PALUBA
May 30, 2023, 05:28:18 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš administrator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Automatizacija i robotizacija borbenih sistema u oružanim snagama  (Read 51465 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 685


« Reply #60 on: January 17, 2023, 01:40:29 am »
   Verovatno optički i kabl za napajanje drona el. energijom iz tenka. Genijalno rešenje! Svaki tenk bi trebao da ima nešto slično pošto je vidno polje posade drastično suženo zbog oklopnog tela. Kablovska veza umanjuje el.magnetski odraz i svodi ga na nulu tako da se ovakvi dronovi ne mogu detektovati pelengatorom ili radarom. Lansiranjem ovakve letelice brzo se može ostvariti pregled situacije oko vozila u realnom vremenu i iz ptičje perspektive a da se samo vozilo ne izlaže otkrivanju. U urbanoj borbi prednost je višestruka pošto posadi omogućava skeniranje i pretragu terena i iznad višespratnica i raznih prepreka. Automatizacija ovakve letelice sa maksimalnom primenom veštačke inteligencije bi omogućila kvalitetan pregled situacije bez ili sa minimalnim angažovanjem posade koja bi za to vreme obavljala svoje zadatke, ne gubeći vreme na upravljanje dronom.


Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 696« Reply #61 on: March 26, 2023, 10:36:22 am »

TRX SHORAD: Modularni demonstrator tehnologije robotskog borbenog vozila za PVO

Modularni demonstrator tehnologije robota na gusenicama od 10 tona (TRX) podržava ciljeve američke vojske za robotsko borbeno vozilo.

Prvi put prikazan na Global Force-u sa nosivim opterećenjem municije za protivvazduhoplovnu odbranu kratkog dometa (SHORAD), ova TRX varijanta je najnovija inovacija u porodici vozila Land Systems-a za suprotstavljanje bezposadnim vazduhoplovnim sistemima (c-UAS).
TRX SHORAD donosi novu dimenziju borbene moći u SHORAD bataljonima i obezbeđuje autonomiju u okviru višestepene, slojevite protivvazduhoplovne odbrane. TRX-ova konstrukcija integriše nosivost vodeću u klasi odnosa nosivosti i šasije od 1:1.

TRX je u stanju da manevriše velikom brzinom sa svim formacijama i prenosiv je na avionima CH-47 i C-130. TRX takođe generiše snagu za transport za podršku misijama komandnih operacija i hibridno-električni je kao podrška vojnoj klimatskoj strategiji klime i elektrifikaciji.

TRX SHORAD je opremljen sa dva lansirna kontejnera sa po 4 IC samonavođena protivvazduhoplovna projektila Stinger. Kao oružje za podršku i samoodbranu, koristi se 30-milimetarski top Bushmaster KSM914.

Za otkrivanje, identifikaciju i nišanjenje koristi se elektronski optički / infracrveni (EO / IR) sistem otkrivanja "L3Harris VESCAM-a MKS-GCS" instaliran na vozilu kako bi pružio vazdušni nadzor od 360 °.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* TRX-SHORAD-2-scaled-1220x814.jpg (167.96 KB, 1220x814 - viewed 4 times.)
Logged
upreiser
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 176


« Reply #62 on: April 04, 2023, 10:17:24 pm »Rat na daljinsko upravljanje: Ruska vojska masovno kupuje borbene robote


Rusko Ministarstvo odbrane planira da brzo poveća broj teških robota-deminera i robota-vatrogasaca. Već ove godine njihov park u trupama će se udvostručiti, ali kupovina na tome neće stati. Moćna tehnika na daljinsko upravljanje spasiće živote i novac ne samo u sukobima, već i u svakodnevnom životu vojske.

Od sledeće godine počinje masovna kupovina vojnih multifunkcionalnih robotskih sistema, rekli su za „Izvestija“ izvori iz Ministarstva odbrane RF. Pre svega, govorimo o daljinski upravljanim uređajima za uklanjanje mina „Uran-6“ i gašenje požara „Uran-14“.

Načelnik inženjerskih trupa Oružanih snaga RF general-potpukovnik Jurij Stavicki saopštio je da je sada u upotrebi 14 jedinica deminerskih sistema „Uran-6“ i 7 jedinica za gašenje požara „Uran-14“. Ove godine planirano je da se inženjerskim jedinicama isporuči još 37 robota ovih vrsta. Takođe je govorio o razvoju još težih modela daljinski upravljanih oklopnih vozila za uklanjanje mina.


Ruska vojska se oprema borbenim robotima

Ranije je saopšteno da je Ministarstvo odbrane donelo načelnu odluku da njima opremi ne samo inženjerske jedinice Kopnene vojske. Dobiće ih i sve jedinice slične namene u mornarici. Prvi „Urani-6“ su već ušli u Crnomorsku flotu.

Od prošle godine Ministarstvo odbrane je počelo da testira masovnu upotrebu multifunkcionalnih robota. Do desetak različitih vozila na daljinsko upravljanje istovremeno je bilo uključeno u vežbe za čišćenje neprijateljskog minskog polja, uglavnom su to bili „Uran-6“.

„Roboti se mogu koristiti i za probijanje neprijateljske odbrane i za predstražu“, rekao je vojni ekspert Viktor Murahovski za „Izvestija“.

„Za sada su ograničeni na pomoćne zadatke, odnosno bez upotrebe oružja, i nažalost, ne mogu da rade autonomno. A daljinsko upravljanje ima svoje nedostatke. Operater, koji se nalazi daleko od vozila, procenjuje situaciju pomoću televizijskih kamera. Ali one ne daju osećaj dubine, zapremine i drugih parametara. Ipak, savremeni robotski sistemi omogućavaju efikasno uklanjanje mina na terenu, spasavanje života vojnika i uštedu resursa teške opreme“.

Što se tiče kompleksa „Uran-14“, oni se mogu koristiti u arsenalima i skladištima municije. Pored toga, ovi uređaji se smatraju jednim od dežurnih sredstava u parkovima tehnike, mestima baziranja aviona itd. Takav instrument uvek je na oprezu i može uštedeti mnogo novca. A u uslovima borbenih akcija ova vozila su deo odreda za uklanjanje mina i otklanjanje posledica. Oni će ojačati sposobnosti ovih elemenata borbenog poretka, rekao je ekspert.


Put ka seriji

Velike isporuke inženjerskih robota porodice „Uran“ počele su 2019. godine. Do tog perioda bilo ih je malo. Ipak, već u fazi istraživačko-konstruktorskih radova perspektivna novina je testirana ne samo na vežbama, već i u realnom uklanjanju mina. Tu je odmah dokazala svoju korisnost.

Borbeni debi za „Urana-6“ dogodio se 2014. godine. Vozilo koje je prolazilo ispitivanja poslato je u Čečeniju. Uz njegovu pomoć, demineri Južnog vojnog okruga uklanjali su mine od starih eksploziva na delu nepristupačne planinske visoravni Ban-Duk Šatojskog regiona, obavljajući radnu normu od dvadeset ljudi dnevno.

Već prvi prototipovi „Urana“ ujedinjeni su u vazdušno-pokretnu robotsku grupu, koja je postala deo Međunarodnog centra za uklanjanje mina Oružanih snaga RF. Roboti koji su fiksirani na specijalnim vozilima mogu se lako transportovati običnim putevima i na avionima Il-76 bilo gde u svetu.

Posle toga, roboti-demineri grupe intenzivno su radili na humanitarnom uklanjanju mina u sirijskim gradovima i u Nagorno-Karabahu. U avgustu 2019. godine dva „Urana-14“ su prebačena za gašenje požara na skladištu municije u Ačinskom regionu Krasnojarskog kraja. Tamo su delovali u uslovima koji su izuzetno opasni za ljude, usred mnoštva neeskplodiranog oružja. U oktobru prošle godine, tokom požara u arsenalu Zapadnog vojnog okruga, uključeno je pet „Urana“.

Za upravljanje svakog inženjersko-deminerskog vozila dovoljna je jedna osoba. Robotom se može upravljati putem radio veze, kako u njegovoj blizini, tako i sa udaljenosti do jednog kilometra.

Tri različite vrste vozila omogućavaju upotrebu „Urana-6“ na bilo kom terenu. Jednim prelaskom preko terena, ostavlja za sobom traku od 170 centimetara, potpuno očišćenu od eksploziva. Njegova čvrsta oklopna konstrukcija može da izdrži bez posledica detonaciju ne samo lakih protivpešadijskih mina, već i ozbiljnijih improvizovanih eksplozivnih naprava težine do kilograma. Vozilo ima opremu za zamenu koja uključuje riper i plug buldožera, što proširuje opseg njegove upotrebe.

Gusenični „Uran-6“ na putu može postići brzinu do 15 kilometara na čas. Tokom traženja mina smanjuje se na 1-2 kilometara na čas. Ali čak i ovim tempom, on je u stanju da izvrši zadatak koji rade 20 deminera.

Oklopni „Uran-14“ je veći i teži od svog kolege. Sa punim rezervoarom njegova masa dostiže 14 tona. Istovremeno, on prevozi dve hiljade litara vode i 600 litara supstanci za formiranje pene. Korpus i oprema vozila mogu da podnesu visoke temperature, a kamere imaju infracrveni režim, koji omogućava pronalaženje požara čak i tokom gustog dima. Domet vatrogasnog creva je do 50 metara. Manipulator može da podigne i nosi teret do 1,5 tone.


Roboti drugih zemalja

Iskustvo pokazuje da su roboti za inženjersko-deminerske zadatke danas najtraženija kopnena vozila na daljinsko upravljanje. Njihov broj u vojnim jedinicama je mnogo veći od broja naoružanih robotskih sistema, a ukupan broj dostiže nekoliko hiljada jedinica. Ali velika većina njih je po težini dosta lošija u odnosu na rusku porodicu „Uran“.

Velika Britanija je bila pionir u upotrebi robotike za uklanjanje mina. Od 1972. godine oružane snage ovog kraljevstva koriste vozila na daljinsko upravljanje Wheelbarrow UGV u oblastima u kojima deluje Irska republikanska vojska za istraživanje eksploziva i miniranih vozila. U modernizovanoj verziji oni su i dalje u upotrebi.

Ratovi 21. veka u Avganistanu i Iraku pogurali su razvoj robotike u Sjedinjenim Državama. Pentagon je kupio i poslao u ove zemlje više od 7000 malih vozila na daljinsko upravljanje i uklanjanje mina, koja su bila teška od deset do stotine kilograma. Tamo su se pokazali kao nezamenjivi pomoćnici deminera i spasili su stotine života vojnika.

U Izraelu vojska preuređuje teške buldožere kako bi očistila gomile u gradovima, srušila kuće i na daljinsko upravljanje očistila minirane automobile. Dodatno su opremljeni oklopom, zaštitnim staklenim ekranima i kamerama.

Masovna kupovina uređaja kao što su „Uran-6“ i „Uran-14“ predstavlja globalni trend. Oni ne samo da će spasiti živote ruskih vojnika i oficira, već će povećati brzinu i efikasnost uklanjanja mina i gašenja požara u opasnim objektima. Pored toga, takva mobilna vojna oprema može se aktivno koristiti za uklanjanje posledica prirodnih i tehnogenih katastrofa u civilnoj sferi.

izvorRusija je pred ovaj rat u Ukrajini bila najbolji kupac hrvatskih robotiziranih vozila za razminiranje , specijalne policijske operacije i sl. koje proizvodi hrvatska firma DOK ING.
Ima dosta snimaka i iz Mariupolja nakon ruskog osvajanja,gdje ova vozila u sastavu ruske vojske rade posao za koji su namjenjenja.

Rusija je od DOK ing i kupila licencu . Na osonvu nje razvila napravila je i borbene inacice koje se tu u tekstu spominju.
Prva uporaba takvih dronova u sastavu ruske vojske zbila se u Siriji ,kada su njima i dronovima "za probu" rijesili jednu kotu koju su drzali ISIL ovci.
Procjena sirijske vojske je bila da kotu drzi 70ak isilovca i da bi gunbici mogli biti oko 400 njihovih vojnika sto ranjeno sto mrtvo ,ako krenu u napad.
Rusi su onda predlozili probu sa tim robotima, koristeci  misli oko 19 komada i par BPL.

Rezultat je bio ni jedan ostecen robot i vecina ubijenih isilovca. To je i prva bitka robota protiv covjeka.

DOK ING inace radi dosta tih robotiziranih platforni i ima uspjesnu prodaju istih. Zadnji predstavljeni je "Komodo" : specijalno visenamjensko vozilo za uvjete NBK kontaminacije, inzenjerinskih akcija i sl.
Nemam nikakve dileme ,a Rusi su to i pokazali, da je vrlo lako spojiti takvu platformu sa necim ubojitim : od topa, bacaca granata do POVRS-a.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 696« Reply #63 on: April 18, 2023, 03:32:11 pm »

Ruski borbeni robot „marker“ ojačan dronom-kamikazom

Ruski borbeni robot „marker“ je u sklopu svog naoružanja dobio dron-kamikazu „Bas-80“ koji je specijalno proizveden za ovu platformu, izjavio je za Sputnjik izvršni direktor kompanije „Androidna tehnika“ Evgenije Dudurov.

„Proizveli smo dron avionskog tipa i radni naziv mu je ‘Bas-80’. Za sada se dron testira bez borbene jedinice, ali je sigurno da će imati udarnu orijentaciju. Prvobitno je napravljen kako bi se ojačao robot ‘marker’. Prvi put smo ga lansirali sa te platforme i reč je o dronu-kamikazi“, rekao je on.

Eksperti kompanije „Androidna tehnika“ trenutno rade na razvoju tehnologije za lansiranje drona, upravljanje i dolazak do cilja sa velikom preciznošću.
Težina drona-kamikaze „Bas-80“ bez borbene jedinice je 1,7 kilograma, potencijalna težina borbene jedinice je oko 600 grama uz mogućnost povećanja, domet leta je do 30 kilometara, a vreme koje može da provede na letu je do 18 minuta.

Dudorov je podvukao da su ovi dronovi lakši i jeftiniji nego oni koji se trenutno koriste u ruskoj vojsci, ali su im i zadaci jednostavniji.

Ranije je saopšteno da su četiri drona „marker“ poslata u Donbas na testiranje.

Robot „marker“ je proizvela kompanija „Androidna tehnika“ zajedno sa Fondom perspektivnih istraživanja. Robotski kompleks je težak oko tri tone i ima najnaprednije veštine autonomnog kretanja, a objekte prepoznaje pomoću tehnologija veštačke inteligencije. Autonomija platforme je obezbeđena modularnim multispektralnim sistemom, u kome se podaci obrađuju pomoću algoritama neuronske mreže.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Marker1.png (611.24 KB, 846x512 - viewed 1 times.)

* marker2.png (687.37 KB, 762x490 - viewed 1 times.)
Logged
Duki
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 645« Reply #64 on: April 24, 2023, 09:55:53 am »

I mi konjića za trku imamo

Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 22 queries.