PALUBA
September 29, 2022, 09:26:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Uvežbavanje borbe elektronskih jedinica i C-UAV sistema  (Read 2444 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 341« on: January 25, 2021, 12:23:18 pm »

U regionu Čeljabinsk, održana je vežba Ruske vojske protiv dronova. Vežbu je nadzirao General-pukovnik Aleksandar Lapin, komandant Centralnog vojnog distrikta.
Tokom vežbe, isproban je vojno-tehnički eksperiment u sklopu novih metoda borbe protiv bespilotnih letelica.
Lapin je imao prilike da čuje izveštaj komandanta vežbe i pozitivno je ocenio rad specijalista sistema PVO, Radio-elektronske borbe (REB), aerosolnih protivmera i pasivnih radio-izviđača.

Ekipe su radile u 3 "taktičke epizode":
Prva taktička epizoda: pasivni radio-izviđači otkrili su radio frekvencije komunikacija BPL sa svojim stanicama i predali ih ekipi za radio-elektronsku borbu, koji su ugušili sistem komunikacija, ne dozvolivši letelicama čak ni da polete.

Druga taktička epizoda: bespilotne letelice su uništene na malim i veoma malim visinama od strane sistema PVO "Tor-M1" .

Treća taktička epizoda: bespilotne letelice nisu mogle da izvrše svoje zadatke usled dejstva jedinica aerosolnih protivmera, koje su koristeći toplotne dimne uređaje TDA-3, sakrile pozicije jedinica i ciljeva u optičkom (vidljivom) i u infracrvenom (IC) opsegu.

U vežbi je učestvovalo više od 500 pripadnika Ruske vojske, sa oko 50 komada tehničkih sredstava.
Između ostalog, korišćena su sredstva REB: "Polje-21", "Žitelj", "Svet-KU", radarske stanice ranog otkrivanja P-19 "Dunav" i "Niobi-SV", kao i toplotno-dimni uređaji TDA-3 i protivavionski raketni sistemi "Tor-M1".

Od bespilotnih letelica i dronova, korišćene su Orlan-10, Zastava i Tahion.

Izvor: https://tvzvezda.ru/news/forces/content/20211251239-rq5Lt.html
« Last Edit: August 14, 2021, 05:49:20 pm by Kubovac » Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 498


« Reply #1 on: January 26, 2021, 12:12:04 am »   Otprilike ono o čemu sam pisao u temi Hipotetična borba protiv BPL. Protivmere postoje i to primenom formacijskih sredstava jedne ozbiljne vojske ili njenih ostataka. Ipak su Rusi avangarda u borbenoj primeni BPL još od poslednjeg Čečenskog rata aprila 1996. kada su primenom ovog sredstva likvidirali predsednika samoproglašene Čečenske republike Ičkerije Džohara Dudajeva. Znači : osmatranje i praćenje EM zračenja u štićenoj zoni, ometanje signala kojim se upravlja BPL , maskiranje ciljeva aerosolom i zadimljavanjem i uništavanje preostalih letelica PA sistemom TOR-1.


Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 341« Reply #2 on: January 31, 2021, 11:49:54 am »

Iako se ne radi "striktno" o radio-elektronskim sistemima, radi se o vežbi protiv BPL i dronova i mislim da je ovo adekvatna tema...

Pojavio se zanimljiv snimak vežbe jedinica PVO Severne flote Ruske vojske koje su razrađivale tehniku odbijanja napada neprijateljskih dronova koristeći automatsko malokalibarsko oružje i protivvazdušne artiljerijsko-raketne sisteme Pancir S1.
U obuci, koja je održana u oblasti Murmanska, kao "napadač" učestvovao je helikopter Ka-29.

Više na:

« Last Edit: January 31, 2021, 08:23:12 pm by MOTORISTA, Reason: Uređen Youtube link » Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 341« Reply #3 on: August 14, 2021, 05:42:04 pm »

Merenje kvaliteta ometanja: velike vežbe trupa za elektronsko ratovanje održaće se u septembru

S kim će se i kako boriti jedinice za elektronsko ratovanje tokom manevara Zapad-2021

Ruska vojska će "slomiti" zamišljenog neprijatelja smetnjama. U okviru predstojećih strateških rusko-beloruskih vežbi „Zapad-2021“ biće održana jedna od najvećih vežbi trupa za elektronsko ratovanje (EW). Jedinice za elektronsko ratovanje morat će otvoriti komunikacijske kanale suprotne strane, ometati razmenu radio kanalima, a takođe će pokrivati svoje trupe od elektronskih izviđačkih aktivnosti neprijatelja saopštilo je Ministarstvo odbrane. Prema mišljenju stručnjaka, takva borba u savremenim sukobima neophodna je ne samo pri suprotstavljanju armijama, već i ilegalnim naoružanim grupama.

Smetnje sa Istoka

Izvori u vojnom odeljenju rekli su Izvestiji da je grupa jedinica za elektronsko ratovanje za vežbu Zapad-2021 već formirana. Specijalci elektronskog ratovanja iz Zapadnog vojnog okruga, kao i iz 1. Gardijske tenkovske i 20. Kombinovane armije aktivno će učestvovati u strateškim rusko-beloruskim manevrima.
Njima će pomagati centar za elektronsko ratovanje Baltičke flote. Ovog leta su ove jedinice i podjedinice već izvele preliminarne taktičke i posebne vežbe.

Izvori su pojasnili da će tokom izvođenja manevara glavni zadatak jedinica i pod-jedinica za elektronsko ratovanje biti suprotstavljanje ilegalnim naoružanim grupama, kao i odredima međunarodnih terorističkih organizacija.
Stoga će poseban naglasak biti stavljen na blagovremeno otkrivanje i suzbijanje komunikacionih sistema zamišljenog neprijatelja, kao i na zaštitu od mogućih udara improvizovanim bespilotnim letelicama. Drugi važan zadatak obuke jedinica i pod-jedinica za elektronsko ratovanje biće zaštita njihovih trupa od neprijateljskog izviđanja.
1. Gardijska tenkovska armija jedina je te vrste i najmoćnija formacija u Oružanim snagama. Njen zadatak je da pokriva Moskvu iz zapadnog pravca. 20. Kombinovana armija sa sedištem u Voronježu pokriva zapadne i jugozapadne granice.
Zajednički strateški manevri „Zapad-2021“ održaće se od 10. do 16. septembra na poligonima u Rusiji i Belorusiji. Prema izvorima Izvestie, većina grupe za elektronsko ratovanje će delovati sa teritorije Ruske Federacije. Istovremeno, u zoni odgovornosti ovih specijalista postojaće značajna teritorija na kojoj će se odvijati borbena dejstva obuke.

U centru pažnje

Načelnik Generalštaba, prvi zamenik ministra odbrane Belorusije Viktor Gulevič rekao je prošle nedelje da se scenario destabilizacije situacije u regionu razmatra prema planu zajedničkih vežbi. Konkretno - povećanje aktivnosti "ilegalnih naoružanih grupa, separatističkih i međunarodnih terorističkih organizacija", koje uživaju podršku spoljnih snaga. Prema njegovim rečima, grupacija koja se nalazi na teritoriji Belorusije brojaće oko 12,8 hiljada ljudi, uključujući oko 2,5 hiljada ruskih vojnika i do 50 vojnih lica iz Kazahstana iz Kolektivnih snaga operativnog raspoređivanja ODKB.

Kako su izvori Izvestie u ruskom Ministarstvu odbrane primetili, glavni naglasak u upotrebi snaga elektronskog ratovanja u predstojećim vežbama biće stavljen na suprotstavljanje neregularnim naoružanim formacijama. Specijalisti za elektronsko ratovanje otvorit će komunikacione kanale, ometati njihov rad u zonama vojnih operacija.
Osim toga, moraće da zaštite ruske vojne informacione mreže od uticaja simuliranog neprijatelja.

"Ovo je jedna od glavnih vrsta borbene podrške", objasnio je za Izvestiju vojni stručnjak Viktor Murahovski. - Elektronsko ratovanje je konstruisano da se suprotstavi stranoj tehničko -obavještajnoj opremi. Što se tiče ilegalnih grupa, one takođe mogu biti opremljene i naoružane vojnom opremom. Kada je veći deo teritorije Sirije bio pod kontrolom grupe ISIS, zabranjene u Rusiji, bili su opremljeni tenkovima, komunikacionim sistemima, bespilotnim letelicama, artiljerijom i širokim spektrom kopnenog naoružanja. Stoga, u vojnom sukobu, za trupe elektronskog ratovanja (EW), zadaci ostaju isti – bilo da se radi o suprotstavljanju inostranoj vojsci opremljenoj visokotehnološkim sredstvima, ili nekim ilegalnim naoružanim formacijama. Jedina razlika je u obimu zadataka i, u skladu sa njima, obuhvaćenom opsegu elektromagnetnog spektra.

Ekspert je primetio da se sistemi elektronskog ratovanja ne koriste punom snagom u vežbama zbog poteškoća povezanih sa funkcionisanjem civilnih komunikacija i kontrolom vazdušnog saobraćaja.

“U osnovi, na ovakvim vežbama u potpunosti su razrađeni svi tipovi i algoritmi za upotrebu trupa elektronskog ratovanja - definisanje neprijateljskih sistema, raspoređivanje odgovarajućih struktura sa maršem, kamuflaža i maskiranje opreme,  prebacivanje na borbeno dežurstvo i dovođenje borbe do implementacije završne faze pritiskom na dugme” - zaključio je Viktor Murahovski.

Tehnike ometanja

Činjenicu da će upotrebi sredstava za elektronsko ratovanje tokom manevara Zapad-2021 biti posvećena posebna pažnja, saopštilo je početkom godine rusko Ministarstvo odbrane. Tokom vežbe akcenat će biti stavljen na borbu protiv krstarećih projektila i bespilotnih letelica, vatreni i elektronski udar na simuliranog neprijatelja, vertikalno pokrivanje taktičkih vazdušno -desantnih jurišnih snaga i brzi prelaz iz jedne vrste borbe u drugu. Tokom protekle decenije, trupe za elektronsko ratovanje redovno su primale u upotrebu inovativne sisteme naoružanja. Mobilni automatizovani kompleks "Murmansk-BN" sposoban je da potisne vojne radio komunikacije u radijusu koji se meri stotinama kilometara, pod određenim uslovima, čak i na većoj udaljenosti. Sistem može ometati rad komandnih mesta koja se nalaze duboko iza neprijateljskih linija, dezorganizovati komandovanje i kontrolu i ometati rad mornaričkih snaga i avijacije. Kompleks Borisoglebsk-2 koristi se za ometanje komunikacije na taktičkom nivou. Novi sistemi Pole-21 mogu isključiti sve velike strane satelitske navigacione sisteme u radijusu od nekoliko desetina kilometara.

U maju ove godine, potpredsednik vlade Ruske Federacije Jurij Borisov rekao je da je od 2015. u trupe ušlo 19 novih vrsta opreme za elektronsko ratovanje, uključujući i vazduhoplovna sredstva. Prema njegovim rečima, ovo je omogućilo proširenje spektra stranih komunikacionih sistema koji mogu biti potisnuti (ometani) od strane ruskih trupa, kao i povećanje opsega upotrebe sistema elektronskog ratovanja za 3,5 puta.


Strateške vežbe „Zapad“ održavaju se svake četiri godine. U njih su uključeni gotovo svi delovi oružanih snaga Belorusije, kao i grupa Zapadnog vojnog okruga, uključujući snage Baltičke flote, vazdušno -desantne jedinice i specijalne snage Ruske vojske. Zbog ograničenja međunarodnih ugovora, vežbe Zapad-2021 su inferiorne po obimu od onih koje se održavaju u centralnim i istočnim vojnim okruzima.
Na vežbi je 2017. godine bilo uključeno 12,7 hiljada vojnika, do 680 jedinica naoružanja i vojne opreme, oko 70 aviona i helikoptera i 10 brodova.

Generalno, za 2021. Godinu, vojske Rusije i Belorusije, kako prenosi Izvestia, planirale su rekordan broj zajedničkih vežbi. Pre septembarskih strateških manevara, koji će biti vrhunac borbene obuke, odvijaju se zajedničke obuke pojedinih službi i specijalnih snaga, posebno inžinjerije i minera, logistike, vojne policije i komandnih jedinica.

Slika 1: Ilustracija mogućnosti nekih od kompleksa REB koji će učestvovati na vežbi "Zapad-21"

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sa sajta Izvestia za Forum Paluba preveo i prilagodio: Kubovac

Izvor: https://iz.ru/1205342/roman-kretcul-anna-cherepanova/izmerit-podavlenie-v-sentiabre-proidut-masshtabnye-ucheniia-voisk-reb?fbclid=IwAR397o3RzRh69CXX3be6V57QBbah5NXPROGW5fa2xK9qqhr2C-Wup1jfwBI* Krasuha i Murmansk.jpg (269.66 KB, 900x1022 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 341« Reply #4 on: January 26, 2022, 02:46:20 pm »

Ministarstvo odbrane Rusije jača mogućnosti elektronskog ratovanja u regionima koji se graniče sa Ukrajinom

Ruska vojska pojačava svoje sposobnosti za elektronsko ratovanje razmeštanjem sistema za elektronsko ratovanje u regionima koji se graniče sa Ukrajinom. Kako je saopštila pres-služba Zapadnog vojnog okruga, novi bataljon REB je raspoređen u Belgorodskoj oblasti.

Ministarstvo odbrane jača mogućnosti elektronskog ratovanja u regionima koji se graniče sa Ukrajinom. Odvojeni bataljon za elektronsko ratovanje ušao je u sastav 3. motorizovane Vislenske crvenozastavne divizije Ordena Suvorova i Kutuzova sa razmeštanjem u Belgorodskoj oblasti. Bataljon je naoružan kompleksima Leer-3, Borisoglebsk-2 i Žitel.

Prema pres-službi, zadatak bataljona je stvaranje efikasne elektronske odbrane i suzbijanje izviđačkih sredstava neprijatelja. Pored toga, oprema koju koriste pripadnici bataljona značajno povećava izviđačke sposobnosti jedinice.

Kompleks za elektronsko ratovanje RB-341V „Leer-3“ pušten je u upotrebu 2015. godine, glavni zadatak kompleksa je ometanje ćelijskih signala GSM standarda i potiskivanje 3G i 4G mreža, simulacija rada ćelijske bazne stanice sa slanjem lažnih poruka, detekcijom telefona, tableta itd.

Kompleks za elektronsko ratovanje Borisoglebsk-2 je dizajniran da otkriva komunikacione i upravljačke kanale, neprijateljske radarske stanice i potiskuje ih ometanjem.

Automatizovana stanica za ometanje R-330Ž „Žitel“ omogućava pouzdano suzbijanje satelitske komunikacione opreme, navigacione opreme i sistema mobilne komunikacije. Stanica se može koristiti za borbu protiv svih vrsta industrijskih i vojnih bespilotnih letelica. Pored toga, stanica se takođe koristi za elektronsko izviđanje u proširenom frekventnom opsegu. Oprema detektuje objekte sa visokom preciznošću i prikazuje ih na elektronskoj topografskoj karti područja.

Izvor: https://topwar.ru/191548-minoborony-usilivaet-vozmozhnosti-radiojelektronnoj-borby-v-prigranichnyh-s-ukrainoj-oblastjah.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 4_uaz_5009-500.jpg (37.83 KB, 800x568 - viewed 1 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 22 queries.