PALUBA
August 13, 2022, 03:38:04 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ruski laserski sistem Zadira  (Read 638 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 697« on: May 18, 2022, 03:33:30 pm »

Rusija koristi lasersko oružje u specijalnoj operaciji u Ukrajini, kaže zamenik premijera Ruske Federacije

Najnovije lasersko oružje Zadira je fokusirano na fizičko uništavanje objekta na udaljenosti do 5 km

Rusija koristi lasersko oružje u svojoj specijalnoj operaciji u Ukrajini, posebno laserski sistem Zadira koji može da dejstvuje na ciljeve na daljinama od 5 km, rekao je potpredsednik vlade Jurij Borisov u živom prenosu na Prvom TV kanalu u sredu, kako prenosi agencija TASS.

„Oni [sistemi laserskog naoružanja] su počeli da stižu [za vojsku]. Prvi tipovi se već koriste [u specijalnoj vojnoj operaciji Rusije]“, rekao je potpredsednik i dodao da je sistem nazvan Zadira.

Najnovije lasersko oružje Zadira je moćnije od sistema Peresvet, koji je sposoban da zaslepi izviđačke satelite na udaljenosti od 1.500 km, precizirao je on.
Zadira je fokusirana na fizičko uništavanje objekta na udaljenosti do 5 km i bukvalno progori metu svojim termičkim udarom. Ovaj sistem je sposoban da „lako obara različite tipove dronova, izbegavajući trošenje skupih projektila tipa Pancir i Tor“, objasnio je vicepremijer, a prenosi TASS.

Izvor: https://tass.com/defense/1452697?utm_source=google.rs&utm_medium=organic&utm_campaign=google.rs&utm_referrer=google.rs

Ilustracija dejstva laserskog sistema:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Laser.jpg (29.14 KB, 295x180 - viewed 54 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 500« Reply #1 on: May 18, 2022, 05:29:50 pm »"Koristimo prototipove u Ukrajini"


Rusija je danas otkrila da koristi novu generaciju moćnog laserskog oružja za paljenje dronova u Ukrajini.

Objavila je i da raspoređuje tajno oružje kako bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susednoj zemlji.

Predsednik Vladimir Putin je 2018. predstavio mnoga nova oružja, uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu, nuklearne podvodne dronove, supersonično oružje i novo lasersko oružje. Ali malo se zna o novom laserskom oružju. Putin je pomenuo jedno od njih – peresvet, nazvan po srednjovekovnom ruskom pravoslavnom monahu Aleksandru Peresvetu, koji je poginuo u borbi.


"Da. Prvi prototipovi se tamo već koriste"

Jurij Borisov, zamenik premijera zadužen za razvoj vojske, rekao je na konferenciji u Moskvi da je peresvet već raspoređen i da može da zaslepi satelite do 1.500 kilometara iznad Zemlje. On je dodao da već postoje moćniji ruski sistemi od peresveta, koji mogu da sprže dronove i drugu opremu. Borisov je rekao da je juče obavljeno testiranje oružja kojim je pet kilometara udaljen dron spržen u roku od pet sekundi. "Ako peresvet može da oslepi, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – termičkog uništavanja, oni pale", rekao je Borisov ruskoj državnoj televiziji. Upitan da li se takvo oružje koristi u Ukrajini, Borisov je rekao: „Da. Prvi prototipovi se tamo već koriste“. Rekao je da se oružje zove zadar. O zadru se gotovo ništa ne zna, ali ruski mediji su 2017. objavili da je ruska državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla u razvoju tog oružja u okviru programa za stvaranje oružja zasnovanog na novim fizičkim principima, poznatom pod ruskim akronimom ONFP.


Sjedinjene Države, Kina i Rusija godinama rade na laserskom oružju

Putinova invazija na Ukrajinu 24. februara ilustrovala je granice ruskih postsovjetskih konvencionalnih oružanih snaga, iako Putin tvrdi da se "specijalna vojna operacija“ odvija po planu i da će postići sve ciljeve Moskve. Sjedinjene Države su isključile slanje sopstvenih ili NATO snaga u Ukrajinu, ali Vašington i njegovi saveznici Kijevu šalju oružje vredno milijarde dolara, kao što su bespilotne letelice, haubice, protivvazdušne rakete stinger i protivtenkovske rakete džavelin. Korišćenje lasera ​​za zaslepljivanje satelita ili njihovo spaljivanje nekada je bila fantazija u domenu naučne fantastike, ali velike sile poput Sjedinjenih Država, Kine i Rusije godinama rade na varijantama takvog oružja. CNN je 2017. objavio snimak testiranja američkog laserskog oružja.


"Ovo nije neka egzotična ideja"

Pored prednosti konvencionalnog ratovanja, zaslepljujući izviđački sistemi takođe imaju strateški uticaj jer se sateliti koriste za praćenje interkontinentalnih balističkih projektila sa nuklearnim oružjem. Borisov je rekao da se upravo vratio iz Sarova, zatvorenog grada u oblasti Nižnjeg Novgoroda nekada poznatog kao Arzamas-16, jer je bio tako tajan i koji je centar istraživanja ruskog nuklearnog oružja. Rekao je da će nova generacija laserskog oružja na kraju zameniti konvencionalno oružje.

"Ovo nije egzotična ideja, to je realnost", rekao je Borisov.

izvor
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 697« Reply #2 on: May 26, 2022, 10:05:32 am »

Novi horizonti naoružanja: laserski kompleks "Zadira"

Ruska odbrambena nauka i industrija poslednjih godina aktivno se bave tzv. oružjima zasnovanim na novim fizičkim principima i redovno demonstrira rezultate takvog rada. Postalo je poznato da je novi borbeni laserski kompleks doveden u fazu terenskih ispitivanja i probnog rada u trupama. Perspektivni proizvod „Zadira“ namenjen je borbi protiv bespilotnih letelica i sposoban je da ih fizički uništi.

Novi horizonti naoružanja

U Moskvi je nedavno održan marafon Novi horizonti u organizaciji društva Znanie. Tri dana predstavnici raznih organizacija i struktura govorili su o trenutnoj situaciji u zemlji i svetu, o najnovijim dostignućima i planovima za budućnost. Konkretno, vojno-tehnička sfera nije prošla nezapaženo.

Na marafonu je 18. maja govorio potpredsednik vlade Jurij Borisov, koji nadgleda sektor odbrane. On je govorio o obećavajućim domaćim razvojima u različitim oblastima, uklj. u oblasti „novih fizičkih principa”. U tom kontekstu, potpredsednik Vlade podsetio je na borbeni laserski sistem Peresvet, a takođe je naveo potpuno novi projekat.

Prema rečima Jurija Borisova, uoči nastupa održano je još jedno testiranje novog laserskog kompleksa. Proizvod je radio na vazduhoplovnu metu u obliku neimenovane bespilotne letelice. Kompleks je usmerio laserski zrak na metu i zadržao ga 5 sekundi. Ovo je bilo dovoljno da spali metu. Udaljenost do vazduhoplovne mete bila je 5 km.

Na marginama marafona potpredsednica Vlade iznela je nove detalje. Dakle, novi proizvod se zove Zadira. Već je u proizvodnji, a prvi primerci su predati trupama. Štaviše, takva oprema se već koristi tokom Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Takođe, Jurij Borisov je primetio fundamentalnu mogućnost daljeg razvoja kompleksa sa povećanjem dometa.

Po postojećem ugovoru

Treba napomenuti da je postojanje projekta sa šifrom Zadira postalo poznato pre skoro pet godina. Tokom vojno-tehničkog foruma „Armija-2017“, Ministarstvo odbrane i Savezno državno jedinstveno preduzeće „Ruski federalni nuklearni centar“ (u sastavu Rosatoma) potpisali su državni ugovor za razvojne radove „Zadira-16“. Zanimljivo je da je J. Borisov, koji je u to vreme bio zamenik ministra, potpisao dokument u ime vojnog resora.

Saopšteno je da je svrha novog istraživanja i razvoja razvoj borbenog kompleksa zasnovanog na novim fizičkim principima. Ostali detalji budućeg projekta nisu dati. Pored toga, nakon potpisivanja ugovora, projekat Zadira-16 nije pominjan u otvorenim zvaničnim materijalima.

Sada je postalo poznato da se RFNC-VNIIEF uspešno nosio sa razvojem novog kompleksa, proizveo eksperimentalnu opremu i čak izvršio deo testova. Očigledno, oprema je potvrdila karakteristike dizajna - i to je omogućilo da se prenese u trupu, uklj. za ispitivanje u borbi.

Međutim, većina podataka još uvek nije dostupna. Čak je i opšti izgled kompleksa nepoznat. Ostaje da se nadamo da će Ministarstvo odbrane u budućnosti pokazati eksperimentalnu ili serijsku opremu, kao i razjasniti njene karakteristike i potencijal.

Tehnička pitanja

Do sada se o laserskom kompleksu Zadira zna vrlo malo – navedena je samo namena projekta, deo karakteristika i mogućnosti. Međutim, može se zamisliti kakav bi sistem naoružanja ove klase trebao biti, pogodan za upotrebu u trupama.

Očigledno, proizvod Zadira je sistem protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa. Trebalo bi da otkrije i pogodi različite vazduhoplovne ciljeve, počev od malih bespilotnih letelica. Protivvazduhoplovno oružje ove vrste može naći mesto u vojsci, u teritorijalnoj, pa čak i u brodskoj protivvazduhoplovnoj odbrani - njegove karakteristične mogućnosti biće korisne u svim oblastima.

Kompleks tipa Zadira treba da bude samohodan. U zavisnosti od potreba kupca, trebalo bi da postoji mogućnost borbenog rada u pokretu. Na kojoj baznoj osnovi se gradi kompleks nije poznato. Istovremeno, ruska industrija može da ponudi veliki broj različitih guseničara i vozila na točkovima pogodnih za montažu različitog naoružanja, uključujući i laser.

Kao i drugi sistemi protivvazduholovne odbrane, laserskom kompleksu je potrebna veća količina elektronske opreme. Potreban mu je sopstveni lokator i opto-elektronska stanica za traženje ciljeva, sistem za upravljanje vatrom sa odgovarajućim mogućnostima itd. Neophodno je integrisati kompleks u konture sistema PVO.

Mobilna verzija kompleksa nameće posebne zahteve za dimenzije, težinu i potrošnju energije lasera ​​i, shodno tome, ograničava opseg tehnologija pogodnih za upotrebu. Nije poznato koja vrsta lasera ​​je korišćena na Zadiri. U pitanju je i snaga, način vođenja zraka, operativni parametri itd. Za sada je poznato samo da na udaljenosti od 5 km novi domaći laser može da uništi konstrukciju leteće mete.

Univerzalna perspektiva

Kako je saopšteno, trenutno se proizvodi Zadira testiraju i pogađaju mete za obuku, a takođe rade u zoni specijalnih operacija, obezbeđujući zaštitu ruskim trupama. Na osnovu rezultata svih ovih aktivnosti biće određena dalja sudbina novog laserskog kompleksa. Verovatno ima sve šanse da uđe u službu i ojača postojeće sisteme PVO.

Treba napomenuti da je Zadira zaista od interesa za vojsku. Takav kompleks može raditi u različite svrhe i rešiti nekoliko problema odjednom. Pri smanjenoj snazi i/ili na većoj udaljenosti, laser može potisnuti ili onemogućiti optiku mete. Povećanje snage i smanjenje udaljenosti omogućavaju ne samo oštećenje optike, već i spaljivanje strukturnih elemenata.

Ciljevi za Zadiru su pre svega bespilotne letelice različitih klasa koje su deo dužnosti kompleksa. Laser je u stanju da ih spreči da završe zadatak, uklj. na najradikalniji način. Isto važi i za niskoleteću taktičku avijaciju i deo njene municije. Laser je prilično sposoban da potisne optiku aviona ili GOS lansirane rakete. Oštećenje njihovih strukturnih elemenata takođe nije isključeno.

Karakteristične prednosti lasera ​​su visoka preciznost zbog fizike zraka, kao i brzina pripreme za novi "pucanj". Ovo vam omogućava da se uspešno nosite ne samo sa pojedinačnim, već i sa grupnim ciljevima, kao što su „rojevi“ bespilotnih letelica. Istovremeno, cena borbene upotrebe je niža od cene artiljerijskih i raketnih sistema.

Dakle, kompleks Zadira treba da ima niz karakterističnih osobina koje će ga učiniti efikasnim višenamenskim sistemom PVO. On će moći da se nosi sa poznatim i suštinski novim pretnjama različite vrste. Zajedno sa drugim kompleksima drugih klasa, borbeni laser će omogućiti izgradnju razvijenog slojevitog sistema PVO za trupe ili važne objekte.

Proces razvoja

Podsetimo, Zadira nije prvi takav domaći razvoj. Još osamdesetih godina stvoren je samohodni laserski kompleks Sanguine, sposoban da potisne optiku aviona. Zbog niza objektivnih faktora, ovaj projekat nije napredovao dalje od izgradnje i testiranja nekoliko prototipova.

Sada se tema borbenih lasera ​​za PVO razvija korišćenjem savremenih tehnologija i rešenja. Rezultat naučnih i projektantskih aktivnosti u ovoj oblasti do danas su postali kompleksi Peresvet i Zadira. Prema poznatim podacima, veći i moćniji Peresvet je već u pripravnosti, a proizvod Zadira se još testira.

Dakle, važan obećavajući pravac ne ostaje bez pažnje. Štaviše, postižu se određeni uspesi koji mogu uticati na dalji razvoj laserskih sistema. Međutim, za sada je glavni zadatak fino podešavanje postojećih projekata i njihovo potpuno puštanje u rad. I izgleda da Zadira prolazi kroz te faze.

Izvor

Prethodnik i funkcionalni analog Zadire - projekat samohodnog laserskog sistema Sanguine:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Moćniji sistem Peresvet:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Sanguine 2.png (675.64 KB, 819x523 - viewed 1 times.)

* Peresvet.jpg (41.01 KB, 800x451 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 697« Reply #3 on: July 15, 2022, 03:55:17 pm »

Sredstvo uništavanja

Ministarstvo odbrane je sredinom 2017. godine naložilo razvojne radove pod šifrom „Zadira-16“. Njegov cilj je bio stvaranje svojevrsnog borbenog kompleksa zasnovanog na novim fizičkim principima, ali detalji nisu saopšteni. Nove informacije su se pojavile tek nedavno, u maju ove godine. Pre svega, postalo je poznato da je reč o novom borbenom laseru.

Kompleks Zadira je već prošao neke od neophodnih testova i pokazao svoje mogućnosti u borbi protiv lakih bespilotnih letelica. Pored toga, eksperimentalna oprema je bila uključena u Specijalnu operaciju u Ukrajini. Tamo je korišćen za svoju namenu, za zaštitu trupa od neprijateljskog izviđačkog i udarnog oružja.

Zadira je borbeni laserski sistem za upotrebu u protivvazduhoplovnoj odbrani bliske zone i borbi protiv složenih malih ciljeva. Snaga lasera ​​nije prijavljena, ali su navedene njegove glavne mogućnosti. Dakle, na dometima do 5 km, ciljna struktura je spaljena; potrebno je nekoliko sekundi da uništi laki dron. Na većoj udaljenosti moguće je oštećenje optičkih sredstava.

Izgledi za kompleks Zadira su i dalje nepoznati. Po prijemu potrebnih rezultata tokom testiranja i eksperimentalne vojne operacije, ima sve šanse da stupi u službu. Međutim, čak ni približno vreme za ovo nije poznato.

Novi kompleks Zadira je neobično sredstvo protivvazduhoplovne odbrane za rusku vojsku. To je odgovor na karakterističnu pretnju u vidu jeftinih i masovnih lakih bespilotnih letelica. Borba protiv ovakvih ciljeva uz pomoć tradicionalnih sistema PVO suočava se sa određenim poteškoćama i ograničenjima, a karakteristične prednosti lasera ​​omogućavaju njihovo prevazilaženje.

Treba očekivati nova dostignuća u oblasti lasera za PVO. Trebalo bi da se pojave funkcionalni analozi sadašnje "Zadire", koji se odlikuju povećanim laserskim karakteristikama. Ovo će povećati domet suzbijanja i uništavanja lakih bespilotnih letelica i drugih sličnih ciljeva. Pored toga, biće moguće spaliti i ozbiljnije strukture, uklj. avionski metal.

Treba napomenuti da se upravo sektor PVO smatra najperspektivnijim za uvođenje laserskog naoružanja. Eksperimenti i testovi su pokazali i dokazali da je laser velike snage fleksibilno i praktično sredstvo za zaštitu trupa, objekata ili brodova od raznih oružja za vazdušne napade. Laserski zrak može uspešno da pogodi ili potisne bespilotne letelice, vođeno oružje i punopravne letelice. Osim toga, radi se na presretanju artiljerijskih granata, koje su još teža meta.

Moguće je da će se zemaljski laseri pojaviti u drugačijem dizajnu i za rešavanje različitih problema. Tako se zna o postojanju stranih i domaćih projekata nosivih/prenosivih lasera ​​za optičko-elektronsko suzbijanje. Takvo oružje treba koristiti protiv optičkih sistema oklopnih vozila i artiljerije, a nije isključena ni njihova upotreba protiv vazduhoplovnih ciljeva.

Izvod iz TEKST
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.042 seconds with 23 queries.