Sistem PVO Osa-AKM vojne grupe „Centar“ uspešno rešava zadatke PVO tokom SVO u DonbasuProtivvazduhoplovni raketni sistemi „Osa-AKM“ vojne grupe „Centar“ uključeni su u obezbeđivanje PVO važnih infrastrukturnih objekata i civilnog stanovništva u naseljima fronta Donjecke Narodne Republike.Kako su rekli dopisnici
Izvestija koji su posetili raketaše protivavionce, čak i na udaljenosti od linije fronta u bliskoj pozadini, redovno se pojavljuju neprijateljski vazduhoplovni ciljevi sa kojima se treba boriti. Štaviše, uništavanje neprijateljskih letelica se dešava toliko često da borci više ne poštuju tradiciju obeležavanja svog broja znakovima na bokovima borbenih vozila.
Prema rečima mehaničara-vozača
Ose, sa pozivnim znakom
Mlađi deda, na koji se navodi, njegov otac je služio u istoj jedinici više od 15 godina i zamenio ga je posle služenja vojnog roka. Borac je poreklom iz Kemerovske oblasti, grada Jurga, a ranije, prema njegovim rečima, nije pratio dešavanja u Ukrajini – prvo je učio u školi, a zatim služio vojni rok.
„Očeve kolege su sada tu, pored mene. Bili su oduševljeni, znali su mnogo o meni, a ja o njima ništa. Ali tokom dve godine koliko smo bili ovde, blisko smo se upoznali“, kaže
Mlađi deda.
Tokom protekle dve godine službe, borac je bio u raznim situacijama, jer često mora da vozi u sumrak ili po mraku, bez upaljenih farova, pošto život posade zavisi od brzine napuštanja položaja posle otvaranja vatre. Nakon što dobije signal da je instalaciju otkrio neprijatelj, teško borbeno vozilo mora se kretati maksimalnom mogućom brzinom duž šumskih zemljanih puteva.
Prema rečima drugog člana posade sa pozivnim znakom
Sanja, on je ostao u vojsci odmah nakon služenja vojnog roka. Prethodno je učestvovao u vojnoj operaciji u Siriji, zatim je služio u SVO od samog početka neprijateljstava.
„U PVO sam nešto više od godinu dana, a u vojsci sam 18 i po godina. Nije bilo teško savladati novu specijalnost samo zato što su mi kolege protivvazduhoplovci sve pokazali i bukvalno sve objasnili. Dakle, sve se brzo naučilo, a komandir je uvek u blizini i pomaže. Osećate se kao da radite nešto korisno, posebno kada pucate i pogađate vazduhoplovnu metu“, rekao je
Sanja novinarima o svom novom poslu.
Zona gađanja cilja sa raketama sistema PVO
Osa-AKM je visine od 10 m do 6 km, a dometa od 1,5 do 10,3 km. Naoružanje kompleksa - protivvazduhoplovne vođene rakete
9M33M3 opremljene su radio komandnim sistemom za gađanje cilja, fragmentacionom bojevom glavom i bliskim osiguračem sa radijusom dejstva od 5 metara, što vam omogućava da efikasno očistite nebo od svih vrsta neprijateljskog oružja za izviđanje i napad.
Jedinstvenost kompleksa
Osa-AKM leži u konstruktorskim karakteristikama trupa, zahvaljujući kojima je u stanju da savlada vodene prepreke plivanjem bez uspostavljanja pontonskih prelaza. Maksimalna brzina borbenog vozila na autoputu dostiže 80 km/h.
Osa se takođe može kretati plutajući brzinom do 8 km/h, što obezbeđuju dva "vodena" mlazna motora.
Svevremenski protivvazduhoplovni raketni sistem
Osa-AKM je modernizacija PVO sistema
Osa, koju su sproveli stručnjaci iz
Iževskog elektromehaničkog zavoda „Kupol“ (deo
AD Koncerna VKO „Almaz-Antej“). Specijalisti
Kupola sprovode blagovremeno održavanje i modernizaciju sistema PVO
Osa-AKM koji su pušteni u upotrebu, u interesu povećanja efikasnosti i smanjenja operativnih troškova.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor