PALUBA
September 26, 2022, 08:54:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj sistema za ometanje i C/UAV sistema u svetu  (Read 6216 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« on: March 03, 2021, 03:11:16 pm »

*PRG-19 Anti-dron puška

Usmerite i pucajte! Rešenje za borbu protiv masovnog naleta dronova koji ulaze u zaštićeni vazdušni prostor.
Pokriva širok spektar frekvencija i opsega, pokrivajući sve glavne i eksperimentalne dronove koji pokušavaju da prodru u vazdušni prostor.
Težina: 6 kg.
Domet po daljini: 10 km vidne linije
Operativni rad u trajanju od 30 min kontinualnog ometanja.

Dakle, verovatno za upotrebu protiv dronova manjih dimenzija i slabijih mogućnosti, ali svakako zanimljivo rešenje..

"Made in India"!  Wink

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* PRG-19 opis na srpskom.jpg (311.45 KB, 1697x1131 - viewed 15 times.)
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #1 on: March 04, 2021, 08:36:29 am »

"3 segmentni prekidač" mi deluje kao input za RF signale.. N tip konektor ili šta na tom principu. Nikao ne kao klasičan prekidač
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« Reply #2 on: March 04, 2021, 09:58:43 am »

"3 segmentni prekidač" mi deluje kao input za RF signale.. N tip konektor ili šta na tom principu. Nikao ne kao klasičan prekidač

Slažem se. Na brošuri na engleskom jeziku je pisalo bukvalno "3 segment switch for bandwidth", pa sam tako i preveo. Pretpostavljam da, čak i ako je možda moguće koristiti sva tri frekventna opsega istovremeno (možda kao neka vrsta širokopojasnog ometanja) je moguće "nekakvim prekidačem" birati jedan od tri opsega kod dejstva. 
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« Reply #3 on: March 04, 2021, 11:54:45 am »

“Numerica” razvija novi 3D radar za otkrivanje bespilotnih vazduhoplovnih sistema

"Numerica" je najavila da je razvila novi 3D radar za otkrivanje bespilotnih vazduhoplovnih sistema (C-UAV) i za druge odbrambene zadatke na kratkim dometima.
Kompanija je predstavila osmatrački radar kratkog dometa “Spyglass” kao novo rešenje koje ispunjava potrebu za izuzetnim performansama otkrivanja i praćenja BPL.
Kako je rečeno u Kompaniji, novi 3D radarski sistem uskoro će biti dostupan za širok skup aplikacija, uključujući bezbednost objekata, nadzor granice, zaštitu konvoja i vozila, nadgledanje vazdušnog prostora i još mnogo toga.

Spyglass je rođen iz našeg iskustva iz prve ruke, sa “upražnjenim prostorom” na tržištu radara kratkog dometa“, rekao je Nate Knight, potpredsednik vazdušne i protivraketne odbrane u "Numerici". „Ubrzano rastuća pretnja od autonomnih bespilotnih letelica, pružila je priliku da usmerimo pažnju na izgradnju novog radara od temelja koji bi iskoristio decenije našeg iskustva u rešavanju kritičnih problema vazdušne i protivraketne odbrane i primeni dokazanih tehnologija obrade i praćenja kod radarskih sistema na nove načine . “

“Spyglass” je dizajniran za otkrivanje i praćenje malih, autonomnih BPL na daljinama preko tri i po kilometra sa preciznim merenjima parametara kako bi podržao niz tehnika odbrane. Sa visokim stepenom konfigurabilnosti i izvanrednom podrškom za distribuirane operacije, Spyglass-ove softverske upravljačke mogućnosti omogućiće besprekornu integraciju u slojevite odbrambene sisteme.

„Pažljivo smo odabrali partnere za ovaj napor koji bi mogli podržati isporuku i integraciju "Spyglass"-a ključnim vojnim kupcima, a takođe iskoristiti najbolje u američkim proizvodnim talentima“, rekao je Jeff Poore, predsednik "Numerice". „Sarađivali smo sa uvaženim partnerima, uključujući “Liteye Systems” i “NEOTech”, kako bismo oživeli ovo 3D radarsko rešenje koje je hitno potrebno oružanim snagama SAD.“

“Liteye Systems”, svetski lider i dobavljač tehnoloških rešenja i integrator vojnih i komercijalnih rešenja sa sedištem u Centennial-u, Colorado, biće ekskluzivni distributer “Spyglass”-a za "Numericu". Kao industrijski stručnjak, “Liteye” će pružiti besprekornu prodajnu podršku, kvalifikovanu terensku uslugu i stručno održavanje kako bi krajnjim korisnicima Spyglass-a osigurao najbolje performanse i iskustvo. U saradnji sa izvođenjem Spyglass-a na tržište, i "Numerica" i "Liteye" stvorili su solidnu osnovu za isporuku sledeće generacije C-UAV rešenja.

„Numerica je razvila izuzetno napredno radarsko rešenje koje potiče iz duboko ukorenjenog iskustva u radu sa američkom vojskom od 1996. godine“, rekao je Kenneth Geier, izvršni direktor kompanije “Liteye Systems”. „Ovaj 3D radar je jedinstveno dizajniran sa stanovišta borbenog sredstva i Liteye je uzbuđen što je deo ovog programa.“

Radar "Spyglass" je konstrukcije PFAR (pasivna fazna antenska rešetka) sa 4 antene koje čine jednu celinu. Jedna antena pokriva 90 stepeni po azimutu. Na odgovarajuću platformu (mobilnu) postavljaju se 4 antene sa pokrivanjem od 360 stepeni.

Radar radi u Ku bandu na frekvencijama od 12 – 18 GHz.

https://www.youtube.com/watch?v=VGVppTA2l-I&feature=emb_imp_woyt
Logged
normalno
mornar
*
Offline Offline

Posts: 41


« Reply #4 on: March 04, 2021, 12:21:37 pm »

"3 segmentni prekidač" mi deluje kao input za RF signale.. N tip konektor ili šta na tom principu. Nikao ne kao klasičan prekidač

Slažem se. Na brošuri na engleskom jeziku je pisalo bukvalno "3 segment switch for bandwidth", pa sam tako i preveo. Pretpostavljam da, čak i ako je možda moguće koristiti sva tri frekventna opsega istovremeno (možda kao neka vrsta širokopojasnog ometanja) je moguće "nekakvim prekidačem" birati jedan od tri opsega kod dejstva. 

Moguće je i da je ovo radni prototip i da su za potrebe marketinga ove portove nazvali tako kako su ih nazvali.

Obzirom na blizinu baterije ne bih se iznenadio da jedan od njih služi za napajanje-punjenje,
ko će stalno mijenjati i puniti baterije tokom testiranja...

Ako se montira na kakvo vozilo to bi mogao biti i način za produženje autonomije rada i-ili uvezivanje
u nekakav kompjuterski sistem za praćenje i osmatranje.
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« Reply #5 on: October 12, 2021, 11:43:03 am »

Ukrajina raspoređuje "puške za ometanje dronova" svojim snagama na liniji prema Donbasu

Ukrajinske snage na ratištu u Donbasu započele su opremanje sistemima za elektronsku borbu protiv BPL-ovima koje isporučuje Litvanija

Ukrajinske snage u ratnoj zoni Donbasa počele su sa primenom pušaka za ometanje bespilotnih letelica kupljenih od NT Service, kompanije iz Litvanije.

Prvi javni video-snimak koji prikazuje ukrajinske vojnike na liniji fronta u Donbasu koji koriste pušku protiv dronova tipa EDM4S-UA objavio je TSN u nedeljnom informativnom programu koji je emitovan 3. oktobra 2021. godine.

Još 2020. godine NATO agencija za održavanje i snabdevanje (NAMSA) ugovorila je sa litvanskom kompanijom isporuku 37 taktičkih oruđa za ometanje bespilotnih letelica EDM4S-UA oružanim snagama Ukrajine, ali do isporuke je došlo tek sada.

To je bio prvi put da je primećeno kako su ukrajinskim snagama isporučena ovakva oruđa iz Litvanije za ometanje dronova na liniji kontakta sa pro-ruskim trupama u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa.

„Mislim da će ova vrsta oružja koja postane dostupna svakoj [ukrajinskoj] jedinici na nivou čete biti pravi globalni akter preokreta na bojnom polju“, rekao je ukrajinski vojnik, operater drona za ometanje dronova EDM4S-UA.

Čisto da se zna, ukrajinska industrija takođe razvija slične tehnologije. Tako je u izveštaju TSN prikazan video snimak RIFF-P, puške za ometanje dronova koji je razvila privatna kompanija InterProInvest.

Izvor: https://en.defence-ua.com/news/ukraine_deploys_anti_drone_jamming_guns_to_its_forces_on_the_donbas_frontline-1986.html

Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« Reply #6 on: November 12, 2021, 11:37:36 am »

Izrael pokazuje novi sistem elektronskog ratovanja koji koristi BEAMS umesto projektila ili metaka za napad na neprijateljske pretnje

Izraelski državni izvođač u oblasti odbrane, Israel Aerospace Industries (IAI), najavio je u četvrtak novu porodicu sistema za elektronsko ratovanje, sposobnih da otkriju i ometaju različite pretnje u isto vreme. Poznat kao Scorpius porodica oružja, ovaj 'revolucionarni' sistem ne šalje rakete da razoruža dronove, brodove, radarske sisteme ili druge rakete, već šalje fokusirane zrake koji ometaju elektromagnetne spektre. To remeti rad različitih sistema, uključujući radare, senzore, navigaciju i komunikaciju podataka.

„Mi to zovemo „meka zaštita“. To je ofanzivno oružje koje ne šalje rakete. To nije sistem teškog uništavanja“, rekao je Gideon Fustick, potpredsednik marketinga EW grupe IAI-a u intervjuu za Forbs.
„A ipak je veoma efikasan u angažovanju i onesposobljavanju neprijateljskih sistema.“ (Pogledati video u tekstu)

Sa znatno većom osetljivošću prijemnika i snagom prenosa, sistem može detektovati više pretnji različitih tipova istovremeno i sa veće udaljenosti nego u prošlosti. Fustick veruje da će ratovanje sve više biti u elektromagnetnoj oblasti, a sa Scorpiusom, Izrael je dobro pozicioniran za budućnost.
„Sve više i više aktivnosti u ratu ide u elektromagnetni domen“, dodao je Fustick. „Avioni, projektili, bespilotne letelice koriste elektromagnetna sredstva da osete okolinu, da se kreću i komuniciraju.“

Postoji pet komponenti kao deo sistema Scorpius, uključujući Scorpius G, koji se koristi na kopnu i Scorpius N, koji se koristi za mornaricu.
Scorpius P se koristi za vazdušnu i samozaštitu, dok se Scorpius J koristi za ometanje vazduha i zaustavljanja.
Poslednja komponenta, poznata kao Scorpius T, koristi se za obuku.
IAI je prvi put pokazao novi sistem obuke Scorpius-T krajem oktobra.

Fustick veruje da će više ratovanja biti u elektromagnetnoj oblasti, a sa Scorpiusom, Izrael je dobro pozicioniran za budućnost.
„Neprijatelj pokušava da iskoristi elektromagnetni domen za sve ove aktivnosti“, rekao je on.
„Mi takođe pokušavamo da ih iskoristimo. I svako od nas pokušava da odbije drugu stranu da koristi elektromagnetni domen.'
Novi sistem oružja koristi tehnologiju elektronski skenirajuće rešetke da gleda u nebo i šalje ciljane fokusirane zrake.

Pored zahvata ciljeva snopovima, a ne projektilima ili mecima, to može smanjiti troškove odbrane. „Jedna od prednosti elektronskih ili mekih odbrambenih sistema je ta što je cena po aktivaciji praktično nula“, rekao je Fustick. „Ne ponestaje vam municije, i nema pitanja ’da li da koristim sistem protiv ove vazduhoplovne pretnje ili ne.’’
Otkrivanje sistema dolazi samo nekoliko dana nakon što je Izrael rekao da testira masivni izviđački balon iznad svojih severnih granica sa Libanom.

Nazvan 'Sky Dew', sistem "aerostata visokih mogućnosti" (HAAS) podseća na džinovski balon ili cepelin, i opremljen je naprednim sistemom za detekciju projektila i aviona.

"Sky Dew" je opremljen senzorima na visini, koji su posebno dizajnirani da detektuju balističke, hipersonične i krstareće rakete i druge vazdušne ciljeve na većem dometu.

U junu, Izrael je upotrebio „vazdušni laser“ da obori seriju dronova.

Izvor: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10192661/Israel-showing-new-electronic-warfare-uses-beams-instead-missiles-bullets.html
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« Reply #7 on: December 30, 2021, 07:02:00 pm »

Modernizovani ukrajinski kompleks REB "Nota"

Kompleks "Nota" iz "Tritela" poznat je kao provereno sredstvo za borbu protiv bespilotnih letelica i tehničkih sredstava za izviđanje neprijatelja. „Nota“ se aktivno koristi u Oružanim snagama Ukrajine. Takođe, ovi kompleksi štite skladišta municije od neprijateljskih dronova. Ali konstruktori su preduzeli neke značajne korake napred kako bi Noti dali nove funkcije.

Igor Senčilo, zamenik direktora Tritel doo, rekao je za Defense Express da je kompleks "Nota" sada u stanju da istovremeno reši problem otkrivanja tehničkih sredstava izviđanja i protivelektronske borbe protiv neprijatelja implementacijom elektronskih protivmera i prenošenjem dobijenih obaveštajnih podataka u jedinstveno informaciono okruženje borbenog upravljanja.

U cilju proširenja mogućnosti za identifikaciju i obezbeđenje potrebnog nivoa efikasnosti i pouzdanosti informacija u kompleksu „Nota“ je uvela je drugačiji fizički princip izviđanja, koristeći pasivni radar tragač pravca (pelengator), radar „Saiga“, akustične tragače, optoelektroniku. Svi ovi izvori su kombinovani u jedinstven sistem za prikupljanje i obradu obaveštajnih podataka.

I za „Notu”, naglasio je Igor Senčilo, razvija se rešenje za prikupljanje i obradu informacija iz svih tehničkih obaveštajnih sredstava koja se nalaze na ratištu, a ne samo onih koja su deo kompleksa „Nota”.
„Uveren sam da je danas najvažnije i za proizvođače oružja i za naše organe za sprovođenje zakona koji učestvuju u neprijateljstvima u cilju zaštite teritorije da se na najkompetentniji i najefikasniji način reše problemi elektronskog otkrivanja neprijatelja.
Moramo znati lokaciju i elektronskih sredstava neprijatelja, njihove vrste i načine delovanja i sredstva za udarna dejstva. Samo u ovom slučaju ćemo zaista razumeti šta nam tačno preti i moći ćemo da izgradimo adekvatnu strategiju odgovora“, rekao je Igor Senčilo, zamenik direktora Tritel doo.

On je takođe naglasio da Ukrajinske vojne strukture još nisu u potpunosti spremne za korišćenje takvih multifunkcionalnih kompleksa kao što je „Nota“.

Za njihovu efikasnu upotrebu preporučljivo je stvoriti posebne jedinice u taktičkom lancu, svojevrsne „digitalne specijalne snage“ koje detektuju pretnje u okruženju elektronskih protivmera i imaju sredstva za borbu u ovom spektru: obaveštajne, sisteme prenosa podataka komandi, potiskivanje neprijateljskih sistema "Notom".

S obzirom na činjenicu da danas „Nota” ima različite verzije – portabl, prenosive, mobilne – sa ugradnjom na šasiju automobila itd. – za opremanje ovakvog „digitalnog specijalca” potrebno je tri do četiri seta različitih modifikacija za izvođenje celog opsega. zadataka u taktičkoj grupi trupa.

Izvor: https://defence-ua.com/people_and_company/onovlenij_kompleks_nota_vid_kompaniji_tritel_stav_antidotom_vid_rosijskih_sistem_reb-5736.html

Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« Reply #8 on: January 09, 2022, 03:26:10 pm »

Mobilna "Nota": najnoviji anti-dron kompleks iz "Tritela"

„Nota” je poseban kompleks radio-elektronske borbe, uključujući i borbu protiv bespilotnih letelica, koji je razvila i proizvela ukrajinska kompanija „Tritel”. „Nota“ se serijski isporučuje ukrajinskoj vojsci i dobro se pokazala, kako tokom neprijateljstava, tako i u zaštiti pozadinskih objekata.

Pored ometanja dronova, kompleks može da blokira rad mobilnih mreža i protiv-artiljerijskih radara. Kompleks je u stanju da otkriva azimut objekata i blokira njihov rad, kako u kružnom opsegu, tako i u određenom sektoru.

Ovo omogućava pouzdanu zaštitu važnih objekata, kao što su skladišta municije, štabovi, elektrane, mostovi, kontrolni punktovi itd.

Za osnovu za mobilnu verziju „Nota“ izabran je oklopni automobil „Kozak“, kojim se takođe snabdeva ukrajinska vojska zahvaljujući kompaniji „Praktika“. Ova mašina ima snažnu zaštitu od mina i vatre iz malokalibarskog oružja, može da se kreće po svim vrstama puteva i terena.

« Last Edit: January 11, 2022, 07:24:59 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« Reply #9 on: February 01, 2022, 05:28:41 pm »


ESCRIBANO razvija obećavajuće rešenje protiv bespilotnih vazduhoplovnih sistema (UAS)

ESCRIBANO M&E je pokazao svoje kapacitete protiv pretnji dronovima koristeći svoj GUARDIAN 2.O RWS koji integriše automatski bacač granata MK-19, 40 mm, koji koristi 40×53 HEDP-RF granate (od Nammo Plasencia) sa kapacitetom "airbust" i rotacioni višecevni mini top Dillon M134D. Test je izveden na poligonu Medano del Loro u vežbi koju je vodila Komanda španske protivvazduhoplovne artiljerije.

Ovo odbrambeno rešenje, u saradnji sa Namom Palensijom, pozicionirano je kao jedna od najnaprednijih, najraznovrsnijih i najekonomičnijih alternativa, zasnovanih na najsavremenijoj tehnologiji koja omogućava korišćenje opreme i municije koja se već koristi u NATO vojskama, čime se dobijaju obećavajući rezultati i ističe njegova efikasnost u poređenju sa ostatkom aktuelnih rešenja protiv bespilotnih letelica.

GUARDIAN 2.0 je lagana i kompaktna stanica za daljinsko upravljanje za 12,7 mm, koja se može prilagoditi i za mini topove 5,56 mm, 7,62 mm i pogodna je za automatske bacače granata 40 mm. Dvo-aksijalni žiro-stabilizovani sistem radi dan i noć u misijama nadzora, identifikacije ciljeva i praćenja i posebno je dizajniran da se integriše u širok spektar platformi i vozila. Sve ove karakteristike čine ovaj sistem odličnim rešenjem protiv dronova.

Izvor: https://english.defensearabia.com/escribano-develops-a-promising-counter-uas-solution/

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Escribano-Guardian-2.0-C-UAS_DILLON.jpg (354.88 KB, 1024x683 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« Reply #10 on: February 04, 2022, 08:38:57 pm »

EnforceAir C-UAS kompanije D-Fend Solutions je napredni autonomni sistem koji automatski i pasivno detektuje, locira i identifikuje neprijateljske dronove, sa sposobnošću da ublaži rizik tako što će preuzeti kontrolu nad njima i bezbedno ih prizemljiti u unapred definisanu bezbednu zonu, koristeći ne- ometačke i ne-kinetičke tehnologije koja ne zahtevaju liniju vidljivosti....

Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« Reply #11 on: March 04, 2022, 08:47:23 pm »

Iranski novi zemaljski ometač koristi postavku antene inspirisanu sistemom Krasuha-4

Vojna izložba IQDEKS-2022 u Bagdadu, Irak.

Sa ovim sistemom Iran ulazi u fazu ozbiljnog, modernog elektronskog ratovanja.
Ranije su prikazani stariji ometači SPN-40 i najmanje dve domaće antenske postavke sistema kraćeg dometa.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Iranski ometač 1.jpg (29.28 KB, 640x352 - viewed 1 times.)

* Iranski ometač 2.jpg (34.97 KB, 640x352 - viewed 2 times.)
« Last Edit: March 04, 2022, 09:52:21 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« Reply #12 on: March 04, 2022, 09:45:04 pm »

A evo i video koji prikazuje model novog Iranskog ometača:

Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 289« Reply #13 on: July 04, 2022, 09:10:54 am »

Grčka raspoređuje izraelske sisteme za suzbijanje turskih dronova

Hvaljeni dronovi domaće proizvodnje u Turskoj predstavljaju značajan izazov za Grčku, izazov sa kojim je Atina nedavno počela da se suočava sa izraelskim znanjem.

Grčka je tajno postavila „pravi kišobran protiv neprijateljskih bespilotnih letelica“ nad ostrvima i drugim važnim lokacijama širom zemlje tokom protekla dva meseca, napisao je Vasilis Nedos u grčkom dnevniku Katimerini.

Sistem koristi izraelsku tehnologiju da zaslepi dronove i poremeti njihove planove leta.

„To je u osnovi verzija C/UAV sistema koji ima karakteristike slične onima izraelskog Drone Dome, ali prilagođen specifičnim potrebama Grčke i geografskom terenu ostrva i drugih pograničnih oblasti“, napisao je Nedos.

Izgrađen od strane izraelskog Rafael Advanced Defense Systems, Drone Dome, kao što ime kaže, specijalizovan je za suzbijanje neprijateljskih dronova. Može da neutrališe dronove ometanjem njihove komunikacije i GPS-a. Za potpuno autonomne dronove, koristi nevidljivi laser od 10 kilovata koji može da obori dronove na udaljenosti do dve milje.

Rafael nudi svojim klijentima prilagođene verzije sistema, kao što je najverovatnije u ovom slučaju učinio za Grčku.

Odbrambene veze Grčke i Izraela su nedavno proširene. Dve zemlje su 2021. godine potpisale odbrambeni ugovor vredan 1,68 milijardi dolara, najveći u njihovoj istoriji, koji je uključivao nabavku školskih aviona M-346 i osnivanje škole letenja u Grčkoj. Stoga nije iznenađujuće da je Atina nabavila Drone Dome i verovatno druge slične izraelske sisteme.

Atina je htela da akviziciju Drone Dome zadrži u tajnosti, a izraelske kompanije za proizvodnju oružja ne otkrivaju javno ko su njihovi kupci u skladu sa politikom.

Grčka tekuća nabavka 24 borbena aviona 4-5 generacije od Francuske, njena nadogradnja 84 F-16 na najnoviju konfiguraciju Blok 72, i moguća, ako nije verovatna, buduća nabavka najmanje 20 stelt mlaznjaka F-35 Lightning II pete generacije će do kraja ove decenije Helenskom vazduhoplovstvu (HAF) dati značajnu tehnološku prednost u odnosu na svog turskog rivala.

S druge strane, Turska već ima mnogo veću i napredniju flotu dronova.

U februaru je penzionisani grčki general Evangelos Jeorgusis napisao članak u kojem je naveo kako turski dronovi koji redovno lete od reke Evros ka grčkim ostrvima Kastelorizo i Meis izazivaju „glavobolju“ Grčkoj. On je napomenuo da turske bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2 mogu da izvrše tri do četiri leta dnevno kako bi pažljivo pratile kretanje helenskih ratnih brodova i odbrane na grčkim ostrvima.

Neprestano premeštanje F-16 za presretanje ovih dronova predstavlja veliki izazov za HAF.

„Grčkoj već sada nije lako da se nosi sa ovim i biće još teže ako Turska poveća broj dronova i broj letova“, upozorio je Jeorgusis.

Otprilike u isto vreme kada je izašao Jeorgusisov članak, lider nacionalističke partije "Grčko rešenje", Kirijakos Velopulos, doveo je u pitanje korisnost borbenih aviona visokih performansi kao što je Rafale protiv velikog broja turskih dronova.

„Kakva bi bila razlika da kupimo 200 aviona Rafale? upitao. „Turci će nas opkoliti sa 400 dronova."

Atina je svesna izazova koji predstavljaju turski dronovi. Ako to već ne radi, možda će koristiti moćne senzore Drone Dome-a kako bi turskim bespilotnim letelicama bilo teže i opasnije da rutinski posmatraju njene vojne pokrete. Možda čak koristi i sposobnost sistema za fizičko uništenje u slučaju sukoba.

Negiranje Turskoj da efikasno koristi svoju jasnu prednost u snazi bespilotnih letelica pomoći će Grčkoj da konsoliduje svoju prednost u vazduhoplovnim snagama u bilo kojoj budućoj konfrontaciji. Nabavka ovih izraelskih sistema je dobar početak.

Drone Dome:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Bajraktar TB-2:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Drone Dome 1.jpg (62.16 KB, 959x640 - viewed 1 times.)

* Bajraktar TB2 Forbes.jpg (77.84 KB, 959x639 - viewed 1 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #14 on: July 21, 2022, 12:21:47 pm »
Ukrainian soldiers with Lithuanian EDM4S-UA C-UAS systems.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.061 seconds with 23 queries.