PALUBA
March 04, 2024, 12:06:49 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj sistema za ometanje i C/UAV sistema u svetu  (Read 27672 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #60 on: December 15, 2023, 02:29:15 pm »

Kineski anti-dron uređaji

Ovde se čeka veoma smešan rezultat. U početku se činilo da je to ogromna industrija u Kini, koja pokreće hiljade ovih anti-dron uređaja. Ne, ona prodaje hiljade anti-dron pušaka, ali asortiman nije iznenađujući. Kada se detaljnije analiziraju proizvodi, može se zaključiti da desetine modela koji se nude iz Srednjeg kraljevstva su, u stvari, dva osnovna razvoja.

*Harpija

Takođe se označava i kao „Combat”, „Harpun”, „Meldana”, „Ataman”, „Airat”, „MX3”, „Dragoon”, „DROGUN 4”, „Dronun”, „ML-7XL” i tako dalje...

Jedna od najčešćih sistema za anti-dron borbu, koja se aktivno trguje na Avitu po ceni od 120-150 hiljada rubalja (1200-1300 Eur). Ima mnogo verzija sa razlikama (od 4 do 8 kanala potiskivanja, od 10 do 20 vati snage po kanalu i tako dalje), što vam omogućava da ih označite kako želite.

Prednosti su cena, širok spektar dizajna i jaki transportni koferi. Mogućnost montiranja optike ili stroboskopa.

Nedostaci su slabe baterije i niska pouzdanost, uglavnom zbog lošeg kvaliteta izrade. Informacije sa terena u SVO kažu: kad "zagrliš" Harpiju u rovu jer mine lete oko tebe, možeš biti siguran da će se nešto polomiti. Pitanje je samo šta će se slomiti. Uopšteno govoreći, rukovanje Harpijom bez rolne metalizovane trake i limenke epoksidne smole na zalihama je veoma veliki rizik.

Drugi nedostatak se obično naziva emiterskim antenama sa veoma malim pojačanjem.

Karakteristike:

Radni opseg: 433, 900, GPS L1, L2, L5, VIFI 2.4G, 5.8G
Domet: do 1.000 m
Težina: 4,3 kg.

Uopšteno govoreći, ruski majstori su naučili da oplemene „Harpiju” do potpuno konkurentnog stanja, ali i bez toga, u rovovima Specijalne vojne operacije to je najčešće anti-dron oružje. Cena odlučuje, kako kažu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


*"Teltos", zvani HY886.

Sve je gotovo isto, različit je proizvođač, ali generalno skuplje od „Harpija“. Postoji, naravno, direktna konverzija iz igračke, „Drone 1200“, ali ovo je generalno neozbiljan eksperiment u punjenju elektronike u plastično telo pištolja igračke. Ali uspeli su da umetnu blokove generatora unutra i okače antene na vrh.

Jedino što nisu mogli je da osmisle hlađenje, zbog čega su „1200-e” gorele u serijama, jer su svojevremeno zbog jeftinoće bile u izobilju.

Ali Kinezi ne bi bili Kinezi da nisu radili na toj temi. A na kasnijim verzijama, rashladna jedinica sa ventilatorima je bila pričvršćena (eksterno) direktno na telo proizvoda.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Uopšteno govoreći, veoma je teško reći koliko su „Harpija“ i „Teltos“ u upotrebi, jer ovde morate razumeti osnove kineske proizvodnje. A oni su jednostavni kao pet kopejki: "ovde i sada, ostalo nije važno."

To jest, danas u skladištima postoje komponente za sklapanje 8-kanalnih anti-dron jedinica snage 140 W - Rusi to rade. Ali kinezi će napraviti 6 kanala i 120 W u istim kućištima. I tako dalje. I sve ovo će biti „Harpija“ ili „Teltos“. U najboljem slučaju različiti brojevi, baza je ista, ali možete li zamisliti koliko varijacija možete prikupiti samo na emiterima? I to se i radi! Toliko da će mu rukovalac posle razbijatu glavu, pogotovo ako treba nešto da nabavi iz rezervnih delova.

Postoji na desetine varijacija. A da ne bi unosili zabunu, Kinezi ne prave drugačija imena. Ali to je ono što trgovci rade prilično rutinski. Nije tajna da svako može naručiti seriju od proizvođača u Kini. A Kinezi su više nego jednostavni u ovom pogledu, daće vam koje god ime želite. Onaj koji će vam se dopasti, za samo peni, bez traženja registracije žiga. To je normalno, to je Kina.

Ne zanima ih kako će se IT zvati gde ide. Najvažniji im je novac koji im je otišao. Ostalo je sekundarno.

I upravo tako nastaju svi ovi dodatni naslovi. Posebno je depresivno videti Alijev „Harpun“ za 347 000, a što je u stvari „Teltos“, ali pod brendom „Harpun“, ali, znate, nema nikakve veze sa razvojem u Sankt Peterburgu. Ali svi znaju da je Harpun-3 nešto. Neki ljudi u potpunosti koriste ovo.

Pouzdanost kineskih anti-dron sistema ne može se porediti sa ruskim proizvodima, to je razumljivo. Ali opet, cena... A umesto jednog „Harpuna“ može se nabaviti 10-15 „Harpija“ i to ne onih sa najslabijim konfiguracijama. A za ovo, znate, odlučuje...novac.

Čiji novac? Pretežno "pomagači dobrovoljci" koji "broje svaku rublju". I stoga, bez obzira koliko su ruska anti-dron oružja Harpun luksuzna i koliko je udoban ARPA-600, veća je verovatnoća da će oni kupiti upravo Harpiju.

Izvor


* Harpija VO.png (388.74 KB, 884x658 - viewed 3 times.)

* Teltos.png (234.5 KB, 1098x652 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #61 on: January 08, 2024, 07:48:33 pm »

Mesto i uloga C-UAS sistema u Češkoj odbrambenoj industriji i stalni razvoj je pitanje od velikog značaja

Novi C-UAS sistemi koje je predstavila češka odbrambena industrija tokom vežbe Drone Shield 2023 koju su organizovale češke oružane snage, imala je za cilj prikaz novih mogućnosti daljeg razvoja C-UAS sposobnosti koje nude češke kompanije poput Retia ili JISR Instituta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na snimcima se mogu prepoznati kompleksni ReCas sistem koji ima 3D AESA radar ReGuard, pasivni 3D RF pronalazač pravca (Direction finder), EO/IR sa mogućnošću praćenja cilja i mogućnostima video analitike detektora i Soft Kill i Hard kill efektora (kao što je ometač koji se može videti sa desne strane ).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ova vežba nije korišćena samo kao praktično testiranje ovih sistema protiv nekoliko klasa bespilotnih letelica u službi češke vojske, već i kao radionica u kojoj je vojska mogla da vidi za šta je industrija sposobna i koje buduće zajedničke razvojne korake treba preduzeti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Testirani su i personalni ometači ili složeniji sistemi elektronskog ratovanja kao što je STARKOM.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ovo je bio veoma važan korak u poboljšanju te sposobnosti C-UAS-a, tako da postoje nadanja u Češkoj da ćemo videti slične vežbe.

Ipak, Drone Shield 2023 nije bila jedina vežba prošle godine. Borba protiv dronova je takođe testirana tokom eksperimenta Joint Fires, tokom posete Retia vojnoj akademiji Viškov, ili tokom vežbe zaštite nuklearne elektrane Dukovani, gde su testirani ometači STARKOM, anti-dron puške ili RBS-70/NG protivvazduhoplovni raketni sistemi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Recas system.jpg (953.48 KB, 2048x1365 - viewed 1 times.)

* drone shield vežba 1.jpg (76.21 KB, 680x453 - viewed 1 times.)

* drone shield vežba 2.jpg (76.39 KB, 1024x683 - viewed 1 times.)

* starkom vežba.jpg (975.66 KB, 3000x2250 - viewed 1 times.)

* antidron puške DS2023.jpg (93.2 KB, 1024x683 - viewed 2 times.)

* RBS-70 vežba.jpg (1293.88 KB, 3000x2250 - viewed 1 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 272


« Reply #62 on: January 08, 2024, 08:00:46 pm »

Овако када се напише то све изгледа лепо. Мене првенствено занима како то функционише у правом рату. А таквих информација има врло мало. На пример, како су се у пракси показале ове "антидрон пушке". Колико пратим оно што причају војници из прве борбене линије изгледа да се то није баш показало. Или тих "пушака" нема довољно или је проблем са благовременом детекцијом и употребом. На снимцима дејства ФПВ БПЛ је често видно да има неког ометања, али недовољно да онеспособи дрон, посебно када је он усмерен и "пикира" ка циљу.

Други проблем јесте колико овакви (приказани) системи коштају. Ако коштају много а покривају мало, онда је то проблем. Осим тога, питање је и масовности односно брзине производње, која, је, рекао бих врло спора. Док се ово уведе у употребу, на ратишту се појаве нове верзије БПЛ или се примењује нека нова тактика, који опет смањују ефикасност ових уређаја. И онда у круг...
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 639


« Reply #63 on: January 08, 2024, 08:16:19 pm »

Док се ово уведе у употребу, на ратишту се појаве нове верзије БПЛ или се примењује нека нова тактика, који опет смањују ефикасност ових уређаја. И онда у круг...

U ratovima je tako od vremena kad su izmišljene praćka, luk i strela. Stalno se izmišlja novo oružje, pa protiv-mera i ponovo ispočetka.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #64 on: January 24, 2024, 09:02:44 pm »

Dronebuster - jedini ručni prenosni sistem za elektronski napad odobren od strane Ministarstva odbrane SAD

Dronebuster je kompaktan, lagan, isplativ alat za borbu protiv dronova i to za borbu protiv komercijalnih i rekreativnih pretnji dronovima.

Ručni prenosni sistem za ometanje se često koristi od strane pešadijskih trupa, bezbednosnih timova i onih koji prvi reaguju da bi se koristili tokom tečnih, dvosmislenih, brzih susreta, ali se lako montira u integrisane, fiksne aplikacije ometača na lokaciji. Da bi zadovoljio vaše potrebe misije, Dronebuster je dostupan u više konfiguracija proizvoda. Dronebuster je jedini ručni sistem za elektronski napad koji je odobrilo Ministarstvo odbrane SAD.

Novi Dronebuster Block 4 je u punoj proizvodnji. Ova verzija se proizvodi uz naučene lekcije prethodnih proizvoda označenih kao Blok 3 i Blok 3B kako bi se pozabavila evoluirajućim pretnjama dronova. Dronebuster Block 4 se može nadograditi, izvoziti i dostupan je za trenutnu isporuku.

Dronebuster Block 4 je ekološki kvalifikovan za bezbednost od zračenja, robusnost i zaštitu od ulaska i potpuno se integriše u fiksna i mobilna rešenja. Block 4 ima jedinstvenu opciju nadogradnje za obmanjivanje sistema navigacije koja prevazilazi puko ometanje satelitske navigacije. Sistemi Dronebuster ostaju laki za učenje, jednostavni za upotrebu, veoma efikasni i najrasprostranjeniji sistem protiv bespilotne letelice (C-sUAS) na svetu.

Ručni prenosni sistem Dronebuster Block 4 je težak samo 2,4 kg i dimenzija 55 cm dužina x 28 cm visina x 11,4 cm širine. Baterija traje više od 60 minuta dok traje ometanje, odnosno više od 10 sati u režimu detekcije. Podržava eksterno napajanje jednosmernom strujom za kontinuirani rad.

Frekvencije ometanja GNSS -  Civilne navigacione frekvencije koje koriste usmerene emisije da bi se minimiziralo nenamerno ometanje GNSS-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Dronebuster 4 - 1.jpg (189.62 KB, 1080x1081 - viewed 0 times.)

* Dronebuster 4 -2.png (397.21 KB, 673x452 - viewed 0 times.)

* Dronebuster 4 - 3.jpg (38.15 KB, 680x511 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #65 on: February 14, 2024, 01:57:00 pm »

Anti-dron sistem "KAPAN"

Turska kompanija Meteksan Defense je razvio KAPAN CounterDrone sistem za vojne i bezbednosne oficire kako bi im pomogao u borbi protiv pretnji dronovima.

KAPAN nudi superiorne performanse detekcije, praćenja i neutralizacije dronova sa svojim radarom za detekciju dronova visoke tehnologije, elektro-optičkim i ometajućim podsistemima. Ciljni dron, koji se detektuje i počinje da prati radarom, identifikuje se termalnim/dnevnim kamerama i vrši se preciznije pozicioniranje i praćenje. Informacije o smeru i položaju ciljanog drona koje daju senzori mogu se dodeliti RF ometaču radi neutralizacije.

Sistem vrši detekciju dronova na daljinama do 9,3 km, a klasifikaciju na daljinama do 4 km. Neutralizacija dronova se vrši na daljinama do 6 km, zavisno od radnih frekvencija drona.
Radar obezbeđuje brzo kružno skeniranje vazdušnog prostora.

Sistem može biti smešten na stacionarne ili mobilne platforme, a moguća je i integracija sistema sa drugim senzorima i efektorima za fizičko uništenje.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 296« Reply #66 on: February 14, 2024, 04:56:34 pm »

Ruanda nabavlja poljske sisteme protiv bespilotnih letelica kako bi povećala svoje odbrambene sposobnosti

Ruanda je postala najnovija afrička zemlja koja je od poljske kompanije Advanced Protection Systems (APS) nabavila sisteme protiv dronova SKYctrl i FIELDctrl. Sistemi su dizajnirani da otkrivaju, prate i neutrališu bespilotne letelice (BPL) koje predstavljaju pretnju po bezbednost i suverenitet zemlje.

SKYctrl sistem je sveobuhvatno rešenje koje kombinuje 3D radare, senzore, efektore i aplikaciju za komandovanje i upravljanje (C2) za nadgledanje vazdušnog prostora i suprotstavljanje dronovima. Sistem je modularan i konfigurabilan, omogućavajući korisniku da izabere najbolje komponente za specifične potrebe i tip štićenog objekta. Sistem može da radi u svim vremenskim uslovima i ima potpuno integrisan i automatizovan ometač za ometanje komunikacije i navigacije dronova.

FIELDctrl sistem je 3D radar koji je srž sistema SKYctrl. APS ga je razvio od nule i koristi napredne algoritme za otkrivanje, praćenje i klasifikaciju dronova. Radar može razlikovati ptice od dronova, pratiti više ciljeva istovremeno, izvesti tačan 3D položaj objekta u realnom vremenu i otkriti pokretne pojedinačne dronove, više dronova i rojeve. Radar takođe koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje da poboljša svoje performanse i tačnost.

Sistemi SKYctrl i FIELDctrl su testirani i odobreni od strane britanske vladine organizacije CPNI (Centar za zaštitu nacionalne infrastrukture) i prodati su raznim kupcima širom sveta, uključujući Evropu, Bliski istok, Aziju i Afriku. Sisteme koriste uniformisane službe, vojska i kritična infrastruktura za zaštitu od napada dronovima.

Ruanda nije prva afrička zemlja koja je nabavila poljske sisteme protiv bespilotnih letelica. U aprilu 2022., APS se udružio sa specijalnim snagama Obale Slonovače kako bi im isporučio FIELDctrl 3D MIMO radare. Radari se koriste za poboljšanje svesti o situaciji i operativnih sposobnosti snaga Obale Slonovače.

APS je poljska kompanija koja je osnovana 2015. godine i svetski je lider u oblasti tehnologije sistema protiv dronova. Kompanija je sa sedištem u Gdinji i ima centar za istraživanje i razvoj u Varšavi. Osnivač i izvršni direktor kompanije, Radosłav Piesievicz, rekao je da je razlog njihovog uspeha činjenica da poseduju tehnologiju sto posto i da su je sami razvili. Takođe je rekao da su oni partner Poljske agencije za naoružanje i da su ponosni što nude poljski proizvod globalnom tržištu.

Nabavka sistema SKYctrl i FIELDctrl od strane Ruande pokazuje rastuću potražnju i prepoznavanje sistema protiv bespilotnih letelica u afričkoj areni. Takođe pokazuje posvećenost Ruande da ojača svoje odbrambene sposobnosti i zaštiti svoju teritoriju i ljude od pretnji dronovima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
* SKY FIELDctrl.png (590.83 KB, 522x531 - viewed 0 times.)

* SKY FIELD ctrl2.jpg (147.89 KB, 768x1024 - viewed 0 times.)

* SKY FIELDctrl 3.jpg (114.47 KB, 1024x576 - viewed 0 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 23 queries.