PALUBA
December 09, 2023, 12:22:49 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na kubovac@paluba.info ili brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji foruma

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Antikineski vojni savez  (Read 51646 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #435 on: May 19, 2022, 06:07:32 am »Signal koji je uzdrmao EU: "Na Kinu gleda kao na partnera, konkurenta i rivala"


U Pacifiku nove varnice između Kine i Evropske unije.

Evropska unija je odlučila da pojača svoju obrambenu strategiju u Indo-pacifičkoj regiji zbog straha od rastuće kineske prisutnosti i zabrinutosti za međunarodni poredak koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu, piše Gardijan.

"Naš moto je sarađivati kad god je to moguće, ali takođe i braniti se kad je to neophodno", kazao je Gabrijel Visentin, posebni izaslanik EU za Indo-pacifički regiju.

"To nije usmereno protiv neke zemlje, već je to način pojačavanja naših kapaciteta i našeg kredibiliteta u smislu obrane naših interesa."

Visentin je rekao da nema dokaza koji bi sugerisali da je rat neizbežan u toj regiji - koja pokriva veliki deo sveta od istočne obale Afrike pa do pacifičkih ostrvskih zemalja - ipak EU je zabrinuta da "multilateralni poredak utemeljen na pravilima neće u potpunosti biti poštovan".

"Cena za kršenje multilateralnog poretka utemeljenog na pravilima je prilično visoka. To je sigurno signal drugima koji možda takođe žele da prekrše multilateralni poredak na tako nasilan način, da znaju s čime će se susresti."


Pretnja u regionu

Kina se smatra najvećom takvom pretnjom u regionu. Visentin kaže kako EU na Kinu gleda kao na "partnera, konkurenta i rivala".

Rastuće zabrinutosti oko kineskog gomilanja vojske u regiji i strateških namera, izašle su na videlo nakon što su u martu procurili detalji sigurnosnog pakta između Kine i Solomonskih ostrva, čime su po strani ostali tradicionalni partneri poput Australije, SAD-a i Novog Zelanda.

Labavo sročen dogovor podigao je uzbunu da bi regionalna stabilnost mogla biti ugrožena, jer bi Kina dobila priliku da rasporedi svoje ratne brodove u Tihom okeanu nekih 2.000 km od obale Australije.

I dok je Francuska rekla da je to "zabrinjavajuće na više nivoa, pogotovo s obzirom na ambiciju Kine da bude regionalni sigurnosni akter", Visentin je oklevao da komentariše smatra li EU to bezbednosnom pretnjom, sve dok ne vidi detalje dogovora te je dodao kako svaka država ima pravo da donosi svoje suverene odluke.

"Naravno, signal koji su poslali sa Solomonskih ostrva jasan je i glasan: EU i ostali moraju da učine."

Sujiro Sem, ambasador EU-a za Pacifik i Solomonska ostrva, kazao je da je dogovor Evropskoj uniji dao do znanja da postoji potreba da bude više prisutna u Pacifičkoj regiji.

"Iskustvo Evropske unije u pitanjima sigurnosti i obrane u Tihom okeanu, vrlo je ograničeno. To je izazov za budućnost, a sigurnosni dogovor između Kine i Solomonskih Ostrva mora biti uzet u obzir u razvoju sigurnosnih i obrambenih aktivnosti EU-a u toj regiji.

"Evropska unija je, tradicionalno, na Pacifiku partner za razvoj. Glavni izazov je pokazati da može biti i nešto drugo, poput strateškog partnera u sigurnosti i obrani."


Strateški kompas

U martu je Evropska unija planirala je da ojača svoju globalnu bezbednost i obrambenu politiku. Taj tzv. Strateški kompas otvara put za poboljšanje sposobnosti Evropske unije da odlučno reaguje u krizama i obrani svoju sigurnost i svoje građane.

"Usvajanje te strategije je još relevantnije nakon što je izbio rat u Ukrajini", kaže Sem.

"Rat u Ukrajini je istorijski trenutak koji doprinosi afirmaciji evropskih ambicija u pitanjima sigurnosti i odbrane."

Intenzivniji bezbednosni plan ne bi uključivao osnivanje vojnih baza, niti razmeštanje vojske ukoliko ne dođe do krize, kazao je Visentin, već sprovođenje vojnih treninga i vežbi na kopnu i moru, jačanje obaveštajnih kapaciteta i prolazak evropskih brodova kroz zone od pomorskog interesa.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #436 on: May 26, 2022, 06:44:25 am »Nemačka se okreće protiv Kine? Ministar jasan:
"Menjamo pristup – godinama se na to žmurilo"Berlin je dugo okretao glavu od brutalne represije kineskih vlasti nad Ujgurima u provinciji Sinđang, ali sada mora da reaguje.

To je danas rekao vicekancelar i ministar privrede Robert Habek i dodao da reakcija stiže posle novih izveštaja o progonima.

Kina Nemačkoj jeste važan trgovinski partner, ali odnose opterećuju "veoma relevantni problemi" uključujući kršenje ljudskih prava, rekao je Habek u utorak uveče.

"Godinama se na to žmurilo, ali ova vlada menja pristup Kini."

Poslednjih dana zapadni mediji su, pozivajući se na podatke koji su procurili iz kineske policije, naširoko izveštavali o progonu i masovnom zatvaranju Ujgura, muslimanske manjine na severozapadu Kine.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da su vlasti stotine hiljada ljudi ugurale u logore za prevaspitavanje. Habek je izveštaje o postupanju sa Ujgurima opisao kao potresne.

"Posebno šokiraju informacije o zatvaranju, maltretiranju i prinudnom radu", rekao je ministar.

"Neophodni su jasno objašnjenje i dodatno razjašnjenje." Što se tiče odnosa, Nemačka "ih diversifikuje, smanjujući zavisnost i od Kine", rekao je Habek.

"Ljudska prava nama su važna valuta."

Berlin sada pomno proverava zahteve nemačkih preduzeća za državnim garancijama za poslove sa Kinom, posebno u kontekstu zaštite prirode i radničkih i ljudskih prava.

Nemačka vlada namerava da spreči poslove sa povredama ljudskih prava, poput prinudnog rada, uključujući i lance isporuke. Uz to, sada će posebno proveravati je li neki segment lociran u Sinđangu.

"Odbijaćemo zahteve koji ne ispune te uslove", rekao je Habek.

"Uz to, sada pažljivo i kritički proveravamo kineske ponude u Nemačkoj."

Izveštaje na osnovu podataka iz policije koji su otkriveni Peking je odbacio kao "klevetničke".

Negiranje nije ubedilo poverenicu nemačke vlade za ljudska prava Luizu Amtsberg, koja je Berlin upozorila kako ne sme "tek tako da nastavi" sa Pekingom i pozvala na "otvorenu raspravu o privrednoj zavisnosti od zemalja sa zastrašujućim bilansom ljudskih prava".

Na to je već ukazao napad i rat Rusije u Ukrajini. Kina Ujgure optužuje za separatizam, ekstremizam i terorizam.

Muslimanska manjina, pak, navodi da je pod političkom, religijskom i kulturnom represijom od dolaska komunista na vlast 1949. Organizacija ujgurskih izgnanika Svetski kongres Ujgura Nemačku već duže kritikuje.

"Smatram da savezna vlada već dugo ne čini dovoljno. Ljudska prava su ugrožena na mnogo mesta, ali ovo je genocid," rekao je predstavnik Kongresa Dolkun Isa za Špigl.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #437 on: May 27, 2022, 07:13:21 am »
Šef kineske diplomatije stigao na Solomonska Ostrva


Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji i 20 visokih članova kineske delegacije stigli su danas na Solomonska Ostrva.
Australija se protivila tom potezu, tako što je poslala svog ministra spoljnih poslova Penija Vonga na Fidži kako bi pružila podršku na Pacifiku, preneo je AP.

Vong je na poslu svega pet dana od izbora nove australijske vlade i vratio se u nedelju uveče sa sastanka u Tokiju, gde su se sreli lideri zemalja Kvada, a među njima je bio i predsednika SAD DŽozef Bajden.

"Moramo da odgovorimo na ovaj potez, jer Kina traži način da poveća svoj uticaj u regionu, u delu sveta gde je Australija bila bezbednosni partner od Drugog svetskog rata", kazao je australijski premijer Entoni Albanizi za javni servis Austraije.

U međuvremenu, Udruženje medija Solomonskih Ostrva je pozvalo svoje članove da bojkotuju novinske konferencije koje se održavaju u glavnom gradu Honijari, i na kojima će prisustvovali Vang i njegov kolega sa Ostrva, DŽeremaja Manele.

Ovo je zato što su samo odabrani mediji pozvani na događaj, dodao je AP, i dogovoreno je da se samo jedno pitanje postavi Vangu, a to će moći da uradi kineski javni servis ČTV.

Kina je potpisala bezbednosni pakt sa Solomonskim Ostrvima prošlog meseca, što je, kako ističe američka novinska agencija, izazvalo šokove širom sveta.

Ovaj pakt je podigao uzbunu da bi Kina mogla da pošalje trupe na Ostrva ili da napravi vojnu bazu, nedaleko od Australije, ali su iz Pekinga i Honijare rekli da nemaju takve planove.

Tokom turneje po Pacifiku, Vang će obići Kiribati, Samou, Fidži, Tonga, Vanuatu, Papuu Novu Gvineju i Istočni Timor.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #438 on: May 27, 2022, 07:20:08 am »Novi zahtev: "Prešli su na genocid. Više nema opravdanja – kaznite ih"


Ujguri u izgnanstvu od međunarodne zajednice traže da umesto osudama, Kinu kazni sankcijama posle skorašnjih izveštaja o progonu njihovih sunarodnika u kineskoj provinciji Sinđiang.

"Poslednjih pet do šest godina kineske vlasti su promenile kurs i sa prisilne asimilacije i diskriminacije prešle na genocid," rekao je predsednik Svetskog kongresa Ujgura Dolkun Isa u četvrtak u Minhenu.

"Osude i prazna saopštenja ne mogu da zaustave genocid."

On je i od nemačke vlade direktno tražio da Kini uvede sankcije. Oko 200 delegata ujgurskog Kongresa sastaje se u Minhenu od četvrtka do subote sa političkim saveznicima. Organizacija optužbe na račun Kine zasniva na istragama nezavisnog Ujgurskog tribunala sa sedištem u Londonu.

Sud vodi Džefri Najs (Geoffrey Nice), glavni tužilac u procesu Haškog tribunala protiv Slobodana Miloševića.

Ujgurski tribunal je u decembru Kinu optužio za genocid nad pretežno ujgurskim stanovništvom u Sinđijangu, pustinjskoj provinciji na severozapadu. Ujgura ima oko 10 miliona. Procenjuje se da su vlasti u logore zatvorile stotine hiljada Ujgura i drugih muslimanskih manjina.

"Nemačke firme više ne treba da rade u Kini," zatražio je Isa, imenujući Folksvagen, Boš (Bosch) i Adidas.

Prema njegovim rečima, u Sinđiangu se ne radi o "uobičajenom kršenju ljudskih prava" i Ujguri "već godinama teškom mukom pokušavaju svet da ubede u to što se dešava." Sada je, međutim, svima jasno, dodao je.

"Više nema opravdanja za vlade, države, međunarodne organizacije da od toga okrenu glavu." Minhen je sedište Kongresa Ujgura.

Prema Isinoj proceni, u glavnom gradu Bavarske živi oko 1.500 pripadnika tog naroda, uglavnom izbeglica iz Kine.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #439 on: May 27, 2022, 07:46:47 am »Si Đinping ispred UN: "Nema potrebe da 'propovednici' vode druge zemlje"


Kineski predsednik Si Đinping održao je govor u UN braneći svoju zemlju o ljudskim pravima, rekavši zvaničnicima da nema potrebe za propovedima o tom pitanju.

Sijeva izjava je izneta u video pozivu sa visokim komesarom Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bačelet.

Očekuje se da će Bačelet, koji je u ponedeljak doputovao u Kinu na šestodnevnu turneju, posetiti krajnji zapadni region Ksinjiang, gde se kineska vlada suočava sa optužbama za masovno interniranje, prisilnu asimilaciju, prisilni rad i prisilnu sterilizaciju Ujgura i drugih stanovnika, uglavnom muslimani.manjine.

"Što se tiče ljudskih prava, nijedna zemlja nije savršena, nema potrebe da 'propovednici' vode druge zemlje, a još manje da li treba da politizuju to pitanje, praktikuju dvostruke standarde ili ga koriste kao izgovor da se mešaju u druge zemlje. unutrašnjih poslova", rekao je Si.

Očekuje se da će Bačelet posetiti gradove Kašgar i Urumći u Sinđangu, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #440 on: May 29, 2022, 07:00:44 am »Bašele: "Kina da razmotri mere protiv terorizma"


Komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele, čiju posetu Kini kritikuju organizacije, rekla je da je pozvala Peking da razmotri mere protiv terorizma.

Bačelet je ponovila da njeno šestodnevno putovanje u tu azijsku zemlju, koje je završeno u subotu i koje je uključivalo posetu zapadnom regionu Sinđang, nije bilo proučavanje kineske politike, već prilika za saradnju sa vladom u Pekingu.

Čileanka je u ponedeljak počela posetu Kini, prvom komesaru UN za ljudska prava u poslednjih 17 godina, u gradu Guangdžou na jugu zemlje. Njena kancelarija je prošle godine saopštila da veruje da je ujgurska manjina u Sinđangu bila nezakonito pritvarana, zlostavljana i primorana da radi.

Bašeče je rekla da je pokrenula pitanje mera "protivterorizma i deradikalizacije" i uticaja koji oni imaju na Ujgure i druge većinske muslimanske zajednice.

Kina negira da je prekršila njihova prava u Sinđangu. Bačeletov pristup je bio ograničen zbog kineskih restriktivnih mera uvedenih zbog Covida-19, piše Rojters. Tokom svoje konferencije za novinare u subotu, komesarka je takođe izrazila zabrinutost zbog "duboko zabrinjavajućeg" pritvora aktivista, advokata i novinara u Hong Kongu.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #441 on: May 29, 2022, 09:39:50 am »Kina potpisuje bilateralni sporazum sa Samoom


Kina potpisuje bilateralni sporazum sa Samoom, treći sporazum te vrste koji će biti potpisan za dva dana dok ministar spoljnih poslova Vang Ji obilazi ostrvske zemlje južnog Pacifika.

Očekuje se da će se dogovor odnositi na infrastrukturu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #442 on: June 01, 2022, 01:32:08 pm »
RIMPAC 2022


Prema dosadašnjem planu, u ovogodišnjem izdanju najvećih svetskih pomorskih ratnih igara, RIMPAC 2022, učestvovaće ključni američki partneri iz celog sveta.

Između ostalih, veđbama će prisustvovati i Indija, Japan i Australija, koje su se pridružile Vašingtonu u sklopu grupe "Kvad", kao i pet zemalja s izlazom na Južno kinesko more, koje je trenutno jedno od najturbulentnijih područja na svetu, piše CNN.

Sve u svemu, u vežbama sa sedištem u Honoluluu i San Diegu od 29. juna do 4. avgusta učestvovaće vojne jedinice iz 26 zemalja. U vežbama će biti angažovano 38 brodova, četiri podmornice i 170 aviona, stoji u saopštenju 3. flote američke mornarice. U vežbe će biti uključeno 25.000 vojnika, uključujući pripadnike pešadije iz devet zemalja.

Kako prenosi Jutarnji list, američka "mantra" je "slobodan i otvoreni Indo-Pacifik", jer Kina sve više jača svoje snage i širi svoj uticaj u tom regionu, uključujući militarizovanje ostrva u Južnom kineskom moru, za većinu kojih tvrdi da su njena suverena teritorija.

Tri zemlje koje Kinu smatraju konkurencijom - Filipini, Malezija i Brunej - učestvovaće takođe na vežbama RIMPAC ove godine. Indonezija, koja ima izlaz na Južno kinesko more i koja je svedočila nedavnim pomorskim napetostima s Kinom, takođe će učestvovati, kao i Singapur, koji se nalazi na jugozapadnom ulazu u more koje se prostire na površini od oko dva miliona kvadratnih metara.

U međuvremenu, zemlje "Kvada" - Sedinjene Države, Indija, Japan i Australija, produbljuju vojnu saradnju jer se pribojavaju sve veće kineske prisutnosti u tom regionu. Četiri zemlje održale su već dve pomorske vežbe od 2020. U međuvremenu, njihovi su se zvaničnici od prošle godine okupili četiri puta, uključujući lične sastanke u Beloj kući prošlog septembra i nedavno 24. maja u Tokiju.

U vežbama će naglasak biti na 'amfibijskim operacijama, vežbama topova, gađanja projektilima, protivpodmorničkoj i protivvazdušnoj odbrani, kao i operacijama protiv pirata, operacijama čišćenja mina, zbrinjavanja eksplozivnih ubojitih sredstava te operacijama ronjenja i spasavanja, saopštila je američka mornarica.

S druge strane, Vang Јi, kineski ministar spoljnih poslova nazvao je tu grupu zemalja "azijskim NATO-om", optužujući je za podsticanje "hladnoratovskog mentaliteta" i "podsticanje geopolitičkog rivalstva".

Karl Šuster, bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američkog Pacifičkog zapovedništva, rekao je da "osim vojne vrednosti, sastav RIMPAC-a pokazuje politički uticaj Vašingtona celom svetu".

'To pokazuje snagu i širinu američkog globalnog pomorskog partnerstva, što je vrlo važan signal za odvraćanje svim potencijalnim agresorima koji veruju da je uticaj i strateški položaj Vašingtona, posebno njegove mornarice, u opadanju. Široka međunarodna podrška RIMPAC-u dokazuje da to nije slučaj', rekao je Šuster.

Takođe je istakao i da će u vežbe biti uključena i pacifička ostrvska država Tonga, i to u vreme kada Kina nastoji da poveća svoj uticaj među malim zemljama u južnom Pacifiku.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #443 on: June 02, 2022, 12:31:25 pm »
Kanadska vojska optužila kineske avione za uznemiravanje


Kanadska vojska optužila je danas kineske ratne avione da uznemiravaju njene patrolne letelice.

Oni nadgledaju sprovođenje sankcija prema Severnoj Koreji, ponekad primoravajući kanadske avione da skrenu sa putanje leta.

oni su u nekoliko navrata, od 26. aprila do 26. maja, avioni Vazduhoplovstva Narodne oslobodilačke vojske (PLAAF) približavali su se patrolnom avionu velikog dometa CP-140 Aurora Kraljevskih kanadskih vazduhoplovnih snaga (RCAF)

"U ovim interakcijama, avioni PLAAF-a se nisu pridržavali medjunarodnih normi vazdušne bezbednosti", navodi se u saopštenju. Kako je navela kanadska vojska, te interakcije su neprofesionalne i ugrožavaju bezbednost osoblja RCAF-a. Dodaje se da se, u nekim slučajevima, kanadska posada osećala u tolikoj opasnosti da je morala brzo da promeni putanju leta kako bi izbegla potencijalni sudar sa avionom presretačem.

Takve interakcije izazivaju zabrinutost i sve su učestalije, navodi kanadska vojska, napominjući da se misije odvijaju tokom operacija koje su odobrile Ujedinjene nacije za sprovodjenje sankcija Severnoj Koreji. Peking još nije komentarisao ove navode, navodi britanska agencija. Kanadski avioni bili su deo "Operacije NEON", u kojoj se vojni brodovi, avioni i osoblje angažuju da identifikuju sumnjivo izbegavanje sankcija na moru, uključujući transport goriva i drugih zaliha sa broda na brod, zabranjen rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kina, koja kaže da je primenila sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pridružila se Rusiji prošle nedelje u stavljenju veta na predlog novih sankcija Severnoj Koreji koje predvode SAD zbog njenih sve većih raketnih testova", , prenosi agencija Rojters.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #444 on: June 03, 2022, 08:43:28 am »Quote
Small Pacific Nations reject China's deal

China has suffered humiliation in the pacific. 10 island nations in the region rejected China's proposed security pact. Palki Sharma tells you how these island nations stood up to China.Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 566« Reply #445 on: June 04, 2022, 10:06:33 am »

Дани опасних маневара на Пацифику - носачи авиона, двогледи и пројектили

Кина спремна да порине трећи, до сада најнапреднији носач авиона у тренутку када Токио на маневре шаље Изумо, највећи јапански ратни брод изграђен од Другог светског рата. Блиски сусрети руских, кинеских и тајванских авиона. Канада се жали да су кинески ловци бар 60 пута "прозујали" поред патролних авиона недалеко од Северне Кореје.

Када су се облаци разишли, сателитски снимци су показали са су радиници у шангајском бродоградилишту скинули потпоре и скеле око новог носача авиона, што суштински значи да ће брод "типа 003" ускоро бити поринут у море.

Скоро 300 метара дуг, опремљен катапултима за лансирање и хидрауличним ужадима за заустављање летелица, "003" ће, према проценама америчких војних аналитичара, бити "највећи и најмодернији" носач авиона изграђен ван САД.

Готово истовремено, Јапан је у патролу послао "Изумо", некадашњи носач хеликоптера, који је у складу са новом војном стратегијом Токија, преуређен у носач авиона.

Пацифичка турнеја овог брода најављена је као јапански одговор на безбедносни споразум Кине и Соломонских острва, који Токио и Вашингтон виде као покушај да окончају деценије америчке доминације у овом региону.

"Изумо", највећи јапански ратни брод изграђен после Другог светског рата, био је првобитно пројектован као носач хеликоптера, у складу са јапанским законима којим је суштински забрањена производња офанзивних војних систем. Јачањем кинеских амбиција, овај брод је делимично модернизован и на њега су крајем прошле године слетела два америчка вишенаменска авиона Ф-35Б.

Био је то први пут после 75 година да је неки авион полетео или слетео са јапанског носача авиона. Модификација овог брода биће у потпуности окончана за две године, негде у време када ће и кинески "тип 003" бити спреман за акцију.

Дуг 248 метара, "Изумо" је други највећи носач авиона изграђен у Јапану. Двадесетак метара дужи "Шинано", који је у ствари био модификовани бојни брод класе "Јамато" потопила је америчка подморница крајем 1944. године, свега десетак дана пошто је уведен у службу ратне морнарице.

Патроле, пресретања, маневри
Серија блиских сусрета кинеских и тајванских авиона, током претходних седмица, некако, у други план је бацила жалбе канадских власти, које тврде да су кинески ловци од краја децембра у најмање 60 наврата "прозујали" поред патролних авиона ангажованих у водама око Северне Кореје.

"Ово схватамо крајње озбиљно...Чињеница да је Кина изабрала овакав приступ је истински проблематична", рекао је канадски премијер Џастин Трудо.

Канадске власти су навеле и да су кинески ловци "пролетали свега десетак метара" од патролног авиона ЦП-140 "аурора", који се у овом делу света нашао у склопу операције Уједињених нација, којом се контролишу санкције властима у Пјонгјангу.

Кина се није изјашњавала о канадским оптужбама, али је најавила нове велике маневре у водама око Тајвана, које се, још једном, подударају да посетом америчких сенатора.

Сенаторка Тами Дакворт је на Тајван стигла у понедељак, док је кинеско ратно ваздухопловство, истовремено, у воде око Тајвана послалао укупно 30 борбених авиона.

Кинеским маневрима прикључио се и носач авиона "Лиаонинг", који је прокрстарио водама јужно од Јапана и источно од Тајвана, после чега је Пекинг оптужио јапанске власти да прате и ометају овај брод.

"Не требају нам посебни фотографи са јапанских бродова и авиона", рекао је портпарол кинеског министарства одбране.

Власти у Токију су у пратњу кинеског носача авиона послали управо "Изумо", тврдећи да су кинески авиони извели стотине летова у међународним водама јужно од Јапана.

У сложене односе укључули су се и Руси, са којима се Јапанци већ деценијама споре око Курилских острва. Острва на граници између Охотског мора и Тихог океана, у Русији позната као Јужни Курили, а у Јапану као "северна територија", предмет су спора двеју држава још од краја Другог светског рата, када су совјетске снаге заузеле острва Кунашири (руски Кунашир), Еторофу (руски Итуруп), Шикотан и мали архипелаг Хабомаи.

Најновији у серији спорова Јапана и Русије почео је крајем фебруара када је влада у Токију руску офанзиву на Украјину назвала "озбиљним кршењем међународног права" и придружила се казненим мерама које је Запад увео Москви.

Москва је, у контраудару, сврстала Јапан на листу "непријатељских држава" и прекинула преговоре о мировном споразуму између две државе, којим је требало да буду решена питања која су остала отворена после Другог светског рата, укључујући и судбину Курилских острва.

Кинеска државна телевизија емитовала је снимке заједничких патрола са руским авионима изнад Пацифика, најављујући могућност да се у блиској будућности у таквим маневрима појаве и најмодерније летелице обе државе - руски "су-57" и кинески "ј-20".

Тензије на Пацифику подигнуте су крајем априла када су руске подморнице испалиле  крстареће ракете "калибр" на мете у Јапанском мору. Вежбе гађања у Јапанском мору временски су се подудариле са маневрима морнарица САД и Јапана, у којима су учествовали бродови америчке Седме флоте предвођене носачем авиона "Абрахам Линколн."

Izvor

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 7913699_907d8662-ef24-49a2-8b47-d19f65e0acdc.jpeg (64.18 KB, 940x527 - viewed 2 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #446 on: June 07, 2022, 06:17:23 am »Kina upozorava: "Kanada da se uzdrži od provokacija"


Kina poziva Kanadu da se uzdrži od provokacija u međunarodnom vazdušnom prostoru ili će Otava snositi posledice

To je izjavio portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćjan.

On je optužio kanadsko vazduhoplovstvo za provokacije protiv Kine pod izgovorom da sprovodi rezolucije Saveta bezbednosti.

"Kina poziva Kanadu da shvati ozbiljnost situacije, ne preduzima nikakve rizične i provokativne radnje, u suprotnom će kanadska strana biti odgovorna za sve nastale ozbiljne posledice", istakao je on.

Ranije su kanadske snage optužile pilote Vazduhoplovstva kineske Narodno-oslobodilačke armije za neprofesionalno ponašanje koje ugrožava bezbednost tokom interakcije sa kanadskim vazduhoplovstvom u međunarodnom vazdušnom prostoru. Incidenti su se dogodili tokom misije kanadskih vazduhoplovnih snaga NEON koja je usmerena na praćenje mogućih kršenja sankcija UN protiv Severne Koreje.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #447 on: June 09, 2022, 06:45:14 am »
Nemci otvorili karte: Država će sprečiti Kineze da preuzmu Mercedes


Preuzimanje Mercedesa od strane kineskih investitora biće osujećeno ako bude potrebno, smatra premijer Baden-Virtemberga, nemačke države Vinfrid Krečman.

U Baden-Virtembergu nalazi se sedište tog proizvođača automobila.

"To nikako ne bismo dozvolili", rekao je ovaj političar i član Zelenih pozivajući se na Zakon o spoljnoj trgovini i platnom prometu.

Ako strani investitor sa sedištem van EU preuzme kontrolu nad nemačkom kompanijom, savezna vlada ima pravo veta pod određenim uslovima.

Snažan udeo dva velika kineska investitora u vlasništvu Mercedesa već je izazvala strahove u prošlosti.

Skoro petina te kompanije sa sedištem u Štutgartu već je u kineskim rukama.

Kineski partner BAIC je najveći pojedinačni akcionar u ovom proizvođaču automobila sa udelom od 9,98%. Istovremeno, kineski investitor Li Šufu drži 9,69 odsto Mercedesa. Takođe, državni fond Kuvajta poseduje blok akcija sa 6,84%.

Prvi čovek Mercedes-Benca Ola Kalenius rekao je da imaju vrlo dobre i jake odnose sa kineskim investitorima i dodao da je Kina najvažnije svetsko tržište za prodaju Mercedesovih automobila.

"Kina je porasla više od gotovo bilo kog drugog tržišta poslednjih godina", rekao je Kalenius.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #448 on: June 11, 2022, 08:13:40 am »
Kanada: Kina pokazala "veoma zabrinjavajuće i neprofesionalno" ponašanje


Kanada smatra da je Kina pokazala "veoma zabrinjavajuće i neprofesionalno" ponašanje, kada je ometala njen patrolni avion u blizini Severne Koreje.

To je saopštila danas ministarka odbrane Anita Anand.

U obraćanju na marginama Šangri-La dijaloga u Singapuru, azijskom bezbednosnom sastanku, Anand je rekla da je to pitanje pokrenuto diplomatskim kanalima, prenosi Rojters.

Upitana da li je razgovarala sa kineskim ministrom odbrane Vei Fengheom, koji je takođe na sastanku, Anand je rekla da je imala susrete se sa brojnim kolegama tokom konferencije, navodi britanska agencija.

Kanadska vojska optužila je ovog meseca Peking da je ometao njene patrolne avione dok su nadgledali kršenje sankcija Severne Koreje, što ih je u nekim slučajevima primoralo da skrenu sa putanje leta.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su kanadski vojni avioni pojačali izviđanje i provokacije protiv Kine, ugrožavajući nacionalnu bezbednost te azijske zemlje.

"Presretanja naših letelica koja su izvršili Kinezi su veoma zabrinjavajuća i neprofesionalna i moramo da osiguramo da bezbednost naših pilota ne bude ugrožena, posebno kada oni prosto nadgledaju po zahtevu i u skladu sa misijama koje su odobrile UN", rekla je Anand.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je na ovom sastanku ranije danas da je došlo do "alarmantnog" povećanja broja nebezbednih i neprofesionalnih susreta kineskih aviona i plovila sa onima drugih zemalja, navodi Rojters.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #449 on: June 13, 2022, 09:26:45 am »Kina trenira sa svojim novim bezbednosnim partnerom u Pacifiku


Kineska policija započela je obuku svojih kolega sa Solomonovih ostrva, objavila je u nedelju ta ostrvska država. Prva runda vežbi održana je u sedištu Policijskih snaga Kraljevskih Solomonskih ostrva (RSIPF) u Rouu, zapadnom predgrađu glavnog grada Honijare, između 7. i 11. juna.

„Bezbjednosni izazovi se razvijaju i još uvijek prijete ovoj naciji i stoga RSIPF mora biti dobro pripremljen da se uhvati u koštac sa ovim prijetnjama. Zbog toga su ove obuke kritične i moraju se održati da bi došle do svih službenika RSIPF-a u Honijari i provincijama“, rekao je zamenik komesara Ian Vaevaso tokom ceremonije otvaranja uoči vežbe.

Obuka je uključivala uvežbavanje „osnovnih veština rukovanja opremom, osnovnih veština preživljavanja, samoodbrane i kontranapada, držanja i kretanja“, navodi se u saopštenju vlade Solomonovih ostrva. Vežbu su izveli instruktori sa timom za vezu kineske policije, dodaje se.

Vežbe su usledile nakon bezbednosnog pakta koji su Peking i Honijara potpisali krajem aprila. Sporazum je dodatno pogoršao ionako zategnute veze između Australije i Kine, uznemirujući i zapadne saveznike Kanbere. Zapad je optužio Peking da želi da stvori vojnu bazu na Solomonovim ostrvima, dok je tadašnji australijski premijer Skot Morison opisao takve izglede kao „crvenu liniju“ za Kanberu. Pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika Danijel Kritenbrink upozorio je da će Vašington imati „značajne zabrinutosti i mi bismo vrlo prirodno odgovorili na te zabrinutosti“ ako se pojavi takva ispostava.

Kina je, međutim, odbacila kritike, navodeći da je iskrivila „činjenice i klevetala redovnu saradnju Kine sa zemljama Okeanije“, dok je negirala da ima planove za postavljanje vojne baze na Solomonovim ostrvima. Krajem maja, zapadni mediji objavili su nacrt dokumenta koji sugeriše da Peking planira da ponudi sporazume o ekonomskoj i bezbednosnoj saradnji za 10 dodatnih malih ostrvskih država u Pacifiku. Činilo se da su potencijalni dogovori po prirodi veoma slični paktu potpisanom sa Solomonovim Ostrvima.

Peking tvrdi da će nastaviti da gradi veze sa pacifičkim državama uprkos prekookeanskom pritisku. Sporazum sa Solomonovim Ostrvima postao je primer „otvorene“ i „transparentne“ saradnje, rekao je u subotu zamenik ministra spoljnih poslova Kine Sje Feng.

„Pacifik bi trebalo da bude pozornica međunarodne saradnje, a ne arena za geopolitičke igre“, rekao je Ksie u intervjuu za China Media Group.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji foruma

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.