Zar nije jedan P-15 iz sastava 36.OKBR unisten u okolini Subotice?
Moram priznati da mi taj podatak nije poznat. Imaš li više detalja o tome?
Hvala....
Tek juče sam video temu o P-15.
Iskreno, video sam je i ranije, ali se nisam nesto preterano interesovao za radare. Ali tema o radaru u Subotici, me je naterala da malo pogledam u moj dnevnik iz 1999. godine.
Po dnevniku:
Datum: 15.04.1999.
Vreme: 22,50 (+/- 5 minuta).
Lansinara raketa na radarski položaj, raketa promašuje za cca 30-50 m položaj.
Oštećuje porodične kuće u okolinim ulicama, nema žrtava, materijalna šteta.
U to vreme dešava se smena posluge radara.
Lansira se druga raketa, vide njen let i komandir odelenja zIkl (?.Đ.) komanduje napuštanje položaja, vojska trči što dalje od radara.
Raketa pogađa radar (P-15), i od njega pravi "kabriolet" (moj izraz).
Niko nije poginuo, dva vojnika povređeno.
Dan kasnije na KM diviziona donet rezervoar sa radara, neoštećen i pun goriva. !!! (živa istina, imam svedoke, r por. RK, itd.).
O ovom događaju u Subotici su se ispredale razne priče.
Od toga da nisu pogodili ništa, osim porodičnih kuća, do toga da se radar svakodnevno kreteo obližnjim ulicama, sa sve dignutom radarskom antenom. I još ko zna kakve gluposti.
JEDINICA: Vod ViRO, Komandna baterija (VP 5920/14A), lsard PVO, 36. mbr (VP 5920) (mislim da je okb postala krajem 1999.).
Nakon par dana stize "novi" P-15 - km -17 ili 27. Vise nije bio stacionarni već pokretni i preživeo.
U toj jedinici od 04.10.1986. - 16.05.2003., JNA 07.10.1982. - 16.09.1983. (kurs za KO, komandir CVOJ, 410. lad PVO).
U rezervi komandir VoST-2,3,1. CVOJ nisam ni primirisao, do 1999. kada sam ih obisao.
NAPOMENA:
- Taj radarski položaj je od 1975. (a možda i pre) držala četa VOJIN (plavci), stacionirana u "2 kasarni" (kasarna PETAR DRAPŠIN - Palićki put). Oko 1990.-tih napuštaju taj položaj i odlaze za Sombor (Komanda u Beogradu).
- ZIKL (?.Đ), odlikovan za ovaj slucaj.
Ako, ima pitanja za 36. mbr i lsard PVO tu sam.