PALUBA
June 25, 2024, 12:37:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Antikineski vojni savez  (Read 61494 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 497« Reply #420 on: April 08, 2022, 07:02:18 am »

Ova rećenica, izražena u gornjem videu kaže sve:“The UK has significant concerns about China’s role in the world.” Pa sad možete umesto bilo koje od navedenih država staviti bilo koju drugu ali bit zapisanog se ne menja. Brine se briga o tuđim stvarima a ne o svojima.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #421 on: April 11, 2022, 04:52:27 pm »
Karikatura kineskog Global Times.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* AUKUS.jpg (104.95 KB, 1024x609 - viewed 9 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #422 on: April 19, 2022, 01:55:38 pm »
Zapad zabrinut zbog vojnih ambicija Pekinga


Kina je u utorak saopštila da je potpisala sveobuhvatni bezbednosni sporazum sa Solomonovim Ostrvima.

U istom trenutku je Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, sve zabrinutiji zbog vojnih ambicija Pekinga na Pacifiku.

Ostrvsku državu u južnom Pacifiku pogodili su nemiri krajem 2021. izazvani nezadovoljstvom dela stanovništva zbog sve većeg uticaja Kine, pri čemu su prodavnice u kineskom vlasništvu zapaljene i vandalizovane u glavnom gradu arhipelaga Honijari.

Na zahtev vlade, Kina je jedan od regionalnih aktera koji je rasporedio mirovne snage na Solomonskim ostrvima.

Peking, koji je tada poslao svoje policijske instruktore da se bore protiv nereda, od tada pokušava da ojača svoju zaštitnu ulogu u arhipelagu dugom 1.500 kilometara.

Nacrt sporazuma koji je šokirao Australiju procurio je prošlog meseca. U njemu se kao mogućnost pominje raspoređivanje policijskih i pomorskih snaga na arhipelagu.

Kanbera i Vašington već dugo dele zabrinutost da bi Kina mogla da izgradi pomorsku bazu u južnom Pacifiku, šireći svoju pomorsku moć izvan svojih granica.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #423 on: April 19, 2022, 04:28:20 pm »Komentar i karikatura kineskog poluzvaničnog Global Times[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Quote
Be wary of Washington dragging South Pacific into geopolitical game


...

Washington's current interests in the South Pacific region are heavily military-focused. The US military plans to expand military bases in the region, and even deploy intermediate-range missiles in countries like Palau. This is undoubtedly dragging the South Pacific region into the geopolitical game of the great powers, threatening regional security and peace.

But Washington may find it not so easy to disrupt the China-Solomon Islands security cooperation. First, the Solomon Islands knows the security pact is in its interest. The cooperation with China, particularly in police affairs and law enforcement, can ensure the stability and development of the Pacific nation.

Moreover, the Solomon Islands should realize it is under the special attention of Washington because the US wants to use it as a pawn to contain China. That is why the US is offering some "carrots" to the Pacific nation.


Ceo tekst na linku ispod


https://www.globaltimes.cn/page/202204/1259766.shtml


* 2022-04-19_172128.jpg (150.27 KB, 1200x719 - viewed 8 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #424 on: April 25, 2022, 07:49:16 am »"Tretiraćemo je kineskom taktikom zastrašivanja"


Australijski premijer Skot Morison rekao je da bi pojava kineske vojne baze na Solomonskim ostrvima bila "crvena linija" za Kanberu i Vašington.

Prethodno je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao da su Kina i Solomonska ostrva potpisali okvirni sporazum o bezbednosnoj saradnji, prenosi RIA Novosti.

"Imamo istu crvenu liniju kao i SAD po ovom pitanju. Nećemo imati kineske pomorske baze u našem regionu, na našem pragu", citira Morisonovu izjavu TV kanal ABC.

Fidži i Papua Nova Gvineja takođe dele zabrinutost Australije , rekao je on.

Šef australijske vlade nije rekao kako bi Kanbera reagovala da se Peking ipak odluči na takav korak. Prema njegovim rečima, vlasti Solomonskih ostrva su ga uveravale da na njihovoj teritoriji neće biti kineskih baza.

Prema rečima zamenika premijera Australije Barnabija DŽojsa, Solomonska ostrva potpisivanjem sporazuma sa Pekingom ugrožavaju svoj suverenitet.

Stvaranje kineske baze na njihovoj teritoriji Kanbera će smatrati "taktikom zastrašivanja", rekao je vicepremijer.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #425 on: April 25, 2022, 07:51:31 am »Amerika duboko zabrinuta – Peking preti?


Potpisivanje bezbednosnog sporazuma između Kine i malene pacifičke države Solomonska Ostrva duboko je uznemirio Vašington, Kanberu i Velington.

Oni u njemu vide mogućnost da kineska mornarica u budućnosti uspostavi bazu i tako zađe za leđa američkim vojnim uporištima na Guamu, stekne neograničeni pristup otvorenim vodama Pacifika i ugrozi pomorske puteve između Australije i SAD, odnosno, Australije i Japana.

Da nije blokovskog sukobljavanja između SAD i Kine, odnosno, preciznije rečeno, refleksnog i decidiranog odbijanja Vašingtona i njegovih saveznika i najmanje naznake da bi najmnogoljudnija zemlja sveta mogla da negde van svojih granica ostvari vojnopolitički uticaj, malo ko van regije Azija-Pacifik bi ikada čuo za Solomonska ostrva.

S tom državom, koja ima oko 700.000 stanovnika i površinu od oko 28.000 kvadratnih kilometara, zvanični Peking je postigao sporazum o bezbednosti, koji, javljaju mediji u Aziji i zemljama najvećeg svetskog okeana, predviđa mogućnost da kineska policija interveniše po pozivu, te da vojni brodovi Kineske narodnooslobodilačke armije pristaju i snabdevaju se u njoj.

Taj sporazum, koji su potpisali ministri inostranih poslova, javnosti su predočili zvaničnici u Pekingu, čime su preduhitrili planiranu posetu američkih diplomata, koji su u solomonsku prestonicu Honiaru želeli da dođu kako bi domaćine odgovorili od bezbednosnog povezivanja sa Kinom.


Poprište čuvene bitke iz Drugog svetskog rata

Solomonska ostrva nalaze se u južnom Pacifiku, nedaleko od Papue Nove Gvineje, na oko 2.000 kilometara udaljenosti od Australije.

Gledano iz Vašingtona i Kanbere, ona imaju strateški geografski položaj budući da se nalaze na putu između Australije i Japana, odnosno, Australije i SAD.

Svetski su poznata po Gvadalkanalu, ostrvu koje je bilo poprište jedne od najtežih bitaka Drugog svetskog rata u Pacifiku između američke i japanske vojske. U njoj je život izgubilo oko 27.000 ljudi.

Na Gvadalkanalu je i prestonica Honiara, u kojoj su u novembru prošle godine, dve godine nakon što je vlada na traženje Pekinga povukla priznanje Tajvana, izbili nasilni protesti u kojima su demonstranti pokušali upad u parlament i prevrat, te palili kineske prodavnice, restorane i ambasadu zbog percepcije da režim finansijski podržava Peking.

To je tamošnje vlasti podstaklo da garancije za bezbednost, odnosno, očuvanje javnog reda i mira potraže upravo od Pekinga, koji je zainteresovan da zaštiti svoje državljane i poslovne interese.

Tradicionalno, ulogu policajca na ulicama solomonskih naselja obavljali su Australija i Novi Zeland, koji tu i druge ostrvske države Melanezije praktično smatraju svojim dvorištem.

Zapravo, i prošle godine u smirivanju situacije bile su angažovani policajci iz te dve države, kao i njihove kolege sa Fidžija.


Strateške igre za dominaciju pacifičkim vodama

Mediji u Aziji javljaju i da su SAD i njeni saveznici Japan, Australija i Novi Zeland početkom nedelje održali sastanak na Havajima na kojom su razmatrali načine na koji bi mogli da izdejstvuju od Solomonskih ostrva da odustanu od sporazuma, odnosno, ponište dogovor sa Kinom.

Oni strahuju da bi Peking mogao da nekad u budućnosti proširi sporazum i otvori mornaričku bazu na Solomonskim ostrvima, koja bi imala funkciju nadzora i odvraćanja američkih, australijskih i drugih snaga, te mogla da praktično zagospodari širokim morskim prostranstvom.

U Pacifiku je naime u toku nadmetanje u manevrisanju mornaričkim i vazduhoplovnim snagama u kojem je cilj Vašingtona da kineske vojne efektive koliko je to moguće ograniči na uzani prostor između njene obale i tzv. "prvog lanca ostrva" u Tihom okeanu, koji čine Japanski arhipelag, Tajvan i Filipini, dok Peking nastoji da svojim vojnim brodovima prodre dublje u Pacifik, do tzv. "drugog lanca ostrva", koji čine Boninska ostrva (u sastavu Japana), Marijanska ostrva i Guam (u sastavu SAD) i Nova Gvineja.

Solomonska ostrva nalaze se u zaleđu druge linije, pa bi eventualno uporište za stacioniranje vojnih brodova na njemu kineskoj armiji omogućilo ne samo da dobije izlaz duboko u Pacifik, već i zađe iza leđa američkih baza i približi se Australji, koja takođe funkcioniše kao odskočna daska za američke snage.

Premijer Solomonskih ostrva Manaseh Sogavare, na kojeg pored anglosaksonskih država pritisak vrše i susedi Papua Nova Gvineja i Fidži, međutim, istakao je da se sporazum sa Kinom odnosi isključivo na unutrašnju bezbednost njegove zemlje i da nije usmeren na druge države ili saveze.

On je naglasio da sporazum ne predviđa uspostavljanje vojnih baza i da sadrži i odredbe o pružanju ekonomske pomoći za razvoj.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #426 on: April 27, 2022, 08:58:11 am »Američka vojska spremna za intervenciju protiv Solomonskih ostrva?


Američki zvaničnik na Pacifiku nije želeo u potpunosti da isključi vojnu akciju protiv Solomonskih ostrva.

To bi se dogodilo u slučaju da Kini bude dozvoljeno da tamo uspostavi vojnu bazu, piše Gardijan. Zvaničnik je rekao da bezbednosni sporazum između dve zemlje ima "potencijalne regionalne bezbednosne implikacije" za SAD i njihove saveznike.

Ambasador Danijel Kritenbrink, pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik, posetio je Pacifik prošle nedelje kao deo američke delegacije.

On je rekao da je američki tim izrazio zabrinutost zbog nedavno potpisanog bezbednosnog sporazuma sa Kinom. Američki tim je uključivao i koordinatora Saveta za nacionalnu bezbednost za pitanja Indo-Pacifika Kurta Kembela, koji je 90 minuta razgovarao „konstruktivno i iskreno“ sa premijerom Manasehom Sogavareom.

"Želeli smo da kažemo našim prijateljima na Solomonovim ostrvima šta nas brine", rekao je Kritenbrink. „Premijer Sogaver je ukazao da, po njihovom mišljenju, sporazum koji su zaključili ima isključivo domaće implikacije. Ali jasno smo im stavili do znanja da postoje potencijalne regionalne bezbednosne implikacije za sporazum ne samo za nas, već i za naše saveznike i partnere širom regiona.'

Kritenbrink je u utorak ponovio spremnost SAD da deluju u regionu u slučaju da Kina tamo uspostavi vojnu bazu.

"Mi, naravno, poštujemo suverenitet Solomonovih ostrva, ali smo takođe želeli da im stavimo do znanja da bismo bili zabrinuti ako bi se preduzeli koraci za uspostavljanje stalnog vojnog prisustva. Tada bismo, naravno, morali da odgovorimo na to", rekao je on.

Upitan šta bi taj odgovor mogao uključivati, rekao je: "Vidite, neću da spekulišem i nisam u poziciji da govorim o tome šta SAD mogu, a šta ne mogu da urade u takvoj situaciji".

Na pitanje novinara da odgovori da li bi mogao da isključi mogućnost da SAD preduzmu vojnu akciju protiv Solomonovih ostrva gde je planirana pomorska baza i da se složi sa australijskim premijerom Skotom Morisonom koji je rekao da je baza „crvena linija“ za Australiju, on je rekao: "Nemam mnogo toga da dodam osim onoga što sam već rekao".

U saopštenju prošle nedelje, Bajdenova administracija je rekla da će SAD "reagovati u skladu sa tim" ako Kini bude dozvoljeno da uspostavi dugoročno vojno prisustvo na ostrvima, napominjući da je Sogavare rekao da nema nameru da dozvoli vojnu bazu.

Retorika je eskalirala nakon te izjave. Australijski premijer Skot Morison rekao je da Australija ima "istu crvenu liniju" kao i SAD kada je u pitanju prisustvo Kine na Solomonovim ostrvima, a ministar odbrane Piter Daton je rekao: "Australija treba da se pripremi za rat", tvrdeći da je Kina trenutno na planira put.

Kritenbrink je takođe istakao vojne ambicije Kine. „Mislim da je u ovom kontekstu važno imati na umu da znamo da Narodna Republika Kina nastoji da uspostavi robusniju stranu logistiku i infrastrukturu koja bi omogućila Narodnooslobodilačkoj vojsci da dizajnira i održava vojnu moć na velikim udaljenostima. Zato smo želeli da iskreno razgovaramo sa našim prijateljima na Solomonovim ostrvima. Izrazili smo zabrinutost i naznačili da ćemo nastaviti da pažljivo pratimo situaciju i da ćemo nastaviti da radimo sa njima u budućnosti.'


Šta se nalazi u sporazumu između Kine i Solomonskih Ostrva?

Tekst bezbednosnog sporazuma koji su potpisale Kina i Solomonska Ostrva je tajna, iako su poslanici Solomonskih ostrva pozvali premijera da to saopšti.

"Samo mala grupa ljudi je videla ovaj sporazum. I sam premijer je rekao da će detalje izneti samo uz dozvolu Kine, što mislim da takođe izaziva zabrinutost", rekao je Kritenbrink.

Međutim, nacrt sporazuma procurio je na društvenim mrežama prošlog meseca i videlo se da sadrži odredbe koje dozvoljavaju Kini da "pošalje svoje brodove, izvrši logističke dodatke i zaustavi i izvrši tranziciju ka Solomonskim ostrvima".

Kritenbrink je rekao da "Sjedinjene Države ne traže od zemalja da biraju između Sjedinjenih Država i Kine ili bilo koga drugog". Ali da su SAD zainteresovane da promovišu "proaktivnu viziju zajedničkih interesa i principa za koje verujemo da su od vitalnog značaja za sve naše prijatelje širom regiona".


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #427 on: April 28, 2022, 04:43:23 pm »
Quote
US Threatens China: No Military Bases in Solomon Islands!Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #428 on: April 29, 2022, 02:10:42 pm »Quote
The Point: China, Solomon Islands agree to security cooperation

China and the Solomon Islands signed a framework agreement on security cooperation but not everyone's happy about it. What's it about? And why is it ruffling feathers?Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #429 on: May 11, 2022, 06:17:08 am »Kina upozorava Evropu


Kina je u više navrata pozivala evropske zemlje da ispolje diplomatsku autonomiju.

Umesto toga Kina navodi da se Eevropljani pridružuju Sjedinjenim Državama u onome što Peking naziva "hladnoratovskim mentalitetom".

Konfrontacije između blokova koje su rezultat ukrajinske krize mogle bi postati veća i trajnija pretnja globalnom miru, rekao je kineski predsednik Si Đinping.

Ta zemlja je odbila da osudi Rusiju za njenu invaziju. Razgovarajući telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Si Đinping je rekao da Kina smatra da bi Evropa trebalo da ima potpunu kontrolu nad evropskom bezbednošću, javila je kineska državna televizija.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #430 on: May 12, 2022, 10:10:59 am »Rusija je najdirektnija pretnja svetskom poretku! Ona vodi varvarski rat protiv Ukrajine i paktira sa Kinom


Rusija predstavlja "najdirektniju pretnju" za medjunarodni svetski poredak zbog napada Moskve na Ukrajinu, rekla je danas u Tokiju predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Rusija je danas najdirektnija prentja za svetski poredak sa svojim varvarskim ratom protiv Ukrajine i zabrinjavajućim paktom sa Kinom", rekla je Fon der Lajen posle sastanka sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom, kojem je prisustvovao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Dvoje evropskih zvaničnika danas borave u Tokiju na godišnjim razgovorima Japan-EU koji se ovaj put odvijaju u jeku rusko-ukrajinskog konflikta i u porasta zabrinutosti u Aziji zbog vojnih ambicija Kine.

"Ruska invazija Ukrajine se ne tiče samo Evrope već ona narušava srce medjunarodnog poretka, uključujući Aziju. To ne treba tolerisati", rekao je japanski premijer Kišida čija vlada se pridružila sankcijama Zapada protiv Moskve, konkretno finansijskim i energetskim.

Sve veće vojno prisustvo Pekinga u Aziji takodje je bilo na dnevnom redu. Evropska unija nastoji da ima jaču ulogu naspram Pekinga.

"Naša saradnja u Ukrajini neophodna je u Evropi ali je takodje važna u regionu indo-pacifika i želimo takodje da produbimo konsultacije o Kini koja sve više jača. Mislimo da Kina treba da se potvrdi u odbrani multilateralnog sistema od koga je imala koristi u razvoju svoje zemlje", rekao je Mišel.

Fon der Lajen je rekla da EU i Japan jačaju svoju saradnju posebno pokretanjem digitalnog partnerstva i u oblasti trgovine.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #431 on: May 13, 2022, 05:15:26 pm »Poruka Kine EU i Japanu: Mešate se


Zajedničko saopštenje EU i Japana u kom se pominje teritorijalni spor između Kine i Japana je pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Kine, saopšteno je iz Pekinga.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je izjavio da su Japan i Evropska unija na konferenciji za medije u Tokiju spekulisali o pitanjima u vezi sa Kinom, "blateći i diskreditujući Kinu, mešajući se u njene unutrašnje stvari i provocirajući regionalni sukob".

U saopštenju, izdatom nakon sastanka EU i Japana u Tokiju, izražena je zabrinutost zbog situacije u vezi sa spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru poznatim kao ostrva Senkaku, koja su na teritoriji Japana, prenosi Rojters.

Kina insistira na tome da joj ova ostrva pripadaju i naziva ih Điaoju.

Na sastanku EU i Japana učestvovali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i japanski premijer Fumio Kišida, navodi Rojters.

Oba evropska lidera su upozorila na bliske odnose Kine sa Rusijom i „osudila jednostrane poteze da se promeni status kvo u bilo kom regionu sveta“, prenosi britanska agencija.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #432 on: May 14, 2022, 11:25:07 am »
Quote
Type 815G surveillance ship Haiwangxing operated off Australia’s north-west shelf from May 8 to 13, and has helped the Australian DoD to help us confirm that it been remembered to 792 (previously 852).
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Type 815G surveillance ship Haiwangxing.jpg (344.51 KB, 1575x1200 - viewed 4 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #433 on: May 16, 2022, 12:03:39 pm »Peking zemljama G7: Fokusirajte se na mir, a ne na nezakonite sankcije


Peking poziva zemlje G7 da se fokusiraju na mir, da prekinu sa uvođenjem nezakonitih sankcija i izazivanje obojenih revolucija u drugim zemljama, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Džao Liđijan.

„Pozivamo zemlje ‘Velike sedmorke’ da se zaista fokusiraju na mir i razvoj širom sveta, prekinu sa primenom dvostrukih ili čak višestrukih standarda, prestanu da usmeravaju ratne avione i brodove ka ‘pragovima’ drugih zemalja kako bi demonstrirali svoju snagu“, izjavio je diplomata.

Ranije je zamenik ministra inostranih poslova Kine Le Jučeng rekao da neke velike zemlje koriste ukrajinsku krizu kako bi oslabile Rusiju, njih ne brinu mirni pregovori i bezbednost ukrajinskog naroda.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #434 on: May 18, 2022, 11:57:14 am »"Japan i SAD se udružuju protiv Kine"


Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio da saradnja Japana i SAD ne bi trebala da izaziva konfrontaciju ovih zemalja sa Kinom.

Vang je svom japanskom kolegi Jošimasi Hajašiju u video pozivu naveo da su razgovori o Japanu i SAD-u, koji se "udružuju protiv Kine", stvorili "odvratnu atmosferu", navodi se u saopštenju oobjavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kine, prenosi Rojters.

Japan se priprema da ove nedelje ugosti čelnike Sjedinjenih Američkih Država, Indije i Australije, navodi britanska agencija.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.