PALUBA
January 28, 2023, 11:54:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11]   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivvazduhoplovni raketni sistemi iz porodice "Buk", razvoj i unapređenja  (Read 20363 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 870


« Reply #150 on: January 10, 2023, 08:09:22 pm »

И не само то. Зашто би се Грузија сада нешто претерано замерала Русији? Њени савезници из САД у ЕУ су далеко а Русија близу. Овакав, макар и симболичан гест може бити користан код Русије.
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 914


« Reply #151 on: January 10, 2023, 08:29:47 pm »

Ima tu još jedna pouka: Ukrajina je "poklonila" Gruziji te sisteme zbog rata između Gruzije i Rusije, a u stvari je uz sisteme isporučila i račun.

E, sad pitanje: da li su Ukrajinci svesni da uz svaku isporuku oružja sa Zapada ide i račun, doduše ne javno, ali već se nagomilalo sigurno preko 40 milijardi dolara duga.

Kako kažu Englezi, "Nema besplatnog ručka"...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 870


« Reply #152 on: January 10, 2023, 09:27:31 pm »

Па сигурно је да јесу свесни да иду рачини. Али, као и увек у кризној ситуацији иде оно размишљање: "пусти то сад, решимо овај проблем, за то ћемо после". А, вероватно рачунају да ће победом све то наплатити од Русије.
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 520« Reply #153 on: January 11, 2023, 06:16:37 pm »

„Ekipa je uigrana, radimo brzo“: borbeni rad posada PVO Buk-M3 Zapadnog vojnog okruga tokom specijalne operacije

U toku specijalne vojne operacije, raketni divizioni Zapadnog vojnog okruga pouzdano pokrivaju lokaciju savezničkih snaga, velikih vojnih objekata, kao i infrastrukturnih objekata od neprijateljskog vazduhoplovnog napada.

Zbog ogromnog broja izviđačkih i udarnih Bajraktar ​​TB2 oborenih na početku specijalne vojne operacije, Buk-M3 je dobio nadimak "lovac na dronove". Ali takođe efikasno pogađa projektile Točka-U, HIMARS MLRS rakete i druge projektile iz višecevnih raketnih bacača.Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 708


« Reply #154 on: January 12, 2023, 07:15:42 pm »

Sea Sparrow projektili lansirani sa Buka?

Politico: SAD će Ukrajini dati prve protivvazduhoplovne rakete Sea Sparrow

Među oružjem uključenim u najnoviji paket vojne pomoći vredan 3,8 milijardi dolara, Sjedinjene Države po prvi put obezbeđuju Ukrajini protivvazduhoplovne rakete Sea Sparrow navođene radarom, preneo je Politiko.

Sea Sparrow se mogu lansirati sa pomorskih platformi ili sa kopnenih, radi presretanja aviona ili krstarećih raketa. SAD i većina saveznika koriste verziju na brodu. Međutim, očekuje se da će Ukrajina koristiti verziju sa zemlje, kojom trenutno upravlja samo Tajvan, navodi Politiko.

Dva izvora publikacije koja su upoznata sa ovim pitanjem rekla su da je ukrajinska vojska pronašla način da modifikuje svoje lansere Buk iz sovjetske ere da lansiraju projektile Sea Sparrow
.....................

Amerikanci su svoje rakete vazduh-vazduh koristili i kao rakete zemlja-vazduh, odnosno more-vazduh. Rakete vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder su "pretvorili u rakete zemlja-vazduh MIM-72 Chaparral, a AIM-120 AMRAAM u NASAMS. Rakete vazduh-vazduh AIM-7 Sparrow su "preradili" u rakete more-vazduh RIM-7 Sea Sparrow.
Sovjeti svoje rakete vazduh-vazduh nikada nisu koristili u sistemima površina-vazduh (nebitno kopnenog ili morskog baziranja). I ako su i raketu K-13R, radarski vođenu verziju IC samonavođene rakete K-13. Koja je opet bila kopija američke AIM-9 Sidewinder. Pa ipak su razvili specijalizovane rakete zemlja-vazduh Strela 1 i 10, odnosno Osu i Tor. Nisu uveli u naoružanje sisteme koji koriste rakete vazduh-vazduh K-13, R-23, R-27 ili R-27. Zašto?

Koriste li ti američki sistemi iste rakete kao i avioni?
Kada se lansira sa aviona raketa ima neku početnu brzinu, a kod lansiranja sa površine ta brzina je nula. Zahtijeva li to drugačiju "energetiku" motora. Da li su minimalni domet i maksimalna brzina cilja manji?
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 520« Reply #155 on: January 12, 2023, 07:40:13 pm »Koriste li ti američki sistemi iste rakete kao i avioni?
Kada se lansira sa aviona raketa ima neku početnu brzinu, a kod lansiranja sa površine ta brzina je nula. Zahtijeva li to drugačiju "energetiku" motora. Da li su minimalni domet i maksimalna brzina cilja manji?

Neke manje adaptacije su se radile na nekim projektilima, uglavnom vezano za startni impuls. Ali suštinski ostaje problem početne brzine i stoga uglavnom sve te rakete srednjeg dometa tipa AMRAAM imaju 3-4 puta manji domet kada se lansiraju sa zemlje u odnosu na to kada se lansiraju sa aviona. Slično je i kod projektila Sparrow kada se lansiraju sa kopna ili broda. Takođe, iako amerikanci to neće priznati, ovakav let rakete bez početnog ubrzanja uzrokuje i određenja "kolebanja" u letu rakete što naravno može dovesti do gubitka zahvata i promašaja, pogotovo kada se od rakete zahteva manevrisanje sa visokim preopterećenjem.

Rusi su imali model rakete V-V R-77 sa kopnenim lansiranjem. Trebao je biti korišten u sistemu Morfej (verovatno napušten sistem) i kasnije S-350 Vitjazu, ali ga je zamenio projektil 9M100. Domet te rakete kada se lansira sa zemlje, iznosio je 15 km po visini i 8 km po daljini.

Takođe, Janes Defence je pisao pre nekih možda i dve decenije i "jače" da je projektil R-77 bio "viđen" za modernizaciju raketnih sistema Kub, ali niko to nije ozbiljnije razrađivao u praksi.
« Last Edit: January 12, 2023, 08:06:14 pm by Kubovac » Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 708


« Reply #156 on: January 12, 2023, 08:04:36 pm »

Hvala na odgovoru! Smiley
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 520« Reply #157 on: January 18, 2023, 12:23:37 am »

Lepa fotografija samohodnog lansirnog oruđa sa radarom 9A317 iz sastava raketnog sistema PVO Buk-M2E Sirijske Arapske Armije, sa 4 poluaktivno radarski samonavođene rakete 9M317M bele boje, na vatrenom položaju:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Sirija Buk-M2.jpg (71.25 KB, 1024x576 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 520« Reply #158 on: January 18, 2023, 01:46:44 pm »

Pod zaštitnom senkom Buka: sistemi PVO pokrivaju trupe i gradove od pretnje sa neba

Protivazduhoplovci grupe „Odvažni“ štite vazdušni prostor od raketa HIMARS i neprijateljskih dronova. Neprijateljski avioni se pojavljuju izuzetno retko, ali su takođe spremni da uzvrate.

Inače, protivvazduhoplovni raketni sistemi iz porodice „Buk“ uništili su više od 60 ciljeva ukrajinskih nacionalista u zoni SVO.

"Bio je projektil Himarsa. Sve je rađeno kako treba, cilj je pronađen, računar je utvrdio da se radi o balističkoj meti, i cilj je uništen je na ulazu u zonu" - kako prepričava komandir baterije sa pozivnim znakom „Skitnica“.

Njegov kompleks je na dežurstvu 24 sata, zbog čega je moguće obezbediti pouzdano vazdušno pokrivanje položaja Oružanih snaga RF, kao i najvažnijih administrativnih i industrijskih objekata.

"To jest, jedna mašina radi, posle čega je menja druga mašina, i tako stalno u krug. Ne napuštamo nebo ni na sekund!" - dodaje komandir baterije.

U toku danonoćnog borbenog dežurstva, posada otkriva, prati i uništava različite neprijateljske letelice i sredstva za vazduhoplovni napad.

Vozač sa pozivnim znakom "Anuj" je dodao da se, uprkos tome što se vozila stalno kreću i menjaju položaje, ponašaju "odlično" i "pouzdano".

Na snimku inače imamo prilike da vidimo rad samohodnog teleskopskog radara 9S36M koji se koristi kod sistema Buk-M2 i Buk-M3 i transportno-lansirno oruđe 9A316 koje se koristi kod sistema Buk-M2. Na transportno lansirnom vozilu sa kranom, nalaze se projektili 9M317M iz sastava Buk-M2, a vidimo da su radarske glave za samonavođenje projektila u donjem redu zaštićena odgovarajućim zaštitnim kapama, koje služe za zaštitu delova rakete osetljivih na lom, prilikom transporta, prevoza i skladištenja.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 520« Reply #159 on: January 24, 2023, 01:32:13 pm »

Počela proizvodnja novih šasija za raketne sisteme zemlja-vazduh Buk-M3

Najnoviji ruski raketni sistem zemlja-vazduh Buk-M3 dobio je pohvale ruskog Ministarstva odbrane za svoju efikasnost i modularnost. S druge strane, počela je proizvodnja novih guseničarskih šasija za sisteme PVO Tor-M2 i Buk-M3.

Pisali smo već o proizvodnji novih samohodnih šasija za raketne sisteme PVO Buk-M3 i Tor-M2 u fabrikama Koncerna "Kalašnjikov".

Fabrika Kalašnjikov konstruiše nove šasije za Tor-M2 i Buk-M3

U prilog tome, izašao je jedan zanimljiv i ne previše dugačak video o samohodnom raketnom sistemu PVO Buk-M3, razvoju, mogućnostima, borbenoj upotrebi u SVO, mogućnostima objedinjenog rada sa srodnim sistemima PVO, čak i sistemima za protivartiljerijska dejstva.
U tom smislu preporučujem ovaj video da pogledate. Na engleskom jeziku je.

Inače, mala napomena, kod pominjanja prve verzije sistema iz porodice Buk, hibrida "Buk-1 / Kub-M4" o kome smo pisali pre nekoliko dana, ( Prva verzija sistema Buk - "hibrid" Buk-1 / Kub-M4 ) na snimku vidimo rad komponenti Buk-M3, iako ispod piše ova prva verzija sistema. To je zato što se snimci rada "Buk-1 / Kub-M4" zaista veoma teško mogu pronaći, pa autori nisu ubacili, ali su ostavili ovako "bez pojašnjenja". Za sada, koliko je opšte poznato, postoje 3 fotografije ovog sistema koji se mogu pronaći u javnom efiru i one su objavljene na forumu u iznad linkovanoj temi. Ti natpisi se pojavljuju na 7:25 i na 8:00 snimka.

Takođe, pominje se i prvi sistem brodskog PVO iz porodice Buk, sistem M-22 Uragan, ali tu snimak odgovara napisu...

Ostatak videa je prilično dobar i poučan!  Cheesy


Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 708


« Reply #160 on: January 24, 2023, 07:10:55 pm »

Dio teksta:
"Oднако, для скорейшего усиления ПВО основной ударной силы Сухопутных войск - танковых дивизий -с наращиванием боевых возможностей входящих в эти дивизии зенитно-ракетных полков "Куб" путем увеличения вдвое канальности по целям (и обеспечения, по возможности, полной автономности этих каналов в процессе работы от обнаружения до поражения цели). Постановлением ЦК КПСС и СМ СССР от 22 мая 1974 г. было предписано осуществить создание ЗРК "Бук" в два этапа. Предлагалось вначале ускоренными темпами раз работать ЗУР и самоходную огневую установку ЗРК "Бук", способную осуществлять пуск как ракет 9М38, так и 3М9М3 от комплекса "Куб-М3". На этой базе с использованием других средств комплекса "Куб-М3" предусматривалось создать ЗРК "Бук-1" (9К37-1), обеспечив его выход на совместные испытания в сентябре 1974 г., сохранив ранее предписанные объемы и сроки работ по комплексу "Бук" в полном заданном составе.

Для ЗРК "Бук-1" предусматривалось в составе каждой из пяти зенитных ракетных батарей полка "Куб-М3", в дополнение к одной самоходной установке разведки и наведения и четырем самоходным пусковым установкам иметь одну самоходную огневую установку 9А38 из состава ЗРК "Бук". Таким образом, за счет применения самоходной огневой установки со стоимостью около 30% затрат на все остальные средства батареи в зенитном ракетном полку "Куб-МЗ" число целевых каналов увеличивалось с 5 до 10, а число боеготовных ЗУР - с 60 до 75.

В период с августа 1975 г. по октябрь 1976 г. ЗРК "Бук-1" в составе самоходной установки разведки и наведения 1С91М3, самоходной огневой установки 9А38, самоходных пусковых установок 2П25М3, ЗУР 3М9М2 и 9М38, а также машины технического обслуживания (МТО) 9В881 проходил государственные испытания на Эмбенском полигоне (начальник полигона Б.И.Ващенко) под руководством комиссии, которую возглавлял П.С.Бимбаш."


Cio tekst
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 23 queries.