PALUBA
November 30, 2022, 04:19:20 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE ČLANOVE FORUMA
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Краљевско Југословенско Ваздухопловство  (Read 16556 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 269« Reply #15 on: July 17, 2020, 09:54:10 am »

Операције ваздухопловства 9. априла

Услед рђавог времена, снега и киша, немачка авијација je овога дана била мање активна, сем авијације из Бугарске, која је помагала своје трупе на Јужном фронту и у долини Нишаве. У току овог дана спустили су се немачки падобранци код Кнића и Груже, који су говорили српски и покушали да врше саботаже и уносе панику, али су брзо похватани и ликвидирани.
Италијанска авијација je помагала своје трупе према Скадру, бомбардовала наше трупе код Бенковца, пристаниште у Шибенику и хидробазе у Дивуљама и Злоселу.

Рад ваздухопловства 9. априла

Остаци 3. ваздухопловне бригаде (64. бомбардерска група) угрожена на последњем аеродрому код Пећи, пребацила се са преосталих 11 авиона, од укупно 60 — колико je имао 3. бомбардерски пук, код Ужичке Пожеге. Ове остатке су довели капетани Сима Мијушковић, Михаило Ђонлић и Boj. Грујић. Они су за све време борбе сами и под вођством капетана Мијушковића, са својим ескадрилама, водили херојску и неравну борбу против огромно надмоћније непријатељске авијације, бомбардујући не само непријатељске колоне, већ и позадину, чак и аеродром код Софије. За све то време саботирани су од свога команданта бригаде, (који je забрањивао летење) и команданта пука.
4. бомбардерска бригада. Овога дана падао je снег у околини аеродрома. Сви покушаји да се добије веза са командама наших трупа на Јужном фронту и обавештење о даљем продирању и месту непријатељских колона остали су без успеха.
1. ловачка бригада. Остаци 6. ловачког пука вршили су протеривање појединих немачких авиона или мањих одељења изнад наше територије.
2. ваздушна мешовита бригада са својим 4. ловачким пуком успешно je одбила немачки напад на своје аеродроме код Бањалуке.
81. бомбардерска група с аеродрома код Благаја успешно je бомбардовала Задар.


Рад ваздухопловства 10. априла

Због рђавог времена немачка авијација ни овога дана није била много активна. Само су мања одељења бомбардовала железнички и друмски саобраћај и подржавала дејство копнених снага.
Италијанска авијација je поново бомбардовала Шибеник, хидробазу у Дивуљама и Злоселу, као и Дубровник. Нарочито je била активна према Скадру, где je преко целог дана бомардовала наше трупе и позадину.

3. ваздухопловна мешовита бригада с остацима 5. ловачког пука, с аеродрома код Лесковца бомбардовала je немачке колоне које су се кретале према Ћуприји.

4. бомбардерска бригада. И овога дана било je рђаво време и владала невидљивост око аеродрома. Везе са трупама нису се могле добити, нити обавештење о месту и даљем продирању непријатеља. Уместо тога шириле су се обеспокојавајуће вести, које сe нису могле проверити нити њихов извор сазнати. Haше paдиостанице биле су у рукама подофицира хрватске народности, регрутованих и спремних у морнарици, и Хрвати су преко њих сазнали о стварању Независне Државе Хрватске, што су од нас крили и тим лакше спроводили своју пропаганду. Ми нисмо имали националне организације, које би контролисале разорне елементе и давале обавештења о њима, нити смо на такве организације и помишљали. Али оно што ми нисм о имали и на што нисмо мислили, имали су усташи и комунисти, и још у миру организовали и спремали своје људство за рушење војске и државе.

Предвече тог дана дошли су у штаб 4. бригаде у Љубићу командант 3. ваздухопловне бригаде пуковник Обуљен, његов помоћник пуковник Шебаљин, командант 3. ваздухопловног пука пуковник Горјуп, командант бомбардерских група Фендел с ађутантима. Ушли су бледи, избезумљени и занемели. Дошли су са Косова путничким аутомобилима. Ha сва питања о њиховим јединицама и ситуацији, замуцкивали су и дрхтавим гласом одговарали: 'He знамо… Немци су свуда… Јуре нас и једва смо умакли'. Покушаји умирења, отрежњавања и охрабрења су остали узалудни. Тада нисам имао обавештење о прелетању капетана Мијушковића с преосталим авионима, још мање о њиховим поступцима и нашој ситуацији, те сам их упутио у један хотел у Чачку да се одморе и одахну с намером да идућег дана испитам њихов сумњиви долазак и још сумњивије држање. Доцније сам сазнао да су у току ноћи обилазили старешине хрватске народности, ширили панику и давали упутства за саботаже.

Од шефа железничке станице у Јагодини сазнао сам о продирању немачких колона. Падао je снег и приближавала се ноћ, a 61. бомбардерска група на аеродрому Давидовац сада се налазила иза немачких колона. Наредио сам да се одмах пребаци на један позадњи аеродром. Командант групе није могао да се пробије на одређени аеродром, већ je групу поново одвео код Бјељине, где je доцније уништена.

Ноћу 10/11. успео сам да добијем телефонску везу са Командантом Ваздухопловства и да ra обавестим о стању код 3. ваздухопловне бригаде. Он je наредио да остаци ове бригаде уђу у састав 4. бомбардерске бригаде. Haш телефонски разговор често je био прекидан и на крају сам осетио да су се на линији прикључили Немци.

2. ловачки пук под утицајем лажних вести о наиласку немачких колона, вероватно пуштених од њихових падобранаца, ноћу 9/10. запалио je све своје авионе на аеродрому код Крагујевца.

« Last Edit: July 17, 2020, 10:02:27 am by JASON » Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 269« Reply #16 on: July 17, 2020, 10:34:05 am »

Операције ваздухопловства 11. априла

Немачка авијација je нападала аеродроме у северној Босни и Срему, где се повлачило наше ваздухопловство, комуникације и покрете наших трупа у Србији, Бањалуку и Приједор.
Италијанска авијација подржавала je своје трупе према Скадру и бомбардовала Делнице, Кочевје и Дивуље.

Догађаји у нашем ваздухопловству 11. априла

Остаци нашег ваздухопловства били су у пребацивању у западну Босну и Црну Гору. У 1 час ноћу ђенерал Мирковић, преко телефона, издао ми je следеће наређење:
1. да се нелетећи део штаба бригаде и 7. бомбардерског пука одмах упути на аеродром Никшић, a нелетећи део 1. и 3. бомбардерског пука на аеродром Бутмир (код Илиџе) и
2. да летећи део бригаде, пo извршеном нападу на немачке колоне у долини Мораве, продужи лет и да се 7. бомбардерски пук спусти у Никшић, a 1. и 3. бомбардерски пук на аеродром Бутмир код Сарајева.
Одмах сам позвао у штаб бригаде команданте 7. и 3. вaздухопловног пука и наредио упућивање нелетећег дела, а за летећи део издао задатак с тим да по извршеном нападу на немачке колоне у долини Мораве, продуже лет за одређене аеродроме. Слично наређење сам издао преко радиостанице 1. бомбардерском пуку.

Исте ноћи, око 2 часа, јавио се преко телефона командант 2. ловачког пука потпуковник Фрањо Пирц и известио о надирању немачких колона ка његовом аеродрому у Книћу, и пошто нема везе са својом бригадом и Командом ваздухопловства упитао мене, као најстаријег, шта да ради. Дотле и приликом ваздушних борби није се никоме јављао, нити питао шта да ради! Наредио сам му да прво провери вести и, уколико утврди њихову тачност, да узлети и пребаци пук на позадње аеродроме. Одговорио je да због рђавог времена узлетање није могућно. Поновио сам наређење да узлети по сваку цену, јер у рату нема рђавог времена, a оно je сада наш једини савезник и заштита. У узбуђењу поновио je да je то немогуће, додавши да je све пропало и да je најбоље да се пребацимо у Русију!?

Командант 7. ваздухопловног пука потпуковник Хауер променио je моје наређење и упутио на своју руку, возећи и летећи део директно за Мостар, пошто je упалио један авион и неки материјал, о чему су ме обавестили сељаци из села Прељана, свеснији од многих српских официра, поред којих су Хрвати несметано вршили издаје и саботаже. Одмах сам одлетео за Ужичку Пожегу, да бар тамо спречим слично. Тамо сам затекао само 11 авиона 3. ваздухопловног пука, док je група 7. ваздухопловног пука такође одлетела за Мостар. Командант 3. ваздухопловног пука пуковник Горјуп напустио je своје авионе и са летећим особљем отишао аутомобилима за Сарајево (Бутмир). Ha аеродром у сам затекао мајора Бранка Фанедла са 3-4 пилота. Сазнао сам од команданта позадине 5. армије ђенерала Стајића да je пуковник Обуљен ширио панику и покушао да упали авионе и магацине, због чега је био ухапшен са својим помоћником пуковником Шебаљином, док је један наредник (Хрват) убијен при ширењу панике.

Преко телефона наредио сам командиру жандармеријске станице у Вишеграду да се врати пук. Горјуп са летећим особљем, a у случају потребе да гa под стражом спроведе.

Oкo подне долетео је из Сарајева капетан Борис Кело (Хрват) са 11 пилота (Хрвата) са школским авионима, позват од пук. Обуљена за прелет ратних авиона 'Do-17'. Немајући појма о догађајима у Хрватској, све ми je ово изгледало као нека забуна, те наредих капетану Келу да се врати. Тек доцније било ми je јасно да je пуковник Горјуп одвео пилоте Србе, a капетан Кело имао je, пo наређењу пуковника Обуљена, да одведе ратне авионе за Загреб.
Oкo 16 часова Врховна команда преко телефона наређује да се одмах упути један авион у село Блаце и, пошто провери да ли су ту наше трупе, пренесе наређење команданту Моравске дивизије да промени правац одступања, уместо преко Приштине — долином Западне Мораве. Падао је снег и дан се ближио крају, немогућност да се трупе познају из ваздуха, a ово наређује ранији Командант ваздухопловства и писац ваздухопловне тактике! Добровољно су се јавили капетан Лазић и поручник Јовановић. Наређено им je претходно спуштање на делу где су биле наше трупе.

Увече се вратио командант 3. ваздухопловног пука пуковник Горјуп с осталим пилотима, те сам му одузео пук и ставио га под истрагу, a пук предао помоћнику мајору Жикићу.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #17 on: July 17, 2020, 12:08:24 pm »

Hvala Jasone  Grin
Logged
BrankoBananko
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 553« Reply #18 on: July 17, 2020, 03:41:45 pm »

Операције ваздухопловства 9. априла

Услед рђавог времена, снега и киша, немачка авијација je овога дана била мање активна, сем авијације из Бугарске, која је помагала своје трупе на Јужном фронту и у долини Нишаве. У току овог дана спустили су се немачки падобранци код Кнића и Груже, који су говорили српски и покушали да врше саботаже и уносе панику, али су брзо похватани и ликвидирани.
Италијанска авијација je помагала своје трупе према Скадру, бомбардовала наше трупе код Бенковца, пристаниште у Шибенику и хидробазе у Дивуљама и Злоселу.

Рад ваздухопловства 9. априла

Остаци 3. ваздухопловне бригаде (64. бомбардерска група) угрожена на последњем аеродрому код Пећи, пребацила се са преосталих 11 авиона, од укупно 60 — колико je имао 3. бомбардерски пук, код Ужичке Пожеге. Ове остатке су довели капетани Сима Мијушковић, Михаило Ђонлић и Boj. Грујић. Они су за све време борбе сами и под вођством капетана Мијушковића, са својим ескадрилама, водили херојску и неравну борбу против огромно надмоћније непријатељске авијације, бомбардујући не само непријатељске колоне, већ и позадину, чак и аеродром код Софије. За све то време саботирани су од свога команданта бригаде, (који je забрањивао летење) и команданта пука.
4. бомбардерска бригада. Овога дана падао je снег у околини аеродрома. Сви покушаји да се добије веза са командама наших трупа на Јужном фронту и обавештење о даљем продирању и месту непријатељских колона остали су без успеха.
1. ловачка бригада. Остаци 6. ловачког пука вршили су протеривање појединих немачких авиона или мањих одељења изнад наше територије.
2. ваздушна мешовита бригада са својим 4. ловачким пуком успешно je одбила немачки напад на своје аеродроме код Бањалуке.
81. бомбардерска група с аеродрома код Благаја успешно je бомбардовала Задар.


Рад ваздухопловства 10. априла

Због рђавог времена немачка авијација ни овога дана није била много активна. Само су мања одељења бомбардовала железнички и друмски саобраћај и подржавала дејство копнених снага.
Италијанска авијација je поново бомбардовала Шибеник, хидробазу

4. бомбардерска бригада. И овога дана било je рђаво време и владала невидљивост око аеродрома. Везе са трупама нису се могле добити, нити обавештење о месту и даљем продирању непријатеља. Уместо тога шириле су се обеспокојавајуће вести, које сe нису могле проверити нити њихов извор сазнати. Haше paдиостанице биле су у рукама подофицира хрватске народности, регрутованих и спремних у морнарици, и Хрвати су преко њих сазнали о стварању Независне Државе Хрватске, што су од нас крили и тим лакше спроводили своју пропаганду. Ми нисмо имали националне организације, које би контролисале разорне елементе и давале обавештења о њима, нити смо на такве организације и помишљали. Али оно што ми нисм о имали и на што нисмо мислили, имали су усташи и комунисти, и још у миру организовали и спремали своје људство за рушење војске и државе.

Komunisti jesu radili ilegalno protiv politike drzave. Ali nisu radili protiv vojske Jugoslavije. Niti su docekali aprilski rat pripremljeni. To mozemo zakljuciti iz mnogobrojnih memoara gde su se komunisti dobrovoljno javljali da stupe u vojsku u cilju odbrane zemlje. Iz Beograda su 400 dobrovoljaca komunista krenuli za Nis ali ih je vojska odbila i poslala nazad. Te su uz put bili napadnuti od Nemacke avijacije. Iz Hrvatske su se povlacili u Sarajevo da stupe u odbranu sa vojskom. I mnostvo drugih primera. Izjednacivanje komunista i ustasa je namerno ubaceno u text. Ko god da ga je napisao. Zna se po imenu ko su bili izdajnici. Nijedan komunista.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #19 on: July 17, 2020, 07:06:42 pm »

1. Ko je potpukovnik Hauer?

2. Branko Fanedl, od uspaničenog petokolonaša do heroja koji je poginuo sa svojom posadom 12. aprila, u napadu na nemačku kolonu. Meni to ne pije vodu nikako.
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 269« Reply #20 on: July 18, 2020, 08:32:20 am »

Операције ваздухопловства 12. априла

Немачка авијација je овога дана бомбардовала наше аеродроме код Бјељине, Бањалуке, Соколца, Сарајева и Мостара, наше колоне у одступању, транспорте и возове у северној Србији и Босни, као и варош Сарајево. Италијанска авијација je подржавала своје трупе према Скадру и бомбардовала аеродром и варош Мостар.

Догађаји у нашем ваздухопловству 12. априла

Немачка авијација je овога дана уништила преостале авионе 1. бомбардерског пука на аеродрому код Бјељине, као и преостале авионе 6. ловачког пука, такође на аеродромима као и авионе 11. самосталне групе.
Мајор Бранко Фанедл, са 11 бомбардера 3. ваздухопловног пука, извршио je напад на немачке колоне у долини Мораве, на правцу Јагодина — Крагујевац, где je погинуо с посадом, a преостали авиони, после напада, продужили су лет и спустили се на аеродром Бутмир, према ранијем наређењу. Са штабом бригаде прешао сам овога дана на аеродром Бутмир.

Догађаји 13. априла

Немачка авијација је помагала продирање својих колона, нападала наше трупе у одступању ка Сарајеву, варош Сарајево, Мостар, Бањалуку, Јајце, Зеницу. Италијанска авијација je бомбардовала војне циљеве у Боки Которској, аеродром код Мостара и хидробазу Дивуље.
Остаци нашега Ваздухопловства су се пребацивали на аеродроме Бутмир и код Никшића. Остаци авиона 2. ваздухопловне бригаде (8. бомбардерског и 4. ловачког пука) уништени су овога дана на аеродромима код Бањалуке.

Предвече je дошао на аеродром Бутмир ђенерал Мирковић и предао ми Команду ваздухопловства с помоћником начелника штаба ђенералштабним потпуковником Андром Павловићем, са задатком да летећи део упућујем у Никшић, a од нелетећег људства организујем одбрану Сарајева! Такође je наредио да се упути једна колона под командом пуковника Ђорђевића, команданта 2. ваздухопловне бригаде, да обезбеђује пругу ка Мостару. Тамо je код Јабланице водио борбу против усташа ваздухопловни пуковник Душан Радовић.
Ha аеродрому Бутмир била je група хрватских официра, пуковници Рупчић и Горјуп, мајор Зал и други, који су напустили своје команде и овде дошли да 'лове' авионе и аутомобиле, ради пребацивања у Загреб, али су се брзо изгубили.

Догађаји 14. априла

Целога дана кружили су немачки авиони у мањим групама и појединачно на малој висини, бомбардовали испражњени аеродром Рајловац, Бутмир, варош Сарајево и нарочито бању Илиџу, где je била енглеска дипломатска мисија, за коју ми нисмо ни знали, али су Немци били добро обавештени и при њеном поласку за Боку Которску, ради укрцавања у подморницу, узастопно je пратили и бомбардовали.
Долећу појединачно наши, већином школски авиони. Пристижу возом, аутомобилима или пешке делови појединих ваздухопловних јединица, групице или појединци, и траже своје старешине које су их напустиле. Све то људство се упућује у Рељево и ставља под команду ваздухопловног пуковника Bojислава Спужића, команданта 2. ваздухопловне области.

За формирање одреда за обезбеђење пруге ка Мостару настала je тешкоћа, јер су пуковник Ђорђевић о други били старији пo рангу од мене, пa je пук. Ђорђевић пристао да изврши наређење тек када се добровољно јавио пуковник Бранко Наумовић, такође старији од мене.
Ha аеродрому се налазио само један ратни ловачки авион мајора Џала, те сам му наредио да нападне немачке авионе. Он, међутим, никако није могао да отклони 'квар' и узлети! Тада сам сазнао да Немци још нису заузели аеродром у Книћу, те сам наредио Џалу да са неколико школских авиона оде тамо и пребаци авионе које je напустио командант 2. ловачког пука потпуковник Пирц. Џал je узлетео и отишао право у Загреб!
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 269« Reply #21 on: July 18, 2020, 08:47:22 am »

Догађаји 15. априла

Немци су наставили кружење изнад нас и бомбардовали Сарајево, као и наш аеродром, спуштајући се врло ниско, док смо ми посматрали испуштање бомби и оцењивали где ћe пасти, како бисмо се на време склонили у оближњи ров.
Oкo 11 часова тражио je командант позадине II. армије да хитно дођем у Сарајево с начелником штаба ради пријема наређења Врховне команде. У касарни 2. армије нашао сам ђенерала Драг. Стојановића, ранијег дугогодишњег Министра војног, који узбуђено узвикује: 'Ето шта учинисте ви, ваздухопловци. Упропастисте државу! Идите код начелника штаба да примите наређење о капитулацији'. Његов, мени непознати, начелник штаба, цинички и са полуосмехом предаје наређење Врховне команде. Јасно сам видео бившег аустроугарског официра и његово ликовање.

Читам: 'Закључено je примирје… Обуставља се свака борба… и отпор… Старешине ћe прикупити своје јединице… Одговорни су за ред… Ни један авион не сме узлетити'… Слова ми играју пред очима и видим сам ово последње.
Похитао сам на аеродром Бутмир, где сам имао последњи авион, под стражом сигурних војника. Узлетео сам са потпуковником Павловићем ивицом аеродрома и у ниском лету кроз јаруге, док су изнад нас кружили немачки авиони и контролисали узлетање, провлачили смо се малим авионом за везу и стигли предвече на аеродром код Никшића. Тек тада сам сазнао да су одатле, претходног дана, одлетели за Грчку, Краљ, Влада и друге личности. Затекао сам ђенерала Мирковића са делом пучиста и још неким личностима у очекивању 'енглеских' авиона, као и наших по пребацивању ранијих особа. Ни једни ни други не долазе. Енглезима je било довољно да нас гурну у ватру и тиме je њихов даљи интерес за нас престао. Скоро истоветно je било и са нашима који су избегли.

Ноћу између 15. и 16. априла, у кућици поред аеродрома, диктирао je ђенерал Мирковић имена личности које су се имале пребацити са 2-3 преостала авиона, као и авионима који евентуално дођу из Грчке. Убацио сам проф. Владимира Ћоровића, кога сам затекао у мрачном ходнику при улазу. Он je, доцније, погинуо при прелетању. Дошао je и последњи авион капетана Мијушковића. Прекинуо сам ђенерала Мирковића, рекавши: 'С овим авионом идем ja с начелником штаба ппук. Андром Павловићем, министром Марком Даковићем', ( јединим преосталим чланом владе, који je био на фронту код Скадра) и другим ваздухопловним особљем. Одговорио je да Даковић неће доћи, али ja узвратих да ћy гa чекати и да нећу без њега поћи. Одмахнуо je главом и оставио ми овај авион.

Догађаји 16. априла

Освануо je тмурни и кишовити дан. Авиони из Грчке не долазе. Ha пољани испред кућице стоји гомила сандука злата Народне банке под стражом. Чека и то злато енглеске авионе, али се Енглези сада ни за злато не интересују. Војници се враћају са скадарског фронта уз пуцњаву и сумњиво посматрају те сандуке, обигравајући око њих. Предложих ђенералу Мирковићу да се пошаљу ђенералу Ђукановићу, бану Зетске бановине, ради сакривања. Он одобри. Одредих ваздухопловног капетана Гојнића, са стражом и војничким камионима, да злато спроведе и преда у Цетињу ђенералу Ђукановићу. Преостале новчанице ђенерал Мирковић издаде присутним официрима, подофицирима и редовима као тромесечне принадлежности. Новчанице Народне банке, које нису биле пуштене у промет, спаљене су у једној пећини близу Никшића, али су мештани, чобани и деца, нешто извукли несагорело или полусагорело и покушавали да продају пo Никшићу, нудећи новчанице од 1000 динара за 2-3 динара, јер није било ситног новца. Ово износим због комунистичких прича о злату у Никшићу, a због њега су само платили главом Италијанима људи који су ово сакривали у бунарима и др. местима (бар како се после чуло).

Италијанске моторизоване колоне наступале су ка Даниловом Граду, авиони из Грчке нису долазили, сем јединог мајора Милојевића с италијанским бомбардером 'S-79' и ђенерал Мирковић се решио њима да пође. У међувремену дошао je Марко Даковић и обојица смо се спремали на одлазак. Капетан Мијушковић никако није могао да упали свој авион док није на крају утврдио да су прекинути каблови. To je ноћу урадио његов механичар (Хрват) пре него што je напустио авион. Појурио сам и зауставио авион ђенерала Мирковића, који je полазио, и у последњем моменту, просто на силу, убацио Марка Даковића.

Нa аеродрому je остао само један неисправан школски авион 'Либечио'. Наредио сам да се оправи и спреми за узлетање. Тада ми телефонира из Острога ондашњи Краљев ађутант пуковник Томић да сачекам принца Ђорђа, који je долазио из Билећа, ради пребацивања у Грчку. Настала je ноћ и италијанске колоне су улазиле у Данилов Град, где су се зауставиле, али не контролишући пошту, што ми je омогућило да се договарам са дежурним чиновником да ме обавештава о њиховом кретању и свима догађајима.

Догађаји 17. априла

Тог дана ујутро обавестила ме је пошта из Даниловог Града да су италијанске колоне кренуле ка Никшићу. Пошта je и доцније пратила њихово кретање и обавештавала ме о њиховом напредовању, све до превоја ка Никшићу. Када су стигли на домак Никшића, a принц Ђорђа ниодкуд, кренуо сам ка авиону, али je и овај био оштећен од непознатих саботера. Италијанске колоне улазе у Никшић, не осврћући се на наше још наоружане трупе, размештају се и упућују мотоциклисте даље. Убрзо се спушта на аеродром један италијански мајор и зачуђено посматра остатке рушевина, јер Италијани нису знали да постоји овај аеродром. Зато се и могло вршити мирно пребацивање из Никшића у Грчку.
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 269« Reply #22 on: July 19, 2020, 12:06:02 pm »

Закључак

Хрватски и сви ранији аустријски официри уживали су изузетне привилегије у нашем Ваздухопловству на штету националног дела. Чинове су добијали млађи од нас и брже од нас. Унапређивани су без испита после 4 године, a ми после 6 и више година, и то само они који положе тешке испите, a велики број који није положио испите остајао je доживотно у истом чину. Kao млађи били су на већим положајима од старијих српских официра са Солунског фронта. Сви команданти нашег Ваздухопловства имали су према њима највеће симпатије, слали их у иностранство, одређивали у комисије и упућивали их на разна специјализирања. Све то није помогло. Аустријски дух и франковачко-језуитска нетрпељивост према 'шизматицима' остала je у њима до краја. To се нарочито испољило у рату и за време окупације. Ваздухопловни капетан Крен, на неколико дана пре рата, бежи авионом из Загреба, односи Немцима податке о нашем Ваздухопловству и ставља им се на расположење, а доцније, као усташки ђенерал, постаје командант Зракопловства НДХ. Пуковник Обуљен, командант 3. ваздухопловне бригаде, после петоколонашке улоге у рату, постаје помоћник команданта усташког Зракопловства. Пуковник Рупчић, командант 1. ваздухопловне бригаде, постаје усташки ђенерал. Потпуковник Пирц, који je као командант 2. ловачког пука, саботирао и спречавао учествовање пука у одбрани Београда, постао je после рата комунистички ђенерал и први командант Југословенског ратног ваздухопловства. Мајор Улепић, као командант извиђачке школе у Мостару, прилази 10. априла усташима, a после рата je комунистички ђенерал, помоћник и убрзо потом дугогодишњи командант ЈРВ!

Ha жалост и добар део српског особља, нарочито старешина, није знао да се снађе. Пасивно je посматрао саботаже, није имао иницијативе, a један део се и кукавички држао. Терет борбе примило je млађе особље (у почетку и део хрватског), закључно са командирима ескадрила, као и већи део команданата група. Они су показали ненадмашну храброст, којој су се и охоли Немци дивили. Херојска борба 6. ловачког пука у одбрани своје престонице, борба Давида и Голијата до последњег даха и уништења пука, заиста je за дивљење и поштовање. Полазак без повратка две слабе бомбардерске групе 8. ваздухопловног пука 7. априла, под командом храбрих мајора Тешића и Доновића и њихових крилатих витезова, у напад на немачке аеродроме код Печуја и Сегедина, као и пилота 11. самосталне групе у напад на аеродроме код Арада и Темишвара, може се једино упоредити с обрушавањем јапанских пилота смрти у америчке и енглеске дредноте. Ниски напади на немачке оклопне колоне код Куманова, Скопља и Качаника 7. и 1. бомбардерског пука и 64. бомбардерске групе, где гину најбољи пилоти и као упаљене буктиње падају у немачке редове, равни су подвизима кумановских јунака из 1912. године. Изгледа нам да су све то надмашили капетани Boja Поповић и Константин Јермаков, када су 6. априла узлетели с кумановског аеродрома са своје две слабе ескадриле и полушколским авионима, обрушавају се у облаке немачких ескадрила, обарају 4 авиона и гину са својим пилотима као косовски јунаци. Једно мало одељење од свега два полушколска авиона, са аеродрома код Подгорице, узлеће 6. априла и млади потпоручник Миливојевић и наредник Цветковић гину у борби противу непријатељских надмоћних снага. To су подвизи за причу и пример. Слично je било и са капетаном Пејићем при одбрани Сарајева и Мостара, када je у неравној борби оборен и као рањен успео да спасе падобраном.

Ha крају, износимо послератну изјаву немачког команданта 4. флоте ђенерала вон Рихтхофена који је командовао ваздушним операцијама против Југославије: 'Отпор југословенске авијације био je спретан и врло храбар, тако да смо у току првога дана изгубили 10% авиона, док je 10% било оштећено. Следећих дана југословенска авијација давала je такође врло јак отпор. Они су били врло вешто вођени и, упркос немачкој великој надмоћности, увек су успевали да се на новим теренима поново прикупе'. Оборени немачки пилоти су изјављивали своје дивљење невероватној храбрости наших пилота, који су нападали немачке групе иако су били десет пута слабији.

Извори: 'Југославија у априлском рату' од Велимира Терзића; подаци потпуковника Костића за његов пук; подаци пуковника Спужића, пуковника С. Мијушковића и других. Свакако, поред најбоље воље и жеље, изостали су многи подаци и подвизи мени непознати, а можда је нешто нетачно или непотпуно изнето. Стога ће свака допуна или исправка бити корисна.
Петар Вукчевић, ваздухопловни пуковник.  
« Last Edit: July 19, 2020, 12:12:41 pm by JASON » Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 269« Reply #23 on: July 19, 2020, 12:08:45 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Вазд. пуковник Војске Краљевине Југославије Петар С. Вукчевић, рођен је 30. новембра 1894. у селу Гољемадина, срез Подгорица, преминуо на први дан Ускрса 25. априла 1976. у Цириху (Швајцарска). Поред ниже и више школе војне академије у Београду, има и Италијанску ратну школу.
Учесник у свим Ослободилачком ратовима, а крајем Првог св. рата један од пионира у Француско-српској авијацији на Солунском фронту. У Другом св. рату најпре командант 4. бомбардерске бригаде, а од 10. априла 1941. командант 3. и 4. ваздухопловне бригаде, а од 13. априла примио команду целокупног Ваздухопловства од ђенерала Б. Мирковића.
До 1943. у италијанском ратном заробљеништву, а потом до смрти у швајцарском избеглиштву. Био је частан човек и бриљантан официр. Носилац је више ратних домаћих и страних одликовања.


* Петар Вукчевић.jpg (153.9 KB, 626x822 - viewed 44 times.)
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #24 on: July 19, 2020, 04:44:51 pm »

@JASON

Komunistični đeneral?

Ako tako lepo nabrajaš pilote, što ne pomeneš i ove "sa Austrijskim duhom i frankovačko-jezuitska netrpeljivosti prema 'šizmaticima'" koji su poginuli braneči nebo tog 6. aprila:

Miha F. Klavora,
letalski kapetan I. razreda, rojen 1905 v Mariboru, padel je 7. aprila 1941 v gorečem letalu blizu samostana Krušedol v Sremu, pred tem
je sestrelil dve nemški letali ME-109F

Karl B. Štrbenk,
narednik letalstva, pilot – lovec, rojen 1907 v Zagorju ob Savi, v prvem poletu je bilo njegovo letalo težko poškodovano, pa je komaj
pristal, nato pa je vzel letalo poveljnika letalske brigade, sestrelil nemški lovec in bil kmalu nato sestreljen;

Vladimir Z. Gorup,
narednik letalstva, pilot – lovec, rojen 1908 v Mariboru, padel je 7. aprila v svojem ME-109F, sestrelil je dva nemška lovca.

I onih koji su preživeli..
6. lovski polk s piloti: poročnika Franc Berginc in Bojan Presečnik, podporočnika Avgust Kovač in Otmar Lajh,  Vili Štalcar ter podnarednik Viktor Ulčar
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 591


« Reply #25 on: July 19, 2020, 04:51:39 pm »


U kratkotrajnom aprilskom ratu slovenački kadar se pokazao kao odano jugoslovenski usmeren, pouzdan i disciplinovan. Na primer Gorupi (Gorjupi) su bili čitava letačka dinastija.

Nemalo Slovenaca bilo je potom i u redovima JKVuO. Kasniji Kardeljizam i zbivanja koja su prethodila otcepljenju ne bih komentarisao! I opet se (relativno) lepo družimo i sarađujemo, mada mi su mi Prevodilaške storitve PSD ostale dužne za neke prevode i stalno mi obaraju cenu!
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 269« Reply #26 on: July 19, 2020, 06:15:10 pm »

@ Bozo13
Не набрајам ја већ аутор текста, пук. Петар Вукчевић, који наводећи изворе на крају, додаје: 'Свакако, поред најбоље воље и жеље, изостали су многи подаци и подвизи мени непознати, а можда је нешто нетачно или непотпуно изнето. Стога ће свака допуна или исправка бити корисна.'
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 269« Reply #27 on: July 21, 2020, 08:26:28 am »

УРЕДБА
о звањима летећег и стручног особља у Ваздухопловству у мирно доба.


Члан 1.
За летеће особље у Ваздухопловству постоје следећа звања:
1. Звање летећег (хидро) авијонског послужиоца,
2. Звање ученика- (хидро) пилота и ученика- (хидро) извиђача,
3. Звање дипломираног (хидро) пилота и дипломиоаног (хидро) извиђача,
4. Звање војног (хидро) пилота и војног (хидро) извиђача, и
5. Звање пилота-ловца.

Члан 2.
Летећи (хидро) авионски послужиоци су сва она указна или неуказна лица стручног особља Ваздухопловства или прикомандована стручна лица Сувоземне Војске односно Ратне Морнарице, која својим стручним послуживањем на (хидро) авијону у току самога лета допуњују деловање пилота или извиђача.

Члан 3.
Ученици- (хидро) пилоти и ученици- (хидро) извиђачи су сва она указна или неуказна лица која су после успешно положеног испита на официрском односно подофицирском (хидро) авијатичком курсу увршћена у (хидро) пилотски односно у (хидро) извиђачки курс, а у смислу Правилника за наставу у (хидро) авијатичкој школи.

Члан 4.
Дипломирани (хидро) пилоти односно дипломирани (хидро) извиђачи су они физички способни ученици- (хидро) пилоти односно ученици-
(хидро) извиђачи који положе испит из свега онога што је предвиђено Правилником за наставу у (хидро) авијатичкој школи ради стицања дипломе (хидро) пилота односно (хидро) извиђача.
Лицима, која стекну право на ово звање, издаје се одговарајућа диплома.

Члан 5.
Војни (хидро) пилоти односно војни (хидро) извиђачи су они физички способни дипломирани (хидро) пилоти односно дипломирани (хидро)
извиђачи, који су испунили прописане услове у смислу члана 7. ове Уредбе, и показали да су као војни (хидро) пилоти односно војни (хидро) извиђачи заиста способни да врше своју службу у  Ваздухопловству у миру и у рату.
Лицима, која стекну право на ово звање, издаје се одговарајућа диплома.

Члан 6:
Пилоти-ловци су они физички способни дипломирани и војни (хидро) пилоти који су успешно положили испит из свега онога што је предвиђено прописима Министарства Војног и Морнарице ради стицања дипломе пилота-ловца, испунили услове у смислу члана 8. ове Уредбе и показали да су као пилоти-ловци заиста способни да врше своју службу у Ваздухопловству у миру и у рату.

Члан 7.
Услови за стицање звања војног (хидро) пилота односно војног (хидро) извиђача су следећи:

I. У копненој авијацији.
а) За војног пилота: Да је као дипломирани пилот најмање 2 (две) године прослужио у основној ваздухопловној јединици и успешно
извршио у највише 4 (четири) године следеће летове:
1. 60 (шездесет) летова сумарно,
2. 3 (три) лета са сваким типом бипласа и мултипласа на употреби у нашој војсци,
3. 6 (шест) атерисажа на одређеним местима ван сталних аеродрома,
4. 6 (шест) путовања са одређеном рутом, без извиђача од по 300 (три стотине) км.,
5. 1 (једно) путовање са одређеном рутом, непрекидано атерисажом, а изнад терена јужно од Саве и Дунава, од 1000 (хиљаду) км.,
6. 12 (дванаест) летова, при чему има код сваког лета да остане најмање ½ (по) сата на висини преко 3500 (три хиљаде пет стотина) км.,
7. 1 (један) лет од 1 (једног) сата и (6 шест) атерисажа ноћу,
8. 6 (шест) летова од најмање по ½ (по) сата по ветру јачине 6 (шест) по Бофоровој скали, и
9. 3 (три) лета при којима има да пробије компактну масу облака.
б) За војног извиђача: Да је као дипломирани извиђач најмање 2 (две) године прослужио у основној ваздухопловној јединици и успешно
обавио у највише 4 (четири) године следеће задатке:
1. 48 (четрдесет осам) задатака сумарно,
2. 6 (шест) извиђања, свако са итинерером од 300 (три стотине) км. изнад терена јужно од Саве и Дунава,
3. 6 (шест) извиђања на висини преко 3500 (три хиљаде пет стотина) м.,
4. 2 (две) асамблаже по својим снимцима и размеру 1 :10.000 од терена 6 (шест) пута 50 (педесет) км.,
5. 6 (шест) бомбардовања са висине од преко 3000 (три хиљаде) м. и 6 (шест) са висине од 500 (пет стотина) м. дању и 2 (два) бомбардовања са висине од 500 (пет стотина) м. ноћу,
6. 4 (четири) артилериске реглаже, и
7. 4 (четири) задатка из везе са пешадијом.

II. У хидро-авијацији.
а) За војног хидро-пилота: Да је као дипломирани хидро-пилот вршио најмање 2 (две) године летачку службу у поморском ваздухопловству и успешно извршио у највише 4 (четири) године следеће летове:
1. 60 (шездесет) летова сумарно,
2. 3 (три) лета са сваким постојећим типом ваздушне ескадре,
3. 3 (три) путовања са одређеном рутом, без извиђача од по 300 (три стотине) км.,
4. 6 (шест) путовања са одређеном рутом и непрекидана атерисажом од по 300 (три стотине) км., 3 (три) путовања од по 600 (шест
стотина) км. и 1 (једно) од 1000 (хиљаду) км.,
5. 9 (девет) летова, при чему има код сваког лета да остане најмање ½  (по) сата на висини преко 3500 (три хиљаде пет стотина) м.,
6. 3 (три) лета са итинерером од 300 (три стотине) км. на висини преко 5000 (пет хиљада) м. на монопласима,
7. 12 (дванаест) атерисажа и 3 (три) лета од по 1 (једног) сата ноћу,
8. 6 (шест) летова од најмање по ½ (по) сата по ветру јачине 6 (шест) Бофоровој скали,
9. 3 (три) лета при којима има да пробије компактну масу облака.
а) за војног хидро-извиђача: Да је као дипломирани хидро-извиђач вршио најмање 2 (две) године летачку службу у поморском ваздухопловству и успешно обавио у највише 4 (четири)
године следеће задатке у ваздуху:
1. 48 (четрдесет осам) задатака сумарно,
2. по 3 (три) задатка из следећих извиђачких струка (у колико ове у опште постоје):
лично извиђање,
сигнализовање са хидроавијонима,
сигнализовање са бродовима,
радиотелеграфирање,
радиотелефонирање,
артилериска реглажа,
гађање са митраљезом,
гађање са топом,
торпедирање,
полагање мина,
конвоаирање флотних јединица;
контрола обалских пловних рута, и то:
тражење мина,
тражење подморница, и
тражење подводних препрека;
сурадња са флотним јединицама, и то:
при извлачењу мина, и
при нападајима на подморнице.
3. 6 (шест) задатака извршених за време путовања са итинерером од 300 (три стотине) км., и 1 (један) задатак са итинерером од 600 (шест
стотина) км.,
4. 6 (шест) задатака извршених на висини преко 3500 (три хиљаде пет стотина) м.,
5. 6 (шест) бомбардовања са висине од преко 3000 (три хиљаде) м. дању и по 3 (три) бомбардовања са висине од 800 (осам стотина) односно 300 (три стотине) м. нођу, и
6. 2 (две) асамблаже по својим снимцима и размеру 1: 10.000 од терена (обалског подручја) 3 (три) пута 25 (двадесет пет) км.

Члан 8.
Услови за стицање звања пилота-ловца су следећи:
А) да је после положеног испита у ловачкој школи провео у основној ловачкој јединици најмање 1 (једну) годину и успешно извршио у
највише 2 (две) године следеће летове:
1. 48 (четрдесет осам) летова сумарно,
2. 6 (шест) летова са сваким типом монопласа на употреби у нашој војсци,
3. 6 (шест) летова као вођа патроле са итинерером од 150 (сто педесет) км.,
4. 6 (шест) летова као вођа патроле са итинерером од 300 (три стотине) км.,
5. 6 (шест) гађања са митраљезима на циљеве на земљи односно у ваздуху,
6. тромесечно извођење више пилотаже (лупинг, ври и глисад) пред комисијом,
Б) да је провео најмање 1 (једну) годину код једне летеће основне ваздухопловне јединице и при томе успешно извршио:
а) ако је у копненој авијацији:
1. 3 (три) лета са сваким типом бипласа и мултипласа на употреби у нашој војсци,
2. 6 (шест) путовања са одређеном рутом од по 300 (три стотине) км.  без извиђача и 1 (једно) од 1000 (хиљаду) км., а непрекидана атерисажом и изнад терена јужно од Саве и Дунава,
3. 1 (један) лет од 1 (једног) сата и 6 (шест) атерисажа ноћу.
б) ако је у хидроавијацији:
1. 3 (три) лета са сваким типом ваздушне ескадре,
2. 3 (три) путовања са одређеном рутом од по 300 (три стотине) км. без извиђача, 3 (три) од 600 (шест стотина) и 1 (једно) од 1000 (хиљаду) км., а сва непрекидана атерисажом,
3. (три) лета од по 1 (једног) сата и 12 (дванаест) атерисажа ноћу.

Члан 9.
Летећи (хидро) авијонски послужиоци дужни су да лете кад год се за то укаже потреба.

Члан 10.
Дипломирани (хидро) пилоти односно дипломирани (хидро) извиђачи дужни су сваке године извршити следећи минимални број летова:
1. у копненој авијацији:
а) дипломирани пилоти 10 (десет) летова са бипласима, од којих 3 (три) са итинерером од 300 (три стотине) км.,
б) дипломирани извиђачи 8 (осам) задатака у ваздуху, од којих 1 (једно) извиђање са итинерером од 300 (три стотине) км.,
2. у хидроавијацији:
а) дипломирани хидропилоти 10 (десет) летова са обалским, извиђачким или бомбардерско-артилеријским хидроавијонима, од којих 3 (три) са итинерером од 300 (три стотине) и 1 (један) од 600 (шест стотина) км.,
б) дипломирани хидроизвиђачи 8 (осам) задатака у ваздуху, од којих 1 (једно) извиђање са итинерером од 300 (три стотине) и 1 (једно)
од 600 (шест стотина) км.

Члан 11.
Војни (хидро) пилоти односно војни (хидро) извиђачи дужни су сваке године извршити следећи минимални број летова:
а) војни (хидро) пилоти 15 (петнаест) летова на свима модерним типовима у употреби у нашој војсци односно у ратној морнарици, од
којих 2 (два) са итинерером од 300 (три стотине) и 1 (један) од 600 (шест стотина) км.
б) војни (хидро) извиђачи 12 (дванаест) успелих задатака, од којих 1 (једно) извиђање са итинерером од 300 (три стотине и 1 (једно) од
600 (шест стотина) км.

Члан 12.
Пилоти-ловци дужни су сваке године извршити следећи минимални број летова:
1. 24 (двадесет четири) лета сумарно,
2. 3 (три) лета као вођа патроле са итинерером од 150 (сто педесет) км.,
3. 3 (три) лета као вођа патроле са итинерером од 300 (три стотине) км.,
4. 3 (три) успешна гађања са митраљезима на циљеве на земљи и у ваздуху, и
5. полугодишње извиђање више пилотаже (лупинг, ври и глисад) пред комисијом.

Члан 13.
Пилоти-ловци стичу право на звање војног (хидро) пилота ако у току од 1 (једне) године изврше 1/3  (једну трећину) од у члану 7. ове
Уредбе прописаних летова за стицање звања војног (хидро) пилота.

Члан 14.
Војни (хидро) пилоти, војни (хидро) извиђачи и пилоти-ловци, који од именовања војним (хидро) пилотима, војним (хидро) извиђачима
односно пилотима-ловцима кроз 15 (петнаест) година врше летачку службу, рачунајући ратно време као двоструко, добијају право на доживотно звање војног (хидро) пилота, војног (хидро) извиђача односно пилота-ловца.
Лица која су у току тих 15 (петнаест) година мењала горе наведена звања, добијају доживотно право на оно звање, у коме су највише
времена провели.

Члан 15.
Губитак звања и права са овим скопчаних наступа у следећим случајевима:
а) када лица изјаве да у опште не могу летети,
б) када лица престану вршити службу у саставу ваздухопловства,
в) када дипломирани и војни (хидро) пилоти, дипломирани и војни (хидро) извиђачи и пилоти ловци не испуне услове предвиђене члановима 10, 11. и 12.
Примедба. Она лица поморског ваздухопловства која су привремено по потреби службе приморана да изиђу из састава ваздухопловства или која су деташирана, задржавају и за то време своја авијатичка звања.

Члан 16.
Официри и подофицири док су на вежби, ступају у звања и права са овима скопчана, која су имали приликом свог последњег бављења у ваздухопловству.
Ова лица стичу и губе звања на основу ове Уредбе; ово важи и за лица која су се активирала.

Члан 17.
(Хидро) пилоти, (хидро) извиђачи и ловци који су као такви учествовали у рату, вршећи ваздушну службу над непријатељем, ступају у звање војног (хидро) пилота, војног (хидро) извиђача односно пилота-ловца.
Овим се лицима признаје да су у звању војног (хидро) пилота или војног (хидро) извиђача од дана њиховог првог извршења једног
ваздушног задатка над непријатељем, а у звању пилота-ловца од дана њиховог првог извршења једног ваздушног ловачког задатка, ако је до-
тични у току рата постигао лично бар једну ваздушну победу.

Члан 18.
Права и дужности пилота и извиђача у аеростацији, као и њихово именовање у звања регулисаће се накнадно.

Члан 19.
За додељивање звања и лишавање ових надлежан је Министар Војни и Морнарице.
(1922. г.)
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #28 on: July 21, 2020, 10:18:58 am »

@ Bozo13
Не набрајам ја већ аутор текста, пук. Петар Вукчевић, који наводећи изворе на крају, додаје: 'Свакако, поред најбоље воље и жеље, изостали су многи подаци и подвизи мени непознати, а можда је нешто нетачно или непотпуно изнето. Стога ће свака допуна или исправка бити корисна.'

Zato sam i dopunio.
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 269« Reply #29 on: July 31, 2020, 09:19:14 am »

Краљевско ваздухопловство у почетку било је у саставу Инжењерско-техничког одељења Министарства Војске и Морнарице. Год. 1920. је одвојено је од Инжењерског одељења и оформљено као Одељење за ваздухопловство Министарства војске и морнарице Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Уредбом из 1927 . године укинуто је Одељење за ваздухопловство Министарства војске и морнарице и уместо њега основана је Команда ваздухопловства у рангу армије.
   

У Р Е Д Б A 
о устројству Оделења за  Ваздухопловство у Министарству Војном и Морнарице


Члан 1.
У Министарству Војном и Морнарице устројава се Оделење за ваздухопловство.

Члан 2.    
У надлежност оделења за ваздухопловство спада:
а) Организација, формација и дислокација војног ваздухопловства;
б) Командовање војним ваздухопловством;
в) Попуна људством војног ваздухопловства и све што је у вези са тим;
г) Наоружање и снабдевање целокупном материјалном спремом, у колико то не спада у надлежност осталих оделења Министарства
Војног и Морнарице;
д) Све набавке које су потребне за техничко одржавање ваздухопловства на савременој висини и у бојној готовости — а у
границама одобрених кредита и у колико то не спада у надлежност осталих оделења;
ђ) Лични и дисциплински односи у војном ваздухопловству;
е) Израда прописа и правила који се односе на војно ваздухопловство;
ж) Целокупна настава војног ваздухопловства;
з) Студија терена, ваздушних путева и свега осталог што стоји у вези са ваздухопловством са војничког и техничког гледишта;
и) Прикупљање, сређивање, вођење и студија података о страном војном и цивилном ваздухопловству, о страним теренима и ваздушним путевима и свима питањима која стоје са тим у вези; 
ј) Све што се односи на усавршавање и спрему за рат, како војног ваздухопловства тако и одбране земље из ваздуха;
к) Мобилизација и демобилизација војног ваздухопловства (разна стања његова);
л) Операције ваздухопловних јединица, у колико то не спада у надлежност команди којима су придодате те јединице;
љ) Надзор над целокупном службом у војном ваздухопловству;
м) Организација цивилног ваздухопловства, руковоћење његовом службом и утицање на домаћу авијатичку индустрију.

Члан 3.
На челу оделења за ваздухопловство стоји начелник, чина ђенералског или пуковничког, који је потчињен и одговоран Министру Војном и Морнарице и под чијим се руководством, упуством и надзором врше сви послови који спадају у надлежност оделења за ваздухопловство.
Начелник оделења за ваздухопловство командује, управља и администрира целокупним ваздухопловством у границама закона, ове Уредбе и посебних овлашћења Министра Војног и Морнарице. Он се стара и предузима потребне мере за развитак ваздухопловства у војничком и техничком смислу те да се увек обезбеди бојна готовост и спрема за операције. У томе погледу дужан је да чини Министру Војном и Морнарице потребне преставке.
Начелник одељења за ваздухопловство — поставља се Краљевим указом, на предлог Министра Војног и Морнарице, и он има положај, право и власт дивизиског команданта.
У колико је потребно да се примена овог права и власти уреди с обзиром на специјалности у ваздухопловству, то ће уредити Министар Војни и Морнарице својим решењем.

Члан 4.
Ваздухопловне јединице могу бити придате појединим командама у војсци у овим случајевима:
а) за вршење војно-полицијске и војноконтролне службе у унутрашњости земље и на граничним фронтовима;
б) за ванредне акције и извиђања;
в) у маневрима и већим вежбањима трупа;
г) у ратним операцијама;
У овим случајевима ваздухопловне јединице и установе потчињене су старешинама под чију се команду стављају у погледу употребе тих јединица и у дисциплинском погледу. Ако је и у колико је потребно да се ове јединице потчине тим старешинама и у другом погледу (административном и т. д.) одређује Министар Војни и Морнарице с обзиром на специјалне случајеве.
Исто тако Министар Војни и Морнарице одређује, с обзиром на специјалне случајеве, у коме ће погледу и у колико ваздухопловне јединице и установе бити потчињене оним старешинама на чијој територији оне станују.

Члан 5.
Ваздухопловни арсенал, који стоји непосредно под одељењем за ваздухопловство, дејствује као административни орган II степена. Он је административни центар за све ваздухопловне команде и установе. Које ће пак ваздухопловне команде и установе дејствовати као административни орган III степена одређује Министар Војни и Морнарице.

Члан 6.
Начелник одељења за ваздухопловство има једног помоћника, вишег официра.
Помоћник потпомаже начелника у пословима административне природе. Он заступа начелника у дужности а у рату, када начелник прими команду над ваздухопловном командом, он прима одељење за ваздухопловство.
Ближе одредбе по овоме прописује Министар Војни и Морнарице. Помоћник начелника одељења за ваздухопловство поставља се Краљевим указом, на предлог Министра Војног и Морнарице, и он има положај, право и власт бригадног или пуковског команданта, с обзиром на његов чин, а што одређује Министар Војни и Морнарице.

Члан 7.
Одељење за ваздухопловство дели се на три одсека, који носе бројне називе од I до III.
У надлежност I одсека спада:
а) управа и командовање, организација и формација, дислокација, наоружање, настава и обука ваздухопловних јединица и установа (школе, курсеви, научна спрема).
б) тактика у ваздуху;
в) мобилизација и демобилизација, евиденција и статистика ваздухопдовних јединица и установа;
г) лични и дисциплински односи, награде, евиденција и статистика особља у ваздухопловним јединицама и установама;
д) израда поверљивих предмета који не спадају у надлежност осталих одсека;
ђ) балонска служба и контра-авионска артилерија;
е) одбрана у ваздуху на позадинској зони;
ж) метеоролошка служба;
з) материјална спрема, евиденција требовања и набавка;
и) управа целокупном техничком службом (авијони, мотори, инструменти, оружје, бомбе, радио-средства, алат, справе, машине, моторни материјал, сировине, фабрике, аеро-наутички скверови, радничка питања, патенти, студија и уређење грађевина и аеродрома).
У надлежност II одсека спада:
а) одржавање везе са одељењем Министарства Војног и Морнарице за морнарицу у циљу организације и развоја хидро-аеронаутике;
б) ваздухопловна служба у морнарици и сви послови који стоје у вези са тим.
У надлежност III одсека спада:
а) руковођење концесијама за индустрију, обрт, промет и саобраћај у обиму ваздухопловства ван Министарства Војног и Морнарице, заступајући при том државне интересе;
б) надзор и вођење рачуна о извршавању закона и прописа правних, трговинских и царинских, у колико се односе на аеронаутичку индустрију, ваздухопловни обрт, промет и саобраћај.
в) контрола и издавање диплома и сведоџаба (цертификата) о способности и квалификацијама аеронаутичког ссобља, под
којим се разумеју само пилоти и летеће особље, као и особље које је запослено на изради, уређењу и контроли таквих аеронаутичких целина или саставних делова а који захтевају контролу са гледишта аеронаутичке безбедности;
г) техничка конгрола и издавање сведоџаба (цертификата) по важности и употребљивости аеронаутичког материјала (авијона
балона са и без мотора, саставних делова једних и других и т. д.) као и у опште таквог материјала који захтевају контролу са гледишта аеронаутичке безбедности;
д) контрола над правилним спровођењем прописа 'Конвенције о мећународној ваздушној пловидби'.
ђ) вођње рачуна о патентима и заштити домаће индустрије од нелојалне конкуренције;
е) концесије и уступци који, с обзиром на државне интересе, користе и олакшавају домаћу индустрвју аеронаутичког материјала и промет;
ж) према стању индустрије и привредној снази земље, одобравање лојалне конкуренције у корист што боље и јефтиније продукције и промета на пољу аеронаутике;
з) прикупљање, сређивање, вођење и проучавање свију података, у земљи и иностранству, који су потребни и од помоћи за што
ефикасније заступање државних индустриских интереса;
и) одржавање везе са цивилним надлештвима, државним и приватним, по аеронаутичким питањима а која нису чисто војне
природе.

Члан 8.
По потреби, одсеци одељења за ваздухопловство могу се делити на бирое, и решење о томе доноси Министар Војни и Морнарице.

Члан 9.
На челу сваког одсека стоји шеф, који је потчињен начелнику одељења за ваздухопловство.
Шефови I и II одсека имају положај, права и власт пуковског или батаљонског команданта, с обзиром на њихов чин, а што
одређује Министар Војни и Морнарице.
Шефови тих одсека постављају се Краљевим указом, на предлог Министра Војног и Морнарице.
За шефа III одсека поставља се виши државни чиновник са факултетском спремом. И он се поставља Краљевим указом на предлог Министра Војног и Морнарице а по споразуму са Министром Саобраћаја.

Члан 10.
За рад у духу ове Уредбе, одељење за ваздухопловство попуњује се потребним особљем по решењу Министра Војног и Морнарице, које одређује тим лицима положај, права и власт.

Члан 11.
Краљевим указом, на предлог Министра Војног и Морнарице, одредбе ове Уредбе могу се мењати или допуњавати у духу одредаба Закона о Устројству Војске и Закона о војној администрацији.

Члан 12.
Ова Уредба ступа у живот од дана када је Краљ потпише.

ФЂБр. 16465.
29. јула 1920.
Београд. 
Logged
Pages:  1 [2] 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.077 seconds with 22 queries.