoružanje i logističku opremu kako bi se uverila da su spremni za borbenu upotrebu, saopštilo je ministarstvo.

"Inspekcija će utvrditi stanje opreme i njenu spremnost za izvršavanje zadataka", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da "vojska sprovodi proveru opreme smeštene u prostorima za dugoročno skladištenje", što znači da proverava svu opremu koju ima na raspolaganju, navodi britanska agencija.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2059 on: May 27, 2022, 07:15:25 am »


 
Lukašenko naredio je stvaranje nove vojne komande za jug zemlje


Beloruski predsednik i bliski Putinov saveznik Aleksandar Lukašenko naredio je stvaranje nove vojne komande za jug zemlje na granici sa Ukrajinom.

"Nažalost, otvorio se novi pravac, novi front, kako se kaže, i to ne možemo da zanemarimo“, rekao je Lukašenko, javila je beloruska državna novinska agencija Belta.

Ranije ovog meseca, beloruske oružane snage rekle su da će rasporediti jedinice za specijalne operacije u tri oblasti u blizini njene južne granice sa Ukrajinom.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2060 on: May 28, 2022, 06:42:46 am »
Belorusija spremna da odgovori Ukrajini: Primećene oružane snage


Na teritoriji Ukrajine pored granice sa Belorusijom primećene su oružane grupe i pojedinci, koji se mogu okarakterisati kao diverzanti.

To je izjavio prvi zamenik predsednika Državnog pograničnog komiteta Belorusije Igor Butkevič.

"Primetili smo da se pored naše granice nalaze naoružane grupe ljudi i pojedinaca. Ali ko su oni? U Ukrajini su oružje delili svima redom. Oni koji se nalaze pored naših granica nemaju ni obeležja, ni uniforme i zato se svaka grupa može smatrati diverzantskom. Spremni smo da odgovorimo takvim grupama", izjavio je Buktevič u intervjuu listu "SB Belarus sevodnja".

Predstavnik Državnog pograničnog komiteta istakao je da je "na južnim granicama Belorusije, na teritoriji nekada prijateljske bratske Ukrajine, još mnogo pre ruske specijalne vojne operacije je počelo formiranje oružanih snaga na Rovenskom, Kijevskom i Černigovskom pravcu, čiji je ukupan broj više od 20.000 ljudi. Aktivno se radi na povećanju broja inženjerskih objekata i barijera na granici", navodi on.

"Činjenice o direktnim akcijama Oružanih snaga Ukrajine koje su usmerene na našu granicu ne beležimo, ali smo primetili provokacije. Uništavaju se pogranična obeležja, ostavljaju se provokativni leci ili pogrdni natpisi i drugo", rekao je Buktevič.

On je naveo i da Ukrajina koristi dronove i neobeležene plovne objekte kako bi osmotrila teritoriju.

"Osnovu predstavljaju pogranični sporazumi, obaveze, kojih bi obe strane trebalo da se striktno pridržavaju, ali ukrajinska strana to ne poštuje. Nemamo sa kim da istražimo pogranične incidente", naveo je on.

Dodao je da se za sada kontroliše situacija na beloruskoj granici i da je Belorusija spremna da reaguje na provokacije.

Ranije je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič izjavio da ukrajinske diverzione i obaveštajne grupe ulaze na teritoriju Belorusije.

izvor
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #2061 on: May 30, 2022, 11:23:25 am »

Beloruski MČS ( civilna služba za vanredne situacije ) organizuje obuku svojih zaposlenih i studenata fakulteta civilne zaštite u rukovanju oružjem koje će dobiti pre 15. juna za slučaj "posebne potrebe" unutar države.  Izjavio ministar za vanredne situacije Vadim Sinjavski za kanal STV.

opširnije ovde
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2062 on: June 01, 2022, 06:48:50 am »Lukašenko uručio nagrade agentima KGB-a


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uručio je državne nagrade lokalnim agentima KGB-a.

Nagrade im je uručio za ulogu u, kako je rekao, akciji spasavanja beloruskih kamiondžija koji su zaglavili u Ukrajini posle ruske vojne operacije.

Lukašenko je na državnoj televiziji rekao da je nakon početka "ruske specijalne vojne operacije” nekoliko desetina vozača završilo kao taoci i da su beloruske službe bezbednosti morale da ih vrate kući. Rekao je da su poginula dva vozača.

"Zahvalan sam vam za akciju koja je oslobodila naš narod, praktično iz zatočeništva“, rekao je Lukašenko, a prenosi Bi-Bi-Si.

Stalni saveznik Vladimira Putina, Lukašenko je kontinuirano branio napad Rusije. Belorusija se graniči sa Ukrajinom, a Rusija je poslala trupe u Ukrajinu na početku vojne operacije.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2063 on: June 02, 2022, 10:12:02 am »

Quote
Belarus moves its army to the border with Ukraine and Poland
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2064 on: June 07, 2022, 11:11:40 am »
Vojska vežba prelazak u ratno stanje


Oružane snage Belorusije počele su seriju manevara kojima se uvežbava borbena gotovost u uslovima prelaska iz mirnodopskog u ratno stanje.

Kako je saopštilo belorusko ministarstvo odbrane, "glavni cilj vežbi je izvođenje čitavog niza kontinuiranih obuka koje uključuju sve kategorije vojnog osoblja, vojnih jedinica i komandnih centara, koji treba da uvežbavaju koordinirane mere za prelazak iz mira u rat.

Ministarstvo odbrane je objasnilo da se ove mere preduzimaju u skladu sa planom obuke za 2021-2022. beloruskih oružanih snaga.

„Obuka borbene gotovosti održava se nakon još jedne regrutne kampanje, u trenutku kada su regruti već savladali osnovne vojne veštine“, navelo je Ministarstvo odbrane, navodi ruska agencija Tass.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2065 on: June 11, 2022, 07:30:22 am »"Spremni su da uđu u zemlju"; Lukašenko otkrio cilj Zapada


Zapadne zemlje ne odustaju od cilja da izravnaju front po ruskoj granici, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

On je dodao da su spremne da uđu u Belorusiju iz zapadnog dela Ukrajine.

"Zapadne zemlje još nisu odustale od cilja da izravnaju front kako bi se on protezao u pravcu: Smolensk-Pskov, Smolensk-Brjansk-Kursk i odatle do Rostova. Oni moraju da poravnaju front. A mi smo udaljeni skoro hiljadu kilometara i taj balkon se mora odseći. To je njihov cilj, oni se neće zaustaviti, ući će iz zapadnog dela Ukrajine ili još odnekud. Možda će morati da se vode borbe za zapadnu Ukrajinu da se ne odseče. Jer to je za nas nešto poput smrti, ne samo za Ukrajince. Strašne stvari se dešavaju unaokolo“, rekao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je takođe naveo šta to pomaže zemlji da istraje.

"U velikoj meri se držimo zahvaljujući pravdi koja i dalje postoji u našem društvu. Ako se toga odreknemo, onda će nas pomesti“, rekao je on.

Ranije je Generalštab Oružanih snaga Belorusije izjavio, da NATO akcije pored granica Rusije svedoče o porastu vojne pretnje. Između ostalog, grupa NATO vojnika je u poslednjih šest meseci porasla više nego duplo kako kvalitativno, tako i kvantitativno.

Osim toga, u Sredozemnom i Baltičkom moru su se pojavile grupe koje nose krstareće rakete koje su bazirane na moru, povećana je vazduhoplovna grupacija u Poljskoj i baltičkim zemljama.

U skladu sa tim, u Belorusiji je pokrenut niz akcija koje su usmerene na suzbijanje mogućih pretnji.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2066 on: June 12, 2022, 10:38:26 am »
Belorusija postavlja dodatne sisteme izviđanja na granici sa Ukrajinom


Beloruske snage pojačavaju položaje u okviru graničnih prelaza i razmeštaju dodatne sisteme elektronskog izviđanja u oblastima koje se graniče sa Ukrajinom, izjavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku, javlja Ukrinforma.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2067 on: June 13, 2022, 07:14:23 am »
Na granici Poljske i Belorusije postavljena ograda dužine oko 140 kilometara


Duž granice sa Belorusijom dovršeno je postavljanje oko 140 kilometara ograde, objavile su u nedelju poljske vlasti, koje žele da spreče ponavljanje prethodne krize, kada je veliki broj migranata pohrlio na granicu.
Prema snimcima koje je u nedelju objavila državna granična patrola, radovi na postavljanju ograde sa senzorima i kamerama počeće idućih dana. Na snimcima se vidi visoka ograda u blizini koje patroliraju vozila.

Poljska granica sa Belorusijom, duga 418 kilometara, prošle godine je bila žarište migracijskih kretanja, naročito u trenutku kada su tamo nenajavljeno stigle hiljade ljudi. To se navodno dogodilo nakon što su ih beloruske vlasti pozvale u Belorusiju, a zatim ih prevezle do granice u nadi da će stvoriti krizu.

Mnogi migranti koji su uspeli da dođu do granice su stigli iz ratnih područja.

Kriza je dostigla vrhunac u toplijim letnjim i jesenjim mesecima 2021. godine, a potom je sa početkom zime nastalo zatišje.

S obzirom na to da sada temperature ponovo rastu, poljske vlasti izveštavaju o dolasku sve većeg broja izbeglica. U subotu su poljski zvaničnici odredili pritvor za 14 osoba koje su pokušale da iz Belorusije pređu u Poljsku.

Poljaci su improvizovanu ogradu postavili prošle godine u avgustu, a od januara je postepeno zamenjivali pet i po metara visokom ogradom sa senzorima pokreta i kamerama. Radovi na dovršetku ograde trebalo bi da budu gotovi do kraja juna, a iz budžeta će u tu svrhu biti izdvojeno oko 366 miliona evra.

Poljske vlasti su najavile i da će 1. jula ukinuti ograničenja zbog kojih se, usred krize, stvarala tri kilometra široka zabranjena zona duž granice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da takva ograničenja više neće biti potrebna nakon što bude dovršeno postavljanje ograde.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2068 on: June 14, 2022, 07:08:22 am »Lukašenko: Preduzimamo nestandardne mere


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je neophodno jačati ekonomske veze sa Rusijom u uslovima sve snažnijih sankcija Zapada.

"Sada je jasno – Rusiju će gušiti do krajnjih granica, a istovremeno i nas kako Rusija ne bi mogla da zaobiđe sankcije preko Belorusije. Takva je situacija", rekao je Lukašenko, prenosi Belta.

Kako je dodao, trenutna situacija oko Belorusije, pogotovo u sferi ekonomije, diktira potrebu da se preduzmu nestandardne mere.

"Jasno je da je u ovoj situaciji Rusija naš glavni partner. Pridajemo poseban značaj radu na ruskom tržištu, to nije tajna", istakao je beloruski lider.

Vlada zemlje mobilizuje sve resurse kako bi se efikasno delovalo u istočnom pravcu, dodao je Lukašenko.

"To ne znači da treba da zaboravimo i druga tržišta – i tržišta zemalja u razvoju, i naša tradicionalna tržišta, tržišta EU, SAD. Ali sada ne možemo tamo efikasno da radimo kao što smo radili do uvođenja tih paketa sankcija", istakao je Lukašenko, naglašavajući da se u tom smislu Rusiji poklanja posebna pažnja.

Ranije je premijer Belorusije Roman Golovčenko izjavio da su zapadne sankcije blokirale izvoz beloruskih proizvoda u zemlje Evropske unije i Severne Amerike za 16-18 milijardi dolara godišnje.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2069 on: June 14, 2022, 10:30:39 am »Bajden produžava sankcije Belorusiji na još godinu dana


Američki predsednik Džo Bajden formalno je nastavio na još godinu dana vanredno stanje na nacionalnom nivou zbog delovanja beloruskog režima, što podrazumeva produženje sankcija vlastima u zemlji. To se navodi u saopštenju Bele kuće.

„Postupci i politika određenih članova Vlade Belorusije i drugih lica, kao i štetne aktivnosti i dugotrajne zloupotrebe beloruskog režima i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država. navodi se u saopštenju.

Iz tog razloga, predsednik produžava nacionalnu vanrednu situaciju nakon 16. juna 2022. za još godinu dana.

16. juna 2006, izvršnom uredbom 13405, predsednik SAD je proglasio vanredno stanje u skladu sa Međunarodnim zakonom o ekonomskim ovlašćenjima za vanredne situacije (50 U.S.C. 1701 i dalje) kako bi se pozabavio politikom Belorusije, uključujući i uvođenje ograničenja usmerenih na rukovodstvo zemlje. U avgustu 2021, šef Bele kuće produžio je vanredno stanje nakon „lažnih beloruskih predsedničkih izbora i njihovih posledica, kao što je eliminacija političke opozicije i organizacija civilnog društva i režimski prekid i ugrožavanje međunarodnog civilnog vazdušnog saobraćaja“.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 [138] 139 140 141 142 143 144 145 146   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.