Za svoje vreme, BVP M-80A bio je odlično vozilo. Internationa defence review ga je u jednoj reportaži žestoko nahvalio, da je moderno koncipiran, ima adekvatno naoružanje, pouzdan motor, pliva i studiozno je prilagođen jugoslovenskim zahtevima.
Lazar 3 sa ERO i topom 30mm može biti čak i dobro, savremeno BVP. Međutim, "taktički korisnik" tako ne misli, a i nemamo preko 700MEur da zamenimo sve BVP Lazarom sa topom, niti zavod u Plani ima mogućnost za takvu proizvodnju.
Slažem se sa ovim stavovima.
Igrom slučaja bio sam u tom timu (2005) koji se imenovao kao "taktički nosilac", naravno ne kao stručnjak, već po formacijskom mestu na kome sam se nalazio. Zaključak, koji sam i ja potpisao, glasio je: "to, i takvo sredstvo, vojsci ne treba". Argumenata za ovakav zaključak je bilo na pretek, ali posebno je nedostajalo ubedljivih argumenata ponuđača, koji bi išli u prilog predlogu da ovo sredstvo zameni BVP M80A.
U to vreme, za "projekat" - Lazar, nije postojala tehnička dokumentacija, nije se znalo ni gde, niti ko ga proizvodi. SDPR-JUGOIMPORT, je registrovan kao uvozno-izvotno preduzeće (u vlasništvu države), a zadnje aktivnosti su bile vezane za proizvodnju čajeva i ugostiteljstvo.
Ponuđeni "Lazar" nije bio oklopljen i ličio je na transportno sredstvo, i nije imao atribute "borbenog" vozila.
Svakako da je mnogo napredovao i da sada liči na respektabilno sredstvo.
Istakao sam "projekat" Lazar. U to vreme nije bio projekat, jer nije posedovao potrebne razvojne papire, sklepan u radionici, od materijala pronađenih koje kude, ličio je na jako neozbiljan "projekat". Uvažavajući primedbe vojske, na brzinu je "sklepana" određena "kvazi" dokumentacija i predata u VTI, na verifikaciju. Tadašnji direktor VTI-a (profesor doktor M.P:) je odbio da to verifikuje, pa je na brzinu penzionisan. Međutim, ni naslednik se nije odvažio da da svoj potpis. Onda su usledile razvojne aktivnosti i dorade, tako da sada ne znam dokle se stiglo sa verifikacijom ovog projekta.
Činjenica, da je vojska dobila na "polklon" određen broj ovih vozila, ide u prilog mišljenju, da ga ona ipak ne želi. Problem je da se on ugura u postojeću organizacjko-formacijsku strukturu.
Da vam ne pričam o logističkim problemima. Izrada imenika satavnih delova, obuka tehničkog kadra za osnovno i tehničko održavanje. Ešeloniranje rezervni delova itd. Takođe, Izrada TS i borbenog pravila.
Mislim da će sredstvo ipak na silu ući u naoružanje. Kad ga privi put budu poslali u "misiju" videće se njegov kvalitet u stvarnim uslovima.
U borbenim dejstvima koristio sam BTR-60PU kao svoje komandno mesto, ali činjenica je da ni pored svih svojih atributa "visoko prohodno", ono nije moglo da prati tenkove na manevarskom zemljišтu. Kadа je zagustilo, ipak sam prelazio na BTR-50PK.
Na kraju, da ne ispadnem hejter, želim му da uspe u svom razvoju i da dostigne nivo "borbeno vozilo pešadije"
Љуба