PALUBA
April 14, 2024, 06:38:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Antikineski vojni savez  (Read 56456 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #315 on: September 23, 2021, 07:34:50 pm »

Francuska vraća ambasadora u SAD
Novosti onlajn 22. 09. 2021.

FRANCUSKA će vratiti svog ambasadora u Vašington sledeće nedelje pošto su predsednici Francuske i SAD, Emanuel Makron i DŽozef Bajden, u telefonskom razgovoru dogovorili susret krajem oktobra na kojem će razmotriti rešavanje diplomatskog spora oko podmornica.

Makron i Bajden su odlučili da „pokrenu proces temeljnih konsultacija sa ciljem stvaranja uslova za osiguranje poverenja“, navele su Jelisejska palata i Bela kuća u zajedničkom saopštenju, prenosi AP. Nedavni dogovor SAD i Velike Britanije sa Australijom o kupovini podmornica negativno je uticao na Francusku, koja je zato povukla svoje ambasadore iz SAD i Australije i otkazala susret ministara odbrane sa Britanijom.

Izvor. www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #316 on: September 23, 2021, 07:36:18 pm »

Posle okretanja leđa Australiji, zbog podmorničke krize, Francuska stvara svoj savez protiv Kine
Goran Čvorović 22. 09. 2021.

KRIZA s podmornicama u Indopacifiku dobija drugi čin.

Posle okretanja leđa Australije Francuskoj, uz svesrdnu pomoć SAD i Velike Britanije, sada bi na scenu mogli da stupe Indijci, u regionu u kome Francuska ima istorijski značajne interese. Pojavljuju se nagoveštaji da bi, umesto Australijanaca, Francuzi sada mogli da naoružaju Indiju, i to podmornicama najnovije tehnologije - ne dizel verzijama, kao što je to bilo namenjeno Kanberi - nego onima na nuklearni pogon. Time bi došlo do novog "mešanja karata" u ionako zamršenoj međunarodnoj situaciji u kojoj SAD, Velika Britanija i Australija prave blok protiv Kine. S druge strane, sada bi Francuska i Indija združene mogle da stanu u odbranu svojih strateških i ekonomskih interesa, u rivalstvu s Kinom.

U prilog ovoj tezi ističe se da indijska vlada već godinama ima nameru da modernizuje svoju flotu. Da se ne gubi vreme, pokazuje i činjenica da su predsednik Makron i indijski premijer Nerendra Modi razgovarali telefonom u utorak, izrazivši nameru da zajedno deluju u indopacifičkom prostoru. Ovaj pristup ima za cilj, ističu u Jeliseju, promovisanje regionalne stabilnosti i vladavine prava, uključujući i u okviru evroindijskih odnosa, "bez ikakvog oblika hegemonije".

Saopštenjem iz Jelisejske palate se ističe da je Makron podsetio na posvećenost Francuske da doprinese jačanju indijske strateške autonomije, u okviru bliskih odnosa dva strateška partnera. Namera je i da se ojača bilateralna saradnja u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu. Narenda Modi je, putem "Tvitera", istakao važnost bilateralnog strateškog partnerstva o čijem produbljivanju je razgovarao i francuski šef diplomatije Žan-Iv le Drijan sa indijskim kolegom Subrahmanijamom DŽaišankarom. Indija je takođe saveznik i Australije. Prošle godine NJu Delhi i Kanbera su potpisale sporazum o vojnoj saradnji i logističkoj podršci.

OD MORA DO SVEMIRA

FRANCUSKA je već prodala "Rafale" Indiji, otvorila je svoje baze za indijsku mornaricu u DŽibutiju i Emiratima, izvode zajedničke operacije u Indijskom okeanu. Oblasti u kojima Francuska i Indija mogu dalje da prodube saradnju su široke, od odbrane protiv sajber-napada, do svemirskih istraživanja.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #317 on: September 23, 2021, 08:01:35 pm »

Le Drian: Biće potrebno vreme za izlazak iz krize između Francuske i SAD
SVET Autor: Beta/AFP23. sep. 2021

Za izlazak iz krize između Francuske i SAD biće potrebno vreme, a zahtevaće i akcije, izjavio je u Njujorku šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian.

Francuski ministar je na sastanku sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom, održanom na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, rekao da je prvi korak već učinjen tokom telefonskog razgovora predsednika Francuske i SAD, Emanuela Makrona i Džozefa Bajdena. Le Drian je dodao da će izlazak iz krize ipak zahtevati vreme i akcije, navodi se u saopštenju francuske diplomatije.

Predsednici Francuske i SAD su se dogovorili da se sastanu krajem oktobra zbog spora oko podmornica, a Francuska će vratiti svog ambasadora u Vašington sledeće nedelje. Francuska je prošle nedelje vratila na konsultacije svoje ambasadore u SAD i Australiji, što je odluka bez presedana prema njena dva istorijska saveznika, a to je učinila posle odluke Australije da raskine ugovor o nabavci francuskih konvencionalnih podmornica. Australija je prekinula ugovor sa Francuskom pošto su SAD, Australija i Velika Britanija sklopile strateško partnerstvo u Indo-Pacifiku, u koje je uključena i nabavka američkih podmornica.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #318 on: September 23, 2021, 08:14:35 pm »

Aukus pakt „pocepao“ Zapad, Anglosaksonci uzeli prevlast
SVET Autor: Beta 22. sep. 2021

Zapad se "pocepao" i novi vojno-strategijski savez anglosaksonskih država na čelu sa SAD radi sučeljavanja s Kinom i očuvanja premoći na azijsko-pacifičkom području je pomerio težište ključnih interesa Amerike iz Evrope ka Dalekom istoku.

Jasna je i rešenost SAD, Velike Britanije i Australije, uz očekivanje da se nadogradi i savez s Novim Zelandom i Kanadom, zasad utemeljen na razmeni obaveštajnih podataka, da okosnica zapadne i svetske moći budu anglosaksonske države. Mnogi ugledni analitičari i mediji u Evropskoj uniji tako vide lom koji je među zapadnim saveznicima izazvala odluka Vašingtona da sa Velikom Britanijom i Australijom sklopi „Aukus“ vojni pakt.

Tu se posebno vidi činjenica da je Australija raskinula ugovor s Francuskom o nabavci dizel podmornica i rešila da kupi američke podmornice na nuklearni pogon, s tim da prethodno ni Amerikanci ni Australijanci o toj „verolomnoj odluci“, kako kažu ne samo Francuzi, nisu obavestili Pariz niti evropske saveznike. „Puklo je poverenje“ između evropskih saveznika i američkog predsednika Džoa Bajdena, uzbuđeno su upozorili i Nemci, a podršku Parizu su dale i institucije i čelnici Evropske unije, uz dosad najsnažnije zahteve da se poradi na odbrambenoj i strategijskoj nezavisnosti EU. Većina razočaranih i ljutih evropskih saveznika su to već istakli kao nužnost i zbog nedavne američke odluke da se bez savetovanja sa Evropljanima iz Avganistana povuku američke trupe.

Uporedo se postavlja i pitanje čemu sad služi NATO u Evropi, iako su baltičke zemlje, kao i Poljska, Rumunija i Švedska na poslednjem zasedanju šefova diplomatija EU stavile do znanja da ne žele slabljenje naročito odbrambenih veza s Amerikom. Iako je Bajden u UN rekao da ne želi „hladni rat“ s Kinom, malo ih je u Evropi koji ne veruju da je takav rat već krenuo, pa da EU kao ekonomski gorostas, a vojno-diplomatski slabašna sila. mora mnogo brže i jasnije sagledati kako da opstane činilac na svetskoj pozornici, gde je krenuo strategijski okršaj Amerike i Kine.

„Anglosaksonci“ taj okršaj shvataju veoma ozbiljno. To je krenulo još u vreme američkog predsednika Baraka Obame, i američki i britanski analitičari kažu da je za Australiju zato od životne važnosti postalo da pribavi od francuskih dizel podmornica mnogo moćnije američke podmornice na nuklearni pogon, uz prenos američke tehnologije i zajamčenih rezervnih delova za slučaj ratnih okršaja, što bi Kanbera jako teško mogla očekivati da u ratnim okolnostima dobije od Francuza koji teže nagodbi s Pekingom u ekonomskim i svetskim odnosima.

Evropska unija u celini ima drugačije vidjenje strategije ekonomski jako važnih odnosa s Kinom, koju vidi kao „sistemskog suparnika“, ali ne i neprijatelja i EU je, uprkos protivljenju Vašingtona, nedavno sklopila s Pekingom i sporazum o garantovanju investicija. List francuskih poslovnih krugova „Lezeko“ u uvodniku naglašava da „pre svega u medjunarodnim odnosima nikad nema prijatelja, već samo saveznika s kojima postoje zajednički interesi“.

„Evropljani su se dugo uljuljkivali u samozavaranju da im Amerika, bratska država, želi samo dobro, a da Džo Bajden gaji posebnu ljubav prema zemlji svojih predaka (Evropljana)“, dodaje francuski dnevnik. List predočava da Bajden „koji je ubedio Kanberu da raskine ugovore s francuskim graditeljem podmornica, pokazuje da sledi samo jedan cilj, a to su ekonomski i trgovinski interesi Vašingtona“. „Lezeko“, štaviše, smatra da je „Džo Bajden sa tog stanovišta opasniji i štetniji nego (bivši predsednik) Donald Tramp, jer je promišljeniji i delotvorniji“.

Francuski privredni list s tim u vezi skreće pažnju i na, za Francuze nedavno bolno, iskustvo s Vašingtonom koji je švajcarsku ubedio da kupi američke lovce bombardere „F-35“ umesto skoro naručenih desetine milijardi evra vrednih francuskih takodje veoma dobrih lovaca „Rafal“. Nemački sajt „Eurointelidžensi“ smatra da su „Anglosaksonci kao u snuker bilijaru počistili Evropljane, koji su slabo pročitali Bajdena, a potcenili (britanskog premijera Borisa) Džonsona“. Sajt dodaje da će „Aukus nuklearni podmornički savez SAD, Australije i Velike Britanije imati trajne posledice po NATO, koji se neće raspasti, ali će igrati mnogo periferniju ulogu u budućnosti, jer se američka spoljna i bezbednosna politika premešta na područje indo-pacifika“.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #319 on: September 23, 2021, 08:35:41 pm »

Bajden i Makron sledećeg meseca u Rimu – pokušaće da poprave narušene odnose
SVET Autor: Glas Amerike 23. sep. 2021

Predsednik SAD Džo Bajden i francuski predsednik Emanuel Makron sastaće se narednog meseca u Rimu, dogovoreno je nakon telefonskog razgovora dvojice predsednika.

Tenzije između dve zemlje su povišene nakon što su SAD i Velika Britanija odlučile da prodaju Australiji najmanje osam nuklearnih podmornica, zbog čega je Australija otkazala ugovor o kupovini konvencionalnih podmornica od Francuske, vredan više desetina milijardi dolara, podseća Glas Amerike (VOA). U saopštenju Bele kuće posle razgovora Makrona i Bajdena navodi se da Amerika „žali što je došlo do ovakve situacije“.

„Dvojica lidera su se saglasili da bi bio koristan otvoren dijalog o strateškim pitanjima i interesima Francuske i evropskih partnera. Predsednik Bajden je tome posvećen“, saopštila je Bela kuća.

Makron i Bajden bi trebalo da se sastanu krajem oktobra na samitu G20 koji se održava u Rimu. Francuska je ranije opozvala svog ambasadora u Vašingtonu Filipa Etjena. Sada Bela kuća navodi da je Makron saglasan da se Etjen vrati u SAD sledeće nedelje i „počne intenzivno da radi sa američkim zvaničnicima“. Šef diplomatije Francuske Žan Iv le Drijan je dogovor SAD sa Australijom nazvao „obmanom“ jednog od najvećih francuskih savetnika. Le Drijan je rekao da je Amerika mesecima radila Francuskoj iza leđa. Australija je ušla u pakt sa nuklearnim podmornicama jer želi da se suprotstavi uticaju Kine u indo-pacifičkom regionu.

„Predsednik Bajden je potvrdio strateški značaj angažovanja Francuske i ostalih evropskih zemalja u tom regionu. SAD prepoznaju značaj jače evropske odbrane koja doprinosi transatlantskim odnosima i komplementarna je sa NATO“, navodi Bela kuća.

Izvor: www.nova.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #320 on: September 24, 2021, 05:14:24 am »

Posle razgovora Makrona i Bajdena sreli se i šefovi diplomatija Francuske i SAD
G. ČVOROVIĆ 23. 09. 2021.

POSLE telefonskog razgovora između predsednika Francuske Emanuela Makrona i SAD DŽozefa Bajdena, šefovi diplomatija dveju zemalja, Žan-Iv le Drijan i Entoni Blinken juče su, oči u oči, pokušali da odnose između dve sile vrate na stazu normalne komunikacije.

Prethodno su dvojica šefova država odlučila da pokrenu proces konsultacija za uspostavljanje poverenja, a sastaće se u Evropi krajem oktobra, kako bi ostvarili tačke dogovora. SAD su potvrdile da je angažman Francuske i EU u indopacifičkom regionu od strateškog značaja. Vašington je prepoznao i važnost jače, sposobnije evropske odbrane, komplementarnog NATO, a Makron je odlučio da od sledeće sedmice vrati francuskog ambasadora Filipa Etjena u SAD. Ali povratak ambasadora ne znači automatski i povratak poverenja. Osim diplomatske krize, bitno je i da se reši komercijalni deo "podmorničke afere", pošto je odbijanjem Australije da kupi francuskih plovila, Pariz izgubio 56 milijardi evra. "Naval grupa" očekuje da povrati bar deo sredstava, a sve će se rešavati na osnovu ugovora koji broji oko hiljadu i po stranica.

No, problem je što ništa do sada nije proizvedeno. Završena je prva faza uspostavljanja procesa, a sprovođenje ugovora sklopljenog 2016. godine nalazilo se u drugoj fazi, preciznijeg dizajniranja budućih podmornica. Zato Francuska neće moći da se nada basnoslovnoj sumi. Odšteta će, svakako, biti daleko manja od sume koja bi bila da je sve realizovano.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #321 on: September 24, 2021, 07:36:00 am »Quote
France 'over time' will appreciate reasons for submarine snub

Finance Minister Simon Birmingham says he trusts over time France will appreciate the strategic reasons for the decision Australia made in relation to submarines.

Last week, the government announced a new military alliance with the US and the UK, called AUKUS, which will allow the country to acquire nuclear-powered submarines to counter Chinese aggression in the Asia-Pacific.

“Making that shift from the commercial contract we had with the Naval Group to the broader partnership that enables us to achieve the most significant technology to power submarines that’s available to us,” Mr Birmingham told Sky News Australia.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #322 on: September 24, 2021, 09:27:01 am »
Quote
‘Petty’ French President Emmanuel Macron ‘needs to harden up’Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #323 on: September 24, 2021, 12:46:15 pm »

Svetski lideri zabrinuti zbog Kine, Bajden organizuje sastanak u Beloj kući
SVET Autor: Tanjug 24. sep. 2021

Lideri Kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga (Kvad) - SAD, Japan, Indija i Australija - dele zabrinutost zbog "rastuće moći i ponašnja Kine", zbog čega će se danas sastati u Beloj kući.

Na samitu će biti reči i o napretku u distribuiranju vakcina, infrastrukturi i tehnološkoj saradnji. Sastanak Kvada organizuje se nedelju dana nakon što su SAD, Velika Britanija i Australija objavile da su potpisale bezbednosni pakt AUKUS, prema kojem će Kanbera dobiti tehnologiju uz pomoć koje će moći da izgradi nuklearne podmornice, što je naišlo na osudu Pekinga. Lideri Kvada – predsednik SAD DŽozef Bajden, indijski premijer Narendra Modi, japanski premijer Jošihide Suga i australijski premijer Skot Morison, razgovaraće licem u lice, nakon što Bajden održi jutarnji bilateralni sastanak sa Modijem, a odvojeno će se sastati i sa Sugom.

„Imamo neke stvari koje treba da dostignemo u oblasti infrastrukture, zdravlja, nauke i tehnologije, svemira i sajber prostora“, rekao je neimenovani zvaničnik američke administracije za Rojters.

Izvor: www.nova.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #324 on: September 24, 2021, 01:47:11 pm »
Quote
Australia 'can't simply wait' to acquire nuclear submarinesLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #325 on: September 24, 2021, 02:14:03 pm »Quote
Quad summit: Biden hosts Indo-Pacific leaders as China concerns grow

Leaders of United States, Japan, India and Australia, sharing concerns about China's growing power and behavior, meet in person as a group for the first time on Friday for a summit expected to bring progress on Covid-19 vaccines, infrastructure and technological cooperation.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #326 on: September 24, 2021, 04:45:51 pm »Kina protiv AUKUS-a: Pakt u suprotnosti sa sporazumima o neširenju nuklearnog oružja


Kineske vlasti protive se novoosnovanom bezbednosnom savezu AUKUS između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država smatrajući da je to pakt koji je u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog oružja, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

-Takvi sporazumi (između Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država) suprotni su duhu neširenja nuklearnog oružja i odgovarajućim međunarodnim ugovorima, naglasio je kineski diplomata.

Vašington, London i Kanbera ne bi trebalo da destabilizuju međunarodnu situaciju, upozorio je.

Kako je precizirao portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, AUKUS podriva rezultate aktivnosti Asocijacije država jugoistočne Azije usmerene na održavanje mira u regionu.

-Ponovo insistiramo na tome da Australija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države prestanu da slede ideologiju iz doba Hladnog rata i jasno se pridržavaju međunarodnih obaveza vezanih za neširenje nuklearnog oružja, naglasio je Džao.

Vašington, Kanberra i London potpisali su sporazum 15. septembra prema kome će Australija započeti izgradnju podmornica na nuklearni pogon koristeći američke tehnologije. Kanbera namerava da izgradi najmanje osam takvih podmornica, a očekuje se da će prva od njih ući u upotrebu 2036.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #327 on: September 24, 2021, 07:10:59 pm »

Rusija: Pakt AUKUS bi mogao da pojača napetosti
SVET Autor: Tanjug 24. sep. 2021

Novo partnerstvo između SAD, Australije i Velike Britanije moglo bi da pojača napetosti i da kod još nekih zemalja probudi želju da poseduju nuklearnu flotu, izjavio je danas ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin za TV kanal "Rosija 24".

„Naravno, moglo bi da dođe do eskalacije napetosti u tom veoma mirnom regionu. Neke zemlje bi takođe mogle da pokažu interesovanje za stvaranje nuklearnih flota i mogle bi da dođu do resursa za tako nešto“, rekao je Kelin. Kelin navodi da je pakt AUKUS prevashodno pretnja za politiku neširenja nuklearnog oružja i zato je važno pogledati ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju po ovom pitanju, naglasio je.

„Gledamo na ovaj sporazum vrlo oprezno i situacija se analizira u Moskvi, gde ima mnogo pitanja na ovu temu. Politički, ovaj dogovor ima ozbiljan negativan politički naboj“, dodao je ruski diplomata.

Vašington, Kanbera i London su 16. septembra saopštili da su stvorili novi bezbednosni pakt, prema kojem će se, između ostalog, pomoći Australiji da dobije tehnologiju kojom će moći da gradi nuklearne podmornice, a prve bi mogle da uđu u službu 2036. godine. Kina je upozorila da pakt AUKUS može da dovede do trke u naoružanju i pozvala članice pakta da odustanu od „mentaliteta Hladnog rata i uskogrudih geopolitičkih koncepata“.

Izvor: www.nova.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #328 on: September 24, 2021, 10:00:25 pm »

Džonson razgovarao sa Makronom o obnovi saradnje
IZVOR: TANJUG PETAK, 24.09.2021.

Pariz -- Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Džonson je tokom razgovora rekao Makronu da London želi da obnovi saradnju sa Parizom, saopštila je kancelarija francuskog predsednika. Makron je odgovorio Džonsonu da će čekati da vidi predloge britanskog premijera, dodala je kancelarija, preneo je Rojters.

Do razgovora je došlo nedugo nakon što je Džonson poručio Francuskoj da ostavi na miru SAD i Australiju zbog trilateralnog sporazuma o nuklearnim podmornicama, zbog koga je Australija odustala od prethodnog sporazuma sa Francuskom vrednog 40 milijardi dolara. Francuska je potom pozvala na konsultacije svoje ambasadore iz SAD i Australije. Ambasador Francuske će se vratiti u Vašington nakon što je Makron razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #329 on: September 24, 2021, 10:08:09 pm »

Francuski predsednik i dalje ljut zbog podmornica i ne odgovara na pozive australijskog premijera
G. ČVOROVIĆ 24. 09. 2021.

PREMIJER Australije Skot Morison je na zasedanju Generalne skupštine UN priznao da je nastojao u više navrata da kontaktira sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, ali da u tome nije uspeo.

Makron, ljut zbog australijskog odbijanja da kupi naručene podmornice od Pariza, jednostavno, ne odgovara na njegove pozive.

- Još nismo dobili priliku da se čujemo. Bićemo strpljivi - rekao je Morison.

Prvi ministar Australije je takođe dodao da je raskid ugovora o kupovini 12 podmornica od Francuske bio teška odluka i rekao da razume očito razočaranje Francuske, ali je i branio australijske interese. Paralelno, Kanbera je najavila nabavku najmanje osam podmornica na nuklearni pogon od Amerikanaca ili Britanaca. Ova akvizicija obaviće se posle dugih meseci tajnog pregovaranja, što je naročito naljutilo Pariz.

Pre samo tri meseca, Skot Morison je bio gost Emanuela Makrona u Jelisejskoj palati, gde su u prijateljskoj atmosferi razgovarali i o podmornicama. Tom prilikom Makron je uveravao visokog gosta u pun angažman Francuske da do kraja ispuni ugovor. Morison se zahvalio Makronu i za podršku Francuske u, kako je rekao, teškim vremenima u Indopacifiku. Zbog toga, između Pariza i Kanbere nema znakova otopljavanja koji su mogli da se vide u odnosima s Vašingtonom. Francuska i ne pominje vraćanje svog ambasadora u Australiju, a Makron neće da razgovara s Morisonom, kao što je to uradio s Bajdenom.

- Mislim da će biti potrebno više vremena da se reše ova pitanja, nego ona koja su rešena između SAD i Francuske - priznao je Morison.

U međuvremenu, bivši australijski premijer, preko stranica "Monda" je poručio da Australija, možda ima važne strateške ili tehničke razloge da promeni mišljenje, ali da nijedan razlog ne može da opravda način na koji se ponela prema Francuskoj.

Lideri Kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga SAD, Japana, Indije i Australije, koji dele zabrinutost zbog "rastuće moći i ponašanja Kine" sastali su se u Beloj kući. Sastanak se održava nedelju dana pošto su Vašington, London i Kanbera objavili bezbednosni pakt AUKUS, prema kom Australija dobija tehnologiju za izgradnju nuklearne podmornice, što je naišlo na osudu Pekinga i gnev Pariza. Uoči sastanka je saopšteno da će četvorka razgovarati o infrastrukturi, zdravlju, nauci, tehnologiji, svemiru i sajber prostoru.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.