Honkytonky
vodnik
Last Login:June 16, 2014, 08:47:52 pm
|
|
« Reply #340 on: December 13, 2013, 12:20:14 am » |
|
Inace prohodnost Lazara se tek sada ispituje, pa cemo videti sta ce da ispadne.
Pogleda sam video i moja ocijena je da je : zadovoljavajuce. Za one koji oce da su svi ili dio njih malo bolje prohodnosti jednostavno vece felge i vece gume plus gume kopacice i riješen problem.
|
|
|
|
|
|
|
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
Last Login:February 16, 2023, 08:29:39 pm
|
|
« Reply #341 on: December 13, 2013, 12:21:50 am » |
|
ALi rat je cudo i tu se svasta desava. Kada imas ,,talibanskog" protivnika naoruzanog uglavnom lakim pesadijskim naoruzanjem (bez previse PO sredstava kao sto je TOW, MILAN...) ili nekakve Africke pobunjenike, onda OT mozes slobodno da koristis kao tenk. Pogotovo sa topom od 105 mm. A taj ,,talibanski" protivnik je bas popularan ovih godina. Nekako me podseča na Kanadsko razmišljanje oko opuštanja tenkova u korist 8x8, pa na kraju kupili "nove" leoparde 2..
|
|
|
|
|
|
|
CheefCoach
mladji vodnik
Last Login:September 20, 2017, 11:44:27 am
|
|
« Reply #342 on: December 13, 2013, 12:26:53 am » |
|
ALi rat je cudo i tu se svasta desava. Kada imas ,,talibanskog" protivnika naoruzanog uglavnom lakim pesadijskim naoruzanjem (bez previse PO sredstava kao sto je TOW, MILAN...) ili nekakve Africke pobunjenike, onda OT mozes slobodno da koristis kao tenk. Pogotovo sa topom od 105 mm. A taj ,,talibanski" protivnik je bas popularan ovih godina. Nekako me podseča na Kanadsko razmišljanje oko opuštanja tenkova u korist 8x8, pa na kraju kupili "nove" leoparde 2.. To i jeste njihovo razmisljanje. Mada Stryker-u fali aktivni sistem zastite. Naravno nece svi u Avganistan, a neki cak nece ni u jedan rat. A tenk u miru kosta vise nego 8x8. Na kraju procenis rizike i potrebe i to ukrstis sa finansijama i ispadne ti nesto.
|
|
|
|
|
|
|
torpedo011
poručnik bojnog broda
Last Login:December 04, 2022, 07:26:34 pm
|
|
« Reply #343 on: December 13, 2013, 12:28:26 am » |
|
Tenkovi nisu pogodni za borbu protiv Talibana. Svi smo videli sta se desavalo sovjetskim tenkovima u Avganistanu. Tenkovima treba otvoreni prostor, ravnice, pustinje, stepe, a ne klisure, kanjoni, vrtace, pecine i poruseni gradovi.
Kako ce Lazar izaci na kraj sa Talibanima, Somalijskim piratima, Kurdima i Pigmejima to jos niko ne zna.
|
|
|
|
|
|
|
Honkytonky
vodnik
|
|
« Reply #344 on: December 13, 2013, 12:35:59 am » |
|
A tenk u miru kosta vise nego 8x8. Na kraju procenis rizike i potrebe i to ukrstis sa finansijama i ispadne ti nesto. Tenk i u ratu ako je neiskorišten košta isto jako puno. Po mojoj procjeni barem petina tenkova u ratu bude neka teška rezerva. Recimo mene bi cudilo da Srbija sama ne naruci oko 40-al Lazara sa topom od 105 mm za svoje potrebe a onda takvu verziju prodavala skupa sa ovim oklopnim transporterom tj Lazarom 2 za vanjsko tržište. To bi me jako cudilo da ne napravi pogotovo šta non stop vice o svojoj vojnoj industriji ovo ono a ima skoro pa gotov proizvod ispred nosa. ... Ima tu sad ta vojna doktrina koja u osnovi pokazuje da nikad nije dobro imat samo teške linijske tenkove nego da je to cak i loše vec da recimo neki omjer npr ajde nek je 1:5 je najbolji jer ovi linijski tenkovi su na granici i drže položaj dok ovi laki su mobilni i uskacu brzo di treba po potrebi i nadopunjuju liniju a onda ako ti netko probije liniju i napreduje znaci da te gazi i da su ti teški tenkovi sad i teško pokretne mete a ovo je pokretno i brzo i ostvarit ce vecu štetu neprijateljskom tenku i ostalome šta nadire. Zato je ta vojna doktrina u tom nekom omjeru 1:5 il tako nešto vec zavisno od situacije poželjna a ona di su svi tenkovi samo teški nije.
|
|
« Last Edit: December 13, 2013, 12:52:35 am by Honkytonky »
|
|
|
|
|
MiskoMI
razvodnik
Last Login:March 08, 2024, 03:20:21 pm
|
|
« Reply #345 on: December 13, 2013, 12:45:57 am » |
|
Honkytonky i ruski BTR 70/80 imaju dosta veliki razmak između srednjih osovina, pa su idalje najprohodnija vozila tog tipa. A treba napomenuti da Lazar 2 nije gotov projekat i da će se svašta menjati na njemu, pa tako i raspored osovina ako se ustanovi da sadašnji raspored nezadovoljava
Koliko vremena je potrebno, da se redizajnira raspored osovina. Da se on isproba i usvoji. Љуба Pa sad je vreme da se ustanove i otklone svi nedostaci, a koliko traje, traje.
|
|
|
|
|
|
|
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #346 on: December 13, 2013, 01:00:22 am » |
|
Stryker ima u jednoj varijanti i top od 105 mm. E sada, negde sam davno pročitao da su u firmi OTO Melara razvijali top 60-65 mm za BVP Dardo i Freccia ali ne znam jesu li išta uradili dalje po tom pitanju. Postoji li mogućnost da se na Lazara ugradi nešto slično?
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
|
|
« Reply #347 on: December 13, 2013, 01:05:56 am » |
|
Nosivost šasije vrlo verovatno omogućava ugradnju raznih artiljerijskih sistema. Pitanje je razvoja i narudžbe i para.
|
|
|
|
|
|
|
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
Last Login:February 16, 2023, 08:29:39 pm
|
|
« Reply #348 on: December 13, 2013, 01:08:00 am » |
|
Znam za OTO Melara "Draco". Negde sam čuo/čitao da ima stryker sa topom 105 mm u bočnim pozicijama otvaranja vatre (na 3 i 9, pod negativnim uglom) problem sa stabilnostjom. MIslim da bi mogli da koriste brodski top Bofors 57 mm, ali je pitanje nosivost, isplativost, smisao. Po meni je Lazar 2 dobar za "policiske" zadače, ali i to mu je max domet ili bolje rečeno u tim zadatcima odličan je. A za ostalo po mom postoje i bolja rešenja.
|
|
|
|
|
|
|
Honkytonky
vodnik
|
|
« Reply #349 on: December 13, 2013, 01:12:23 am » |
|
Po meni je Lazar 2 dobar za "policiske" zadače, ali i to mu je max domet ili bolje rečeno u tim zadatcima odličan je. A za ostalo po mom postoje i bolja rešenja.
Tko ti kaže da onaj tko bi kupio Lazara 2 želi bolja riješenja ? Možda samo želi jeftinija riješenja a treba mu tockaš sa topom od 105 mm pa ako mu ih nudiš uz Lazara 2 a karoserija i motor je isti uzeo bi bez da ga moraš puno nudit. Zašto bi tražio bolja riješenja ? Da je tako šta tražio onda ne bi gledao ni Lazara 2 nego bi kupio neko americko il švedsko il njemacko cudo a ne balkansko. Ne budi naivan. Ne treba njemu tj njima koji kupuju Lazara 2 tzv bolje riješenje nego jeftinije , a po meni nije neka pamet ugradit top od 105 mm na onakvu konstrukciju kakvu ima Lazar 2. Douše ima tu posla al ne koliko bi netko ocekivao jer nemoraš mijenjat ništa osim gornjeg dijela gdje je sada smješten dio za prevoz pješadije plus unutra normalno maknit sjedala i to i stavit prostor za nosac kupole plus spremište za topovsku municiju. Izgleda da ima puno posla ali u osnovi i nema. Uopce ne diraš karoseriju , motor , upravljacki tj prednji dio. Samo modificiraš jedan dio i tu postavljaš kupolu za top 105 mm i top 105 mm na to. To je cijeli posao.
|
|
« Last Edit: December 13, 2013, 01:18:39 am by Honkytonky »
|
|
|
|
|
|