PALUBA
October 06, 2022, 01:02:00 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Džordž Blejk - Najveći izdajnik Velike Britanije svih vremena  (Read 2875 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« on: November 13, 2017, 01:07:21 pm »Priča o špijunu koji je za KGB rasturio britansku službu i tako obeležio Hladni rat[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Najveći izdajnik Velike Britanije svih vremena, kako ga nazivaju u medijima, proslavio je 95. rođendan i tim povodom je svetu poslao zanimljivu poruku.

Džordž Blejk, koji je za vreme Hladnog rata Kremlj snabdevao informacijama dok je radio za britanski MI6, pobegao je 1966. godine iz zatvora u Londonu. Ruska obaveštajna lsužba objavila je njegovo rođendansko saopštenje.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Rekao je da ruski špijuni moraju da spasu svet u situaciji kada su neodgovorni političari u program stavili opasnost od nuklearnog rata i rezultirajućeg samouništenja čovečanstva.

"To je istinska bitka između doba i zla", naveo je bivši špijun.
 
Dvostruki agent Džordž Blejk stoji iza jedne od najvećih špijunskih operacija Sovjetskog Saveza tokom hladnog rata. Kao krtica u britanskoj obaveštajnoj službi MI6, Blejk je prosledio hiljade strogo poverljivih dokumenata KGB-u i otkrio identitet velikog broja britanskih agenata, čije su sudbine decenijama bile obavijene velom glasina i poluistina.
 
Blejk je odrastao u Holandiji. Majka mu je bila Holanđanka, ali je britansko državljanstvo dobio preko oca, Jevrejina poreklom iz Kaira i Istanbula. Pošto je nemačka okupirala Holandiju, on se 1943. dokopao Londona. Britanska Tajna obaveštajna služba (SIS) ga je regrutovala i poslala u Kembridž da uči ruski jezik.
 
Godine 1950. MI6 ga je poslala na tajni zadatak u britansku ambasadu u Seulu, gde je postao simpatizer komunističkih ideja. Kada su su ga uhapsili severnokorejski vojnici, ponudio je usluge dvostrukog agenta njihovim sovjetskim gazdama.

U narednih deset godina, MI6 ga je slao u Holandiju, Britaniju, Nemačku i Liban, gde je fotografisao i slao na hiljade stranica dokumenata britanske obaveštajne službe KGB-u. Razotkriven je 1961. i osuđen na 42 godine zatvora zbog izdaje, ali je pet godina kasnije pobegao pošto je preskočio zid pomoću merdervina napravljenih od štrikaćih igala i prebegao u Moskvu.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
Proveo je dva meseca krijući se u kući svog asistenta, a prevezli su ga kroz Evropu do Istočnog Berlina u drvenom sanduku koji se nalazio ispod kola.
 
Danas živi u udobnoj vikendici u okolini Moskve. Gotovo je slep, ali dobrog zdravlja za svoje godine.
 
“On je ljubazan, šarmantan čovek. Jednim delom svoga bića je veoma fina osoba. Svi špijuni su kontradiktorne ličnosti, vode dvostruki život. Mislim da se ti životi postepeno sve više razdvajaju i da ti ljudi konstantno žive u dva sveta i da im je mozak raspolućen", kazao je svojevremeno reditelj Džordž Keri koji je imao priliku da upozna Bljeka povodom snimanja jednog filma.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
"Na kraju dve strane više ne razgovaraju jedna s drugom, jer je to jedini način da prežive”, rekao je.

izvor


* George Blake.jpg (30.12 KB, 306x483 - viewed 87 times.)

* Wormwood Scrubs.jpg (53.08 KB, 586x416 - viewed 89 times.)

* George Blake_.jpg (46.78 KB, 306x652 - viewed 92 times.)

* George Blake_2015.jpg (49.94 KB, 634x423 - viewed 85 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1 on: February 13, 2020, 06:56:30 pm »Dokumentarni film o Džordu Blejku.Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2 on: February 16, 2020, 12:07:30 pm »Još jedan ...Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3 on: December 26, 2020, 12:41:23 pm »
Odlazak Džordža Blejka: Legendarni dvostruki špijun koji je radio za sovjetsku službu


Džordž Blejk, legendarni sovjetski obaveštajac, preminuo je u Moskvi u 99. godini, saopštila je ruska Spoljna obaveštajna služba.

U Rusiji je slavljen kao heroj, a u Britaniji su ga proglasili za izdajnika.

Rodio se 11. novembra 1922. godine  u Roterdamu. Otac mu je bio sefardski Jevrejin iz Egipta, a majka Holanđanka. Jedno vreme živeo je u Egiptu gde je išao u englesku školu.

Početak Drugog svetskog rata zatekao ga je u Holandiji gde je bio u poseti majci. Tokom rata bio je i član holandskog Pokreta otpora. Avgusta 1944. godine vrbovan je za rad u holandskom odeljenju britanske obaveštajne službe, a po završetku Drugog svetskog rata služba ga je orijentisala na Sovjetski Savez.

 U Hamburgu je naučio ruski jezik, a 1948. godine poslat je u Seul kako bi prikupljao podatke o sovjetskom Dalekom istoku, Sibiru, Mandžuriji.

Međutim, kada je počeo rat između dve Koreje završio je u logoru, a 1951. godine je sam predložio sovjetskoj obaveštajnoj službi saradnju i potom odao vredne podatke o engleskim službama.

Blejk je zaslužan za to što je sprečena operacija „Berlinski tunel“ koju su 50-tih godina prošlog veka pokrenule američka i engleska specijalna služba s namerom da prisluškuju Sovjete.

Nastavio je da radi za SSSR a 1961. je pozvan u London na saslušanje, nakon čega ga je sud osudio na 42 godine zatvora. Nakon što je proveo četiri godine u zatvoru pobegao je iz zatvora i 1965. je prebegao u Moskvu.

Potom je dobio i sovjetsko državljanstvo. Nosilac je više ordena i odlikovanja.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4 on: December 26, 2020, 05:53:13 pm »Preminuo čuveni dvostruki špijun - Putin izjavio saučešće


Dvostruki agent Džordž Blejk preminuo je u Rusiji u 98. godini, prenosi "Rojters".

Bio je poslednji u nizu britanskih špijuna čiji je tajni rad za Sovjetski Savez ponizio obaveštajni establišment nakon što je otkriven u jeku Hladnog rata. Britanija navodi da je 1950-ih razotkrio identitete stotina zapadnih agenata širom istočne Evrope, od kojih su neki pogubljeni zbog njegove izdaje.

Slučaj Džordža Blejka bio je među najozloglašenijim u Hladnom ratu, zajedno sa britanskim dvostrukim agentima poznatim kao Petorka iz Kembridža.

Otkriven kao sovjetski špijun 1961. godine, Blejk je osuđen na 42 godine robije u londonskom zatvoru "Vormvud Skrabs". Iz zatvora je pobegao 1966. godine uz pomoć drugih zatvorenika i dvojice mirovnih aktivista, a prošvercovan je iz Velike Britanije kamperskim kombijem.

Prošao je kroz zapadnu Evropu neotkriven, prešao gvozdenu zavesu i dospeo u Istočni Berlin. Ostatak života proveo je u Sovjetskom Savezu, a zatim u Rusiji, gde je proglašen herojem.

Govoreći o svom životu u intervjuu za Rojters u Moskvi 1991. godine, Blejk je rekao da je verovao da se svet nalazi u predvečerju komunizma.

Prema njegovim rečima, to je bio ideal koji bi se, da se mogao postići, isplatio.

"Mislio sam da bi to moglo biti i učinio sam što sam mogao da mu pomognem, da izgradim takvo društvo. Nije se pokazalo mogućim. Ali, mislim da je to plemenita ideja i mislim da će joj se čovečanstvo vratiti", kazao je Blejk.

U poruci saučešća koju je objavio Kremlj, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Blejk bio profesionalac posebne vitalnosti i hrabrosti koji je dao neprocenjiv doprinos globalnom strateškom paritetu i miru.

"Sećanje na ovu legendarnu osobu zauvek će biti sačuvano u našim srcima", napisao je Putin.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


MI6 ga šalje u Berlin 1955.

Blejk je rođen u Roterdamu u Holandiji 11. novembra 1922. Njegova majka je bila Holanđanka, a otac Egipćanin jevrejske veroispovesti, koji je bio naturalizovani Britanac.

Pobegao je iz Holandije u Drugom svetskom ratu pošto se pridružio holandskom pokretu otpora kao kurir i stigao do Britanije januara 1943. Nakon pridruživanja britanskoj mornarici, počeo je da radi u Britanskoj tajnoj obaveštajnoj službi, MI6, 1944. godine.

Posle rata, Blejk je kratko služio u nemačkom gradu Hamburgu i studirao je ruski jezik na Kembridžu, pre nego što je poslat 1948. u Seul, gde je prikupljao obaveštajne podatke o Severnoj Koreji, Kini i sovjetskom Dalekom istoku.

Uhapšen je i zatvoren kada su severnokorejske trupe zauzele Seul nakon započinjanja Korejskog rata 1950. godine. Tokom boravka u severnokorejskom zatvoru postao je predani komunista, čitajući dela Karla Marksa i osećajući bes zbog američkog bombardovanja Severne Koreje.

Nakon puštanja 1953. godine, vratio se u Britaniju, a 1955. godine MI6 ga je poslao u Berlin, gde je prikupljao informacije o sovjetskim špijunima, ali je, takođe, prenosio tajne Moskvi o britanskim i američkim operacijama.

"Sretao sam sovjetskog druga otprilike jednom mesečno", rekao je Blejk u intervjuu iz 2012. godine, koji je objavio ruski list Rosiskaja Gazeta.

Blejk je opisao kako je za sastanke putovao u sektor Berlina pod sovjetskom kontrolom železnicom koja je spajala različite delove podeljenog grada. Njegov kontakt bi ga čekao u automobilu i otišli bi na sigurno mesto.

"Predao sam filmove i razgovarali smo. Ponekad smo popili čašu šampanjca Cimljansk (sovjetsko penušavo vino) ".

Blejka je na kraju razotkrio poljski dezerter i odveo kući u Britaniju, gde je osuđen i zatvoren.

Nakon bega iz zatvora, iza sebe je ostavio suprugu Gilijan i troje dece. Nakon što se Gilijan razvela od njega, Blejk se oženio ruskinjom Idom. Radio je u Institutu za spoljne poslove pre nego što se povukao sa njom u seosku kuću izvan Moskve. Sa Idom je dobio sina Mišu.


Džordž Blejk je Georgije Ivanovič

Blejka, koji se uzeo rusko ime Georgije Ivanovič, Putin je 2007. godine odlikovao medaljom i imao je čin potpukovnika u bivšoj službi bezbednosti KGB, od koje je primao penziju.

"Ovo su najsrećnije godine mog života i najmirnije", rekao je Blejk u intervjuu 2012. godine povodom svog 90. rođendana. Tada mu je, rekao je, vid otkazao i bio je "praktično slep". Nije izrazio žaljenje zbog svoje prošlosti.

"Osvrćući se na svoj život, sve mi se čini logično i prirodno", rekao je, opisujući sebe kao srećnika.

Iako je radio odvojeno od Petorke iz Kembridža - špijunskog lanca bivših studenata tog univerziteta koji su prosleđivali informacije Sovjetskom Savezu - Blejk je rekao da je tokom penzionisanja upoznao dvoje od njih, Donalda Meklina i Kim Filbija.

Prisetio se ispijanja martinija, omiljenog koktela fiktivnog britanskog špijuna Džejmsa Bonda, sa Filbijem, ali rekao je da je duhom bliži Meklinu.

Meklin je umro u Rusiji 1983., a Filbi 1988. Od ostatka grupe, Gaj Bardžes je umro u Rusiji 1963, a Entoni Blant u Londonu 1983.

Džon Kejrnkros, poslednji kog su novinari i bivši sovjetski obaveštajci javno identifikovali, umro je u Engleskoj 1995.


izvor


* blake.jpg (103.94 KB, 640x821 - viewed 3 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 213« Reply #5 on: December 26, 2020, 07:35:29 pm »

Britanski neprijatelj a veliki sovjetski pobornik. Ipak je internacionalist i komunist.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #6 on: December 28, 2020, 08:28:58 am »

Ovaj špijun je britanskoj kruni naneo toliku sramotu da mu Bler nije dopustio da vidi porodicu, a u Rusiji je živeo kao heroj
M.I.M. 27.12.2020.

Džordž Blejk, bivši špijun MI6 i jedan od najozloglašenijih dvostrukih agenata iz ere Hladnog rata umro je u 98. godini života, izvestila je ruska državna agencija “RIA Novosti”.

Prema ruskoj stranoj obaveštajnoj službi SVR (bivši KGB), Blejkovo srce je jednostavno “stalo”. Tokom devet godina sovjetski špijun izručivao je informacije koje su dovele do izdaje najmanje 40 agenata britanske službe MI6 u Istočnoj Evropi. Zatvoren je u Londonu 1960, ali je pobegao šest godina kasnije u Rusiju, čija je SVR rekla da je “iskreno voleo našu zemlju”.

Vest da je Blejk umro potvrdio je Sergej Ivanov, šef biroa za štampu SVR. Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je Blejka kao “izvanrednog profesionalca posebne hrabrosti i izdržljivosti”, preneo je BBC.

“Tokom godina ulaganja svog teškog napora načinio je zaista neprocenjivi doprinos osiguranju strateškog pariteta i očuvanju mira na planeti. Naša srca će uvek čuvati toplu uspomenu na ovog legendarnog čoveka”, naveo je Putin izražavajući saučešće.

Blejk je rođen kao Džordž Behar 11. novembra 1922. u holandskom gradu Roterdamu. Njegov otac bio je španski Jevrej koji se borio u redovima britanske armije tokom Prvog svetskog rata i tako dobio britansko državljanstvo. Sam Blejk je radio za holandski pokret otpora tokom Drugog svetskog rata, pre nego što je pobegao na Gibraltar. Kasnije su od njega zatražili da se priključi obaveštajnoj službi. U intervjuu za BBC 1990. Blejk je procenio da je izdao više od 500 zapadnih agenata, ali je porekao navode da je 42 ubijeno zbog njegovih akcija. Njegov pad počeo je kad je Mihael Golonijevski iz poljske tajne službe prebegao na Zapad sa ljubavnicom i detaljima o sovjetskoj “krtici” u britanskoj obaveštajnoj službi.

Blejk je opozvan u London i uhapšen. Na suđenju se izjasnio krivim po pet tačaka optužnice za odavanje informacija Sovjetskom Savezu. BBC navodi da je Blejk naneo ogromnu štetu britanskim operacijama tokom Hladnog rata i da je pokazao da KGB, ruska obaveštajna služba, može imati svoje ljude u srcu britanske države. Njegovo bekstvo iz zatvora samo je uvećalo tu štetu i sramotu. Razlozi njegovih akcija ponekad deluju misteriozno, posebno njegovo regrutovanje.

- Više mi nije važno da li su moji motivi razumljivi ili ne – rekao je on novinarima BBC-a kad su ga kontaktirali pre oko deceniju.

Deo njegovog problema je bio u tome što je izabrao komunizam, ali je doživeo da vidi njegov kolaps i kraj Sovjetskog Saveza, živeći ostatak svog života u Rusiji gde su naslednici KGB-a u njemu videli heroja. Do kraja je stara izdajica živela duže u Rusiji nego na Zapadu, piše “Dejli mejl”. Nakon kolapsa komunizma postojala je jedna stvar koja mu je nedostajala – porodica koju je ostavio za sobom pre više od pola veka. Jednom prilikom su ga njegova tri sina videla u Moskvi, što je samo pojačalo nostalgiju.

Jedan od najozloglašenijih dvostrukih agenata u istoriji Britanije kasnije je potražio dozvolu od tadašnjeg premijera Tonija Blera da se vrati u zemlju kako bi prvi put video svoje unuke. Ovaj ga je, međutim, upozorio da će biti uhapšen čim ga vide. Britanski list ukazuje da malo njih sumnja da ovo nije bilo zasluženo. Odavao je imena britanskih agenata koji operišu iza linija Varšavskog pakta a neki su bili pogubljeni zbog njegove izdaje, iako on nikada nije prihvatio krivicu za to, piše “Dejli mejl”. Poslednje dane je, kako se navodi, provodio u svojoj dači u ruralnom delu zemlje, oko 50 kilometara od Moskve, ispijajući čaj i prateći vesti na BBC-u. Komšije su ga nekad viđale kako šeta vani, poslednji put u plavim klompama, što je podsetnik na njegovo mesto rođenja - Holandiju.

Međutim Blejk je bio taj koji je prišao Rusima, a ne obrnuto. Kad se okončao Drugi svetski rat prebačen je u Nemačku gde je špijunirao za sovjete koji su tada okupirali Istočnu Nemačku. Posle je prebačen u Južnu Koreju uoči izbijanja rata između Severa i Juga. Kad je Severna Koreja okupirala SEul, Blejk se našao zatvoren sa nizom diplomata i misionara. Kasnije je rekao da je to bilo “konstanto bombardovanje malih sela od strane američkih aviona”, zbog čega se sramio poteza Zapada. Na kraju je prosto napisao poruku sovjetskoj ambasadi, nudeći svoje usluge. To je dovelo do intervjua sa pripadnikom KGB-a i kad je po oslobađanju 1953. stigao u Englesku bio je sovjetski agent. Dve godine kasnije poslat je u Berlin sa zadatkom da regrutuje sovjetske oficire kao dvostruke agente. To mu je dalo idealno pokriće za njegove aktivnosti – prosleđivao je britanske obaveštajne podatke sovjetskim rukovodiocama pretvarajući se da tok ide u drugom smeru.

Kad je Mihael Golenijevski prebegao na Zapad, otkrio je da u britanskoj službi ima sovjetska “krtica”. Igra je bila gotova. Blejk je opozvan u London, gde je na sopstveno iznenađenje osuđen na 42 godine zatvora. Očekivao je 14 godina, na osnovu presuda drugim špijunima uhapšenim u to vreme. Iz zatvora je pobegao 1966. preko zida, koristeći se merdevinama od užeta ojačanim iglama za heklanje. Policija je ispod i van zatvorskog zida kasnije pronašla sveže, ružičaste hrizanteme što je bio marker koji su mu ostavili saučesnici u bekstvu. Njegovo bekstvo inspirisalo je predstavu “Cell Mates” sa Stivenom Frajem i Rikom Majalom, a BBC je 2015. snimio dokumentarni film o “neobičnom životu zagonetne izdajice”.

Tokom godina je pukovnik Georgij Ivanovič Blejk – kako je bio poznat u Rusiji – živeo kao heroj, čak je primio rođendansku čestitku od Putina lično. U međuvremenu u Britaniji, njegova bivša žena Džilijan udala se za Majkla Batlera koji je njene i Blejkove sinove podigao kao svoje. Saznali su istinu o svom biološkom ocu tek kad su postali tinejdžeri.

- Moja prva žena je uvek govorila dobro o meni pred decom – rekao je jednom Blejk, dodajući da je Džilijanin drugi muž bio “veoma dobar otac mojim sinovima”.

– Na žalost, umro je mlad a ja, grešnik, nastavio sam da živim - rekao je on.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 23 queries.