PALUBA
May 22, 2024, 10:03:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Antikineski vojni savez  (Read 59106 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #285 on: September 21, 2021, 07:35:43 am »Quote
France’s Le Drian asks Europeans to ‘think hard’ about alliances amid submarine spat

French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian, in New York for UN meetings, called Monday for Europeans to “think hard” about alliances after Paris was outraged by the loss of a mega submarine contract with Australia.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #286 on: September 21, 2021, 08:14:39 am »Quote
France 'engaged in confected outrage' over scrapped submarine deal

Former Labor Senator Stephen Conroy says the French are “engaged in confected outrage” but Australia made the right decision axing the $90 billion submarine deal.

“We need to just understand how France operates, understand that we’re going to have to put up with some abuse,” he told Sky News Australia.

“They’re going to attempt to derail the EU negotiations, they’ve already spat the dummy and pulled their ambassador.”

Mr Conroy said the French were “clever” as, although France has withdrawn ambassadors from the United States and Australia, they kept their ambassador in the United Kingdom.

“I understand the cynical nature of the way the French are playing this but Australia has made the right decision,” he said.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #287 on: September 21, 2021, 08:19:28 am »Quote
Leaders of US, Australia to meet amid tensions with France

Prime Minister Scott Morrison has arrived in New York for his first one-on-one meeting with US President Joe Biden.

Both leaders are holding firm despite the diplomatic issues involving France after Australia scrapped its $90 billion submarine deal.  Scott Morrison has said Australia and the US did take into consideration that France would be upset about the cancellation of the project.

However, the new nuclear submarine arrangement was made with the aim to make the Indo-Pacific more secure and also bolster Australia's security.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #288 on: September 21, 2021, 08:37:31 am »Nije samo Francuska besna zbog pakta AUKUS: "Vlada Australije je postupila kukavički"


Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija deliće tehnologiju i ekspertizu sa Australijom kako bi joj pomogle da napravi podmornice na nuklearni pogon, u okviru novoobljavljenog odbrambenog pakta između tri zemlje koji je podigao prašinu na svetskoj sceni. Francuska, koja je zbog pakta ostala bez ugovora sa Australijom o nabavci podmornica na dizel, povukla je nedavno svoje ambasadore iz Vašingtona i Kanbere te otkazala gala veče, proslavu godišnjice bitke kod Česapika koja je bila ključna u američkoj revoluciji. Ali nije besna samo Francuska.

Antinuklearne grupe u Australiji i mnogi građani, piše CNN izrazili su bes zbog pakta, zabrinuti da bi to mogao da bude trojanski konj za nuklearnu industriju kojoj se nacija opirala decenijama, piše CNN. Novozelandska premijerka Džasinda Ardern razgovarala je lično sa australijskim kolegom Skotom Morisonom da bi mu rekla da njihove podmornice neće biti dobrodošle u vodama Novog Zelanda, koji je zabranio nuklearna plovila u svojim vodama pre više od tri decenije, 1984.


(Ne)čista energija

Pet zemalja – Britanija, SAD, Kina, Rusija, Indija i Francuska – već imaju nuklearne podmornice u svojoj floti a mnoge razvijene zemlje, među kojima su SAD i Britanija, koriste nuklearnu energiju u razne svrhe. U Francuskoj je 70 odsto struje u zemlji nuklearno.

Nuklearna energija je, nakon hidroenergije, drugi najveći svetski obezbeđivač električne energije sa niskim sadržajem ugljenika i ima udeo od 10 odsto u globalnoj struji, generisanoj sa oko 440 reaktora.

Struja dolazi od procesa poznato kao nuklearna fisija, koji ne generiše emisije štetnih gasova, ali se oni emituju tokom kopanja uranijuma i procesa obogaćivanja. Iako je energija proizvedena u nuklearnim elektranama sama po sebi obnovljiva, materijal koji se koristi u proizvodnji nije. Ali, što se tiče održivosti, izvori uranijuma u svetu su toliko veliki da stručnjaci ne predviđaju da će isteći.

Ipak, mnogi se protive nuklearnoj energiji zbog ekološke destrukcije koju uzrokuje kopanje uranijuma. Nuklearna energija može da spreči milione tona emisije štetnih gasova u atmosferi svake godine, u poređenju s fosilnim gorivom.


Zašto se Australijanci bune?

Nisu u pitanju samo oni. Nekoliko zemalja je obustavilo dalji razvoj industrije nuklerne energije nakon nesreće u Fukušimi 2011, najveće nuklearne katastrofe od Černobilja 1986.

Ali australijski antinuklearni pokret ide dalje od toga, do velikih protesta sedamdesetih godina. Ovo se pojavilo uglavnom zbog zabrinutosti u vezi sa uticajem kopanja uranijuma (kojeg Australija ima u ogromnim rezervama) po životnu sredinu, ali i zbog zabrinutosti oko rizika po javno zdravlje, posebno onih zajednica koje žive blizu predloženih objekata.

Postoji i zabrinutost kako bezbedno čuvati nuklearni otpad.

Pokret protiv rudarenja uranijuma u Australiji 1977. sakupio je 250.000 potpisa za moratorijum na ekstraktovanje metala, iako se nuklearna energija nije koristila u zemlji. Ali, Australija i danas kopa metal i izvozi ga kako bi se generisala nuklearna energija u drugim delovima sveta.

CNN ukazuje da postoji rastući politički pritisak u Australiji, koji dolazi od vođa Liberala, da se krene sa korišćenjem nuklearne energije. Neki zagovaraju da će bez toga biti nemoguće ostvariti nulte emisije ugljenika do 2030. Australija se dugo opirala nuklearnoj energiji jer ima bogate rezerve gasa i uglja, ali je sada pod pritiskom da napusti fosilna goriva.

Objavljujući novi pakt AUKUS Morison je rekao da Australija ne traži razvoj “civilnih nuklearnih sposobnosti”, koje bi uključile nuklearne elektrane. Ali, lider Zelene partije Adam Band kritikovao je sporazum na “Tviteru” kao stavljanje “plutajućih Černobilja u srce australijskih gradova”. On je rekao da bi to Australiju načinilo “manje bezbednom”.

Bob Braun, bivši lider Zelenih koji je sprovodio kampanju protiv ulaska nuklearnih brodova u Tasmaniju osamdesetih godina, rekao je u četvrtak australijskom listu “Fajnenšel rivjuv” da novi sporazum približava zemlju razvoju industrije nuklearne energije.

- Mislim da je veoma kukavički to što je vlada uradila. Donela je odluku bez pozivanja javnosti, znajući da će se javnost tome protiviti – istakao je Braun.


Stav Novog Zelanda

Novi Zeland je jedna od nekoliko razvijenih nacija koje uopšte nemaju nuklearne reaktore. Ostrvska država je zona bez nuklearne energije što sprečava da nuklearno oružje ili nuklearni brodovi zađu na njenu teritoriju.

Novozelandska vlada je još 1978, nakon istrage nuklearne energije, odlučila da će zemlja koristiti sopstvene resurse da proizvodi struju, umesto da ima nuklearnu elektranu.

Hidroelektrična energija sada obezbeđuje 80 odsto struje u zemlji, a investiranje u nuklearne elektrane još se ne smatra isplativim. Inicijalni troškovi izgradnje takvog objekta bili bi “ekstremno veliki”, prema Svetskom nuklearnom udruženju.

Ipak, glavni razlozi zašto se Novi Zeland protivi nuklearnoj energiji su – baš kao i u Australiji – javno mnjenje i zabrinutosti zbog bezbednosti i odlaganja nuklearnog otpada, ukazuje CNN.

Antinuklearni stav Novog Zelanda primenjuje se na nuklearnu energiju, plovila i oružje.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #289 on: September 21, 2021, 08:53:59 am »"Biće prilike": Australijski premijer neće razgovarati sa Makronom u Njujorku


Premijer Australije Skot Morison izjavio je da neće razgovarati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku ove sedmice.

On je istakao da neće biti prilike da se sastane sa Makronom, uprkos mogućnosti da ljutnja Francuske zbog odustajanja Australije od ugovora sa Parizom za nabavku podmornica vrednog 40 milijardi dolara nakon postizanja sporazuma sa SAD i Britanijom ugrozi trgovinski sporazum Australije i EU.

Odustajanje od ugovora naljutilo je Francusku, koja je optužila Australiju i SAD da su Parizu "zabili nož u leđa". Francuska je opozvala ambasadore iz Kanbere i Vašingtona. Iako je predsednik SAD Džozef Bajden obećao da će razgovarati sa Makronom radi ublažavanja tenzija, Morison je naglasio da neće održati bilateralni sastanak sa francuskim liderom.

-Nema mogućnosti za to ovaj put. Siguran sam da će se vremenom pojaviti prilika - rekao je Morison na pitanje novinara o mogućnosti bilateralnog sastanka sa Makronom na marginama Generalne skupštine.

Morison će se na marginama skupštine UN sastati sa Bajdenom i evropskim liderima, pre nego što otputuje u Vašington kasnije ove sedmice.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #290 on: September 21, 2021, 09:00:16 am »Quote
Reinforcing AUKUS alliance is Morrison's 'number one priority'

Prime Minister Scott Morrison’s priority during his US visit will be to reinforce the AUKUS alliance in the wake of a French campaign to undermine the nuclear submarine deal, says the Australian’s Editor-at-Large Paul Kelly.

Mr Morrison, who touched down in New York on Tuesday morning, will meet US President Joe Biden on Wednesday before engaging in talks with the leaders of Japan and India later this week.

“The number one priority is having an effective bilateral face-to-face with President Biden, ensuring that that goes well, creating a sense of one-on-one understanding with the president and above all, getting direct assurances from President Biden about the new defence technology agreement and the nuclear-powered submarine agreement,” he told Sky News Australia.

“That is the number one objective, particularly in the teeth of the French campaign and the pressure the French are putting on President Biden.

“There is a grey area here in terms of how far the Americans might go in terms of providing nuclear-powered technology to the Australian government, and in that sense, Morrison needs to nail this down as much as he can.”Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #291 on: September 21, 2021, 10:53:56 am »

Quote
Nož u leđima NATO saveznika | Novi Sputnjik poredak

« Last Edit: September 21, 2021, 11:26:44 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #292 on: September 21, 2021, 01:06:12 pm »Francuzi i dalje besni: "Nećemo preći lako preko poteza Australije"


Francuska neće brzo ostaviti po strani spor sa Australijom nastao oko raskida ugovora o podmornicama, i razmatra sve opcije kao odgovor, poručio je danas francuski ministar za evropske poslove Klement Bone.

- Naši odnosi su veoma komplikovani. Ne možemo da se ponašamo kao da se ništa nije dogodilo. Moramo da razmotrimo sve opcije - rekao je francuski ministar novinarima uoči sastanka sa kolegama iz EU u Briselu, prenosi Rojters.

Bone je pozdravio podršku ministara spoljnih poslova EU na sastanku u ponedeljak, i istakao da je ovo pitanje EU, a ne samo problem Francuske.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #293 on: September 21, 2021, 02:15:32 pm »Quote
Australia in 'lockstep' with the United States on AUKUS partnership

Prime Minister Scott Morrison seems to be in “lockstep” with the United States on the AUKUS partnership despite growing tensions sparked by it, according to Sky News Washington Correspondent Annelise Nielsen.

“They expected there would be this kind of backlash and they’re not all too phased about it because they think that they made the right call," Ms Nielsen said.

“And the real test of this is going to be how the UK acts, they’re a much closer strategic alliance to France.

“I mean France does have a history of this, they withdrew their ambassadors from Australia before in 1995 because we protested them doing nuclear testing in the Pacific and so it’s not entirely unexpected in this context."Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #294 on: September 21, 2021, 02:50:04 pm »Quote
‘Growing pile-on’ Australia amid AUKUS partnership

Prime Minister Scott Morrison thought he was flying into “friendly territory” when he touched down in New York, but he soon learned he had a “whole continent ready to shoot him down,” according to Sky News host Chris Smith.

“Our new security deal with the US and the UK is causing serious issues within the European Union,” Mr Smith said.

“When the French want to spit the dummy, they rally their comrades into the fight.

“The President of the EU Commission has picked a side, and it’s not Australia’s.”

Mr Smith said this is now “growing to become a pile-on,” and it doesn’t help the AUKUS alliance is with the European Union’s “new arch-enemy” - the British government.

“So the PM has a big job ahead of him in the US.”Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #295 on: September 22, 2021, 05:18:01 am »

AUKUS Evropski šefovi diplomatija iskazali podršku Parizu u sporu sa Australijom oko nabavke podmornica
Srna 21.09.2021.

Ministri spoljnih poslova EU izrazili su podršku i solidarnost sa Francuskom tokom sastanka u Njujorku organizovanog zbog odustajanja Australije od ugovora sa Parizom za nabavku podmornica vrednog 40 milijardi dolara nakon postizanja sporazuma sa SAD i Britanijom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je u obraćanju novinarima nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata i na marginama Generalne skupštine UN izjavio da je potrebno više saradnje, koordinacije a manje podela kako bi se postigli mir i stabilnost u indo-pacifičkom regionu, gde je Kina sila u usponu.

Australija je prošle sedmice saopštila da otkazuje narudžbu za konvencionalne podmornice od Francuske i da će umesto toga raditi na gradnji najmanje osam podmornica na nuklearni pogon sa američkom i britanskom tehnologijom pošto je postignut dogovor o bezbednosnom partnerstvu.

-Sigurno je da nas je ova odluka Australije iznenadila - istakao je Borelj.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naglasio je da mu je veoma teško da shvati potez Australije, Britanije i SAD. Nije poznato da li će spor uticati na narednu rundu trgovinskih razgovora između EU i Australije koji su zakazani za 12. oktobar.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #296 on: September 22, 2021, 05:24:16 am »

EU odložila pripremne razgovore sa SAD o trgovini
Tanjug 21.09.2021.

Ambasadori Evropske unije odložili su pripremne razgovore za novi američko-evropski Savet za trgovinu i tehnologiju, koji je trebalo da bude održan 29. septembra, u znak protesta zbog sporazuma Vašingtona o nuklearnim podmornicama sa Australijom, koji je na štetu Francuske, saopštila su dvojica evropskih diplomata.

Javna agenda, takođe, pokazuje da su razgovori između 27 izaslanika EU odloženi, ali nije naveden razlog, prenosi agencija Rojters. Dvojica diplomata poručuju da je Evropska komisija zatražila odlaganje rasprave. Prvi američko-evropski Savet, najavljen na transatlantskom samitu u junu, trebalo bi da se održi u Pitsburgu, u Pensilvaniji. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen je za CNN izjavila, u vezi sa sporazumom o podmornicama, da smatra da je tretman Francuske u ovom slučaju bio "neprihvatljiv".

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #297 on: September 22, 2021, 05:57:10 am »

Ne stišava se napetost oko afere "Podmornice"
Goran Čvorović 21. 09. 2021.

FRANCUSKA treba da napusti komandne strukture NATO! To je mišljenje više predsedničkih kandidata na predstojećim izborima u ovoj zemlji, što pokazuje do koje mere su Francuzi ljuti zbog poteza Australije da raskine ugovor o nabavci 12 podmornica, vredan 56 milijardi evra, i sklopi trojno savezništvo s Velikom Britanijom i SAD, u cilju stvaranja nove strategije u indo-pacifičkom regionu, usmerene pre svega protiv Kine.

Jedan od njih je Gzavije Bertran, desničar, predsednik regiona Gornja Francuska, Sarkozijev ministar sa više portfelja i kandidat za šefa države. On traži i održavanje vanrednog samita NATO s temom da li Amerikancima i dalje može da se veruje, da li poštuju Francusku i kuda ide savezništvo.

Vođa "Nepokorene Francuske", i takođe predsednički kandidat, najjača figura levice Žan-Lik Melanšon poručuje da je otkazivanje ugovora još jedna manifestacija nepoštovanja sporazuma koje su SAD sklopile sa saveznicima, te da je vreme da se prekinu iluzije, da Francuska napusti NATO i da izbaci sa svoje teritorije njen budući centar za svemirska istraživanja u Tuluzu. Trenutni predsednik krajnje desničarskog "Nacionalnog okupljanja" Žordan Bardela, u trenutku dok Marin le Pen vodi predsedničku trku, isto misli: Francuska treba da napusti komandne strukture NATO da bi povratila slobodu i nezavisnost. Da Francuska treba da izađe iz ovih struktura, smatra, na drugom polu, generalni sekretar Komunističke partije Fabijen Rusel.

Ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan nije zasad otišao toliko daleko, ali je poručio da će ova kriza imati težinu u definisanju novog strateškog koncepta NATO, što je dovoljno oštro. Koliko je i on ljut, govori podatak da je za Bajdenove metode rekao da podsećaju na "Trampa bez tvitova".

U Briselu, istovremeno poručuju da "analiziraju" uticaj novog trojnog sporazuma na trgovinske pregovore sa Australijom koji bi trebalo da se nastave u oktobru. Ipak, Madrid, Rim ili Berlin su dosta tihi i "ne žure" s reakcijama. Francuska ministarka vojske Florans Parli otkazala je razgovore o novim bezbednosnim izazovima sa svojim britanskim kolegom Benom Valasom, koji su bili zakazani za ovu semdicu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #298 on: September 22, 2021, 05:59:53 am »

Nemci o sukobu Francuske, Australije i SAD
I. S. 21. 09. 2021.

ODUSTAJANJE od ugovora o kupovini podmornica od Francuske, na koje se odlučila vlada Australije, još je jedan poziv na uzbunu Evropskoj uniji da ojača svoj suverenitet, ocenjuju vlasti u Berlinu.

ODUSTAJANJE od ugovora o kupovini podmornica od Francuske, na koje se odlučila vlada Australije, još je jedan poziv na uzbunu Evropskoj uniji da ojača svoj suverenitet, ocenjuju vlasti u Berlinu. Nemci poručuju i da će, nakon tog poteza, biti teško obnoviti izgubljeno poverenje.

- Ne možemo se oslanjati isključivo na druge, ali moramo sarađivati, a moramo prevladati i naše razlike unutar EU i govoriti jednim glasom - izjavio je nemački ministar za evropske poslove Mihael Rot, na konferenciji za novinare, uoči sastanka sa svojim kolegama u Briselu.

- Svi moramo da sednemo za sto. Izgubljeno poverenje mora biti obnovljeno - i to očigledno neće biti lako. Ali želimo da damo konstruktivan doprinos - zaključio je Rot.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #299 on: September 22, 2021, 06:12:29 am »

Понедељак, 20.09.2021.

ЕУ осудила недостатак америчке лојалности у кризи са подморницама

Председник Европског савета Шарл Мишел оценио је данас као недостатак лојалности и транспарентности САД према кризи о раскиду уговора о аустралијској наруџбини француских подморница у склопу новог стратешког партнертства САД, Велике Британије и Аустралије.

„Основни принципи између савезника су транспарентност и поверење, то иде заједно. А шта сад видимо? Очигледан недостатак транспарентности и лојалности”, рекао је Мишел новинарима у Њујорку на маргинама заседања Генералне скупштине УН. Мишел је рекао да Европска унија од Вашингтона тражи појашњења како би схватила намере стратешког партнерства три земље, јер је оно неразумљиво.

САД, Велика Британија и Аустралија су 15. септембра најавиле ново партнерство у индијско-пацифичком региону, али те земље нису консултовале Француску која је тим партнерством изгубила раније склопљен вредан уговор о испоруци подморница Аустралији. ЕУ се тог дана нашла са осећањем да је игнорише амерички председник Џозеф Бајден као у време његовог претходника Доналда Трампа.

За време бившег председника САД, „барем је било јасно да по његовом тону и обраћању ЕУ није партнер и неопходни савезник (за САД)”, рекао је Мишел.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 22 queries.