PALUBA
May 23, 2024, 12:58:57 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Antikineski vojni savez  (Read 59189 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #75 on: April 23, 2021, 11:23:08 am »

Ambasada Kine u Londonu: Optužba o genocidu nad muslimanima besmislena laž
SVET Autor: FoNet 23. apr. 2021

Ambasada Kine u Londonu je ocenila da “optužba šačice britanskih poslanika” da se u kineskoj oblasti Sinđan odvija genocid nad pripadnicima muslimanskog naroda Ujguri predstavlja najbesmisleniju laž ovog veka, uvredu za kineski narod i ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih pravila međunarodnih odnosa.

Britanski parlament je u sredu zatražio od vlade u Londonu da preduzme akciju radi okončanja genocida u Sinđanu, navodi Rojters. Zahtev poslanika je da vlada iskoristi međunarodno pavo, kako bi se okončali zločini protiv čovečnosti i genocid nad Ujgurima. Vlada je ocenila da se u Sinđanu događa kršenje ljudskih prava “industrijskih razmera”, ali da odluku o genocidu može da donese samo sud.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #76 on: April 27, 2021, 08:17:38 am »"Moramo se spremiti za rat da sačuvamo mir"


Ministar unutrašnjih poslova Australije Majk Peculo poručio da u jeku porasta napetosti u svetu, liberalne demokratije moraju biti spremne za rat.

Cilj je, kako je rekao, da se sačuva mir. Peculo je u tom kontekstu dodao i da se povećava mogućnost izbijanja ratnog sukoba.

Peculo nije obrazložio šta ga je navelo na ovakvu ocenu, ali kako ocenjuje agencija Rojters, ona je u skladu sa pogoršanjem odnosa izmedju Australije i Kine i porastom tenzija povodom Tajladna.

Ministar odbrane Australije Piter Djuton ocenio je ranije da ne bi trebalo odbaciti mogućnost sukoba sa Kinom povodom pitanja Tajvana.

Predstavnik ministarstva poljnih poslova Kine Vang Vanbin izrazio je nadu da je Australija "svesna osetljive prirode ovog problema " i ocenio da bi Australija trebalo da izbegava da šalje "pogrešne signale o nezavisnosti Tajlanda".

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #77 on: April 29, 2021, 04:48:00 am »

Sastanak Merkel i Le Kećijanga putem video linka
D.R.Đ. 28. 04. 2021.

KINA i Nemačka, kao dve značajne ekonomije i zemlje sa uticajem, treba da daju primer otvorene, obostrano korisne, vin-vin saradnje – rekao je danas kineski premijer Li Kećijang na šestim kinesko-nemačkim međuvladinim konsultacijama kojima je putem video-linka prisustvovala i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kineski premijer ukazao je da, uprkos činjenici da dve zemlje imaju različita gledišta na neka pitanja, obe strane treba da poštuju međusobne suštinske interese i da imaju komunikaciju na bazi jednakosti i nemešanja u unutrašnje stvari druge strane.

- Uprkos udarca Kovida-19, trgovina između dve zemlje je nastavila da raste,  što je snažan dokaz snage i potencijala saradnje dve zemlje. Takva saradnja donela je stvarne koristi za dva naroda i doprinela stabilnosti globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja – naveo je Li.

Li je pozvao dve zemlje da povećaju poverenje, otklone nedoumice i koncentrišu se na saradnju. Nemačko-kineske vladine konsultacije održavaju se već deset godina, a pokrenula ih je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #78 on: May 03, 2021, 07:21:55 am »Quote
Why is China punishing Australia? The human impact of the trade war | Four Corners

Over the last twelve months, China has launched a wave of trade sanctions against Australia. Industry after industry has been hit with a range of punishing measures, from massive new taxes to import restrictions.
 
As a result, many Australian products have effectively been banned from entering China, leaving the businesses that rely on this trade in peril.
 
But why is China punishing Australia and who is at risk?
 
From the barley fields of WA’s salt lake country to the lobster trawlers of Hobart, Four Corners reveals the human and financial cost of the ongoing dispute.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #79 on: May 03, 2021, 09:03:20 am »Premijerka Novog Zelanda: Odnosi sa Kinom sve komplikovaniji


Kako jače globalna uloga i značaj Pekinga, odnosi sa Kinom, najvećim trgovinskim partnerom Novog Zelanda, postaju sve kompleksniji, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardern.

Premijerka Ardern dala je ovu izjavu dok se Novi Zeland nalazi pod pritiskom svojih zapadnih saveznika, jer odbija da u okviru obaveštajnog saveza "Pet očiju" kritikuje Kinu.

Tokom govora na Kineskom poslovnom samitu u Ouklandu, premijerka Ardern je ukazala da postoje pitanja o kojima Kina i Novi Zeland "nisu i ne mogu biti saglasni". Ona je istakla da ove razlike ne determinišu odnose između dve zemlje i ocenila da je to izazov s kojim se suočavaju i druge države u indopacifičkom regionu i u Evropi.

Ardern i ministarka spoljnih poslova Nania Mahuta zastupaju novu "nezavisnu spoljnu politiku", koja nije lojalna politikama bilo kog velikog geopolitičkog bloka. Premijerka je potvrdila da će Novi Zeland i dalje izražavati svoj stav i u partnerskom duhu i naglasila da odnosi sa Kinom neće uvek biti jednostavni.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #80 on: May 05, 2021, 02:06:24 pm »Quote
EU unveils plan to cut commercial dependency on China

The European Union​ unveiled on Wednesday a plan to cut its dependency​ on Chinese and other foreign suppliers in six strategic areas like raw materials, pharmaceutical ingredients and semiconductors after the pandemic​-induced economic slump.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #81 on: May 06, 2021, 11:18:16 am »Quote
China 'strongly condemns' G7 rights criticism

China​ on Thursday said it "strongly condemns" a statement by the Group of Seven nations that accused Beijing of rights abuses in Xinjiang​, Tibet​ and HongKong​.Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #82 on: May 06, 2021, 12:04:12 pm »Quote
China indefinitely suspends all activities under China-Australia Strategic Economic Dialogue

A top Chinese economic body has decided to indefinitely suspend the country's strategic economic dialogue with Australia​.  A statement from the National Development and Reform Commission criticized Canberra for launching a series of measures to disrupt normal exchanges and bilateral cooperation. This came after Australia scrapped two deals under China's Belt and Road Initiative last month.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #83 on: May 06, 2021, 12:07:45 pm »Quote
G7 foreign ministers' meeting: China condemns allegations in joint statement

China​ has strongly condemned a G7 statement issued after two days of face-to-face meetings in London. The statement criticizes Beijing for issues over Xinjiang, Tibet, Hong Kong and Taiwan. It also accuses China of unfair trade practices and intellectual property theft. Beijing has slammed the allegations as groundless.


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #84 on: May 07, 2021, 08:26:29 am »
Quote
Australia - China war drums. General's leaked briefing warns of conflict ahead
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #85 on: May 07, 2021, 10:36:00 am »Evropa zadaje udarac Kini: U pripremi zakon koji pogađa kineske firme?


Nemački list Zidojče Cajtung piše da Evropska komisija priprema predloge koji bi trebalo da zaštite evropske firme od nepoštene konkurencije iz Kine, a kao jedan od primera navodi i Pelješki most koji sredstvima iz EU fondova grade kineske kompanije, prenose hrvatski mediji.

Evropska komisija je predstavila u sredu zakonodavni projekat čiji je cilj da se omogući zabrana preuzimanja firmi iz EU državnim subvencionisanim preduzećima iz trećih zemalja. Pored toga, kompanije podržane državnim novcem takođe bi trebalo da budu isključene iz tendera za javne ugovore.

U Nemačkoj su naročito kontroverzna kineska preuzimanja evropskih kompanija.

Primera radi, mnogo je kritika izazvalo nekoliko milijardi vredno preuzimanje nemačkog preduzeća Kuka, jednog od vodećih proizvođača robota za industriju. Kupac je bila kineska Midea.

Na području javnih ugovora, činjenica da je kineskom konzorcijumu dodeljen ugovor za izgradnju važnog mosta u južnoj Hrvatskoj (Pelješkog mosta) podstakla je rasprave. Brojne velike evropske kompanije su propustile tender, a zatim su se požalile na nelojalnu konkurenciju, navodi Indeks.

Predlog Komisije posebno predviđa da pre velikog preuzimanja, strane firme ubuduće moraju da obelodane da li su poslednjih godina primile državne subvencije veće od 50 miliona evra. To bi se onda odnosilo na sva preuzimanja kompanija s prometom od 500 miliona evra ili više.

Prilikom prijave za javne ugovore trebalo bi, pak, ubuduće objaviti državne subvencije s ugovorom obima od 250 miliona evra ili više. Uz to, nadzorni organi EK za konkurenciju žele da budu u mogućnosti da istraže preuzimanja i dodelu ugovora ispod graničnih vrednosti na vlastitu inicijativu.

Da li će se predlog sprovesti na isti način, sada zavisi od vlada država članica EU i Europskog parlamenta. O zakonu će raspravljati sledećih meseci, a zatim će morati da odluče o njegovom usvajanju, navodi Zidojče Cajtung.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #86 on: May 10, 2021, 06:36:11 am »
Quote
EU - China Trade Deal crumbles. Germany ready to go solo & trade with ChinaLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #87 on: May 10, 2021, 02:12:55 pm »
Quote
China cuts off economic dialogue with Australia. New Zealand breaks from Five EyesLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #88 on: May 11, 2021, 12:28:20 pm »Quote
The Point: The anti-Chinese rhetoric and biased reporting against Xinjiang cotton

China has been accused of forcing members of the mostly Muslim Uygur minority to pick cotton in Xinjiang, which it denies. Why is there such allegation against Xinjiang? What impact does it have?


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #89 on: May 12, 2021, 04:41:48 am »

уторак, 11.05.2021.
Маријана Авакумовић

ЕУ припрема ограничења за кинеске инвестиције

Пекинг ће морати више да води рачуна када је реч о субвенцијама јер се показало да је Брисел све мање спреман да толерише неједнак приступ тржишту

Европска унија покушава да заштити своје фирме од нелојалне конкуренције из других земаља, пре свега Кине, њеног највећег спољнотрговинског партнера. Сваку компанију, која добија помоћ своје државе, казниће или ће искључити са тендера да би обезбедила поштене услове за добијање послова на својој територији. Кинеске фирме моћи ће и даље да послују у земљама ЕУ, али ово је начин да се ограничи опсег субвенција и гаранција које долазе од кинеских власти.

Европска комисија (ЕК) је припремила предлог уредбе о спречавању негативних ефеката страних државних субвенција на тржиште ЕУ који предвиђа да пре великог преузимања, стране фирме убудуће морају да обелодане да ли су последњих година примиле државне субвенције веће од 50 милиона евра. То би се онда односило на сва преузимања компанија са прометом од 500 милиона евра или више.

Приликом пријаве за тендере требало би, пак, убудуће објавити државне субвенције с уговором обима од 250 милиона евра или више. Уз то, надзорни органи ЕК за конкуренцију желе да буду у могућности да истраже преузимања и доделу уговора испод граничних вредности. Наравно, нигде се не наводи да се ово односи на кинеске компаније, али сви знају на кога се мисли.

Др Катарина Закић, научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду каже да ЕК у договору са земљама чланицама ЕУ има свакако право да води своју економску, у овом случају инвестициону политику, онако како мисли да највише одговара њеним интересима.

– Но, интереси различитих земаља чланица ЕУ нису увек исти, и већ на основу првих реакција може се видети да не постоји уједињеност ни око ове уредбе. Стога је и питање када ће и како бити ратификован свеобухватни споразум о инвестицијама, као и да ли ће овај најновији предлог проћи. Са друге стране, од када је уведен механизам за скенирање иностраних инвестиција у ЕУ, Кина је знатно смањила своја улагања у ЕУ – објашњава Закићева.

Већ три године заредом, почев од 2018, Кина смањује обим својих инвестиција у ЕУ, а протекле 2020. дошло је до још знатнијег смањења. Према њеним речима, пад се догодио и због ситуације са пандемијом, али то није једини и најважнији разлог. Подаци показују да је Кина у прва три квартала 2020. уложила у ЕУ око 2,8 милијарди долара, док је ЕУ у току истог периода инвестирала у Кину око 5,5 милијарди долара.

– Према овим подацима видимо да Кина у овом тренутку не види тржиште ЕУ као пријатељско, и стога и смањује обим инвестиција, а вишак слободних средстава пласира у земље са којима има бољу сарадњу, посебно у државе чланице иницијативе Појас и пут. С обзиром на то да је Кина 2020. престигла САД у трговини са ЕУ, и да је она била у тој години највећи трговински партнер ЕУ, те да иза њих стоје деценије успешне економске сарадње, пожељно је да се економске несугласице реше путем преговора, који ће резултирати споразумом који је прихватљив за обе стране – сматра наша саговорница.

Страхиња Суботић, програмски менаџер Центра за европске политике, наводи да овим предлогом уредбе уколико прође, ЕУ стиче нови алат помоћу кога може на јединственији, снажнији и бржи начин да реагује уколико процени да постоје одређени проблеми, то јест нелојална конкуренција када је о страним предузећима реч. Ово се првенствено односи на кинеске фирме, које добијају државне субвенције, али и на компаније других земаља.

– То је њихов начин да покушају да ојачају тренутна правила конкуренције у ЕУ и да загарантују фер такмичења, не смо зато што је Кина све присутнија у Европи, него и зато што Кина каже ЕУ да на сличан начин приступи њеном тржишту. Са једне стране не постоји реципроцитет, а са друге они процењују да то штети јединственом тржишту ЕУ. У том смислу ЕК би имала моћ да убудуће самостално истражи финансијско учешће тих актера који нису из ЕУ. Моћи ће да их упозори и казни, да спречи спајање фирми или остваривање пројеката. На овај начин комисија настоји да ојача стратешку аутономију европског тржишта. Њихов мото је да ЕУ треба да постане мање наивна када је о Кина реч – сматра Суботић.

Он наглашава да је Кина највећи трговински партнер ЕУ и све очи су упрте у њу, али јој се неће гледати кроз прсте. Према његовим речима Кина ће моћи да настави да послује у ЕУ, али сада се ојачава јединствено тржиште тако што Европска комисија може у било којој од држава чланица да врши мониторинг, да надгледа, кажњава и спречава пројекте, уколико процени да постоји више штете него користи.

– Овај предлог се појављује годину после проглашења пандемије. Стално се цитира пандемија као тренутак који је отрезнио Европу, убрзао процес реформе Европске уније укључујући и ову одлуку да се ојача њена аутономија када је реч о ланцима снабдевања или јавним набавкама. У том смислу пандемија јесте прекретница било у економском или геополитичком погледу. Кина ће морати више да води рачуна када су у питању субвенције јер се показало да је ЕУ све мање спремна да толерише неједнак приступ тржишту. Кина је за ЕУ не само партнер економски већ и такмац, а и системски ривал. ЕУ не може без Кине. Они зависе од Кине када је реч о 137 производа. Њима није циљ да овом уредбом искључе Кину из европског тржишта. Ово је начин да се оснаже и домаће фирме и правила конкуренције, а Кина ће морати да се прилагођава новим правилима – наводи Суботић.

Бојан Станић, помоћник директора Сектора за стратешке анализе ПКС указује да је позадина економских односа две светске силе, свеобухватни споразум између Народне Републике Кине и Европске уније у вези са инвестицијама и трговином договорен након седам година преговарања, али његову ратификацију у Европском парламенту потенцијално одлаже политички сукоб на релацији Пекинг–Брисел. Што је последица наводне угрожености људских права у кинеској западној провинцији Синђан.

Међутим, водећи званичници земаља чланица ЕУ, међу којима и немачка канцелара Ангела Меркел, нагласили су значај споразума, који треба да обезбеди равноправне економске односе у дугом периоду, првенствено у области инвестиционе активности и трговине. Актуелни политички сукоб може се посматрати као део континуираних тензија између водећих привреда света, што је био и главни ризик по глобални привредни раст пре пандемије ковида 19.

– Познато је да Кина интензивира своју економску активност, посебно у Европи и Африци, кроз бројне иницијативе, међу којима је најпрепознатљивија „Један појас – један пут”. Треба подсетити да је Кина иницирала посебан вид економске сарадње са земљама Централне и Источне Европе, међу којима су и многе чланице ЕУ. Платформа за сарадњу позната и као „Кина плус 17”, подразумева кредитне линије за изградњу инфраструктуре у Европи, коју аналитичари доводе у везу са поменутом иницијативом „Један појас – један пут”. Интересантно је да су и земље као што су Грчка и Италија исказале интересовање за овај вид кредитирања, што међу појединим круговима у Бриселу изазива стрепњу у погледу јачања кинеског политичког утицаја у ЕУ кроз већу зависност од кинеских кредита и инвестиција - каже Станић.

Из економског угла гледано, критичари ратификације споразума у Европском парламенту напомињу „нефер” конкуренцију кинеских компанија на европском тржишту, јер их наводно карактерише знатан ниво државних подстицаја, а такође указују на еколошку осетљивост кинеских инвестиција.

– Генерално посматрано, од потенцијалног усложњавања економских односа између ЕУ и Кине, потешкоће би могла имати и привреда Србије, која свој економски раст базира у знатној мери на спољној трговини и привлачењу страних директних инвестиција, првенствено из ЕУ, али и из ваневропских земаља, укључујући и Кину – наводи Станић.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.