Tuzna iskustva u proteklih 20-ak godina su pokazala da Srbija i njena namenska industrija nisu u stanju da naprave nista kvalitetnije od onoga sto vec postoji na trzistu, a neretko je sam kvalitet i upotrebljivost sredstava ispod onoga sto se pravilo pre 30+ godina u SFRJ, pocevsi od lakog streljackog naoruzanja pa do kamiona...Mi se vodimo onom krilaticom "sami mozemo sve" a ustvari za same korisnike te opreme (vojsku u ovom slucaju) bi bilo bolje uzeti vec proverena sredstva iz inostranstva. Nasa vojska je ionako prilicno mala u ovom trenutku, i bilo kakva proizvodnja bi jednostavno bila veci trosak nego dobit,a cisto sumnjam da ce neko kupiti sredstvo koje ni drzava koja nudi ne koristi. Licno bih voleo da lazar "zazivi" kao projekat , (ali zaista upotrebljiv), ali sam skeptican.
Слажем се са тобом и надам се да ће "Лазар", као функционално борбено возило да заживи. Ипак, када је у питању "фаворизовање" Лазаре не ради се о покушају да се направи нешто боље него што већ постоји, већ да се покрене индустрија. А покретање "наменске" јесте један од начина. Тим пре што је то пут да се (преко наменске) можда оживи системска машинска и друга индустрија. Да би то било могуће, осим улагања државних пара потребно је и врмена и да се преболе "дечије" болести који прати сваки почетак.
Концепцијски "Лазар" није лош и не мора бити бољи од "Патрије" (и вероватно неће ни бити), али за тај новац се добија солидно и употребљиво возило, далеко јефтиније (дупло) од "Патрије". Ако га направе неће бити у борбеној употреби "дупло" лошији. Свака роба, ако ваља нађе свог купца. Не треба свима "Патрија" па ће други узимати оно што могу да плате. Е, сад да ли ће узимати "Лазара" потребно је да се кроз нека трупна опитовања провери. То јест сврха набавке 6 возила за полицију, уствари жандармерију и 6 возила за војску. Возила за војску ће имати топ, а ова за полицију митраљез.