PALUBA
June 04, 2023, 11:47:32 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3]   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj sistema za ometanje i C/UAV sistema u svetu  (Read 14133 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #30 on: March 27, 2023, 06:14:55 pm »

Nekoliko novijih fotografija i informacija o češkom sistemu radio-elektronske borbe STARKOM

STARKOM je izgrađen na pouzdanoj šasiji Tatra 815-7 FORCE. I radna stanica i kabina su zaštićene na nivou Stanag 2, kako od malokalibarskog oružja tako i od eksplozija (mina, IED, art). Oklopnu kabinu i specijalnu radnu stanicu izrađuje vozilo Tatra Defense.

Ovaj mobilni sistem je sposoban da ometa neprijateljsku satelitsku, mobilnu, vazdušnu i radio komunikaciju. Takođe je sposoban za ometanje GNSS-a i WiFi-ja, ometanje signala i prenosa podataka bespilotnih vozila kao što su BPL i dronovi i povrh toga može ometati i sisteme navođenja vođenih raketa.

Dakle, njegove mogućnosti REB-a (radio-elektronske borbe) su ogromne i što je sjajno, sposoban je to da radi dok je u pokretu.

Ovaj jedinstveni sistem, proizvod češke odbrambene industrije, se trenutno već koristi u oružanim snagama Češke. Pa će tako 8 od ovih sistema koristiti 532. bataljon za elektronsko ratovanje iz sastava 53. izviđačko-elektronskog puka, a prvi sistem je već u upotrebi. Ova kamuflažna mreža koju možemo videti ne samo da je skriva u vizuelnom spektru, već i IC spektru.

STARKOM značajno unapređuje sposobnosti Češke vojske u radio-elektronskoj borbi. Kada su raspoređeni na bojnom polju, upotreba neprijateljskih C2 sistema, dronova i vođene municije biće znatno ograničena.

Komandna oklopljena kabina sistema:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Radna stanica sistema:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Starkom nova 0 Kabina.jpg (293.56 KB, 1440x1080 - viewed 1 times.)

* Starkom nova 1.jpg (765.51 KB, 2000x1333 - viewed 1 times.)

* Starkom nova 2.jpg (1815.9 KB, 2000x1333 - viewed 1 times.)

* Starkom nova 3.jpg (705.98 KB, 1365x2048 - viewed 1 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 297


« Reply #31 on: March 28, 2023, 07:35:18 pm »

Било би ми чудно да овај чешки систем већ није активан негде у Украјини. Најбољи начин да се провери у пракси.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #32 on: March 31, 2023, 01:24:38 pm »

DSEI Japan 2023: Pogled na najnovija rešenja protiv bespilotnih letelica

Na događaju integrisane odbrane DSEI Japan 2023 održanom u Čibi od 15. do 17. marta, bespilotne letelice i protiv-UAV sistemi bili su u centru pažnje. Kompanije iz celog Japana i sveta predstavile su dronove napravljene za svaku zamislivu misiju – od velikih platformi dugog dometa namenjenih za strateško izviđanje do malih kvadrokoptera namenjenih za pomoć pojedinačnim odredima i vodovima.

Sa fokusom na dronove i njihovu proliferaciju u ratu u Ukrajini, nije iznenađenje da su sistemi dizajnirani da se suprotstave ovim bespilotnim letelicama bili isto toliko uobičajeni: ometači dronova, puške protiv dronova, laseri protiv dronova, dronovi protiv dronova i veliki asortiman drugih anti-dron sistema predstavilo je desetine kompanija. Interes za ove sisteme nije se ograničio samo na vojsku; Visoki zvaničnik iz gradske policije Tokija posetio je događaj kako bi istražio opcije protiv dronova za policijske snage. Predstavnik Toshibe naveo je značajan broj slučajeva civilne upotrebe: „bezbednost aerodroma, bezbednost granica, bezbednost zatvora, bezbednost elektrane i zaštita stadiona“.

Na konferencijama koje su pratile izložbu naoružanja, dronovi su takođe bili glavna tema i skoro svaki oficir koji je govorio o poukama iz ukrajinskog rata i budućnosti ratovanja, bilo da je iz Evrope, Amerike ili Azije, ih je na neki način pomenuo. Ukrajinski potpukovnik Andrii Rodionov, koji je pozvan da govori na događaju, govorio je o ukrajinskom iskustvu u borbi sa i protiv bespilotnih letelica u ratu. Prema Rodionovu, bespilotne letelice sada pružaju kritičnu podršku skoro svakom rodu oružanih snaga – pešadiji, artiljeriji, lekarima, inženjerima, specijalnim snagama i mnogim drugim. Oni „umnožavaju efikasnost svake pojedinačne borbene jedinice“.

Kao odgovor, oružane snage se prilagođavaju. „Svaki štab ima obaveštajne podatke“, rekao je Rodionov. „Pokušavamo da planiramo kako da efikasno koristimo našu imovinu sa manjom mogućnošću da bude pogođena, ali da bismo ispunili misiju. Oružane snage su takođe prinuđene da upravljaju dronovima u sve spornijim prostorima jer i Rusi i Ukrajinci koriste kontramere koje se preklapaju, od ometača kratkog dometa i vatre iz pušaka usmerenih na bespilotne letelice na liniji fronta do snažnijih ometača i sistema protivvazduhoplovne odbrane koji se nalaze nekoliko kilometara iza. Ovo prisiljava sve vrste taktičkih i tehničkih prilagođavanja od strane operatera dronova:

"[Mi] koristimo različite vrste modulacija i metode širenja spektra. Šifrovanje podataka, poboljšanje integrisanih inercijalnih sistema za navođenje i razvoj algoritama za ono što BPL moraju da urade u situacijama gubitka navođenja ili u drugim situacijama. Korišćenje usmerenih antena na upravljačkim stanicama dronova za dobijanje bolje jačine signala."

Glavni zaključak Rodionova bio je da je na savremenom bojnom polju sticanje prednosti u prostoru bespilotnih letelica ključno za nadmašivanje neprijatelja i da zahteva ne samo efikasnu upotrebu dronova već i efikasnu upotrebu sistema protiv bespilotnih letelica.

"Gotovo sva borbena dejstva od vatrenog kontakta do strateških operacija praćena su primenama dronova. […] Sistemi protiv dronova su neophodni kao i sami dronovi. Da biste dobili prednost, obe komponente moraju biti razvijene."

Nazad na predstavke izložbenog salona, bili su izloženi vrhunski tehnološki sistemi protiv bespilotnih letelica. Verovatno najuzbudljiviji od njih bili su laseri protiv bespilotnih letelica; i Mitsubishi i Kawasaki su predstavili prave prototipove njihove dizajna. Mitsubishi laser je trenutno sposoban da obori dronove udaljene do 1,2 km za samo 2-3 sekunde; dve ugljenisane bespilotne letelice su prikazane pored laserskog sistema i rezultati govore sami za sebe – nijedan dron više neće leteti nakon dve sekunde kontakta sa Mitsubiši laserom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Mitsubishi sistem je predviđen za montiranje na vozila, možda Tip 16 MCV ili Tip 96 APC, kako bi pružao zaštitu od dronova. Dolazi sa sopstvenim generatorom što znači da vozilo nikada neće biti nezaštićeno zbog prazne baterije. I, prema jednom Mitsubishi inženjeru, kompanija radi na tome da efektivni domet bude još duži.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Dok se Mitsubishi laser pravi isključivo sa vojskom na umu, isto ne važi za Kawasaki laser. Postavljen na ono što izgleda kao kolica za golf vojne klase, njihov sistem je namenjen da bude raspoređen na nezavisnoj platformi sposobnoj da prati i podržava širok spektar jedinica. Prve platforme će biti plasirane vojsci, ali Kawasaki se nada da će ponuditi civilni bezbednosni model nekoliko godina nakon toga.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Drugi tip sistema koji je bio izložen bio je dron-lovac. Neki, poput „Drone Hunter M“ južnokorejske kompanije Dimstec, dolaze opremljeni modulom ometača koji ometa dronove udaljene do 100 metara. U međuvremenu, Toshiba i tajvanska kompanija Tron Future konstruišu dronove koji mogu da obaraju druge dronove koristeći mreže.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ometači dronova su takođe bili u centru pažnje i uključivali su sve, od ručnih pištolja za ometanje dronova vizuelnog dometa, do većih ometača postavljenih na tripode koji su efikasni u dometima do nekoliko kilometara. U odeljenju za ometanje, neka od najupečatljivijih rešenja predstavila je australijska kompanija Drone Shield čiji su „DroneGuns” korišćeni za uklanjanje četiri drona na inauguraciji brazilskog predsednika Lule da Silve u januaru ove godine. Novi DroneGun Mk3 kompanije bio je izložen na DSEI Japanu i podsećao je na "preveliki" pištolj pravo iz naučne fantastike; dobro bi se uklopio sa "Dominatorom" iz "Psycho-Pass"-a ili kompletom koji koristi mobilna pešadija iz filma "Starship Troopers".
Ipak, uprkos izgledu, sistem je težak samo 2,14 kg sa baterijom – što je uporedivo sa nekim modelima Desert Eagle-a. Obično je potrebno oko 1-2 sekunde da pištolj za bespilotnu letelicu prisili dron na gubitak protokola veze. Štaviše, sistem je opremljen standardnom vojnom baterijom koja je zamenljiva sa drugim često korišćenim sistemima kao što je Harris PRC 152 što mu daje dodatne poene na strani logistike.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Najbolji sistemi protiv bespilotnih letelica ne oslanjaju se samo na jedan metod uklanjanja i otkrivanja dronova. Umesto toga, koriste višestruko. Senzori mogu da koriste kamere, infracrvene, radarske i radio-frekventne senzore kako bi osigurali da dron uvek može biti uhvaćen nečim bez obzira na vremenske uslove i kontramere koje dron koristi. Ometači pokušavaju da pokriju maksimalan broj mogućih opsega i najbolje se koriste kao deo većeg sistema koji integriše platforme koje mogu da se suprotstave bespilotnim letelicama drugim metodama – kao što su prethodno razmatrane mreže ili neka vrsta kinetičkog projektila. Dakle, mnoge kompanije prisutne na DSEI Japanu koje nude rešenja protiv bespilotnih letelica nisu bile tu da prodaju samo pojedinačne platforme već čitave sisteme koji integrišu senzore, ometače, dronove za lov na dronove i druga rešenja. Dimstec, Toshiba i Drone Shield su svi nudili integrisane mreže platformi koje se međusobno dopunjavaju.


Izvor


* Mitsubišhi anti dron.jpg (84.63 KB, 1024x768 - viewed 0 times.)

* Mitsubiši uništio dronove.jpg (111.42 KB, 1024x768 - viewed 1 times.)

* Kawasaki laser na vozilu.jpg (174.15 KB, 1024x768 - viewed 0 times.)

* Toshiba dron lovac.jpg (166.71 KB, 1024x768 - viewed 0 times.)

* Drone gun.jpg (170.16 KB, 1024x768 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #33 on: April 05, 2023, 07:53:40 pm »

Kompanija DroneShield predstavlja DroneGun Mk4

4. april 2023. – Kompanija DroneShield Ltd sa zadovoljstvom objavljuje revolucionarni novi proizvod, DroneGun Mk4, nakon opsežnog razvoja kao odgovor na povratne informacije krajnjih korisnika. Proizvod je od danas dostupan za kupovinu kvalifikovanim krajnjim korisnicima, gde je to zakonski dozvoljeno.

DroneGun Mk4 je prenosivi ometač dronova u obliku pištolja, težine 3,2 kg. Kompanija veruje da je ovaj proizvod globalno bez premca, zbog svoje kombinacije veličine i efikasnosti.
DroneGun Mk4 je dizajniran kao dodatak liniji proizvoda DroneGun, umesto da zameni veoma uspešan DroneGun Tactical i ultra-laki DroneGun Mk3, pružajući optimalnu ravnotežu između veličine i mogućnosti.
DroneGun Mk4 se takođe može koristiti u kombinaciji sa drugim DroneShield proizvodima, uključujući RfPatrol uređaj za detekciju na telu i DroneSentry stacionarni sistem za detekciju sa više senzora.

Angus Bean, direktor tehnologije DroneShield-a, prokomentarisao je: „DroneGun je kultni brend proizvoda DroneShield, od originalne jedinice prve generacije predstavljene krajem 2016. godine, do ove najnovije ponude. Linija proizvoda ima duboko globalno nasleđe, uključujući Ministarstvo odbrane SAD i sve glavne zapadne vojske, obaveštajnu zajednicu sveta i klijente koji se bave sprovođenjem zakona. Ovaj proizvod karakteriše revolucionarne tehnologije kao što su napredni talasni oblici koji nude neuporedive performanse za svoju veličinu i težinu.”

Efektivne frekvencije rada su u širokom spektru ISM opsega i GNSS (satelitska navigacija).
Napajanje se vrši punjivom litijum-jonskom baterijom, sa vremenom operativnog rada od 1 časa sa jednim punjenjem.

Kontrole su jednostavne za upotrebu i omogućavaju brzu primenu. LED indikatori „UKLJUČENO“ za omogućene opsege i „FLASH“ kada se vrši ometanje. LED diode se mogu isključiti ako je potrebno.

DroneGun Mk4 optimizuje snagu iz baterije standarda NATO-a, pružajući povećan domet ometanja i efikasnost.
Gornja i donja pikatini šina zajedno sa višestrukim Quick-Disconnect (QD) tačkama za pričvršćivanje remena omogućavaju lako prilagođavanje za postojeće operacije.

Može raditi pri spoljnim temperaturama od -20 do +55 stepeni Celzijusa.

Proizvod je konstruisan po standardu zaštite IP67.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
* DroneGun Mk4-1.jpg (101.1 KB, 800x534 - viewed 0 times.)

* DroneGun Mk4 -2.jpg (63.59 KB, 750x500 - viewed 0 times.)

* DroneGun Mk4 -3.jpg (84.25 KB, 500x334 - viewed 55 times.)

* DroneGun Mk4 - 3.1.jpg (65.44 KB, 500x334 - viewed 56 times.)

* DroneGun Mk4 -4.jpg (54.35 KB, 500x334 - viewed 54 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #34 on: May 06, 2023, 09:55:19 am »

Ukrajinski sistem radio-elektronske C/UAV borbe Bukovel-AD

Bukovel-AD se predstavlja kao efikasan sistem elektronskog ratovanja za borbu protiv širokog spektra različitih bespilotnih letelica. Proizvođač Proximus tvrdi da ima pravo borbeno iskustvo sa nekoliko stotina uspešnih rezultata.

Bukovel-AD je efikasan sistem elektronskog ratovanja za borbu protiv širokog spektra tipova bespilotnih letelica.
Bukovel-AD je sistem koji ima za cilj rano otkrivanje približavanja neprijateljskih bespilotnih letelica i potpuno blokiranje podataka i GPS/GLONASS upravljačkih kanala.

Ključni element ovog rešenja je zemaljska stanica koja se sastoji od modula za detekciju i upravljanje. Pored ometanja GPS i GLONASS upravljačkih kanala sistem takođe generiše niz lažnih upravljačkih signala te tako značajno povećava ukupne performanse sistema.

Domet efektivnog ometanja Bukovel AD dostiže i do 20 kilometara što ga čini idealnim za zaštitu vojnih ili civilnih infrastrukturnih objekata u borbenom okruženju.

Domet otkrivanja (detekcije) - do 70 km. Tip BPL: Nano, Micro, CR, SR, MR, lutajuća municija.

Bukovel AD je smešten na šasiju vozila 4x4 tipa Toyota Hilux ili Ford Ranger.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Bukovel AD - 1.jpg (344.23 KB, 1200x900 - viewed 0 times.)

* Bukovel AD - 2.jpg (45.84 KB, 1000x563 - viewed 0 times.)

* Bukovel AD - 3.jpg (72.26 KB, 1200x630 - viewed 0 times.)

* Bukovel AD - 4.jpg (86.14 KB, 2016x1512 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #35 on: May 25, 2023, 07:41:20 am »

Na izložbi naoružanja MILEX-2023 koja je pre nekoliko dana završena u Belorusiji, u Minsku, predstavljen je i novi beloruski mobilni sistem za borbu protiv dronova iz kompanije AGAT

Mobilni anti-dron sistem je namenjen za radarsko, opto-elektronsko, radio i zvukovno izviđanje i otkrivanje bespilotnih letelica. Vrši projekciju trajektorije leta bespilotnih letelica i obezbeđuje radio-elektronsko ometanje i vatreno dejstvo i uticaj na bespilotne letelice.

Prema rezultatima radio-izviđanja trajektorije leta bespilotne letelice, anti-dron sistem određuje tačku susreta sa anti-dronom.

Prema ilustraciji vidimo da anti-dron sistem jednovremeno vrši radio-ometanja kanala upravljanja bespilotnom letelicom, vatreno dejstvo protivavionskim mitraljezom i navodi anti-dron letelicu na trajektoriju sudara sa neprijateljskom bespilotnom letelicom - dronom.

Mobilni anti-dron sistem je smešten na šasiju oklopljenog automobila 4x4 MZKT-490100.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* AGAT shema.png (535.32 KB, 734x537 - viewed 0 times.)

* Antidron AGAT - 0.jpg (351.27 KB, 2048x1536 - viewed 0 times.)

* Antidron AGAT -1.jpg (70.69 KB, 720x960 - viewed 0 times.)

* Antidron AGAT - 2.jpg (240.47 KB, 1536x2048 - viewed 0 times.)

* Antidron AGAT - 3.jpg (318.43 KB, 1536x2048 - viewed 0 times.)

* Antidron AGAT - 4.jpg (344.5 KB, 1536x2048 - viewed 0 times.)

* Antidron AGAT - 5.jpg (170.8 KB, 1536x2048 - viewed 0 times.)
« Last Edit: May 25, 2023, 07:51:10 am by Kubovac » Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #36 on: May 25, 2023, 04:22:37 pm »

EOS lansira novu „Slinger“ opciju protiv dronova

Electro Optic Systems (EOS) je predstavio svoju opciju kontra-dron sistema proizvedenog u Australiji, nazvanu „Slinger

Canberra – Electro Optic Systems (EOS) je danas u svom proizvodnom pogonu u Kanberi predstavio svoju mogućnost kontra-dron sistema napravljenog u Australiji, nazvanog „Slinger“.

Pomoćnik ministra odbrane, poslanik Matt Thistlethvaite, koji je zvanično predstavio inovativnu lokalnu tehnologiju, rekao je da je i dalje impresioniran vodećim svetskim kapacitetima australijske odbrambene industrije.

Izvršni potpredsednik EOS Defence Systems, g. Matt Jones, rekao je da je EOS uzbuđen što će lansirati Slinger kao odgovor na rastuću međunarodnu potražnju za naprednim tehnologijama protiv dronova.

„Ovo je veliki dan za Australiju, Slinger je vrhunska sposobnost koja pokazuje da australijske inovacije mogu voditi svet u odgovoru na globalne bezbednosne potrebe“, rekao je gospodin Džons.

„Primenili smo teško stečene lekcije sa bojnih polja, uključujući Ukrajinu, na naš sistem Slinger, osiguravajući da će dati pravu prednost onima koji žele da uzvrate rastućoj pretnji dronova."

Slinger uključuje radar, top kalibra 30 mm sa posebno dizajniranom municijom i EOS-ovu zaštićenu tehnologiju stabilizacije i usmeravanja za operacije protiv dronova.

Može da prati i angažuje bespilotne letelice u pokretu na dometu većem od 800 metara, sa jedinstvenom municijom što ga čini pogodnim za upotrebu u naseljenim sredinama.

Slinger je dizajniran i razvijen u Australiji posebno za izvozna tržišta, sa fokusom na rešavanje savremenih i novonastalih pretnji na osnovu lekcija naučenih u nedavnim sukobima, kao što je Ukrajina.

EOS je najveći australijski suvereni izvoznik odbrambene industrije i pouzdan dobavljač napredne vojne tehnologije za Australijske odbrambene snage, zapošljavajući oko 300 ljudi širom Australije, sa više od 100 australijskih kompanija u svom lancu snabdevanja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Slinger 1.jpg (320.18 KB, 1500x1000 - viewed 0 times.)

* Slinger 2.png (313.18 KB, 800x534 - viewed 0 times.)

* Slinger 3.jpg (40.66 KB, 600x397 - viewed 31 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #37 on: May 26, 2023, 04:37:55 pm »

EOS lansira novu „Slinger“ opciju protiv dronova

Electro Optic Systems (EOS) je predstavio svoju opciju kontra-dron sistema proizvedenog u Australiji, nazvanu „Slinger“.

Nakon prethodnog teksta, evo i video materijal:


Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #38 on: May 27, 2023, 10:49:31 am »

Na izložbi naoružanja MILEX-2023 koja je pre nekoliko dana završena u Belorusiji, u Minsku, predstavljen je i nova beloruska mobilna stanica za radio-elektronsku borbu protiv dronova "T"

Mobilna anti-dron stanica za radio-elektronsku borbu "T", namenjena je za pretraživanje, detekciju, pronalaženje pravca i radio-elektronsku borbu protiv neprijateljskih bespilotnih letelica.

Glavni zadaci Stanice:

- detekcija upravljačkih signala i signala slanja podataka između bespilotne letelice i zemaljska komandne stanice, određivanja parametara detektovanih signala, otkrivanje koordinata bespilotnih letelica unutara linije vidljivosti
- prilikom rada u grupi - otkrivanje koordinata bespilotnih letelica i zemaljske komandne stanice, pod uslovom da protokoli upravljačkih i kanala,  prenosa podataka nisu kodirani, praćenje trajektorije leta i dodela oznake cilja za anti-dron (C/UAV) sisteme
- otkrivanje bespilotnih letelica koristeći dvo-kanalni televizijski i termalni slikovni optronički sistem opremljenim sa laserskim daljinomerom, zatim koristeći podatke oznaka ciljeva sa osmatračkih radara i/ili penengatora za pronalaženje pravca (DF pelengatori) i automatsko praćenje bespilotnih letelica
- otkrivanje bespilotnih letelica koristeći sopstveni radar za otkrivanje, izveden kao komplet sa 8 monostatičkih radara i vršenje radarskog praćenja
- generisanje, pojačavanje i emitovanje baražnih smetnji po frekventnom opsegu za upravljačke kanale i kanale prenosa podataka između BPL i zemaljske upravljačke stanice i ometanje prijemnika GPS, Glonass, Galileo, Beidou radio navigacione opreme na bespilotnoj letelici
- uticaj na prijemnike satelitske radio navigacije GPS, Glonass, Galileo, Beidou i distorzija navigacionog polja slanjem lažnih signala pomenutih satelitskih navigacionih sistema

Karakteristike:

- radni opseg: 200 - 6000 MHz
- daljina otkrivanja BPL (zavisi od RCS BPL): 22 km
- daljina otkrivanja radio komunikacija BPL: 50 km
- daljina ometanja kanala upravljanja i prenosa podataka BPL: 30 km
- daljina ometanja prijemnika BPL glavnih GNSS satelitskih navigacionih prijemnih kanala: 40 km
- daljina distorzije navigacionih polja prijemnika BPL glavnih GNSS satelitskih navigacionih sistema: 40 km
- broj članova posade: 3

Stanica "T" ima mogućnost integracije u automatizovani sistem upravljanja i predaju podataka u isti.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Stanica T -1.jpg (350.64 KB, 2048x1536 - viewed 0 times.)

* STanica T -2.jpg (377.86 KB, 2048x1536 - viewed 0 times.)

* Stanica T - 3.jpg (293.3 KB, 2048x1536 - viewed 0 times.)

* Stanica T - 4.jpg (253.71 KB, 1536x2048 - viewed 0 times.)

* STanica T - 5.jpg (274.21 KB, 2048x1536 - viewed 0 times.)

* Stanica T - 6.jpg (280.64 KB, 1536x2048 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #39 on: May 27, 2023, 11:51:50 am »

Na izložbi naoružanja MILEX-2023 koja je pre nekoliko dana završena u Belorusiji, u Minsku, predstavljen je i nova beloruska mobilna stanica za radio-ometanje HF opsega, pod nazivom "R-327"

Stanica ometanja HF opsega R-327, namenjena je otkrivanje, pelengovanje, pronalaženje lokacije i radio-ometanje zemaljskih i vazduhoplovnih linija veze HF radnog opsega, koji rade na fiksnim frekvencijama i u režimu programirane promene radne frekvencije (PPRČ), sa površinskim i prostornim emitovanjem signala radio-ometanja.

Tehničke karakteristike:

- radni opseg: 1,5 - 30 MHz
- osetljivost pelengatora: do 3 mkW /m
- instrumentalna tačnost pelengovanja: u opsegu 1,5 do 3 MHz -  3,5 stepeni; u opsegu 3,0 - 30 MHz - 3 stepena
- propusni opseg jednovremene analize: do 28,5 MHz
- otkrivanje, pelengovanje i radio-ometanje linija veza u režimu PPRČ: do 30 skokova u sekundi
- količina jednovremeno ometanih veza: na fiksnim frekvencijama do 4; na PPRČ 1
- izlazna snaga predajnika smetnji: 5000 W
- tipovi formiranih smetnji: ciljane i baražne
- sistemi satelitske navigacije ometani specijalnom predajnom stanicom: GPS, Glonass, BeiDou,  Galileo
- tip veze među stanicama pri radu u paru: radio VHF, UHF, 3G/4G, Ethernet
- vreme pripreme za rad i raspreme: u režimu rada sa površinskim ometanjem 70/50 minuta; u režimu rada prostornog ometanja 90/70 minuta

Stanicu proizvodi beloruska kompanija KB radar, Radar & EW Systems iz Minska, Belorusija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* R-327 - 1.jpg (67.48 KB, 720x960 - viewed 1 times.)

* R-327 - 2.jpg (297.52 KB, 1536x2048 - viewed 0 times.)

* R-327 - 3.jpg (298.44 KB, 1536x2048 - viewed 1 times.)

* R-327 - 4.jpg (229.18 KB, 1536x2048 - viewed 0 times.)

* R-327 - 5.jpg (247.57 KB, 1536x2048 - viewed 0 times.)

* R-327 - 6.jpg (180.22 KB, 1536x2048 - viewed 0 times.)
Logged
Pages:  1 2 [3]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.