Koristiti termine kao @Patriot: "Visoko prohodni borbeni liješ", "oklopni minibus" ... "oklopni autobus"..."Fapovske veštine" je krajne nekorektno!
Poštovani kolega, ovi pridjevi i pošalice ozbiljnije zvuče od hvaljenja hrvatskih ratnih produkata slične vrste. Vrlo je inovativno na šasiju 130tice ili čega sličnog nakalemit pretešku oklopnu konstrukciju i i iz sigurnosti crtaćih stolova ili CAD /CAM stanica razmišljati kako je onima koji ih u bojevim uslovima koriste. Sve su te inovacije većinom mužnja jarca u rešeto, a da se kojim (težim) slučajem štogod ozbiljno i zalomi, i uspije, onda će politika moćnika koji nas kontroliraju i pred kojima smo skinuli gaće već "nagovoriti" da ne pretjerujemo s igranjem, da smo se vjerojatno malo "zaigrali", i da upravo oni imaju prekrasno rješenje za neko od takvih vozila. Pa jedan od razloga što su vanjski faktori bili uzrokom, a naša nacionalna veselja povodom da se exYU raspadne, je bila i predaleko zaigrana namjenska industrija. Pa su ovi malo rekli: da nam ne bi vi tu sam malo ...
Ako ostavimo one racionalne razloge zašto nisam od vjere da bi neki respektabilni proizvod u nas (HR) ili njih (S) ili u vas (RS/BiH) mogao uspjeti - dakle, prije svega pomanjkanje novca, razvojnih i proizvodnih resursa (dobro govori janezek za proizvodnju oklopa, dakle kovačije), opreme i specifičnih djelova (konektor optičkog kabla na ALASu je isti kakav imam na kraju optičkog kabela u svojem dnevnom boravku) i pribora - onda ostaju dva razloga zašto u sve to ne vjerujem.
Prvo, tu je nerješiv problem političke odluke i političke dozvole onih koji to sve već proizvode. Osimkad proizvod nije prijetnja i kad ide u ruke onoga tko ga i tako neće znati pretjerano koristiti.
Drugo - a po meni zapravo i prvo - što držim da život vojnika koji se prevoze ovakvim i sličnim vozilima previše vrijede da bi bili kunići projektantima i proizvođačima koji - možda i u najboljoj namjeri . pokušavaju nešto učiniti. U - kad smo već kod Lazara - treba uć njegovo novo, specifično i originalno podvozje, kojeg će nadopuniti novi, jači motor i posebice noviji prijenos i ovjes, zatim mnoštvo naoko periferne opreme i uređaja koje Srbija nešto i ne proizvoda. Kao što ne proizvodi ni pancirne ploče, ni gume, ni zaštitna stakla, ni specijalna sjedišta, ni sredstva komunikacije, pa ni obične rasvjete (LED rasvjete kakve je Patrija prepuna, samo biraš boju i intezitet).
I zato su tu izrazi poput oklopnog minibusa i visokoprohodnog oklopnog lijesa. Ni u kojem slučaju ne bi bio od vrta najudaljeniji vojnik u Lazaru. Pogodi zašto ...
Također, forumi postoje za diskutiranje i drobljenje tema koje mogu nešto promijeniti, u konačnici utjecati i da sutra nekome ostane glava na ramenu. Laskanjem o vrhunskoj izvedbi i kvaliteti nekih komičnih LOVova, MotoSTRELA, pa u konačnici i ovih ili onih "domaćih" tenkova (vidi pod Slovenija radi oklopa) i slične skalamerije samo se zavaravamo i pokazujemo gdje smo (za)ostali u razmišljanjima.
AKo možda moje pisanje ponekom djeluje uvredljivo, barem je iskreno, no temeljeno je na mnogočemu većem od opijenosti domaćom pameti i domaćim uratcima. A kad smo već kod vrijednosti "domaćeg", za mene je najveće hrvatsko postignuće hrvatska kaciga, hrvatski pištolj (naravno, ovaj zadnji), hrvatski energetski bombon (najnoviji proizvod), protuminsku mlatilicu i još ponešto jednostavnijih stvari. Optikom vođene PO rakete i sličnu znanstvenu fantastiku ostavio bi svima onima koji si mogu dozvoliti neuspjeh. Hrvatska ga dozvoliti ne može ...
Kako reče onaj duhoviti i s razlogom zabrinuti oficir vezista onom tenkistu na njegovu repliku "Domaći!" izrečenu na Kalamegdanu:
Toga se i bojim ...