PALUBA
August 18, 2022, 08:28:04 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kopnena zona bezbednosti  (Read 815 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« on: January 07, 2021, 08:26:46 pm »

четвртак, 07.01.2021.
Милан Галовић

Борбени задатак у миру

База „Шушњак”, Куршумлија – На знак узбуне војници истрчавају из монтажног објекта, носећи оружје у рукама, и у пуном налету улазе у уређене заклоне са пушкарницама, у којима су заштићени земљаним грудобранима и деблима. Непосредно испред њих је жичана ограда са бодљикавом жицом на врху, којом је опасана база, фортификацијски припремљена за кружну одбрану. Војници наоружани аутоматским и снајперским пушкама, пушкомитраљезима и аутоматским бацачима граната, држе прсте на обарачима и спремни су за отварање ватре. Овог пута није било разлога за употребу оружја, реч је о рутинском увежбавању у бази „Шушњак” у околини Куршумлије, којем је присуствовала и екипа „Политике”.

Овај војни објекат налази се уз административну линију са Косовом и Метохијом, унутар Копнене зоне безбедности, појасу широком пет километара у правцу централне Србије, установљеном Резолуцијом СБ УН 1244 и Војнотехничким споразумом из Куманова по окончању НАТО агресије 1999. године. До саме базе, која је на надморској висини од око 900 метара, долази се вијугавим земљаним путем из Куршумлијске Бање. Док возач војног „лендровер дефендера” вешто савладава кривине и успоне, јасно нам је какво умеће мора имати возач камиона цистерне пуне воде којом се редовно снабдева база. Стража нас очекује и отвара високу жичану капију. Сама база је монтажног типа, чине је главни објекат са више просторија и они помоћни. У њој се увек налазе припадници 37. механизованог батаљона Треће бригаде Копнене војске Војске Србије, који се на овој дужности ротирају у периодичним сменама.  Реч је о добро обученој и попуњеној јединици, коју су на међународним вежбама високо оцениле и старешине страних армија, а која је опремљена борбеним возилима пешадије (БВП), свим врстама пешадијског наоружања и оптоелектронским средствима.

Командант 37. механизованог батаљона је потпуковник Бојан Станковић, који је уједно и командант куршумлијске касарне „Топлички устанак” у којој је смештена ова јединица, али и командант гарнизоног места Куршумлија.

– Иако су наши војници искусни у обављању дужности у Копненој зони безбедности, пре сваке ротације изводи се обука, припрема и провера спремности за овај задатак – каже потпуковник Станковић, који је екипу „Политике” повео у обилазак базе „Шушњак”. Он истиче да се у актуелним условима пандемије вируса ковид 19 доследно спроводе превентивне здравствене мере. Пред одлазак у базу војници бораве у изолацији и тестирају се, у самој бази се превентивне здравствене мере непрекидно спроводе (дезинфекција, ношење заштитних маски, прање руку...) а војнике и по повратку у матичну касарну прегледа лекар. Резултат борбе против вируса корона у базама у Копненој зони безбедности је до сада био ефикасан сто одсто, ниједан војник се није заразио током непрекидних извођења ових задатака.

– Морал војника је на високом нивоу, а приликом извршавања задатака у Копненој зони безбедности имамо изузетно добру сарадњу са припадницима МУП-а Србије, запосленима у „Србијашумама” и представницима других државних институција – истиче потпуковник Станковић.

Специфичност рада на овом простору је и сарадња са Кфором, међународним снагама на Косову и Метохији. Обављају се такозване једновремене патроле, припадници Војске Србије и Кфора заједно обилазе и осматрају терен дуж административне линије, крећу се дуж ње, а када терен то не дозвољава, налазе се на унапред договореним тачкама, једновремено обављајући патролирање са обе стране линије. Командир базе „Шушњак”, у време када је у њој боравила екипа „Политике”, био је мајор Игор Шмигић. Објашњава нам да се у близини налазе села Дабиновац, Крток и Орлиште, да се становништво бави сточарством, воћарством и земљорадњом. У околини базе „Шушњак” у Копненој зони безбедности становништво је српске, а са друге стране административне линије, у општини Подујево, албанске националности. Задатак војске је да спречава илегалне преласке ове линије и незаконите радње у Копненој зони безбедности. Безбедносна ситуација је овде стабилна, а константни проблем представља илегална сеча шума од стране оних који долазе са подручја Космета. Војска та лица задржава и предаје у надлежност МУП-у Србије.

– База практично функционише као аутономна јединица. Стално је обезбеђена и даноноћно извршавамо задатке заштите административне линије и Копнене зоне безбедности. У случају да ситуација то налаже, на мени је као командиру да самостално доносим одлуке и о томе извештавам надређене – каже мајор Шмигић.

Становништво које живи у Копненој зони безбедности се слободно креће, присуство војника им улива сигурност, а и локални путеви, које одржава војска укључујући и чишћење од снега, су бољи него што су раније били. Ипак, има и неких ограничења, на пример – забрањен је лов јер је ризично да се неко креће наоружан и пуца у подручју у којем се налази војска на терену, а са друге стране административне линије и Кфор.

Међу војницима које смо затекли у бази је и десетар Растко Милојевић, по основној специјалности возач БВП-а, а као и већина припадника 37. механизованог батаљона оспособљен је и за друге дужности. У ВС је од 2013. године а током минулих шест година редовно је ангажован на задацима у Копненој зони безбедности који су, како каже, борбени задатак у миру и то јесте тако, имајући у виду задатке и овлашћења војника. Иза њега је и искуство из мировне мисије УН у Либану, али и са војне вежбе у Руској Федерацији.

– Овде имамо све услове за живот и рад – смештај у спаваоницама, кухињу, топлу воду и прање веша. Уз редовну плату, добијамо и посебну надокнаду за дане проведене у Копненој зони безбедности. Ту су и спортски терени. Наравно, смисао нашег боравка овде је заштита административне линије и може се рећи да трећину укупног времена овде проводимо на задацима изван базе – каже десетар Милојевић.

А ти задаци, и када је редовна ситуација, нису лаки – патроле трају сатима, прелази се и до 20 километара под пуном опремом, при чему треба пажљиво осматрати терен и реаговати у случају потребе. Пре сваке патроле јасно се прецизирају задаци. Војници, уверили смо се у то у бази „Шушњак”, на за то одређеном простору, такозваној линији пуњења и пражњења, безбедно стављају оквире са муницијом на пушке и пушкомитраљез. На извршење задатака иде и водич службеног пса, овог пута води белгијског овчара (малиноа) Флеша. Чланови патроле се постројавају, стража отвара капију, и војници, у размакнутом распореду један иза другог, одлазе низ пут осматрајући терен око себе. Почиње извршење још једног редовног задатка у Копненој зони безбедности...

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1 on: January 05, 2022, 08:05:29 am »

04.01.2022.

Обука снага Војске Србије у Копненој зони безбедности

Припадници Војске Србије који су током новогодишњих и божићних празника ангажовани на задацима дуж административне линије са Косовом и Метохијом и у празничне дане реализују обуку како би очували и унапредили борбену готовост за извршавање наменских задатака.

Обука се изводи у базама и на поседнутим објектима у оквиру редовних активности и представља наставак и надоградњу обучавања које јединице Војске Србије реализују пре упућивања у Копнену зону безбедности.
 
Тежиште је на увежбавању борбених радњи и поступака у случају напада на снаге Војске Србије, као и тактика, техника и процедура које се примењују у спречавању илегалних прелазака, деловања екстремистичких група и организованог криминала.

Безбедносна ситуација у Копненој зони безбедности је стабилна, а сталном обуком припадника Војске Србије даље се унапређује оспособљеност за извршавање специфичних задатака дуж административне линије у сарадњи са другим органима безбедности Републике Србије и Кфором, како би се осигурало мирно и безбедно окружење за све грађане.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Online Online

Posts: 3 759« Reply #2 on: May 04, 2022, 03:38:58 pm »

Министар Стефановић обишао базе „Грлић“ и „Велики трн” у Копненој зони безбедности

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас припаднике Војске Србије у базама „Грлић“ и „Велики трн” који су ангажовани на задацима обезбеђења административне линије и контроле Копнене зоне безбедности и учествовао са њима у патроли.

Он је том приликом поручио да ћемо наставити да снажимо Војску Србије, јер знамо да је то једини гарант да ће наш народ наставити да живи у миру и стабилности.

- Данас имам прилику да са патролом наше војске, припадницима Треће бригаде Копнене војске, обиђем део патролног пута који они свакодневно прелазе од базе „Грлић“ до базе „Велики трн“. Ово је део Копнене зоне безбедности који наша војска чува свакога дана и брине да наши грађани буду безбедни и сигурни. Ми ћемо наставити да инвестирамо у наше војнике и да улажемо и у нову опрему и наоружање, али са циљем да заштитимо своју земљу. Нећемо никада бити било коме претња, нити Србија жели да са било ким ратује, нити да угрози било чију стабилност и безбедност, али знамо да је једини гарант да ми останемо безбедни и сигурни и да наш народ мирно живи да имамо снажну Војску – рекао је министар Стефановић.

Он је истакао да је задовољан јер је имао прилике да види да су наши војници и опремљени и обучени.

 - Потрудићемо се колико год будемо могли да они и у наредном периоду имају најсавременију опрему која ће олакшавати њихове дужности и задатке, али сам потпуно импресиониран и њиховом пожртвованошћу и посвећеношћу. И колико обилазе терен и колико то раде професионално и колико су на услузи сваком становнику који живи у овом делу Копнене зоне безбедности. Жао ми је и што нису сви у нашој земљи тако добронамерни према нашој војсци и што врло често оспу и паљбу и критике на наше опремање и наоружавање, а истовремено нисам чуо да тако нешто раде када се дешавају покушаји креирања некакве такозване косовске војске. Волео бих да у будућности сви заједно будемо сложни, јединствени у томе да подржимо Војску Србије и да подржимо нашу Србију у свим изазовима који су пред њом – рекао је министар Стефановић.

 Министар Стефановић је приликом данашњег обиласка разговарао и са припадницима Војске Србије о изазовима са којима се сусрећу током извршавања задатака у Копненој зони безбедности.

О стању и задацима база, као и о значајним догађајима у одсеку одговорности министра Стефановића информисали су командир базе „Грлић“ капетан прве класе Милан Милосављевић и командир базе „Велики Трн“ мајор Милан Кубурић.

Данашњем обиласку припадника Војске Србије у Копненој зони безбедности присуствовали су заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Слађан Стаменковић, командант Треће бригаде Копнене војске пуковник Драган Антић и начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић.

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18748/ministar-stefanovic-obisao-baze-grlic-i-veliki-trn-u-kopnenoj-zoni-bezbednosti-18748
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Online Online

Posts: 3 759« Reply #3 on: August 03, 2022, 05:06:34 pm »

Obilazak snaga Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković obišao je danas baze „Merdare“ i „Veliki trn“ u Kopnenoj zoni bezbednosti.

General Cvetković je tom prilikom sagledao stanje i organizaciju života i rada u ovim bazama u odgovornosti Treće brigade kopnene vojske i uverio se u odličnu osposobljenost pripadnika jedinice za kontrolu Kopnene zone bezbednosti i obezbeđenje administrativne linije prema Kosovu i Metohiji.

Na kraju obilaska, general Cvetković je odao priznanje vojnicima i starešinama angažovanim u ovim bazama na pokazanim sposobnostima i profesionalnom odnosu prema obavezama, ističući da njihova osposobljenost i visok moral garantuju uspešnu realizaciju svih zadataka i bezbednost građana u ovom delu Republike Srbije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Kopnena zona bezbednosti.jpg (1642.12 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Online Online

Posts: 3 759« Reply #4 on: August 05, 2022, 04:19:40 pm »

Visoka borbena gotovost snaga Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je danas sa najbližim saradnicima deo snaga Vojske Srbije angažovanih na kontroli Kopnene zone bezbednosti i obezbeđenju administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

General Mojsilović je tom prilikom izvršio uvid u nivo borbene gotovosti snaga Vojske Srbije u rejonu baza „Tabalije“ i „Rudnica“ i njihovu osposobljenost da u slučaju potrebe brzo reaguju i obezbede mir i sigurnost u ovom delu zemlje.

U svetlu nedavnih događaja na prostoru naše južne pokrajine izazvanih jednostranim potezima privremenih institucija samouprave u Prištini, general Mojsilović je izrazio zadovoljstvo visokom borbenom gotovošću snaga Vojske Srbije i činjenicom da su angažovani vojnici i starešine spremni, motivisani i obučeni da izvrše svaki zadatak koji pred njih postavi otadzbina Srbija.

U pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije tokom obilaska baza u Kopnenoj zoni bezbednosti bili su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Operativne uprave (J-3) general-potpukovnik Želimir Glišović i načelnik Uprave za logistiku (J-4) general-major Srđan Petković.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* KZB.jpg (1649.78 KB, 2500x1407 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Online Online

Posts: 3 759« Reply #5 on: August 14, 2022, 05:43:38 pm »

Obilazak jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa saradnicima obišao je juče baze „Vrapce” i „Medevce” u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Tokom obilaska, general Simović je sagledao stanje i organizaciju života i rada u ovim bazama i razgovarao sa pripadnicima Vojske Srbije angažovanim na kontroli Kopnene zone bezbednosti i obezbeđenju administrativne linije sa Kosovom i Metohijom. Tom prilikom, on se uverio da su vojnici i starešine, koji su i do sada nebrojeno puta dokazali vrhunsku osposobljenost, visoko motivisani za izvršenje svih postavljenih zadataka.

General Simović je odao priznanje vojnicima i starešinama na posvećenosti i odgovornom odnosu u izvršavanju jednog od ključnih zadataka iz prve misije Vojske Srbije, još jednom naglašavajući njihov doprinos u očuvanju bezbednosti svih građana u ovom delu naše zemlje.

Izvor
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.133 seconds with 24 queries.