PALUBA
April 18, 2024, 02:44:54 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Antikineski vojni savez  (Read 56616 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #360 on: October 14, 2021, 02:36:27 pm »Quote
The AUKUS Pact: Australia's Point Of No Return?

AUKUS - recently signed pact between the US, Australia and the UK is changing the Indo-Pacific security architecture. Has Australia made a strategic choice for decades?
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #361 on: October 16, 2021, 06:23:24 am »Rusija zabrinuta zbog AUKUS-a: Očigledno je da neće doprineti međunarodnoj bezbednosti


Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da će saradnja Amerike, Velike Britanije i Australije u formatu AUKUS stvoriti poteškoće u sferi kontrole naoružanja.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Rjabkov se danas sastao sa ambasadorkom Velike Britanije u Moskvi Deborom Bronert, a diplomate su razmenile mišljenja o formiranju novog saveza AUKUS.

„Ruska strana je istakla da se i dalje analiziraju moguće posledice formiranja AUKUS-a. Pritom, već sada je očigledno da saradnja u tom formatu neće doprineti rešavanju zadataka jačanja međunarodne bezbednosti i stabilnosti i stvaraće poteškoće u sferi kontrole naoružanja“, precizirano je u saopštenju, objavljenom nakon sastanka.

Rusija se nada da će se učesnici saveza AUKUS strogo pridržavati svojih obaveza u oblasti neširenja nuklearnog oružja, istakao je Rjabkov.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #362 on: October 25, 2021, 07:19:18 am »Francuska u procepu – kako da je ne uvuku u konfrontaciju SAD i Kine


U jeku eskalacije napetosti između Vašingtona i Pekinga, Francuska pokušava da pronađe svoj put, izbegavajući da bude uvučena u konfrontaciju dve sile, piše francuski „Mond“.

Savez AUKUS, sklopljen između Kanbere, Londona i Vašingtona iza leđa Pariza, uništio je dugogodišnju saradnju Francuske i Australije u isporuci podmornica koje se smatralo dokazom francuskog prisustva u Indo-pacifičkom regionu. Iznenadni razvoj događaja izazvao je bes Pariza i otkrio ograničenja koja je Francuskoj nametnuo njen položaj u svetlu rastućeg suparništva SAD i Kine.

Stvaranjem trojnog saveza američki predsednik Džozef Bajden je zadao ozbiljan udarac naporima Pariza da vodi nezavisnu politiku prema Pekingu, do te mere da odbija da sledi odluku Vašingtona. Takvih nesigurnih pokušaja Francuske bilo je i ranije, napominje „Mond“ .


Francuska protiv američke „logike konfrontacije“ s Kinom

U vladi ih neki vide kao „treći put“ između sve agresivnije Kine i američkih saveznika, kod kojih iz dana u dan raste želja da ometaju svog glavnog azijskog rivala. Namere Francuske da se zalaže za svoje interese pojačava strah od eskalacije konfrontacije, pa čak i sukoba između dve države. „Francuska ne prihvata logiku konfrontacije SAD i želi da nađe put za saradnju sa Kinom“, poručuju iz Pariza.

Sa stanovišta francuske diplomatije, Kinu treba smatrati partnerom u rešavanju globalnih problema, posebno u borbi protiv klimatskih promena, a istovremeno, prema rečima jednog francuskog zvaničnika, kao „sistemskog neprijatelja“ kome treba „ako zatreba, pokazati i svoju snagu“. Međutim, vojna eskalacija u Indo-pacifičkom regionu nema nekog smisla za Evropljane: čak i da se osećaju bližim Sjedinjenim Državama, ne žele da dozvole da budu uvučeni u vojno rivalstvo Kine i Amerike“, objašnjava Žan Mari Geno, bivši zamenik generalnog sekretara UN i profesor Kolumbija univerziteta.

Pre stvaranja AUKUS-a, partnerstvo sa Australijom nudilo je mogućnost da Pariz pokaže svoj značaj, posebno u Indo-pacifičkom regionu, gde je rivalstvo između Pekinga i Vašingtona najviše eskaliralo. „Većina francuskih regionalnih partnera ne želi raskol na blokove između Kine i SAD, potvrđuje bivši diplomata Mišel Diklo u knjizi „Francuska u svetu preokreta“. On govori o Indiji - još jednom (posle Australije) partneru Pariza u ovom regionu.

„Francuska očigledno ne može da zameni američkim saveznicima vojne garancije SAD u regionu. Ona je neka vrsta osiguranja čija je vrednost rasla dok je Tramp bio na vlasti“, analizira Diklo.


Stav Francuske na liniji EU

Stav Francuske je na liniji EU, gde su takođe sve veća neslaganja sa SAD oko Kine. Razlog treba tražiti u poziciji Berlina: Angela Merkel je uvek nastojala da održi veze sa Kinom, koja je postala glavni trgovinski partner Nemačke. Nije slučajno što je 13. oktobra predsednik Si Đinping nazvao odlazeću nemačku kancelarku „starim prijateljem“ Kine. Kineski lider takođe nije propustio da izrazi nadu da će „EU sačuvati svoju nezavisnost“ od SAD i „zaista braniti svoje interese“.

Buduća koalicija na čelu Nemačke, pod verovatnim vođstvom socijaldemokrate Olafa Šolca, po svoj prilici će nastaviti da stavlja akcenat na dijalog, iako Zeleni insistiraju na oštrijem stavu prema Pekingu. „U Berlinu je svima jasno da su Nemačka i Evropa dužne da slede svoj put prema Kini“, kaže jedan od visokih nemačkih zvaničnika. Za to postoje bar dva razloga: ekonomska težina Kine i njen značaj u borbi protiv klimatskih promena. “ Kao i Pariz, ni Berlin se ne slaže s insistiranjem Vašingtona da se NATO preorijentiše s ciljem obuzdavanja Kine.

Ipak, koncepcija „trećeg puta“ ima svoja ograničenja, pre svega zato što je slabo shvataju s one strane Atlantika. „U SAD ovaj izraz se koristi za kritiku neutralnosti, pa čak i mlakog ponašanja Evropljana“, kaže stručnjak za francusko-američke odnose. Prema njegovim rečima, ovde je važno ne obraćati pažnju na karakteristiku , koja implicira da njima ( Evropljanima) nedostaje hrabrosti.

„Naprotiv, Francuska i Evropa se ne pridržavaju neutralnosti“ i ne priznaju „pojam ekvidistancije“ između Pekinga i Vašingtona“, naglašava ekspert.


Multilateralna igra Pekinga

Osim toga, beskompromisno ponašanje Pekinga ograničava slobodu delovanja onih zemalja koje žele da sarađuju s njim. Kina je narušila svoj ugled u očima evropskog mnjenja, predvođenog Nemačkom, nakon pandemije virusa korona, rivalstvo između zemalja se takođe pojačalo, čak i onih koji su se zalagale za što širu saradnju. U ovoj multilateralnoj igri Peking uspeva da pridobije najslabije ili najneodlučnije zemlje kako bi se suprotstavio stavovima Zapada, Evrope i Francuske, posebno na sastancima UN.

„Kina nastoji da bude manje zavisna od sveta, dok u isto vreme čini svet sve zavisnijim od sebe. Komunistička partija Kine agresivno štiti svoje interese i širi svoju kontrolu nad ekonomijom“, navodi Janka Ertel iz Evropskog saveta za međunarodne odnose. Ona napominje da je ovo „loša vest za nemačku industriju“ jer Evropa postaje žrtva „samouverene diplomatije i predatorskih ekonomskih metoda“. Kako piše „Monde“, ova izjava bi mogla biti polazna tačka za pregovore na kojima bi SAD i EU narednih meseci razmotrile kako se suprotstaviti pretnji uspona Kine.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #363 on: October 27, 2021, 07:21:58 am »Makronova poruka Đinpingu - uspostaviti ravnotežu


Francuski predsednik Emanuel Makron imao je telefonski razgovor sa kineskim kolegom Si Đinpingom.

Makron je poručio Đinpingu da treba nastaviti sa ponovnim uspostavljanjem ravnoteže u odnosima između Evropske unije (EU) i Kine, posebno u pristupu tržištvu, saopštila je Jelisejska palata.

Predsednik Francuske, zemlje koja će predsedavati EU prvih šest meseci 2022. godine, "pozvao je Kinu da nastavi sa uspostavljanjem ravnoteže u odnosima Kina-EU posebno u pogledu pristupa tržištu", navodi se u saopštenju. Makron i Si su razgovarali i o međunarodnim pitanjima, kao što su pandemija korona virusa, klimatske promene, trgovina, situacija u Avganistanu i iranski nuklearni program.

Francuski predsednik je o bilateralnim odnosima naglasio "kvalitet razmene u poljoprivredno-prehrambenom sektoru" i dodao da Francuska očekuje dodatno otvaranje kineskog tržišta.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #364 on: October 28, 2021, 12:27:09 pm »

Makron premijeru Australije: Krivi ste za narušeno poverenje
Tanjug 28.10.2021.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas u telefonskom razgovoru australijskom premijeru Skotu Morisonu da je narušio poverenje između dve zemlje i da je sada na zvaničnoj Kanberi da radi na popravljanju odnosa, saopšteno je iz Jelisejske palate.

U razgovoru uoči samita UN o klimatskim promenama, koji počinje 31. oktobra u Glazgovu, Makron je pozvao Morisona da se obaveže na obustavljanje iskopavanja uglja i upotrebe uglja za proizvodnju energije, prenosi Rojters. Odnosi dve zemlje narušeni su prošlog meseca kada je Australija, nakon što je zaključila partnerstvo sa Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti odbrane i bezbednosti, saopštila da se povlači iz sporazuma o podmornicama sa francuskom kompanijom „Naval grup“.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #365 on: October 28, 2021, 03:20:37 pm »

Prvi razgovor Makrona i premijera Australije nakon krize oko kupovine podmornica
SVET Autor: Beta/AFP 28. okt. 2021

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa premijerom Australije Skotom Morisonom prvi put od narušenih odnosa sa Francuskom posle raskida ugovora o kupovini podmornica, vrednog 55 milijardi evra.

Makron je rekao da je „sada na australijskoj vladi da predloži konkretne akcije koje bi bile odraz namere vlasti Australije da redefinišu osnove bilateralnih odnosa i da nastave zajedničko delovanje u indopacifičkom regionu“, saopštila je Jelisejska palata.

„Najveća pažnja biće posvećena situaciji u kojoj se nalaze francuske kompanije i njihovi podizvođači, uključujući australijske, a koji su pogođeni ovom odlukom Kanbere“, dodaje se u saopštenju.

Telefonski razgovor Makrona i Morisona održan je uoči susreta predsednika Francuske i predsednika SAD Džozefa Bajdena pred samit G20 u Rimu. Sastanak je ugovoren ranije zbog spora oko ugovora o podmornicama. Australija je u septembru prekinula ugovor sa Francuskom pošto su SAD, Australija i Velika Britanija sklopile strateško partnerstvo u Indo-Pacifiku, u koje je uključena i nabavka američkih podmornica. Kao središte novog bezbednosnog pakta, Australija će nabaviti podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju, jednostrano raskinuvši ugovor sa Francuskom o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica na dizel.

Izvor: www.n1info.com
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 382


« Reply #366 on: October 28, 2021, 09:36:54 pm »

Сва је прилика да ће Аустралија морати да надокнади штету коју је овим раскидом уговора нанела Француској. У ком обиму, односно колико тешко ће сада било ко моћи тачно да каже. Ако Фарнцуска не буде задовољна понудом Аустралије у вези тога (како се може прочитати из ове претходне вести Француска очекује неку понуду од Аустралије) највероватније постоји могућност међународне судске арбитраже.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #367 on: October 30, 2021, 05:48:52 am »

Bajden se izvinio Makronu zbog afere oko prodaje podmornica
Novosti online 29. 10. 2021.

AMERIČKI predsednik DŽo Bajden izvinio se svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu zbog načina na koji je objavljen ugovor o podmornicama sa Velikom Britanijom i Australijom, nazvavši taj potez „nespretnim“.

- Ono što smo uradili bilo je nespretno i nije urađeno sa puno poštovanja. Imao sam utisak da su se dogodile određene stvari koje se nisu dogodile. Francuska je ekstremno uvažen partner - rekao je Bajden i dodao da je Francuska „samostalna sila sa kojom imamo iste vrednosti“.

Bajden i Makron sreli su se u Rimu pred sastanak G20. Francuski predsednik rekao je da „treba gledati u budućnost“.

Bajden je Makronu rekao da je impresioniran kako je Francuska bila unapred obaveštena da će njen ugovor sa Australijom o isporuci konvencionalnih podmornica biti otkaza u da je to znala pre nego što je saopšteno da će biti formiran AUKUS, sporazum SAD, Britanije i Australije prema kom će Kanbera dobiti nuklearne podmornice, prenosi RT.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #368 on: October 30, 2021, 05:59:44 am »

Makron o sastanku sa Bajdenom
Novosti onlajn 29. 10. 2021.

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je sastanak sa američkim kolegom DŽozefom Bajdenom u okviru samita G20 u Rimu pomogao da se obnovi poverenje između dve savezničke zemlje nakon nesuglasica koje su nastale zbog uspostavljanja bezbednosnog pakta AUKUS.

- Poverenje je kao ljubav, deklaracije su dobre, ali je dokaz bolji - rekao je Makron novinarima nakon sastanaka sa Bajdenom preneo je Rojters.

Bajden je prethodno izjavio da su u Vašingtonu bili "nespretni" kada nisu saopštili Francuskoj za AUKUS, koji čine SAD, Velika Britanija i Australija.

- Da iskoristim engleski izraz, ono što smo uradili bilo je nespretno. Nije bilo urađeno u pravom maniru - rekao je Bajden, a preneo "NJujork post". On je, takođe, rekao da je bio pod utiskom da se određene stvari koje su se desile, zapravo nisu dogodile.

- Bio sam pod utiskom da je Francuska bila obaveštena (o AUKUS-u) odavno. Iskreno, nisam znao da niste bili obavešteni - rekao je Bajden Makronu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #369 on: November 01, 2021, 06:26:46 am »

Premijer Australije me je lagao
Tanjug 31.10.2021.

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je australijskog premijera Skota Morisona da ga je lagao dok je tajno pregovarao o sporazumu o nabavci podmornica sa SAD i Velikom Britanijom.

Na pitanje da li misli da ga je Morison lagao, Makron je odgovorio:

"Ne mislim, znam da je lagao".

Makron i Morison, koji su prisustvovali samitu Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta u Rimu, razgovarali su u četvrtak prvi put otkako je Australija otkazala ugovor o podmornicama sa Francuskom, podseća AP. Odnosi dve zemlje narušeni su prošlog meseca kada je Australija, nakon što je zaključila partnerstvo sa Velikom Britanijom i SAD u oblasti odbrane i bezbednosti, saopštila da se povlači iz sporazuma o podmornicama sa francuskom kompanijom „Naval grup".

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #370 on: November 01, 2021, 10:21:52 am »Quote
‘I don’t think, I know’ | Macron insists Morrison LIED to him about AUKUS deal

French President Emmanuel Macron accused Australian PM Scott Morrison of undermining mutual respect by lying about Canberra’s plan to scrap an agreement with Paris, in favor of the AUKUS nuclear sub deal with the US and UK.Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #371 on: November 01, 2021, 10:24:55 am »

Australijski vrh odgovara Makronu: Nismo lagali za podmornice
Tanjug 01.11.2021.

Australijski premijer Skot Morison negirao je da je lagao francuskog predsednika Emanuela Makrona dok je tajno pregovarao o sporazumu o kupovini podmornica sa Sjedinjenim Državama i Britanijom.

Ta optužba je dovela do eskalacije spora u odnosima dve zemlje usled iznenadnog australijskog otkazivanja sporazuma sa Francuskom. Australijski vicepremijer Barnabi Džojs sugerisao je da je Francuska preterano reagovala.

- Pa nismo ukrali neko ostrvo, nismo uništili Ajfelov toranj, to je bio ugovor - izjavio je danas Džojs - Ugovori imaju odredbe i uslove, a jedan od tih uslova i predloga je da možete da izađete iz ugovora. Izašli smo iz tog ugovora - dodao je Džojs.

Australija je u septembru odustala od petogodišnjeg sporazuma, vrednog 90 miliona australijskih dolara (66 miliona američkih dolara) sa francuskom kompanijom “Naval Grup”, u većinskom državnom vlasništvu, o proizvodnji 12 konvencionalnih dizel-električnih podmornica. Umesto toga, Australija je sklopila savez sa Britanijom i SAD s cijem preuzimanja flote od osam podmornica na nuklearni pogon izrađenih uz pomoć američke tehnologije.

Makron je juče u Rimu izjavio australijskim novinarima, gde je zajedno sa Morisonom prisustvovao samitu Grupe 20, da je nova alijansa "veoma loša vest za kredibilitet Australije i veoma loša vest za poverenje koje veliki partneri mogu imati u Australiju''. Odgovarajući na novinarsko pitanje da li misli da ga je Morison lagao, Makron je odgovorio: "Ne mislim, znam'' da je lagao.

Morison je rekao da nije lagao Makrona, dok su visoki ministri australijske vlade kritikovali francuskog lidera zbog eskalacije spora kroz ličnu uvredu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #372 on: November 03, 2021, 11:44:36 am »

Skandal: U javnost puštene Makronove SMS poruke; "Najniža tačka, bez presedana"
IZVOR: TANJUG SREDA, 3.11.2021.

Francuski ambasador u Australiji Žan-Pjer Tebo osudio potez australijske vlade da objavi privatne tekstualne poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona.

On je takav potez okarakterisao kao najnoviju "najnižu tačku bez presedana", navodeći da će to izazvati i zabrinutost kod drugih svetskih lidera da bi reči koje su izrekli mogle da budu iskorišćene kao "oružje" protiv njih, prenosi britanski list "Gardijan". Ambasador Tebo je rekao da je "curenje" tekstualne poruke francuskog predsednika nazadovanje "u smislu istine i poverenja" i da bi bilo "tužno" ako je ovo odgovor australijske vlade na zahtev Francuske za konkretnim akcijama za razrešavanje ovog spora.

Australijski premijer Skot Morison rekao je danas novinarima u Dubaiju da se "nikada neće izviniti" zbog otkazivanja francuskog ugovora o isporuci podmornica koje "neće obaviti posao koji Australija treba da uradi". Morison nije osporio tvrdnju da je njegova kancelarija pustila tekstualnu poruku, ali je samo rekao: "Tvrdnje su iznete i te tvrdnje su opovrgnute. Ono što je sada potrebno je da nastavimo dalje".

Spor između Australije i Francuske proističe iz Makronove optužbe da ga je Morison lagao u vezi sa australijskim planovima sa SAD i Velikom Britanijom o nabavci podmornica na nuklearni pogon, kao zamenu za francuski projekat vredan 90 milijardi dolara. Morison je odbacio Makronovu tvrdnju, a nekoliko australijskih medija je zatim objavilo da je francuski predsednik poslao SMS australijskom premijeru dva dana pre objave sporazuma "Aukus" sredinom septembra, zapitavši ga: "Da li da očekujem dobre ili loše vesti za naše zajedničke ambicije podmornica?"

Francuski ambasador je rekao u Kanberi da "curenje" poruke neće pomoći u izgradnji poverenja za popravku odnosa. "Ovo je novi najniži nivo bez presedana, kako u smislu toga kako nastaviti dalje, tako i u smislu istine i poverenja", rekao je Tebo.

"Ne ponašate se ovako po pitanju lične razmene stavova lidera koji su saveznici. Ali možda je to samo potvrda da nas nikada nisu videli kao saveznika", poručio je ambasador. On je naveo da to, takodje, šalje veoma zabrinjavajući signal za sve šefove država i da treba da paze, jer će u Australiji doći do curenja informacija.

"A ono što u poverenju kažete svojim partnerima će na kraju, jednog dana, biti upotrebljeno i kao oružje protiv vas", izjavio je francuski ambasador.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #373 on: November 03, 2021, 11:47:39 am »

Ambasador: Francuska više neće verovati lepim rečima Australije
SVET Autor: Beta 03. nov. 2021

Francuski ambasador u Australiji Žan-Pjer Tebo izjavio je u Kanberi da će biti potrebno vreme za obnavljanje čvrstih odnosa sa Australijom i dodao da Pariz više neće da veruje "lepim rečima" iz te zemlje posle krize sa podmornicama.

„Poučeni iskustvom više nećemo da verujemo lepim rečima i ljubavnim obećanjima“, rekao je Tebo novinarima i dodao da je „ljubav lepa, ali je mnogo bolje kad se ona dokaže“.

Ambasador, koji je pozvan na konsultacije u Pariz pošto je Australija prekinula vredan ugovor o kupovini francuskih podmornica, rekao je da može da se obnovi „ono suštinsko“ u bilateralnih odnosima ali je „nažalost to još daleko“. Okruženje francuskog predsednika Emanuela Makrona ocenilo je kao „veoma neelegantne metode“ Kanbere pošto su australijski mediji preneli informaciju da je Makron autralijskom premijeru Skotu Morisonu uputio sms poruku dva dana pre raskida ugovora.

„To je nizak udarac bez presedana“, ocenio je francuski ambasador i dodao da to predstavlja potvrdu da Australija Francusku ne smatra svojim saveznikom. Tebo je ocenio da curenje informacije predstavlja „zabrinjavajući signal drugim zemljama“. „Treba znati da će u Australiji doći do curenja informacija. Ono što kažete u potpunoj poverljivosti svojim saveznicima jednog dana će biti iskorišćeno i okrenuto protiv vas“, upozorio je on.

Ambasador je rekao da Australija nikada nije sa Francuskom otvoreno razmenjivala stavove niti tražiila alternative za ugovor iako smatra da je za to bilo prilika.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #374 on: November 03, 2021, 05:20:21 pm »Quote
'AUKUS' saga | France accuses Australia of 'inelegant methods'

Relations between Australia and France have hit a new low after an SMS message discussing the French-Australian submarine agreement, and attributed to President Macron, was leaked to the media.Logged
Pages:  1 ... 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.