tpku_2b
vodnik
ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!!!
|
|
« Reply #89 on: September 24, 2009, 10:12:38 pm » |
|
... kao prvo, ovo je upravo ono o cemu sam i pricao .... u klipovima se navode kao jedne od osnovnih karakteristika upravo oni TT podaci koji su od vitalnog znacaja za samo vozilo u zastitnom smislu, kao i oni koji su u funkciji "izvlacenja" vozila u ekstremnim situacijama ... centralna regulacija pritiska u pneumaticima, koja je naravno neophodna , i spada u standardne "pakete opreme" na ovakvim i slicnim tipovima vozila , zatim vitlo za samoizvlacenje, kao i mogucnost ugradnje dodatnog oklopa s'preda i sa strane ... osnovni razlozi ovakvog koncepta jesu uprave one stvari o kojima smo pisali u nekim ranijim postovima, a odnose se prvenstveno na konkretne rezultate ispitivanja u situacijama kje su navedene ... konkretno, nailazak vozila na minu, dejstvo iste na pod vozila, pogonske delove, motor, transmisiju, i najzad - ljudstvo ... a to je, slozicete se, kljucni faktor u samom koncipiranju i izradi vozila ... pored svega navedenog, nabrojane su i razne modifikacije, koje se u sustini svode na modifikovanje vec postojece platforme - sanitetska varijanta, u kojoj se modifikuje unutrasnjost, izbacuju sedista i prilagodjava kopnkretnim potrebama saniteta, kao i nadogradnja u smislu prilagodjavanja platforme u smislu sasije koja ce biti baza za montiranje najrazlicitijih tipova kupole ili artiljerijsko-raketnih sistema ... sve su ovo samo varijacije na datu temu, i sve su u praksi naravno izvedive ... tu dolazimo do kljucnog momenta, a to su finansije ... ko je, kada, u kojim uslovima, i na koji nacin , spreman da plati za izradu ovakvog vozila ?! ... razne spekulacije postoje, ali relana porteba, barem po meni, u VS ne postoji ... za ono sto nama treba, M-80 radi posao i vise nego dobro, i tu nema neke posebne price ... u taktickom smislu, mislim da tu nebi trebalo da bude vecih problema, jer je, koliko sam mogao da primetim, iskrcavanje, kao i ukrcavanje, veoma slicno, ako ne i isto ... tu mi je za oko zapalo da kod ukrcavanja u vozilo koje je u pokretu, zbog visine, dolazi do "koraka viska" kod svakog vojnika iz iskrcnog dela, tako da u tom smislu, to je samo jedna od stvari koja se definitivno moze podvesti pod termmin "decije bolesti" ... ne znam kako je kod iskrcavanja, i pretpostavljam da je mnogo lakse, ali 5 "koraka viska" u realnim uslovima pri svakom ukrcavanju su nesto sto je u modernim, da ne kazem realnim uslovima eksploatacije vozila nedopustivo! ... sto se cene tice, zaista je ne znam, ali bih zaista voleo da znam o kojoj je cifri konkretno rec, kao i o ceni kostanja slicnih vozila, da bi se, eventualno , mogli odrediti parametri isplativosti, u smislu ulozeno - dobijeno ( citaj kao "koliko para - toliko muzike") ... nazalost, opet kazem NAZALOST, mislim da je upravo o tome ovde i rec, i da je ovo samo "maksimum u konkretnim uslovima", sto tehnickim, sto tehnoloskim, i naravno - finansijskim ... pitanje je samo kako bi "Lazar" izgledao da je projekat imao 5 ili 10 puta veca finansijska sredstva i kapacitete na raspolaganju, kao i ko bi sve eventualno bio zainteresovan za tako nesto ... ako ovo vozilo i nije radjeno za nas vec za izvoz, da li su Iracani zaista zainteresovani za ovako nesto, pored "Patrije", koja je po pitanju zastite za klasu iznad, pored "Hummer"-a koji se moze modifikovati do besvesti u multipraktik smislu, a koji je za klasu ispod ... opet kazem , ovi tipovi vozila mozda i nisu za uporedjivanje u nekom drugom smislu, ali u krajnjoj liniji, finansijska konstrukcija stavlja tacku na samo vozilo, kao i na koncept uopste, tako da mislim da je to nesto od cega treba poceti, cemu treba u celom procesu teziti, i s;cim treba zatvoriti ceo koncept kao celinu ... bez toga , ccela ova prica je samo idealizovana prica napretka , koja svoje korene temelji u imaginarnim postulatima , tipa "sta bi bilo kad bi bilo" ... zato, po meni licno, mnogo pluseva, ali i jos vise minuseva ... sta ce biti na kraju, videcemo ...
|