PALUBA
July 13, 2024, 01:45:36 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 32   Go Down
  Print  
Author Topic: Antikineski vojni savez  (Read 62630 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #15 on: December 27, 2020, 03:09:54 pm »Quote
China and Australia face off in escalating trade warLogged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #16 on: January 12, 2021, 09:14:51 am »Rat između Kine i Amerike - koji bi uključivao i Australiju - u roku od 3-5 godina


Bivši general-major i konzervativni liberalni senator Džim Molan samouvereno predviđa da će se rat između Kine i Amerike - koji bi uključivao i Australiju - dogoditi "u roku od 3-5 godina".

Na osnovu ove prognoze, Molan, koji je 40 godina služio u australijskoj vojsci, pozvao je vladu u Kanberi da restrukturira i proširi australijske odbrambene snage kako bi mogao da porazi kineske osvajače i popuni prazninu koju je nedavno ostavio američki pad kao međunarodne vojne sile.

Molanovi stavovi su uobičajena valuta u desničarskim političkim krugovima u Australiji - i nikako nisu ograničeni na suludi govor. Ova gledišta vraćaju se strahu Australije od takozvane kineske komunističke pretnje pedesetih, sada potpuno diskreditovanoj "teoriji domina" i pogrešnom i katastrofalnom učešću Australije u Vijetnamskom ratu šezdesetih godina.

Reciklirane verzije ovih konzervativnih političkih dogmi, prožete savremenim australijskim zabludama o veličini, žive i napreduju u konzervativnim političkim strankama u Australiji.

Zamenite "Kinu" sa "Rusija", a penzionisani general-major mogao bi se lako vratiti u hladni rat pre sedamdeset godina.

Molanovi stavovi su naivni i pogrešni i, u trenutnoj klimi teških ekonomskih i političkih odnosa između Australije i Kine, sigurno štetni.

Kolika je onda verovatnoća da će se rat između Kine i Amerike, u koji je umešana i Australija, odigrati u narednih 3-5 godina? Prema opštem mišljenju, osim malog rizika od sukoba koji će nastati oko Tajvana, verovatnoća je zaista vrlo mala.

Poslednjih decenija Kina je proširila svoj uticaj širom sveta ekonomskim i kulturnim prodorom u druge zemlje (slično onome što je činilo Američko carstvo u doba svog procvata), a ne vojnim osvajanjem. Nijedna država ne bi trebala biti svesnija toga kao Australija.

Država Viktoria prijavila se za program kineskog pojasa i puta, grad Darvin je svoju luku dao u zakup Kini, većina stranih turista koji dolaze u Australiju su Kinezi, kao i većina stranih studenata koji pohađaju australijske univerzitete. Kineske investicije u Australiji su značajne.

Kineski ministar spoljnih poslova Veng Ji pozdravio je dolazeću američku administraciju i pozvao Džoa Bajdena da "prikupi racionalnost, ponovo otvori dijaloge, vrati bilateralne odnose na pravi put i nastavi saradnju". Ovo teško da je jezik bolesnog vojnog agresora.

Amerika ne želi niti treba rat sa Kinom. Donald Tramp je ovo razumeo (ako ništa drugo) - otuda i njegovi patetični pokušaji da kultiviše predsednika Si Đinpinga - i Bajden će nesumnjivo nastaviti da sprovodi politiku američkog izbegavanja stranih vojnih zapleta.

Tajvan je potencijalna tačka bljeska, ali čak i u poređenju sa Tajvanom, nedavna ratoborna kineska retorika ublažena je merom trenutne realpolitike.

Niti je jasno, kao što Molan pretpostavlja, da bi Amerika vojno intervenisala ako bi Kina napala Tajvan. A čak i da jeste, Australija ne bi nužno udružila oružje sa svoDžim američkim saveznikom - kao što Molan implicitno pretpostavlja. Mnogi kineski stručnjaci u Australiji (uključujući Hju Vajta i bivšeg ministra spoljnih poslova Bob Kara) zagovaraju australijsku neutralnost u slučaju američke intervencije u ratu između Kine i Tajvana.

Glebova predviđanja o skorom ratu sa Kinom trenutno su krajnje beskorisna. Diplomatski fokus Australije trebao bi biti na podsticanju Kine da usvoji pomirljiviji pristup Tajvanu, ali rat u Australiji samo komplikuje zadatak.

Da li neko ozbiljno veruje da će Australija ikada uspeti da zameni Ameriku kao vojnu silu u Aziji (čak delimično) ili vojno porazi Kinu, sa značajnom američkom pomoći ili bez nje? Ako američke i australijske vojne snage nisu mogle da pobede severnovijetnamske pre pedeset godina, kako bi sada mogle da pobede u ratu protiv mnogo moćnije Kine?

Pozivanje na restrukturiranje i širenje australijskih odbrambenih snaga u očekivanju rata koji je malo verovatan i koji ne bi mogao pobediti ako se to dogodi vrhunac je neodgovornosti.

Bilo bi bolje da senator Molan provodi vreme baveći se stvarnim problemima koji pogađaju australijske odbrambene snage - poput nedavno objavljenog Brerettonovog izveštaja o ratnim zločinima u Avganistanu; ili kupovina zastarele podmorske flote od više milijardi dolara koja će biti isporučena tek 2030. godine.

Pravi problem Molanovog sirovog predviđanja skorog rata sa Kinom je taj što bi to moglo prouzrokovati još veće pogoršanje trenutnog nelojalnog stanja australijsko-kineskih odnosa.

Kao što su pokazali događaji u proteklih osam meseci, kineski lideri su posebno osetljivi na glupe komentare nesposobnih australijskih političara i oni im uzvraćaju brzo i odlučno.

Politički i ekonomski odnosi između Australije i Kine nikada nisu bili na nižim nivoima, a ovo je uglavnom uzrokovano australijskom arogancijom i diplomatskom nesposobnošću.

Prekid odnosa između Australije i Kine započeo je u junu prošle godine, kada je Maris bila ministarka spoljnih poslova Paine je zatražio međunarodnu istragu izbijanja pandemije Covid-19. Bilo je potpuno nepotrebno da Australija preuzme vođstvo po ovom pitanju, a to je učinjeno očigledno bez konsultacija sa kabinetom ili upozorenja Kine unapred. Paine, poput Molana i mnogih zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova, pati od zablude da je Australija velika svetska sila, a Kina nije. U Australiji ukorenjene predrasude o azijskim zemljama vrlo teško umiru.

Kina je na Pejnovu akciju gledala kao na uvredu, a trgovinske sankcije usledile su brzo, zajedno sa proterivanjem dvojice australijskih novinara iz Kine. Mesec dana posle poslednjeg događaja, saznalo se da je to bila osveta za tajne napade australijske službe bezbednosti na nekoliko kineskih novinara u Kanberi nešto ranije.

Desničarski političari na molanskoj liniji najoštrije su osudili Kinu zbog njenih postupaka, a desničarski medijski stručnjaci pozvali su Australiju da Kinu nauči lekciju koju neće zaboraviti.

Odnosi između Australije i njenog najvećeg trgovinskog partnera nastavili su da se kreću nadole tokom prošle godine, a trgovinski rat se intenzivirao sa kineskim zvaničnicima koji su odbili da prihvate telefonske pozive australijskog ministra trgovine. U decembru 2020. godine, međutim, Kina je Australiji ponudila maslinovu grančicu. Na događaju u Institutu za politiku azijskog društva, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je: "Nadamo se da se odnosi mogu što pre vratiti u kolosek i pozdravili bismo napore svakoga ko želi da se odnosi poboljšaju ako ulože bilo kakav napor".

Tada, taman kad se činilo mogućim približiti se, pojavio se senator Molan sa svojim neodgovornim govorom o predstojećem ratu sa Kinom.

Odnosi između Australije i Kine i dalje će se pogoršavati ukoliko premijer Skot Morrison ne dovede u red nesposobne političare poput Molana i Pejna.

To bi, međutim, zahtevalo da i sam Morison odbaci one zastarele političke dogme i stavove - koji Kinu prikazuju kao neku vrstu egzistencijalne pretnje - koje su doprinele trenutnom zahlađenju sa Pekingom i, u svakom slučaju, nikada nisu dobro poslužile Australiji.

izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #17 on: January 15, 2021, 09:56:48 am »

Kanadski premijer apelovao na države širom sveta
Tanjug 14. 01. 2021.

KANADSKI premijer Džastin Trudo pozvao je države širom sveta da stvore jedinstveni front protiv hapšenja stranih državljana u Kini, upozoravajući da je svaka zemlja ranjiva.

Trudo je ovo izjavio nakon što je Kanada više puta pozvala svoje partnere da pritisnu Peking da oslobodi kanadske državljane, prenosi Rojters.

- Imamo ogroman nivo usklađenosti, ne samo sa Sjedinjenim Državama, već i sa saveznicima širom sveta, kako bismo neprestano pokretali pitanje prinudne diplomatije koju Kina sve više koristi - rekao je Trudo u intervjuu emitovanom u četvrtak. Kina je privela dvojicu muškaraca nakon što je kanadska policija po američkom nalogu uhapsila šeficu finansijske službe kompanije ''Huavej'' Meng Vanžu. Ona se nalazi u kućnom pritvoru u Vankuveru dok se bori da bude izručena Kini, dodaje Rojters.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #18 on: January 15, 2021, 07:28:43 pm »

Quote
Kina je privela dvojicu muškaraca nakon što je kanadska policija po američkom nalogu uhapsila šeficu finansijske službe kompanije ''Huavej'' Meng Vanžu. Ona se nalazi u kućnom pritvoru u Vankuveru dok se bori da bude izručena Kini, dodaje Rojters.


Не разумем зашто се они сад ишчуђавају?! Све је јасно из цитираних реченица.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #19 on: January 26, 2021, 10:12:01 am »

Ova zemlja će imati najveći privredni rast 2021. godine
Novosti online 25. 01. 2021.

INDIJA bi ove godine mogla preteći Kinu u privrednom rastu, i tako postati najbrže rastuća ekonomija na svetu.

Kompanija „Global data“ očekuje da će rast indijske ekonomije u 2020. biti toliko oštar da će njen BDP do kraja godine zabeležiti porast od čak 9,7 odsto. Kineski rast bi u istom periodu trebalo da iznosi 8,6 procenata. Ovo predviđanje bazirano je na podacima o nekoliko pokretača indijske ekonomije, od kojih se ključnim smatraju strane direktne investicije koje su stigle u ovu zemlju u proteklih nekoliko meseci. Osim njih, rastu indijske privrede trebalo bi da doprinese i državni paket finansijskih podsticaja vredan 266 milijardi dolara.

Kako piše Kvarc, kombinacija ovih uticaja, pada broja zaraženih i masovne vakcinacije ulivaju sasvim realističnu dozu optimizma. Dodatni podsticaj indijskoj ekonomiji trebalo bi da bude početak sezone festivala tokom koje značajno raste domaća potrošnja u ovoj zemlji. Sezona festivala počinje na leto. Tada rapidno raste potrošnja elektronike, rasvete, ukrasa i zmajeva, ali i slatkiša. Tokom festivala male radnje skoro da dupliraju svoje promete, i to radnje iz raznih delatnosti, pa čak i juveliri budući da se u tim mesecima dešava i najviše prosidbi, prenosi portal „Biznis i finansije“.

Međutim, Indija ne mora da čeka do leta. Da je oporavak indijske ekonomije već započeo svedoče i podaci o oporavku tržišta poslovnog prostora u ovoj zemlji, koje se vratilo na nivo pre korona krize već u poslednjem kvartalu prošle godine.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #20 on: February 04, 2021, 05:16:15 pm »Kineska državna televizija izgubila dozvolu za emitovanje u Britaniji


Britansko regulatorno telo za medije Ofkom objavilo je danas da ukida dozvolu za rad kineskoj globalnoj TV mreži CGTN, međunarodnoj televiziji koja emituje na engleskom, navodeći kao razlog kontrolu koju nad njenim programima ima Komunistička partija Kine.

U saopštenju Ofkom, navodi da je dozvola za emitovanje data kompaniji „Star Ćina Media Limited” koja zapravo nema uredničku odgovornost za sadržaje CGTN-a, a da nije moguće prebacivanje te dozvole na entitet koji stvarno kontroliše televiziju, jer nju kontroliše kineska komunistička partija.

„Dali smo mnogo vremena CGTN-u da se prilagodi propisima. Ti napori su sada iscrpljeni”, navelo je britansko regulatorno telo navodeći da shodno tome smatra odgovarajućim da se ukine dozvola CGTN-u za emitovanje u Velikoj Britaniji, prenosi Beta.

Odluka Ofkoma bi mogla dodatno da pogorša odnose između Velike Britanije i Kine već narušene zbog britanske osude tretmana Ujgura, muslimanske manjine, od strane Pekinga i spora oko kineske bezbednosti u Hongkongu.

Ofkom je dodao da će uskoro odrediti proceduru kažnjavanja te televizije zbog izveštavanja koje se smatra pristrasnim, nepravednim i suprotnim poštovanju privatnog života.

U julu je ovo regulatorno telo prozvalo tu kinesku državnu televiziju zbog odnosa prema bivšem britanskom zatvoreniku, novinaru Piteru Hamfriju, prilikom izveštavanja o njegovom hapšenju u Kini. U maju prošle godine to telo je ukazalo na pristrasnost CGTN-a prilikom izveštavanja o prodemokratskim demonstracijama u Hongkongu 2019. godine.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #21 on: February 04, 2021, 07:26:38 pm »

Како год оправдање било ради се о цензури.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #22 on: February 07, 2021, 09:18:24 am »Velika Britanija proterala troje državljana Kine, osumnjičeni za špijunažu


Velika Britanija proterala je troje kineskih državljana koji se sumnjiče da su se bavili špijunažom predstavljajući se kao novinari.

Britanska tajna služba MI5 tvrdi da se troje zaposlenih u kineskom ministarstvu državne bezbednosti lažno predstavljalo da navodno radi za kinesku novinsku agenciju, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, kineski državljani su proterani bez pompe da se ne bi pravio diplomatski skandal.

Gardijan piše da se novinarske legitimacije veoma često koriste prilikom špijunaže i da je to metod koji obično koristi Peking.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #23 on: February 08, 2021, 02:20:56 pm »

Gotovo 200 naučnika slučajno pomoglo Kini da proizvede oružje?
Srna 08.02.2021.

Vlada Velike Britanije sumnja da je gotovo 200 britanskih naučnika koji rade na desetak univerziteta u Britaniji slučajno pomoglo Kini da proizvede oružje za masovno uništenje, preneo je britanski "Tajms".

Neimenovani izvor izjavio je za "Tajms" da bi se uskoro moglo dogoditi da desetine akademika izađu pred sud.

"Ukoliko čak 10 odsto dovede do uspješnog krivičnog gonjenja, videćemo oko 20 akademika koji idu u zatvor zbog pomaganja Kinezima da proizvedu superoružje", ističe izvor britanskog lista. Stručnjaci su osumnjičeni za kršenje strogog zakona o izvozu čiji je cilj da se spriječi da intelektualna svojina u vezi sa veoma osetljivim pitanjima bude izvezena u neprijateljske zemlje. U izvještaju "Tajmsa" navodi se da se Vlada Velike Britanije sprema da pošalje obaveštenja o izvršenju akademicima koji se sumnjiče za transfer napredne vojne tehnologije u Kinu. Portparol Vlade Velike Britanije rekao je za "Tajms" da je izvoznicima vojne opreme i tehnologije potrebna licenca za izvoz iz Britanije, u skladu sa Odredbom o kontroli izvoza iz 2008. godine.

Izvor: www.blic.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #24 on: February 11, 2021, 07:54:06 pm »

Па ако је то било случајно тешко да се може подвести под неко озбиљније кривично дело. За кривично дело је увек битна намера.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #25 on: February 11, 2021, 08:39:18 pm »

Ovo im je leglo k`o kec na jedanest, taman da mogu do kraja života da ih drže u šaci da ne talasaju.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #26 on: February 12, 2021, 06:53:34 am »

четвртак, 11.02.2021.

Кина забранила емитовање Би-Би-Си-ја

ПЕКИНГ/ЛОНДОН - Британски телевизијски и радијски канал Би-Би-Си Ворлд њуз је забрањен у Кини, саопштила је данас кинеска радиодифузна агенција, недељу дана након што су Британци одузели лиценцу кинеској државној телевизији.

У саопштењу уочи лунарне Нове године, агенција је навела да британски јавни сервис озбиљно крши регулативе у извештајима везаним за Кину, истичући да би вести требало да буду „поштене и фер”, али да су наштетиле кинеским националним интересима, пренео је Ројтерс. Због тога, британски канал не испуњава захтеве у Кини и апликација за емитовање на још годину дана неће бити прихваћена, додаје кинеска агенција. Би-Би-Си је у саопштењу после објаве кинеске агенције навео да је разочаран одлуком кинеских власти.

Izvor: www.politika.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #27 on: February 12, 2021, 06:12:19 pm »

"Империја узвраћа ударац"... Cheesy
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 418


« Reply #28 on: February 13, 2021, 01:20:38 am »

четвртак, 11.02.2021.

Кина забранила емитовање Би-Би-Си-ја

ПЕКИНГ/ЛОНДОН - Британски телевизијски и радијски канал Би-Би-Си Ворлд њуз је забрањен у Кини, саопштила је данас кинеска радиодифузна агенција, недељу дана након што су Британци одузели лиценцу кинеској државној телевизији.

У саопштењу уочи лунарне Нове године, агенција је навела да британски јавни сервис озбиљно крши регулативе у извештајима везаним за Кину, истичући да би вести требало да буду „поштене и фер”, али да су наштетиле кинеским националним интересима, пренео је Ројтерс. Због тога, британски канал не испуњава захтеве у Кини и апликација за емитовање на још годину дана неће бити прихваћена, додаје кинеска агенција. Би-Би-Си је у саопштењу после објаве кинеске агенције навео да је разочаран одлуком кинеских власти.

Izvor: www.politika.rs

BBC је у Кини био доступан искључиво на кабловским мрежама затвореног типа, нпр. у хотелима и авионима.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #29 on: February 26, 2021, 09:15:53 am »

"Pritisak SAD I EU" Vol Strit Žurnal: Hrvatska se pridružila evropskim zemljama koje blokiraju Kinu
Tanjug 26.02.2021.

Nekoliko manjih evropskih zemalja, među njima i Hrvatska, počele su da blokiraju Kinu u njenom pokušaju da se uključi u te ekonomije, piše Vol Strit Žurnal (WSJ), tumačeći to kao njihovo približavanje pozicijama SAD-a i jačanjem straha u Evropi od kineskog "agresivnog geopolitičkog stava".

Američki poslovni dnevnik navodi da su zemlje od Baltika do Jadranskog mora nedavno otkazale javne konkurse na kojima je trebalo da pobede kineske državne kompanije, ili su, pak, pokrenule postupke kojima je cilj zabrana kineskim kompanijama da potpišu ugovore o izvođenju radova ili da investiraju. U tom kontekstu, WSJ nabraja, osim Hrvatske, Rumuniju, Litvaniju, Sloveniju i Grčku, prenosi Jutarnji list.

Što se Hrvatske tiče, ne navode se detalji, ali je poznato da je Upravni odbor Lučke uprave Rijeka 30. decembra prošle godine iznenada poništio postupak davanja 50-godišnje koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje Zagreb Dip Si (Deep Sea) kontejnerskim terminalom i odlučio da pokrene novi postupak, napominje Jutarnji. Dodaje da razlozi nisu navedeni, i da je takva odluka u kuloarima protumačena kao plod pritiska SAD-a i Evropske unije.

- Naime, bolja od dve ponude došla je od konzorcijuma kineskih kompanija, na čelu sa preduzećem Ningbo Džoušan Port, koje upravlja jednom od najvećih luka na svetu. Druga ponuda je bila od holandskog APM Terminala, u konzorcijumu sa hrvatskom firmom Ena Lodžik, Pave Vujnovca - piše zagrebački list. Podseća da je tender bio objavljen u proleće 2019, i da je ugovor trebalo da bude potpisan sredinom prošle godine.

Hrvatska se u članku WSJ-a spominje i kao jedna od zemalja koja je nedavno zaustavila javnu nabavku uređaja kineske kompanije Nuktek, ali, za razliku od Litvanije, nije se pritom javno pozvala na nacionalnu sigurnost. Litvanska vlada je u februaru zabranila kupovinu tih uređaja za sigurnosni nadzor na aerodromima, koje je u Hrvatskoj 2018. nabavljala Carinska uprava za pregled kamiona, što je bilo sufinansirano novcem EU, piše Jutarnji list.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 32   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.