EXIT78
razvodnik
Last Login:October 22, 2021, 08:50:50 pm
|
|
« Reply #130 on: May 28, 2010, 11:42:24 pm » |
|
Patria i slicna vozila su najveci promasaj u vojnim tehnologijama zadnje decenije a to ce se uskoro i pokazati na ozbiljnijim ratistima... Toliko para za vozilo koje ce se zaglavljivati u blatu je budalastina, pogotovo ako ima samo mitraljez od 12.7 mm...pa praga bi ga rasturila... Dokaz koliko je dobar zapadnjacki marketing...mozda amerima takvo vozilo treba ali nama balkancima i nasem podneblju ce biti glineni golubovi...a u ovim stvarima se greske skupo placaju... Jedini logicno objasnjenje za kupovinu tockasa je upotreba u stranim misijama...a to je vec politika... Pozz
|
|
|
|
|
|
|
tpku_2b
vodnik
ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!
|
|
« Reply #131 on: May 28, 2010, 11:57:21 pm » |
|
... pa da, ali nasi "genijalci" ce i dalje slati ljude na utvrdjene polozaje sa oklopljenim kamionima, drugi ce vikati da oni to bolje znaju, a sve ce to u stvari biti politika ... to sto ce ljudi ginuti uzalud jer je neki politicar rekao da je to odlicno vozilo, i zato sto su ga izreklamirali do nebesa, nema veze - komercijala je sve, a ljudski zivoti su samo kusur u ukupnom zbiru cene koja se placa da bi neki koncept ( radna verzija!!!) uhvatio prikljucak ... a ako se to isto bude desavalo van granica zemlje , onda ce to biti spoljna politika, koja ce se eventualno graniciti sa diplomatijom, a tu obicni smrtnici nemaju sta da traze ...
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
|
« Reply #132 on: May 29, 2010, 01:52:02 pm » |
|
@tpku_2b Da li bi ti isao na utvrdjen polozaj sa tim vozilom ?
Pretpostavljam da ne a ne bi ni ja i svi koji imaju ista u galvi i barem malo se razumeju.
Koliko sam shvatio po reakcijama u vojsci oni nisu nesto preterano zainteresovani za ovako vozilo - eventualno za KZB, spec br. i zandarmeriju a i tamo samo ogranicen broj.
U principu VS bi trebalo ovako vozilo jednio za KZB i mirovne misije.
|
|
|
|
|
|
|
tpku_2b
vodnik
ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!
|
|
« Reply #133 on: May 29, 2010, 04:52:54 pm » |
|
... opet dolazi do nesporazuma, a to je upravo ono sto pokusavam da objasnim svo vreme ... mozda ne bi smo isli njime na utvrdjeni polozaj ja i ti, ali ako papir stigne "odozgo" , mozemo i ja i ti da imamo u glavi sta hocemo, sve sto nam tada treba nalazi se u nogama ... oni koji ga nikada nisu videli, osim mozda na slikama, upravo to i hoce, da njima probijaju utvrdjene polozaje, koriste ga umesto BVP-a, tenka, ili ne znam ti ni ja cega ... oni ne gube nista , u svakom slucaju, ako prodje dace neku kovertu tom ko je to vodio, ako ne, raci ce da je to jos nedovrsen koncept koji je jos u fazi dorade, i nikom nista ... a kada se brojno stanje ljudi u nekoj jedini iznenada smanji zbog nekog " odozgo", nema tog tehnickog koncepta i te nadogradnje koja to moze da popravi ... zato, oni su tu da to gledaju na slikama, slajdovima i kinoprojektorima, a mi smo tu da im ispunjavamo zelje i njihove najludje zamisli koje im padaju na pamet dok sede u debelim koznim foteljama i smisljaju najbolji nacin kako da opravdaju ( da, da - OPRAVDAJU, i to bez susenja!) tolika (naravno - namenski!!! ) ulozena sredstva ... dalje nema potrebe da objasnjavam, mislim da je sve jasno ... mada ...
|
|
|
|
|
|
|
vathra
potporučnik
Last Login:December 10, 2024, 11:08:04 am
|
|
« Reply #134 on: May 29, 2010, 05:51:48 pm » |
|
Током 99-те, у три одвојена случаја, погинуло је укупно око 20 војника и полицајаца, кад су њихова возила наишла на мину. Да су били у Лазару, верујем да би већина данас била жива.
|
|
|
|
|
|
|
stegonosa
razvodnik
Last Login:September 17, 2012, 09:14:30 pm
|
|
« Reply #135 on: May 29, 2010, 07:48:55 pm » |
|
@tpku_2b oni koji ga nikada nisu videli, osim mozda na slikama, upravo to i hoce, da njima probijaju utvrdjene polozaje, koriste ga umesto BVP-a, tenka, ili ne znam ti ni ja cega Ovo si cuo gde? @vathra Da, Lazar je odlican za ono za sta je napravljen. Iskreno ne znam ko bi danas vise voleo da se vozi pod ciradom, u slicnim okolnostima, umesto u Lazaru. Nije jedan uleteo u puskaranje 99. na putu do polozaja. Negde su improvizovane pancirne ploce pomogle, negde nisu, kod mina nisu sigurno.
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
|
« Reply #136 on: May 29, 2010, 09:50:08 pm » |
|
@tpku_2b Ima jedna izreka "Kakvo naredjenje takvo izvrsenje".
|
|
|
|
|
|
|
miodrag2
desetar
Last Login: Yesterday at 08:55:55 pm
|
|
« Reply #137 on: May 29, 2010, 09:52:27 pm » |
|
U tome i jeste vic , i zbog toga je Lazar i napravljen . Za to moze i da posluzi . Stavljanje oruzne stanice je samo u sluzbi samozastite i zastite pesadije tokom ukrcavanja/iskrcavanja i nista vise . Zanima me kakvo bi vase misljenje bilo o Lazaru kada bi bio predstavljen kao obicno MRAP vozilo , bez oruzne stanice ? A ako neko stvarno pomisli da moze i treba da ga upotrebi za bilo sta drugo , onda taj ima problema sa mozgom . Takvom nije mesto ni u Ministarstvu odbrane , ni u trupi . A takvom mogu pasti na pamet i mnogo ludje stvari od slanja Lazara na utvrdjeni odbrambeni polozaj . Posto ovde ima dosta bivsih i sadasnjih tenkista , zanima me odgovor na jedno pitanje : koliko su zastitna stakla na kutijama optickih uredjaja osetljiva na vatru iz streljackog naoruzanja ( normalno , sa pancirnom municijom ) , ili na pogotke iz snajpera 12,7mm i 14,7mm , ili na vatru iz PA topova 20 i 30mm ? Ako neko ima odgovor , voleo bi da ga postuje ovde , ili da mi posalje u privatnoj poruci . Unapred hvala .
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login:December 12, 2024, 09:31:34 pm
|
|
« Reply #138 on: May 29, 2010, 10:26:00 pm » |
|
Балистичко стакло на ВПБ М-86 не пробија стандардна муниција 7,62мх51 (НАТО). Можда и "јача" (панцирна)
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
|
« Reply #139 on: May 29, 2010, 11:37:28 pm » |
|
@miodrag2
Mislim da ih mozda snajperksa municija ne moze probiti ali svakako da posle toga se ne moze koristit jer je staklo osteceno i ometa njeno koriscenja. 12.7 bi najverovatnije totalno ostelio optiku mozda cak sa pancironom probilo i zastitni poklopac. Naravno cakak je sto su otvori na tenku dosa mali a i tenk je obicno u pokretu pa je takav pogodan jako tesko ostvarljiv osim mozda u gradskim uslovima na daljinama oko 100-200 metara.
Navesce vec tenkisti tacne dimenzije nisanskih sprava recimo na T-55 i M-84/T-72. Uglavnom standardna oprema bi trebalo da budu i nekoliko rezervnih periskopa za svakog clana posade. Nisam sigurna kao ide za nisansku spravu tj za zastino stalko.
|
|
|
|
|
|
|
|