dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Today at 08:02:15 pm
|
|
« Reply #160 on: June 04, 2010, 05:40:42 pm » |
|
Свако возило, па и оно које важи за најбоље, има мане. Тако и Патриа. Имаће их и Лазар ако уђе у производњу. То се једноставно не може избећи.
Мислим да људи помало идеализују ствари око нови технологија. Оне обично траже образованије кориснике, њихову бољу обуку за коришћење, квалитетније одржавање. Проблем је обично у томе што су крајњи корисници обично лошије образовани (просечан професионални војник у САД, једа да има неку средњу школу, а и њу је заврши на једвите јаде). Они немају ни општу, а посебно техничку културу коју "тражи" средство. Осим тога, стрес у рату изазван борбеним дејствима а посебно стањем ишчекивања, доводи до тога да се војник мање брине о опреми веће се бави преживљавањем. Брига о опреми (осим личне) је онда много лошије. Зато "старе" и проверене технологије могу у тешким временским, земљишним и условима када имаш кориснике слабе образовне (па и интелектуалне) структуре постићи много бољи ефект од оних "нај, нај" технолошких средстава.
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
Last Login:December 02, 2024, 05:41:10 pm
|
|
« Reply #161 on: June 04, 2010, 09:31:35 pm » |
|
@janezek67
Ma to su manji problemi koji ce se resiti. U svakom slucaju Patrija mi se vise svidja od recimo Strykera. Nekako mi se cini da je stabilnije i bolja platforma.
|
|
|
|
|
|
|
tpku_2b
vodnik
ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!
|
|
« Reply #162 on: June 05, 2010, 12:13:04 am » |
|
Свако возило, па и оно које важи за најбоље, има мане. Тако и Патриа. Имаће их и Лазар ако уђе у производњу. То се једноставно не може избећи.
Мислим да људи помало идеализују ствари око нови технологија. Оне обично траже образованије кориснике, њихову бољу обуку за коришћење, квалитетније одржавање. Проблем је обично у томе што су крајњи корисници обично лошије образовани (просечан професионални војник у САД, једа да има неку средњу школу, а и њу је заврши на једвите јаде). Они немају ни општу, а посебно техничку културу коју "тражи" средство. Осим тога, стрес у рату изазван борбеним дејствима а посебно стањем ишчекивања, доводи до тога да се војник мање брине о опреми веће се бави преживљавањем. Брига о опреми (осим личне) је онда много лошије. Зато "старе" и проверене технологије могу у тешким временским, земљишним и условима када имаш кориснике слабе образовне (па и интелектуалне) структуре постићи много бољи ефект од оних "нај, нај" технолошких средстава.
... па шта би са оним "формирањем обучене и професионалне Војске" на коју се бацају милиони из џепова пореских обвезника?Мало ми је ово контрадикторно, или ће и код нас, као и на западу, када се коначно будемо 100% преструктуирали, транзиционисали и трансформисали, у професионалце ићи само полуписмени, социјални случајеви и осуђеници са могућношћу компензације издржавања казне за један или пар уговора у мировним мисијама ... у Америци, то раде само Латино, Порториканци, црнци, социјално угрожени слојеви становништва и слични профили ..."Вест Поинт" и остало су неке друге приче, и ту се углавном ради о традицији и сличним стварима, све остало - ... зато, ако ми и даље будемо бацали милионе за "проверену" технологију која неће заказати у екстремним условима зарад тога што су крајњи корисници тупави и што им је IQ двоцифрен број, онда не видим чему то води ... мада, за ових 10 година видео сам и превише, а као што неко рече - само дискутујем(о) ... или што би рекли на ТВ ОВО ЈЕ САМО У ДОМЕНУ ШПЕКУЛАЦИЈА!!!
|
|
|
|
|
|
|
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #163 on: June 05, 2010, 09:27:41 am » |
|
@tpku_2b
Formiranjem profesionalne vojske sigurno bi nestala pojava da vojnik kratko boravi kao poslužilac na odredjenom sredstvu. Profesionalac zadužuje sredstvo i vodi brigu o njemu.
Što se tiče toga da će u profesionalce ići polupismeni, osudjenici i sl. mogu da kažem samo da si jedva živ ostao nakon što si to lupio.
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
Last Login: Today at 08:02:15 pm
|
|
« Reply #164 on: June 05, 2010, 04:37:20 pm » |
|
tpku_2b@: Суштина оног што сам написао је да обичан корисник скоро по правилу испод очекиваног образовног нивоа које "тражи" савремено борбено средство ("Патрија" на пример). Зато те технологије скоро по правилу не дају на бојном пољу оно што се од њих, бар у теоретским разматрањима, очекује или што оне, строго техничко-технолошки, могу. Зато и мислим да није све у врхунској технологији и да опрема и наоружање који су некој мери "заостали" (нису задња реч технике и науке) могу бити и те како примерене ситуацији. Све зависи коме је намењено и како их употребиш. Његош је то давни записао: "Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака.." То да имају проблем са (мало ћу карикирати) полуписменим војницима, нисам ја рекао већ сами Американци. То им је један од озбиљних проблема, не само њихове већ сваке професионалне војске. То не значи да не треба настојати (тежити) да се изгради "обучена и професионална војска", заправо употребљива и ефикасна.
А питање "чему све то води" и или можда "шта ћу ја овде", ко год је у неком систему, организацији, па и у војсци, увек треба да поставити прво самом себи. Тако помаже себи и другима.
|
|
|
|
|
|
|
KASTA
mornar
Last Login:November 06, 2014, 08:57:44 pm
|
|
« Reply #165 on: June 09, 2010, 10:34:27 pm » |
|
Vozilo je preusko i previsoko. Pogotovo je vidljivo da je preusko kad vojnici ulaze i izlaze. Moje mišljenje zasnovano na intuiciji je da treba da bude makar metar šire i pola metra niže
|
|
|
|
|
|
|
Pera
stariji vodnik I klase
Last Login:February 14, 2015, 11:02:20 pm
|
|
« Reply #166 on: June 10, 2010, 03:11:35 am » |
|
@Kasta
stvari stoje kakve već jesu. Slažem se sa tobom da je vozilo nezgrapno, ali moraš da imaš u vidu da je Lazar oklopni kamion, a ne namenski pravljen oklopni transporter. Mehanika i postroj je već od postojećeg kamiona FAP 2832 (ako se ne varam) i to ima svoj razlog. Ako uzmeš u vidu da je daleko jeftinije vozilo za proizvodnju i prikladnije/jeftinije koristiti tipizirane delove koji već postoje. O servisiranju i obuci servisera ne treba govoriti. Predlog o proširenju vozila je besmislen. Vozilo ima već oko 2.4-2.5m što je neki standard, zbog mogućnosti kretanja vozila po regularnim putevima. Ako dodaš još jedan metar, dobićeš vozilo samo za kretanje po bespuću. Takav luksuz mogu sebi da priušte samo Rusi. Sa visinom vozila šta je tu je, problem konstrukcije (ipak je to kamion) sa šasijom postavljenom visoko. Namenski pravljeni oklopni transporteri imaju samonoseću karoseriju-oklop i drugačije konfigurisan pogon i vešanje, pa zato ukradu nekoliko stotina milimetara od visine.
Ipak je 'Laza' prikladan nameni kao prelazno rešenje, naročito zbog odnosa cena/kvalitet i jednostavnijeg održavanja. Možda u budućnosi smislimo nešto novije i bolje.
|
|
|
|
|
|
|
Patriot
vodnik I klase
Last Login:June 21, 2011, 12:52:42 pm
|
|
« Reply #167 on: June 23, 2010, 07:23:46 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
Last Login:December 02, 2024, 05:41:10 pm
|
|
« Reply #168 on: June 24, 2010, 04:13:53 pm » |
|
Visina je uslovljena zastitom od mina i IED.
Ljudi Lazar izgleda dosta agresivno ali to je samo fabricki oklopnljeni kamion (uz to radni prototip).
Svrha mu je da prevozi ljude od tacke A do tacke B uz zastitu od zasede i eksplozivnih naprava ispod puta ili sa stane.
Takvo vozilo nije nesto narocito potrebno VS vise je priemreno Zandarmeriji i policij. VS kao sto smo to vec vise puta rekli moze da uzme odredjenu manju kolicinu za KZB i to je to. Eventualno za mirovne misije.
Lazar sigurno nije zamena za OT tj BVP M-80 ili Patriju itd.
|
|
|
|
|
|
|
Rocker
stariji vodnik I klase
Palubin savetnik za hardver
|
|
« Reply #169 on: June 24, 2010, 07:22:54 pm » |
|
@pvanja
Lepo si se dotakao teme...što se visine tiče, verovatno može da zaštiti ljude od mine na/pod zemljom, ali me zanima koliko je otporan sa strane na IED?
|
|
|
|
|
|
|
|