PALUBA
March 24, 2023, 04:55:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivvazduhoplovni raketni sistemi iz porodice "Buk", razvoj i unapređenja  (Read 25426 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 058


« Reply #150 on: January 10, 2023, 08:09:22 pm »

И не само то. Зашто би се Грузија сада нешто претерано замерала Русији? Њени савезници из САД у ЕУ су далеко а Русија близу. Овакав, макар и симболичан гест може бити користан код Русије.
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 397


« Reply #151 on: January 10, 2023, 08:29:47 pm »

Ima tu još jedna pouka: Ukrajina je "poklonila" Gruziji te sisteme zbog rata između Gruzije i Rusije, a u stvari je uz sisteme isporučila i račun.

E, sad pitanje: da li su Ukrajinci svesni da uz svaku isporuku oružja sa Zapada ide i račun, doduše ne javno, ali već se nagomilalo sigurno preko 40 milijardi dolara duga.

Kako kažu Englezi, "Nema besplatnog ručka"...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 058


« Reply #152 on: January 10, 2023, 09:27:31 pm »

Па сигурно је да јесу свесни да иду рачини. Али, као и увек у кризној ситуацији иде оно размишљање: "пусти то сад, решимо овај проблем, за то ћемо после". А, вероватно рачунају да ће победом све то наплатити од Русије.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #153 on: January 11, 2023, 06:16:37 pm »

„Ekipa je uigrana, radimo brzo“: borbeni rad posada PVO Buk-M3 Zapadnog vojnog okruga tokom specijalne operacije

U toku specijalne vojne operacije, raketni divizioni Zapadnog vojnog okruga pouzdano pokrivaju lokaciju savezničkih snaga, velikih vojnih objekata, kao i infrastrukturnih objekata od neprijateljskog vazduhoplovnog napada.

Zbog ogromnog broja izviđačkih i udarnih Bajraktar ​​TB2 oborenih na početku specijalne vojne operacije, Buk-M3 je dobio nadimak "lovac na dronove". Ali takođe efikasno pogađa projektile Točka-U, HIMARS MLRS rakete i druge projektile iz višecevnih raketnih bacača.


Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 854


« Reply #154 on: January 12, 2023, 07:15:42 pm »

Sea Sparrow projektili lansirani sa Buka?

Politico: SAD će Ukrajini dati prve protivvazduhoplovne rakete Sea Sparrow

Među oružjem uključenim u najnoviji paket vojne pomoći vredan 3,8 milijardi dolara, Sjedinjene Države po prvi put obezbeđuju Ukrajini protivvazduhoplovne rakete Sea Sparrow navođene radarom, preneo je Politiko.

Sea Sparrow se mogu lansirati sa pomorskih platformi ili sa kopnenih, radi presretanja aviona ili krstarećih raketa. SAD i većina saveznika koriste verziju na brodu. Međutim, očekuje se da će Ukrajina koristiti verziju sa zemlje, kojom trenutno upravlja samo Tajvan, navodi Politiko.

Dva izvora publikacije koja su upoznata sa ovim pitanjem rekla su da je ukrajinska vojska pronašla način da modifikuje svoje lansere Buk iz sovjetske ere da lansiraju projektile Sea Sparrow
.....................

Amerikanci su svoje rakete vazduh-vazduh koristili i kao rakete zemlja-vazduh, odnosno more-vazduh. Rakete vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder su "pretvorili u rakete zemlja-vazduh MIM-72 Chaparral, a AIM-120 AMRAAM u NASAMS. Rakete vazduh-vazduh AIM-7 Sparrow su "preradili" u rakete more-vazduh RIM-7 Sea Sparrow.
Sovjeti svoje rakete vazduh-vazduh nikada nisu koristili u sistemima površina-vazduh (nebitno kopnenog ili morskog baziranja). I ako su i raketu K-13R, radarski vođenu verziju IC samonavođene rakete K-13. Koja je opet bila kopija američke AIM-9 Sidewinder. Pa ipak su razvili specijalizovane rakete zemlja-vazduh Strela 1 i 10, odnosno Osu i Tor. Nisu uveli u naoružanje sisteme koji koriste rakete vazduh-vazduh K-13, R-23, R-27 ili R-27. Zašto?

Koriste li ti američki sistemi iste rakete kao i avioni?
Kada se lansira sa aviona raketa ima neku početnu brzinu, a kod lansiranja sa površine ta brzina je nula. Zahtijeva li to drugačiju "energetiku" motora. Da li su minimalni domet i maksimalna brzina cilja manji?
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #155 on: January 12, 2023, 07:40:13 pm »Koriste li ti američki sistemi iste rakete kao i avioni?
Kada se lansira sa aviona raketa ima neku početnu brzinu, a kod lansiranja sa površine ta brzina je nula. Zahtijeva li to drugačiju "energetiku" motora. Da li su minimalni domet i maksimalna brzina cilja manji?

Neke manje adaptacije su se radile na nekim projektilima, uglavnom vezano za startni impuls. Ali suštinski ostaje problem početne brzine i stoga uglavnom sve te rakete srednjeg dometa tipa AMRAAM imaju 3-4 puta manji domet kada se lansiraju sa zemlje u odnosu na to kada se lansiraju sa aviona. Slično je i kod projektila Sparrow kada se lansiraju sa kopna ili broda. Takođe, iako amerikanci to neće priznati, ovakav let rakete bez početnog ubrzanja uzrokuje i određenja "kolebanja" u letu rakete što naravno može dovesti do gubitka zahvata i promašaja, pogotovo kada se od rakete zahteva manevrisanje sa visokim preopterećenjem.

Rusi su imali model rakete V-V R-77 sa kopnenim lansiranjem. Trebao je biti korišten u sistemu Morfej (verovatno napušten sistem) i kasnije S-350 Vitjazu, ali ga je zamenio projektil 9M100. Domet te rakete kada se lansira sa zemlje, iznosio je 15 km po visini i 8 km po daljini.

Takođe, Janes Defence je pisao pre nekih možda i dve decenije i "jače" da je projektil R-77 bio "viđen" za modernizaciju raketnih sistema Kub, ali niko to nije ozbiljnije razrađivao u praksi.
« Last Edit: January 12, 2023, 08:06:14 pm by Kubovac » Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 854


« Reply #156 on: January 12, 2023, 08:04:36 pm »

Hvala na odgovoru! Smiley
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #157 on: January 18, 2023, 12:23:37 am »

Lepa fotografija samohodnog lansirnog oruđa sa radarom 9A317 iz sastava raketnog sistema PVO Buk-M2E Sirijske Arapske Armije, sa 4 poluaktivno radarski samonavođene rakete 9M317M bele boje, na vatrenom položaju:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Sirija Buk-M2.jpg (71.25 KB, 1024x576 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #158 on: January 18, 2023, 01:46:44 pm »

Pod zaštitnom senkom Buka: sistemi PVO pokrivaju trupe i gradove od pretnje sa neba

Protivazduhoplovci grupe „Odvažni“ štite vazdušni prostor od raketa HIMARS i neprijateljskih dronova. Neprijateljski avioni se pojavljuju izuzetno retko, ali su takođe spremni da uzvrate.

Inače, protivvazduhoplovni raketni sistemi iz porodice „Buk“ uništili su više od 60 ciljeva ukrajinskih nacionalista u zoni SVO.

"Bio je projektil Himarsa. Sve je rađeno kako treba, cilj je pronađen, računar je utvrdio da se radi o balističkoj meti, i cilj je uništen je na ulazu u zonu" - kako prepričava komandir baterije sa pozivnim znakom „Skitnica“.

Njegov kompleks je na dežurstvu 24 sata, zbog čega je moguće obezbediti pouzdano vazdušno pokrivanje položaja Oružanih snaga RF, kao i najvažnijih administrativnih i industrijskih objekata.

"To jest, jedna mašina radi, posle čega je menja druga mašina, i tako stalno u krug. Ne napuštamo nebo ni na sekund!" - dodaje komandir baterije.

U toku danonoćnog borbenog dežurstva, posada otkriva, prati i uništava različite neprijateljske letelice i sredstva za vazduhoplovni napad.

Vozač sa pozivnim znakom "Anuj" je dodao da se, uprkos tome što se vozila stalno kreću i menjaju položaje, ponašaju "odlično" i "pouzdano".

Na snimku inače imamo prilike da vidimo rad samohodnog teleskopskog radara 9S36M koji se koristi kod sistema Buk-M2 i Buk-M3 i transportno-lansirno oruđe 9A316 koje se koristi kod sistema Buk-M2. Na transportno lansirnom vozilu sa kranom, nalaze se projektili 9M317M iz sastava Buk-M2, a vidimo da su radarske glave za samonavođenje projektila u donjem redu zaštićena odgovarajućim zaštitnim kapama, koje služe za zaštitu delova rakete osetljivih na lom, prilikom transporta, prevoza i skladištenja.Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #159 on: January 24, 2023, 01:32:13 pm »

Počela proizvodnja novih šasija za raketne sisteme zemlja-vazduh Buk-M3

Najnoviji ruski raketni sistem zemlja-vazduh Buk-M3 dobio je pohvale ruskog Ministarstva odbrane za svoju efikasnost i modularnost. S druge strane, počela je proizvodnja novih guseničarskih šasija za sisteme PVO Tor-M2 i Buk-M3.

Pisali smo već o proizvodnji novih samohodnih šasija za raketne sisteme PVO Buk-M3 i Tor-M2 u fabrikama Koncerna "Kalašnjikov".

Fabrika Kalašnjikov konstruiše nove šasije za Tor-M2 i Buk-M3

U prilog tome, izašao je jedan zanimljiv i ne previše dugačak video o samohodnom raketnom sistemu PVO Buk-M3, razvoju, mogućnostima, borbenoj upotrebi u SVO, mogućnostima objedinjenog rada sa srodnim sistemima PVO, čak i sistemima za protivartiljerijska dejstva.
U tom smislu preporučujem ovaj video da pogledate. Na engleskom jeziku je.

Inače, mala napomena, kod pominjanja prve verzije sistema iz porodice Buk, hibrida "Buk-1 / Kub-M4" o kome smo pisali pre nekoliko dana, ( Prva verzija sistema Buk - "hibrid" Buk-1 / Kub-M4 ) na snimku vidimo rad komponenti Buk-M3, iako ispod piše ova prva verzija sistema. To je zato što se snimci rada "Buk-1 / Kub-M4" zaista veoma teško mogu pronaći, pa autori nisu ubacili, ali su ostavili ovako "bez pojašnjenja". Za sada, koliko je opšte poznato, postoje 3 fotografije ovog sistema koji se mogu pronaći u javnom efiru i one su objavljene na forumu u iznad linkovanoj temi. Ti natpisi se pojavljuju na 7:25 i na 8:00 snimka.

Takođe, pominje se i prvi sistem brodskog PVO iz porodice Buk, sistem M-22 Uragan, ali tu snimak odgovara napisu...

Ostatak videa je prilično dobar i poučan!  Cheesy


Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 854


« Reply #160 on: January 24, 2023, 07:10:55 pm »

Dio teksta:
"Oднако, для скорейшего усиления ПВО основной ударной силы Сухопутных войск - танковых дивизий -с наращиванием боевых возможностей входящих в эти дивизии зенитно-ракетных полков "Куб" путем увеличения вдвое канальности по целям (и обеспечения, по возможности, полной автономности этих каналов в процессе работы от обнаружения до поражения цели). Постановлением ЦК КПСС и СМ СССР от 22 мая 1974 г. было предписано осуществить создание ЗРК "Бук" в два этапа. Предлагалось вначале ускоренными темпами раз работать ЗУР и самоходную огневую установку ЗРК "Бук", способную осуществлять пуск как ракет 9М38, так и 3М9М3 от комплекса "Куб-М3". На этой базе с использованием других средств комплекса "Куб-М3" предусматривалось создать ЗРК "Бук-1" (9К37-1), обеспечив его выход на совместные испытания в сентябре 1974 г., сохранив ранее предписанные объемы и сроки работ по комплексу "Бук" в полном заданном составе.

Для ЗРК "Бук-1" предусматривалось в составе каждой из пяти зенитных ракетных батарей полка "Куб-М3", в дополнение к одной самоходной установке разведки и наведения и четырем самоходным пусковым установкам иметь одну самоходную огневую установку 9А38 из состава ЗРК "Бук". Таким образом, за счет применения самоходной огневой установки со стоимостью около 30% затрат на все остальные средства батареи в зенитном ракетном полку "Куб-МЗ" число целевых каналов увеличивалось с 5 до 10, а число боеготовных ЗУР - с 60 до 75.

В период с августа 1975 г. по октябрь 1976 г. ЗРК "Бук-1" в составе самоходной установки разведки и наведения 1С91М3, самоходной огневой установки 9А38, самоходных пусковых установок 2П25М3, ЗУР 3М9М2 и 9М38, а также машины технического обслуживания (МТО) 9В881 проходил государственные испытания на Эмбенском полигоне (начальник полигона Б.И.Ващенко) под руководством комиссии, которую возглавлял П.С.Бимбаш."


Cio tekst
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #161 on: January 30, 2023, 08:15:12 pm »

Buk-M2 - Na vazdušnoj straži tokom SVO

Višekanalni, visokomobilni multifunkcionalni sistem PVO srednjeg dometa „Buk-M2“ je projektovan za uništavanje strateških i taktičkih aviona, helikoptera, uključujući lebdeće, krstareće rakete i druge aerodinamičke letelice, u čitavom opsegu njihove moguće upotrebe, kao i taktičke balističke i vazduhoplovne rakete, vođene avio-bombe i sve to u uslovima intenzivnih elektronskih i vatrenih protivdejstava neprijatelja, kao i za raketiranje površinskih i kopnenih radio-odraznih ciljeva.

Raketni sistem PVO "Buk-M2" se može koristiti za protivvazduhoplovnu odbranu trupa (vojnih objekata) u različitim formama neprijateljstava, kao i administrativnih i industrijskih objekata i teritorije zemlje.

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #162 on: February 05, 2023, 02:13:07 pm »

Razvojni projekat beloruskog raketnog sistema PVO Buk-MB3K

Pisali smo već o razvoju unapređene varijante raketnog sistema PVO Buk, razvijanu od strane Beloruske vojne namenske industrije.

Radi se o integraciji novog projektila 9M318 sa aktivnom glavom za samonavođenje koji će se naći u sastavu dodatno modernizovanog sistema pod oznakom Buk-MB3K.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Novi projektil pod oznakom 9M318, ima domet od 3-70 km po daljini, odnosno 0,015 - 25 km po visini.
Projektil je težak 815 kg i opremljen aktivnom radarskom glavom za samonavođenje koja je u mogućnosti da prati ciljeve sa RCS nižim od 0,1 m2.

Unapređeni sistem Buk-MB3K sastoji se od samohodnih lansirnih oruđa sa radarima 9A318K i transporno-lansirnih oruđa 9A319K, koja imaju mogućnost da nose i lansiraju projektile tipa 9M38, 9M38M1, 9M317, 9M38MB, 9M38MB1 i 9M318.

Radar za praćenje ciljeva i navođenje raketa na SLO 9A318K ima mogućnost detekcije cilja veličine MiG-29 na daljinama do 130 km.
Termovizijski sistem na SLO sa radarom 9A318K omogućava detektovanje cilja veličine MiG-29 na daljinama do 40 km.
Jednovremeno dejstvo na do 6 ciljeva.

Sistem Buk-MB3K nalazi se na MZKT- 692250 točkaškim šasijama.

Sada možemo malo analizirati sličnosti i razlike sa raketnim sistemom Buk-M1-2 / Buk-M2 i njegove rakete 9M317, od koje je raketa 9M318 i unapređena. Dakle, ne treba ovaj sistem mešati sa ruskim Buk-M3, jer je raketa nastala iz 9M317 iz sastava Buk-M1-2,  i većih je dimenzija od rakete 9M317MA (9R31) koju koristi Buk-M3.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Čini se da je ukupna veličina slična i da iznosi oko 5,5 m dužine i ukupnog prečnika od 40 cm. 9M318 ima primetno kraću sekciju za navođenje deo, odnosno deo rezervisan za radarsku glavu za samonavođenje, iz razloga manjih dimenzija nove glave sa aktivnim radarskim samonavođenjem tipa 9B-1103M-350 u odnosu na poluaktivnu radarsku glavu za samonavođenje tipa 9E420 kod 9M317 i duži raketni motor u poređenju sa 9M317.
Raketni motor je duži za oko 20% u poređenju sa 9M317 zbog promene u strukturi usled repozicioniranja krila i odgovoran za očigledno povećanje težine rakete pri lansiranju za oko 90 kg u poređenju sa 9M317. Takođe, usled ovoga, povećan je i domet rakete po daljini.

Druga razlika je u tome što je radarski upaljač integrisan u sekciju bojeve glave kod 9M318, dok se čini da 9M317 ima upaljač u odeljku radarske glave za samonavođenje ili između dva odeljka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prema svemu sudeći moguće je lansirati raketu samo sa oznakom cilja sa radara ranog upozorenja kao što je 9S18 ili beloruski analog takvog radara (80K6M, Vostok ili dr.). Sa druge strane, radari za navođenje 9S35 ili 9S36 bi mogli biti korišteni za prenos radio-korekcija, koja bi raketi obezbedila popravke u srednjem delu leta.


* Beloruski Buk 1.jpg (211.04 KB, 1886x994 - viewed 6 times.)

* Beloruski Buk 2.jpg (138.17 KB, 1424x848 - viewed 3 times.)

* Beloruski Buk 0.jpg (107.43 KB, 1280x720 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #163 on: February 08, 2023, 01:34:33 pm »

Izvestia je prikazala snimak dejstva sistema PVO Buk na južnodonjeckom pravcu

Protivvazduhoplovni raketni sistemi „Buk“ pokrivaju ruske trupe na južnodonjeckom pravcu. Dopisnik Izvestie Kiril Olkov podelio je snimak borbenog dežurstva u sredu, 8. februara.

Poslužilac na sistemu sa pozivnim znakom "Šest" rekao je da rad kompleksa ne zavisi od vremenskih uslova, a posada stalno menja pozicije. Sistem PVO obezbeđuje pokrivanje kopnenih trupa, koje se sada bore protiv ukrajinskih radikala za Uglledar. Ruski vojnik sa pozivnim znakom "Dozor" saopštava da Buk-M1 radi na svim vazduhoplovnim ciljevima. Pored toga, nedavno su presretnuti i američki projektili iz sistema HIMARS.

Trupe su na dežurstvu 24 sata, niko ne može da se približi položajima ruskih trupa bliže od 30 km i prođe neprimećen na nebu.

Sistem automatski prepoznaje neprijatelja i daje komandu na vatrene položaje. Tokom specijalne operacije, samo je ova posada uništila više od 50 vazduhoplovnih ciljeva, obezbeđujući vazduhoplovno pokrivanje kopnenih grupa.Izvor

Inače na ovom snimku, pored rada Samohodnog lansirnog oruđa sa radarom 9A310M sa po četiri rakete 9M38M,  je izuzetno zanimljiva kombinacija koju sada prvi put vidimo. Dakle Samohodni radar na teleskopu 9S36 iz sastava sistema Buk-M2/M3, komanduje sa 2 Transportno-lansirna oruđa 9A39 iz sastava sistema Buk-M1 i vrši navođenje raketa 9M38M na ciljeve. Ovo je prvi snimak ovakve vrste i dokaz značajne modularnosti i kompatibilnosti komponenata sistema unutar porodice Buk.

Takođe, na snimku vidimo redak snimak istovremenog lansiranja 2 rakete 9M38M, sa svakog transportno-lansirnog oruđa po jedna!
« Last Edit: February 08, 2023, 01:39:53 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 059« Reply #164 on: February 08, 2023, 06:57:08 pm »

Ruski Iljušin Il-22M-11 izdržao je eksplozije dve protivvazduhoplovne rakete Buk-M1 Oružanih snaga Ukrajine

U materijalima koji su tek ovih dana obznanjeni, govori se o posadi vazduhoplovnog komandnog mesta, koja je uspela da prizemlji avion nakon eksplozije dve protivvazduhoplovne rakete Buk-M1 Oružanih snaga Ukrajine.

Posada je izvršila borbeni zadatak iza kontaktne linije 3. aprila 2022. godine.

Na visini od 7600 m, prva raketa je eksplodirala sa bočne strane. Izbio je požar na letelici, došlo je do smanjenja pritiska i curenja goriva. Zatim je u repnom delu eksplodirala i druga raketa.
Posada je uspela da stigne do aerodroma i sleti u Rostovsku oblast. Tehničari su izbrojali više od 200 rupa na trupu Il-22 izazvanih fragmentima projektila 9M38.

Trenutno piloti nastavljaju sa izvršavanjem borbenih zadataka, a letelica je na remontu.

Modifikacija Il-22M-11 je konstruisana da obezbedi komunikaciju, komandovanje i upravljanje iz VaP-a. Avion se odlikuje visokom pouzdanošću i dugim trajanjem leta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Okršaj.png (415.87 KB, 981x404 - viewed 1 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.053 seconds with 24 queries.